فهرست مطالب

طب کار - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1394)

نشریه طب کار
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نامه به سردبیر
  • مقاله پژوهشی
  • مجتبی حسومی، یاسر جویانی، حشمت الله اسدی، مهدی خاکیان، آیدین آرین خصال صفحات 4-13
    مقدمه
    گوناگونی مشاغل و حرفه ها در بیمارستان تعداد عوامل تهدید کننده سلامت کارکنان را افزایش داده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی توزیع حوادث شغلی و ارتباط آن با غیبت از کار کارکنان در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران به انجام رسید.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر مطالعه ای مقطعی می باشد. داده ها شامل حوادث شغلی رخ داده برای کارکنان در سال 1392 با استفاده از پرسشنامه از میان پرسنل 26 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران و ایران جمع آوری گردید. برای یافتن رابطه بین حوادث و غیبت کارکنان از آزمون های آماری مجذور کای و t مستقل استفاده شد.
    نتایج
    از مجموع 385 پرسشنامه توزیع شده 368 عدد بازگشت داده شدند. حادثه بریدگی با اشیاء تیز و نوکدار با 2/77 درصد و سوختگی قسمتی از بدن با 7/6 درصد مواجهه به ترتیب بیشترین و کمترین حوادث اتفاق افتاده را به خود اختصاص دادند. تماس پوست با خون و سایر مایعات بدن با ایجاد 92 مورد غیبت، بیشترین و حوادثی چون برخورد برانکارد با بدن، برق گرفتگی در حین انجام کار و سوختگی قسمتی از بدن، بدون داشتن حتی یک مورد غیبت کمترین غیبت کارکنان را در پی داشته اند. بین حوادث اتفاق افتاده و غیبت از کار رابطه آماری معناداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تماس پوستی با خون و سایر مایعات بیولوژیکی اصلی ترین عامل خطر برای کارکنان محسوب می شود و باعث ایجاد غیبت از کار می گردد. برای بهبود کارایی و اثربخشی، عوامل خطر باید بر حسب تعداد روزهای ایجاد کننده غیبت مورد بررسی قرار گیرند و اقدامات اصلاحی در مورد آنها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آسیب های شغلی، حوادث شغلی، غیبت از کار، کارکنان بیمارستان، بیمارستان
  • فیروزه ابراهیم پور، ولی درهمی، مهرداد مستغاثی، محمد جواد زارع، رضیه سلطانی گردفرامرزی صفحات 14-21
    مقدمه
    امروزه آلودگی هوا و مواجهات زیان آور شغلی و صنعتی سبب شیوع روزافزون بیماری های ریوی شده است. آزمون های ارزیابی عملکرد ریوی ازجمله تنفس سنجی(اسپیرومتری) در فرآیند تشخیص و درمان این بیماری ها جایگاه کلیدی دارد. با توجه به کاربرد روزافزون سیستم های دسته بندی در پیش بینی و تشخیص از روی نمونه های آموزشی، می توان با تکیه بر روش های مبتنی بر داده به تشخیص افراد بیمار و غیر بیمار بر اساس کارکرد ریه، دست یافت.
    روش بررسی
    در این مطالعه طراحی سیستم فازی برای پیش بینی بیماری سندرم تحدیدی و انسدادی ریه، براساس داده های مربوط به کارکنان چند کارخانه ی تولید کاشی صورت می گیرد. ورودی های این سیستم اطلاعات شغلی افراد و شرایط محیطی در محل کار و خروجی نیز نتایج آزمایشات تست عملکرد ریوی مربوط به این افراد است. نتایج خروجی بر اساس آستانه های مختلف به صورت گسسته شامل بیماری یا عدم بیماری بیان می گردند.
    یافته ها
    در بین روش های دسته بندی مورد استفاده، روش دسته بندی فازی به دلیل نسبت دادن میزان درجه تعلق نمونه ها در هردسته به نتایج قابل قبولی دست یافته است. مدل ایجاد شده در این مطالعه برای پیش بینی بیماری سندرم تحدیدی و انسدادی ریه براساس نمونه های تست مورد بررسی مربوط به اطلاعات کارگران سال 1394 به ترتیب به دقت 0.73 و 0.79 دست یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به عملکرد مناسب سیستم فازی در محیط های نایقین و غیرقطعی، استفاده از آنها برای مدلسازی و پیش بینی در مسائل پزشکی همچون تشخیص بیماری ها توصیه می شود. دانش در سیستمهای فازی به صورت قواعد اگر-آنگاه بیان می شود، لذا دانش بدست آمده هم قابل فهم توسط انسان است و هم می تواند در صورت لزوم توسط خبره انسانی پالایش شود.
    کلیدواژگان: دسته بندی، فازی، قواعد فازی، تنفس سنجی
  • جمشید مجیدی، سیوان معروفی، پیمانه حبیبی، حبیب الله دهقان * صفحات 22-30
    مقدمه

    خستگی در محیط کار به عنوان یک تجربه عادی روزمره است، خستگی شدید در دراز مدت ممکن است به مرخصی استعلاجی و از کار افتادگی کار منجر شود. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط بین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و پوسچرهای نامناسب با میزان توانایی فردی در یک صنعت فلزی سنگین بود.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی بود که بر روی 100 نفر از کارکنان در کارگاه فلزی سنگین در شهر اصفهان انجام گرفت. تلفیقی از چهار روش جمع آوری اطلاعات شامل روش مشاهده ای(برای آنالیز مشاغل و وظایف دارای حرکات تکراری)، روش مصاحبه (برای پرسش در مورد اختلالات اسکلتی- عضلانی)، روش پرسشنامه ای اسکلتی- عضلانی نوردیک، خستگی و روش ارزیابی سریع مواجه و ارزیابی سریع اندام فوقانی استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمونt – مستقل نرم افزار SPSS16 تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین بروز اختلالات اسکلتی عضلاتی در نواحی مختلف بدن گردن، آرنج، پشت، کمر، زانو به ترتیب با متغیرهای میزان توانایی فردی خستگی ذهنی، تمرکز، انگیزش، فعالیت فیزیکی اختلاف معناداری وجود داشت(05/0p<). همچنین نتایج نشان داد که بین نتایج سطوح ریسک به روش ارزیابی سریع مواجهه ((QEC با میانگین کلی نمرات میزان توانایی فردی یک ارتباط معناداری وجود دارد(001/0p<). بین نتایج سطوح ریسک به روش ارزیابی سریع اندام فوقانی (RULA) با میانگین کلی نمرات میزان توانایی فردی اختلاف معناداری وجود داشت(05/0p<).

    نتیجه گیری

    خستگی می تواند به عنوان یک پیش آگهی در بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی باشد. اختلالات اسکلتی- عضلانی می تواند بر روی میزان خستگی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، توانایی فردی
  • محمدحسن نصیری کاشانی، امیر بهرامی احمدی، ماشااله عقیلی نژاد، مرجان شمس پور، الهه کبیر مکمل خواه صفحات 82-87
    مقدمه
    ویژگی های شخصیتی و فردی شاغلان از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر کیفیت کاری آنها می باشد. مطالعات مختلف نشان داده است که تفاوت های شخصیتی بر نحوه عملکرد و رفتار شاغلان اثر گذاشته، به نحوی که ویژگی های رفتاری کارکنان، اثر بالقوه ای بر شکل دهی جو سازمانی و در نهایت بهره وری سازمان خواهد داشت. آگاهی از شخصیت افراد می تواند به مدیران سازمان کمک کند تا افراد واجد شرایط را در پست های مختلف سازمان گماشته و این کار به نوبه خود باعث خواهد شد جابه جایی کارکنان کاهش و رضایت شغلی آنان افزایش یابد. بر این اساس این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین رضایت شغلی و ویژگی های شخصیتی در بین امدادگران جمعیت هلال احمر تهران طراحی شده است.
    روش ها
    در قالب یک مطالعه مشاهده ای مشاهده ای تحلیلی و به روش مقطعی تعداد 199 نفر از امدادگران جمعیت هلال احمر شمیرانات و شهر ری استان تهران وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری اطلاعات در این مطالعه از ابزار پرسشنامه نئو برای ارزیابی ویزگی های شخصیتی و پرسشنامه بری فیلد و روث برای ارزیابی رضایت شغلی استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 102 (3/51%) نفر از امدادگران از شغل خود رضایت داشته و 97 نفر (7/48%) نیز از شغل خود رضایت نداشتند. ویژگی شخصیتی با تعهد بیشترین رضایت و امدادگران دارای شخصیت روان رنجور کمترین میزان رضایت را از شغل خود داشتند. در این مطالعه ارتباط معنی داری بین ویژگی های شخصیتی امداد گران و رضایت مندی آنها از شغل خود وجود داشت.
    نتیجه گیری
    توجه هر چه بیشتر سازمان به ویژگی های شخصیتی افراد و فراهم کردن محیطی که افراد احساس تعهد و پایبندی بیشتری به سازمان داشته باشند، می توان زمینه را برای ایجاد عملکرد بهتر کارکنان و در نتیجه بهره وری بالاتر در سازمان فراهم نماید.
    کلیدواژگان: امدادگر، تعهد سازمانی، ویژگی شخصیتی، هلال احمر
  • مقاله کوتاه
  • فریدون لعل، ابوالفضل برخورداری، امیرحسین خوش اخلاق، غلامحسین حلوانی صفحات 88-97
    مقدمه
    با توجه به رشد روزافزون صنایع و فناوری و به تبع آن افزایش میزان حوادث و بیماری های شغلی، این مطالعه در نظر دارد با تجزیه و تحلیل حوادث در نیروگاه سیکل ترکیبی یزد، زمینه را جهت ارائه اقدامات کنترلی و ارزیابی ریسک مهیا نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی است که روند حوادث شغلی را مورد بررسی قرار می دهد. در این پژوهش اطلاعات از طریق چک لیست و مصاحبه با حادثه دیدگان جمع آوری شد و بر اساس اطلاعات استخراج شده، شاخص های حادثه محاسبه شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    از مجموع 1189 کارگر در طی یک دوره 8 ساله، 287 مورد حادثه شغلی به ثبت رسیده بود. نتایج نشان داد که بین سن، سابقه کاری و وضعیت تاهل ارتباط معنی دار وجود دارد. بیشترین نوع حادثه و علت آن به ترتیب تروما و اعمال ناایمن بود. بیشتر حوادث در فصل زمستان، در ابتدای شیفت روز و در واحد تعمیرات و نگهداری رخ داده و شاخص های حادثه بویژه شاخص تکرار، روندی کاملا نزولی داشت. در این مطالعه، بیشترین و کمترین مقدار شاخص تکرار-شدت حادثه به ترتیب در سال 1383، 74/1 و در سال 1390، 56/0 بدست آمد. همچنین نتایج نشان داد، سطح تحصیلات بر شاخص تکرار، و میزان درآمد ماهیانه بر شاخص های تکرار و شدت-تکرار، اثر محافظتی داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه امروزه به منظور اولویت بندی خطرات و اقدامات اصلاحی، از نتایج تکنیک ها و ارزیابی های ریسک استفاده می گردد، نتایج مربوط به حوادث نیز می تواند در بانک اطلاعاتی جامع و در جهت کمی کردن ارزیابی های ریسک استفاده های با ارزشی از آن حاصل گردد.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، شاخص های حادثه، نیروگاه
|
  • M. Hasoumi, Y. Jouyani, H. Asadi, M. Khakian, A. Aryankhesal Pages 4-13
    Introduction
    Owing to the wide variety of jobs and professions in hospitals, many risk factors threaten staff health. The current study examines the relationship between staff’s job accidents and the resulting absence in hospitals of Tehran and Iran universities of Medical Sciences.
    Methods
    This was a cross-sectional study. Data were collected by questionnaires asking different staff about their job accidents through 2013 in 26 hospitals of Tehran and Iran Universities of Medical Sciences. The Chi-square and independent t tests were used to examine the relationship between job accidents and absence.
    Results
    368 completed questionnaires were returned out of 385 distributed ones. Body cut resulted from pointed and sharp objects with 77.2 percent and burns with 6.7 percent were the most and least prevalent accidents among staff respectively. Skin touch with patients’ blood and other fluids was reported as the most absence-causing factor with 92 days, and on the other hand staff accident with trolleys and beds, burns and electricity shock resulted in no day of absence. A meaningful relationship was found between the type of accidents and the resulted days of absence.
    Conclusion
    Blood and other biological fluids were the main risk factors for staff to send them off their job. For improving staff efficiency and effectiveness, the job accidents should be investigated based on their resulted absence days and corrective considerations are respected.
    Keywords: Occupational damages, Occupational accidents, Absence from job, Hospital staff, Hospital
  • Firuze Ebrahimpoor, Vali Derhami, Mehrdad Mostaghaci, Mohammad Javad Zare, Raziyeh Soltani Gerdefaramarzi Pages 14-21
    Introduction
    Nowadays, air pollution, occupational and industrial harmful exposure caused the increasing prevalence of lung diseases. The pulmonary function testing such as spirometry plays an important role in the diagnosis and treatment of lung diseases. Due to the increasing use of the classification system in the prediction and detection based on the test samples, diagnosis the patients and non- patients according to their pulmonary performance without testing can be achieved relying on data-based prediction methods.
    Method
    In this study, a new method developed by fuzzy system was used to determine the restriction syndrome pulmonary disease to find workers in the tile industry. The fuzzy system designed considering the main factors affecting respiratory health in tile industry with the values of FVC and FEV1, which is the result of the spirometry test analysis in the workplace. These systems input include the staff occupational and environmental information, and the output is prediction of being sick or healthy.
    Result
    Among the used classification methods, the fuzzy method was achieved acceptable results because of the samples awarded degree in each cluster.According to the developed model in this study for predicting obstructive and restrictive pulmonary syndrome based on the analyzed test samples related to information of workers in 1394, the achieved accuracy was 0.71and 0.79, respectively.
    Conclusion
    Using the fuzzy systems for modeling and predicting on medical issues such as diagnosis the diseases recommended due to the appropriate performance of them in uncertain environment. The knowledge in fuzzy systems expressed as if-then rules, so the obtained knowledge is understandable by humans and can be refined by experts if necessary.
    Keywords: Classification, Fuzzy, Fuzzy Rules, Spirometry
  • J. Majidy, S. Marofi, P. Habibi, H. Dehghan Pages 22-30
    Introduction

    Fatigue in the workplace as a normal everyday experience is, Extreme fatigue in the long run may lead to sick leave and work disability. The aim of this study was to investigate the association between the prevalence of musculoskeletal disorders - poor postures, muscle and levels of individual strength in a heavy metal industry.

    Methodology

    This descriptive - cross sectional study was carried out on 100 workers in heavy metal small confirms was conducted in Isfahan. A compilation of four methods of data collection included observation method (For the analysis of jobs and tasks with repetitive movements), interviews (for questions about musculoskeletal disorders. A questionnaire musculoskeletal disorders Nordic (NMQ), fatigue and rapid assessment of exposure (QEC) and Rapid Upper Limb Assessment (RULA) was used. Data was examined using t - Independent Software SPSS16 were analyze.

    Results

    The incidence of musculoskeletal disorders in different parts of the body, neck, elbows, back, waist and knees, with variables individual strength, mental fatigue, concentration, motivation, physical activity, there was no significant difference respectively (p

    Conclusion

    Fatigue can be used as a prognostic is musculoskeletal disorders. Musculoskeletal disorders can be influential on fatigue.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Individual Strength
  • Mohammad Hassan Nassiri Kashani, Amir Bahrami, Ahmadi, Mashallah Aghilinejad, Marjan Shamspour, Elaheh Kabir, Mokamelkhah Pages 82-87
    Introduction
    Personal characters of employees are known as an important effective factor on the quality of their work. Previous studies showed that personality differences had an impact on the function and behaviours of employees and it has potentially impact on the forming organizational climate and productivity. Knowing about personal characters of employees can help the managers to select suitable persons for best positions and it can increase job satisfaction of their workers. The present study was performed for determination of association between job satisfaction and personality characters among relief workers of Tehran Red Crescent.
    Methods
    The present observational analytic study according to the cross sectional method was performed on 199 relief workers of Shahr Rey and Shemiranat branch of Red Crescent organization. NEOPI and Barry Field-Roth's job satisfaction questionnaires were used for data collection.
    Results
    In the present study, 102 (51.3%) participants were satisfied and 97 (48.7%) of people were unsatisfied from your job. There is a significant association between the personal characters and job satisfaction among study participants. Commitment personal character had the most and neuroticism had the lowest association with job satisfaction level among participants.
    Conclusion
    More attention of organization to the personality characters of workers and preparing suitable equipment and environment for increasing workers commitment to their workplaces can prepare supportive and suitable environment for better productive function of workers.
    Keywords: Job Satisfaction, Personality Characters, Red Crescent, Relief Worker
  • Fereydoon Laal, Abolfazl Barkhordari, Ah Kh, Gholamhossein Halvani Pages 88-97
    Introduction
    According to the increasing growth of industries and technologies and consequently increasing accidents and occupational diseases, this study aimed to by analyzing the main causes of accidents in Yazd Combined Cycle Power Plant and finally prepared the situation to present suitable control measures.
    Methods
    This study is a descriptive–analytical, which is analyzed the trend of occupational accidents. In this study, information collected through check lists and interviews with accident victims and based on the data extracted, the accident indicators were calculated. Then, the data were analyzed using SPSS software.
    Results
    During an 8-year- period, out of 1189 workers, 287 cases of occupational accident have been registered. Results indicated that there was a meaningful relationship between the age, job experience and marital status. The most types of accidents and their causes were related to the trauma and unsafe acts, respectively. The most events had occurred in winter, at the beginning of the day shift in the maintenance unit. Accident indicators decreased specially accident frequency rate (AFR). In this study, maximum and minimum value of frequent-severity index was 1.74 in 1383 and 0.56 in 1390, respectively. In addition the results showed that, education level on accident frequency rate and income monthly had a protective effect on accident frequency rate and severity- frequency rate (FSI).
    Conclusion
    Nowadays, to prioritize hazards and corrective actions, it was used the results of techniques and risk assessments. The results related to accidents can be used at comprehensive database as well as they wereutilized for qualifying the risk the risk assessments.
    Keywords: Occupational accidents, accident indicators, power plant