فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا یاوری، ربابه نوری، حمیدرضا حسن آبادی صفحه 1
    مصرف مواد از مهمترین مشکلات حوزه سلامت در جهان است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی روابط ساختاری بین فعالیت مذهبی، نگرش به مواد، الگوگیری اجتماعی، بهزیستی معنوی و مصرف سیگار و قلیان در دانشجویان بود. برای این منظور 504 دانشجوی دختر و پسر از دانشگاه های خوارزمی، پردیس کشاورزی و آزاد کرج به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند، شرکت کنندگان پرسشنامه بهزیستی معنوی، مقیاس فعالیت مذهبی،پرسشنامه الگوگیری اجتماعی، پرسشنامه عقاید منفی درباره مواد و بخش دخانیات پرسشنامه رفتارهای پرخطر را پاسخ دادند. نتایج نشان داد که اثر فعالیت مذهبی بر مصرف سیگار و قلیان با عقاید منفی درباره مواد، الگوگیری اجتماعی و بهزیستی معنوی میانجی گری می شود. بنابراین نتایج از وجود مکانیزم هایی خبر می دهد که از طریق آن مذهب بر مصرف دخانیات تاثیر می گذارد. به این دلیل توجه به این عوامل در برنامه های پیشگیرانه برای مصرف مواد به ویژه دخانیات شامل سیگار و قلیان به عنوان دروازه ورود به مصرف الکل و مواد دیگر می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت مذهبی، نگرش به مواد، الگوگیری اجتماعی، بهزیستی معنوی، مصرف سیگار و قلیان
  • راضیه زارع، نسرین ارشدی، عبدالکاظم نیسی، اسماعیل هاشمی شیخ شبانی صفحه 13
    هدف از پژوهش حاضر، طراحی و آزمون الگویی ساختاری از برخی پیشایندها و پیامدهای شاخص توانایی کار بود. متغیرها در این الگو شامل پیشایندها (منابع فردی، راهبردهای مدیریت زندگی، استرسورهای شغلی)، و پیامدهای (عملکرد شغلی و کیفیت زندگی وابسته به سلامت) شاخص توانایی کار بودند.نمونه این پژوهش شامل 320 نفر از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب-منطقه اهواز بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. از این تعداد 72% مرد بودند و میانگین سنی آنها نیز 41 سال بود. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه های شاخص توانایی کار، راهبردهای مدیریت زندگی، خودکارآمدی عمومی، خوش بینی، توانایی مقابله ای، عدم تعادل تلاش-پاداش، تقاضا-کنترل، کیفیت زندگی وابسته به سلامت و عملکرد شغلی استفاده شد. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارهای SPSS، ویراست 18 و همچنین AMOS ویراست 18 انجام گرفت.جهت آزمودن اثرات غیرمستقیم در الگوی پیشنهادی از روش بوت استراپ استفاده شد. یافته ها نشان دادند که الگوی پسشنهادی از برازش نسبتا خوبی با داده هابرخوردار است. برازش یهتر از طریق همبسته کردن خطاهای دو مسیر حاصل شد. تمامی اثرات غیرمستقیم معنی دار شدند.
    کلیدواژگان: شاخص توانایی کار، راهبردهای مدیریت زندگی، استرسورهای شغلی، کیفیت زندگی وابسته به سلامت، عملکرد شغلی
  • فریدون یاریاری، فاطمه کشاورزی، علی رسولی صفحه 25
    شیوع رفتارهای پرخطر در جوامع یکی از موارد جدی تهدید کننده سلامت بخصوص در نوجوانان میباشد که در سال های اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش باورهای فراشناخت و نگرش به روابط قبل از ازدواج در پیش بینی رفتارهای پرخطر نوجوانان میباشد. پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی میباشد. جامعه آماری این پژوهش را نوجوانان 17 تا 20 سال منطقه 12 شهر تهران در سال 1393 تشکیل میدهند. نمونه پژوهش شامل 80 نفر از نوجوانان به صورت 40 نفر دختر و 40 نفر پسر بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه 30 گویه ای باورهای فراشناختی، مقیاس نگرش به روابط قبل از ازدواج و مقیاس رفتارهای پرخطر استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین تمام مولفه های باورهای فراشناختی و انواع رفتار پرخطر رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. همچنین بین نگرش به روابط قبل از ازدواج و گرایش به رفتارهای پرخطر رابطه مثبت و معنی دار بدست آمد. در ادامه، نتایج رگرسیون نشان داد که نگرش به روابط قبل از ازدواج بالاترین قدرت را در پیش بینی گرایش به رابطه با جنس مخالف که یکی از موافه های رفتار های پرخطر میباشد را دارا است و همچنین از بین مولفه های باورهای فراشناختی، مولفه نیاز به کنترل افکار بالاترین قدرت پیش بینی را برای رفتارهای پرخطر دارا میباشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، باورهای فراشناختی، نگرش به روابط قبل از ازدواج
  • مجتبی مقدم، بهنام مکوندی، سیروس پاک سرشت صفحه 34
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر سبک های مقابله ای(اجتنابی،رفتاری، شناختی، هیجان مدار و مساله مدار) بیماران سرطانی بود. 40 بیمار سرطانی در این پژوهش شرکت کردند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند که برای گروه آزمایش به مدت دوازده جلسه مداخله و آموزش انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه سبک های مقابله بیلینگز و موس بود که به صورت پیش آزمون و پس آزمون اجرا گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل آنکوا و آزمون کولموگروف – اسمیرنف استفاده گردید. نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری بر سبک های مقابله ای ( سبک مقابله ای اجتنابی و هیجان مدار را کاهش و سبک مقابله ای رفتاری، شناختی و مساله مدار را افزایش می دهد) تاثیر مطلوب دارد. همچنین نتایج پیگیری بعد از یک ماه نشان داد که این تاثیر پایدار بوده است. (05/0>p و 01/0>p)
    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، درمان شناختی رفتاری، سرطان
  • مهدیه عطری فرد، راضیه مخبراین نژاد، ابوالفضل زارعی، مریم سادات حسینی صفحه 40
    پرسشنامه هراس اجتماعی»، ابزار سرندی شناخته شده بین المللی در زمینه اختلال هراس اجتماعی (اختلال اضطراب اجتماعی) است که سازندگان آن، عبارات آن را در قالب سه خرده مقیاس مجزای ترس، اجتناب و علائم فیزیولوژیک طراحی کرده اند و مطالعات بین المللی متعدد و همچنین تعداد کمی مطالعه داخلی بر روی آن انجام گردیده است. کاستی های مطالعات قبلی، نویسندگان مقاله حاضر را به وارسی این پرسشنامه در نمونه ایرانی غیربالینی واداشته است. بدین منظور، 475 نفر از بین دانشجویان دانشگاه تهران، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و «پرسشنامه هراس اجتماعی» را تکمیل نمودند. برای تجزیه تحلیل داده ها، از روش اعتبار متقابل و تحلیل عاملی اکتشافی، موازی و تاییدی، استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و موازی، ساختار 2 عاملی «پرسشنامه هراس اجتماعی» و نتایج تحلیل عاملی تاییدی، برازش بهتر ساختار 2 عاملی حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی و ساختار 5 عاملی سازندگان این ابزار را با داده ها نشان داد. در مجموع، نتایج این مطالعه نشان می دهد که برخلاف مجزا کردن عبارات ترس، اجتناب و علائم فیزیولوژیک در شکل اولیه این ابزار، عبارات ترس و اجتناب حوزه های مختلف، برای سنجش شدت این اختلال، در کنار هم قرار می گیرند؛ پدیده ای که با طبیعت اضطراب اجتماعی و رابطه ی تنگاتنگ ترس و اجتناب، هماهنگ است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه هراس اجتماعی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی موازی، تحلیل عاملی تاییدی
  • فرشاد محسن زاده، مختار عارفی، شکوه افطاری صفحه 54
    هدف این پژوهش بررسی میزان شیوع زورگوئی در بین دانش آموزان و رابطه آن با متغیرهای کیفیت فضای خانواده، تکانش گری، افسردگی، باورهای حامی رفتار خشن و نگرش به مدرسه بود. نمونه شامل 344 دانش آموز دوره راهنمایی تحصیلی(205 دختر و 139 پسر) شهر کرمانشاه بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های بدست آمده با استفاده از روش های آمار توصیفی و نیز تحلیل رگرسیون گام به گام مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اشکال گوناگون رفتار زورگویانه در بین 7/13 تا 1/52 درصد پسران و بین 2/10 تا 6/46 درصد دختران اتفاق می افتد که در هر دو جنس بیشترین میزان رفتار زورگویانه گزارش شده: صدا زدن با اسامی زشت و زننده و تمسخر آزاردهنده، و کمترین میزان رفتار زورگویانه گزارش شده، برداشتن پول یا وسایل و آسیب زدن به آنها بود. یافته ها نشان داد در دختران بین همه متغیرهای پیش بین با رفتار زورگویانه رابطه معناداری وجود دارد، اما در پسران فقط سه متغیر کیفیت فضای خانواده، افسردگی، و تکانش گری با رفتار زورگویانه رابطه معناداری داشتند. تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داده شد در دختران سه متغیر کیفیت فضای خانواده، احساس تعلق به مدرسه و نگرش به رفتار پرخاشگرانه به طور معناداری میزان رفتارهای زورگویانه را پیش بینی می کنند، اما در پسران فقط متغیر تکانشگری توانست پیش بینی معناداری داشته باشد. نهایتا، تلویحات و کاربردهای یافته ها مورد بحث قرار گرفته است .
    کلیدواژگان: رفتار زورگویانه، کیفیت فضای خانواده، افسردگی، تکانشگری، باورهای حامی رفتار خشن
  • فاطمه فیاض بخش، عادله عزتی، علی اکبر ملکی راد صفحه 64
    بیماری های مزمن کلیوی نه تنها سلامت جسمی بلکه ابعاد دیگر سلامتی را نیز به مخاطره می اندازند. با توجه به اینکه نتایج پژوهش ها در رابطه با اثرات این بیماری بر کارکرد جنسی و ارتباط آن با کیفیت زندگی در زنان و مردان متفاوت است، مطالعه حاضر به بررسی کیفیت زندگی، تمایل و عملکرد جنسی بیماران دیالیزی در مقایسه با افراد سالم پرداخته است. پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه-ای بود که به روش نمونه گیری دردسترس بر روی یک نمونه 60 نفری از بیماران دیالیزی و غیر دیالیزی بیمارستان الزهرا اشتهارد انجام گرفت. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های کیفیت زندگی، کارکرد نعوظ، تمایل جنسی، و پرسشنامه عملکرد جنسی زنان استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از کیفیت زندگی پایین تر بیماران دیالیزی نسبت به افراد سالم بود. یافته ها نشان دادند بین گروه زنان سالم و زنان دیالیزی به لحاظ متغیرهای مربوط به عملکرد جنسی تفاوت معناداری وجود ندارد اما در بین گروه مردان سالم و مردان دیالیزی به لحاظ متغیرهای مربوط به عملکرد جنسی تفاوت معنادار وجود دارد، همچنین افراد سالم از تمایل جنسی بالاتری نسبت به بیماران دیالیزی برخوردارند. با توجه به یافته های پژوهش حاضر کیفیت زندگی بیماران دیالیزی و نیز کیفیت رابطه ی جنسی به ویژه در مردان دیالیزی به میزان معناداری پایین تر از جمعیت عادی است. علاوه برآن، تمایل جنسی بیماران دیالیزی به میزان معنا داری پائین تر از افراد سالم است که این مسئله می تواند به علت اثرات جانبی بیماری مانند کاهش کارایی جسمی، افسردگی، و عوامل دیگری باشد که به کاهش کیفیت زندگی و عملکرد جنسی می انجامد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تمایل جنسی، عملکرد جنسی، بیمار دیالیزی
|
  • Samira Yavari, Robabe Nouri Ghasemabadi, Hamidreza Hasanabadi Page 1
    substance use is one of important problem in health extent in world. therefore The present study aimed to test the structural relations of religious involvement, negative beliefs about substance, spiritual well-being and smoking in college student sample. Five hundred and four male and female college student of Kharazmi university, Islamic Azad university and Faculty of Agriculture of Tehran university in Karaj were selected through cluster sampling and completed the religious involvement questionnaire, spiritual well-being questionnaire, social modeling questionnaire, negative beliefs inventory and smoking subscale of high risk behavior questionnaire. after data anayisis, Results showed that the effect of religious involvement on smoking was mediated by negative beliefs about substance use, social modeling and spiritual well-being.Therefore in this study Results suggest plausible mechanisms by which religiousness could causally impact smoking. Therefore, attention and emphasize to these variables can be useful and effective in prevention of smoking as the gateway of substance use.
    Keywords: religious involvement, beliefs about substance, social modeling, spiritual well, being, smoking
  • Razie Zare, Nasrin Arshadi, Abdolkazem Neisi, Esmail Hashemi Sheikh Shabani Page 13
    The purpose of this study was to designing and testing a model of some precedents and outcomes of work ability index. The variables in the model were arranged in three parts: precedents (personal resources, life management strategies and job-related stressors), outcomes (health- related quality of life and job performance) of work ability index. The participants were 320 employees of NISOC, in Ahvaz, who were selected by stratified random sampling method. Of this sample, 72 percent were men and average age was 41 years. Instruments used in this study were work ability index, life management strategies, general self-efficacy, optimism, coping skill, effort-reward imbalance, demand-control, health related quality of life and job performance questionnaires. Fitness of the proposed model was examined through structural equation modeling (SEM), using SPSS-16 and AMOS-16 software packages. The indirect effects were tested using the bootstrap procedure in Preacher and Hayes (2008) SPSS Macro program for mediation. Findings indicated that the proposed model fit the data. Better fit and more meaningful results obtained by correlating the errors of two paths. All of indirect effects were significant.
    Keywords: work ability index, life management strategies, job, related stressors, health related quality of life, job performance
  • Fereydoun Yaryari, Fatemeh Keshavarzi, Ali Rasooli Page 25
    The prevalence of high-risk behaviors in communities, especially in teens is a serious health threat that has received much attention in recent years. Therefore the aim of this study is to investigate the role of metacognitive beliefs and attitude to pre-marital relationships in anticipation of risky behaviors in adolescents. Accordingly, a correlational descriptive research method was selected. The research population consisted of adolescents with 17 to 20 years old of district 12 of tehran in 1393. The sample consisted of 80 adolescents in 40 girls and 40 boys who were selected by convenience sampling. To collect data, we used 30-point meta cognition questionnaire(MCQ-30), scale of attitude to pre-marital relationships, and high-risk behaviors scale. The results of current study showed that there was a negative and significant relationship between all components of metacognition and a variety of high-risk behaviors. As well as, there was a positive and significant relationship between attitude toward pre-marital relationships and tendency to high-risk behaviors. Then, regression analysis showed that attitude to pre-marital relationships includes highest predictive power for tendency to relation with the opposite sex which is a component of high-risk behaviors. As well as, among the components of metacognition, the component of need to thoughts control, includes the highest predictive power for high-risk behaviors.
    Keywords: high, risk behaviors, metacognitive beliefs, attitude to pre, marital relationships
  • Mojtaba Moghadam, Behnam Makvandi, Sirous Pakseresht Page 34
    The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive behavioral therapy on coping styles (avoidant behavior, cognition, emotion and problem-focused) for patient who had cancer. 40 cancer patients in this study were randomly assigned to two experimental and control groups (each group, n = 20), that experimental group was trained for 12 sessions. The tool used in this research was “coping styles Billings and mouse questionnaire”. Pre-test and post-test was conducted.
    In order to analyze the data ANCOVA and Kolmogorov - Smirnov was used. The results showed that cognitive behavior therapy had desired effect on coping style (emotion-focused coping style and avoidance coping style decreased behavioral, cognitive and problem-oriented increase). Also follow-up showed after one month that this effect was stable.(P > 0.05, P > 0.01).
    Keywords: coping style, cognitive, behavioral therapy, cancer
  • Mahdyeh Atrifard, Razieh Mokhberiannejad, Abolfazl Zarei, Maryam Hoseini Page 40
    The "Social Phobia Inventory" (SPIN) is a well-known screening tool in the field of social phobia disorder (social anxiety disorder) that its creators have designed its items in independent three subscales fear, avoidance, and physiological signs and several international studies and also a few internal studies have been done using it. The weakness of existing studies have motivated these authors to investigate this inventory in a nonclinical Iranian sample. Because of this, 475 students of Tehran University were selected using convenience sampling and completed SPIN. In order to analyze data, data were analyzed with Cross Validation method and Exploratory Factor Analysis (EFA), Parallel Analysis and Confirmatory Factor Analysis (CFA). The results of EFA and Parallel Analysis indicated 2 factors structure of SPIN and the results of CFA indicated the fitness of 2 and 5 factors structure with data. In conclusion, the results of this research suggest the regardless of the separation of items related to subscales fear, avoidance and physiological signs, the items related to fear and avoidances of different areas apply together for assessing severity of this disorder; the phenomenon that is according to social anxiety and united relationship of fear and avoidance.
    Keywords: Social Phobia Inventory, Factor Analysis, Validity
  • Farshad Mohsenzadeh, Mokhtar Arefi, Shokooh Eftari Page 54
    The aim of this study was to investigate the prevalence of bullying among students and its relationship to the quality of family environment, impulsivity, depression, beliefs supportiveofaggressive behavior, and attitude towards school. The sample consisted of 344 secondary school students (205 girls and 139 boys) in Kermanshah who were selected by multistage cluster sampling method. They completed Olweus Bully/victim Questionnaire, University of Texas Depression scale, Impulsivity scale(Bosworth, 1999), Beliefs supportive of Violence (Dahlberg et al., 1998), Psychological sense of School membership scale (Goodenow, 1993), and family climate scale(Holman et al., 1994). Data was analyzed by descriptive analysis procedures and stepwise regression analysis. The results showed that different forms of bullying behaviors prevalence are 13/7 to 52/1 percent for boys, and 10/2 to 64.6 percent for girls. The most reported bullying behaviors for both of groups were name calling and teasing in hurtful way, and the least reported bullying behaviors were taking money or other thing away and damaging them. Results showed that among girls, among all studied variables have significant correlations with bullying behavior, but among boys just three variables (the quality of family climate, depression, and impulsivity) were significantly correlated with bullying behavior. Stepwise regression analysis also showed that for girls, the three variables Quality family atmosphere, a sense of belonging to school and attitudes toward violence significantly predict bullying, but for boys, only impulsivity was significant predictor.. Finally, the implications of findings are discussed.
    Keywords: Bullying, the quality of family climate, depression, impulsivity, beliefs supportive of violent behavior
  • Fatemeh Fayazbakhsh, Adele Ezati, Ali Akbar Maleki Rad Page 64
    Chronic renal diseases not only effect on physical health but treat psychological health and other aspect of life. Recent studies show different results about the effect of dialysis on quality of life and sexual function. With respect to importance of these issues in treatment of renal patients, the present study focused on quality of life, sexual desire and function in this population. It was a causal-comparative study with convenience sampling from dialysis and nondialysis patients of Azahra Hospital. Data gathering by 4 questionnaires: Short-Form Health Survey questionnaire, International Index of Erectile Function, Hullbert Index of Sexual Desire, Female Sexual Function Index. The results shows that dialysis patients have less quality of life comparing with no dialysis patients. Also the results show that dialysis and no dialysis women had no deference in sexual function, but it was deferent in dialysis men (less sexual function). In sexual desire factor no dialysis patients was better than dialysis patients. With respect on present study’s results the quality of life and quality of sexual relationship –especially- in dialysis men is significantly less than normal population. These results may be because of the side effects of dialysis such as decrease physical functioning, depression, and etc.
    Keywords: quality of life, sexual desire, sexual function, dialysis patient