فهرست مطالب

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 52 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/25
  • تعداد عناوین: 40
|
  • احمد بیدی، فریدون رهنمای رودپشتی*، رضا غلامی جمکرانی، حمیدرضا کردلوئی، مرتضی بکی حسکویی صفحات 1-40

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نابسامانی شبکه ای نظام بانکی مبتنی بر ریسک های عملیاتی و رویکرد مالی رفتاری انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. برای رسیدن به این هدف، ابتدا، بر اساس مطالعه و مرور مبانی نظری موجود، متغیرهای پژوهش معرفی شدند. سپس، با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به تعداد (384) نفر نمونه تعیین و با توزیع پرسشنامه در بین آنها داده های تحقیق گردآوری شد. همچنین، برای تحلیل داده ها و تخمین مدل های تجربی پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری ((SEM و نرم افزار (Smart PLS) استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که ابعاد مالی رفتاری و ریسک عملیاتی تاثیرات معنی داری در پیش بینی نابسامانی شبکه بانکی دارد. همچنین، بر اساس ضرایب بتای برآورد شده در بین مولفه های مالی رفتاری، رفتار اقتصادی، بعد شناختی، تورش قضاوتی، رفتارهای مکاشفه ای، تورش های تصمیمی و قیمت و بازده سهام به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نابسامانی بانکی نشان می دهند و ریسک نیروی انسانی، ریسک سیستمی، ریسک معاملاتی، ریسک فناوری و ریسک کلاه برداری و تقلب در بین مولفه های ریسک عملیاتی نیز به ترتیب بیشترین تاثیر بر نابسامانی بانکی را داشته اند.

    کلیدواژگان: پیش بینی نابسامانی، شبکه، نظام بانکی، ریسک های عملیاتی، رویکرد مالی رفتاری
  • حمیده جعفری یزدی، علیرضا حیدرزاده هنزائی* صفحات 41-62
    در این پژوهش تاثیر ارتباطات سیاسی بر ارتباط بین کارایی سرمایه گذاری و هزینه سرمایه شرکت مورد بررسی و آزمون قرار گرفته شد. متغیر کارایی سرمایه گذاری به پیروی از پژوهش‎های بیدل و همکاران (2009) اندازه‎گیری شده است. از شاخص های شرکت ها یا نهادهای دولتی و درصد مالکیت نهادی شرکت های وابسته به دولت برای اندازه‎گیری ارتباطات سیاسی استفاده شده است. در راستای بررسی این موضوع، سه فرضیه طراحی شده است. تعداد 181 شرکت پذیرفته‎شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی شش ساله از 1392 تا 1397 طبق روش نمونه‎گیری حذفی سیستماتیک از جامعه آماری انتخاب و تعداد 1086 مشاهده شرکت-سال در تحلیل‎های آماری منظور شده‎اند. نتایج بدست آمده از آزمون فرضیه‎های پژوهش نشان داد که کارایی سرمایه گذاری بر هزینه سرمایه تاثیر منفی و معنی داری دارد. اما ارتباطات سیاسی بر هزینه سرمایه تاثیر معنی داری ندارد. بررسی ها همچنین نشان داد ارتباطات سیاسی بر ارتباط بین کارایی سرمایه گذاری و هزینه سرمایه تاثیر منفی و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، کارایی سرمایه گذاری، هزینه سرمایه
  • سمانه زارع رفیع، غلامحسن تقی نتاج ملکشاه، آزیتا جهانشاد*، فرزانه حیدر پور صفحات 63-92

    هدف این پژوهش شناسایی ورتبه بندی چالش های(تعیین)اندازه گیری ارزش منصفانه دراجرای استاندارد گزارشگری مالی بین المللی شماره13(IFRS13)دربانک های غیردولتی ایران است.این رویکردمی تواند به همکاری هوشمندانه وارتباط موثربابازارهای بین المللی وارایه اطلاعات مفیدتردررابطه بازمان بندی،حجم وعدم اطمینان جریانات نقدی آتی به سرمایه گذاران(بهبود پیش بینی)کمک کرده وباایجاد ابزارهای سودمنددرتعیین ریسک وقیمت دارایی هاوبدهی هاوهمچنین شناسایی کاهش ارزش قبل ازوقوع آن(مصون سازی)وشناسایی زودترزیانهای اعتباری،حجم مطالبات غیرجاری بانک هاراکاهش واعتمادعمومی رابرانگیزد.دراین پژوهش،اطلاعات به طور عمده ازطریق مطالعه کتابخانه ای وتحلیل کیفی فراترکیب جمع آوری شدوبرای ارزیابی پایایی فراترکیب،سندی انتخابی دراختیارخبرگان قرارداده شد.پس ازارزیابی،ضریب هولستی845/0محاسبه گردید.هدف ازاجرای این مطالعه،مشخص شدن عوامل کلیدی اندازه گیری ارزش منصفانه دربانکهای غیردولتی ایران است ودرنهایت بااستفاده ازروش سوآراSWARA))،موانع وچالش هاشناسایی ورتبه بندی شدوبه کمک تکنیک آراس(ARAS)،راهکارهای بهتر برای رفع موانع وچالش هاپیشنهادشدند.یافته هانشان دادشاخص های زیرساختهاو ساختار نظارتی(الزامات)،رتبه بندی ریسک اعتباری،آگاهی ازریسک سرمایه گذاری وتحلیل بازده وریسک،تخصیص درست منابع ارزی توسط بانک مرکزی به بانکها،تخصیص مناسب اعتبارتوسط بانکهابراساس میزان رتبه مشتریان وکاهش مطالبات معوقه،نیزازموانع بسیارمهم برای اجرای(IFRS13)وشاخص های بسترهای توسعه،ارتقای سطح فعالیتهای کنترلی،ایجادواستفاده ازموسسه های رتبه بندی درایجادمدل های دقیق تروکاراتر(پیشرفت درحوزه اعتبارسنجی)،مدیریت ریسک موثرونظام کنترل های داخلی موثر،ارتقای مدل سازی ریسک،لزوم توجه به دانش حسابرسی،اخلاق حرفه ای،نیزبه عنوان راهکارهایی برای مقابله باموانع وچالشها،تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: استانداردگزارشگری مالی بین المللی شماره13(IFRS13)، اندازه گیری(تعیین)ارزش منصفانه، ریسک اعتباری همه منابع در اقتصاد، روش تحلیل کیفی فراترکیب، روش سوارا و تکنیک آراس
  • ندا رضایی، عسگر پاک مرام، رسول عبدی*، یعقوب اقدم مزرعه صفحات 93-125
    همزمانی بازده سهام حوزه نسبتا جدیدی در پژوهش های مالی و اقتصادی است که رابطه نزدیکی با توسعه اقتصادی، ثبات بازارهای مالی و کارایی بازار دارد. هدف کلی پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیلی حاکمیت شرکتی بر تعامل جریان های نقد آزاد و فرصت های رشد در همگام سازی بازده سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1385تا 1396می باشد. روش تحقیق به کارگرفته شده در این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش و ماهیت، تحقیق همبستگی یا همخوانی است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهد کیفیت حاکمیت شرکتی بر تعامل بین بازده سالانه سهام، تعامل بین تمرکز مالکیت، گردش معاملات و همگام سازی بازده سهام تاثیر معنی داری دارد. اما کیفیت حاکمیت شرکتی بر تعامل بین عمر شرکت، اندازه شرکت، رشد شرکت، نقدشوندگی و همگام سازی بازده سهام تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، جریان های نقد آزاد، فرصت های رشد، همگام سازی بازده سهام
  • امیرعلی بام زر، محمدرضا مهربان پور، حسین جهانگیرنیا*، مژگان صفا صفحات 127-146
    چکیدههدف اصلی این پژوهش برآورد مدل عوامل موثر بر ثبات مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. روش تحقیق از جهت طرح، توصیفی-تحلیلی مبتنی بر وقایع گذشته، تجربی میدانی، پس روی دادی یا علی پس از وقوع بوده است. مرور ادبیات، پژوهش های انجام گرفته و نتایج مصاحبه ها نشان دهنده پنج تم اصلی است که عوامل موثر بر ثبات مالی در شرکت ها را طبقه بندی می کند. در ادامه به ارزیابی تاثیر این مولفه ها بر ثبات مالی در شرکت ها پرداخته شده است. بدین منظور اطلاعات عملکردی تعداد 130 شرکت به روش غربالگری در بازه زمانی 1394-1398، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که، بازده سرمایه گذاری و نسبت سود به قیمت هر سهم (از شاخص های عملکرد)، سرمایه در گردش (از شاخص های مدیریت منابع)، پوشش هزینه مالی (از شاخص های ساختار مالی)، نسبت آنی (از شاخص های نقدینگی) و مالکیت نهادی (از ویژگی های شرکت) بر ثبات مالی شرکت ها اثر مثبت دارند. همچنین، دوره وصول طلب (از شاخص های مدیریت منابع)، نسبت بدهی های بلندمدت (از شاخص های ساختار مالی)، دوره بازپرداخت بدهی (از شاخص های نقدینگی) بر ثبات مالی تاثیر منفی داشته است.واژه های کلیدی: ثبات مالی، شاخص های مالی، برآورد مدل.
    کلیدواژگان: ثبات مالی، شاخص های مالی، برآورد مدل
  • محمدحسین مهرآراد، کریم حمدی*، مریم خلیلی عراقی صفحات 147-187
    نقش عمده فرهنگ سازمان، همچون فرهنگ اجتماعی که موجب همبستگی و همنوایی افراد جامعه می گردد، هویت بخشیدن به سازمان، یگانگی و هماهنگی اعضا و فعالیت های آن است. این مقاله به طراحی مدل فرهنگ سازمانی بازارمحور و رابطه مدار با استفاده از روش دلفی به منظور بررسی عملکرد مدیریت مالی در شرکت ملی گاز ایران می پردازد. در یک رویکرد آمیخته، ابتدا با روش دلفی، معیارها و زیرمعیارها استخراج شدند. جامعه آماری این مطالعه در بخش کیفی مدیران و خبرگان ستاد شرکت ملی گاز ایران و جامعه بخش کمی شامل کارکنان (350نفر) می باشد. برای تعیین حجم نمونه در بخش کمی نیز از فرمول کوکران استفاده و 184 پرسشنامه به صورت تصادفی در دسترس توزیع شد. در بخش کیفی با مصاحبه با 10 خبره به اشباع نظری و انجام 3 مرحله فن دلفی منتج به ارایه ی مدل گردید. الگوی نهایی فرهنگ سازمانی شامل 4 بعد، 14 مولفه و 41 شاخص طراحی گردید که به اختصار فرهنگ رابطه مداردر بخش (رهبری،عملکرد مالی سازمان، تعهد، توسعه منابع انسانی)، فرهنگ بازار محور (جمع گرایی، ماموریت گرایی، رقابت پذیری) در این مقاله ارایه میگردد. شرکت ملی گاز ایران با بهره مندی از فرهنگی رابطه محور به حفظ روابط ساختارمند در حوزه ی مدیریت مالی،مدیریت منابع انسانی و رقابت پذیری اهتمام می ورزد، و با نوآوری و تاکید بر ایده پردازی، فرهنگ دانش محور را در راس امور خود قرار داده است.در تمامی ابعاد خویش، مدیریت مالی را قلب سازمان دانسته و در تلاش برای حضوری بازارمحور با رویکرد منابع انسانی و روابط انسانی است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، عملکرد مالی، شرکت ملی گاز ایران، فرهنگ بازار محور، فرهنگ رابطه مدار
  • مسعود خورانی، کریم حمدی*، حسین وظیفه دوست صفحات 189-218
    بکارگیری تکنیک ها و روش های هوش مصنوعی در بهبود ارزیابی ها و کاهش دقت محاسباتی یکی از مهمترین توانمندی های موجود در حیطه کاربرد کامپیوتر در علوم مختلف می باشد که بصورت رویکردهای استراتژیک راهبردی بخصوص در مدیریت منابع مالی،سرمایه گذاری وعلوم اقتصادی بکار گرفته می شود. هنگامی که مدل های محاسباتی برپایه چندین متغیر مختلف استوار است بسیار کارآمدتر خواهد بود. زیرا که در یک مدیریت سرمایه گذاری استراتژیک در سطح درون سازمانی و کلان اقتصادی بخصوص بانک ها، کوچک ترین خطاهای محاسباتی عواقب وخیم مالی بهمراه خواهد داشت. بدین منظور، پژوهش حاضر در سه مرحله گردآوری اطلاعات، سنجش داده ها و تهیه مدل های ارزیابی آماده سازی گردیده است. در مرحله گردآوری اطلاعات از روش اکتشافی (توصیفی-پیمایشی) برای گردآوری اطلاعات (داده های مربوط به ترازنامه های مالی بانک های سپه شهر تهران و بانک مرکزی مشتمل بر 17 شعبه) بهره گرفته شده که بعد از استخراج معیارها توسط پرسنل خبره (شامل 50 متخصص) مورد سنجش قرار گرفته است. بعد از سنجش اطلاعات، این داده ها طبقه بندی گردیده و سپس به منظور تحلیل اطلاعات توسط مدل Fuzzy-AHP تحلیل شده است. نتایج بدست آمده مشخص نموده که متغیرهایی مانند درآمد واقعی سرانه، تعداد شعب و اندازه بانک ها بر سپرده های بانکی تاثیر مثبت و تورم بر آن تاثیر منفی و معناداری دارد که این مسیله بیانگر افزایش تورم منجر به کاهش ارزش پول، ایجاد پول داغ و خروج پول از بانک ها و تبدیل آن به دارایی های سرمایه ای و در نهایت کاهش سپرده های بانکی خواهد گردید که بر روی تولید ناخالص داخلی و سرمایه تاثیر مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، مدل های سلسله مراتبی، تورم، بانک سپه، سیستم های معادلات همزمان
  • وحید یوسفی، حمید رضا کردلوئی*، فائق احمدی، محمد حامد خان محمدی، نادر دشتی صفحات 219-243
    این تحقیق برآن است که دو الگوریتم کلونی مورچگان و الگوریتم پرواز پرندگان را جهت پیش بینی مدیریت سود بکار گرفته و مشخص نماید که کدام الگوریتم قدرت تبیین بیشتری دارد. برای دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 163 شرکت به روش حذف سیستماتیک در بازه زمانی 1398-1392 انتخاب گردیده اند. داده های ترکیبی بوده و سیزده متغیر جهت بررسی الگوها در نظر گرفته شده که نهایتا هشت متغیر موثر شناخته و با استفاده از نرم افزار پایتون آزمون ها انجام شده است. نتایج نشان می دهد که مدیریت سود با دقت بیش از 97 درصد توسط هر دو الگوریتم قابل پیش بینی بوده اما توان پیش بینی مدل پرواز پرندگان در مدیریت سود تعهدی بیشتر بوده و این در صورتی است که الگوریتم کلونی مورچگان توان بیشتری در پیش بینی مدیریت سود واقعی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، مدیریت سود تعهدی، الگوریتم کلونی مورچگان، الگوریتم پرواز پرندگان
  • فرزاد رحیم زاده، علی محمد عابد* صفحات 245-266
    کارآفرینی نقش کلیدی در رشد اقتصادی کشورها داشته و از دید صاحب نظران، عامل اساسی در فرایند تولید و موتور محرک اقتصاد معرفی می گردد. لذا شناسایی عوامل موثر بر آن ضرورت دارد. براساس مطالعات انجام شده در زمینه کارآفرینی، تامین مالی فعالیت-های کارآفرینی جزو عوامل تاثیرگذار بر سطح کارآفرینی بوده است. بر این اساس، در این تحقیق، با استفاده از داده های مربوط به ایران و کشورهای منتخب اسلامی در دوره 2020-2000، تاثیر شاخص های بخش مالی بر سطح کارآفرینی مطالعه شده است.براساس نتایج برآورد مدل با روش پانل دیتا، شاخص های بخش مالی تاثیر مثبت و معنادار بر سطح کارآفرینی داشته و این تاثیر در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار می باشد. زیرا هر اندازه اعتبارات اعطایی بخش بانکی به بخش خصوصی و میزان عمق مالی بازار سهام بیشتر باشد، توانایی افراد و بنگاه های کارآفرین برای تامین مالی فعالیت های خود از طریق شبکه بانکی و بازار سهام افزایش یافته و کمتر در تنگنای مالی قرار می گیرند. همچنین در سطح معناداری 5 درصد، تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی، آموزش راهنمایی، رشد جمعیت بر سطح کارآفرینی نیز مثبت بوده اما این تاثیر به لحاظ آماری معنادار نمی باشد. علاوه بر این، تاثیر متغیرهای آموزش متوسطه، رشد اقتصادی و سطح درآمد سرانه کشورها نیز بر سطح کارآفرینی مثبت بوده و این اثرات در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار می باشد
    کلیدواژگان: کارآفرینی، بخش مالی، ایران، کشورهای اسلامی، رهیافت هم انباشتگی پانلی
  • سپیده کاظمی، مریم خلیلی عراقی*، هاشم نیکومرام صفحات 267-286

    برای بانک ها، تعامل با بانک های همسان و رقیب یک امر متداول و رایج است. مطالعات قبلی نشان می دهند که بانک های همسان و رقیب نقش مهمی در شکل دادن به انواع سیاست های بانکی ایفا می کنند، اما تاثیر رفتار بانک های همسان و رقیب در تصمیمات مالی شرکت ها اغلب نادیده گرفته می شود. تآمین منابع مالی و تصمیمات اهرمی از مهم ترین اینگونه تصمیمات در شرکتها هستند. در همین راستا در این مطالعه به تاثیر نا اطمینانی سیاست اقتصادی و ویژگیهای شرکت بر تصمیمات اهرمی موسسات مالی در بانکداری همگرا پرداخته می شود. جامعه آماری این تحقیق بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1395 تا 1399 می باشد. فرضیات پژوهش با استفاده از روش پانل دیتا مورد آزمون قرار گرفته اند. نتایج پژوهش نشان داد بانکهای همسان در انتخاب سیاست تامین مالی خود از صنعت تقلید می کنند و همچنین نااطمینانی سیاست اقتصادی بر رفتار بانکداری همگرا در اتخاذ تصمیمات اهرمی تاثیر مثبت و معنی داری دارد . سایر نتایج بیان می کند که میانگین نسبت سود خالص صنعت، میانگین نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری صنعت و نوسان سود خالص صنعت بر تصمیمات اهرمی بانک تاثیر معنی داری ندارند ، اما میانگین لگاریتم کل دارایی صنعت بر تصمیمات اهرمی بانک تاثیر منفی و معنی داری دارد .

    کلیدواژگان: بانکداری همگرا، رفتار تقلیدی، نااطمینانی سیاست اقتصادی، تصمیمات اهرمی
  • رضا محمدی درویش وند، علی زارع*، مهدی منتظر، سید یعقوب زراعت کیش صفحات 287-298

    چکیدهسرمایه، یکی از محدود ترین منابع اقتصادی شرکت ها محسوب می شود و به همین دلیل مدیران مالی همواره در پی راه های استفاده مطلوب از آن برای در اختیار گذاشتن مدیران بنگاه های اقتصادی هستند. بنابراین، آنچه که نیاز به بررسی و تجدید نظر دارد، اعتبار رویه هایی است که برای تخصیص مطلوب منابع در شرکت ها می باشد و در نهایت منجر به رشد اقتصادی و اجتماعی و جلب اطمینان مردم در بکار گیری مناسب سرمایه آنها می شود. از جمله مفاهیم مهم در خصوص سرمایه شرکت، مبحث ساختار سرمایه است. در بحث ساختار سرمایه به چگونگی ترکیب منابع تامین مالی شرکت، از قبیل بدهی های کوتاه مدت، اوراق قرضه (مشارکت)، بدهی های بلندمدت، سهام ممتاز و سهام عادی اشاره دارد. علی رغم اهمیت بالای مساله ساختار سرمایه، کماکان بسیاری از ابعاد حقوقی تغییرات ساختار سرمایه در شرکتهای سهامی به روشنی تبیین و تحلیل نشده است؛ از این رو در این مقاله با رویکردی توصیفی-تحلیلی به تحلیل افزایش سرمایه شرکتهای سهامی عام در حقوق ایران و انگلیس پرداخته شده است. واژگان کلیدی: ساختار سرمایه، شرکت سهامی عام، افزایش سرمایه، حقوق انگلستان

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: ساختار سرمایه، شرکت سهامی عام، افزایش سرمایه، حقوق انگلستان
  • فهیمه صفی خانی*، محمدرضا صفی خانی، فاطمه بشارت پور صفحات 299-324
    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین افشاء داوطلبانه و عملکرد مالی شرکت ها و تاثیر سازوکارهای راهبری شرکتی بر عملکرد مالی و همچنین تاثیر سازوکارهای راهبری شرکتی بر رابطه بین افشاء داوطلبانه و عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به همین منظور داده های مربوط به 98 شرکت در بازه زمانی سال های 1390 تا 1398 جمع آوری شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره همچنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد بین افشاء داوطلبانه و عملکرد مالی شرکت ها ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. در واقع افزایش افشای داوطلبانه، مشکلات نمایندگی را از طریق کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیریت و سرمایه گذاران کاهش می دهد. با کاهش عدم تقارن اطلاعات، تقاضا برای معاملات افزایش می یابد. با افزایش تقاضا، قیمت سهام بالا رفته و عملکرد مالی شرکت بهبود می یابد. همچنین بین نظام راهبری شرکتی(درونی و بیرونی) و عملکرد مالی شرکت ها نیز ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. شرکتهایی با سازوکارهای راهبری بهتر، شکاف قیمتی باریک تر، کیفیت بالاتر سهام، کمترین تاثیر قیمت از حجم را به دنبال دارند. این عوامل عملکرد مالی مطلوب شرکت را به دنبال دارد. همچنین نظام راهبری شرکتی ارتباط بین افشاء داوطلبانه و عملکردمالی شرکت ها را تقویت می کند. راهبری شرکتی خوب باعث ارتقای شفافیت و افشا داوطلبانه می شود. افزایش افشا منجر به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و در نتیجه بهبود عملکرد مالی شرکت می شود.
    کلیدواژگان: افشاء داوطلبانه، عملکرد مالی، سازوکارهای درونی راهبری شرکتی، سازوکارهای بیرونی راهبری شرکتی
  • هادی رحمانی فضلی* صفحات 325-345
    از مهمترین اهداف هر کشور در حوزه سیاست گذاری، نیل به توسعه اقتصادی است. با نگاه به تعریف توسعه اقتصادی که رشد همه جانبه و هماهنگ در تمامی ارکان اقتصاد است در می یابیم که دست یابی به توسعه اقتصادی بدون توجه به عوامل مهم و تاثیرگذار برآن، قابل حصول نیست. در این تحقیق با بکارگیری روش خود رگرسیون برداری پنلی ارتباط میان سه متغیر مصرف انرژی، توسعه مالی و درجه باز بودن تجاری؛ که از اصلی ترین عوامل تاثیرگذار بر توسعه اقتصادی هستند، در طی سال های 1990 الی 2015 میلادی، در کشورهای خاورمیانه؛ به عنوان مهمترین کشورهای عرضه کننده انرژی در جهان، پرداخته شد و بر اساس نتایج، علیت بلند مدت از سوی توسعه مالی و درجه باز بودن تجاری به سمت مصرف انرژی وجود دارد اما علیت معکوس آن وجود نداشته و همچنین بین درجه باز بودن تجاری و توسعه مالی هیچگونه رابطه علیتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، خود رگرسیون برداری پانلی، درجه باز بودن تجاری، مصرف انرژی
  • آرزو کریمی*، فاطمه زکی پور صفحات 347-372
    مسیله انتخاب سبد یک مسیله چند هدفه است؛ بنابراین ضرورت شناخت روش های حل مدل های انتخاب سبد از اهمیت بالایی برخوردار است. الگوریتم های فرا ابتکاری ایده های نوینی هستند که در همین راستا معرفی شدند. الگوریتم چند هدفه SPEA2 یکی از الگوریتم هایی است که به حل مسیله بهینه سازی سبد می پردازد. هدف این پژوهش به کارگیری الگوریتم چندهدفه SPEA2 در دست یابی به ترکیب مطلوبی از اوراق شرکت های پتروشیمی در سبد پتروشیمی است. توابع هدف مسیله موردمطالعه شامل دو هدف حداکثر سازی بازده و حداقل سازی ریسک است. نمونه آماری شامل داده های 900 روز 12 شرکت پتروشیمی مجاز به فعالیت از تاریخ 1/12/94 تا 12/12/98 است که با انتقال این داده ها به نرم افزار MATLAB بازده لگاریتمی هر سهم محاسبه شده و به عنوان ورودی الگوریتم SPEA2 قرارگرفته است. سپس الگوریتم SPEA2 برای هریک از مدل های میانگین- واریانس، میانگین- نیم واریانس، میانگین- انحراف مطلق، میانگین- ارزش در معرض خطر مشروط اجراشده و وزن هر سهم و ریسک و بازدهی هر سبد محاسبه شده است. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS به آزمون میانگین تفاوت بین ریسک و بازدهی مدل ها پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که بازدهی به دست آمده توسط الگوریتم SPEA2 تحت مدل های مختلف ریسک ازنظر آماری تفاوت معناداری ندارند؛ اما ریسک سبد به وجود آمده با الگوریتم SPEA2 تحت مدل ارزش در معرض خطر مشروط تفاوت معناداری با سایر معیارهای ریسک دارد و ریسک بیشتری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم SPEA2، میانگین- واریانس، میانگین- نیم واریانس، میانگین- انحراف مطلق، میانگین- ارزش در معرض خطر مشروط
  • مهدی گرایلی نژاد فومشی، سید علی نبوی چاشمی*، رحمت علیزاده صفحات 373-394

    در حال حاضر به دلیل نوسان های اقتصادی در ایران، بازار سهام و متعاقبا اقتصاد دچار تحول عظیمی شده است. این امر باعث ایجاد بی ثباتی در تغییرات اقتصاد کلان که معروف به ریسک سیستماتیک می باشد، شده است. هدف از این مطالعه بررسی و تعیین تاثیر متغیرهای مستقل برای تخمین ریسک سیستماتیک و سپس تعیین تاثیر ریسک سیستماتیک بر عملکرد بازده سهام است. برای این منظور دو فرضیه تعیین و از داده های سالانه شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران در دوره 1387-1399 برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها از روش مجموعه راف در راستای انتخاب متغیرهای مستقل تاثیر گذار بر ریسک سیستماتیک سپس از روش رگرسیون با داده های پانلی در جهت تخمین ریسک سیستماتیک و از روش نظریه قیمت گذاری آربیتراژ برای ارتباط ریسک سیستماتیک با عملکرد بازده سهام استفاده شد. یافته های حاصل از فرضیه اول در بخش سنجش ریسک سیستمایتک نشان داد که متغیرهای رشد فروش، حاشیه سود خالص، نرخ بدهی به حقوق صاحبان سهام تاثیر قابل توجهی بر ریسک سیستماتیک دارند اما نرخ بهره تاثیر قابل توجهی بر ریسک سیستماتیک (بتای سهام) ندارد، همچنین یافته های فرضیه دوم در بخش تاثیر ریسک سیستماتیک بر بازده سهام نشان از تاثیر معنا دار و مثبت ریسک سیستماتیک بر بازده سهام دارد.

    کلیدواژگان: ریسک سیستماتیک، بازده سهام، مجموعه راف، رگرسیون، نظریه قیمت گذاری آربیتراژ
  • امیر یلفانی، ایرج نوروش*، قدرت الله طالب نیا، عزت الله اصغری زاده صفحات 395-420

    هدف این تحقیق در ابتدا توسعه مدل تاخیر غیر عادی در گزارش حسابرسی است و در گام بعدی به دنبال شناسایی منشاءها و پیامدهای تاخیر در گزارش حسابرسی و بررسی روابط آن است. در این تحقیق از اطلاعات 118 شرکت در دوره زمانی 1391 تا 1399 استفاده شده است. جهت آزمون فرضیه ها از مدلهای رگرسیون پانلی استفاده شد. در رابطه با مدل تاخیر غیر عادی در گزارش حسابرسی، یافته های تحقیق نشان میدهد که متغیرهای اظهار نظر تعدیل شده، اندازه حسابرس، تغییر حسابرس، حقالزحمه حسابرس، اندازه شرکت، زیانده بودن، اهرم مالی، سودآوری، ریسک ورشکستگی و نسبت داراییهای ثابت در تبیین تاخیر صدور گزارش حسابرسان تاثیر معناداری داشته اند. به همین دلیل مدل ارایه شده در این تحقیق با رفع برخی محدودیتهای الگوهای قبلی، ابعاد جامعتری از تاخیر غیر عادی حسابرسی را مدنظر قرار داده است. همچنین در رابطه با منشاءها و پیامدها نتایج نشان میدهد که پراکندگی مالکیت و نسبت مدیران مستقل بر تاخیر غیر عادی حسابرسی تاثیر مثبت و معناداری دارد و تاخیر غیر عادی حسابرسی بر کیفیت سود تاثیر منفی و بر نوسان بازده ماهیانه سهام تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: تاخیر غیر عادی حسابرسی، پراکندگی مالکیت، نسبت مدیران مستقل، کیفیت سود، نوسان بازده ماهیانه سهام
  • حمید جهانبخش قره باغی، علی بیات*، آزیتا جهانشاد صفحات 421-445
    مدیریت ذینفعان از درجه اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا عاملی است که حیات سازمان به آن وابسته است. از آنجاکه اطلاعات و گزارشات از طریق مدیران به ذینفعان انتقال می یابد و مدیران شخصیت های متفاوت و گاها اختلالاتی در شخصیت خود دارند؛ کنترل و نظارت، مدیریت واحدهای اقتصادی و اداره صحیح ذینفعان را غیرممکن کرده است. لذا هدف این پژوهش بررسی ارتباط اختلالات روانشناختی مدیریتی و مدیریت گزارشگری مالی و مدیریت سرمایه گذاری ذینفعان است، یا به عبارتی آیا مدیران شرکت های ایرانی با دارا بودن نوع اختلال می توانند ذینفعان را مدیریت کنند؟ جهت سنجش اختلالات شخصیتی مدیریتی از پنج الگوی ناسازگار به شرح روان پریش خویی، مهار گسیختگی، عاطفه منفی، گسلش و مخالفت ورزی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر، مدیران شرکت های ایرانی که در سال 1399 مشغول به کار بودهاند، است. با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده و استفاده از جدول مورگان 101 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد و به کمک نرم افزار PLS داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل ارتباط اختلالات شخصیتی مدیریتی با مدیریت گزارشگری مالی و سرمایه گذاری ذینفعان حاکی از آن است که اختلالات شخصیتی مدیریتی با مدیریت ذینفعان رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین یافته ها نشان داد رابطه بین اختلالات مخالفت ورزی، مهارگسیختگی و روان پریش خویی با مدیریت ذینفعان غیرمعنادار است. بین گسلش اختلالات و عاطفه منفی با مدیریت ذینفعان نیز ارتباط منفی و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات شخصیتی مدیریتی، مدیریت ذینفعان، تئوری ذینفعان
  • حمید رضازاده، مصطفی سرگلزایی*، مسلم پیمانی فروشانی صفحات 447-468
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر نظام های بازنشستگی پرداخت جاری و اندوخته کامل بر اقتصاد و بازار سرمایه کشور می باشد. آثار دو نظام بازنشستگی مذکور در قالب سیاست های مالی متفاوت بر اقتصاد و بازار سرمایه، با طراحی یک مدل نسل های همپوشان بررسی شده است. سیاستهای مالی شبیه سازی شده با حالتی که جامعه فاقد نظام بازنشستگی است، و افراد صرفا درآمد خود را صرف مصارف خود یا پس انداز می کنند، مقایسه شده اند. نتایج نشان می دهد که در نظام بازنشستگی پرداخت جاری کاهش موجودی سرمایه و بنابراین کاهش تولید و سطح رفاه افراد، میزان قابل توجهی دارد. در نظام بازنشستگی اندوخته کامل سطح رفاه، موجودی سرمایه و تولید پایین نمی آید و با وجود ایجاد یک سیستم توزیع درآمد بین نسلی، سرمایه کل کاهش پیدا نمی کند. بنابراین نظام اندوخته کامل بهتر از نظام پرداخت جاری عمل می کند. با توجه به اینکه نظام بازنشستگی فعلی کشور پرداخت جاری است، لذا انتقال به نظام بازنشستگی اندوخته کامل در قالب اصلاحات ساختاری پیشنهاد گردیده است. مسیر پویای این انتقال و تاثیر آن بر موجودی سرمایه کل و رفاه نسلهای مرتبط، برآورد شده و همچنین آثار این اصلاحات ساختاری بر بازار سرمایه بررسی شده است. نتایج نشان می دهد، اصلاحات ساختاری در بلندمدت باعث افزایش پس انداز کل و سرمایه گذاری می شود، و از این طریق باعث افزایش ارزش و عمق بازار سرمایه، افزایش کارایی و بهبود حاکمیتی شرکتی بنگاه های فعال در بازار سرمایه خواهد شد.
    کلیدواژگان: صندوقهای بازنشستگی، مدل نسلهای همپوشان، بازار سرمایه، اصلاح نظام بازنشستگی
  • سعید سیرغانی، بهروز خدارحمی*، جواد رضازاده، جلیل دلخواه صفحات 469-505
    ناقرینگی اطلاعات، تصمیم گیری درست اعتباردهندگان و اعتبارگیرندگان را در خصوص وام دهی و وام گیری با مشکلاتی مواجه ساخته است که رتبه بندی اعتباری می تواند با ایجاد شفاف سازی از وضعیت و مطلوبیت اعتبار وام گیرنده این مشکلات را برطرف سازد. این مشکلات در صنایعی از جمله صنعت دارو که دارای محدودیتها و ویژگی های خاص حاکم بر صنعت در کشور است، بیشتر نمود دارد لذا هدف پژوهش حاضر در راستای غنی سازی دانش رتبه بندی اعتباری، ارایه مدلهای رتبه بندی اعتباری شرکتها برای صنعت دارویی بر اساس ویژگی ها و شرایط حاکم بر صنعت دارویی در ایران می باشد. پژوهش حاضر بر اساس مطالعه و بررسی متون و دستورالعملهای موسسه رتبه بندی مودیز و استخراج عوامل اولیه، اقدام به مصاحبه با افراد خبره و تحلیل گر شرکتهای فعال در صنعت دارویی و اعمال نظر سنجی و حذف و اضافه عوامل موثر بر رتبه بندی اعتباری شرکتهای صنعت دارویی نمود و با استفاده از آزمونهای روایی صوری و محتوایی و تحلیل عاملی تاییدی و همچنین آزمون دوجمله ای، شاخصهای نهایی رتبه بندی اعتباری شرکتهای دارویی استخراج شد و در نهایت با استفاده از آزمون فریدمن به ارزیابی اولویت و اهمیت این شاخصها پرداخته شد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی اعتباری، صنعت دارویی، ناقرینگی اطلاعات، تحقیق اکتشافی
  • اکبر افتخاری علی آبادی*، مرتضی مومن صفحات 507-525
    هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد بانک های بخش خصوصی در ایران بر اساس شاخص های توانایی مالی با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره فازی است. بنابراین این بانکها بر اساس عملکرد مالی آنها با استفاده از شاخص های مالی تحت مدل تصمیم گیری فازی اولویت بندی شده اند. تحقیق حاضر از منظر ماهیت کاربردی- توسعه ای و از منظر روش پیمایشی می باشد و از نظر ماهیت داده ها از نوع کیفی می باشد. در این پژوهش شاخص ها و گزینه های ارزیابی عملکرد بانک های بخش خصوصی در ایران بر اساس شاخص های توانایی مالی به کمک مرور ادبیات مطالعات مختلف، با استفاده از روش های دلفی فازی، ماتریس مقایسات زوجی و تاپسیس فازی با ارایه 3 پرسش نامه در 3 مرحله میان 36 نفر افراد نمونه آماری به تحلیل و بررسی پرداخته شد. نتایج روش دلفی فازی نشان داد شاخص های درآمد بهره به کل وجوه، سود عملیاتی به کل وجوه و بهره صرف شده به کل وجوه باید حذف شوند. بر اساس نتایج ماتریس مقایسات زوجی شاخص نسبت پوشش هزینه های مالی مهم ترین و شاخص هزینه های عملیاتی به کل وجوه کم اهمیت ترین شاخص میباشد. با توجه به نتایج تاپسیس فازی براساس وزن های حاصل از ماتریس مقایسات زوجی نیز به ترتیب بانک کارفرین، بانک انصار و بانک پاسارگاد رتبه 1 الی 3 را به خود اختصاص دادند. نتایج این تحقیق نشان می دهد مدیران بانکی می توانند با پایش و بررسی دقیق شاخص های شش گانه شناسایی شده در این پژوهش و تاکید بر بهبود عناصر سازنده این شاخص ها نسبت به ارتقاء کیفی و افزایش توانگری مالی بانک کمک شایانی بنمایند
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بانکهای بخش خصوصی، شاخص های توانایی مالی
  • احمد آقازاده کماکلی، سینا خردیار*، محمدرضا آزاده دل صفحات 527-547
    هدف اصلی مطالعه ی حاضر تخمین مدل رفتاری سپرده گذاران با لحاظ مولفه ها، پیشایندها و پیامدها می باشد. پژوهش از نوع کاربردی و به صورت آمیخته و با تکنیک گراندد تیوری و معادلات ساختاری اجرا شده است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه جمع آوری شده است. نمونه گیری نظری تا رسیدن به اشباع مقوله ها ادامه یافت. سپس براساس رویکرد نظام مند نظریه ای استراوس و کوربین در سه گام اصلی کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، الگوی پیش بینی سپرده گذاری بانکی با تاکید بر حسابداری رفتاری و بازار پول ارایه گردید. نتایج نشان داده است از میان شرایط علی، امنیت سرمایه درصد بیشترین تاثیر را بر رفتار سپرده گذاران دارد. سپس حفظ ارزش پول، تاثیر قابل توجهی بر رفتار سپرده گذاران دارد. پس از آن، خدمات بانک؛ تاثیرات اجتماعی و سهولت دسترسی تاثیر معنی داری بر رفتار سپرده گذاران دارد. هم چنین مشخص گردید، شرایط زمینه ای که شامل جامعه ی اسلامی، نقش دولت و ساختار اقتصادی تاثیر معنی داری بر رقابت و عملکرد بانک دارد. شرایط دخیل که شامل نقش بازارهای موازی و ویژگی های مشتریان می باشد تاثیر معنی داری بر رقابت و عملکرد بانک دارد. در نهایت مشخص شد رقابت پذیری و بهبود عملکرد بانک بر رونق تولید و رشد اقتصادی تاثیر معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: مدل رفتاری سپرده گذاران، حسابداری رفتاری، بازار پول، روش تحقیق آمیخته
  • عبدالرسول رحمانیان کوشککی*، عایشه معصومی صفحات 549-572
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر معاملات با اشخاص وابسته، بحران مالی و اندازه شرکت بر اجتناب مالیاتی با تاکید بر نقش میانجیگری مدیریت سود می پردازد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی بوده و از بعد روش شناسی همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) می باشد. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 133 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده در دوره زمانی 10 ساله بین سال های 1391 تا 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که معاملات با اشخاص وابسته بر اجتناب مالیاتی تاثیر معکوس دارد. ولی، مدیریت سود بر اجتناب مالیاتی تاثیر مستقیم دارد. همچنین، معاملات با اشخاص وابسته بر مدیریت سود تاثیر مستقیم دارد. اندازه شرکت بر مدیریت سود تاثیر مستقیم دارد. معاملات با اشخاص وابسته بر اجتناب مالیاتی با نقش میانجیگری مدیریت سود تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: معاملات با اشخاص وابسته، بحران مالی، اندازه شرکت، اجتناب مالیاتی، مدیریت سود
  • مرضیه نظامی، سید علیرضا میرعرب*، هدی همتی، صابر خندان علمداری صفحات 573-594

    هدف این پژوهش شناسایی و تبیین روابط متقابل ریسک های سرمایه گذاری در پروژه های مشارکت عمومی- خصوصی صنعت نفت، است. جامعه پژوهش حاضر را مدیران و کارشناسان پروژه های مشارکت عمومی- خصوصی فعال در صنعت نفت، مستقر در استان تهران و همچنین اساتید دانشگاه، تشکیل دادند. در این تحقیق با استفاده از روش هدفمند قضاوتی، از نظرات 19 نفر خبره استفاده گردید. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ فرایند تجزیه و تحلیل داده ها در دو مرحله ی شناسایی ریسک های سرمایه گذاری در پروژه های مشارکت عمومی- خصوصی از طریق ابزار مصاحبه و با استفاده از روش تحلیل مضمون و نیز تعیین روابط متقابل و ارزیابی مولفه ها از طریق ابزار پرسشنامه و روش دیمتل فازی انجام شد. با توجه به یافته های تحقیق در مرحله شناسایی مولفه ها بااستفاده از تحلیل مضمون و در طی مرحله آشنایی با داده ها، 58 مورد از شواهد گفتاری شناسایی شده ازمتن مصاحبه ها در قالب 15 کد اولیه برچسب زنی شد. در ادامه، کدهای اولیه در قالب پنج تم فرعی و سپس، یک تم اصلی دسته بندی شدند. نتایج مرحله دیمتل فازی نشان داد، 15 ریسک فرعی شناسایی شده به ترتیب ریسک ارزی، ریسک سرمایه گذاری و زیرساخت، ریسک نرخ تورم، ریسک تاخیر در تخصیص بودجه دولتی پروژه، عدم شفافیت در قراردادها، ریسک انتقال و نگهداری تجهیزات، ریسک مالیات، عدم شفافیت در ساختارها رسمی، ریسک عدم تداوم سیاست ها در صنعت نفت، ریسک توقف پروژه به دلیل مخالفت عمومی، ریسک ایمنی و سلامتی، ریسک تامین مالی، ریسک اجرایی پروژه، ریسک بدهی و تعهدات مالی و ریسک مدیریت منابع مالی، اولویت بندی شدند.

    کلیدواژگان: پروژه های مشارکت عمومی- خصوصی، سرمایه گذاری، ارزیابی ریسک، صنعت نفت
  • حمید هوشمندی* صفحات 595-612
    سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار به عنوان یک فرصت سودآور در اقتصاد از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف مقاله حاضر بررسی نامتقارنی در میزان و جهت اثرگذاری تکانه های نرخ ارز و قیمت جهانی نفت خام بر بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور از داده های روزانه (1399:12-1390:1) و رهیافت خودتوضیحی وقفه های توزیعی غیرخطیNARDL استفاده شده است. نتایج آزمون هم انباشتگی کرانه های پسران و همکاران(2001) وجود رابطه بلندمدت بین بازده سهام با نرخ ارز و قیمت جهانی نفت خام را آشکار ساخت. در ادامه، براساس نتایج آزمون والد و مدل تحقیق اثرات نامتقارن تکانه های نرخ ارز بر بازده سهام در کوتاه و بلندمدت تایید شد. در کوتاه مدت تکانه های مثبت نرخ ارز بر بازده سهام معنی دار نبود. همچنین، در بلندمدت اثر تکانه های منفی نرخ ارز بیش از تکانه های مثبت آن بر بازده سهام می باشد. تاثیر قیمت نفت در کوتاه مدت بر بازده سهام تایید شد. یافته های پژوهش نشان داد که بازده سهام در بورس تهران از نرخ ارز نسبت به قیمت نفت تاثیرپذیری بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: بازده سهام، نرخ ارز، فیمت جهانی نفت
  • مرتضی حسینعلی نژاد، سید محمدحسن هاشمی کوچکسرائی*، علی جعفری صفحات 613-630
    مدیریت سود یکی از موضوعات بحث انگیز در تحقیقات اخیر بوده است. اکثر تحقیقات انجام شده در زمینه مدیریت سود،به بررسی ارتباط خطی متغیرهای مستقل با مدیریت سود و با روش های آماری پرداخته اند اما از این متغیرها برای پیش بینی مدیریت سود استفاده نکرده اند. امروزه با رشد تکنولوژی اطلاعات و با وارد شدن هوش مصنوعی از جمله شبکه های عصبی مصنوعی به حوزه پژوهش های علمی، امکان بررسی روابط غیرخطی بین متغیرها میسر گردیده است. در این پژوهش تلاش شده تا با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی، اقلام تعهدی اختیاری برای پیش بینی مدیریت سود تخمین زده شود. همچنین در این پژوهش از مدل بهینه ساز الگوریتم ژنتیک و ازدحام ذرات برای بهینه سازی وزن های مدل شبکه عصبی مصنوعی جهت ارتقای توان پیش بینی کنندگی استفاده شده است. در ادامه توانایی پیش بینی مدیریت سود با استفاده از مدل آماری جونز تعدیل شده، شبکه عصبی مصنوعی و تکنیک ترکیبی الگوریتم ژنتیک، ازدحام ذرات و شبکه عصبی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه مورد استفاده در این پژوهش شامل 150 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال-های 1394 الی 1399 بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی از توانایی بالایی در پیش-بینی مدیریت سود، نسبت به مدل خطی جونز تعدیل شده برخوردار است. همچنین یافته ها حاکی از آن است که دقت و توانایی مدل ترکیبی الگوریتم ژنتیک، ازدحام ذرات و شبکه عصبی در پیش بینی مدیریت سود از مدل ترکیبی الگوریتم ژنتیک-شبکه عصبی مصنوعی بیشتر است.
    کلیدواژگان: پیش بینی، دستکاری سود، الگوریتم ژنتیک، ازدحام ذرات، شبکه های عصبی مصنوعی
  • حمید فرهادی، فاضل محمدی نوده*، سید رضا سید نژاد فهیم صفحات 631-651
    هدف پژوهش حاضر شبیه سازی زنجیره مارکوف مونت کارلو تحت استنباط بیزین جهت شناسایی پارامترهای موثر بر اندازه گیری کیفیت سود می باشد. در این راستا جهت پیش بینی رفتار سود شرکت ها و استنباط دقیق پارامترهای مدل از تکنیک بیزی مارکوف مونت کارلو (MCMC) که ناهمگنی مقطعی را در نظر می گیرد، تحلیلی با کدگذاری به زبان پایتون انجام شد. در این پژوهش سیگنال های سود استخراج شده از صورت های مالی به صورت فصلی برای یک دوره 5 ساله (1400-1396)، برای 104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شده و با استفاده از معیار جدید اندازه گیری کیفیت سود مورد بررسی قرار گرفت. از متغیرهای کمکی قابلیت مقایسه حسابداری، اهرم مالی، چرخه عملیاتی و نوسان فروش جهت دستیابی به نتایج دقیق تر استفاده گردید و در ادامه از چندین معیار عملکرد آماری (R2، RMSE و MSE) برای ارزیابی کارایی مدل های پیش بینی مبتنی بر بیزی استفاده شد. نتایج نشان داد که معیار پیشنهادی پژوهش حاضر مستخرج از مدل بیز برای داده های آموزش و آزمایش به خوبی قادر به پیش بینی کیفیت سود است. شواهد نشان می دهد که نتایج مدل پیشنهادی نسبت به مدل مرسوم مدیریت سود تعهدی برتری دارد که به ترتیب میزان خطای 0.0188MSE= ، 0.1369RMSE= را پیشنهاد می کند. از نتایج پژوهش حاضر می توان برای تجزیه و تحلیل پرتفوی و پیش بینی کیفیت سود آتی شرکت ها با استفاده از داده های تاریخی استفاده کرد. همچنین می توان از آن برای مطالعه عوامل موثر بر عملکرد سرمایه گذاری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کمی سازی عدم قطعیت، زنجیره مارکوف مونت کارلو، استنباط بیزین، کیفیت سود، توزیع پسین
  • بختیار اشرفی، زهره حاجیها*، رضا تهرانی صفحات 653-686
    هدف از این تحقیق ارایه الگویی برای تورش رفتاری حسابرس با رویکرد ترکیبی (داده بنیاد و معدلات ساختاری) می باشد. مرحله اول این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد انجام شد و همچنین در مرحله دوم جهت بررسی میزان اثرگذاری با معادلات ساختاری روابط متغیرهای مستقل با متغیر وابسته سنجیده شد. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود و به منظور گردآوری اطلاعات، با به کارگیری روش نمونه گیری هدفمند با 20 نفر از خبرگان حسابرسی مصاحبه انجام شد. و با مصاحبه عمیق به جمع آوری اطلاعات پرداخته شد. قلمرو زمانی این پژوهش برای سالهای1399-1400 می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گرفت. بر اساس آن، الگوی کیفی پژوهش طراحی شد و نیز معادلات ساختاری وجود روابط را تایید کرد.یافته های پژوهش حاضر، نشان دهنده استخراج 82 کد یا مفهوم اولیه از مصاحبه ها و نیز دسته بندی 56 مفهوم و 5 مقوله بود. سپس شرایط علی، راهبردی، زمینه ای ، مداخله گر و نتایج و پیامدها بررسی و همچنین مدل نهایی با استفاده از جمع آوری 306 پرسشنامه از جامعه آماری و روش معادلات ساختاری مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، حسابداری ذهنی، تورشهای رفتاری، تردید حرفه ای، فرایند تصمیم گیری سرمایه گذاران
  • سید روح الله حسینی مقدم، مهدی ادیب پور*، عباس معمارنژاد صفحات 687-710
    هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین حاکمیت شرکتی و تشکیل سرمایه با استفاده از کانال توسعه مالی می باشد. مطابق بررسی های انجام شده مشخص گردید تاثیر حاکمیت شرکتی بصورت مستقیم بر تشکیل سرمایه نامشخص است. بررسی داده ها نشان داد حاکمیت شرکتی از کانال توسعه مالی می تواند بر تشکیل سرمایه اثرگذار باشد که البته این اثرگذاری در کشورهای مختلف، متفاوت است و علت آن سطح توسعه یافتگی متفاوت کشورها در جذب سرمایه و سرمایه گذار می باشد. در این مطالعه از داده های 98 کشور که شامل 67 کشور که حمایت از سرمایه گذار در آنها قوی و 31 کشور که حمایت از سرمایه گذار در آنها ضعیف است طی سالهای 2020-2005 در قالب روش Panel-GMM استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان داد که حاکمیت شرکتی در کشورهایی که در سطح پایینی از حمایت از سرمایه گذار قرار دادند تاثیر مثبت و معنادار بر تشکیل سرمایه دارد و بهبود حاکمیت شرکتی موجب بهبود تشکیل سرمایه می گردد. اما این رابطه برای کشورهای با سطح بالای حمایت از سرمایه گذار معنادار نبوده است. همچنین توسعه مالی در هر دو گروه کشورها تاثیر مثبت و معنادار بر تشکیل سرمایه داشته ولی میزان تاثیرگذاری آن در کشورهای با حمایت ضعیف، بیشتر بوده است. همچنین نتایج بررسی توسعه مالی در ابعاد جزیی تر نشان داد، توسعه مالی بازارها موجب بهبود تشکیل سرمایه در کشورها می گردد؛ اما توسعه مالی نهادها، تاثیری بر بهبود تشکیل سرمایه ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، حاکمیت شرکتی، تشکیل سرمایه، حمایت از سرمایه گذار
  • مجتبی سنگری، محمدعلی آقائی*، فریبرز عوض زاده فتح، علی پیرزاد صفحات 711-726

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر فروواکنش و فراواکنش بر صرف ریسک بازار سرمایه ایران می باشد. پژوهش حاضر توصیفی پس رویدادی و از لحاظ هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری مورد نظر کلیه شرکت های فعال و پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که از سال 1390 تا 1399 سهام آنها در بورس اوراق بهادار تهران معامله شده و نمونه آماری بر اساس روش حذف سیستماتیک 182 شرکت انتخاب شده است. به منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات مالی مورد نیاز، از داده های اولیه و ثانویه همچون گزارش های ارایه شده از صورت های مالی و اظهارات مالی حسابرسی شده از شرکت های بورس برای یک دوره 10 ساله استفاده شده و به وسیله نرم افزارEviews9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. به منظور تحلیل استنباطی متغیرها و تجزیه و تحلیل آماری داده ها از آزمون های مختلف آماری شامل آزمون F لیمر و هاسمن، آزمون رگرسیون و پنل دیتا استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، بین فروواکنش و فراواکنش با صرف ریسک بازار سرمایه ایران ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. به عبارتی دیگر قیمت-گذاری نادرست، از انحراف روانشناختی سرمایه گذار مثل درک نادرست سرمایه گذار از سود شرکت به فرو واکنش یا فرا واکنش در قیمت های سهام منجر می شود .

    کلیدواژگان: فروواکنش، فراواکنش، صرف ریسک، بازار سرمایه
  • تارا نیک اندام مدبر، مریم اوشک سرایی*، مهدی فدایی اشکیکی، کیهان آزادی هیر، محمدرضا وطن پرست صفحات 727-757
    سرمایه گذاری در بخش کشاورزی نقش بسزایی در تولید، اشتغال و صادرات دارد با وجود گستردگی و ظرفیت های بالقوه بخش کشاورزی، توان رقابتی آن بسیار محدود است. مهمترین هدف این پژوهش، ارایه مدل پویا برای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کشور، سناریو مناسب و اجرایی جهت بهبود سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کشور می باشد. با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه باخبرگان عوامل موثر بر سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کشور شناسایی گردید سپس با تعیین روابط متغیرهای پژوهش و استخراج فرضیه های پویا، نمودارهای علت معلول و موجودی جریان شکل گرفتند. نهایتا شبیه سازی مدل در نرم افزار ونسیم و اعتبار مدل مورد تایید قرار گرفت. دو سناریو اجرا و تا سال 1410 ارایه گردید و بررسی گردید. نتایج حاکی از کنترل تورم نقش موثری در سرمایه گذاری دارد، از طریق افزایش سرمایه گذاری در آموزش، تحقیق توسعه و مکانیزاسیون موجب افزایش میزان تولید و صادرات می گردد و همچنین کاهش کشت محصولات پرآب خواه و بکارگیری تکنولوژی آبیاری سبب کاهش مصرف آب می‏گردد. پس از شبیه‏سازی مدل سناریوی اول که از طریق سرمایه گذاری در مکانیزاسیون، آموزش و تحقیق توسعه می تواند تاثیر بیشتری بر بهبود سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کشور داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، کشاورزی، مدل پویا
  • سامیه مهراب نیا، نرگس یزدانیان*، آریا کیومرث، هدی همتی صفحات 759-783
    هدف این پژوهش شناسایی بی قاعدگی های بازار سرمایه ایران مبتنی بر فراترکیب و دلفی فازی است. پژوهش حاضر به صورت پژوهش آمیخته (کیفی- کمی) انجام شده است. بر این اساس در مرحله اول تحقیق به منظور استخراج انواع بی قاعدگی های بازار سرمایه از ادبیات مرتبط با تحقیق، از روش پژوهشی کیفی فراترکیب، استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش در بخش فراترکیب، شامل کتاب ها و مقاله های مرتبط با مبحث پژوهش بود(مقالات انگلیسی مطالعه شده در این پژوهش از سال های 2000 تا 2022 و مقالات فارسی از سال های 1385 تا 1401). در مرحله کمی تحقیق، با استفاده با استفاده از روش دلفی فازی و ابزار پرسشنامه، بی قاعدگی های متداول، با نظرسنجی از خبرگان غربالگری شد. نتایج تحقیق نشان داد، بی قاعدگی های بازار سرمایه ایران شامل هشت نوع بی قاعدگی مربوط به تکانه/مومنتوم، بی قاعدگی مربوط به تحلیل تکنیکال، بی قاعدگی های مبتنی بر تقویم، بی قاعدگی های مربوط به ریسک، بی قاعدگی های ناشی از تحلیل بنیادی، بی قاعدگی های مربوط به نوآوری، بی قاعدگی های مربوط به اقلام تعهدی و بی قاعدگی های مربوط به سود سهام است.
    کلیدواژگان: بی قاعدگی، بازارسرمایه، فراترکیب
  • اردلان رجبی، عطالله محمدی ملقرنی*، محسن حمیدیان صفحات 785-810
    پژوهش حاضر به شناسایی تاثیر عوامل مالی - رفتاری در شرکتهای سرمایه گذاری بورس اوراق بهادار ایران می پردازد. روش شناسی این پژوهش از نظرهدف کاربردی بوده که در ابتدا پس از مطالعات کتابخانه ای به گردآوری اطلاعات اقدام نموده وسپس در خصوص عوامل مالی -رفتاری وتاثیر ان بر تصمیمگیری مدیران به اخذ نظر خبرگان در این زمینه پرداخته است. جامعه آماری در این پژوهش، تعداد 200نفر از مدیران شرکتهای سرمایه گذاری بوده است. در تمامی موارد بار عاملی مقداری بزرگتر از 6/0 است که نشان می دهد همبستگی بین متغیرهای پنهان با متغیرهای مشاهده پذیر، بسیار قوی است. مقدار آماره t-value برای تمامی گویه ها بزرگتر از 96/1 می باشد که نشان می دهد همبستگی های مشاهده شده بین گویه ها و سازه ها معنادار است و میانگین واریانس استخراج شده در تمامی موارد از 5/0 بزرگتر است. در این پژوهش خی-دو بهنجار 85/1 بدست آمده است. شاخص RMSEA برابر 034/0 و SRMR برابر 035/0 بدست آمده که نشان می دهد برازش مدل مطلوب است و نهایتا، براساس نتایج بدست امده، تمامی ابعاد شش گانه از 3/0 بزرگتر است و مقدار آماره تی نیز از 96/1 بزرگتر است بنابراین شش عامل اصلی مالی- رفتاری به درستی اثرات این رفتارها را برتصمیم گیری سرمایه گذاران در بورس ایران را توجیه و تفسیر می کنند.
    کلیدواژگان: عوامل مالی -رفتاری، تصمیم گیری مدیران، بورس اوراق بهادار ایران
  • مریم عطاراسدی، سید یوسف احدی سرکانی*، محسن امینی خوزانی صفحات 811-834
    ساختار مالی شرکت ها از طریق هزینه سرمایه و سود خالص هر سه گروه ارزش دارایی ها، قیمت سهام و ارزش شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. اهمیت این موضوع تمایلات فرصت‏طلبانه مدیران را تحریک نموده تا با استفاده از این فرصت ها و اعمال رفتارهای متقلبانه ساختار تامین مالی شرکت ها را در جهت حفظ منافع گروه های خاص هدایت نمایند. همچنین دخالت برخی عوامل داخلی و خارجی امکان استفاده از چنین فرصت‏هایی را محدود و یا تقویت می نماید. هدف پژوهش حاضر تبیین نقش و اهمیت برخی از این عوامل همچون بیش‏اعتمادی مدیران، کیفیت حسابرسی و ارتباطات سیاسی در فرایند تاثیرگذاری رفتارهای متقلبانه بر ساختار سرمایه و ساختار مالکیت شرکت‏ها به منظور کنترل عوامل موثر در این زمینه می‏باشد. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و دوره زمانی، سال‏های 1399-1389 می‏باشند. نمونه آماری پژوهش شامل 152 شرکت و آزمون فرضیه‏ها با استفاده از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و تحلیل داده‏ها به روش پانل صورت پذیرفته است. یافته‏ها نشان داده‏اند که علاوه بر وجود رابطه معنی‏دار مثبت بین وقوع تقلب با ساختار سرمایه و ساختار مالکیت، کیفیت حسابرسی از اثرات تعدیل‎کنندگی منفی و بیش‏اعتمادی مدیران نیز از اثرات مداخله گری فزاینده بر ارتباط مثبت بین تقلب با ساختار سرمایه و ساختار مالکیت برخوردار بوده و ارتباطات سیاسی فاقد هرگونه اثرات تعدیل‎کنندگی می باشد. نتایج این پژوهش بر اهمیت دو عامل کیفیت حسابرسی و بیش‏اعتمادی مدیران و کنترل آنها در جهت مدیریت آثار سوء رفتارهای متقلبانه بر شیوه های تامین مالی و ساختار مالکیت شرکت ها تاکید دارد.
    کلیدواژگان: تقلب، ساختار سرمایه، ساختار مالکیت، عوامل تعدیل کننده
  • فاطمه غیاثی طبری، سید علیرضا میرعرب*، صابر خندان علمداری صفحات 835-856

    هدف این پژوهش، ارایه مدل برای توسعه سرمایه گذاری سبز در سیستم های تولید هوشمند مبتنی بر تحول دیجیتال در صنعت خودرو، است. در این تحقیق با استفاده از روش هدفمند گلوله برفی، از نظرات 20 نفرخبره استفاده شد. فرایند تجزیه و تحلیل داده ها در دو مرحله انجام شد که شامل شناسایی عوامل موثر بر توسعه سرمایه گذاری سبز در سیستم های تولید هوشمند مبتنی بر تحول دیجیتال در صنعت خودرو از طریق ابزار مصاحبه و با استفاده از روش تحلیل مضمون و طراحی مدل تحقیق، با استفاده از ابزار پرسشنامه و روش مدلسازی ساختاری تفسیری. نتایج تحقیق نشان داد، مدل نهایی تحقیق شش سطح اصلی دارد که مولفه تدوین الگوی توسعه سرمایه گذاری سبز و تولید هوشمند (برندسازی، بومی سازی، مونتاژکاری یا تولید مشترک) در سطح ششم مدل قرار گرفته است. بنابراین، لازم است، توسعه سرمایه گذاری سبز در سیستم های تولید مبتنی بر تحول دیجیتال با عامل مذکور شروع شود تا زمینه برای تحقق سایر عوامل درسطوح بالاتر فراهم گردد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری سبز، تولید سبز، تولید هوشمند، تحول دیجیتال
  • مصطفی حیدری هراتمه*، وحید آرایی، سید محمود اسلامی صفحات 857-871
    مطالعه حاضر با استفاده از داده های 22 کشور در دوره زمانی 1390 تا 1400، رویکرد معاهدات سرمایه گذاری چندجانبه و منطقه ایی و تاثیر آن بر سرمایه گذاری خارجی، را از طریق یک مدل جاذبه، مورد بررسی قرار داد. همچنین تعامل بین معاهدات سرمایه گذاری چندجانبه و نهادهای کشور میزبان و اینکه چگونه این رابطه بین شرکای توسعه یافته- در حال توسعه و شرکای درحال توسعه - درحال توسعه متفاوت است، را ارزیابی می کند. نتایج نشان داد: 1) تاثیر متغیرهای کنترلی بازار بزرگ و زبان مشترک در همه مدل ها، مثبت و معنادار، اما تاثیر متغیر فاصله، منفی و معنی دار است. متغیرهای جمعیت کشور میزبان و همسایگی به جزء، جفت کشورهای در حال توسعه، تعیین کننده معنی داری برای جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی نیستند. معاهدات سرمایه گذاری دو جانبه در همه مدل ها مثبت و معنی دار است، ولی بین کشورهای در حال توسعه تاثیر بیشتری بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارد. 2) با اضافه شدن متغیرهای کیفیت نهادی، رابطه استعماری و متغیر ساختگی توافق تجارت آزاد، به مدل، با انعقاد معاهده سرمایه گذاری چندجانبه، کشور میزبان به سرمایه گذاران خارجی یک چارچوب نهادی خارجی ارایه می دهد که به طور قابل اعتمادی آنها را متعهد می کند که از سرمایه گذاری خود، بهتر از توان نهادهای داخلی محافظت کنند. در این صورت آنها جایگزین هستند و انتظار یک رابطه منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: معاهده سرمایه گذاری، سرمایه گذاری خارجی، مدل جاذبه، خط مشی نهادی
  • حاجی ابراهیم نخعی، محمدحسین رنجبر*، علیرضا مومنی، حسین بدیعی صفحات 873-894
    این پژوهش با هدف ارایه ی مدلی از کیفیت گزارشگری مالی مبتنی بر عوامل ساختاری و کارایی شرکت ها باتوجه به نقش کمیته نظارتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی سال 1401 صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس معادلات ساختاری می باشد. باتوجه به نامحدود بودن جامعه آماری، به منظور انتخاب حجم نمونه 291 نفر از مدیران، کارکنان و افراد صاحب نظر در حوزه مالی و حسابداری انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه می باشد. یافته ها در خصوص فرضیه اول نشان داد که شرایط علی با نقش میانجی مقوله محورکیفیت گزارشگری مالی بر راهبرد تاثیر مستقیم و معناداری دارد. در نتیجه فرضیه دوم مشخص گردید که مقوله محور کیفیت گزارشگری مالی با نقش میانجی راهبرد بر پیامد تاثیر مستقیم و معناداری دارد. نتیجه فرضیه سوم نشان داد شرایط علی با نقش میانجی مقوله محور کیفیت گزارشگری مالی و راهبرد بر پیامد تاثیر مستقیم و معناداری دارد. نتیجه فرضیه چهارم حاکی از آن بود که شرایط زمینه ای با نقش میانجی راهبرد بر پیامد تاثیر مستقیم و معناداری دارد. در نهایت نتیجه فرضیه پنجم مشخص شد که شرایط مداخله گر با نقش میانجی راهبرد بر پیامد تاثیر مستقیم و معناداری دارد. شایان ذکر است پس از بررسی و تایید مدل ساختاری، شاخص SRMR نیز کمتر از 0.10 گزارش شد و در نهایت، مدل نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، کارایی شرکت، شفافیت مالی، کمیته های نظارتی
  • منصور یحیوی، عباس طلوعی اشلقی*، محمدعلی افشار کاظمی، رضا رادفر صفحات 895-910

    مقاله حاضر، مدل جدیدی جهت بهینه سازی ریسک ایمنی تیک آف به عنوان مهم ترین و خطرناکترین فرایند پرواز، با استفاده از ترکیب الگوریتم BI و شبکه عصبی بازگشتی LSTM ارایه می دهد. هدف، آموزش یک شبکه عصبی موثر با رکوردهای داده سوانح هوایی گذشته برای پیش بینی پارامترهای ریسک ایمنی است. بدین منظور 17 ویژگی ایمنی، مانند شرایط آب و هوایی، پیکربندی و آماده سازی هواپیما، اطلاعات پرواز و ترافیک هوایی بدست آمد. داده مربوطه از سال 2019 تا 2020 پس از انجام عملیات اکتشاف، خلاصه سازی، پاکسازی، نرمال سازی به تعداد 28813 رکورد داده انتخاب شد. به علت وابستگی داده های پرواز به ورودی های ما قبل خود و نیاز به نوعی حافظه، آموزش توسط الگوریتم یادگیری عمیق (LSTM) در محیط پایتون انجام گرفت. پس از یادگیری، خطای یادگیری حدود 6 درصد و میانگین مربعات خطا حدود116/0 بدست آمد. نشان می دهد، درصد خطا غیر قابل توجه و مدل پیشنهادی از اعتبار بالایی برخوردار است. هم چنین این مدل به دلیل برخورداری از ابزارهای پیشرفته از جمله ETL، متادیتا و مانیتوریگ لحظه ای مشکل اکتشاف و پاکسازی انبوه داده های پرواز را حل کرد و توانست مهم ترین عامل ریسک ایمنی (سرعت V1) را با دقت بالا پیش بینی کند. این الگو با راهبردی قابل اعتماد به خدمه پرواز در راستای کنترل پارامترهای مهم ریسک ایمنی از جمله، سرعت بلند شدن هواپیما از باند، کنترل سرعت ایمن تیک آف و مهم تر از همه کنترل از دست رفتن پرواز کمک می کند.

    کلیدواژگان: ریسک ایمنی پرواز، مدل BIM-LSTM، بهینه سازی
  • امیرحسن قربانی، عسگر نوربخش*، طهماسب مظاهری صفحات 911-938
    ریسک های عملیاتی به عنوان یکی از پایه ای ترین چالش های مدیریت سیستم های مالی محسوب می گردد. به همین جهت، توسعه یک مدل ریاضیاتی که وظیفه تصمیم سازی و معرفی بهترین راهبردهای برای مدیریت اثربخش ریسک های عملیاتی در بانک ها را بر عهده دارد به عنوان گامی موثر در این زمینه معرفی گردد. مطالعه حاضر بر مبنای روش پژوهشی « توصیفی- تحلیلی» با «توسعه یک مدل ریاضیاتی تصمیم گیری چند معیاره جامع» سازوکاری استاندارد و قابل اثبات را به جهت تصمیم گیری و تصمیم سازی بهینه برای مدیریت اثربخش مجموعه ریسک های عملیاتی در سطح نظام بانکداری کشور ارایه داده است. «جامعه آماری» مطالعه حاضر عبارتند از؛ «بانک مرکزی»، «بانک ها و موسسات مالی-اعتباری وابسته به بخش دولتی و خصوصی». حجم جامعه آماری 250 عنصر گزارش می شود. قلمرو زمانی پژوهش برای دوره زمانی 1400-1395 است. اطلاعات ورودی موردنیاز جهت ایجاد از مدیران و کارشناسان ارشد بانک ها با ابزار پرسشنامه و بر اساس روش دلفی-فازی جمع آوری شده است. پرسشنامه های طراحی شده مطابق با چارچوب متناسب سازی شده برای طبقه بندی عوامل و محرک های بروز ریسک عملیاتی بانک در شش گروه منشا، طراحی و بین خبرگان توزیع شدند. مطالعه حاضر، بمنظور تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک های فازی تصمیم گیری چند معیاره به صورت گروهی (FMCGDM) و تاپسیس فازی (FTOPSIS) استفاده نموده است.
    کلیدواژگان: ریسک های عملیاتی، نظام بانکداری، مدل های تصمیم گیری چند معیاره جامع، فازی تصمیم گیری چند معیاره به صورت گروهی (FMCGDM) و تاپسیس فازی (FTOPSIS)
  • محمد جانعلی زاده، مجید اشرفی*، مریم بخارائیان خراسانی، جمادوردی گرگانلی دوجی صفحات 939-961
    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش تامین مالی توسط مدیران عامل خودشیفته در کارایی سرمایه گذاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1391 تا 1398 بود که تعداد 143 شرکت به عنوان نمونه آماری پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فرضیه های تحقیق با استفاده از روش رگرسیون ترکیبی و رگرسیون لجستیک نشان داد که خودشیفتگی مدیرعامل تاثیر معناداری بر سرمایه گذاری بیش از حد شرکت ندارد. خودشیفتگی مدیرعامل تاثیر معناداری بر سرمایه گذاری کمتر از حد شرکت ندارد. خودشیفتگی مدیرعامل تاثیر منفی و معناداری بر کارایی سرمایه گذاری شرکت دارد. تامین مالی توسط مدیران عامل خودشیفته تاثیر معناداری بر سرمایه گذاری بیش از حد شرکت ندارد. تامین مالی توسط مدیران عامل خودشیفته تاثیر معناداری بر سرمایه گذاری کمتر از حد شرکت ندارد. تامین مالی توسط مدیران عامل خودشیفته تاثیر منفی و معناداری بر کارایی سرمایه گذاری شرکت دارد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، کارایی سرمایه گذاری، خودشیفتگی مدیرعامل
  • اعظم قاسمی* صفحات 963-982
    امروزه بسیاری از سازمان ها بیش ازپیش از کارکنان خود می خواهند خلاق باشند، اظهارنظر بیشتری کنند و مسیولیت بیشتری بپذیرند. سکوت کارکنان، با محدود کردن اظهارنظر کارکنان، سبب کاهش اثربخشی فرایندهای تغییر می گردد و بسیاری از سازمان ها از آن گله دارند. پدیده رفتاری به وسیله ممانعت از بازخور منفی، مانع تحول و توسعه سازمانی موثر می شود، از این رو سازمان توانایی بررسی و تصحیح خطاها را از دست می دهد. بنابراین توجه به این مشکل رایج در سازمان ها، از اهمیت زیادی برخوردار است.هدف اصلی پژوهش حاضر، ارایه روشی برای شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر سکوت سازمانی به روش دیمتل فازی در شرکتهای سرمایه گذاری خراسان رضوی است. جامعه آماری این پژوهش را 12 تن از خبرگان حوزه مدیریت مالی وسرمایه گذاری در « موسسات مالی وسرمایه گذاری » تشکیل میدهند که این افراد بر اساس رویکرد نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش با مطالعه مبانی نظری پژوهشهای داخلی و خارجی 25 عامل موثر بر سکوت سازمانی در این شرکتها را شناسایی کرد که این 25 معیار شامل عوامل مدیریتی،عوامل مربوط به کارکنان و عوامل سازمانی است. در پژوهش حاضر، برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، دو روش دیمتل فازی و آزمون t اسیودنت به کار رفت..در ادامه آزمون دیمتل فازی انجام پذیرفت که عوامل تاثیرگذار (علی) و تاثیر پذیر(معلولی) شناسایی شدند
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، عوامل علی، عوامل معلولی، تکنیک دیمتل فازی
|
  • Ahmad Bidi, Fraydoon Rahnamay Roodposhti *, Gholam Reza Gholami Jamkarani, HAMIDREZA KORDLOUIE, Mortaza Baky Hasuee Pages 1-40

    The present research is aimed at prediction of network linkages of banking system distress based on operational risks and behavioral finance approach. Methodology of the present research is of survey descriptive, practical from the purpose standpoint. Notably, in order to reach this purpose, firstly, based on study and review of theoretical basics, research variables were introduced. Then, by making use of Krejcie and Morgan Table, 384 participants were selected, and upon distribution of questionnaire among the aforesaid, research data were collected. Furthermore, in order for analysis of data and estimation of research empirical models, the researcher used structural equation modeling (SEM) and Smart PLS software. Of note, findings of this research indicate that behavioral financial standpoints and operational risk have significant effects on prediction of banking network disorder. Furthermore, based on estimated beta coefficients, among behavioral financial elements, economic behavior, cognitive standpoint, judgment biases, heuristic behaviors, decision making biases and value and return of stocks have respectively the highest effect on banking disorder, and among operational risk elements, human resources risk, systemic risk, transaction risk, technology risk and fraudulent and deception risk have respectively the highest effect on banking disorder.

    Keywords: Distress Prediction, Network linkages, Banking system, Operational risks, Behavioral Finance Approach
  • Hamideh Jafari Yazdi, Alireza Heidarzadeh Hanzaei * Pages 41-62
    in this study, the effect of political relations on the relationship between investment efficiency and capital cost of the company was examined and tested. In order to investigate this issue, three hypotheses have been designed. To test these hypotheses, multivariate regression models based on composite data and fixed effects method have been used. The statistical population of the study according to the screening pattern and systematic elimination method includes 181 companies listed on the Tehran Stock Exchange and in a period of 6 years from the beginning of 1392 to the end of 1397. Evidence from the model brush related to the first hypothesis proved that the efficiency of investment has a negative and significant effect on the cost of capital. But political connections do not have a significant effect on the cost of capital. Studies have also shown that political communication has a negative and significant effect on the relationship between investment efficiency and the cost of capital.
    Keywords: Political communication, Investment Efficiency, Cost of Capital
  • Samaneh Zarerafi, Gholamhasan Taghi Nataj Malekshah, Azita Jahanshad *, Farzaneh Heidarpoor Pages 63-92

    The purpose of this study is to identify and rank the challenges of (determining)fair value measurement in the implementation of International Financial Reporting Standard No.13(IFRS13) of Iranian non-governmental banks. This approach can provide intelligent cooperation and effective communication with international markets and provide more useful information on reliability and reliability. Future cash flows help investors(improve forecasts)and provide useful tools in determining risk and asset prices and securities,as well as identifying devaluation before it occurs (hedging) and identifying early credit losses, reducing the volume of non-current receivables of banks,and raising public confidence. Through library study and Meta-synthesis qualitative analysis were collected and for evaluation of Meta-synthesis reliability, a selected document was provided to the experts. After evaluation, the Holst coefficient was calculated to be 0.845.(SWARA)Obstacles and Challenges were identified and ranked.With the help of ARAS technique,better solutions were proposed to remove the obstacles and challengesThey show infrastructure indicators and regulatory structure (requirements),credit risk rating, investment risk awareness and risk return analysis,proper allocation of foreign exchange resources by banks to banks,proper allocation of credit by banks based on customer ratings and reduction of overdue receivables.(IFRS13)and indicators of development platforms,upgrading the level of control activities,creating and using rating agencies in creating accurate trocar models (progress in the field of accreditation),effective risk management and effective internal control systems,promoting risk modeling, the need to pay attention to auditing knowledge,They were also identified as solutions to deal with obstacles and challenges.

    Keywords: International Financial Reporting Standard No. 13 (IFRS13), Measuring (determining) fair value, credit risk of all resources in the economy, Meta-synthesis qualitative analysis method, Swara method, Aras technique
  • Neda Rezaei, Asgar Pakmaram, Rasoul ABDI *, Yaghoub Aghdam Mazraeh Pages 93-125
    Concurrent equity return is a relatively new field in financial and economic research that is closely related to economic development, financial market stability, and market efficiency .The overall purpose of this study is to investigate the role of corporate governance adjustment on the interaction of free cash flows and growth opportunities in synchronizing stock returns in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this study is the companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2006 to 2017. The research method used in this research is applied in terms of purpose and correlation or consistency in terms of method and nature. The test results of the hypotheses show the quality of corporate governance on the interaction between annual stock returns , Interaction between ownership concentration, transaction turnover and stock return synchronization A significant effect But the quality of corporate governance depends on the interaction between the life of the company, the size of the company, the growth of the company, Liquidity and synchronization of stock returns It has no significant effect.
    Keywords: Corporate Governance, Free Cash Flows, Growth Opportunities, Synchronize stock returns
  • Amirali Bamzar, Mohammadreza Mehrabanpour, Hossein Jahangirnia *, Mozhgan Safa Pages 127-146
    AbstractThe main purpose of this study is to estimate the model of factors affecting financial stability in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The research method in terms of design was descriptive-analytical based on past events, field experiments, retrospective or causal after occurrence. A review of the literature, research, and interview results reveals five main themes that categorize the factors affecting financial stability in companies. In the following, the effect of these components on financial stability in companies is evaluated. For this purpose, the performance information of 130 companies that have been screened by the method of screening in the period 2015-2019. The results showed that, return on investment and profit to price ratio per share (from performance indicators), working capital (from resource management indicators), financial cost coverage (from financial structure indicators), instantaneous ratio (from indicators Liquidity indices) and institutional ownership (characteristics of the company) have a positive effect on the financial stability of companies. Also, receivables period (from resource management indicators), long-term debt ratio (from financial structure indicators), debt repayment period (from liquidity indicators) have had a negative impact on financial stability.key words: Financial stability, financial indicators, model estimation.
    Keywords: Financial stability, financial indicators, model estimation
  • Mohammad Hossein Mehrarad, Karim Hamdi *, Maryam Khaliliaraghi Pages 147-187
    This paper designs a market-oriented and relationship-oriented organizational-cultural model using the Delphi method to evaluate the performance of financial management in the National Iranian Gas Company. In a mixed approach, the criteria and sub-criteria were first extracted by the Delphi method. The statistical population of this study is in the qualitative part of the managers and experts of the headquarters of the National Iranian Gas Company and the quantitative part of the population includes employees (350 people). To determine the sample size in the quantitative part, Cochran's formula was used and 184 questionnaires were randomly distributed. In the qualitative section, by interviewing 10 experts, theoretical saturation and performing 3 stages of Delphi technique resulted in presenting the model. The final model of organizational culture including 4 dimensions, 14 components and 41 indicators was designed, which is briefly presented in the culture of relationship in the sector (leadership, financial performance of the organization, commitment, human resource development), market-oriented culture (collectivism, mission, competitiveness) in this article. Benefiting from a relationship-oriented culture, the National Iranian Gas Company strives to maintain structured relationships in the areas of financial management, human resource management and competitiveness, and by innovating and emphasizing ideation, puts knowledge-based culture at the top of its business. Its dimensions consider financial management as the heart of the organization and strive for a market-oriented presence with a human resources and human relations approach.
    Keywords: organizational culture, Financial Performance, National Iranian Gas Company, market-oriented culture, relationship-oriented culture
  • Masoud Khorani, Karim Hamdi *, Hossein Vazifehdoust Pages 189-218
    The use of artificial intelligence techniques and methods in improving evaluations and reducing computational accuracy is one of the most important capabilities in the field of computer application in various sciences, which is a strategic strategic approach, especially in financial resource management, investment and science. Economic is used. It will be much more efficient when computational models are based on several different variables. Because in a strategic investment management at the intra-organizational and macroeconomic level, especially banks, the smallest calculation errors will have serious financial consequences. For this purpose, the present study has been prepared in three stages of data collection, data measurement and preparation of evaluation models. In the data collection stage, an exploratory method (descriptive-survey) was used to collect information (data related to the financial balance sheets of Sepah Shahr Bank of Tehran and the Central Bank consisting of 17 branches) which after extracting the criteria by expert personnel. (Including 50 specialists) has been evaluated. After measuring the data, these data were classified and then analyzed by Fuzzy-AHP model for data analysis. The results show that variables such as real per capita income, number of branches and size of banks have a positive effect on bank deposits and inflation has a negative and significant effect on it, which indicates an increase in inflation leading to devaluation, hot money creation. And the outflow of money from banks and its conversion into capital assets and eventually the reduction of bank deposits will have a direct impact on GDP and capital.
    Keywords: investment, hierarchical models, Inflation, Sepah Bank, simultaneous equation systems
  • Vahid Yousefi, HAMIDREZA KORDLOUIE *, Faegh Ahmadi, Mohammadhamed Khanmohammadi, Dashti Nader Pages 219-243
    This study aims to use two ant colony algorithm and particle swarm algorithm to predict earning management and determine which algorithm has more explanatory power.To achieve the research goal, 163 companies have been selected by systematic elimination method in the period 2013-2019. The data are panel and thirteen variables have been considered to examine the models. Finally, eight variables have been identified as effective and tests have been performed using Python software. The results show that earnings management can be predicted with more than 97% accuracy by both algorithms, but the ability to predict the particle swarm model in accrual earnings management is higher, however ant colony algorithm has more power in predicting real earnings management.
    Keywords: Accrual earnings management, Ant Colony Algorithm, Particle Swarm Algorithm, Real Earnings Management
  • Farzad Rahimzadeh, Alimohammad Abed * Pages 245-266
    Entrepreneurship plays a key role in the economic growth of countries and from the point of view of economists is introduced as a key factor in the production process and the driving force of the economy. Therefore, it is necessary to identify the factors affecting it. According to studies conducted in the field of entrepreneurship, financing entrepreneurial activities has been one of the factors affecting the level of entrepreneurship. Accordingly, in this study, using data related to Iran and selected Islamic countries in the period 2020-2000, the impact of financial sector indicators on the level of entrepreneurship has been studied. Based on the results of model estimation by data panel method, financial sector indicators have a positive and significant effect on the level of entrepreneurship and this effect is statistically significant at a significance level of 5%. Because the greater the amount of credit granted by the banking sector to the private sector and the greater the financial depth of the stock market, the ability of individuals and entrepreneurial firms to finance their activities through the banking network and the stock market increases and they are less financially constrained. Also, at a significant level of 5%, the impact of foreign direct investment, guidance education, population growth on the level of entrepreneurship was positive, but this impact is not statistically significant. In addition, the impact of secondary education, economic growth and per capita income on the level of entrepreneurship is positive and these effects are statistically significant at 5% significant level
    Keywords: Entrepreneurship, Financial sector, Iran, Islamic countries, Panel Integration Approach
  • Sepideh Kazemi, Maryam Khalili Araghi *, Hashem Nikoumaram Pages 267-286

    dealing with rivals is a common and important note for banks. Previous studies have shown that matched and competing banks play an important role in shaping a variety of banking policies, but the impact of the behavior of matched and competing banks on corporate financial decisions is often overlooked. In this regard, this study investigates the impact of the uncertainty of economic policy and bank characteristics on the leverage decisions of financial institutions considering the role of peer-bank behavior. The statistical population of this research is the banks listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2016 to 2020. The results showed that the average ratio of net industry profit, the average ratio of market value to book value of industry and fluctuation of net industry profit do not affect the leverage decisions of the bank. However, the average logarithm of the total assets of the industry influences the leverage decisions of the bank. Overall, the results show that like-minded banks do not imitate their industry in choosing foreign financing policies

    Keywords: peer banking, Imitative behavior, Economic policy uncertainty, leverage decisions
  • Reza Mohammadi Darvishvand, Ali Zare *, Mehdi Montazer, Seyed Yaghoub Zeraatkish Pages 287-298

    AbstractCapital is one of the most limited economic resources of companies and for this reason, financial managers are always looking for ways to use it optimally to provide managers of enterprises. Therefore, what needs to be reviewed and revised is the validity of the procedures for the optimal allocation of resources in companies, which ultimately leads to economic and social growth and gains people's confidence in the proper use of their capital. One of the important concepts about company capital is the issue of capital structure. In discussing the capital structure, it refers to how the company's financing sources are combined, such as short-term debt, bonds (partnership), long-term debt, preferred stock and common stock. Despite the great importance of the issue of capital structure, many legal aspects of capital structure changes in joint stock companies are still not clearly explained and analyzed; therefore, in this article, with a descriptive-analytical approach, the capital increase of public joint stock companies in Iranian and British law has been analyzed.KeywordCapital structure, public company, capital increase, UK law

    Keywords: Keyword Capital structure, public company, capital increase, UK law
  • Fahime Safikhani *, Mohammadreza Safikhani, Fatemeh Besharatpour Pages 299-324
    The purpose of this study is to investigate the relationship between voluntary disclosure and financial performance of companies and the effect of corporate governance mechanisms on financial performance and also the effect of corporate governance mechanisms on the relationship between voluntary disclosure and financial performance of companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, data related to 98 companies in the period from 2011 -2019 were collected. Multivariate regression was used to investigate the relationships between variables and the combined data method was used to test the hypotheses. Findings show that there is a positive and significant relationship between voluntary disclosure and financial performance of companies. In fact, increasing voluntary disclosure reduces agency problems by reducing information asymmetry between management and investors. As information asymmetry decreases, demand for transactions increases. As demand increases, stock prices rise and the company's financial performance improves. There is also a positive and significant relationship between corporate governance system (internal and external) and financial performance of companies. Companies with better governance mechanisms, narrower price gaps, higher stock quality, have the lowest price-volume impact. These factors lead to the optimal financial performance of the company. The corporate governance system also strengthens the link between voluntary disclosure and corporate financial performance. Good corporate governance promotes transparency and voluntary disclosure. Increasing disclosure reduces information asymmetry and thus improves the company's financial performance.
    Keywords: Voluntary Disclosure, Financial Performance, Internal Corporate Governance Mechanisms, External Corporate Governance Mechanisms
  • Hadi Rahmani Fazli * Pages 325-345
    Economic development is one of the major macroeconomic goals of every country. Today, the importance of economic development and its prominent role in building an idealised society is recognised for the nations, and this goal can be achieved with the help of strategic development. Energy use, financial development, and degree of trade openness are some of the major components influencing the economic development of a country. Therefore, in this research, the relationship between Energy consumption, financial development and openness of trade has been researched in the Middle East for the period 1990-2015 using econometric models. The reason for choosing this region is because the most important energy suppliers of the world has been taken into account. According to the results, there is a long-term causality due to financial development and the degree of commercial openness towards the energy consumption. However, there is no relationship between the degree of trade openness and financial development.
    Keywords: : Economic development, Financial Development, Energy consumption, trade openness degree, panel vector autoregressive
  • Arezou Karimi *, Fatemeh Zakipour Pages 347-372
    The issue of choosing a portfolio is a multi-objective issue; Therefore, the need to know the methods of solving portfolio selection models is of great importance. Ultra-innovative algorithms are new ideas that were introduced in this regard. The multi-objective SPEA2 algorithm is one of the algorithms that solves the portfolio optimization problem. The purpose of this study is to use the SPEA2 multi-objective algorithm to achieve the desired combination of petrochemical companies in the petrochemical portfolio. The objective functions of the problem under study include the two objectives of maximizing returns and minimizing risk. The statistical sample includes data of 900 days of 12 petrochemical companies allowed to operate from 1/12/94 to 12/12/98, which by transferring this data to MATLAB software, the logarithmic return each stock is calculated and is the input of SPEA2 algorithm. Then the SPEA2 algorithm is implemented for each of the models of Mean-Variance, Mean-Semi Variance, Mean-Absolute Deviation, Mean- Conditional Value at Risk and the weight of each stock and risk and return of each portfolio are calculated. Then, using SPSS software, the mean difference between risk and return of the models was tested. The results show that the returns obtained by SPEA2 algorithm under different risk models are not statistically significant; However, the portfolio risk created by the SPEA2 algorithm under the Conditional Value at Risk model is significantly different from other risk measures and shows more risk.
    Keywords: SPEA2 algorithm, MV, MSV, MAD, CVaR
  • Mehdi Geraeeli Nezhad Foomeshi, Seyed Ali Nabavi Chashmi *, Rahmat Alizadeh Pages 373-394

    Currently, due to economic fluctuations in Iran, the stock market and consequently the economy has undergone a huge transformation. This has created instability in macroeconomic change, known as systematic risk. The purpose of this study is to investigate and determine the effect of independent variables to estimate systematic risk and then determine the effect of systematic risk on stock return performance. For this purpose, two hypotheses were determined and the annual data of the member companies of Tehran Stock Exchange in the period 1399-1387 were used to test the hypotheses. To test the hypotheses, the Rough-set method was used to select independent variables affecting systematic risk, then the regression method with panel data was used to estimate systematic risk and the arbitrage pricing theory method was used to relate systematic risk to stock return performance. Findings from the first hypothesis in the systemic risk evaluation part showed that the variables of sales growth fluctuations, profit margin, debt to equity ratio have a significant effect on systematic risk but interest rates do not have a significant effect on systematic risk. Also, the findings of the second hypothesis in the effect of systematic risk on stock returns show a significant and positive effect of systematic risk on stock returns.

    Keywords: systematic risk, Stock Returns, Rough Set, Regression, arbitrage pricing theory
  • Amir Yalfani, Iraj Noravesh *, Ghodrat Alah Talebniya, Ezat Allah Asgharizadeh Pages 395-420

    The present study aims to develop a model of abnormal audit report lag, and then to diagnose and study the relationships between the origins and consequences of abnormal audit report lag. The present study uses data from 118 firms from 2012 to 2020 and deploys the data panel regression model to evaluate the hypotheses. Regarding the abnormal audit report lag, the findings of the present paper show that variables such as modified opinions, auditor size, auditor change, audit fee, firm size, loss, leverage, profitability, bankruptcy risk, and the ratio of fixed assets have a meaningful impact on elucidating the reasons of lag in the issuance of auditors’ report. Therefore, the model in the present paper offers a more comprehensive perspective toward abnormal audit lag by obviating the limits of the previous models. Moreover, the results regarding the origins and consequences show the meaningful positive impact of ownership dispersion and the ratio of independent directors on abnormal audit lag. Consequently, abnormal audit lag negatively affects earnings quality and has a meaningful positive impact on variation in monthly stock returns.

    Keywords: abnormal audit lag, Ownership Dispersion, the ratio of independent directors, Earnings Quality, monthly stock return variation
  • Hamid Jahanbakhsh Qarebaghi, Ali Bayat *, Azita Jahanshad Pages 421-445
    Stakeholder management is of great importance. Because it is a factor on which the life of the organization depends. Because information and reports are transmitted to stakeholders through managers and managers have different personalities and sometimes personality disorders; Control and supervision have made it impossible to manage economic units and properly manage stakeholders. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between managerial psychological disorders and financial reporting management and stakeholder investment management. In other words, can the managers of Iranian companies manage the stakeholders by having the type of disorder? Five maladaptive models such as psychoticism, dis inhibition, negative affect, detachment and Antagonism were used to assess managerial personality disorders. The statistical population of the present study is the managers of Iranian companies that have been working in 1399. Using simple random sampling and Morgan table, 101 people were selected as the sample and the data were analyzed using PLS software. The results of analyzing the relationship between managerial personality disorders and financial reporting management and stakeholder investment indicate that managerial personality disorders have a negative and significant relationship with stakeholder management. The findings also showed that the relationship between opposition disorders, inhibition and psychosis with non-significant stakeholder management. There is a significant negative relationship between fault disorders and negative emotion with stakeholder management.
    Keywords: Management Disorders, Agility, Financial Reporting
  • Hamid Rezazadeh, Mostafa Sargolzaei *, Moslem Peymany Foroushany Pages 447-468
    The main purpose of this study is investigating effects of DB-PAYG and Full-Funded pension systems on the economy and capital market of Iran. The effects of these two pension systems have been studied in form of different fiscal policies by simulating an Overlapping Generations Model. Simulated fiscal policies are compared to a situation which society has no pension system and people spend their income only on their own consumptions or savings. The results show that in the DB-PAYG pension system, reduction of capital stock and therefore the reduction of output and level of welfare are significant. Fully-Funded pension system does not reduce the level of welfare, capital stock and production, also creating an intergenerational income distribution system. so it works better than other system. Iran's current pension system is DB-PAYG, so transferring to the Full-Funded pension system, as structural reforms, have been proposed. The dynamic of changing the pension system has been estimated and the effects of these reforms on the capital market have also been studied. The results show that structural reforms, in the long run will increase the capital stock and aggregate savings, so will increase the value and depth of the capital market, increase efficiency and corporate governance of enterprises operating in the capital market.
    Keywords: pension funds, Overlapping Generations Model, Capital Market, Pension Reform
  • Saeed Sirghani, Behrooz Khodarahmi *, Javad Rezazadeh, Jalil Delkhah Pages 469-505
    Information asymmetry has made it difficult for lenders and borrowers to make the right decisions regarding lending and borrowing that credit rating can solve these problems by clarifying the status and desirability of the borrower's credit. These problems are shown more in industries, including the pharmaceutical industry, which has specific restrictions and characteristics governing the industry in the country. Therefore, the aim of the current research is to present the credit rating models of companies for the pharmaceutical industry based on the characteristics and conditions governing the pharmaceutical industry in Iran and in the direction of enriching the knowledge of credit rating. The current research is based on studying and reviewing the texts and guidelines of Moody's rating agency and extracting the primary credit rating factors of companies active in the pharmaceutical industry, conducting interviews with experts and analysts of companies active in the pharmaceutical industry, conducting surveys and removing and adding effective factors on the credit rating of pharmaceutical industry companies. And by using formal and content validity tests and confirmatory factor analysis as well as binomial test, the final indicators of credit rating of pharmaceutical companies were extracted and finally, the priority and importance of these indicators were evaluated using Friedman's test.
    Keywords: credit rating, Pharmaceutical industry, information asymmetry, exploratory research
  • Akbar Eftekhari Aliabadi *, Morteza Momen Pages 507-525
    The main goal of the current research is to evaluate the performance of private sector banks in Iran based on financial ability indicators using the fuzzy multi-criteria decision making method. The current research is from the point of view of applied-developmental nature and from the point of view of survey method, and in terms of the nature of the data, it is of qualitative type.In this research, indicators and options for evaluating with the help of reviewing the literature of various studies, using fuzzy Delphi methods, paired comparison matrix and fuzzy TOPSIS by presenting 3 questionnaires in 3 stages among 36 people The statistical sample was analyzed. The results showed that the indicators of interest income to total funds, operating profit to total funds and interest spent to total funds should be removed.According to the results of the matrix of paired comparisons, the index of the coverage ratio of financial expenses is the most important and the index of operational expenses to total funds is the least important index. According to the fuzzy TOPSIS results, based on the weights obtained from the pairwise comparison matrix, Carfarin Bank, Ansar Bank and Pasargad Bank ranked 1st to 3rd respectively. The results of this research show that bank managers can help by monitoring and carefully examining the six indicators identified in this research and emphasizing the improvement of the constituent elements of these indicators in terms of improving the quality and increasing the financial strength of the bank.
    Keywords: Performance evaluation, Private sector banks, financial ability indicators
  • Ahmad Aghazadeh Kamakoly, Sina Kherdyar *, Mohammadreza Azadehdel Pages 527-547
    the main purpose of this study is estimating the behavioral model of depositors in terms of component ssuggestions and outcomes .the purpose of this study is practical and integrated with grounded theory and structural equation modeling. the data were collected through semi structured interviews and questionnaire. The theoretical sampling continued until the filling of categories. then based on the theory of the theory of Strauss and Corbin in three main steps of open coding, coding based and selective coding, bank deposit prediction pattern with emphasis on behavioral accounting and money market were presented. the results showed that among ali conditions, capital security has the highest impact on depositors ' behavior after that, bank services have a significant impact on depositors ' behaviour and ease of access. also, the context conditions that include the islamic society, the role of government and economic structure have a significant impact on bank competition and performance. the involved conditions that have a significant impact on the competition and performance of the bank and economy have a significant impact on bank competition and performance. The conditions involved include the role of parallel markets and customer attributes. it has a significant impact on bank competition and performance. finally, the competitiveness and improvement of bank performance on economic growth and economic growth have a significant impact.
    Keywords: behavioral model of depositors, Behavioral accounting, currency market
  • Abdolrasoul Rahmanian Koushkaki *, Ayesheh Masoomi Pages 549-572
    The present study investigates the effect of transactions with related parties, financial crisis and company size on tax avoidance with emphasis on the mediating role of profit management. This research is practical in terms of its purpose, and from the point of view of correlation methodology, it is causal type (post-event). The statistical population of the research is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, and using the systematic elimination sampling method, 133 companies were selected as the research sample in the 10-year period between 1391 and 1400. The results of the research show that transactions with related parties have an adverse effect on tax avoidance. However, profit management has a direct impact on tax avoidance. Also, transactions with related parties have a direct impact on profit management. Company size has a direct impact on earnings management. Transactions with related parties have an effect on tax avoidance with the mediation role of profit management.
    Keywords: Related party transactions, Financial Crisis, Company size, Tax Avoidance, earnings management
  • Marziyeh Nezami, Seyed Alireza Mirarab *, Hoda Hemmati, Saber Khandan Pages 573-594

    The purpose of this research is to identify and explain the interrelationships of investment risks in public-private partnership projects of the oil industry. The research community was formed by managers and experts of public-private partnership projects active in the oil industry, based in Tehran province, as well as university professors. In this research, the opinions of 19 experts were used using the objective judgment method. The process of data analysis in two stages of identifying investment risks in public-private partnership projects through interview tools and using thematic analysis method, as well as determining mutual relationships and component evaluation It was done through questionnaire tool and Fuzzy Dimetal method. According to the findings of the research, from the text of the interviews were labeled in the form of 15 primary codes. Next, the primary codes were categorized into five sub-themes and then a main theme. The results of the Fuzzy Dimetal showed that 15 sub-risks were identified in the order of currency risk, investment and infrastructure risk, inflation rate risk, risk of delay in government budget allocation of the project, lack of transparency in contracts, risk of transfer and maintenance of equipment, tax risk, lack of transparency. In official structures, the risk of non-continuity of policies in the oil industry, the risk of stopping the project due to public opposition, the risk of safety and health, the risk of financing, the risk of project implementation, the risk of debt and financial obligations, and the risk of managing financial resources were prioritized

    Keywords: public-private partnership projects, investment, Risk Assessment, oil industry
  • Hamid Hooshmandi * Pages 595-612
    Investing in the stock market is very important as a profitable opportunity in the economy. The purpose of this article is to investigate the asymmetry in the amount and direction of the influence of exchange rate impulses and global crude oil prices on stock returns in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, daily data (2011:11:26--2021:3:19) and the Nonlinear Autoregressive Distributed Lag Model approach of NARDL have been used. The results of Pesaran et al.'s co-integration test (2001) showed the existence of long-term relationship between stock returns with exchange rate and global crude oil price. In the following, based on the results of the Wald test and the research model, the asymmetric effects of exchange rate shocks on stock returns in the short and long term were confirmed. In the short term, positive exchange rate impulses on stock returns were not significant. Also, in the long term, the effect of negative exchange rate shocks is more than its positive shocks on stock returns. The impact of oil prices on stock returns was confirmed in the short term. The findings of the research showed that the exchange rate has a greater impact on stock returns in the Tehran Stock Exchange than the price of oil.
    Keywords: Stock Returns, Exchange rates, Global oil prices
  • Morteza Hoseinalinezhad, Seyed Mohamad Hassan Hashemi Kucheksarai *, Ali Jafari Pages 613-630
    Profit management has been one of the most controversial topics in recent research. Most research on earnings management has examined the linear relationship between independent variables and earnings management using statistical methods but they did not use these variables to predict earnings management. Today, with the growth of information technology and the introduction of artificial intelligence, including artificial neural networks into the field of scientific research, it has become possible to study nonlinear relationships between variables. In this study, an attempt was made to estimate optional accruals for predicting earnings management using artificial neural networks. Also in this research, the genetic algorithm optimizer model and Particle swarm has been used to optimize the weights of the artificial neural network model to enhance the predictive power. Then, the ability to predict profit management was evaluated using the modified Jones statistical model, artificial neural network and the combined technique of genetic algorithm, Particle swarm and neural network. The sample used in this study included 150 companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2015 and 2020. Findings showed that the artificial neural network has a high ability to predict profit management, compared to the modified Jones linear model. The findings also indicate that the accuracy and ability of the combined model of genetic algorithm, particle swarm and neural network in predicting profit management is higher than the combined model of genetic algorithm-artificial neural network.
    Keywords: Prediction, profit manipulation, Genetic algorithm, particle swarm, Artificial Neural Networks
  • Hamid Farhadi, Fazel Mohammadi Nodeh *, Seyed Reza Seyed Nejad Fahim Pages 631-651
    The purpose of this research is Monte Carlo Markov chain simulation under Bayesian inference to identify the parameters affecting earning quality measurement. In this regard, in order to predict the earning behavior of companies and to derive the exact parameters of the model from the Bayesian Markov Monte Carlo (MCMC) technique, which takes cross-sectional heterogeneity into account, an analysis was done by coding in Python. In this research, the earning signals extracted from the financial statements on a quarterly basis for a period of 5 years (2018-2022), for 104 companies admitted to the Tehran Stock Exchange, were collected and analyzed using a new measure of earning quality. Auxiliary variables of accounting comparability, financial leverage, operating cycle, and sales volatility were used to achieve more accurate results, and several statistical performance measures (R2, RMSE, and MSE) were used to evaluate the effectiveness of Bayesian-based forecasting models. The results showed that the proposed criterion of the present study derived from the Bayesian model for training and testing data is well able to predict the quality of earning. The evidence shows that the results of the proposed model are superior to the conventional accrual earning management model, which suggests an error rate of MSE=0.0188 and RMSE=0.1369, respectively. The results of the present research can be used to analyze the portfolio and predict the quality of future earnings of companies using historical data. It can also be used to study factors affecting investment performance.
    Keywords: Uncertainty quantification, Markov chain Monte Carlo (MCMC), Bayesian inference, Earning Quality, posterior distribution
  • Bakhtyar Ashrafi, Zohreh Hajiha *, REZA TEHRANI Pages 653-686
    The purpose of this research is to provide a model for the auditor's behavioral bias with a combined approach (foundation data and structural rates). The first stage of this research was conducted in the framework of a qualitative approach and by applying the foundation data research method, and also in the second stage, the relationship between independent variables and dependent variables was measured with structural equations to check the effectiveness. The data collection tool was semi-structured interviews, and in order to collect information, interviews were conducted with 20 audit experts using the targeted sampling method. And information was collected through in-depth interviews. The time domain of this research is for the years 1399-1400. Data analysis was done in three stages of open, central and selective coding. The qualitative model of the research was designed and the structural equations confirmed the existence of relationships.
    Keywords: Behavioral Finance, mental accounting, Behavioral Biases, Professional Doubt, investors' decision making process
  • Seyed Rouhollah Hosseini Moghaddam, Mahdi Adibpour *, Abbas Memarnejad Pages 687-710
    The purpose of this study is to examine the relationship between corporate governance and capital formation using the financial development channel. According to the investigations, it was found that the direct impact of corporate governance on capital formation is unclear. The analysis of the data showed that corporate governance through the financial development channel can have an effect on capital formation, which, of course, is different in countries, and the reason for that is the different level of development of countries in attracting capital and investors. In this study, the data of 98 countries, including 67 countries in which investor protection is strong and 31 countries in which investor protection is weak during the years 2005-2020, were used in the form of Panel-GMM method. The results of the surveys showed that corporate governance in countries with a low level of investor protection has a positive and significant effect on capital formation, and improving corporate governance improves capital formation. But this relationship has not been significant for countries with a high level of investor protection. Also, financial development in both groups of countries had a positive and significant impact on capital formation, but its impact was greater in countries with weak support. Also, the results of the financial development survey in more detail showed that the financial development of markets improves capital formation in countries; But the financial development of institutions does not affect the improvement of capital formation.
    Keywords: Financial Development, Corporate Governance, Capital Formation, Investor Protection
  • Mojtaba Sangari, Mohammad Ali Aghaei *, Fariborz Avazzadeh Fath, Ali Pirzad Pages 711-726

    The purpose of the current research is to examine the effect of underreaction and overreaction on the risk distribution of the Iranian capital market. The current research is a post-event descriptive and applied type in terms of purpose. The target statistical population is all active and accepted companies in Tehran Stock Exchange, whose shares were traded in Tehran Stock Exchange from 2010 to 2019, and the statistical sample was selected based on the method of systematic elimination of 182 companies. In order to collect the required data and financial information, primary and secondary data such as reports of financial statements and audited financial statements of stock companies for a period of 10 years have been used and analyzed by Eviews9 software. For the inferential analysis of the variables, various statistical tests were used, including the Limer and Hausman F test, regression test, and panel data. The results of the research showed that there is a positive and significant relationship between underreaction and overreaction with Iran's capital market risk. In other words, incorrect pricing leads to underreaction or overreaction in stock prices from the psychological deviation of the investor, such as the investor's misunderstanding of the company's profit.

    Keywords: Underreaction, Overreaction, Risk taking, capital market
  • Tara Nikandam Modabber, Maryam Ooshaksaraie *, Mehdi Fadaei Eshkiki, Keyhan Azadi Hir, Mohammad Reza Vatanparast Pages 727-757
    Investment in the agricultural sector has a significant role in production, employment and exports, despite the extent and potential capacities of the agricultural sector, its competitiveness is very limited. The most important goal of this research is to provide a dynamic model for investment in the country's agriculture sector, a suitable and effective scenario to improve investment in the country's agriculture sector. By using library studies and interviews of informants, the factors affecting investment in the country's agriculture sector were identified, then by determining the relationships of the research variables and extracting dynamic hypotheses, cause-effect diagrams and flow inventory were formed. Finally, the simulation of the model in Vensim software and the validity of the model was confirmed. Two scenarios were implemented and presented and reviewed until 1410. The results indicate that inflation control has an effective role in investment, through increasing investment in education, research, development and mechanization, it increases production and exports, and also, reducing the cultivation of water-intensive crops and using irrigation technology reduces water consumption. After simulating the model of the first scenario, through investment in mechanization, education and research and development, it can have a greater impact on improving investment in the country's agricultural sector.
    Keywords: investment, Agriculture, Dynamic Model
  • Samiyeh Samiyeh, Narges Yazdanian *, Arya Kiumars, Hoda Hemmati Pages 759-783
    The purpose of this research is to identify the irregularities of the Iranian capital market based on metacombination and fuzzy Delphi. The current research was conducted as a mixed research (qualitative-quantitative). Based on this, in the first stage of the research, in order to extract the types of capital market irregularities from the literature related to the research, a meta-composite qualitative research method has been used. The statistical population of the research in the metacomposite section included books and articles related to the research topic (English articles studied in this research from the years 2000 to 2022 and Persian articles from the years 1385 to 1401).In the quantitative phase of the research, by using the fuzzy Delphi method and the questionnaire tool, common irregularities were screened by a survey of experts. The results of the research showed that the irregularities of the Iranian capital market include eight types of irregularities related to impulse/momentum, irregularities related to technical analysis, irregularities related to calendar, irregularities related to risk, irregularities caused by fundamental analysis, irregularities related to innovation, irregularities It is related to accrual items and irregularities related to dividends.
    Keywords: Irregularity, capital market, hypercombination
  • Ardalan Rajabi, Ataullah Mohammadi Mlgrny *, Mohsen Hamidian Pages 785-810
    The present study identifies financial-behavioral factors in stock exchange investment companies. The methodology of this research is applied in terms of purpose, which at first, after library studies and collecting information about financial-behavioral factors on the decision of managers to obtain the opinion of experts in this field. The statistical population in this study was 200 managers of investment companies. In all cases, the factor load is greater than 0.6, indicating that the correlation between the latent variables and the observable variables is very strong. The value of t-value for all items is greater than 1.96, which indicates that the observed correlations between items and structures are significant and the average variance extracted in all cases is greater than 0.5. In this research, normal chi-square is obtained 1.85. The RMSEA index is 0.034 and the SRMR is 0.035, which indicates that the model fits, and finally, based on the results, all six dimensions are greater than 0.3 and the value of t-statistic is greater than 1.96. Six major behavioral financial factors correctly justify and interpret the effects of these behaviors.
    Keywords: Financial-Behavioral Factors, Managers' Decision Making, Iran Stock Exchange
  • Maryam Atarasadi, Seyed Yousef Ahadi Serkani *, Mohsen Amini Khouzani Pages 811-834
    Financial structure of companies affects value of assets, stock prices and value of companies through cost of capital and net profit. The importance of this issue has stimulated opportunistic tendencies of managers to use these opportunities and apply fraudulent behaviors to guide financing structure of companies in order to protect interests of certain groups. Also, intervention of some internal and external factors limits or enhances the possibility of taking advantage of such opportunities. The purpose of this study is to explain the role and importance of some of these factors such as managers' distrust, audit quality and political communication in the process of influencing fraudulent behaviors on capital and corporate ownership structure to control the effective factors in this field. The statistical population of companies listed on the Tehran Stock Exchange and period is 2011-2021. The statistical sample of the research includes152companies and the hypotheses are tested using multivariate linear regression model and data analysis by panel method. Findings have shown that in addition to a significant positive relationship between occurrence of fraud with capital and ownership structure, the effects of moderation quality of auditing is negative and the interfering effect of Managers’ Overconfidence is increasingly on the positive relationship. Political relations do not have any moderating effects on the relationship between fraud with financial and ownership structure of companies.The results of this study emphasize the importance of audit quality and Managers’ Overconfidence and their control to manage effects of fraudulent misconduct on financing methods and capital structure of companies.
    Keywords: fraud, Capital Structure, Ownership Structure, moderating factors
  • Fatemeh Gheyasi Tabari, Seyed Alireza Mirarab *, Saber Khandan Pages 835-856

    The purpose of this research is to provide a model for the development of green investment in smart production systems based on digital transformation in the automotive industry. In this research, using the targeted snowball method, the opinions of 20 experts were used. The process of data analysis was carried out in two stages, which includes the identification of factors affecting the development of green investment in smart production systems based on digital transformation in the automobile industry through interview tools and using thematic analysis and research model design. Using the questionnaire tool and interpretive structural modeling method. The results of the research showed that the final model of the research has six main levels, and the component of developing the model of green investment and smart production (branding, localization, assembly or joint production) is placed in the sixth level of the model. Therefore, it is necessary to start the development of green investment in production systems based on digital transformation with the mentioned factor in order to provide the ground for the realization of other factors at higher levels.

    Keywords: Green investment, Green production, smart production, digital transformation
  • Mostafa Heidari Haratemeh *, Vahid Araei, Seyed Mahmod Eslami Pages 857-871
    The present study, using the data of 22 countries in the period from 2011 to 2021, examined the approach of multilateral and regional investment treaties and its effect on foreign investment through an Gravity model. It also assesses the interaction between bilateral investment treaties and host country institutions and how this relationship differs between developed-developing partners and developing-developing partners. The results showed: a) The effect of control variables of large market and common language in all models is positive and significant, but the effect of distance variable is negative and significant. The population variables of the host country and the neighborhood, except for the pair of developing countries, are not significant determinants for the flow of foreign direct investment. Bilateral investment treaties are positive and significant in all models, but between developing countries, they have a greater impact on foreign direct investment. b) By adding the variables of institutional quality, the colonial relationship and the dummy variable free trade agreement, to the model, by Conclusion a bilateral investment treaty, the host country provides foreign investors with a foreign institutional framework that reliably commits to protect their investment better than domestic institutions can. In this case, they are substitutes and a negative relationship is expected.
    Keywords: Investment Treaty, Foreign investment, Gravity Model, Institutional Policy
  • Hajiebrahim Nakhaei, Mohammadhossein Ranjbar *, Alireza Momeni, Hossein Badiei Pages 873-894
    This research has been conducted with the aim of providing a model of the quality of financial reporting based on the structural factors and efficiency of the companies according to the role of the supervisory committee in the companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the period of 2022. Considering the unlimitedness of the statistical population, in order to select the sample size, 291 managers, employees and experts in the field of finance and accounting were selected.Data collection tool in this research is a questionnaire. Findings regarding the first hypothesis showed that causal conditions with the mediating role of the central category of financial reporting quality have a direct and significant effect on the strategy.Result of the second hypothesis revealed that the central category of financial reporting quality with the mediating role of strategy has a direct and significant effect on the outcome.Result of the third hypothesis indicated that the causal conditions with the mediating role of the focus category of financial reporting quality and strategy have a direct and significant effect on the outcome.Result of the fourth hypothesis indicated that the background conditions with the mediating role of the strategy have a direct and significant effect on the outcome.Result of the fifth hypothesis show that the intervening conditions with the mediating role of the strategy have a direct and significant effect on the outcome.After checking and confirming the structural model, the SRMR index was also reported to be less than 0.10 and finally, the model was also confirmed.
    Keywords: financial reporting quality, company efficiency, Financial Transparency, Supervisory Committees
  • Mansour Yahyavi, Abbass Toloie Eshlaghi *, Mohammad Ali Afsharkazemi, Reza Radfar Pages 895-910

    This article presents a new model for optimizing the safety risk of take-off, as the most important and dangerous flight process, using a combination of BI algorithm and recurrent neural network LSTM. The goal is to train an effective neural network with past data records of air accidents to predict safety risk parameters. For this purpose, 17 safety features, such as weather conditions, aircraft configuration and preparation, flight information and air traffic were obtained. The data related to 2019 to 2020 was selected after performing exploration, summarization, cleaning, normalization operations with 28813 data records. Due to the dependence of flight data on their previous inputs and the need for a kind of memory, training was performed by deep learning algorithm (LSTM) in Python environment. After learning, the learning error was about 6 percent and the mean square error was about 116/0. It shows that the error percentage is negligible and the proposed model has high validity. Also, this model solved the problem of exploration and cleaning of bulk flight data by having advanced tools such as ETL, metadata and real-time monitoring and was able to predict the most important safety risk factor (speed V1) with high accuracy. This pattern helps the flight service in controlling the important parameters of safety risk, such as the speed of aircraft taking off from the runway, controlling the safe take-off speed and most importantly controlling the loss of flight with a reliable strategy.

    Keywords: Flight Safety Risk, BIM-LSTM model, Optimization
  • Amirhasan Ghorbani, Asgar Noorbakhsh *, Tahmaseb Mazaheri Pages 911-938
    Operational risks are considered as one of the most basic challenges in managing financial systems. Therefore, the development of a mathematical model that is responsible for decision-making and introducing the best strategies for effective management of operational risks in banks is considered as an effective step in this field. The present study, based on the "descriptive-analytical" research method with "Development of a comprehensive multi-criteria decision-making mathematical model" has provided a standard and provable mechanism for optimal decision-making and effective decision-making for effective management of operational risks at the banking system. The "statistical population" of the present study includes; "Central Bank", "Banks and financial-credit institutions affiliated with the public and private sectors". The volume of the statistical population is 250 elements. The time domain of the research for the period is 1395-1400. The input information required to create the managers and senior experts of the banks has been collected with the help of a questionnaire and based on the Delphi-fuzzy method. Questionnaires designed according to the adapted framework for classifying the factors and stimuli of the bank's operational risk were designed in six groups of origin, and distributed among experts. The present study used multi-criteria fuzzy group decision making (FMCGDM) and fuzzy TOPSIS (FTOPSIS) techniques to analyze the data.
    Keywords: Operational risks, Banking system, Comprehensive Multi-Criteria Decision Making Models, Fuzzy Multi-Criteria Group Decision Making (FMCGDM), Fuzzy TOPSIS (FTOPSIS)
  • Mohammad Janalizadeh, Majid Ashrafi *, Maryam Bokharaeian Khorasani, Gemadverdi Gorganli Doji Pages 939-961
    The present study aims to investigate the role of financing by narcissistic CEOs in the investment efficiency of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of the study was all companies listed on the Tehran Stock Exchange between 1391 and 1398, of which 143 companies were examined as a statistical sample of the study. The results of the analysis of research hypotheses using combined regression and logistic regression showed that the narcissism of the CEO does not have a significant effect on the company's over-investment. The narcissism of the CEO does not have a significant effect on the company's under-investment. The narcissism of the CEO has a negative and significant effect on the investment efficiency of the company. Financing by narcissistic CEOs does not have a significant effect on the company's over-investment. Financing by narcissistic CEOs does not have a significant effect on the company's under-investment. Financing by narcissistic CEOs has a negative and significant effect on the investment efficiency of the company.
    Keywords: Financing, Investment Efficiency, CEO Narcissism
  • Azam Ghasemi * Pages 963-982
    Today, many organizations ask their employees to be more creative, express more and accept more responsibility. The silence of employees, by limiting employees' comments, reduces the effectiveness of change processes, and many organizations complain about it. By preventing negative feedback, the behavioral phenomenon hinders effective organizational transformation and development, so the organization loses the ability to investigate and correct errors. Therefore, it is very important to pay attention to this common problem in organizations.The main goal of the current research is to provide a method for identifying and prioritizing factors affecting organizational silence using the Fuzzy Dimtel method in Khorasan Razavi investment companies. The statistical population of this research consists of 12 experts in the field of financial management and investment in "financial and investment institutions" who were selected based on the purposeful sampling approach. In this research, by studying the theoretical foundations of internal and external research, he identified 25 factors affecting organizational silence in these companies, which include managerial factors, employee factors, and organizational factors.In the present study, two questionnaires were used to collect data. In order to analyze the data, two methods of Fuzzy Dimetal and t-test were used. Then, Fuzzy Dimetal test was performed to identify the influential (causal) and influential (disabled) factors.
    Keywords: organizational silence, causal factors, disabling factors, Fuzzy Dimetal technique