فهرست مطالب

طب کار - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 54، بهار 1402)

نشریه طب کار
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 54، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی غفاری* صفحات 1-10
    مقدمه

    آتش نشانان به دلیل ماهیت شغلی خود، در معرض خطر بالای آسیب های جسمی و روانی قرار دارند؛ بنابراین، حفظ تندرستی جسمی آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تمرینات ورزشی شخصی سازی شده می تواند به بهبود تندرستی آتش نشانان کمک کند و خطر ابتلا به آسیب را کاهش دهد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت تجربی و کاربردی بوده که روی آتش نشانان شهر اصفهان انجام شد. از طریق دعوت به همکاری 70 نفر به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (18 نفر) و کنترل (18 نفر) تقسیم شدند. تمرینات ورزشی هشت هفته به صورت سه جلسه در هفته انجام شد. شاخص های آمادگی جسمانی قبل و پس از تمرینات ارزیابی شدند همچنین جهت ارزیابی نمونه های خون قبل و 48 ساعت پس از پایان مداخله اخذ شد. جهت مقایسه ی درون گروهی از آزمون T همبسته و جهت مقایسه های بین گروهی از آزمون T مستقل استفاده شد و در سطح معنی داری 05/0 و تحلیل ها با استفاده از نرم افزار spss انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که این تمرینات می تواند تاثیر مثبتی بر شاخص های تندرستی آتش نشانان، از جمله توانایی هوازی (005/ 0= p)، قدرت عضلانی (0/01= p) و انعطاف پذیری (0/01= p) و برخی شاخص های چربی خون، مانند کاهش تری گلیسرید (005/ 0= p) و کاهش LDL (0/01= p) و افزایش HDL (0/03 =p) داشته باشد.

    نتیجه گیری

    تمرینات بدنی شخصی سازی شده می تواند به بهبود قدرت عضلانی و انعطاف پذیری و بهبود سلامت قلبی عروقی کمک کند.

    کلیدواژگان: تمرینات شخصی سازی شده، آتش نشانان، شاخص های تندرستی، نیمرخ چربی
  • محمدصادق ابوالحسنی، محمد ضیاالدینی*، محمدعلی نیک بخش صفحات 11-30
    مقدمه

    اجرای خط مشی اقداماتی است که توسط افراد دولتی و یا بخش خصوصی با هدف تحقق اهداف خط مشی انجام می شود.صاحب نظران متعدد، در تبیین عوامل موثر بر اجرای خط مشی و مشکلات اجرای خط مشی عوامل زیادی برشمرده اند و اکثریت آنان بر این باورند که مشکلات اجرای خط مشی با شرایط هر جامعه متفاوت است. اقدامات متعددی منجر به کاهش شکست در اجرای خط مشی های نظام سلامت می شود. هدف از انجام این پژوهش شناسایی و رتبه بندی این عوامل می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش کاربردی و از حیث راهبرد، پیمایشی بود. جامعه تحقیق را 21 نفر از مدیران حوزه سلامت کشور تشکیل داده اند که از طریق نمونه گیری غیر تصادفی و هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه می باشد و جهت تحلیل داده ها از تکنیک FMEA و رویکرد تلفیقی AHP و TOPSIS فازی استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاصل نشان داد که خبرگان در مجموع 10 بعد در طیف اقدامات کاهنده شکست شامل عوامل فرهنگی،ارتباطات،ساختاری، روش اجرا ،مدیریتی ،پشتیبانی ،نیروی انسانی/مجریان خط مشی ،جامعه، تدوین خط مشی و محیطی و 50 مولفه اقدامات مهم موثر در کاهش شکست اجرای خط مشی های نظام سلامت را مطرح نمودند.

    نتیجه گیری

    آنچه در این تحقیق به عنوان اقدامات کاهنده شکست در اجرای این خط مشی ها بیان شد به مدیران و بازیگران حوزه ی خط مشی گذاری نظام سلامت کمک می نماید تا با شناخت عوامل کاهنده شکست اجرای خط مشی های نظام سلامت مانع از بروز مشکل در مسیر اجرای موفق خط مشی های نظام سلامت گردند.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، اجرای خط مشی، خط مشی گذاری، اقدامات کاهنده
  • عباس عدنان کامل، علی مهداد*، احمد عبدالکاظم جونی، ایلناز سجادیان صفحات 31-42
    مقدمه

    وجود خشونت در محیط کار بیمارستان ها عاملی تهدیدکننده برای سلامت روان شناختی پرستاران است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تعدیل کنندگی ادراک حمایت اجتماعی در رابطه میان خشونت در محیط کار (جسمی، کلامی و آزار جنسی) با نشانگان استرس پس از سانحه (PTSD) در میان پرستاران شهر کربلا اجرا شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی که از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه پرستاران بیمارستان های شهر کربلا در کشور عراق در بهار 1401 بود، که از میان آن ها، 349 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه خشونت در محیط کار، پرسشنامه نشانگان استرس پس از سانحه و پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده جمع آوری شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی از طریق نرم افزار 26.SPSS استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که حمایت اجتماعی ادراک شده رابطه بین خشونت (جسمی، کلامی و آزار جنسی) را با نشانگان استرس پس از سانحه تعدیل می کند (0/01>p). به این معنی که وقتی حمایت اجتماعی ادراک شده پائین است، خشونت(جسمی، کلامی و آزار جنسی) با نشانگان استرس پس از سانحه دارای رابطه مثبت نیرومندتری است (0/01>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که ادراک حمایت اجتماعی متغیری ضروری برای جلوگیری از اثرات مخرب خشونت در محیط های کاری پرستاران است. بر این اساس، به دلیل نقش و اهمیت ادراک حمایت اجتماعی در پرستاران، توجه به این یافته مهم باید مدنظر مدیران و سیاست گزاران سازمان های بهداشتی و درمانی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: ادراک حمایت اجتماعی، خشونت در محیط کار، نشانگان استرس پس از سانحه، پرستاران، عراق
  • محمدحامد حسینی* صفحات 43-52
    مقدمه

    روش های QEC و ART ابزارهایی سودمند برای شناسایی فاکتورهای خطر ایجادکننده اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار در صنایع می باشند لذا این پژوهش با هدف ارزیابی ارگونومیکی وضعیت های کاری با این روش ها و تعیین میزان شیوع ناراحتی های اسکلتی عضلانی در یک صنعت کاشی انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی _ مقطعی وضعیت های کاری یک صنعت کاشی در سال 1402 بااستفاده از روش های QEC و ART ارزیابی شد. همچنین ناراحتی های اسکلتی عضلانی 66 کارگر با استفاده از پرسشنامه نوردیک ثبت شدند. داده ها به نرم افزار spss نسخه 19 منتقل و از آزمون های کای اسکوئر، t  مستقل، فیشر و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار سن کارگران مطالعه شده 11/6±6/30 سال، سابقه کار 95/4±97/5 سال و شاخص توده بدنی آن ها 42/3±69/23 بود. 68 درصد کارگران حداقل در یکی از نواحی بدن مبتلا به ناراحتی اسکلتی عضلانی بودند. شایع ترین ناراحتی کمردرد (50 درصد)  بود. بین ناراحتی های شانه، کمر، ساق پا و مچ دست با سابقه کار ارتباط معنی داری وجود داشت (P<0.05). همچنین بین ناراحتی های شانه و مچ دست با سن ارتباط معنی داری وجود داشت (P<0.05). همبستگی مثبت و معنی داری بین نمرات روش های ART وQEC  به دست آمد (برای QEC با ART سمت راست r=0.591 وP<0.001 و برای QEC با ART سمت چپ r=0.524 و P<0.001).

    نتیجه گیری

    با عنایت به شیوع بالای ناراحتی های اسکلتی عضلانی در این صنعت، اصلاح ایستگاه های کاری متناسب با نتایج به دست آمده روش های ART وQEC  ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: ART، QEC، صنعت کاشی، ناراحتی های اسکلتی عضلانی مرتبط با کار
  • فهیمه احمدی، روح الله فلاح، غلامحسین حلوانی* صفحات 53-65
    مقدمه

    ارتقای ایمنی محیط های کاری ازجمله وظایف هر سیستم کارآمد است. ارزیابی ریسک از کارآمدترین روش های افزایش ایمنی محسوب می شود. توجه به آمار حوادث آزمایشگاهی و اثرات مثبت ارزیابی ریسک در جهت ارتقاء ایمنی، ضرورت این مهم مشخص می شود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی- تحلیلی، مقطعی بوده و به منظور ارزیابی ریسک آزمایشگاه های دانشکده بهداشت با استفاده از یک معادله کمی ریسک سه بعدی انجام شد. تیم ارزیاب براساس مشاهده منظم فرآیندها و تجهیزات موجود با استفاده از یک معادله ریسک کمی به عنوان نشانه ای از عملکرد ایمنی در سطح آزمایشگاه ها پرداخته است. رتبه بندی براساس برآورد احتمال خطر، فراوانی مواجهه باکار، حداکثر پتانسیل خسارت رسانی طی یک معادله کمی انجام شد. درنهایت نمره نرخ ریسک هر آزمایشگاه مشخص و رتبه بندی سطح ریسک آزمایشگاه ها اعلام گردید. راهکارهای اصلاحی پیشنهادی ارائه و مجددا ارزیابی ریسک انجام شد. داده ها وارد نرم افزار 20 SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی مورد تفسیر قرار گرفتند.

    نتایج

    به طورکلی 52 درصد از خطرات شناسایی شده در سطح ریسک کم قرار گرفتند. بیشترین و کمترین میانگین نمره نرخ ریسک به ترتیب مربوط به آزمایشگاه های شیمی محیط 30/89 ± 55/86 و تحقیقات سلامت و ایمنی مواد غذایی 13/51± 28/38بود. بالاترین نمره نرخ ریسک به آزمایشگاه شیمی محیط اختصاص یافت. بین مولفه ی نمره نرخ ریسک قبل و بعد از ارائه راهکارهای پیشنهادی ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    مطابق با نتایج حاصل از تحقیق، وضعیت کلی ایمنی آزمایشگاه های آموزشی دانشکده بهداشت در سطح نسبتا مطلوب بود. بااین حال خطرات شیمیایی و ایمنی حریق به عنوان بالاترین اولویت جهت کنترل و انجام اقدامات لازم در راستای بهبود قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: آزمایشگاه، ارزیابی، ریسک، آموزشی
  • ندا قاسمی، غلامحسین حلوانی*، محمدحسین فلاح، امیرمحمد نجفی پور، مرتضی قاسمی صفحات 66-74
    مقدمه

    روند رو به رشد شاغلین محیط های اداری و استفاده از رایانه در این ایستگاه های کاری باعث افزایش شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در میان آن ها گردیده است. در بیشتر مطالعات صورت گرفته بر لزوم انجام مداخلات جهت اصلاح وضعیت ارگونومیک ایستگاه های کاری اداری تاکید گردیده است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی ارگونومی بر اصلاح وضعیت کاری و کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی در کارکنان اداری انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی - تحلیلی و همبستگی می باشد. جامعه آماری مطالعه کلیه کارکنان کادر اداری شرکت شاتل می باشد که با توجه به معیارهای ورود و خروج از مطالعه، تعداد 130 نفر در این مطالعه شرکت داشتند. بعد از ارزیابی اولیه از وضعیت کاری، برنامه مداخله آموزشی ارگونومی جهت کاهش عوامل آسیب زایی اسکلتی- عضلانی در طی یک دوره دوماهه، به کارکنان شرکت ارائه گردید. ارزیابی وضعیت بدنی قبل و بعد از آموزش انجام شد. ابزار گرداوری داده ها شامل پرسشنامه ارزیابی اختلالات اسکلتی عضلانی نوردیک (NMQ) و روش ارزیابی پوسچر ROSA بودند. داده ها توسط نرم افزار SPSS  مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت جهت تجزیه وتحلیل آماری از آمار توصیفی و نیز آزمون t student  استفاده شد.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که ارتباط بین اختلالات اسکلتی - عضلانی با گروه های سنی مختلف در اکثر اندام های بدن معنی دار نمی باشد و تنها این ارتباط در ناحیه گردن و قسمت فوقانی پشتی تائید می شود. همچنین ارتباط بین اختلالات اسکلتی و عضلانی با سابقه کار کارمندان در اکثر اندام های بدن معنی دار نمی باشد و تنها این ارتباط در ناحیه گردن و قسمت فوقانی پشتی تائید می شود. در نهایت آموزش ارگونومی افراد موردمطالعه بر سطح ریسک محاسبه شده آن ها (به روش ROSA) تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    اگرچه بیشتر شرکت ها از وسایل با ارگونومی لازم برخوردارند اما کارکنان نحوه استفاده صحیح از آن ها را نمی دانند. به دلیل عدم آگاهی برخی از مدیران و کارکنان از اهمیت رعایت ارگونومی بهتر است علاوه بر محیا کردن محیط کار مطابق با اصول ارگونومی آموزش های لازم در این زمینه به این افراد داده شود.

    کلیدواژگان: آموزش ارگونومی، اصلاح وضعیت کاری، اختلالات اسکلتی عضلانی، کارکنان اداری
  • محمدجواد جعفری، الهام اخلاقی، سعید غفاری* صفحات 75-89
    مقدمه

    یکی از مهم ترین عوامل زیان آور فیزیکی در محیط های صنعتی روباز و بسته استرس گرمایی می باشد. که می تواند عملکردهای شناختی و ذهنی افراد را تحت الشعاع قرار داده و سبب تشدید سرعت ظهور خستگی، کاهش تمرکز و مهارت و افزایش میزان خطاها شود. لذا پژوهش حاضر به بررسی عملکردهای دیداری شنیداری افراد در مواجهه با سطوح مختلف استرس گرمایی در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.

    روش بررسی

    این مطالعه بر روی 32 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 20 تا 29 سال که با توجه به شرط رضایت و داشتن معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند، انجام گرفت. استرس گرمایی محیط در سه سطح شاخص دمای تر گویسان 22،29 و 34 درجه سلسیوس اعمال شد که شاخص دمای تر گویسان 22 درجه سلسیوس به عنوان شرایط زمینه آزمایشگاهی در نظر گرفته شد. سپس در شرایط آزمایشگاهی مختلف شامل مواجهه با استرس گرمایی موردمطالعه قرار گرفتند. سطح توجه و زمان واکنش آزمودنی ها با استفاده از ابزار آزمون بررسی یکپارچه عملکرد دیداری شنیداریIVA (Integrated Visual and Auditory Continues) موردبررسی قرار گرفت. همچنین ضربان قلب افراد نیز به وسیله ی دستگاه ضربان سنج دیجیتال ثبت گردید. شرکت کنندگان فرم رضایت نامه کتبی، فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سلامت عمومی را تکمیل نمودند.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش دمای ترگویسان از 22 تا 34 درجه سلسیوس میزان توجه دیداری و شنیداری به طور معنی داری کاهش یافت (001/0<p). زمان واکنش افراد نیز تحت تاثیر استرس گرمایی به طور معنی داری افزایش پیدا کرده است (001/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مواجهه با استرس گرمایی عامل موثر در زمان واکنش، سطح توجه و ضربان قلب می باشند که می توانند باعث کاهش دقت در انجام کار شوند. بنابراین توجه به میزان استرس گرمایی در محیط های کاری نقش بسیار مهمی در بهبود سرعت و عملکرد افراد دارد.

    کلیدواژگان: استرس گرمایی، عملکرد دیداری شنیداری، سطح توجه، زمان واکنش، شرایط آزمایشگاهی
  • نادر اسکندری نسب*، امیرهوشنگ مهرپرور، رضیه سلطانی، مریم اسکندری نسب، ملیحه منتظری، گیتی افشاری پور، الهام حاجی پور، نجمه شهسواری، اسماء حاجعلیزاده صفحات 90-96
    مقدمه

    باتوجه به بارز بودن اختلالات اسکلتی عضلانی در کارکنان درمانی به خصوص بیماربران، لازم دانستیم با اصلاح وضعیت بدن، میزان دردهای اسکلتی عضلانی را در این کارکنان بررسی نماییم.

    روش بررسی

    مطالعه نیمه تجربی است که ابتدا پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه خود ساخته میزان آگاهی و پرسشنامه نوردیک همراه با مقیاس نرخ گذاری عددی جهت سنجش میزان درد های مرتبط با اختلالات اسکلتی عضلانی برای کلیه شرکت کنندگان کامل شد. و سپس مداخلات تئوری و عملی در جهت اصلاح وضعیت بدن با استفاده از متخصصین طب کار، ارگونومی و تربیت بدنی انجام شد و مجدد یک ماه و شش ماه بعد، پرسشنامه ها تکمیل و داده ها جمع آوری گردید. در پایان تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    نتایج

    آمار توصیفی نشان می دهد که مداخلات در جهت اصلاح وضعیت بدن باعث کاهش میانگین نمرات میزان درد برای اعضای مختلف بدن بیماربران می شود و بارزترین اختلال اسکلتی عضلانی درد کمر می باشد. تحلیل آماری نشان داد که در مقایسه میانگین نمره درد کمر (000/0=p)، گردن (014/0=p)، شانه (006/0 p=)، زانو (006/0= p) و پا (016/0 =p) در بیماربران قبل از اصلاح وضعیت بدن با شش ماه بعد تفاوت معنی داری وجود دارد. اما در مقایسه میانگین نمره درد آرنج (18/0=p)، مچ دست (06/0 =p)، پشت (3/0= p) و ران (08/0= p) در پایان شش ماه پس از اصلاح وضعیت بدن تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اصلاح وضعیت بدن، حین حمل و جابجایی بیمار  با استفاده از متخصصین طب کار، ارگونومی و تربیت بدنی، می تواند باعث کاهش دردهای اسکلتی عضلانی در کارکنان درمانی به خصوص بیماربران شود. همچنین دیده شد سریعترین و بیشترین تاثیر اصلاح وضعیت بدن بر کاهش میزان درد کمر، گردن، شانه، زانو و پا می باشد.

    کلیدواژگان: وضعیت بدن، اختلالات اسکلتی عضلانی، انتقال بیمار، درد
|
  • Mehdi Ghaffari* Pages 1-10
    Introduction

    Due to the nature of their job, firefighters are at high risk of physical and mental injuries; Therefore, maintaining their physical and mental health is of particular importance. Personalized exercise training can help improve the health of firefighters and reduce the risk of injury.

    Materials and Methods

    This experimental and practical study was conducted on the firefighters of Isfahan City. Through an invitation to cooperate, 70 people were divided randomly into two experimental groups (18 people) and (18 people control). Sports training was done for eight weeks in three sessions per week. We evaluated Physical fitness indicators, before and after the exercises, and blood samples were taken for evaluation before and 48 hours after the end of the intervention. A correlated T-test was used for intra-group comparisons. An independent T-test was used for inter-group comparisons at a significance level of 0.05, and analyses were performed using SPSS software.

    Results

    The results showed that these exercises can have a positive effect on the health indicators of firefighters, including aerobic capacity (p=0.005), muscle strength (p=0.01) and flexibility (p=0.01) and some fat indicators, such as decreasing triglyceride (p=0.005) and decreasing LDL (p=0.01) and increasing (p=0.03) HDL.

    Conclusion

    The results showed that these exercises can have a positive effect on the health indicators of firefighters, including aerobic capacity (p=0.005), muscle strength (p=0.01), and flexibility (p=0.01) and some fat indicators, such as decreasing triglyceride (p=0.005) and LDL (p=0.01), and increasing (p=0.03) HDL.

    Keywords: Personalized Training, Firefighters, Fitness Indicators, Fat Profile
  • MohammadSadegh Abolhasani, Mohammad Ziaaddini*, MohammadAli Nikbakhsh Pages 11-30

    Inroduction: 

    policy implementation is the actions that are taken by government or private sector individuals with the aim of realizing the goals of the policy.Many experts have listed many factors in explaining the factors affecting policy implementation and the problems of policy implementation, and most of them believe that the problems of policy implementation are different with the conditions of each society. Several measures lead to the reduction of failure in the implementation of health system policies/ the purpose of this research is to identify and rank these factors.

    Materials and methods

    This research was applied and in terms of strategy, it was a survey. The research community consisted of 21 health managers of the country, who were selected through non-random and purposeful sampling. The tools of data collection are interviews and questionnaires, and the FMEA technique and the combined approach of AHP and Fuzzy TOPSIS were used to analyze the data.

    Results

    The results of the research showed that the experts have a total of 10 dimensions in the spectrum of failure reduction measures, including cultural factors, communication, structure, implementation method, management, support, manpower.policy implementers, society, policy formulation and environment and 50 components. They proposed important measures effective in reducing the failure of the implementation of health system policies.

    Conclusion

    What was stated in this research as the measures to reduce the failure in the implementation of these policies will help the managers and actors of the health system policy field to prevent the occurrence of problems in the path of successful implementation of the health system policies by knowing the factors that reduce the failure of the implementation of the health system policies. Get healthy.

    Keywords: Health System, Policy Implementation, Policy making, Mitigation Measures
  • Abbas Adnan Kamel, Ali Mehdad*, Ahmed Abdulkadhim Johni, Ilnaz Sajjadian Pages 31-42
    Introduction

    The presence of violence in the workplace is a threatening factor for nurses’ psychological health. Therefore, the present study was conducted to determine the moderating role of perceived social support in the relationship between workplace violence (physical, Verbal, and sexual harassment) with Post Traumatic Stress Disorders symptoms among nurses in Karbala City, Iraq. 

    Materials and Methods

    The research method was a descriptive correlation and was used in hierarchical regression analysis. The statistical population of the research included all the hospital nurses of the city of Karbala in Iraq in the summer of 2023. Three hundred and forty-nine nurses were selected by convenience sampling method. The data were collected using the violence in workplace questionnaire, Post Traumatic Stress Disorders symptoms checklist, and perceived social support questionnaire. To analyze data, Pearson's correlation coefficient and hierarchical regression analysis statistical tests were used by SPSS software, 26 versions. 

    Results

    The results revealed that perceived social support moderates the relationship between violence in the workplace (physical, verbal, and sexual harassment) and post-traumatic stress symptoms (p<0.01). It means, that when the perceived social support is low, hostility at the workplace (physical, verbal, and sexual harassment) has a stronger relationship with post-traumatic stress symptoms (p<0.01).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, perceived social support is a necessary variable to prevent the destructive effects of violence in nurses' work settings. Therefore, due to the role and importance of the perception of social support among nurses, attention to this important finding should be taken into consideration by managers and policymakers of healthcare organizations.

    Keywords: Perceived Social Support, Workplace Violence, Post Traumatic Stress Disorders, Nurses, Iraq
  • MohammadHamed Hosseini* Pages 43-52
    Introduction

    The QEC and ART methods are useful tools to identify risk factors that cause work-related musculoskeletal disorders in industries, so the aim of this research is ergonomics evaluation of working conditions using these methods and determining the prevalence of musculoskeletal disorders in the tile industry.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, working conditions in a tile industry were evaluated using QEC and ART methods in 2023. Also, the musculoskeletal disorders of 66 workers were recorded using the Nordic questionnaire. The data was analyzed by SPSS software (V.19), and chi-square, independent t-test, Fisher test, and Pearson correlation coefficient were used.

    Results

    The mean and standard deviation of the age of the studied workers was 30.6±6.11 years, work experience was 5.97±4.95 years, and their body mass index was 23.69±3.42. 68% of workers had at least one musculoskeletal discomfort. The most common discomfort was back pain (50%). There was a significant relationship between shoulder, back, leg, and wrist discomfort with work experience (P<0.05). There was also a significant relationship between discomfort in the shoulders and wrists with age (P<0.05). A positive and significant correlation was obtained between the scores of ART and QEC methods (for QEC with right ART r=0.591 P<0.001 and for QEC with left ART r=0.524 and P<0.001).

    Conclusion

     Considering the high prevalence of musculoskeletal disorders in this industry, it is necessary to modify workstations according to the results of ART and QEC methods.

    Keywords: ART, QEC, tile industry, work related musculoskeletal disorders
  • Fahimeh Ahmadi, Rohollah Fallah, Gholamhossein Halvani* Pages 53-65
    Introduction

    Improving the safety of working environments is one of the duties of any efficient system. Evaluating the risk of hazards is one of the most efficient ways to increase safety issues. Paying attention to the statistics of laboratory accidents and the positive effects of risk assessment to improve safety is of great importance. 

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, we evaluated the laboratories of Shahid Sadoqhi University of Medical Sciences, Yazd, using a quantitative three-dimensional cost equation. Based on the regular observation of existing processes and equipment, the evaluation team used a quantitative risk equation as an indication of safety performance at the level of laboratories. The ranking was based on the probability of risk, the frequency of exposure, and the maximum damage potential through a quantitative equation. Finally, the risk score of each laboratory was determined, and the ranking of the risk level of the laboratories was announced. Corrective solutions were suggested, and the evaluation was repeated. The data was entered into the SPSS 20 software and interpreted using descriptive and analytical statistics. 

    Results

    In general, 52% of the risks identified in laboratories are at a low-risk level. The highest and lowest average evaluation scores were 55.86 ± 30.89 for environmental chemistry and 28.38 ± 13.51 for food safety and health research laboratory, respectively. The highest evaluation score was for the environment laboratory. There was a significant relationship between the risk components before and after providing the suggested solutions. According to the results of the research, the overall safety status of the educational laboratories in the Faculty of Health is at a relatively favorable level. However, chemical hazards and thermal safety are the highest priority to control and perform better regarding improvement.

    Keywords: Laboratory, Risk Assessment, Educational, Hazards
  • Neda Ghasemi, Gholamhossein Halvani*, MohammadHossein Fallah, AmirMohammad Najafi, Morteza Ghasemi Pages 66-74
    Introduction

     The growing trend of office workers and the use of computers in these workstations has caused an increase in the prevalence of musculoskeletal disorders among them. Most of the studies have emphasized the need for interventions to improve the ergonomics of office workstations. Therefore, the present study investigates the effect of ergonomic training intervention on improving working conditions and reducing musculoskeletal disorders in office workers.

    Materials and Methods

    The present research is a descriptive-analytical and correlational study. The statistical population was all the employees of the administrative staff of Shuttle Company. According to the criteria for entering and exiting the study, 130 people participated in this study. After the initial evaluation of the work situation, the ergonomic training intervention program was presented to the company employees to reduce the musculoskeletal injury factors for two months. We evaluate physical condition before and after the training. Data collection tools included the Nordic Musculoskeletal Disorders Evaluation Questionnaire (NMQ) and the ROSA posture evaluation method. The data was analyzed by SPSS software; descriptive statistics and Student's t-test were used for statistical analysis.

    Results

    The study showed that the relationship between musculoskeletal disorders in different age groups was not significant in most body organs, and only this relationship has confirmed in the neck and upper back area. However, the relationship between skeletal and muscular disorders and employees' work history is not significant in most body parts, and only this relationship has confirmed in the neck and upper back area. Finally, the ergonomic training of the subjects has had a significant effect on their calculated risk level (using the ROSA method).

    Conclusion

    Although most companies have equipment with the necessary ergonomics, employees do not know how to use them correctly. Due to the lack of knowledge of some managers and employees about the importance of ergonomics, in addition to creating a work environment according to the principles of ergonomics, it is better to provide these people with the necessary training in this field.

    Keywords: Ergonomics training, work posture correction, musculoskeletal disorders, office workersrs
  • MohammadJavad Jafari, Elham Akhlaghi Pirposhteh, Saeid Ghaffari* Pages 75-89
    Introduction

    Heat stress is the most physically harmful factor in open and closed industrial environments. It affects people's cognitive and mental functions, causes the speed of fatigue, reduces concentration and skill, and increases the amount of errors. Therefore, the current research has The Effect of Heat Stress Exposure on Visual- Auditory Performances of subjects in laboratory conditions.

    Materials and methods

    This study was conducted on 32 male students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, aged 20 to 29, who were selected according to the condition of consent and meeting the inclusion criteria. Environmental heat stress was applied at three levels of temperature index of 22, 29, and 34 degrees Celsius, and the temperature index of 22 degrees Celsius was considered as the laboratory background condition. Then, they were studied in different laboratory conditions, including exposure to heat stress. The subjects' attention level and reaction time were evaluated using the Integrated Visual and Auditory Continues test tool. The participants completed the written consent form, demographic information form, and general health questionnaire. Also, the subjects' heart rate was recorded with a digital heart rate monitor.

    Results

    This study showed that the amount of visual and auditory attention decreased significantly (p<0.001). The reaction time of people increased significantly under the influence of heat stress (p<0.001).

    Conclusion

    The results showed that exposure to heat stress are an effective factor in reaction time, attention level, and heart rate, which can reduce accuracy in doing work. Therefore, paying attention to the amount of thermal stress in working environments plays an important role in improving the speed and performance of people.

    Keywords: Heat Stress, Visual- Auditory performances, Response Time, Attentiontion
  • Nader Eskandari Nasab*, Amirhoushang Mehrparvar, Raziyeh Soltani, Maryam Eskandari Nasab, Maleehe Montazeri, Giti Afsharipour, Elham Hajipour, Najmeh Shahsavari, Asmah Hajalizadeh Pages 90-96
    Introduction

    Due to the obviousness of musculoskeletal disorders in health workers, especially patient carriers, we felt it necessary to check the prevalence of musculoskeletal pain in these workers by correcting their posture.  

    Mateials and Methods

    The study is semi-experimental. First, a self-made demographic questionnaire was made on the level of awareness, and a Nordic questionnaire along with a numerical rating scale to measure the amount of pain related to musculoskeletal disorders was completed for all participants. Then, theoretical and practical interventions were carried out to correct posture using occupational medicine, ergonomics, and sports specialists, and again one month and six months later, questionnaires were completed and data were collected. In the end, data analysis was done with SPSS version 24 software.

    Results

    Descriptive statistics show that interventions aimed at correcting postures, reduce the average pain scores for different body parts of patient carriers. The most prevalent musculoskeletal disorder was back pain.Statistical analysis showed that comparing the average score of back pain (p=0.000), neck (p=0.014), shoulder (p=0.006), knee (p=0.006), and leg (p=0.016) in patient carriers before There is a significant difference between postural correction and six months later.However, comparing the average pain score of the elbow (p=0.18), wrist (p=0.06), back (p=0.3), and thigh (p=0.08) at the end of six months after correcting the posture, no significant difference was observed.

    Conclusion

     It seems that correcting the posture while carrying and moving the patient with the help of occupational medicine, ergonomics, and sports specialists can reduce musculoskeletal pain in medical workers, especially patient carriers. It was also seen that correcting posture has the fastest and highest effect on reducing back, neck, shoulder, knee, and leg pain.

    Keywords: Posture, Musculoskeletal Disorders, Patient Transfer, Pain