فهرست مطالب

انتظار موعود - سال هفتم شماره 20 (بهار 1386)

فصلنامه انتظار موعود
سال هفتم شماره 20 (بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
  • غلامرضا بهروز لک صفحات 3-7
  • مقالات
  • گونه های یادکرد امام مهدی در قرآن وروایات تفسیری
    فرزانه روحانی مشهدی صفحه 4
    دوران ظهور امام مهدی4، زمان تحقق غایت آفرینش انسان در زمین است و در قرآن فراوان از آن سخن رفته است. در تحقیق حاضر، با کمک روایات، سه گونه یاد کرد امام مهدی4 در قرآن معرفی می شوند که عبارتند از: 1- یادکرد مستقیم امام مهدی؛ 2- یادکرد امام مهدی4 ضمن بیان سرگذشت پیامبران الاهی و مردمان پیشین؛ 3- یادکرد امام مهدی ضمن بیان مثال هایی از پدیده های طبیعی. آن گاه ضمن بررسی نمونه هایی از هر گونه، با تکیه بر روایات نشان داده می شود شمار آیاتی که درباره امام مهدی و آینده جهان پیام دارد، بیش از مواردی است که به طور مستقیم به پیوند آن با امام مهدی4 در روایات اشاره شده است و با تدبر در این آیات می توان حقایق فراوانی درباره امام مهدی4 و دوران ظهور از قرآن استنباط و از درستی بخش عمده روایات مهدویت در عرضه به قرآن، دفاع کرد.
    کلیدواژگان: امام مهدی4 و پیامبران الاهی، پدیده های طبیعی در قرآن، قیامت، آیت، مثل
  • میزگرد
  • صفحات 9-41
  • مقالات
  • حجت الاسلام والمسلمین علی ربانی گلپایگانی صفحات 43-80

    طرفداران نظریه انتخاب در تعیین امام، به دو روش مستقیم و غیر مستقیم (خلف) بر مدعای خود استدلال کرده اند. در روش نخست، به رفتار صحابه و اثبات امامت ابوبکر از طریق بیعت استدلال نموده و در روش دوم، با ابطال نظریه های رقیب که عمده ترین آن ها نظریه انتصاب است بر دیدگاه خود احتجاج کرده اند. ما در این مقاله، ضمن نقل هر دو روش، پاسخ های لازم را بیان کرده ایم.
    در روش مستقیم، روش انتخاب را مورد اجماع دانسته اند که در پاسخ می گوییم اجماعی شکل نگرفته است. همچنین انتخاب ابوبکر، منصوص نیز نبوده است؛ پس نه از راه اجماع و نه از طریق نص، نمی توان انتخاب او را صحیح دانست.
    در روش غیر مستقیم این استدلال که نص آشکار و غیر قابل تاویلی بر ولایت علی علیه السلام وجود ندارد را رد کرده و ثابت نموده ایم نه تنها نص آشکار بر این مساله وجود دارد؛ بلکه متواتر نیز هست.

    کلیدواژگان: امامت، نظریه انتخاب، نظریه انتصاب، علم کلام
  • غلامرضا بهروزلک صفحات 81-110

    هدف اصلی این مقاله، تلاش برای ظرفیت‌سنجی دو رویکرد مکتب‌واره و دکترینال در مهدویت‌پژوهی است. گسترش تعجیل‌آمیز استفاده از اصطلاحات جدیدی چون گفتمان و دکترین در معارف مهدوی، بدون توجه به پیشینه و استلزامات معرفتی و نظری آن‌ها، سبب شده است در شناساندن و عرضه معارف مهدوی، کژتابیهایی صورت پذیرد. معارف مهدوی از معارف شریف وا مقدس دینی اسلامی است که اقتضا میکند از منظر روشی و معرفتی نیز در آن‌ها تامل و احتیاط لازم صورت پذیرد. به نظر می‌رسد اصطلاح دکترین، به رغم کاربرد خاصش در مطالعات دین‌پژوهی غربی، ظرفیت‌های لازم را برای معرفی و ارایه معارف مهدوی ندارد؛ از این‌رو، شایسته است از ‌رویکردهای دیگری که مزایای بیشتری دارند، استفاده شود. در این زمینه، به نظر می‌رسد، ‌رویکرد (مکتبواره) با وجود کلاسیک و قدیمی بودن، ظرفیت‌ها و قابلیت‌های بیشتری برای عرضه و شناساندن معارف مهدوی دارد.

    کلیدواژگان: مهدویت پژوهی، دکترین، مکتب، رویکرد دکترینال، رویکرد مکتب واره
  • حجت الاسلام والمسلمین حسین الهی نژاد صفحات 111-156

    مباحث آینده نگر به ویژه مباحث مهدویت در تحرک و پویایی بشر و جوامع بشری، نقش مهم و بی بدیلی دارند. عملی شدن نقش مهدویت و ایفای رسالت آن، میان باورمندان مهدوی به دو امر بستگی دارد: اعتقاد و باور قوی به مهدویت؛ اعتقاد به واقع نمابودن و شناختاری بودن مهدویت و گزاره های آن.
    تحقیق دو امر فوق، مهدویت را در انجام رسالت خویش که همانا پویایی و بالندگی انسان ها و جوامع انسانی است، کمک می کند.
    موضوع این نوشتار امر دوم؛ یعنی شناختاری بودن مهدویت است که نخست، با مطرح کردن عوامل زبان دین در غرب و نفی آن از ساحت مهدویت و نیز طرح رویکردهای مختلف درباره زبان دین، مقاله را پی می گیریم.
    در مرحله دوم با استمداد از براهین نقلی و عقلی، به شناختاری بودن گزاره های دینی می پردازیم؛ که ابتدا به شناختاری بودن منابع مهدویت؛ یعنی قرآن و روایات پرداخته و سپس به شناختاری و واقع نمایی مهدویت و گزاره های مهدویت خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: موعودگرایی، مهدویت، فلسفه دین، زبان دین، مکتب پوزیتیویسم، تحقیق پذیری و ابطال پذیری، نمادین و سمبلیک، تمثیل گرایی
  • حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی حسنی صفحات 157-190

    مساله مهدویت، دارای فراز و فرودهایی بوده و می باشد؛ ولی درهمه دوران مورد توجه مسلمانان به ویژه پیروان مذهب اثنا عشریه بوده است. قرون مورد نظرنیز از این امر مستثنا نیست. در این نوشتار، مروری خواهیم داشت به آثار و برخی از موضوعات که در این دو قرن به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: امامت، امام زمان، غیبت
  • حدیث شناسی
  • نجم الدین طبسی صفحات 191-213

    زیارت ناحیه معروف، از جانب امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف به ما رسیده آن، غیر از «زیارت الشهداء یوم عاشورا» است که راوی آن، سید بن طاووس در کتاب اقبال می باشد. دو اشکال بر آن وارده شده که عبارتند از: 1٫ تاریخ این زیارت سه سال قبل از تولد امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است 2٫ وجود افراد مجهول در سند آن که البته به هر دو اشکال پاسخ داده شده است.
    اما زیارت ناحیه معروف که ابن المشهدی آن را در کتاب مزارآورده است، از سه جهت مورد بررسی است:1٫ آشنایی با مولف و میزان اعتبار و وثاقت او که مرحوم ابن طاووس، شهید اول، حر عاملی، محدث نوری، سید محسن عاملی، مرحوم مدرس، شیخ عباس قمی، آقا بزرگ طهرانی و استادمان آیت الله العظمی وحید خراسانی او را معتبر می دانند.
    2٫ آشنایی با کتاب که آن نیز مورد اعتماد شیعه است؛ همان گونه که مرحوم مجلسی در تحفه الزائر، بحارالانوار و نیز مرحوم نوری و سید محسن امین به آن اعتماد داشتند.
    درباره میزان اعتبار زیارت ناحیه طبق گفته مرحوم مجلسی و سید مرتضی، حضرت، در اولین زیارت از امام حسین علیه السلام، این زیارت را قرائت کرده است؛ ولی شبهاتی نیز در آن مطرح است؛ از جمله:1٫ اگر اعتبار داشت، چرا مرحوم قمی در مفاتیح الجنان آن را نیاورده است؟
    2٫ وجود بعضی از عبارات که مناسب شان نیست؛ همانند «ناشرات الشعور».
    3٫ اشکال مرحوم آیت الله العظمی خوئی به مولف و کتاب.
    پاسخ اشکال اول، این که قسمتی از آن را در نفس المهمومآورده است و پاسخ اشکال دوم، این که منظور این است که در زیر حجاب و چادر، گیسوان پریشان بوده، نه این که مکشوف باشد. اشکال آقای خوئی نیز مبنایی است.
    در خاتمه به منابع نقل این زیارت از شیخ مفید و سید مرتضی و ابن طاووس و مجلسی و فیض کاشانی و ابراهیم بن محسن فیض اشاره کرده ایم و بالاخره این زیارت، از جهات سند و متن مورد تقویت و معتبر است.

    کلیدواژگان: ادعیه و زیارات، زیارت ناحیه مقدسه، نقد و ارزیابی، سند و دلالت زیارت
  • مقالات
  • حجت الاسلام والمسلمین محمد مسعودی صفحات 215-233

    در تبیین زوایای معرفتی مهدویت، روایات جایگاه بسزایی دارند و از آن جا که امامان معصوم علیهم السلام آینه تمام نمای صفات خداوندی هستند و هیچ نقطه تاریکی در وجود آنان یافت نمی شود، امام علیه السلام چون لب می گشاید، حقیقت، به نطق آنان ظاهر می شود و باطل، به کلام آنان رخت بر می بندد.
    درباره امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف اخبار بسیاری صادر شده و در گفتار معصومان علیهم السلام از بدو تولد آن وجود قدسی تا پس از ظهورش تبیین شده است. و به دلیل ویژگی خاص زندگی و خلافت آن حضرت، در مجامع روایی، از نبی مکرم صل الله علیه و آله و سلم تا آخرین وصی، احادیث بسیاری نقل شده است.
    خاستگاه علم رجال در تحکیم مبانی صدوری روایات قابل انکار نیست؛ همچنین علم درایه. ما در این نوشتار، در مقام بررسی احوال یکی از وکلای امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف؛ یعنی قاسم بن علاء همدانی هستیم و به شخصیت او از منظر علم رجال خواهیم نگریست.

    کلیدواژگان: علم رجال، راویان احادیث مهدوی، وکلای امام، قاسم بن علاء همدانی
|
  • Dr. Gholam Rida Behruzlak Pages 3-7

    The main object of this article is to work quickly in order to know the capacity of the two doctrines in the Mehdisim researches. And to expand the use of new terms such as “research” and “doctrine ” in the Mehdisim knowledge regardless of their background, opinions, and the extent of its identification. This subject will lead produce cases of exaggerations in the field of introducing the Mehdisim knowledge and sciences.
    In another words, we can say that, the Mehdisim is one of the holy and noble knowledge in Islam. Based on that, it is necessary to be careful to present the optimum style and the right information about it.
    Although the term “doctrine” is being used in the western religious researches, but it still unable to present and to explain the Mehdisim knowledge. From this point, it became necessary to get use of another currents that have extra features, then it will be possible to get use of the “doctrine current ” although it is old and classical but it has more ability and flexibility to present the Mehdisim researches

  • By: Ali Rabbani Golpaygani Pages 43-80

    Those who believe in the theory of voting prove their allegation to nominate the Imam (p.b) by two ways; direct and indirect (). In the first way they deduced it from the treatment of the companions of the Prophet, and proving the Imamate of Abu Bakr through homage.
    In the second way they prove their opinion by refutation the theories of opponent or the watcher – the theory of installation is the most famous one –
    So, we are going to explain some necessary answers through discussing both opinions.
    The first group believe that there was consensus (of Moslem legal scholars) on the way of voting. But we say that there was not any consensus, and there was not any text about the election of Abu Bakr, therefore it is impossible for his election to be true.
    As for the second way, in addition to refutation the conclusion that says there was not any frank text about Alis Imamate (p.b), we proved that there was a clear frank text but it was also true and recurrent

  • Hussein Elahi Nejad Pages 111-156

    Future studies and researches – especially Mehdisim researches – play essential important role concerning the dynamic side of human being and activate humanitarian communities. The practical performance of Mehdisim and its ability to carry out its message among those who believe in it, depends on two points:1٫ A firm believe in Mehdisim.
    2٫ Believing in its reality and the perfect knowledge of its titles.
    No doubt, achieving these two points somehow will help the Mehdisim to achieve its message and its required aims of motivating and activating human communities.
    The subject of this article is another thing, it is knowing the Mehdisim. At the beginning it presents the effective factors in the religion language in the western world, and denying them from the holy filed of Mehdisim. Then the article continues showing the different opinions about the religion language.
    In the second part of the article we discuss the important religious titles, getting use of intellectuals and traditional proves. First the article refers to the sources of Mehdisim which are: Quran and traditions, then it discusses the fact of Mehdisim and its titles

  • Sayyed Ali Al Hasani Pages 157-190

    Mahdisim is one of the issues that faced many obstructions along the history, but despite that it attracted the attention of whole Muslims- especially the followers of the twelve Imams doctrine – therefore it is impossible to separate this issue from its history.
    This article is discussing some books and subjects that were written through out these two centuries.

    Keywords: Imamate, Imamul Zaman (the Imam of time), Ghaybah (absence)
  • Nagmoddin Tabasi Pages 191-213

    This visitation reached us through the way of Imam Al Mehdi (We sacrifice ourselves for his coming). Of course, “Al Nahya Visitation” is differ from the visitation of martyrs on the Day of Ashura. It is narrated by Sayyed Ibn Tawoos in his book “Al Ekbal “.
    He mentioned two problems in this visitation:1٫ The date of this visitation is three years before the birth of Imam Mehdi “p. b”.
    2٫ There are unknown people in the chain of transmission.
    And both problems were answered.
    As for the known visitation – that is mentioned by Ibn Al Mesh- hadi in his book “Al Mezar”, it was discussed from three sides.
    1٫ Knowing the author and the extent of his consideration which is supported by Ibn Tawoos, the first martyr, Al Hur Al Amili, Al Muhadith Al Nuri, Al Sayyed Muhssin Al Amuili, the late Al Mudaris in “Rayhanat Al Adab”, Al Saykh Abbas Al Qummi, Agha Buzurg Al Tahrani, and our teacher the great Ayatullah Al Wahid Al Khurasani.
    2٫ Knowing the book itself; It is also trusted by Shia, on which depended many scholars such us the late Al Majlisi in his books “Tuhfatul Zaer” and “Beharul Anwar”, the late Al Nuri, Al Sayyed Muhsin Al Amin.
    As for the consideration “Al Nahya Visitation”, it is reported by the late Al Majlisi and Al Sayyed Murtada that Imam Mehdi (p. b) was the first person who read it during his first visitation to his grandfather Imam Al Hussein (p. b).
    But there many suspicions were raised about this matter such us:1٫ If it was considered, then why it wasn’t mentioned by the late Al Qummi in his book “Mafatih Al Jinan”.
    2٫ It contains some phrases that don’t fit the standing of the people of the house (p. b) for example: “spreading their hair “.
    3٫ As for the paradox that is mentioned by Sayyed Al Khui against the book and against its author, it was answered in a chapter of the book “Nafsul Mahmum”, as for the answer of the second paradox, it was meant by the phrase “the spreading hair” it was under the scarf and the gown.
    As for the third paradox which is mentioned by Sayyed Al Khui it is related to the expression.
    In conclusion, the chain of transmission has increased the consideration of this visitation, it was transmitted by: Al Shaykh Al Mufid, Al Sayyed Al Murtada, Ibn Tawoos, Al Majlisi, Al Faydhul Kashani, and Ibrahim Ibn Muhsin

  • Mohammad Masuodi Pages 215-233

    Narrations has great role to explain the different angles of Mehdisim knowledge. And because the infallible Imams are considered the whole manifestation of the Divine Characters, and the outward eternal appearance, then if anyone of them talked, the fact will be so clear through his speech.
    Based upon that, there were traditions that came from the pure Imams (p.b), that explain the birth of such Holy Creature until his appearance.
    Because of unique characters that surround the life of Imam Mehdi (p.b), and his auspicious caliphate, the narrative groups have reported too many narrations from the Prophet (p.b) and His successors about this matter.
    Here it is impossible to deny the role and the will of the Study of Narration to identify the essential basics of the narrations and also the Knowledge of Hadith.
    This article has discussed in details the life and the conditions of one of Imam Hujjat bin Al Hassans agents, it was Al Qasim bin Ala Al Hamadani, and studied this personality from the view point of the Study of Narration