فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و دوم شماره 11 (پیاپی 140، بهمن 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شیما ظهرابی *، محمدرضا شعیری، لیلا حیدری نسب صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی «گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و ذهن آگاهی» بر کاهش میزان ترس از ارزیابی منفی گروهی از دانشجویان دختر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام شده است.
    روش کار
    در مرحله نخست 402 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه شاهد به وسیله پرسشنامه هراس اجتماعی (SPIN) (Social Phobia Inventory) مورد بررسی قرار گرفتند، در مرحله دوم 24 آزمودنی مبتلا به اضطراب اجتماعی با بهره گیری از مصاحبه تشخیصی ساختار یافته اضطراب اجتماعی بر پایه معیارهای تشخیصی DSM-IV (SCID-I) انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (13 نفر) و کنترل (11 نفر) جایگزین شدند. سپس برنامه گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و ذهن آگاهی (MAGT) در مورد گروه آزمایش اجرا شد و آزمودنی های گروه کنترل در انتظار باقی ماندند. تمامی شرکت کنندگان نسخه کوتاه پرسشنامه ترس از ارزیابی منفی را پیش و پس از درمان و در پیگیری سه ماهه تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون یومن ویتنی نشان داد که به کارگیری گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و ذهن آگاهی باعث کاهش معنادار ترس از ارزیابی منفی در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید (0001/0p<) و این تغییر بعد از پایان درمان، در مرحله پیگیری 3 ماهه نیز ادامه داشته است.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان گفت که گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و ذهن آگاهی توانسته است ترس از ارزیابی منفی را در نمونه ای از دختران ایرانی مبتلا کاهش دهد؛ بنابراین زمینه ای را برای به کارگیری این روش به شکل مقدماتی در مراکز روانشناختی، در مورد مبتلایان به اضطراب اجتماعی فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: ترس از ارزیابی منفی، اضطراب اجتماعی، گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و ذهن آگاهی
  • الهام علی محمدیان *، مرتضی شفیعی صفحات 12-24
    زمینه و هدف
    رتبه بندی بیمارستان ها یکی از مسائل مهمی است که در ایجاد انگیزه و روح رقابت و تلاش کارکنان بیمارستان نقش دارد و رتبه بندی بیمارستان ها با ارزیابی دقیق آن ها تعیین می گردد. در این تحقیق از رویکرد ترکیبی (Fuzzy multi-criteria decision-making hybrid approach) FMCDM، (Balanced-score-card)BSC جهت رتبه بندی و بهبود شکاف بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز استفاده شده است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع، زمینه ای- موردی بود. جامعه ی آماری در این پژوهش، تعداد 12 بیمارستان آموزشی تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی شیراز بوده وجهت رتبه بندی و بهبود شکاف بیمارستان ها از چهار ابزار تصمیم گیری چند معیاره فازی شاملDEMATEL (Decision Making Trial And Evaluation) فازی،ANP (Analytic Network Process) فازی، TOPSIS (The Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution) فازی و VIKOR (Vlse Kriterijumsk Optimizacija Kompromisno Resenje) فازی استفاده شد و در تمامی ابزارهای فوق از نرم افزار Excel بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    بر اساس رتبه بندی ویکور فازی بدترین گزینه ها به ترتیب بیمارستان قطب الدین، بیمارستان نمازی و بیمارستان رجایی بودند. این گزینه ها در ماتریس تصمیم گیری بی مقیاس فازی روش تاپسیس، کمترین مقادیر عملکرد را در 3 شاخص برتر «میزان CPCR موفق»،«نسبت درآمد خالص کل به هزینه ی کل در مدت معین»، «میزان حوادث ناگوار ناشی از نقص مراقبت ها» کسب کردند و این به این معنی است که تقویت این 3 شاخص را باید یک عامل بسیار مهم در تعیین استراتژی های رشد آنان در نظر گرفت. در بین بهترین گزینه ها بیمارستان دستغیب، بیمارستان شوشتری و بیمارستان خلیلی قرار داشتند که در ماتریس تصمیم گیری بی مقیاس فازی روش تاپسیس به ازای 3 شاخص برتر «میزان CPCR موفق»،«نسبت درآمد خالص کل به هزینه ی کل در مدت معین»،«میزان حوادث ناگوار ناشی از نقص مراقبت ها» دارای بیشترین مقدار هستند.
    نتیجه گیری
    سه بیمارستانی که به بر اساس 3 شاخص برتر به عنوان بهترین بیمارستان ها شناخته شدند در زیرمعیار «میزان CPCR موفق» که به عنوان مهم ترین شاخص انتخاب شده است دارای بیشترین مقدار نبودند در نتیجه اگر این بیمارستان ها در آینده در زیر معیار «میزان CPCR موفق» تنزل بیشتری پیدا کنند، رتبه ی بالای خود را در بین سایر گزینه ها از دست خواهند داد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، تصمیم گیری چندمعیاره فازی، DEMATEL فازی، ANP فازی، TOPSIS فازی، VIKOR فازی
  • الهه کبیر مکمل خواه، ماشاله عقیلی نژاد، نگار عقیلی *، امیر بهرامی احمدی صفحات 25-31
    زمینه و هدف
    بیماری های اسکلتی عضلانی به عنوان یکی از اصلی ترین علل موربیدیتی در جهان مطرح بوده و تاثیرات مختلفی بر روی پارامترهای مختلف سلامت روانی کارکنان مشاغل مختلف داشته است. وجود مشکلات روانی در بین کارکنان واحدهای صنعتی از مشکلات عمده واحدهای صنعتی بوده و شواهدی از آسیب پذیری کارکنان مشاغل صنعتی و افت عملکرد آن ها ناشی از اختلالات سلامت روان مشاهده می شود. مطالعه حاضر به بررسی ارتباط وضعیت سلامت عمومی در ایجاد و گسترش اختلالات عضلانی اسکلتی در کارکنان شرکت آبفای فارس پرداخته است.
    روش کار
    کارکنان شرکت آب و فاضلاب (آبفا) استان فارس شرکت کنندگان این مطالعه مشاهده ای تحلیلی هستند که به صورت مقطعی در سال 1392 انجام شده است. در این مطالعه از دو پرسشنامه نوردیک و پرسشنامه سلامت عمومی GHQ28 برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات این مطالعه با استفاده از آزمون های مربع کای و آزمون آماری تی تست با نمونه های مستقل در محیط نرم افزاری SPSS انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل پرسشنامه سلامت عمومی (33/0±88/0)، شاخص سوماتیک (49/0±77/0)، شاخص افسردگی (58/0±42/0) و همچنین شاخص اضطراب (61/0±81/0) در افراد مبتلا به کمر درد، به صورت معنی داری بیشتر از افراد غیر مبتلا به کمر درد بود. به طورکلی افرادی که درد اسکلتی عضلانی داشتند، نسبت به گروه کنترل از سلامت عمومی کمتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، کارکنان مبتلا به کمر درد نسبت به گروه کنترل از سلامت عمومی کمتری برخوردار بودند. به نظر می رسد آگاهی از نقش عوامل روانی اجتماعی موثر بر کمر درد می تواند در کنترل و پیشگیری از اختلالات درد ناشی از کار و ازکارافتادگی کارکنان نقش بسیار مهمی را ایفا نماید.
    کلیدواژگان: سلامت روان، شاغلان، کمر درد، شرکت آبفای استان فارس
  • شهناز شهرجردی *، مسعود گلپایگانی، فردین فرجی، مرضیه معصومی صفحات 32-42
    زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis) یک بیماری مزمن و ناتوان کننده سیستم عصبی مرکزی که میلین سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) را تخریب می کند. شایع ترین عوارض این بیماری، دوبینی، لرزش، گرفتگی عضلات، عدم تعادل و اختلال در راه رفتن می باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات ثبات مرکزی و یوگا بر تعادل بیماران مبتلا به ام.اس می باشد.
    روش کار
    نمونه آماری تحقیق را 36 نفر از زنان مبتلا به ام.اس (25 تا 40 سال) با سطح ناتوانی EDSS (Expanded Disability Status Scale) بین 3 تا 6 تشکیل دادند. بیماران به طور تصادفی هدفمند در 3 گروه قرار گرفتند. 12 بیمار در گروه تمرینات ثبات مرکزی (2 جلسه در هفته، 40-30 دقیقه)، 12 بیمار در گروه تمرینات یوگا (3 جلسه در هفته و هر جلسه 70-60 دقیقه) و 12 بیمار در گروه کنترل قرار گرفتند. بیماران برای هشت هفته به تمرینات پرداختند. تعادل بیماران قبل و بعد از هشت هفته تمرین مورد مطالعه آماری قرار گرفتند. به منظور تعیین نرمال بودن داده ها از آزمون کلوموگروف –اسمیرنوف و تعیین اختلاف درون گروهی و بین گروهی به ترتیب از آزمون تی همبسته و آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. کلیه تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و سطح معنی داری 05/0≥p انجام شد.
    یافته ها
    در انتهای مطالعه میزان تعادل بین پیش آزمون و پس آزمون در گروه تمرین یوگا هاتا (75/33 در مقابل 08/43) و گروه تمرین ثبات مرکزی (37 در مقابل 08/45)، به طور معناداری بهبود یافت (05/0≥p)؛ اما بین دو گروه اختلاف آماری معنادار وجود نداشت (05/0≤p)
    نتیجه گیری
    تمرینات ثبات مرکزی و یوگا می تواند تعادل افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس را بهبود بخشد. از سوی دیگر، عدم تفاوت معنادار بین میزان تعادل دو گروه بعد از تمرین، حاکی از تاثیر یکسان هر دو نوع تمرین بر بهبود تعادل بیماران ام.اس است.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، یوگا، تمرینات ثبات مرکزی، تعادل
  • عبدالله موسوی، لیلا فرجی* صفحات 43-54
    زمینه و هدف
    وزوز عبارت از ایجاد نوعی حساسیت شنیداری در غیاب محرک خارجی است. از دیدگاه عصب شناسی سازوکار های عصبی متعددی در این زمینه شرح داده شده است. اغلب گزارش ها حاکی افزایش فعالیت عصبی مرکزی است که با افزایش در سرعت شلیک خود بخودی مشخص می شود. وزوز ناشی از ساخت پذیری ناهنجار و کاهش نوروترانسمیترهای آمینواسیدی مهاری در شبکه ی عصبی است. این کاهش مهار پاسخی جبرانی به کاهش ورودی آوران (در اثر آسیب شنوایی، ضربهء صوتی و...) است و منجر به افزایش سرعت شلیکهای عصبی خودبخودی خواهد شد، که عمدتا مربوط به تغییر ویژگی های پاسخی سلول های دوکی شکل(fusiform ) درهسته حلزونی پشتی ( Dorsal cochlear nucleus (DCN))است. دراین مقاله مروری سعی شده است تا نقش ساخت پذیری (plasticity ) سیناپسی در ایجاد وزوز با تکید بر نقش هسته حلزونی پشتی مورد بررسی قرار گیرد.
    روش بررسی
    در این بررسی برخی مباحث مطرح شده در خصوص ساخت پذیری سیناپسی و وزوز در مقالات از بانکهای اطلاعاتی Scopus، PubMed ، Google scholar ،Science direct ازسالهای 1988 تا 2013 بررسی و موارد منطبق و در ارتباط با موضوع انتخاب شدند. .
    نتیجه گیری
    هسته پشتی حلزونی اولین و پایین ترین سطح عصبی شنوایی است که ساخت پذیری عصبی وافزایش فعالیت عصبی به دنبال آسیبهای شنوایی در آن رخ می دهد و این زمینه را برای بروز وزوز فراهم می نماید. این به معنی عدم مشارکت مراکز دیگر نیست و بررسی ها نشان میدهند که هسته پشتی حلزونی شاید اولین ایستگاه عصبی در گیر در وزوز باشد.
    کلیدواژگان: وزوز، ساخت پذیری سیناپسی، هسته پشتی حلزونی
  • بنفشه قمیان *، حسن جعفری، محمد ابراهیم خمسه صفحات 55-62
    زمینه و هدف
    بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی الگوی راه رفتن متفاوتی از افراد سالم دارند که با توجه به مشکلات تعادلی آن ها، هرگونه تغییر در این الگوی راه رفتن جبرانی می تواند آن ها را در خطر زمین خوردن بیشتری قرار دهد. ازآنجا که رایج ترین مداخله ارتوزی در کفش بیماران دیابتی استفاده از زیره غلتکی به منظور کاهش زخم های فشاری کف پا در محل پنجه است، در مطالعه حاضر تاثیر زیره غلتکی بر تعدادی از شاخص های راه رفتن این بیماران مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه بر روی هفده بیمار مبتلا به نوروپاتی دیابتی صورت گرفت. به منظور ارزیابی و مقایسه شاخص های راه رفتن از جمله طول قدم، عرض قدم و سرعت هنگام پوشیدن کفش با و بدون زیره غلتکی، آزمون Walk Across با استفاده از دستگاه نوروکام انجام شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-18 بهره گرفته شد. آزمون های آماری مورد استفاده در این مطالعه شامل آزمون کولموگروف- اسمیرنوف جهت بررسی تبعیت توزیع داده ها از توزیع نرمال و تی زوجی جهت مقایسه میانگین داده ها بین دو شرایط مطالعه بودند.
    یافته ها
    میانگین داده ها با و بدون استفاده از کفش با زیره غلتکی به ترتیب برای هر سه شاخص طول قدم (37/11±09/59، 03/13±66/57)، عرض قدم (08/5±21/17، 24/4±53/16) و سرعت راه رفتن (16/17±92/81، 02/20±48/84) یکسان بود (05/0
    نتیجه گیری
    کفش با زیره غلتکی منجر به تغییر شاخص های راه رفتن مورد بررسی در مطالعه حاضر در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی نشد. ازآنجا که کفش با زیره غلتکی تاثیری بر الگوی راه رفتن جبرانی این بیماران که در جهت کاهش فشارهای کف پایی و نیز افزایش تعادل ایجاد می شود ندارد، لذا تجویز زیره غلتکی به منظور کاهش فشار کف پا در بیماران دیابتی نوروپاتیک می تواند با اطمینان بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: زیره غلتکی، راه رفتن، نوروپاتی دیابتی، تعادل
  • مژده ذبیحی یگانه، کامران سلطانی عربشاهی، علیرضا میرزایی، سحر کاکایی * صفحات 63-68
    زمینه و هدف
    بررسی ها نشان می دهد که به کارگیری مداخلات متفاوت مانند آموزش می تواند در بهبود میزان مستندسازی و کاهش پرونده های ناقص موثر واقع گردد. ازآنجاکه در بیماری های مزمن بخصوص روماتولوژی داشتن خلاصه پرونده کامل کمک کننده در روند درمان است، در مطالعه حاضر تاثیر کنفرانس های بیماران ترخیص شده بر مهارت خلاصه پرونده نویسی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش کار
    این پژوهش مداخله ای از نوع نیمه تجربی در سال 92-93 بر روی 36 دستیار داخلی روتیشن بخش روماتولوژی بیمارستان فیروزگر انجام شد. هر دو هفته کنفرانس های بیماران ترخیص شده برگزار شد و برای بررسی کنفرانس ها بر عملکرد دستیاران چک لیست طراحی و عملکرد دستیاران قبل و بعد از برگزاری کنفرانس ها توسط آن ارزیابی شد. چک لیست شامل 19 آیتم که دارای روایی صوری بر اساس عناصر داده ای موجود در پرونده ها بود. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPPS نسخه 16 مورد آنالیز قرار گرفت و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی، آزمون آماری chi-square و آزمون آماری Mac Nemar صورت گرفت.
    یافته ها
    قبل از برگزاری کنفرانس ها 18 نفر (50%) از دستیاران عملکرد ضعیف، 12 نفر (3/33%) عملکرد متوسط و 6 نفر (7/16%) عملکرد خوب داشتند. پس از برگزاری کنفرانس ها، 1 نفر (8/2%) از دستیاران عملکرد متوسط و 35 نفر (2/97%) عملکرد خوب داشتند. مطالعه ارتباط معنی داری بین عملکرد دستیاران قبل و بعد از برگزاری کنفرانس ها نشان داد [(012/0p=)Chi-square، (001/0p=)Mac Nemar].
    نتیجه گیری
    برگزاری کنفرانس های بیماران ترخیص شده نقشی موثر در مهارت خلاصه پرونده نویسی دستیاران و ارتقای آموزش آنان دارد.
    کلیدواژگان: خلاصه پرونده، بیماران ترخیص شده، دستیار
  • ریحانه هوشیار *، سیده الهام مصطفوی نیا، سیده زهرا بطحایی صفحات 69-78
    امروزه یکی از مهم ترین علل شایع مرگ در سطح جهان بیماری سرطان بوده که شیوع و میزان مرگ و میر آن در ایران، قابل توجه می باشد. از طرف دیگر، با توجه به بومی بودن گیاه زعفران در منطقه خراسان جنوبی، در مطالعه حاضر خواص ضد توموری کلاله زعفران و برخی از مکانیسم های عمل آن در مدل های مختلف ماکرومولکولی، سلولی و حیوانی مرور شده است. در طب سنتی از کلاله زعفران به عنوان ترکیب دارویی در درمان بسیاری از بیماری ها مانند دیابت، فشارخون و سرطان یاد شده است، نتایج تحقیقات طب جدید نیز نشان داده اند که می توان از کلاله زعفران و متابولیت های ثانویه آن در تولید داروهای مکمل مرتبط با درمان انواع سرطان های انسانی استفاده کرد. کلاله زعفران به شکل اختصاصی رشد و تکثیر سلول های سرطانی را مهار کرده درحالی که بر رشد سلول های نرمال بی تاثیر بوده، همچنین منجر به کاهش عوارض جانبی درمان های رایج می شود. متابولیت های اصلی کلاله زعفران شامل مونوترپن آلدهیدها و کاروتنوئیدها می باشند که در این میان کاروتنوئیدهای کلاله مانند کروسین و کروستین دارای اثرات ضد اکسیدانی، ضد سرطانی و ضد جهش زایی بیشتری در مقایسه با سایر ترکیبات می باشند. مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که داروهای ضد تومور مشتق از کلاله زعفران می توانند به عنوان درمان های مکمل، ایمن و امیدبخش برای انواع سرطان ها در آینده نزدیک به کاربرده شوند.
    کلیدواژگان: کلاله زعفران، سرطان، In vitro، In vivo
  • بینا افتخارسادات، لیلا مقسومی نوروزآباد *، بیت الله علیپور، رضا عابد، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 79-91
    زمینه و هدف
    بیماری استئوآرتریت یکی از ده بیماری ناتوان کننده در کشورهای در حال توسعه می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر مصرف چای ریشه ی گیاه باباآدم بر پروفایل لیپیدی و فشارخون در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر مطالعه ی کارآزمایی بالینی شاهد دار یکسو کور می باشد که در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو به مدت 6 هفته انجام گرفت. سی و شش بیمار (10 مرد و 26 زن) در محدوده سنی 50 تا 70 ساله، مبتلا استئوآرتریت دوطرفه زانو که به متخصص طب فیزیکی و توان بخشی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1392 مراجعه نموده بودند برای مطالعه انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم گردیدند. برای تمامی افراد در طول 42 روز مطالعه پروتکل درمانی (20 جلسه فیزیوتراپی و مصرف روزانه 2 عدد استامینوفن 500 میلی گرم و یک عدد گلوکز آمین 500 میلی گرم) انجام گرفت. گروه مداخله روزانه 3 فنجان چای ریشه باباآدم حدود نیم ساعت بعد از غذا دریافت کردند. به گروه کنترل هم روزانه همین مقدار آب جوشیده مورد استفاده قرار گرفت. نمونه خون افراد در ابتدا و بعد از 6 هفته مداخله جهت اندازه گیری شاخص پروفایل لیپیدی خون و نسبت های آن ها جمع آوری گردید. همچنین فشارخون سیستولیک، دیاستولیک اندازه گیری و بررسی گردید. در ابتدا و انتهای مطالعه وضعیت آنتروپومتری، سطوح فعالیت بدنی، دریافت مواد غذایی نیز برآورد شد. مقایسه بین دو گروه و داخل هر گروه توسط روش های آماری آزمون t مستقل، آزمون من ویتنی، آنالیز کوواریانس، آزمون t زوجی، آزمون ویلکاکسون و آزمون علامت و آزمون کای اسکوئر و مک نمار انجام گرفت. داده ها وارد نرم افزار SPSS16 گردیده و مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    کاهش معنی دار در سطح کلسترول تام، LDL-C، نسبت های TC/HDL-C و LDL-C/HDL-C، فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و میانگین فشارخون سیستولی و دیاستولی و همچنین افزایش معنی دار سطح HDL-C در گروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد مشاهده گردید (05/0p<). میانگین و انحراف معیار متغیرهای HDL-C، LDL-C، نسبت های TC/HDL-C و LDL-C/HDL-C، فشارخون دیاستولیک و میانگین فشارخون سیستولی و دیاستولی در انتهای مطالعه دارای اختلاف معنی داری بین دو گروه بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که مصرف چای ریشه گیاه باباآدم با کاهش در فشارخون، مقادیر LDL-C، نسبت های TC/HDL-C، LDL-C/HDL-C و افزایش در مقادیر HDL-C می تواند در کنترل و بهبود وضعیت پروفایل لیپیدی و فشارخون در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو موثر باشد. بااین حال مکانیسم اثرات هیپولیپیدمی و کاهنده فشارخون ریشه گیاه باباآدم هنوز به طور کامل روشن نیست و نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: گیاه باباآدم، پروفایل لیپیدی، فشارخون، استئوآرتریت زانو
  • نیلوفر فریدفر، خلیل علی محمدزاده *، سیدحسام سیدین صفحات 92-99
    زمینه و هدف
    اهمیت اصلاحات در نظام سلامت و ارتقای کیفیت خدمات درمانی به عنوان یکی از نتایج مهم آن همواره مورد اهمیت بوده است، در این راستا کارایی و اثربخش بودن فعالیت های بیمارستان، عملکرد صحیح کارکنان و استفاده صحیح از منابع با استفاده از شاخص های عملکردی ارزیابی می گردد. شاخص های بیمارستانی عملکرد بیمارستان ها و تا حدودی وضعیت جامعه تحت پوشش بیمارستان ها را نشان می دهند. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر اجرای طرح تحول سلامت بر شاخص های بیمارستانی شامل شاخص های کلینیکی، پاراکلینیکی، جراحی و همچنین سطح رضایتمندی بیماران در مجتمع آموزشی پژوهشی و درمانی حضرت رسول اکرم (ص) انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که به صورت مقطعی در مجتمع آموزشی، پژوهشی و درمانی حضرت رسول اکرم (ص) انجام گرفت. جامعه آماری در این پژوهش، مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی حضرت رسول اکرم (ص) بود. ابزار گرده آوری داده های پژوهش جداول ثبت اطلاعات بود. برای مقایسه مقادیر کمی بین دو مقطع زمانی 92 و 93 از آزمون paired t test و برای ارزشیابی معنی داری روند تغییرات متغیرها در طول دوره بررسی از آزمون repeated measure ANOVA test استفاده شد. برای ارزیابی و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.
    یافته ها
    اطلاعات حاصل از مقایسه اعمال جراحی بین سال های 1392 و 1393 نشانگر این موضوع بود که افزایش در کلیه موارد جراحی در سال 93 نسبت به سال 92 رخ داده بود. با توجه به نتایج به دست آمده اجرای طرح تحول باعث افزایش میزان پذیرش کلینیک ها و پاراکلینیک ها شد. به علاوه، میزان رضایت مندی بیماران نیز افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    اجرایی شدن طرح تحول نظام سلامت بر شاخص های مورد مطالعه تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: اصلاح نظام سلامت، شاخص های عملکردی بیمارستان، مرکز آموزشی، درمانی
  • بیتا فام، فاطمه امام، محمد علی غفاری *، فریدون عزیزی صفحات 100-108
    یکی از عوامل موثر در توموری شدن سلول ها، تغییر الگوی اپی ژنتیک است. فرآیندهای اپی ژنتیک به ویژه الگوی غیرطبیعی متیلاسیون ژن ها در سرطان های تیروئید نقش مهمی دارند و افزایش متیلاسیون در نواحی تنظیمی بسیاری از ژن های سرکوب کننده تومور از جمله PTEN، RASSF1A TIMP3 و در نتیجه خاموش شدن آن ها در این نوع سرطان گزارش شده است. با توجه به اختصاصی بودن الگوی متیلاسیون ژن ها در انواع سلول های توموری، احتمال داده می شود که این ژن ها در یک مسیر انتقال پیام ویژه نقش داشته باشند. علاوه بر ژن های سرکوب کننده تومور، الگوی غیرطبیعی متیلاسیون در ژن های اختصاصی تیروئید از جمله ناقل سدیم/ید (NIS) و گیرنده هورمون تحریک کننده تیروئید (TSHR) نیز در توموری شدن سلول های تیروئید و پیشرفت سرطان موثر است. از طرف دیگر تغییر در الگوی بیانی این ژن ها یکی از دلایل اصلی مقاومت به درمان ید رادیواکتیو در افراد مبتلا به سرطان تیروئید محسوب می شود. با توجه به اهمیت نقش الگوی متیلاسیون در پاتوژنز سرطان های تیروئید، هدف این مطالعه مروری بررسی یافته های موجود در زمینه نقش الگوی غیرطبیعی متیلاسیون ژن های موثر در توموری شدن سلول های تیروئید می باشد.
    کلیدواژگان: اپی ژنتیک، متیلاسیون DNA، سرطان تیروئید، ژن های سرکوب کننده تومور، ژن های اختصاصی تیروئید
  • نسرین حسینی نژاد، زهره کلباسی *، ژیلا افشار صفحات 109-116
    زمینه و هدف
    ویتامین D نقش حیاتی در هموستاز کلسیم، فسفر و استخوان سازی دارد و کمبود آن سبب بروز ریکتس در کودکان و استئومالاسی در بالغین می گردد. ویتامین D دارای خواص تنظیم کنندگی سیستم ایمنی است. این ویتامین با اثر بر سیستم ایمنی، تولید سیتوکین های التهابی را مهار و تولید پپتیدهای ضدمیکروبی را تحریک می کند. مطالعات اخیر نشان داده کودکانی که ریکتس دارند و حتی کسانی که کمبود تحت بالینی ویتامین D دارند بیشتر به پنومونی مبتلا می شوند. مطالعه اخیر جهت بررسی بیشتر برای تایید این موضوع طراحی شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی،50 کودک 2 تا 59 ماهه مبتلا به پنومونی بستری در بیمارستان کودکان حضرت علی اصغر (ع) در طی 1391-1392 مورد مطالعه قرار گرفتند. مشخصات فردی و اطلاعاتی شامل سن، وزن، قد، وضعیت واکسیناسیون و تکامل کودک، تغذیه با شیر مادر و... برای 50 کودک مبتلا به پنومونی بین 2 تا 59 ماهه بستری در بیمارستان ثبت و سطح ویتامین D سرم آن ها اندازه گیری شده است. موارد مبتلا به بیماری ها یا شرایط مستعد کننده به پنومونی از مطالعه حذف شدند. داده ها با برنامه SPSS نسخه 18 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان متوسط ویتامین D سرم در این کودکان 75/1±78/31 می باشد. در این گروه 22 نفر (44%) سطح ویتامین D زیر 30 نانوگرم در میلی لیتر و 28 نفر (56%) سطح ویتامین D بیشتر مساوی 30 داشتند؛ بنابراین شیوع کمبود ویتامین D در این گروه 44% بود و از این تعداد 5 نفر (10%) سطح ویتامین D زیر 10 و بنابراین کمبود ویتامین د شدید داشتند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که سطح ویتامین D در بیماران پنومونی پایین می باشد و شیوع کمبود ویتامین D در کودکان مبتلا به پنومونی بالا است. عدم وجود گروه کنترل باعث محدودیت تفسیر نتایج می شود.
    کلیدواژگان: ویتامین D، پنومونی، کودکان
|
  • Shima Zohrabi *, Doctor Mohammad Reza Shairi, Doctor Leila Heydarinasab Pages 1-11
    Background
    The present study was carried out to examine the effectiveness of Mindfulness and Acceptance-Based Group Therapy on decreasing fear of negative evaluation in patients with social anxiety among female students.
    Methods
    In the first stage, Social Phobia Inventory (SPIN) was administrated to 402 female student of Shahed University, In the second stage 24 socially anxious student screened by SPIN and (Structured Clinical Interview for DSM-I) (SCID-I) were randomly assigned to experimental group (13 subjects) and control group (11subjects). Then Mindfulness and Acceptance-Based Group Therapy administered to the experimental group, while control group didn`t attend in any treatment session. All participants completed measure of brief version of the Fear of Negative Evaluation Scale at pretreatment and post treatment and three month follow up.
    Results
    The result of Mann Whitney test revealed significant reduction in fear of negative evaluation in experimental group than control group (p
    Conclusion
    In sum, Mindfulness and Acceptance-Based Group Therapy can improve fear of negative evaluation among a sample of Iranian female students. Therefore a ground has been provided to apply this approach preliminary in psychological centers on patients with social anxiety disorder.
    Keywords: Fear of negative evaluation, Social anxiety, Mindfulness, acceptance, based group therapy
  • Elham Alimohamadiyan *, Morteza Shafiee Pages 12-24
    Background
    Ranking hospitals are important for their staff motivation and lifting spirit of competition and effort. Ranking hospital is not take place unless an accurate assessment is encouraged. In this study, we used FMCDM, BSC approaches to rank Shiraz University of Medical Sciences’ teaching hospitals.
    Methods
    This is a case study. Statistical population consisted of 12 teaching hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences. For ranking these hospitals, four fuzzy multi-criteria decision tools including Fuzzy DEMATEL, Fuzzy ANP, Fuzzy TOPSIS and Fuzzy VIKOR were used. Excel software was used for analysis of data.
    Results
    Based on fuzzy VIKOR results, the worst options were Ghotbodin, Namazi and Rajai hospitals, respectively. These three options obtained the lowest value of the performance in the 3 top indexes on the scale fuzzy decision matrix TOPSIS method. This means that the strengthening of the 3 criteria must be a very important factor in determining growth strategies of Ghotbodin, Namazi and Rajai hospitals. Dastgheib, Shoushtari and Khalili Hospitals are among the best options that obtained the highest value in the decision matrix Scale Fuzzy TOPSIS method for 3 superior indexes.
    Conclusion
    The point to note is that, it is true that these 3 hospitals are known as the best hospitals, but in "the successful CPCR" criteria as the most important selection criteria, did not obtain not the highest scores. As a result, if these hospitals become more degraded in the future under the criteria of "the successful CPCR", they will lose their high rank among other options.
    Keywords: Performance evaluation, Balanced scorecard, Fuzzy Multi Attribute Decision Making, Fuzzy DEMATEL, Fuzzy ANP, Fuzzy TOPSIS, Fuzzy VIKOR
  • Dr Elaheh Kabir, Mokamelkhah, Dr Masallah Aghilinejad, Dr Negar Aghili *, Dr Amir Bahrami, Ahmadi Pages 25-31
    Background
    Musculoskeletal disorders are one of the main causes of morbidity worldwide with different impacts on mental health characters of employees. There are some evidence that show adverse impacts of mental health impairment on worker and their work tasks. Present study was performed for assessment of association between mental health and musculoskeletal disorders among employees of Fars ABFA Company.
    Methods
    Employees of ABFA Company consisted participants of present cross sectional study which was performed at 2014. Nordic and general health questionnaires were used for data gathering.
    Results
    Mean of total GHQ score and somatic, depression and anxiety subscales were significantly higher in workers with low back pain compared with other workers. General health status in workers with low back pain was poorer than other workers.
    Conclusion
    Findings of our study showed that general health status in workers with low back pain was lower than other workers. Knowing about psychosocial factors which had impact on low back pain can be useful in controlling and preventing the complication among working and decreasing their disability risks.
    Keywords: Low back pain, mental health, Workers, Fars ABFA Company
  • Shahnaz Shahrjerdi *, Masoud Golpayegani, Fardin Faraji, Marzieh Masoumi Pages 32-42
    Background
    Multiple sclerosis (MS) is a chronic disease of the central nervous system in which the myelin of the central nervous system (brain and spinal cord) is damaged. The most common symptoms are double vision, tremor, muscle cramps, ataxia, and abnormal gait. The purpose of this study was to determine the effect of 8-weeks core stabilization and Yoga exercises on balance in MS patients.
    Methods
    The study samples were 36 women with MS (25 to 40 years) with the EDSS (Expanded Disability Status Scale) level of disability of 3 to 6. Patients were randomly divided into 3 groups. 12 patients in the group of core stabilization exercises (2 sessions per week, 40-30 minutes), 12 patients were in group Yoga (3 times a week, each session lasting 70-60 minutes practice Hatha Yoga), and the 12 patients in the control group. Patients exercised for eight weeks. Balance of patients before and after 8 weeks of training was analyzed. Data analysis was performed using SPSS 16, p≥0.05 was considered significant.
    Results
    The balance between pre-test and post-test in Hatha Yoga exercise group (33.75 vs. 43.08) and core stabilization exercise group (37 vs. 47.08), significantly improved (p≤0.05). But there was no statistically significant difference between the two groups (p≥0.05).
    Conclusion
    Core stabilization exercises and Yoga can improve balance in patients with MS. On the other hand, no significant differences between two groups’ balance after exercise depicted the same effectiveness of both types of exercise to improve balance in MS patients.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Yoga, Core Stabilization Exercises, Balance
  • Dr Abdollah Moossavi, Leila Faraji* Pages 43-54
    Background And Aim
    Tinnitus is a specific auditory sensitivity in which the patient hears nonexistent sounds. From neurological point of view, in majority of them increment in neural activity has been proposed characterized by increase in spontaneous firing rate in central auditory system. According to a hypothesis, tinnitus is a result of abnormal synaptic plasticity and reduced inhibitory aminoacidic NTM in auditory neural network. This compensatory reduction of inhibition to partial deafferentiation (due to hearing pathologies, acoustic trauma,…) results in elevated neural firing rate and hyperactivity mainly in fusiform cells in DCN. In this review article was Effort survey effect of DCN synaptic plasticity and tinnitus.
    Method
    At this Review Article, some articles about synaptic plasticity and tinnitus in DCN from electronic databases of Google scholar, PubMed and Scopus and Science Direct were searched from 1988 up 2013 and some of theme select and Survey.
    Conclusion
    DCN the lowest level of Auditory system that synaptic plasticity and hyperactivity after hearing impairment occur there. This Event tendency to tinnitus .But this Concept, not meaning to NO Cooperation of other auditory center in tinnitus. KEY WORDS :tinnitus, synaptic plasticity, Dorsal Cochlear Nucleus(DCN)
    Keywords: tinnitus, synaptic plasticity, Dorsal Cochlear Nucleus(DCN)
  • Banafshe Ghomian *, Dr Hassan Jafari, Dr Mohammad Ebrahim Khamseh Pages 55-62
    Background
    Walking pattern of patients with diabetic neuropathy differs from healthy subjects. Any intervention that makes changes to this compensatory strategy may increase fall risk in these patients. Rocker sole shoes are frequently prescribed to patients with diabetic neuropathy in order to prevent forefoot plantar ulceration. The purpose of the current study was to explore effects of the toe only rocker sole on some gait characteristics in diabetic patients with neuropathy.
    Methods
    Seventeen patients with diabetic neuropathy participated in this study. An average of the step length, step width and walking speed was measured while performing walk across test using Neurocom system with and without toe only rocker sole. Statistical analysis was carried out using SPSS statistical software (Version 18.0). To determine the normality of the distribution of the data, Kolmogorov-Smirnov test and to compare the mean of the data between two conditions, paired-samples t-test were performed.
    Results
    No significant difference was observed between walking with rocker sole and without it in any of the step length (59.09±11.37, 57.66±13.03), step width (17.21±5.08, 16.53±4.24) and walking speed (81.92± 17.6, 84.48± 20.02), respectively (p>0.05).
    Conclusion
    Toe only rocker sole made no alteration in compensatory walking pattern of patients with diabetic neuropathy they use either to reduce peak plantar pressure or enhancing dynamic stability.
    Keywords: Rocker sole, Gait, Diabetic neuropathy, Balance
  • Mozhdeh Zabihi Yeganeh, Kamran Soltani Arabshahi, Alireza Mirzaei, Sahar Kakaei* Pages 63-68
    Background
    Studies indicate that using interventions including education may improve medical record documentation and decrease incomplete files. Since, having perfect summaries especially in Rheumatology disease is helpful in treatment process, the researchers aimed to examine the effect of patient post discharge conference on recording summaries skills.
    Methods
    This interventional quasi experimental study was conducted in 2013-2014 on 36 resident of internal medicine in rheumatology ward of Firoozgar hospital. These conferences are held every two weeks and in order to assess conferences on function of residents, a checklist is designed. The checklist contains 19 items. The checklist had formal validity based on data elements in the records.
    Data were analyzed by SPSS for windows (version16) through descriptive statistics and Chi-square test.
    Results
    Before conferences, 18 (50%) of residents had week function, 12 (33.3%) moderate function and6 (16.7%) of them had good function. After conferences, 1 (2.8%) of residents had moderate function and 35 (97.2%) good function. The study showed statistically significant relation between before and after conferences on function of resident (p=0.012).
    Conclusion
    Holding patient post discharge conferences has significant effect on recording summaries skills of Residents and their promotion of education
    Keywords: Summary recording, Discharged patient, Resident
  • Dr Reyhane Hoshyar *, S.Elham Mostafavinia, Dr S.Zahra Bathaie Pages 69-78
    Background
    Nowadays one of the most common causes of death is cancer worldwide, which its incidence and mortality rate dramatically increasing in Iran. Saffron herb is locally grown in South Khorasan. The present study reviewed the anticancer properties of saffron stigma on various macromolecule, cell, and animal models. In traditional medicine saffron herb treated many diseases including diabetes, blood pressure and cancer. The modern medical findings indicate that this herb and its active metabolites can be used to produce alternative antitumor drugs. Saffron selectively suppressed growth and proliferation of cancer cells while did not show any inhibitory effect on growth of normal cells. In addition, it reduced the side effects of common therapies. The main components of saffron stigma are monoterpene aldehydes and carotenoides. Its carotenoids, for instance crocin and crocetin, illustrated antioxidant, anticancer and antimutagenic properties more than other metabolites. This review suggested that anti-tumor drugs from saffron stigma can be applied as alternative, safe and promising agents.
    Keywords: Saffron Stigma, Cancer, In vitro, In vivo
  • Dr Bina Eftekhar, Sadat, Leila Maghsumi, Noroozabad *, Dr Beitollah Alipour, Reza Abed, Dr Mohammad Asghari, Jafarabadi Pages 79-91
    Background
    Osteoarthritis is one of the ten debilitating diseases in developing countries. This study was designed to examine the effect of Burdock root tea on lipid profile and blood pressure in patient with knee osteoarthritis (OA).
    Methods
    This was a randomized one-way blinded 6- week clinical trial. Thirty-six patients (10 men and 26 women) aged 50-70 year-old with knee osteoarthritis referred to the physical medicine and rehabilitation department of the Tabriz University of Medical Sciences Hospitals, were selected for the study and divided into two groups randomly. For all individuals along the 42 days of study period, the same drug treatments including physiotherapy (20 an-hour sessions for both knees) and two lots of 500 mg acetaminophen twice a day and one glucosamine 500 mg once a day were considered. The intervention group received daily 3 cups of Burdock root tea Control group received 3 cups contain 150 cc boiled water daily. Venous blood samples were collected at baseline and after 6 weeks the intervention to measure lipid profile parameters and their ratios before and after the intervention. Systolic and Diastolic blood pressure were also measured and analyzed. Anthropometric measurements, physical activity levels and nutrients intake were evaluated before and after intervention. Differences between the two groups and among the each group were analyzed using independent t-test, Mann-Whitney U-test, analysis of covariance, paired sample t-test, Wilcoxon Signed Ranks Test, sign test, chi-square and McNemar test. SPSS 16 was used for statistical analysis.
    Results
    A significant reduction in levels of total cholesterol, TC/HDL-C and LDL-C/HDL-C ratios, systolic, diastolic and mean systolic and diastolic blood pressure and a significant increase in HDL-C levels was observed in intervention group compared with the control group (p
    Conclusion
    The results showed that Arctium lappa l. root tea consumption with reduction in blood pressure, levels of LDL-C, ratios of TC/HDL-C and LDL-C/HDL-C and increase in levels of HDL-C could control and improve lipid profile and blood pressure status in patient with knee osteoarthritis (OA). But yet, the mechanism of effects of hypolipidemic and decrease in blood pressure of Arctium lappa l. is not clear, so more studies are need in this field.
    Keywords: Arctium Lappa l, Lipid profile, Blood pressure, Knee osteoarthritis
  • Niloufar Faridfar, Khalil Alimohammadzadeh *, Seyed Hesam Seyedin Pages 92-99
    Background
    The importance of reforms in the health care system and improve the quality of health care as one of the important results of it has always been noticeable. In this regard, the efficiency and effectiveness of hospital activities, proper functioning of staff and proper use of resources be evaluated by functional indicators. Hospital indicators show the status of hospital's performance and its society. In this article, we aimed to study the impact of health system reform on hospital indicators such as clinical, paraclinical and surgical indicators, Patients satisfaction in Rasoul-e-Akram hospital.
    Methods
    This cross-sectional study was performed at Rasoul-e-Akram general hospital. The study population consisted of Rasoul-e-Akram general hospital indicators. In this regard, information collected by referring to the existing table's record from 2013 to 2014. To analyze the data, it was applied the paired t test to compare quantitative variables between the two time periods from 2013 to 2014. The repeated measure ANOVA test was also used to assess the trend of the changes in frequency of the items. The analyses were performed by the SPSS software.
    Results
    The results of comparing surgery item between 2013 and 2014 showed increase in accessibility to surgical procedures. According to the obtained results, heath system reform in this hospital increased the amount of clinical and paraclinical reception. Furthermore patient satisfaction was also increased
    Conclusion
    Implementation of the health reform plan had been succeeded in improvement of healthcare indicators in our center.
    Keywords: Health system reform, Hospital functional indicators, General hospital
  • Bita Faam, Fatemeh Emam, Dr Mohammad Ali Ghaffari *, Dr Fereidoun Azizi Pages 100-108
    Epigenetic modification is one of the effective factors in tumorigenesis. Epigenetic processes, especially aberrant DNA methylation, play important role in thyroid cancer, and many tumor suppressor genes including PTEN, RASSF1A and TIMP3 are aberrantly methylated and silenced in thyroid cancer. Because of the specified pattern of DNA methylation in various tumor cells, it is suggested that these genes take part in a specific pathway. In addition to tumor suppressor genes, aberrant methylation in thyroid-specific genes such as those for sodium/iodide symporter and thyroid-stimulating hormone receptor is also common in thyroid tumorigenesis and progression. On the other hand, changes in these genes expression is one of the main cause for the failure of clinical radio-iodine treatment in subjects with thyroid cancer. Considering the importance of this issue, the present study intends to investigate the DNA methylation patterns of related genes in thyroid tumorogenesis.
    Keywords: epigenetic, DNA methylation, thyroid cancer, tumor suppressor genes, thyroid specific genes
  • Nasrin Hosseininejad, Zohreh Kalbasi *, Jila Afshar Pages 109-116
    Background
    Vitamin D has a vital effect on calcium and phosphor hemostasis and bone formation. Deficiency of vitamin D causes rickets in children and osteomalacia in adults. Vit. D has a regulatory effect on immune system. This vitamin has inhibitory effect on cytokines and stimulates production of antimicrobial peptides. Recent studies have shown that rickets and even subclinical insufficiency of vit. D has a direct relation with pneumonia. This study was done in purpose of evaluation of vit. D serum level in small children with pneumonia.
    Methods
    This is a descriptive study. The personal data’s of 50 children between 2 and 59 months old who were hospitalized due to pneumonia (name, age, sex, weight and height) and their vaccination, nutrition (breast milk) and measured serum vit. D level were recorded and analyzed.
    Results
    The mean of serum vit.D level was 31.78±1.75. The vit. D level in 22 patients was less than 30ng/ml (44% insufficiency or deficiency) and in 28 patients (56%) it was more than 30ng/ml. 5 patients had vit.D level under 10ng/ml (severe deficiency in 10%). This study did not show any relation between vit. D level and severity of pneumonia or duration of hospitalization.
    Conclusion
    This study shows that the mean of serum vit. D level in children with pneumonia is significantly low. But it needs to do a study with normal control group for comparing their mean vit.D level.
    Keywords: Pneumonia, Children, Vitamin D