فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 79، اردیبهشت 1395)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 79، اردیبهشت 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا مختاری، عبدالله خرمی مارکانی، معصومه مددی صفحات 100-107
    پیش زمینه و هدف
    ترخیص با رضایت شخصی یا ترخیص علی رغم توصیه های پزشکی با قطع نابهنگام درمان توسط بیمار یا همراهان شروع و در برخی موارد منجر به بستری مجدد و یا حتی فوت بیمار می گردد و می تواند نشانگر نارضایتی بیماران و یک مشکل با اهمیت جدی باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان و علل ترخیص با رضایت شخصی در بیماران بستری و سرپایی بیمارستان شهید مدنی خوی در سال 92 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 92 در بیمارستان شهید مدنی خوی انجام گردید که نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد و شامل کلیه بیماران (1663 نفر) بستری در بخش ها و مراجعین سرپایی بود که در طی دوره پژوهش، بیمارستان را با میل شخصی ترک نمودند. جمع آوری داده ها بر اساس چک لیست بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss و روش های آماری توصیفی استفاده گردید.
    یافته ها
    بیماران مرخص شده با رضایت شخصی 82/6درصد از کل بیماران بستری و 65/19درصد از کل مراجعین بخش سرپایی را تشکیل می دادند. بیشترین علت آن (8/47درصد) طولانی شدن مدت بستری بیماران بود. سایر علل به ترتیب شامل احساس بهبودی، تمایل به بستری در مرکز درمانی مجهزتر، عدم قبول روند درمانی، نارضایتی از پزشک، کمبود امکانات، نارضایتی از ارئه خدمات و end stage بودن بیمار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    از آنجائی که ترخیص با رضایت شخصی ایجاد اختلال در روند درمانی بیماران می نماید لذا بهتر است با راه کارهایی مانند افزایش آگاهی بیماران از عوارض احتمالی بیماری، طراحی برنامه درمانی برای بیماران، استقرار مددکاران بالینی جهت شناسایی و ارزیابی مشکلات بیماران، ایجاد فضای مناسب برای استراحت بیماران و همراهان، طراحی فضای سبز و ایجاد محیطی خوشایند، از افزایش میزان ترخیص با رضایت شخصی و آسیب های ناشی از آن پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: ترخیص با رضایت شخصی، بیماران، بیمارستان
  • اعظم شهباز، معصومه همتی مسلک پاک، رحیم نژادرحیم، حمیدرضا خلخالی صفحات 108-117
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای عارضه زخم پا در بیماران مبتلا به دیابت و صرف هزینه های فراوان در جهت مراقبت و خدمات مربوط به مراقبت از این زخم ها، استفاده از برنامه های خود مراقبتی نظیر الگوی خود مراقبتی اورم می تواند موثر باشد. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر برنامه ی خود مراقبتی بر اساس الگوی اورم بر رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی مراجعه کننده به مرکز آموزشی- درمانی آیت الله طالقانی شهر ارومیه انجام شد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر، مطالعه ای نیمه تجربی می باشد. 60 نفر از بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی آیت الله طالقانی شهر ارومیه که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه مساوی 30 نفره کنترل و مداخله تخصیص داده شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های جمعیت شناختی، سنجش رفتار خودمراقبتی و نیازسنجی بر اساس الگوی اورم بود که در دو مرحله قبل و بعد از اجرای برنامه خودمراقبتی اورم سنجیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو و تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمره رفتار خودمراقبتی قبل از مداخله در دو گروه کنترل و مداخله ازنظر آماری تفاوت معنی داری ندارد (11/0p=). اما آزمون تی مستقل بیانگر اختلاف آماری معناداری بین دو گروه در رفتار خودمراقبتی بعد از مداخله بود (001/0p<).
    بحث و نتیجه گیری
    اجرای برنامه خودمراقبتی اورم موجب افزایش رفتارهای خودمراقبتی در این بیماران می شود. بنابراین توصیه می شود که پرستاران با استفاده از این الگو همراه با ارزیابی نیازها باعث بهبود و پایبندی بیمار در انجام رفتارهای خودمراقبتی گردند.
    کلیدواژگان: الگوی خود مراقبتی اورم، زخم پای دیابتی، رفتارهای خودمراقبتی
  • سمیه رزم آرای، معصومه همتی مسلک پاک، حمیدرضا خلخالی صفحات 118-127
    پیش زمینه و هدف
    آموزش خانواده محور در بیماران مبتلا به دیابت می تواند نقش مهمی در کنترل این بیماری داشته باشد و موجب کاهش عوارض این بیماری گردد. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر آموزش خانواده محور بر خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام گردید.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر، مطالعه ای تجربی از نوع قبل و بعد می باشد. 60 نفر از بیماران مبتلا به دیابت که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت تصادفی انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (30 نفر) و مداخله (30 نفر) تخصیص داده شدند. آموزش خانواده محور در گروه مداخله، به مدت سه ماه انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه فعالیت های خودمراقبتی در دیابت بود که به روش مصاحبه قبل و بعد از مداخله در دو گروه تکمیل گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش21 و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی انجام گردید.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که بعد از آموزش خانواده محور، میانگین نمرات خودمراقبتی و ابعاد آن ( تغذیه، فعالیت جسمانی، کنترل قند خون و مراقبت از پا) بین دو گروه کنترل و مداخله تفاوت معنی داری ازنظر آماری داشت (001/0.(p< میانگین نمرات بعد تبعیت از رژیم دارویی بعد از مداخله بین دو گروه کنترل و مداخله تفاوت آماری معنی داری نداشت (05/0 (p>.
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش خانواده محور توسط پرستار می تواند اثرات مهمی را در خودمراقبتی و ابعاد آن (تغذیه، فعالیت جسمانی، کنترل قند خون و مراقبت از پا) در بیماران مبتلا به دیابت ایجاد نماید. لذا پیشنهاد می شود پرستاران، خانواده بیماران مبتلا به دیابت را هم آموزش دهند.
    کلیدواژگان: آموزش، خانواده محور، خودمراقبتی، دیابت
  • افشین حضرتی مرنگلو، مولود رادفر، یوسف محمد پور، ناصر شیخی صفحات 128-135
    پیش زمینه و هدف
    خطاهای زیادی در خصوص اجرای دستورات دارویی غذایی از طریق لوله های تغذیه ای وجود دارد. عملکرد مناسب پرستاران می تواند باعث ارتقا ایمنی بیماران و پیشگیری از عوارض شود. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر آموزش در گروه های کوچک بر عملکرد پرستاران در اجرای دستورات دارویی غذایی بود.
    مواد و روش کار
    این یک مطالعه تجربی بود که در بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه انجام شد. 80 پرستار به صورت سرشماری وارد مطالعه شده و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله به چهار گروه 10 نفره تقسیم شده و برای هر گروه چهار جلسه آموزشی یک و نیم ساعته با ایجاد موقعیت یادگیری متفکرانه برگزار گردید. دانش و عملکرد پرستاران در ارتباط با اجرای دستورات دارویی غذایی قبل و یک ماه بعد از برنامه آموزشی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که سطح دانش پرستاران قبل از آموزش در هر دو گروه کنترل (6/90 درصد) و مداخله (80 درصد) ضعیف بود. بعد از اجرای آموزش دانش پرستاران گروه مداخله (1/97) به سطح خوب ارتقا یافت. قبل از آموزش اکثر پرستاران هر دو گروه عملکرد مناسبی نداشتند. اجرای آموزش برای گروه مداخله، باعث بهبود عملکرد پرستاران گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    در هنگام اجرای دستورات دارویی غذایی از طریق لوله های تغذیه ای خطاهایی وجود دارد که می تواند باعث عوارض نامطلوب گردد. ازاین رو، بهبود و استفاده از فن های صحیح در اجرای دستورات دارویی غذایی می تواند باعث افزایش اثربخشی دارو و تغذیه، افزایش ایمنی بیماران و کاهش تعداد انسداد لوله های تغذیه ای شود.
    کلیدواژگان: آموزش در گروه های کوچک، پرستار، لوله های تغذیه معده روده ای، دانش، گاواژ، تداخل دارویی، غذایی
  • اکبر عطادخت صفحات 136-144
    پیش زمینه و هدف
    کیفیت مطلوب خواب برای رسیدن به بهداشت جسمی و روانی ضروری بوده و با پیامدهای منفی زیادی ارتباط دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط آسیب شناسی عادت ها و مشکلات خواب دانشجویان با استفاده مفرط از تلفن همراه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی همبستگی، از بین دانشجویانی که در نیمسال دوم سال تحصیلی 92-1391 در دانشگاه محقق اردبیلی مشغول به تحصیل بودند، نمونه ای به حجم 400 نفر (200 نفر پسر و 200 نفر دختر) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شد. برای جمع آوری داده ها نیز از پرسشنامه جمعیت شناختی محقق ساخته، مقیاس استفاده مفرط از تلفن همراه (COS) و شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ناتوانی در به خواب رفتن شایع ترین مشکل خواب دانشجویان (75/69 درصد) بوده و استفاده مفرط دانشجویان از تلفن همراه با متغیرهای ساعت معمول خواب وبیداری، بیداری قبل از خواب، کیفیت خواب ذهنی، تاخیر در خواب، آشفتگی خواب و بدکارکردی روزانه رابطه معنی دار مستقیم دارد (05/0>P). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که استفاده مفرط از تلفن همراه، 12 تا 29 درصد از واریانس عادات و مشکلات خواب دانشجویان را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    این نتایج ضرورت توجه جدی مسئولین را در راستای پیشگیری از پیامدهای مخرب استفاده مفرط از تلفن همراه، به عنوان یک عامل خطرساز بهداشت خواب و ارتقاء سلامت روانی، اجتماعی و جسمانی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: استفاده مفرط از تلفن همراه، خواب، عادات خواب، مشکلات خواب
  • زینب عباسی، سلیمان احمدی، سیمین اسماعیل پور صفحات 145-150
    پیش زمینه و هدف
    سنجش محیط آموزش بالینی و آکادمیک کلید ارائه برنامه های آموزشی با کیفیت مطلوب و دانشجو محور است. محیط آموزش بالینی را می توان ارزیابی کرده و تغییر داد و به این منظور لازم است از ابزارهای مناسب استفاده کرد؛ اما استفاده از ابزاری که از روایی و پایایی خوبی برخوردار باشد، بخصوص اگر در فرهنگ و کشور دیگری طراحی شده باشد، می تواند مشکل باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار سنجش محیط آموزش بالینی دانشجویان کارشناسی (UCEEM) در بیمارستان های دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی، بر روی 215 دانشجوی پرستاری و مامایی مقطع عرصه صورت گرفت. ابزار بومی سازی شد. پس از ترجمه و ترجمه معکوس و اطمینان از صحت ترجمه، روایی صوری و روایی محتوی ابزار تعیین شد. روایی سازه ای ابزار با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی شد. آنالیز یافته ها با استفاده نرم افزار 17 spss صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و همبستگی های پیرسون از روایی سازهای ابزار حمایت کرد و چهار حیطه را نشان داد. محاسبه آلفای کرونباخ نشان دهنده پایایی مطلوب آن بود (0.93).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد، که نسخه فارسی UCEEM از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و می تواند در دانشکده های پرستاری و مامایی ایران برای سنجش محیط آموزش بالینی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، محیط آموزش بالینی، پرستاری
  • مهدیه مقدسی، ژیلا سلطان احمدی، منصوره عزیززاده فروزی، علی مهدی زاده، یونس جهانی صفحات 151-158
    پیش زمینه و هدف
    ازجمله نگرانی های اصلی زنان در معرض خطر زایمان زودرس، سلامت نوزاد و پیامدهای ناشی از آن می باشد، که می تواند موجب اضطراب آنان گردد. برخی مداخلات می توانند در کاهش میزان اضطراب موثر باشند. پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر مشاوره حمایتی بر میزان اضطراب زنان در معرض خطر زایمان زودرس طراحی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی است که بر روی 88 زن (43 نفر در گروه مداخله و 45 نفر در گروه کنترل) در معرض خطر زایمان زودرس بستری در بخش زنان و مامایی بیمارستان افضلی پور شهر کرمان در سال 1394-1393 انجام شد. مداخله شامل ارائه یک برنامه مشاوره حمایتی بود، که پس از تعیین میزان اضطراب مادران توسط پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر، انجام شد. مجددا پس از مداخله، میزان اضطراب زنان هر دو گروه اندازه گیری و اطلاعات با استفاده از آزمون های فیشر، من ویتنی و آزمون های تی و با استفاده از نرم افزار SPSS22 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در گروه مداخله، مشاوره حمایتی سبب کاهش معنی دار اضطراب خصیصه ای و موقعیتی گردید (0001/0p=). در گروه کنترل، اضطراب خصیصه ای افزایش مختصری را نشان داد، ولی اضطراب موقعیتی کاهش یافت، و تفاوت نمره اضطراب موقعیتی در دو گروه معنی دار بود (0001/0p=). بین اختلاف نمره اضطراب و سن ارتباط مستقیم و معنی دار آماری وجود داشت (01/0=p).
    بحث و نتیجه گیری
    مشاوره حمایتی نمره اضطراب مادران در معرض خطر زایمان زودرس را به طور چشمگیری کاهش می دهد. بنابراین توصیه می شود که مراقبین بهداشتی جلسات مشاوره حمایتی را در ساعات اولیه پس از بستری این زنان در نظر بگیرند، تا با کاهش سطح اضطراب آنان شرایط زایمان ایمن را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: اضطراب مادران، زایمان زودرس، مشاوره حمایتی
  • رضا بشارتی، پوران رئیسی، امیراشکان نصیری پور، جمال الدین طبیبی، محمدرضا ملکی صفحات 159-169
    پیش زمینه و هدف
    برای موفقیت در برنامه ریزی عملیاتی باید به ابعاد مختلف آن توجه شود. یکی از مشکلات موجود در مدیریت بیمارستان ها عدم سازمان دهی صحیح و به موقع تشکیلات اجرایی و هدایت آن ها برای برنامه ریزی عملیاتی می باشد. این پژوهش به منظور بررسی میزان تاثیر عوامل «سازمان دهی و هدایت عملیات »بر برنامه ریزی عملیاتی در بیمارستان های ایران در سال 93- 1392 انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کاربردی که در مراحل مختلف آن از روش های مروری، تطبیقی و کمی برحسب ضرورت استفاده شده است، الگوهای تئوری و عملی برنامه ریزی عملیاتی با روش مطالعات کتابخانه ای بررسی شدند و پس از تعیین متغیرهای الگوهای مختلف برنامه ریزی عملیاتی، پرسشنامه ای تدوین و با نظرخواهی از 176 نفر از خبرگان و صاحبنظران دانشگاهی و اجرایی بیمارستان ها، داده ها جمع آوری و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی انجام شد.
    یافته ها
    تاثیر عامل « سازمان دهی تیم برنامه ریزی » بر برنامه ریزی عملیاتی در بیمارستان ها براساس محاسبه ضریب رگرسیونی تحلیل عاملی مقدار 761/0 و تاثیر عامل « هدایت عملیات برنامه ریزی » مقدار 916/0 برآورد شد. همچنین در نتایج حاصل از نظرخواهی از خبرگان متغیرهای « تشکیل تیم برنامه ریزی عملیاتی و تعیین وظایف آنان » با میانگین 60/4 و «شناسایی مسائل استراتژیک و اولویت بندی آن ها » با میانگین 31/4 بیشترین امتیاز و در تحلیل به روش چرخش واریماکس متغیرهای « جمع آوری، حفظ و تحلیل داده های لازم مربوط به برنامه ریزی عملیاتی » و «تشکیل تیمی که فرایند اجرای برنامه ها را هدایت و بر آن نظارت کند » به ترتیب با بار عاملی 628/0 و 797/0 بیشترین اهمیت را داشته اند.
    نتیجه گیری
    « سازمان دهی و هدایت عملیات برنامه ریزی » بطور صحیح می تواند منجر به بهبود عملکردی برنامه ریزی عملیاتی در بیمارستان ها گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی عملیاتی، بیمارستان، سازمان دهی، هدایت عملیات
  • مهتاب عطارها، زهره کشاورز، مریم بختیاری، مهری جمیلیان، فرید زایری صفحات 170-182
    پیش زمینه و هدف
    دانش اندکی در مورد ویژگی های ارتباطی ماما-مادر در موقعیت ها و محیط های مختلف، جایی که ماما از سطوح متفاوت مسئولیت در شرایط بارداری نرمال و پرخطر برخوردار است، در دسترس است. لذا این مطالعه باهدف طراحی ابزاری روا و پایا جهت ارزیابی ارتباط ماما- مادر در اتاق زایمان انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش روش شناسی است که در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. شرکت کنندگان این مطالعه، 480 مادر بستری در بخش بعد از زایمان طبیعی، یکی از بیمارستان ها وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اراک، در سال 1393 بودند. گویه ها براساس بخش کیفی پژوهش و مروری بر متون طراحی شدند. روایی ابزار، از طریق محاسبه شاخص تاثیر آیتم توسط گروه هدف، محاسبه نسبت و شاخص روایی محتوا و روایی صوری با نظرخواهی از 20 نفر از خبرگان و انجام تحلیل عامل اکتشافی ارزیابی شد و پایایی ابزار تحقیق با تعیین همسانی درونی، مورد تایید قرار گرفت
    یافته ها
    در بخش کیفی، 66 گویه استخراج شده، پس از محاسبه شاخص امتیاز تاثیر آیتم با مقادیر بالاتر از 5/1، نسبت روایی محتوای بیشتر از 42/0 و شاخص روایی محتوای بالاتر 79/0، 48 مورد انتخاب شدند. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، گویه ها به 43 مورد کاهش یافته، با چهار عامل، به طور مشترک 4/60 درصد از واریانس مشاهده شده را به خود اختصاص دادند. آلفای کرونباخ، پایایی درونی پرسشنامه را عالی و در حد 95 درصد گزارش کرد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که پرسشنامه طراحی شده یک ابزار معتبر و قابل اعتماد برای اندازه گیری ارتباط ماما-مادر در اتاق زایمان می باشد. این یک ابزار آسان برای استفاده بوده و شامل مهم ترین ویژگی های ارتباط ماما- مادر در اتاق زایمان می باشد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، زایمان، ارتباط ماما، مادر
  • نوین نیک بخش، پرویز امری مله *، محمود منادی، علی بیژنی، فرشته شربتی صفحات 183-190
    پیش زمینه و هدف

    گفته شده که APACHE IV می تواند میزان مرگ ومیر و مدت اقامت بیماران بستری در ICU را پیش بینی نماید. در این مطالعه میزان مرگ بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان آیت الله روحانی بابل با مرگ پیش بینی شده بر اساس APACHE IV مقایسه خواهد شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی از اردیبهشت 1391 لغایت اردیبهشت 1392 بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه داخلی بیمارستان آیت الله روحانی موردبررسی قرار گرفتند. معیارهای خروج عبارت اند از: بیماران زیر 16 سال، باردار، بعد از احیای قلبی ریوی، بیمارانی که قبل از 24 ساعت در ICU فوت کردند. روش گردآوری داده ها بر اساس پرسشنامه APACHE IV بود. تمام داده ها در 24 ساعت اول بستری بیماران در ICU جمع آوری شد. در این مطالعه میزان مرگ مشاهده شده با مرگ پیش بینی شده و مدت بستری با مدت بستری پیش بینی شده مقایسه گردید.

    یافته ها

    این مطالعه بر روی 106 بیمار بستری در ICU انجام شد. 54 نفر (9/50 درصد) مرد و 52 نفر (1/49 درصد) زن بودند. میانگین سنی 62/18±43/64 و میانگین تعداد روزهای بستری 54/17±3/19بود. طی این مطالعه 56 نفر (8/53 درصد) از ICU به بخش منتقل شدند. و 50 نفر (2/47 درصد) فوت کردند. میانگین مرگ پیش بینی شده بر اساس APACHE IV 76/24±58/34 درصد و مدت زمان بستری پیش بینی شده 59/1±76/4 روز بود. در این مطالعه مرگ ومیر واقعی و پیش بینی شده ازنظر آماری مرتبط بودند (P<0.001) ولی همبستگی ضعیف بین مدت زمان بستری واقعی و پیش بینی شده یافت شد (P=002/0 و همبستگی=298/0).

    نتیجه گیری

    میزان مرگ واقعی شبیه مرگ پیش بینی شده توسط معیار APACHE IV بود ولی طول مدت بستری بیشتر از حد انتظار بود. یافته ها حاکی از کیفیت قابل قبول خدمات درمانی ارائه شده در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان آیت الله روحانی می باشد.

    کلیدواژگان: APACHE IV، مدت اقامت در ICU، مرگ پیش بینی شده، واحد مراقبت های ویژه
|
  • Leila Mokhtari, Abdolah Korami Marekani, Masomeh Madadi Pages 100-107
    Background and Aims
    Being discharged on the contrary to the medical advice from the hospital can cause the premature discontinuation of treatment by patients or their family, and sometimes it results in the re-hospitalization or death of patients. It can be a detector of serious problem and patient dissatisfaction. This study aimed to assess the rate and causes of discharge against medical advice in inpatient and outpatient wards of Shahid Madani hospital in khoy.
    Materials and Method
    This cross-sectional study was performed in Shahid Madani hospital in khoy city in 2014. All of inpatient and outpatient (1663 patients) that discharged the hospital against medical advice during the study period were included in the study. Data collection tool was a check list. Data were analyzed by using descriptive and inferential statistics in SPSS 18.
    Results
    The patients, who were discharged from the hospital against medical advice, were 6/82% of all inpatients and 19/65% of all outpatients in emergency ward. The most important reason for discharging (47/8%) was prolongation of hospital stay. Other reasons were listed as feeling better, tending to stay in the hospital medical center, denial of treatment, dissatisfaction with the doctor, lack of facilities, dissatisfaction with the service provider and end stage of the patient.
    Conclusion
    As far as being discharged against medical advice can disrupt the patient's treatment, so it is advised to prevent it by increasing the patients awareness to the possible effects of illness, planning a better treatment protocol for patients, stabilizing the clinical social workers to identify and assessing the patient’s problems, creating a better space to relax patients and their relatives, and by creating a pleasant environment.
    Keywords: Discharge against medical advice, patients, hospital
  • Azam Shahbaz, Masumeh Hemmati Maslakpak, Rahim Nejadrahim, Hamidreza Khalkhali Pages 108-117
    Background and Aims
    Due to the chronic nature of diabetes and its long process and the high prevalence of foot ulcer complications in patients with diabetes and spending a lot finance and service of for health care providers related to the care of wounds, using self-care programs such Orem's self-care program can be effective. This study aimed to determine the effect of self-care program based on Orem's model on self-care behaviors of patients with diabetic foot ulcers referred to Ayatollah Taleghani Hospital in Urmia.
    Materials And Methods
    The present study is a quasi-experimental study. 60 patients with diabetic foot ulcers referred to Ayatollah Taleghani hospital in Urmia were selected by available sampling approach. All the patients had inclusion criteria, and they were randomly divided into two equal groups control and intervention, each having 30 members. Data collection tools were demographic, measure of self-care and assessment based on Orem's model questionnaires that were completed In two stages, before and after the implementation of Orem's self-care program. The data were analyzed via SPSS software v.16, using descriptive and statistical testes.
    Results
    The results showed that mean score of self-care status before intervention in the intervention and control groups was not statistically significant (P=0.11). But the t-test indicates a statistically significant difference between the two groups in self-care status after the intervention (P
    Conclusion
    Implementing Orem's self-care program can cause the increase of self-care behaviors in diabetic patients. Therefore, it is recommended to improve the patient’s knowledge and adherence to self-care behaviors. The nurses should use different patient-centered communication approaches to improve it.
    Keywords: Orem's Self Care Model, diabetic foot ulcer, self, care behaviors
  • Hamidreza Khalkhali Pages 118-127
    Background and Aims
    Family-centered education has an important role in diabetes control by establishing an effective relationship with self-care. This study aimed to evaluate family-centered education on self-care of patients with Type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This experimental study consisted of 60 patients with type 2 diabetes who were randomly assigned in two groups: control group (n=30) and treatment group (n=30). Data were collected using a questionnaire consisted of demographic characteristics and self-care items measuring. Family-centered education in the intervention group lasted for three months. Data collecting process was performed at two points; at the baseline of the study, and after 3 months. Data were analyzed by SPSS 21 using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The study revealed that family-centered education on self-care included five dimensions consisting of nutrition, physical activity, blood glucose control, and foot care. After intervention, the difference between two groups were statistically significant d (p0.05) between two groups.
    Discussion
    Family-centered education by a nurse for three months could have important effects on self-care, and its dimensions included nutrition, physical activity, blood glucose control, foot care in the diabetes type II. Therefore, it is recommended to the nurses to include family education in patients with diabetes.
    Keywords: Education, Family, centered, self, care, diabetes
  • Afshin Hazrati, Marangloo, Moloud Radfar, Yousef Mohammadpour, Naser Sheikhi Pages 128-135
    Background and Aims
    There are numerous errors in food-drug administration through feeding tube. Appropriate performance of nurses can improve patient safety and prevention of complications. The aim of this study is to assess the effectiveness of small group teaching on the nurses’ performance of food-drug administration.
    Materials and Methods
    This was an experimental study that was done in Urmia Emam Khomeini hospital. 80 nurses were enrolled in the study by using census method. The intervention group was divided into four groups, and for each group, four training sessions (one and half hour) with the creation of thoughtful learning situation was held. Knowledge and performance in relation to food-drug administration were evaluated before, and one month after the training program.
    Results
    The results showed that before training, status of nurses’ knowledge was poor in the control (90/6 percent) and intervention groups (80 percent). After the implementation of training for the intervention group, 97/1 percent of status of nurses’ knowledge in the intervention group was good. Before the training, most of the nurses did not have good performance in both groups. Implementation of the training for the intervention group caused improving the performance of the nurses.
    Conclusion
    There are errors in the time of food-drug administration through feeding tube. This can cause adverse effects. Hence, improvement and use of proper techniques in food-drug administration can increase efficacy of drug feeding and nutrition, it can increase patient safety and reduce the occlusion number of tube feeding.
    Keywords: small group teaching, nurse, enteral feeding tube, knowledge, gavage, drug, food interaction
  • Dr. Akbar Atadokht Pages 136-144
    Background and Aims
    Proper sleep quality is essential for physical and mental health, and it is associated with many negative outcomes. The purpose of this study was to investigate the relationship between students’ cell phone overuse and their sleep habits and sleep disorders.
    Materials and Methods
    In this descriptive- correlational study, 400 students (50% male and 50% femal) have been selected from university students of Mohaghegh Ardabili in 2012-2013. The students completed a researcher made demographic questionnaire, Cell Phone Overuse Scale (COS) and the Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI). The data were analyzed by Pearson Correlation Coefficient, and multivariate regression analysis on SPSS-16 software (p
    Results
    Results showed that the most common sleep problem was disability in sleep (69.75%) and cell phone overuse has positive relationship with bedtime and awakeness time, awakness duration before sleep, subjective sleep quality, delay in sleeping, sleep disturbance and daily dysfunction (p
    Conclusion
    These results showed the necessity of double attention of health profesionals in order to prevent the adverse effects of cell phone overuse as a risk factor of sleep health, and promotion of students biopsychosocial health.
    Keywords: Cell phone overuse, Sleep, Sleep disorders, Sleep habits
  • Zeinab Abasi, Soliman Ahmady, Simin Esmaeilpour Pages 145-150
    Background and Aims
    Evaluation of clinical and educational environment is a key determinant in qualitative student- center training programs. In order to evaluate and understand this environment a valid and reliable instrument is required. Reliable and valid measurement, however, can be problematic - especially as instruments developed and tested in one culture are translated for use in another. The aim of this study was to exam the psychometric properties of undergraduate clinical education environment measure (UCEEM) in internship nursing and midwifery students in Islamic Azad University in Iran.
    Materials and Methods
    In this descriptive-cross sectional study, 215 internship nursing and midwifery students completed the Persian versions of (UCEEM).The construct validity of the (UCEEM) was examined by using exploratory factor analysis and Pearson correlations. Cronbakh’s Alfa coefficient was calculated to determine internal consistency. Data analyses were performed with SPSS 17.
    Results
    Exploratory factor analysis confirms the original four subscales of the UCEEM questionnaire. Overall internal consistency of the translated measure was good (a=0/93. (
    Conclusion
    The Persian version of the UCEEM appears to be reliable and potentially valid instrument for use in Iranian Nursing and midwifery Schools. It may be favorable in evaluating the clinical learning environments of nursing and midwifery programs nationwide.
    Keywords: Psychometrics, Clinical education, Environment, nursing
  • Mahdiye Moghadasi, Zhila Soltanahmadi, Mansore Azizzadeh Forozi, Ali Mahdizadeh, Yonus Jahani Pages 151-158
    Background and Aims
    Infant health and its consequences are the main concerns of women at risk of preterm birth, which can cause maternal anxiety. Some interventions can be effective on reducing the anxiety. This study was aimed to determine the effect of supportive counseling on the anxiety of women at risk of preterm birth.
    Materials And Methods
    This clinical trial study was performed on 88 women (43 in intervention group, and 45 in control group) at risk of preterm birth. The intervention was inclusive supportive counseling program, performed after determining the level of maternal anxiety by Spielberger Anxiety Questionnaire. After intervention, maternal anxiety was determined as well. The data were analyzed by Fisher's exact test, Mann-Whitney and also by using the SPSS-22 software.
    Results
    In the intervention group, the findings revealed that supportive counseling decreased significantly trait and situational anxiety. In the control group, trait anxiety increased briefly, but situational anxiety reduced. The mean difference between the two groups was significant statistically.
    Conclusion
    Supportive counseling can significantly reduce maternal anxiety in women at risk of preterm birth. Therefore, it is recommended that health care personnel take into account supportive counselling sessions to reduce anxiety and to provide safe labor condition.
    Keywords: Maternal anxiety, Preterm birth, Supportive counseling
  • Reza Besharati, Pouran Raeissi, Amir Ashkan Nasiripour, Jamaledin Tabibi, Mohamdreza Maleki Pages 159-169
    Background and
    Purpose
    "Organizing and Direction of operations" are important aspects of operational planning. One of the problems in management of hospitals is the lack of on time and correct organization and direction of operations for operational planning. This study has been conducted to evaluate the effect of organization and direction of operations on operational planning in hospitals in 2013-14 in Iran.
    Materials And Methods
    In this applied study, in which revisal, comparative , quantitative methods has been used, the theoretical models of operational planning were examined through Library Studies, and after determining the variables of different models of operational planning, a questionnaire was developed. A survey from 176 experts from academic and administrates of hospitals was carried out as well. The data was collected. Exploratory and confirmatory factor analysis was performed as well.
    Results
    The effect of the “Organization of planning team " and "Direction of planning team" on operational planning in hospitals based on factor analysis of regression coefficients were estimated to be 0.761 and 0.916. Also in the results obtained from the survey from the experts, the question of "Formation of operational planning team and determining of their duties" with the mean of 4.60 and "Recognition of strategic problems and prioritizing them" with the mean of 4.31 have been the highest score. In factor analysis with varimax method, the questions of the “Collecting, protecting and analysis of data related to operational planning " and "Formation team that directs and supervises the plans performance process" with 0/628 and 0/797 have the highest score, respectively.
    Conclusion
    The use of appropriate and correct recognition of organization and direction of operations can improve the performance of operational planning in hospital.
    Keywords: Operational planning, Hospital Organizing, Direction of operations
  • Dr Mahtab Attarha, Dr Zohre Keshavarz, Dr Maryam Bakhtiari, Dr Mehri Jamilian, Dr Farid Zayeri Pages 170-182
    Background and Aim
    There is lack of knowledge about features of midwife-mother relationship in different condition and setting where the midwife has different levels of responsibility in terms of the normal and high-risk pregnancy. This study aimed to develop a scale for evaluating the midwife- mother relationship in delivery room.
    Methods & Materials: This is a methodological research. Participants were 480 mothers who hospitalized at post-partum ward in a university hospital of Arak, Iran in 2014. Preliminary item pool was developed by qualitative part of the study and literature review. Target group determined the validity of the instrument by using the impact item method. The validity of the questionnaire was determined with content validity ratio (CVR), content validity index (CVI), face validity and exploratory factor analysis. Reliability of the instrument was reported by Alpha Cronbach coefficient.
    Results
    In the qualitative phase 66-item of questionnaire was developed. Those with impact item index over 1.5, CVR over 0.42, and CVI over 0.79 were considered as valid; while the rest were eliminated resulting in a 48-item scale. Exploratory factor analysis loaded a 43-item with a four factor solution that jointly accounted for 60.4% of observed variance. Cronbach’s alpha coefficient showed excellent internal consistency (α=0.95).
    Conclusion
    The findings showed that the designed questionnaire was a valid and reliable instrument for measuring midwife- mother relationship in delivery room. It is easy to use the scale, and it contains the most significant features of midwife-mother relationship.
    Keywords: validity, reliability, delivery, midwife, mother relationship
  • Novin Nicbakhsh, Parviz Amri Maleh, Mahmood Monadi, Ali Bijani, Fereshteh Sharbati Pages 183-190
    Background and Aim

    APACHE IV could predict mortality rate and length of stay for ICU patients. At this study, we compared predicted mortality rate for patients who were admitted in the intensive care unit of Babol Ayatollah Rohani Hospital based on APACHE IV.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study which was carried out from April 2012 to April 2013, all the patients who were admitted in the medical intensive care unit of Ayatollah Rohani Hospital were evaluated. Exclusion criteria included all the patients less than 16 years of old, pregnant, after cardiopulmonary resuscitation, patients who died within 24 hours in the ICU. The method of data collection was based on questionnaires APACHE IV. All data were collected in the first 24 hours of ICU admission. The observed mortality rate and length of stay were compared with predicted mortality and the predicted length of stay.

    Results

    The study was conducted on 106 patients admitted to ICU with 54 patients (50.9%) males and 52 (49.1%) were female. The mean age of patients was 64.43±18.62, and the mean length of stay was 19.3±17.54. During this study, 56 patients (53.8%) were transferred from the ICU, and 50 patients (47.2%) died. Mortality rate predicted by APACHE IV is %34.58±24.76, and the length of stay predicted by APACHE IV is 4.76±1.59 days. The actual and predicted mortality rate were statistically associated (P

    Conclusion

    The actual mortality rate was similar to the mortality predicted by APACHE IV. The length of hospital stay was greater than the expected time. The results indicated an acceptable quality of health care provided in the intensive care unit of Ayatollah Rohani Hospital.

    Keywords: APACHE IV, length of stay in the ICU, predicted mortality, intensive care unit