فهرست مطالب

انتظار موعود - سال هفتم شماره 21 (تابستان 1386)

فصلنامه انتظار موعود
سال هفتم شماره 21 (تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سرمقاله
  • مهدویت و چشم انداز جهانی
    غلامرضا بهروز لک صفحه 1
  • مقالات
  • حجت الاسلام والمسلمین نجم الدین طبسی صفحات 9-52

    در این مقاله هر دو نقل جزیره خضرا و منابع و مآخذ این داستان آمده و به دقت به بررسی سندی آن پرداخته شده است؛ هرچند محور بحث، جزیره خضرا در نقل فضل بن یحیی طیبی و علی بن فاضل است. نیز ضعف سند و عدم توثیق طیبی و علی بن فاضل به اثبات رسیده و سپس به اشکالات دلالی و محتوایی پرداخته شده است؛ از جمله اشکال تناقض بین متن ها، به گونه ای که نقل بحارالانوار با نقل مرحوم شبر تفاوت بسیاری دارد، و اشکال تحریف قرآن که هرگز با معتقدات و باور های ما مطابقت ندارد، و اشکال رویت اختیاری امام عجل الله تعالی فرجه الشریف در زمان غیبت کبرا که از سوی بزرگانی همچون شیخ جعفر کاشف الغطاء رد شده است؛ و اشکال ادعای فرزند داشتن امام که هرگز قطعی نیست و اشکال ادعای اسرار آمیز بودن جزیره خضرا و عدم امکان دسترسی به آن؛ در حالی که این جزیره، منطقه ای معروف بوده که از سال 407ق تا 621ق و بعد از آن، محل رفت و آمد مسلمانان، به طور عادی، و از قلمرو بلاد اسلامی بوده است؛ به گونه ای که حکومت های مرکزی، برای این جزیره به نصب و عزل حاکم می پرداختند.
    علاوه بر آن، کتاب های جغرافیای شهرها نام این جزیره و حدود آن را به دقت بیان می کند، و این نیز افسانه بودن داستان جزیره را تایید و ادعای اسرارآمیز بودن آن را رد می کند.
    بحث پیش رو، از سلسله بحث های تخصصی درباره حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف است که توسط استاد حجت الاسلام والمسلمین شیخ نجم الدین طبسی در مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم، تدریس و پس از تقریر و تنظیم آن توسط حجت الاسلام لطفی و تایید استاد طبسی، در اختیار فصلنامه گذاشته شده است، تا مورد استفاده دیگر دانش پژوهان و محققان قرار گیرد؛ ان شاء الله .

    کلیدواژگان: جزیره خضراء، فضل بن یحیی طیبی، علی بن فاضل، صاحب الزمان
  • کریم خان محمدی صفحات 53-80

    در طول تاریخ، دین مهم ترین جنبه حیات انسان ها بوده است. دین زدایی در جهان، پدیده جدیدی است که در اروپای قرن نوزده در واکنش به سلطه دینی قرون وسطا شکل گرفت و با عنوان سکولاریسم تعریف شد؛ در حالی که بیشتر متفکران اجتماعی قرن نوزده، زوال یا دست کم حاشیه نشینی دین از حیات اجتماعی را پیش بینی می کردند. در نیمه دوم قرن بیستم، دین نضج گرفت و تجدید حیات یافت. بر این اساس، متفکران اجتماعی به بازسازی پیش بینی های قبلی پرداختند. این بار، کمتر متفکری زوال دین را پیش بینی می کند. بیشتر صاحب نظران معتقدند به وسیله فرایند جهانی شدن، ادیان به هم نزدیک شده، ابعاد معنوی، تقویت و ابعاد رفتاری تضعیف خواهد شد.
    نگارنده با استناد به روش های مرسوم که پیش بینی را از پیشگویی متمایز می کند، پیش بینی می نماید هر چند ارتباطات میان فرهنگی، ادیان را به لحاظ محتوایی به هم نزدیک خواهد کرد، اما این تقارب به مفهوم وحدت نیست؛ بلکه تمایزهای اسمی تقویت شده است و جوامع مختلف، هویت خویش را بر اساس دین تعریف خواهند کرد؛ زیرا فرایند جهانی شدن، نقش قومیت، ملیت، جغرافیا و زبان را در هویت بخشی جوامع تضعیف می کند؛ در حالی که هویت یابی از نیازهای اساسی جوامع می باشد؛ از این روی «دین» در جایگاه تنها عنصر هویت بخش تقویت می شود. احتمالا با دینداران متعصبی مواجه خواهیم شد که بدون نیاز به تکرار مناسک، سنت خویش را حفظ می کنند.
    البته فرایند مذکور، قبل از تحقق جامعه جهانی مهدوی بوده و مقدمه ای برای ظهور منجی عالم بشریت است.

    کلیدواژگان: آینده شناسی، دین، جهانی شدن، پیش بینی احتمالی، هویت دینی
  • حجت الاسلام والمسلمین حسین الهی نژاد صفحات 81-122

    مقاله در پیش رو، به یکی از دغدغه های مهم انسان ها پرداخته است که همان آینده نگری و آگاهی از آینده و فراسوی بشر می باشد. مساله آینده نگری و دغدغه داشتن آن، در وجود همه انسان ها در طول تاریخ و نیز در فرآیند پایان تاریخ بوده و خواهد بود. از آن جا که انسان، بر اساس فطرت روحانی آفرینش شده است، خواسته ها و پرسش های فطری او نیز خاستگاه روحانی دارد که معرفت جویی، حقیقت طلبی و آینده نگری، از جمله آن ها است. بر این اساس، مقاله حاضر با سر فصل هایی که در ذیل به گزارش آن ها خواهیم پرداخت، در دستور تحقیق و پژوهش قرار گرفت.
    نگارنده، ابتدا به ابعاد زمان که متشکل از گذشته، حال و آینده است و مفاهیم آن پرداخته و سپس به خاستگاه آینده نگری (فطری، عقلی فلسفی و سیاسی اجتماعی)توجه کرده است. در فرآیند بحث، آینده نگری را به مثبت و منفی تقسیم نموده و آینده نگری مثبت را از منظر ادیان ابراهیمی مورد کاوش قرار داده است. همچنین به دیدگاه های اندیشمندان و نخبگان علمی درباره آینده نگری مثبت پرداخته و در آخر و برآیند بحث، به علت روی آوردن انسان به آینده نگری منفی نیز توجه شده است.

    کلیدواژگان: آینده نگری، پایان تاریخ، ابعاد زمان، خاستگاه آینده نگری، آینده نگری مثبت، آینده نگری منفی، فطرت، فلسفه تاریخ، اسلام، یهودیت، مسیحیت، زرتشت، آینده نگری هم اکنونی
  • محمد بدیعی صفحات 123-144

    یکی از عارفان معروف جهان اسلام، «محی الدین ابن عربی» است. وی با این که به مذهب تسنن شهرت دارد، بسیاری از اعتقادات او مانند عقاید مذهب تشیع است؛ از جمله آن عقاید، عقیده به حضرت مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه الشریف و نحوه ظهور او می باشد. مطالعه برخی آثار او به ویژه باب مبسوط 366 فتوحات مکیه که در این زمینه نگارش یافته است، نظریه مقاله حاضر را بیان می کند.
    ابن عربی درباره حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می گوید: «او از نسل پیامبر صل الله علیه و آله و سلم و از فرزندان فاطمه علی ها السلام و جدش حسین بن علی علیه السلام است». سپس اسامی امامان را تا پدر آن حضرت ذکر کرده و می گوید: «علم او از طرف خدا است و آن، شرع حقیقی محمدی است و هیچ گاه خطا نمی کند و دارای مقام عصمت است». ابن عربی مدعی می شود که آن حضرت را ملاقات کرده است و می گوید: «او در زمانی قیام می کند که زمین پر از ظلم و جور شده باشد و آن را پر از عدل و داد می کند؛ وی در نیمه شعبان 255ق متولد شده و باقی خواهد بود تا عیسی بن مریم علیهما السلام بدو بپیوندد».

    کلیدواژگان: مهدویت از نگاه اهل سنت، ابن عربی، عرفان و مهدویت
  • حجت الاسلام والمسلمین عزیز الله علیزاده مالستانی صفحات 145-176

    بی شک زندگی انفرادی و عدم تفاهم و تعادل، ملازم با جهل، عقب ماندگی و انحطاط است. در مقابل، تعادل و هم زیستی، زندگی اجتماعی، انسجام و اتحاد، پیشرفت و ترقیات علمی، صنعتی، اجتماعی و...را به همراه خواهد داشت.
    از روزی که بشر از انزوای خلوت خود، از میان غارها، کنار سنگ ها و پای درختان بیرون آمد و در کنار سایر انسان ها زیست؛ تفاهم، تعاون، تقسیم وظایف، انسجام، اتحاد و تشکلات اجتماعی سیاسی پدید آمد و در زندگی فردی و اجتماعی او پیشرفت هایی حاصل شد و این پیشرفت، در طول تاریخ ادامه یافت و بالاخره آگاهی، انسجام و اتحاد انسان ها به مرحله ای می رسد که همه مردم روی زمین از یک قانون واحد اطاعت می کنند و از یک رهبر فرمان می برند. و این زمانی است که ضعف و ناکارآیی رهبری و قوانین ساخته بشری را تجربه کرده باشند.
    در این نوشتار به این پرسش، پاسخ داده خواهد شد که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف چگونه با لشکری متشکل از 313 نفر و یا شمشیر- که از سلاح های ابتدایی جنگی بشری است بر خصمی که به پیشرفته ترین اسلحه مجهز است پیروز می شود.
    در این مقاله برآنیم تا سیر طبیعی جوامع بشری، از جهل به سوی آگاهی و از زندگی انفرادی، به سوی زندگی اجتماعی و نیز انسجام و اتحاد و تشکلات اجتماعی- سیاسی انسان ها را به عنوان یکی از زمینه های پیروزی انقلاب امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بررسی کنیم.
    مبحث قیام با شمشیر و نیز یاوران امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف که 313 نفر هستند، هرکدام نمادی از یک مفهوم هستند. شمشیر، نماد قدرت نظامی است و این سخن برای کسانی گفته شده است که فقط شمشیر و امثال آن را به عنوان سلاح رزمی می شناختند.
    313 نفر نیز برای بیان سلسله تاریخی افرادی هستند که برای احقاق حق، قیام کرده اند. بدین مفهوم که حضرت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف آخرین حلقه از سلسله حق طلبان است که قیام حق خواهی آنان را که نقطه آغاز حرکت شان، 313 نفر بوده اند؛ به پیروزی نهایی می رساند؛ چه، هر حرکت اصلاحی و اجتماعی از یک محدوده کوچک آغاز می شود و به تدریج، توسعه پیدا می کند تا به پیروزی نهایی برسد. در این مقاله بیان خواهد شد که پیروزی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف نیز تدریجی و نه آنی و خلق الساعهصورت می گیرد.
    بالاتر از این، از لوازم پیشرفت های صنعتی و نظامی، این نیست که جریان های حق طلب و عدالت خواه، هرگز به سلاح های پیشرفته، دست رسی پیدا نکنند و در عقب ماندگی دائمی به سر برند.
    با توجه به آن که اسلحه و امکانات رزمی تنها یکی از شرایط پیروزی است و نه علت تامه آن. به طور قطع زمانی فرا می رسد که بشر به این فهم خواهد رسید که اسلحه اگر به منظور رسیدن به طمع های غیر انسانی باشد؛ در جهت تخریب حرث و نسل انسان به کار می رود و در آن زمان، دروغ مدعیان صلح و آزادی و دموکراسی کاملا برای مردم برملاء و وجدان های انسانی بیدار خواهند شد و آن گاه حتی تولیدکنندگان سلاح های مدرن از آن استفاده نخواهند کرد. در این مقاله به این مطلب نیز اشارتی شده است.
    آیا حضرت رسول اکرم صل الله علیه و آله و سلم، تنها با اسلحه و امکانات قوی رزمی، بر خصمی خون خوار، متعصب و انتقام جو که از نظر عدد و امکانات رزمی در شرایطی به مراتب بهتر و بالاتر بودند؛ پیروز شد یا نحوه رهبری و برجستگی های نظامی و امدادهای غیبی، او را به پیروزی رساند؟ آیا آن حضرت تنها به کمک اسلحه، مردمی را که طی زمانی قریب به شش سده، حتی اندکی در زندگی خود پیشرفتی حاصل نکرده بودند؛ به آقایی و سیادت می رساند؟ در مقاله به این نکته خواهیم پرداخت که غلبه علمی، منطقی و استدلالی، یکی از راه های پیروزی در برخورد اندیشه هاست. هم چنین شبهات دیگری را نیز بررسی خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: پیروزی، امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، اسلحه، رهبری، شمشیر
  • مهدی سلطانی رنانی صفحات 177-202

    اعتقاد به مهدویت و مساله ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف به مثابه یکی از مسائل ریشه دار و با پیشینه ای کهن، میان اصول پذیرفته شده اسلامی به حساب می آید. می توان اذعان کرد این موضوع، از مواردی است که اتفاق نظر همه دانشمندان اسلامی را همراه داشته است، و روایات فراوانی به صورت متواتر درباره آن، وارد شده است؛ با این وجود، تعداد اندکی که شاید شمار آن از تعداد انگشتان دست تجاوز نمی کند، به تردید و انکار این مساله مهم پرداخته اند که احمد امین و محمد رشید رضا از آن جمله اند. این نوشتار، ضمن مطرح کردن دلایل سست و بی بنیاد آنان در انکار موضوع مهدویت، به نقد و ارزیابی آن ها مبادرت می ورزد.

    کلیدواژگان: مهدویت، روایات، نقد، رشید رضا، احمد امین، انکار مهدویت
|
  • Prophesier Tabasi Pages 9-52

    In this easy both narration of Khazra island and the source of this story has been brought and its document examination has carefully been proceeded, while, debate pivot is about Khazra island in narration of Fazl – Yahya tayebi,s son, and Ali Fazel s son
    Also document weakness and tayebi and Ali- Fazel,s son has proved and then it has proceeded to brokerage and content difficulties ; including difficulty of contradiction between texts, so; that narration of baharolanvar with narration of the later Shobbar have many differences, and difficulty of Qoran alteration which has never correspondence with our believes, and difficulty of imam optional seeing in the time of cobra absence that it has rejected from the great like sheikh Jafar Kashefolgeta, and difficulty of having this claim that imam has child that it is never certain and difficulty of this claim that khazran island is mysterious and it is unavailable, while this island has been a known rejoin which from lunar 407 to lunar 621 and after that, it has usually been a place for Moslems coming and going from area of Islamic lands. So that center government appointed or deposed governor in this island.
    Besides the books of cities geography express the name of island and its limit carefully. And this also confirms that island story is legend and it rejects this claims that it is mysterious.
    This debate is from professional debates chain about Excellency Mahdy that it has been bought by professor eminence sheikh Najmoddin Tabasy in the Mohdviyat center professional center of Qom scientific area and after its utterance and regulation by eminence lofty and confirmation by professor Tabasi; it has contributed to faslnameh until it will be used by another researchers.DV

    Keywords: Khazar Island. Fazl, yahya Tayebi, s son, Ali, fazel, sohebazzaman
  • Dr. Karim Khanmohammadi Pages 53-80

    Along the history, religion was one of the important and essential matters with concern to the humanity. And the phenomenon of keeping away from religion is considered one of the new phenomenons which crystallized inEurope in the nineteenth century as a reaction to the religious authorities in the middle centuries which was known as “secularism”, whereas the social scholars at that century believed in disappearing religion or at least separating it from the social life.
    But in the twentieth century, religion became fully developed, and revived again, the matter which caused the social scholars to review their thoughts about it, and none of them believed in disappearing religion any more, on the contrary thinkers believe that religions became closer to each other because of the successive universal developments, which help to reinforce the moral sides and weaken the behaviorism sides.
    The writer of this article distinguished between prediction and prospecting using the known ways, and he expects as the common culture relationships got closer as the religions get closer with regard to their content, and this approaching doesn’t mean the unity but it reinforce the nominal differences, and the different communities are going to know their identity on the base of religion, since the universal changes are going to weaken the role of nationality, geography, and language during reforming the identity of communities. While the identity is considered from the essential needs, the religion is the only element that reinforces the identity.
    It is probably we are going to face the radical people who keep their habits and customs without any need to return their jobs.
    Positively, theses changes are going to be before achieving the Universal community of Imam Mehdi, and it will be an introduction to the appearance of the savior of humanity (our souls sacrifice his coming).

    Keywords: Future knowing, religion, globalization, possible prediction, religious identity
  • Hossien Elahy Nezhad Pages 81-122

    This essay has proceeded to one of the chief men disturbances that is the same future-looking and awareness from future and beyond of man kind.
    There was in man kind being, future-looking subject and having disturbance about it and end of spiritual nature, his demands and natural question have spiritual origin that they are including knowledge-seeking, right-requesting and future-looking. On this basis, present essay with heading which we will proceed to their report below, has been explored.
    At first writer has proceeded to time dimensions which are formed of part, present and future, and their conception and then he has noted to origin of future-looking (nature,intellectual,philosophical,and political-social). In debate process, he has divided future-looking to negative and positive and he has explored about positive future-looking from Ibrahim religions point of view. He has also proceeded to science best part and thinkers views about positive future-looking and at last and debate resultant, negative future-looking has been noted for man appealing to that.

    Keywords: future, looking – end of history, time dimensions, looking. Origin, positive future, looking, negative future, nature, historyPhilosophy Island, Judaism, Christianity, Zoroaster, present future
  • Mohammad Badiei Pages 123-144

    Muhiddin Ibn Arabi is one of the famous scholars of the Islamic World, and despite of he belongs to Sunni school but was believing in too many of Shias credos including the faith of Imam Mehdi (p.b) and the way of his appearance.
    Reading some of his books and works which is written in this field especially “Al Mabsut (366) in Al Fituhat Al Makiya ” explains the opinion of this article.
    Ibn Arabi says about Imam Mehadi (p.b), he belongs to the progeny of the holy Prophet (p.b.u.h), and he is from Fatimas sons, his grandfather is Imam Hussein the son of Imam Ali (p.b). Then he mentions the names of the pure Imams (p.b) till he reach the name of Imams father, he adds that the knowledge of Imam is from Gods (the Great and the Almighty), and he is the true Muhamadis religion, he never get mistake any time and anywhere, because he is the position of infallibility. Ibn Arabi also allege that he has met Imam Al Hujja (p.b).
    In the end, Ibn Arabi says that; Imam (p.b) will appear when the world is filled injustice, so he will fill it with justice.
    Then he mentions the birth of Imam (p.b), he says; He was born in the mid of Shaban in 255 (A.H) and he will stay until the prophet Isa (p.b) will join him.

    Keywords: Mahdism in the wiew of Ahlus sunnah, Ibn Arabi, Gnostiesm, Mahdiism
  • Azizollah Alizadeh Malestany Pages 145-176

    Undoubted individual life and non-understanding and non-balance are attendant with ignorance, retardation and decadence. On the contrary. Balance and coexistence will attend social life. Connection and unity, development and the science, industrial social improvement.
    From a day that mankind come out from self- seclusion, caves, beside rocks and trees and lived beside another man, understanding, cooperation, tasks dividing, connection, unity, political-social organization appeared and individual and social life developed and this development continued during history and finally know-how, men connection and unity get to a stage that all of people on the earth obey from a unit law and from a leader, and it is when that they has been experienced leader weakness and incapability and laws which is made by mankind.
    In this writing, it will be answer to this question that how imam zaman will be conquered with soldiers who are formed from 313 person and swords which they are primary war man weapons.
    In this essay, we are going to examine mankind excursion from ignorance toward know-how and from individual life toward social life and we are also going to examine mankind connection and unity and political-social organization as one of the factors of imam zaman victory.
    Rising with sword debate and also imam zaman assistants, each of them are a symbol of a conception.
    Sword is a symbol of military power and this speech has expressed for someones who just knew sword and like that as a military weapon.
    313 persons for expressing historic chain are person who has risen for administering justice. It means that Excellency imam zaman is the last ring of truth requesting who will get their rising for right that beginning point of their move has been 313 persons to final victory because any reformatory and social move starts from small limit and it gradually develops until it gets final victory. In this essay, it will be expressed that imam zaman victory will be accomplished graduated not instantaneous and spontaneous.
    Above of this, it is not a part of military and industrial developments tools.
    That justice-desirous and right-requesting never get developed weapons and live in permanent retardation.
    Certainly a time will come that mankind will find, if weapon be for getting to animal covetous nesses, it will use for damaging man generation and on that time peace claimants lie will be divulged and man consciences will be awoken and that time even modern weapon producers wont use from that. In this essay has been pointed to this subject.
    Did prophet conquer on bloodthirsty, prejudiced, and revengeful who they had better condition from number and military facilities point of view or he got victory for his leading way and his military prominences and unseen assistances? Did he got persons who had not developed even a little, during near six century to mastership and supremacy just with weapon? In essay we will proceed to this point that science, reasonable and deductive conquest is one of the ways of victory in thoughts contacts.
    Also we will examine another doubt.

    Keywords: victory, imam zaman, weapon, lead, sword
  • Mehdi Sultani Renani Pages 177-202

    No doubt that, Mehdisim and appearance of Imam Al Hujja () is one of the essential issues which is considered among the accepted Islamic issues.
    It is agreed that, this subject is among the subjects that are agreed by the whole Muslim scholars. And there are many recurrent narrations with this regard.
    Despite that there were few people – no more than the number of fingers of a hand – who doubted this sensitive issue including Ahmed Amin and Muhammad Reshid Rida.
    This article assumed discussing, criticizing and disproving the weak evidences that denied the Mehdisim.

    Keywords: Al Mehdawiya (Mehdisim), narrations, criticism, Reshid Rida, Ahmed Amin, Mehdisim denying