فهرست مطالب

دانش سرمایه گذاری - پیاپی 16 (زمستان 1394)

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 16 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فریدون رهنمای رودپشتی، میثم اللهیاری صفحات 1-26
    امروزه اوراق بهادار سازی دارایی های مالی نقش مهمی در ایجاد نقدینگی جدید از دارایی هایی دارد که بازگشت وجوه آن منوط به ایفای تعهدات از سوی بدهکاران در طی زمان است. اما به منظور استفاده از این ابزار مالی لازم است توجه ویژه ای به مقوله ریسک موجود در دارایی های مالی نمود چرا که وجود هر گونه ریسک در دارایی ها بعد از تبدیل شدن به اوراق بهادار اثرات بیشتری برای دارندگان اوراق ایجاد می نماید. همچنین در صورت وقوع بحران در دارایی های مالی ، اوراق مربوطه خسارات جبران ناپذیری را برای دارندگان آن ایجاد می نماید. این مساله از آنجا نشات می گیرد که یکی از اهداف اصلی مدیریت ریسک، تنوع پرتفوی می باشد (اطمینان از اینکه تمام تخم مرغها در یک سبد قرار داده نشود) تا نوسان پرتفوی کاهش یابد و این هدف از طریق انتخاب اوراق بهادار با کمترین همبستگی(و در صورت امکان با همبستگی منفی) در پرتفوی محقق می شود. با این حال مهمترین تاثیر وقایع استرس زا این است که همبستگی هایی که در شرایط عادی وجود داشتند، تغییر می کنند و مدیران ریسک با همبستگی های جدیدی مواجه می شوند که منجربه تمرکز غیرمنتظره ریسک می گردد. همچنین بانکها نیز پرتفوی خود را از طریق اعطای وام به صنایع و به ارزهای مختلف وغیره، متنوع می سازند. با این حال در زمان وقوع استرس، تمام این صنایع به احتمال زیاد بدهی خود را نکول می نمایند و به تبع متنوع سازی را بی اثر می سازند.در این مقاله سعی شده است یکی از ابزارهای ارزیابی ریسک را به عنوان آزمون استرس معرفی گردد که به بررسی اثرات ناشی از ریسک دارایی ها به ویژه در شرایط بحرانی می پردازد که در فرایند اوراق بهادار سازی نیز کاربرد ویژه ای خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار سازی، آزمون استرس، مجموعه وام، شرایط بحرانی، شرایط عادی
  • زهرا پورزمانی، محسن رضوانی اقدم صفحات 27-44
    در این تحقیق کارآمدی استراتژی های تکنیکال میانگین متحرک نمایی(EMA) و شاخص قدرت اندازه حرکت(RSI) با روش خرید و نگهداری برای خرید سهام بررسی شد. موقعیت های خرید ایجاد شده براساس دوره های روزانه(کوتاه مدت) و هفتگی(میان مدت) برای 16شرکت سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادارتهران در سه سال 1390تا1392 استخراج شد و با داده های بدست آمده با روش خرید و نگهداری مقایسه گردید. نتایج نشان داد، در دوره های به شدت صعودی (سال 1392) استراتژی های تکنیکال کارایی لازم را ندارند اما در دوره های با روند بازار متعادل، استراتژی های تکنیکال برای خرید سهام کارآمدتر می باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل تکنیکال، استراتژی های سرمایه گذاری، میانگین متحرک نمایی، شاخص قدرت اندازه حرکت، روش خریدونگهداری
  • ابراهیم عباسی، آمنه جلیلوند صفحات 45-58
    یکی از پرکاربردترین و موثرترین ابزارهایی که صنعت بانکداری می تواند برای مدیریت ریسک اعتباری بکار برد، سوآپ نکول اعتباری است. هدف این پژوهش، امکان سنجی استفاده از سوآپ نکول اعتباری در بازار پول می باشد. روش تحقیق، توصیفی از نوع مقایسه ایی می باشد و از حیث هدف کاربردی است، ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد. جامعه آماری، کارشناسان پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی و نیز صاحب نظران، مدیران و کارشناسان ارشد بازار سرمایه که با این ابزار آشنایی دارند، می باشد. نمونه انتخابی، از بین جامعه آماری، به روش سرشماری انتخاب شده اند. داده های گردآوری شده توسط پرسشنامه ها را با استفاده از دو نرم افزار Expert Choice و SPSS را تحلیل کردیم و نتایج به دست آمده، نشان می دهد که امکان استفاده از سوآپ نکول اعتباری در بازار پولی ایران، در قالب قرارداد جدیدی از عقد ضمان همراه با اجرت و نیز در قالب قرارداد بیمه، وجود دارد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، مدیریت ریسک اعتباری، مشتقات اعتباری، سوآپ نکول اعتباری
  • احمد احمدپور، مهراب نصیری صفحات 59-74
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی عدم تقارن تاثیر قیمت معاملات بلوکی خرید و فروش می باشد. بدین منظور، 525 معامله بلوکی (310 بلوک خرید و 215 بلوک فروش) به صورت تصادفی به عنوان نمونه پژوهش از بین شرکت هایی که در طی سال های 1390 تا 1392 معامله بلوکی انجام داده اند، انتخاب شده است. این معاملات با توجه به محدودیت های کمتر، حجم زیاد و اثرات قیمتی، توجه سهامداران را به خود جلب کرده است و سهامداران برای شناسایی، ارزیابی و افزایش نقدینگی و ظرفیت و توانایی بازارها، معاملات خود را به صورت بلوکی انجام می دهند.در این تحقیق، ابتدا با استفاده از روش نقطه میانی، معاملات بلوک به دو گروه خرید و فروش تفکیک شده سپس به آزمون فرضیات پرداخته شده است. نتایج آزمون رگرسیون مقطعی نشان می دهد که بین تاثیر قیمت خریدها و فروش های بلوکی عدم تقارن وجود دارد.
    کلیدواژگان: معاملات بلوک، خرید و فروش بلوکی و تاثیر قیمت
  • محمدحسین فتحه، سپیده غفاری صفحات 75-88
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فرآیند اوراق بهادار سازی بر رفتار ریسک و ثبات بانکی است. به منظور دستیابی به این هدف، با در نظر گرفتن شرایطی، 20 بانک در بازه زمانی 1388 تا 1392، مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شد. از نسبت دارایی های تبدیل شده به کل دارایی ها به عنوان شاخص اوراق بهادار سازی ، نسبت دارایی های موزون شده بر حسب ریسک به کل دارایی ها به عنوان شاخص ریسک اعتباری و از رتبه Z به عنوان شاخص ثبات بانکی استفاده شده است. نتایج بدست آمده از پژوهش حاکی از آن است که، فرآیند اوراق بهادارسازی تاثیری بر روی ریسک اعتباری و ثبات بانکی بانک های تجاری ایران ندارد.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار سازی، ریسک اعتباری، ثبات بانکی
  • امیرحسین ارضاء، محمدهاشم بت شکن صفحات 89-110
    هدف اصلی این پژوهش طراحی اوراق بهادار مبتنی بر سود سهام دریافتنی می باشد. در ایران یکی از مسائل مهم، رشد بالای نقدینگی و عدم هدایت صحیح آن به سوی بخش مولد بوده که مشکلات مختلفی را ایجاد می کند. با توجه به تقسیم درصد بالایی از سود هر سهم به شکل نقدی در بازار سرمایه ایران و وصول زمان بر سودهای دریافتنی در شرکت های سرمایه گذاری که باعت کاهش قدرت نقدینگی و نقدشوندگی در شرکت های مزبور می شود ، طراحی اوراق بهادار مبتنی بر این دارایی ها به منظور تامین سرمایه در گردش این شرکت ها اهمیت فراوانی می یابد. این پژوهش به روش دلفی انجام شد. اعضای نهایی گروه دلفی 87 نفر از صاحبنظران حوزه مالی اعم از شاغلین در نهادهای مالی، ارکان های نظارتی و دانشگاه ها می باشند. این مدل با اکثریت ارائ اعضای گروه دلفی برای بازار مالی ایران مناسب دیده شد و مورد تایید قرار گرفت. با توجه به نظرات ارائه شده، اوراق بهادار به پشتوانه سود سهام دریافتنی اثرات مثبتی بر بازار سرمایه، بر نهادهای مالی - سرمایه گذاری و بر اقتصاد کلان ایران می گذارد.در پایان طریقه ارزشگذاری این اوراق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار سازی، سود سهام دریافتنی، اوراق بهادار مبتنی بر دارایی، تجمیع، طبقه بندی
  • احمد علی محصصی، مهدی معدن چی زاج صفحات 111-124
    تبدیل به اوراق بهادارکردن دارایی ها، فرآیندی است که در آن شرکت ها و بانک ها، دارایی های خود را به طریقی از ترازنامه آن خود جدا نموده و به پشتوانه آن ها اوراق تامین مالی منتشر و از این طریق منایع مالی سرمایه گذاران را جذب می نماید. طی دو دهه اخیر شرکت های زیادی از این طریق اقدام به انشار اوراق و تامین مالی نموده اند. استفاده از دارایی های راکد شرکت ها جهت تامین مالی، مدیریت ریسک بهتر، کاراتر نمودن فعالیت بنگاه ها و کاهش هزینه های تامین مالی از جمله منافع اوراق بهادارسازی است. یکی از دارایی های ارزشمند شرکت ها به ویژه در شرکت های مبتنی بر دانش (شرکت های حوزه فناوری اطلاعات و فناوری های پیشرفته) و مهارت های ویژه انسانی (مانند باشگاه های فوتبال) برند آن ها بوده که به عنوان دارایی نامشهود در صورت های مالی شرکت ها منعکس نمی باشد. در این مقاله سعی شده با استفاده از فرآیند عمومی اوراق بهادارسازی، اوراق تامین مالی جدیدی به نام اوراق منفعت برند معرفی و ساختار اجرایی برای انتشار آن اوراق جهت تامین شرکت های دانش بنیان و مبتنی بر مهارت انسانی دارای برند معتبر، پیشنهاد گردیده است. در ادامه مقاله به تبیین مزایا و مخاطرات این ابزار پرداخته شده و شیوه ها و ابزارهای لازم برای مدیریت انواع ریسک های مترتب بر این اوراق تشریح شده است. و در پایان توصیه هایی برای اجرایی شدن این ابزار مالی به عمل آمده است.
    کلیدواژگان: اوراق بهادارسازی، اوراق منفعت
  • علی شایگان مهر، سیما شایگان مهر صفحات 125-146
    هدف این پژوهش بررسی اثرات تقویمی و شناسایی اثرات روزهای هفته و ماه های سال در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای تحقق این هدف از بازدهی روزانه شاخص بورس اوراق تهران در بازه زمانی ابتدای سال 1386 تا پایان سال 1392 استفاده کرده ایم و از معیار تسلط تصادفی برای تحلیل ها بهره گرفته ایم که به علت جهت گیری های غیرپارامتریک دارای جذابیت خاصی است. نتایج این پژوهش حاکی از وجود اثرات تقویمی در بورس اوراق بهادار تهران است. در بررسی اثرات روزهای هفته در بورس اوراق بهادار تهران از نظر بازدهی روز شنبه بر سایر روزهای کاری بورس مسلط می باشد و روز یکشنبه تحت تسلط سایر روزها می باشد. در بررسی اثرات ماه های سال نیز از نظر بازدهی ماه فروردین بر سایر ماه ها مسلط است و ماه آبان تحت تسلط سایر ماه ها می باشد. همچنین با توجه به شناسایی اثرات تقویمی در بورس اوراق بهادار تهران، فرضیه بازار کارا در این بورس حتی در سطح ضعیف رد می شود.
    کلیدواژگان: اثرات تقویمی، مالی رفتاری، فرضیه بازار کارا، معیار تسلط تصادفی
  • محمد مهدی دژدار صفحات 147-172
    در سال های اخیر توجه به دارایی های فکری در اقتصاد کشورهای پیشرفته جایگاه ویژه ای پیدا کرده است به گونه ای که درصد بالایی از تولید ناخالص داخلی آن ها به این دارایی ها اختصاص دارد به عنوان مثال در کشور آمریکا در سال 2012 حدود 38 درصد از تولید ناخالص داخلی به صنایعی که بر اساس دارایی فکری بنا شده اند اختصاص دارد. شاید بتوان گفت که مهمترین بحث در زمینه دارایی های فکری مربوط به تامین مالی تبدیل ایده به کالای تجاری باشد که البته برای این امر راه های مختلفی وجود دارد از جمله: تامین اعتبار از بانک های تجاری، انتشار اوراق قرضه، استفاده از سرمایه گذاری شرکت های خطر پذیر. یکی دیگر از روش های نوین تامین مالی دارایی های فکری استفاده از فرایند تبدیل به اوراق بهادارسازی این دارایی ها می باشد. در این مقاله سعی می شود بعد از بیان مقدماتی در مورد اوراق بهادارسازی دارایی های فکری، به مقایسه اجمالی این روش ها با یکدیگر و بیان انواع اوراق بهادار مبتنی بر دارایی های فکری و نقد و بررسی آن پرداخته و در نهایت با ارائه الگویی جهت تبدیل به اوراق بهادار کردن دارایی های فکری از بحث نتیجه گیری نمود.
    کلیدواژگان: دارایی فکری، اوراق بهادارسازی، تامین مالی
  • علی بیات، بهجت آب چر صفحات 173-190
    سبک تصمیم گیری افراد بیانگر الگوی عادتی است که آن ها در هنگام تصمیم گیری مورد استفاده قرار می دهند. تمامی تصمیمات سرمایه گذاری بر اساس روابط میان ریسک و بازده صورت می گیرد. هدف پژوهش بررسی میزان ارتباط بین سبک های شناختی تصمیم گیری و انتظارات سرمایه گذاران از ریسک و بازده سرمایه گذاری در ابزارهای مالی است. جامعه آماری تحلیلگران حرفه ای و غیر حرفه ای در سال 1392 می باشد. نوع تحقیق، توصیفی– استقرایی است. روش اجرای و شیوه آزمون فرضیه ها شبه آزمایشگاهی می باشد. نمونه جامعه فوق 150 نفر می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای است. نتایج این مطالعه نشان می دهند: بین حرفه ای گرایی سرمایه گذاران و ادراک ریسک و تمایل به ریسک رابطه مثبتی وجود دارد. بین بازده مورد انتظار و ادراک ریسک رابطه مثبتی وجود دارد. ادراک ریسک در بین سبک های با پیچیدگی شناختی بالا(تحلیلی و ادراکی) بیشتر از سبک های با پیچیدگی شناختی پایین (رهنمودی و رفتاری) است. تمایل به ریسک در بین سبک های با پیچیدگی شناختی بالا (تحلیلی و ادراکی)بیشتر از سبک های با پیچیدگی شناختی پایین(رهنمودی و رفتاری) است. تمایل به ریسک در بین نیمکره غالب چپ مغز بیشتر از نیمکره غالب راست مغز می باشد. همچنین شواهد نشان می دهد تفاوتی بین الگوهای رفتاری مردان و زنان در تشکیل پرتفوی سرمایه گذاری وجود ندارد.این یافته ها می تواند اهمیت توجه به الگوهای رفتاری افراد را گوشزد نماید.
    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، ادراک ریسک، تمایل به ریسک، بازده مورد انتظار، حرفه ای گرایی
  • الهه علیزاده نودهی، غلامرضا محفوظی، آتیه وثیرش صفحات 191-220
    این تحقیق با هدف مقایسه بازدهی و ریسک در روش های تکنیکال انتخابی با دو استراتژی سرمایه گذاری مجدد و ترازشده و روش خرید و نگهداری به عنوان یک روش غیرفعال سرمایه گذاری، در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1385 تا پایان1391 انجام شده است. پس از جمع آوری اطلاعات مربوط به 15 شرکت فعال، از نرم افزار صفحه گسترده اکسل2010، جهت طبقه بندی اطلاعات و محاسبه متغیرها استفاده گردید و درنهایت، اطلاعات حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق، ریسک و بازده روش های تکنیکال انتخابی شامل روش میانگین متحرک، دو میانگین متحرک، شاخص قدرت نسبی، حدود حمایت و مقاومت و روش شاخص جریان پول با دو استراتژی مطرح شده محاسبه شده و سپس بازده و ریسک روش های تکنیکال انتخابی با روش خرید و نگهداری مقایسه شده است. نتایج حاکی از آن است که، بازده روش های تکنیکال با دو استراتژی سرمایه گذاری مجدد و ترازشده تفاوت معناداری با هم ندارند، درحالی که، ریسک روش سرمایه گذاری مجدد تفاوت معناداری با ریسک روش سرمایه گذاری ترازشده دارد و دراکثر نتایج به دست آمده ریسک روش تکنیکال با استراتژی سرمایه گذاری مجدد کمتر از همان روش تکنیکال با استراتژی تراز شده می باشد. درمقایسه روش تکنیکال با دو استراتژی مطرح شده بازده روش خرید و نگهداری با روش های تکنیکال با استراتژی سرمایه گذاری مجدد و ترازشده متفاوت است و این تفاوت در مقایسه روش تکنیکال با استراتژی ترازشده بیشتر از استراتژی سرمایه گذاری مجدد می باشد. به طور کلی، در اکثر روش های تکنیکال انتخابی بازده روش تکنیکال انتخابی با استراتژی سرمایه گذاری مجدد با اختلاف اندکی کمتر از روش خرید و نگهداری و بازده روش خرید و نگهداری کمتر از روش تکنیکال مورد استفاده با استراتژی سرمایه گذاری تراز شده می باشد. در مورد ریسک اغلب نتایج به دست آمده نشان میدهد که ریسک روش تکنیکال انتخابی با استراتژی مجدد کمتر از ریسک روش خرید و نگهداری و ریسک روش خرید و نگهداری بیشتر از روش تکنیکال مورد استفاده با استراتژی سرمایه گذاری ترازشده می باشد.
    کلیدواژگان: روش تکنیکال، روش خرید و نگهداری، بازدهی، ریسک، استراتژی سرمایه گذاری ترازشده، استراتژی سرمایه گذاری مجدد
  • وحید زندیه، سعید زندیه صفحات 221-240
    اوراق بهادارسازی در هر اقتصادی به اندازه بازارهای مالی ساختار یافته ضرورت دارد. نتیجه نهایی اوراق بهادارسازی ساختاریافته مطلوب، ایجاد اوراق بهادار قابل خرید و فروش همراه با افزایش نقدینگی بهتر برای ادعاهای مالی است. فرایند اوراق بهادارسازی سرمایه گذاران را قادر می سازد تا مدیریت ریسک خود را بهبود بخشند، به بازده های ریسک تعدیل شده بهتری دست یابند و به نقدینگی بیشتری دسترسی داشته باشند. تبدیل یک بدهی به چیزی قابل خرید و فروش، ارتباطات مالی عظیمی را بین وام گیرندگان انفرادی و بازارهای وسیع سرمایه به وجود آورده است. مشارکت کنندگان در بازارهای مالی شامل سرمایه گذارانی می شوند که نیازهای متفاوتی در برآوردن اهداف سرمایه گذاری خود دارند و از این رو به دنبال تامین نیازهای ریسک و پاداش خود هستند. بنابراین تقطیع ریسک های مختلف به ریسک اعتباری و ریسک نرخ بهره، با اولویت دادن به سرمایه گذاران مختلفی که از طریق ساختارسازی در یک بازار اوراق بهادارسازی وارد می شوند، مفهوم اقتصادی می یابد. مطالعات گذشته حاکی از ارتباط و همبستگی میان رشد اقتصادی و توسعه شاخص های آزادی اقتصادی کشورها است. ازسویی در پژوهش حاضر، از طریق آزمون آماری دریافتیم که رابطه معناداری میان توسعه بازارهای اوراق بهادارسازی و میزان آزادی تامین مالی در برخی کشورهای توسعه یافته برای رشد اقتصادی آن ها وجود دارد. همچنین ثابت شد که همبستگی خطی مثبت معناداری میان رشد انتشار ابزارهای مالی اسلامی (صکوک) به عنوان تامین مالی ساختار یافته و به تعبیری اوراق بهادارسازی با شاخص کل آزادی اقتصادی و شاخص های آزادی سرمایه گذاری و آزادی تامین مالی در کشورهای مسلمان در حال توسعه منتخب وجود دارد. مطالعه وضعیت موجود اوراق بهادارسازی کشور حاکی از فاصله نسبی ایران نسبت به کشورهای هدف مورد مقایسه در گروه کشورهای اسلامی در حال توسعه، برای استفاده از ابزارهای مالی اسلامی و به تعبیری اوراق بهادارسازی در گستره ای از بازارهای تامین مالی اسلامی می باشد. هرچند کارهای موثری در جهت توسعه بازارهای ابزارهای مالی اسلامی انجام شده است و طی چهار ساله اخیر شاهد انتشار صکوک در کشور بوده ایم، لیکن به منظور توسعه اقتصادی کشور تسریع در این پیشرفت ضرورت انکارناپذیری است.
    کلیدواژگان: اوراق بهادارسازی، رشد و توسعه اقتصادی، آزادی اقتصادی، ابزارهای مالی اسلامی (صکوک)
  • حسین بدیعی، مهیار یوسفی، طالب پرگر صفحات 241-256
    در بررسی اقتصادی پروژه های صنعتی و معدنی و تخمین ارزش خااص فعلی سرمایه گذاری، بسیاری از پارامترها مربوط به آینده و غیر قطعی می باشند بنابراین بررسی این پروژه ها و تخمین رفتار پارامترهای غیر قطعی بر مبنای پیش بینی استوار هستند. در این حالت به منظور حصول نتایج واقعبینانه تر، عموما از تکنیک های بررسی تحت شرایط ریسک در پیش بینی دقیق تر پارامترهای آینده استفاده می شود. در این خصوص روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آن ها استفاده از مدل های شبیه سازی می باشد. در این مدل ها رفتار فاکتورهای متغیر به طور قطعی شناخته شده نیست و این عدم قطعیت نه به صورت یک عدد ثابت، بلکه به صورت یک متغیر تصادفی در نظر گرفته شده و رفتار این متغیر یا متغیرهای تصادفی از طریق برآورد یک تابع توزیع احتمالی و شبیه سازی آن تحلیل می شود. مقاله حاضر با هدف بررسی فنی و اقتصادی واحد صنعتی-معدنی طلای کوه زر تربت حیدریه در حالت ریسک برای یک دوره 7ساله، به تشریح کاربرد روش شبیه سازی در تحلیل سیستم های اقتصادی معدنی پرداخته و همچنین از روش هوش مصنوعی رگرسیون عمومی برای تخمین ارزش خاص فعلی سرمایه گذاری واحد فوق استفاده نموده است. بنابراین پس از انجام محاسبات و تشکیل جدول جریان نقدینگی، از اطلاعات به دست آمده از سال های گذشته و حال، به عنوان مبنایی برای تخمین رفتار آینده پارامترهای تاثیر گذار و دارای عدم قطعیت استفاده شده و میزان تغییرات سال های آتی برای هر یک از این متغیرها به صورت یک تابع توزیع احتمالی پیش بینی گردیده است. سپس با جاگذاری توابع توزیع متغیرهای غیرقطعی در سلول های جدول جریان نقدینگی، نمونه برداری تصادفی صورت گرفت و در نهایت با استفاده از تکنیک شبیه سازی، رفتار آینده سیستم و دامنه تغییرات ارزش خالص فعلی تحت شرایط ریسک مورد پیش بینی و تحلیل قرار گرفت. سپس با استفاده نتایج حاصل از شبیه سازی، یک شبکه عصبی رگرسیون عمومی برای پیش بینی و تخمین ارزش خالص فعلی در شرایط وجود متغیرهای غیر قطعی، مانند تولید سالیانه و هزینه تولید، طراحی و اجرا گردید و نتایج نشان داد که شبکه طراحی شده با قابلییت اطمینان خوبی می تواند ارزش خالص فعلی را پیش بینی نماید.
    کلیدواژگان: ارزش خالص فعلی، واحدهای صنعتی و معدنی، شبکه عصبی رگرسیون عمومی
  • مریم دولو صفحات 257-280
    به زعم شارپ (1992) سبک سرمایه گذاری از چهار ویژگی برخوردار است: (1) قبل از وقوع، قابل تشخیص است (2) به سادگی از بین نمی رود (3) راهکاری ارزشمند است (4) هزینه آن پایین است. هدف پژوهش حاضر آن است که ویژگی های چهارگانه فوق را در مورد نقدشوندگی در بورس اوراق بهادار تهران به بوته آزمون گذارد. برای این منظور نمونه ای متشکل از شرکت های بورس مذکور طی سال های 1379 تا 1389 مورد بررسی قرار گرفته است. جهت آزمون ویژگی های فوق از رویکرد تحلیل پرتفوی تک بعدی و دوبعدی و رگرسیون استفاده گردیده است.
    نتایج حاصله نشان می دهد با وجود آن که مبنای طبقه بندی سهام به پرتفوی های با سطوح مختلف نقدشوندگی، گردش سهام سال گذشته است تا بدین نحو، ویژگی «قبل از وقوع قابل شناسایی باشد»، برآورده گردد، بازده پرتفوی های حدی مبتنی بر نقدشوندگی در مقایسه با سایر سبک ها ناچیز است. نتایج حاصله موید عملکرد برتر راهبرد سرمایه گذاری مبتنی بر نقدشوندگی نبوده و لذا ویژگی «فائق آمدن بر بازار» سبک نقدشوندگی در بورس اوراق بهادار تهران تایید نمی گردد. با این حال در برخی موارد می توان با تلفیق نقدشوندگی و سایر سبک های سرمایه گذاری شناخته شده بر بازار فائق آمد. مطابق یافته های پژوهش، نقدشوندگی حاوی محتوای اطلاعاتی فراتر از سایر سبک های سرمایه گذاری نبوده لذا نمی توان آن را «راهکاری ارزشمند» تلقی نمود. با عنایت به این که حدود نیمی از سهام موجود در پرتفوی های مبتنی بر نقدشوندگی در اثر تجدید ساختار دستخوش تغییر پرتفوی می گردد لذا مدیریت منفعل راهبرد اخیر مقدور نبوده و نمی توان «هزینه پایین معاملات» آن را تایید نمود. همچنین، نقدشوندگی به عنوان عامل ریسک حائز ارزش نبوده و صرفا ترکیب خطی عوامل ریسک احصاء شده ذیل سایر مدل های قیمت گذاری دارایی است.
    کلیدواژگان: سبک سرمایه گذاری، نقدشوندگی، معیار سبک سرمایه گذاری
|
  • Feraydoon Rahnamay Roodposhti, Meysam Allahyari Pages 1-26
    Nowadays the portfolio of financial assets play an important role in the creation of new liquidity of the assets that its fund return requires to perform the obligations of debtors over time. But using these financial tools necessary to pay special attention to the issue of risk in financial assets because if there is any risk in assets it will produce greater effects after becoming securities. In the event of a crisis in financial assets, the relevant securities create irreparable damage to its owner’s. The problem stems from the fact that one of the main purposes of portfolio is diversification, then the aim of risk management is selecting the securities with low correlation to reduce portfolio volatility. However, the most important impact of stressful events is that the correlations that existed under normal conditions change and risk managers face a new correlations that will lead to unexpected concentration risk. Also, the banks pay loans to different industries and in varies currencies and they diversify their portfolio in this way. However, in times of stress, all these industries are more likely to default on their debt, and consequently ineffective to provide diversification. The aim of this paper is introducing stress test as one of risk management instruments that it examine the effects of risk assets, especially in critical situations then it has special application in securitization process assessment.
    Keywords: Securities, the stress test, debt collection, stressful conditions, normal conditions
  • Zahra Poorzamani, Mohsen Rezvaniaghdam Pages 27-44
    In this study were investigated efficient technical strategies containing exponential moving average (EMA) and relative strength index (RSI) with buy and hold method in order to buy stocks. According to daily and weekly, signals were extracted from 16 investments companies in Tehran Stock Exchange for three years 1390 to 1392 and was compared with buy and hold method. Results showed, although technical strategies were not efficient enough in order to buy stock in extremely bullish periods (1392) this strategy was efficient in equal periods to buy stock.
    Keywords: Technical Analysis, investment strategies, exponential moving average, an indicator of momentum, the purchase method, maintenance
  • Ebrahim Abbasi, Ameneh Jalilvand Pages 45-58
    one of the most widely used and the most effective tools that the banking industry can be used forcredit risk management, it is credit default swap.. The purpose of this research, Feasibility of using credit default swaps money market. The type is methods the research and in terms of the objective functional, data collection tool, is questionnaires. The statistical population, experts of Research Institute Monetary and Banking Central Bank, as well as experts, managers and senior experts of capital market that with this tool are aware. Selected sample, of among statistical population, were selected by census method. We doing analyze data collected by the questionnaires by using the Expert Choice software and SPSS and results of obtained, shows that feasibility of using credit default swap on Iran's money market, there are In terms of a new contract of the signing guaranty together with fee and also in terms of the insurance contract.
    Keywords: Credit Risk, credit risk management, credit derivatives, credit default swaps
  • Ahmad Ahmadpour, Mehrab Nasiri Pages 59-74
    The main purpose of this study, is surveying the asymmetry of price impact of block trades in buying and selling. For this reason, the sample consisted of 525 block trades (310 block in buying and 215 block in selling)have been selected randomly of companies that have block trade during the period 1390 to 1392. This trades have attracted the attention of shareholders because of low limits, high volume and price effects. Shareholders do block trades to identify, assess and improve liquidity and market capacity. In this study, first block trades divided into two group’s in buying and selling with using the midpoint method, then the hypotheses are tested. According to previous studies, cross-sectional regression results indicate that there is asymmetry between price impact of block trades in buying and selling.
    Keywords: block trades, block buying, selling, Price Impact
  • Mohammad Hossein Fatheh, Sepideh Ghaffari Pages 75-88
    The purpose of this study is to examine the effects of securitization process on risking behavior and banking stability. In order to achieve this goal, 20 banks were studied under certain conditions in the period 2009 to 2013. Multivariate regression models were employed to analyze the data. The ratio of the converted assets to total assets is considered as the securitization index, the ratio of the balanced assets based on risk to the total assets is the credit risk index, and Z scores were used as banking stability index. The results of this study suggest that the securitization process has no significant effect on credit risk and bank stability among commercial banks of Iran.
    Keywords: securitization, Credit Risk, Banking Stability
  • Amir Hossein Erza, Mohammad Hashem Botshekan Pages 89-110
    The main of this research was to design and feasibility issue of securities is based on the dividend receivable. In Iran one of the important issues is growthing of liquidity and lack of proper guidance to the productive sector which creates many problems.Given the high percentage of earnings per share divided by the capital market in the form of cash And time of receipt of benefits receivable in cash and investment companies, which leads to reduced liquidity in the companies is based on the asset portfolio designed to provide working capital for these companies is very important. The methodology of This study was Delphi. The final member of the Delphi group were 87 experts employed in the financial area, including financial institutions, regulatory and universities. This model, with a majority vote of the members of Delphi's financial markets was appropriate and was approved. Based on the comments provided, dividends receivable backed securities are positive effect on capital markets, financial institutions - investment and the country's macro economy.The valuation formula of these securities is provided in the of paper.
    Keywords: securitization, dividends receivable, asset based securities, pooling, Tranching
  • Ahmadali Mohasesi, Mahdi Madanchi Zaj Pages 111-124
    Securitization of assets is a process in which organizations and banks sort out assets in their balance sheets and use them as a guarantee to issue bonds and attract investors to participate in financing projects. In recent decades, many companies have been using these methods to raise funds. Using frozen assets for financing, better risk management, increasing efficiency in business and reducing finance costs are all securitization benefits. One of the valuable properties for knowledge based (like IT and high tech companies) and human skill based companies (like sport clubs) is brand that is categorized under intangible assets in financial statements.
    This essay tries to introduce new financial instrument named brand benefit bonds and its implementation structure to finance companies with creditable brands by using securitization general process. Moreover, advantages and disadvantages of this new instrument and suitable methods of risk management are discussed. Finally, the author's suggestions to implement this financial instrument are mentioned.
    Keywords: securitization, bonds benefit
  • Ali Shayegan Mehr, Sima Shayegan Mehr Pages 125-146
    The aim of this study is to investigate and identify the effects of calendar weekdays and months of the year on the Tehran Stock Exchange. To attain this goal use the Tehran Stock Exchange index daily returns in the period beginning in 1386 until the end of 1392 and we have stochastic dominance criteria for the analysis that due to the non-parametric orientation has certain charm. The results indicated the existence of calendar effects in the Tehran Stock Exchange. On weekdays effects in the Tehran Stock Exchange, in terms of return Saturday dominance on other days and Sunday dominated by other days. The effects of months of the year, in terms of return April dominance on other months and November dominated by other months. Also due to calendar effects identified in the Tehran Stock Exchange, the efficient market hypothesis is rejected in the stock even at low levels.
    Keywords: Calendar Effects, Behavioral Finance, Efficient Market Hypothesis, Stochastic Dominance Criteria
  • Mohammad Mehdi Dejdar Pages 147-172
    In recent years, attention to the intellectual properties has found a special place in developed economies so that a large percentage of GDP is allocated to these assets. For example, in America in 2012, about 38 percent of GDP is allocated to industries that are based on intellectual property. Perhaps the most important issue in the field of intellectual property is related to the financing of ideas converting into the commercial products. Of course, there are different ways to do so, such as financing from commercial banks, issuing bonds, venture capital industry. Another new way of financing the intellectual property is securitization process of these assets. In this paper, after an introductory speech about securitization of intellectual property, a brief comparison of these methods of financing have performed and different types of securities based on intellectual property is reviewed. Finally, we have concluded by designing of pattern for intellectual property securitization.
    Keywords: Intellectual property, securitization, Financing
  • Ali Bayat, Behjat Abchar Pages 173-190
    The pattern habitual suggests people are Cognitive styles that they are used in decision-making. All investment decisions are made based on the relationship between risk and return. This study examined the relationship between cognitive styles and decision-making and risk and return expectations of investors investing in financial instruments. The statistical Sample Professional and non- professional analyst’s, the population in 2013 is an infinite number of them being estimated. It is estimated that their number is unlimited. Research, descriptive - is inductive. Methodology is Application to the target. Quasi- Laboratory procedure and the method of hypothesis testing is. This is a community of 150 people who are stratified random. The results show that: the profession -oriented investors and risk perception and risk propensity, there is a positive relationship. Between expected return and risk perception, there is a positive relationship. Perception of risk among styles with high cognitive complexity (analytical and conceptual) more styles with low cognitive complexity (guidance and behavior) is. Risk propensity the styles with high cognitive complexity (analytical and conceptual) more styles with low cognitive complexity (guidance and behavior) is. Risk propensity the hemisphere left brain, right brain dominant hemisphere is more dominant.
    Keywords: Cognitive Styles, Risk perception, Risk propensity, Expected returns, Professionalism
  • Elahe Alizadeh Nodehi, Gholamreza Mahfoozi, Atieh Vasiresh Pages 191-220
    The present research has been carried out aiming at comparing the return and risk in selected technical methods, using two strategies of reinvestment and rebalancing, and a buy and hold method as an inactive investment method, in Tehran Stock Exchange during the years between 2006 and 2012. After data collection about 15 active firms, Excel broadsheet software was used to categorize information and calculate the variables. Finally the resulted data were analyzed through the use of SPSS software. In this research, risk and return of the selected technical methods including moving average, two moving averages, money flow index, trading range breakout, and money flow index were calculated by using the two strategies and then the return and risk of the selected technical methods were compared using buy and hold method. Results showed that the return of technical methods with two strategies of reinvestment and balancing do not have meaningful differences. Meanwhile, the risk of reinvestment method has had a meaningful difference with the risk of balancing investment method and in most results; the risk of technical method with reinvestment strategy has been less that the same technical method with balancing strategy. On the contrary, the technical method with two strategies posed for return of buy and hold method has been different from technical methods with reinvestment and balancing strategies and this difference has been more for technical method with balancing strategy than reinvestment strategy. On the whole, in most selected technical methods, the returns of the selected technical method have been less than buy and hold method with a trivial difference. And the return of buy and hold method has been less than technical method used with balancing investment strategy. Regarding risk, most results gained showed that the risk of the selected technical method with reinvestment strategy has been less than the risk of buy and hold method and risk of buy and hold method has been more than the technical method used with rebalancing investment strategy.
    Keywords: Technical Method, Buy, Hold, return, Risk, Rebalancing strategy, Reinvestment Strategy
  • Vahid Zandie, Saeed Zandie Pages 221-240
    In every economic, Securitisation is equally necessary of structured finance markets. The upshot of desired structured Securitisation is to invent marketable securities with better liquidity for financial claims. Securitisation process enables investors to improve their risk management, to earn better modified returns and to access more liquidity. Debt conversion to a marketable asset, creates the great financial Communications between individual borrowers and vast capital markets. The participants in financial markets include the investors who have different needs to meet their investment goals, continue to comply with their risk and return requirements. Therefore, trenching various risks to credit risk and interest rate risk, prioritizing the investors who enter to securities market with structuring the market, has economic concept. Previous studies have demonstrated the correlation between economic growth and progress of economic freedom indices. In this research, we found that the relationship between development in securitization market and financial freedom is statistically significant in some developed countries. Also, it’s proved that there is positive linear correlation between Islamic Financial Instruments (SUKUK) issuances as structured financing as well as Securitisation and overall economic freedom and/or investment freedom and/or financial freedom in Islamic developing countries. Studying current situation of Securitisation in Iran demonstrated there is relative gap in comparative of objective countries in group of Islamic countries for use of SUKUK, and in the other word, Securitisation, in Islamic financing markets. However, effective proceedings accomplished for deploying Islamic Financial Instruments (SUKUK) markets in Iran, but to achieve economic development, expedition in this deployment is unavoidable necessity.
    Keywords: Securitisation, Economic Growth, Development, Economic Freedom, Islamic Financial Instruments (SUKUK)
  • Hossein Badiei, Mahyar Yousefi, Taleb Pargar Pages 241-256
    In economic studies of industrial and mine projects and estimation of their net present value (NPV) there are many factors as uncertain variables related to the future. Therefore, such studies should be carried out based on forecasting. To obtain reliable results in these situations, risk analyses methods under uncertainty are used. One of these uncertainty methods is to employ models to be simulated. In these models, some factors as random variables will be studied for the future. Future prediction of each random variable is assessed considering a probability distribution function. The aim of this research work is economic evaluation of Koohzar gold mine in Torbate-Heydariyeh, Iran for a seven years period using simulation and its application in risk and decision management, and estimating its NPV by applying General Regression Neural Network artificial intelligence method. For this purpose, first, probability distributions of the variables were obtained using information from the variables in previous years. Next, distribution functions of uncertain variables are replaced in appropriate cells of discounted cash flow (DCF) table. Then, random sampling was taken from the probability distributions of uncertain variables as an input of cash flow analysis. In the next stage, based on the simulation technique, probability distribution for NPV variations was obtained as the output in the form of graphs and a function. Considering the output, all of the NPV variations can be forecasted. Then, a general regression neural network was designed using simulated results for NPV prediction using input variables. The results show high reliable capability of general regression neural network in prediction of NPV.
    Keywords: Net Present Value, Industrial, mine projects, General regression neural network
  • Maryam Davallou Pages 257-280
    Sharp specified investment styles by four characteristics: (1) “identifiable before the fact” (2) “not easily beaten” (3) “a viable alternative” and (4) “low cost”. The paper is aimed to test mentioned four characteristics about liquidity in Tehran Stock Exchange (TSE). To this end, a sample composed of listed firms in TSE has been examined during 1379 to 1389. One and two-dimensional portfolio study approaches and regression analysis have been used to test above characteristics. According to research findings, Even though portfolios which have different liquidity level that allocated by turnover to meet “identifiable before the fact” condition but return of extreme portfolios based on liquidity is very low relative to other styles. The results do not confirm superior performance of investment strategy based on liquidity so “not easily beaten” characteristic for liquidity style is not verified in TSE. Nevertheless, it can beat the market by putting together liquidity and other investment styles. In accordance with research outcomes, liquidity does not have more information content than other investment styles so it is not taken into account “viable alternative”. Since half of stocks in portfolio based on liquidity are interchanged by rebalancing, so it cannot manage this strategy passively and “low cost” condition is not confirmed. Liquidity as risk factor also is not viable and is only liner combination of identified risk factors in other asset pricing models.
    Keywords: investment Styles, Liquidity, investment Style characteristic