فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد وزیری*، سیدسپهر قاضی نوری، سیدمحمدامین قانعی راد، حمیدرضا فرتوک زاده صفحات 1-34
    این مقاله سعی دارد تفسیری اجتماعی- تکنیکی از شکل گیری و گذار صنعت دفاعی ایران در طول چند دهه اخیر را ارائه نماید. برای این منظور، ابتدا با الهام از نظریه میدان بوردیو، چارچوبی برای تحلیل گذار ارائه شده است. در ادامه با ترکیبی از روش شناسی سه مرحله ای بوردیو و روش نظریه پردازی زمینه محور تلاش شده است فرآیند گذار با تاکید بر صنعت ضد زره تحلیل گردد و ایده های نظری جدیدی پیرامون تحول اجتماعی- تکنیکی در صنعت دفاع ارائه شود. بر اساس چارچوب و ایده های ارائه شده در این پژوهش، برای فهم نوآوری و تغییرات فنی در صنعت دفاعی باید به بررسی تحولاتی که در کنش و قشربندی مهندسان و عادت واره، سبک و ارزش های مهندسی رخ می دهد، پرداخت. تجربه صنعت دفاعی نشان می دهد که توازن و هماهنگی بین سرمایه تکنیکی و سرمایه نمادین مهندسان، مهم ترین عامل در توسعه فناورانه و پایداری میدان صنعت دفاعی است. این توازن باعث ایجاد یک قشربندی اجتماعی و روابط کاری مولد بین نیروهای صنعت می شود. در صورتی که این توازن وجود نداشته باشد، روابط کاری مولد به وجود نمی آید و در نتیجه انباشت سرمایه ممکن نمیشود. میدان سیاست با مداخله در میدان صنعت تاثیر به سزایی بر این توازن و هماهنگی دارد. توجه به این تاثیرگذاری برای سیاست گذاری علم وفناوری در ایران از ضرورت مضاعف برخوردار است.
    کلیدواژگان: میدان صنعت دفاعی ایران، صنعت ضد زره، عادت واره مهندسی، گذار اجتماعی، تکنیکی، دیدگاه چندسطحی
  • شعبان الهی*، جلیل غریبی، مهدی مجیدپور، علی اصغر انواری رستمی صفحات 33-56
    اشاعه فناوری، یکی از مهمترین اهداف نظام های نوآوری به ویژه در کشورهای در حال توسعه و البته به همان اندازه از مساله های دشوار پیش روی سیاست گذاران است. یکی از بخش هایی که بطور جدی با مساله اشاعه فناوری مواجه شده، بخش انرژی های تجدیدپذیر است. در سال های اخیر حمایت از گسترش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در ایران مورد تاکید قرار گرفته است. از این رو مقاله حاضر به مطالعه اشاعه فناوری های انرژی تجدیدپذیر پرداخته است. برای این منظور، با توجه به وجود محتوای اطلاعاتی غنی در اسناد مطالعاتی و از طرفی پراکنده بودن جنبه های مورد مطالعه و دیدگاه های مختلف تحلیلی، سعی شد متون معتبر و مرتبط شناسایی و با استفاده از روش نظریه سازی بنیادی مورد تحلیل و مدل سازی قرار گیرند. نتایج پژوهش، الگویی را آشکار کرد که نشان دهنده وجود 4 دسته عوامل اصلی است فشار علم، کشش تقاضا، جذابیت سرمایه گذاری، و چارچوبی و زیرساختی.
    کلیدواژگان: اشاعه فناوری، انرژی های تجدیدپذیر، نظریه سازی بنیادی، مرور نظام مند، مدل سازی
  • مریم حورعلی، عباس منتظری*، مهدی الیاسی صفحات 57-86
    رویکردهای جدید به نوآوری در سطح بنگاه و همچنین تغییرات شدید محیطی و فضای رقابتی حاکم بر فعالیت بنگاه های تولیدی، استفاده از رویکرد نوآوری باز را اجتناب ناپذیر کرده است. پژوهش حاضر با هدف پیشنهاد اصولی برای باز شدن فضای نوآوری در سطح بنگاه های دفاعی ایران انجام شد. در این راستا، پس از مرور ادبیات، 21 اصل برای بکارگیری رویکرد باز در سطح بنگاه ها استخراج شد و با مصاحبه های اکتشافی با خبرگان، به 25 اصل افزایش یافت و سپس پرسش نامه ای برای دسته بندی این اصول، طراحی گردید. بر اساس نظرات خبرگان، اصول پیشنهادی با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی و محاسبه بارهای عاملی با مقادیر ویژه بزرگتر از یک و استفاده از چرخش متعامد به روش واریماکس با مقادیر بار مطلق عاملی بزرگتر از 6/0، در سه دسته بندی کلی با عنوان اصول مورد نیاز برای ایجاد نظام های زیرساختی نوآوری در سطح بنگاه با رویکرد باز، اصول مورد نیاز برای اجرای فرآیند نوآوری در سطح بنگاه با رویکرد باز و اصول مورد نیاز برای ایجاد فضای سازمانی مناسب نوآوری باز قرار گرفت. در ادامه پرسش نامه اصلی طراحی و به خبرگان نوآوری دفاعی سپرده شد و داده های حاصل توسط نرم افزار لیزرل تحلیل گردید. نتایج نشان داد که برای بازشدن فضای نوآوری بنگاه های دفاعی ایران، باید ابتدا فرآیند یکپارچه مدیریت نوآوری باز، طراحی شود و استقرار یابد. سپس نظام های زیرساختی مناسب برای فرآیند نوآوری در سطح بنگاه مستقر و در نهایت فضای سازمانی مناسب برای نوآوری، باز شود.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، مدیریت نوآوری، بنگاه دفاعی، نظامهای زیرساختی مناسب برای نوآوری باز، فرآیند یکپارچه نوآوری باز، فضای سازمانی مناسب نوآوری باز
  • فریبرز رحیم نیا*، عاطفه سجاد صفحات 87-114
    با توجه به نقش شرکت های کوچک و متوسط در پیشبرد اهداف اقتصادی و اجتماعی کشور و همچنین از طرفی مطرح شدن اقتصاد دانش بنیان، لزوم توجه به عملکرد شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان بیش از پیش احساس می شود. در این شرکت ها به دلیل ماهیتی که دارند، نوآوری برای تضمین بقای آن ها در بازار نقش حیاتی دارد؛ بنابراین در این پژوهش ابتدا تاثیر سه مولفه بازارگرایی، گرایش به کارآفرینی و گرایش به یادگیری بر نوآوری سازمانی و سپس تاثیر نوآوری سازمانی بر عملکرد شرکت های مستقر در پارک علم وفناوری خراسان بررسی شد. برای این منظور از 143 شرکت مستقر، 90 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده شد. حاصل تجزیه و تحلیل ها که با استفاده از نرم افزار SPSS و SMARTPLS انجام شد نشان داد که گرایش به کارآفرینی بر نوآوری سازمانی و عملکرد سازمانی تاثیر دارد و نقش میانجی گری کامل نوآوری سازمانی تایید شد؛ از طرفی مشخص گردید بازارگرایی، تاثیر مستقیم بر عملکرد ندارد بلکه از طریق نقش واسطه نوآوری سازمانی این رابطه تایید می شود، یعنی نوآوری سازمان نقش میانجی گری جزئی در این رابطه دارد؛ رابطه گرایش به یادگیری بر عملکرد نیز با نقش میانجی گری جزئی نوآوری تایید شد.
    کلیدواژگان: جهت گیری راهبردی، بازارگرایی، گرایش به کارآفرینی، گرایش به یادگیری، نوآوری سازمانی، عملکرد سازمانی
  • علی مبین دهکردی، مهران کشتکار هرانکی* صفحات 115-134
    امروزه نوآوری اجتماعی به عنوان یک موضوع مهم و حیاتی در جوامع مطرح است. با این حال، مطالعه ادبیات موضوع نشان می دهد یکپارچگی چندانی میان نویسندگان مختلف وجود نداشته و طیف وسیع و گسترده ای از تفسیرها و تعریف ها در مورد آن ارائه شده است. در این شرایط، واکاوی تعریف های موجود و ارائه تعریفی واضح، روشن، یکپارچه و جامع از نوآوری اجتماعی ضرورتی اجتناب ناپذیر است که می تواند به برداشت و درک مشترک و منطقی از آن کمک نماید. برای این منظور، با مراجعه به اسناد و مدارک معتبر قابل دسترس، تعداد 100 تعریف ارائه شده مراکز علمی و تحقیقاتی معتبر و نویسندگان مختلف در مورد نوآوری اجتماعی بر اساس سه دسته کلی معیار «هدف»، «تمرکز» و «ماهیت» جمع آوری گردید. به منظور شناخت مفاهیم تشکیل دهنده، ابعاد و مولفه های تاثیرگذار، از روش تحلیل محتوا استفاده شد. در ادامه به منظور اعتبارسنجی مفاهیم استخراج شده، از روش پانل دلفی با حضور تعدادی از صاحب نظران و خبرگان استفاده شد. در پایان، یافته های پژوهش در قالب 7 گزاره شامل «ایده کالا و خدمات عمومی»؛ «مدلی از حکمرانی»؛ «مدلی از مدیریت سازمانی»؛ «معطوف به اهداف اجتماعی»؛ «کارآفرینی اجتماعی»؛ «تغییر نهادی»؛ و «تحول اجتماعی» برای بیان مفهوم نوآوری اجتماعی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری اجتماعی، تحلیل محتوا، دلفی
  • علی نصراصفهانی، مجتبی فرخی*، زینب امیری، روح الله سلحشوری صفحات 135-153
    مفهوم سلامتی در یک سازمان توجه را به شرایطی جلب میکند که رشد و توسعه سازمان را تسهیل مینماید و یا موجب پویایی های سازمانی میشود. سلامت سازمانی تنها شامل توانایی سازمان برای انجام وظایف به طور موثر نیست، بلکه شامل توانایی سازمان برای رشد و بهبود مداوم است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر سلامت سازمانی بر کارآفرینی سازمانی با متغیر میانجی جو خلاقیت میباشد. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی و از لحاظ هدف از نوع کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل280 نفر، کارکنان شرکت سرمایهگذاری صنایع شیمیایی ایران میباشد. برای جمعآوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش مدلیابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SMART-PLS انجام شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که سلامت سازمانی بر کارآفرینی سازمانی با شدت (414/0)، سلامت سازمانی بر جو خلاقیت با شدت (822/0) و همچنین جو خلاقیت بر کارآفرینی سازمانی با شدت (563/0) تاثیر دارد و در نهایت جو خلاقیت بهعنوان میانجی در تاثیر سلامت سازمانی بر کارآفرینی سازمانی با شدت (462/0) تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: سازمان، جو سازمانی، کارآفرینی، شرکت سرمایه گذاری صنایع شیمیایی ایران
|
  • Javad Vaziri*, Seyed Sepehr Ghazinoori, Seyed Mohammadamin Ghanei Rad, Hamid Reza Fartookzadeh Pages 1-34
    This paper tries to provide a sociotechnical explanation of formation and transition of Iran’s Defence Industries in the past 50 years. The main framework which can use a combination of technical and social elements in order to make such explanation is the Multi-Level Perspective (MLP). This framework describes transition through interaction of different landscape, regime and niches levels in a socio- technical system such as defence industry, but in the developing world, transition is the path of formation of these levels. To this point, in this paper Bourdieu’s field theory is applied to understand regime and niche formation. According to Bourdieu’s field theory we narrate how niche and regime position as two cores of socio- technical field in Iran defence industry are produced.
    Focusing on anti-tank industries, we will elaborate the threefold periods of transition in Iran’s defence industries to “Dual Core Field” by means of Bourdieu’s triple levels of inquiry. As will be seen, in each of these periods - will be named as “the wave”- the defence field and its habitus have certain conditions. In the first wave, exploitation of “Turn- Key” plants in a hierarchal structure occurs. In the second, the hierarchical and tenured environment is broken and the bottom-up forces become active and technological learning accelerates. Industrial regimes in greenhouses grow. In the third wave, the niche cores are formed in the industry field.
    Keywords: Multi, level perspective, Defense industry of Iran, Anti, Tank Missile, field, Habitus, Transition
  • Shaban Elahi*, Jalil Gharibi, Mahdi Majidpoor, Ali Asghar Anvari Rostami Pages 33-56
    Technology diffusion is one of the most important goals of innovation systems, and of course a crux especially in developing countries. Renewable energy technology sector, seriously has the problem of technology diffusion, therefore in recent years, Iran has supported the use of renewable energies. In this paper, the diffusion of renewable energy technologies has been studied. Regarding suitable published sources, it is tried to identify and analysis valid and reliable texts, using grounded theory method. The results revealed a model includes 4 factors: technology supply, demand pull, investment attractiveness, and regulatory conditions.
    Keywords: Technology Diffusion, Renewable Energies, grounded theory, Systematic Review, Modelling
  • Maryam Hourali, Abbas Montazri*, Mahdi Elyasi Pages 57-86
    Reviewing innovation literature, innovation management, open innovation studies at firm's level, tremendous changes in firms’ environment and firm’s tough competitive situations, show the essentiality of taking an open approach for maximising the firms’ value-added by combining firms’ internal capabilities and available external ones. In this research, we propose some essential principles for opening IRAN’s defence firms’ innovation process. By literature reviewing, 21 principles for improving firms’ innovation are extracted and were enriched to 25 principles by taking exploratory interviews with related experts. Then, initial questionnaire is designed and its internal consistency was confirmed with 50 experts and by computing the Cronbach’s alpha. Its validity was confirmed with expert views as well. The extracted principles have been clustered by principal component analysis (PCA) and, loading factor with eigenvalue>1and, varimax matrix with absolute value of factor loading >0.6. The final questionnaire with Likert-scale is designed and was replied by 245 respondents of defence innovation experts and were analysed in LISREL software. The results show defence firms should design and implement an open integrated process firstly, then implement associated infrastructure systems with open approach for supporting this innovation process. Creating suitable organizational context is in third priority because of its time consuming nature.
    Keywords: Open Innovation, Innovation Management, Defense Firm, Suitable Infrastructures for Open Innovation, Integrated Innovation Process, Suitable Organizational Atmosphere
  • Fariborz Rahimnia*, Atefeh Sajjad Pages 87-114
    According to the role of SMEs in economic and social goals and also growing consideration the knowledge based economy, attention to the performance of knowledge based small and medium enterprise is needed more than before. In these companies, innovation is the mainstream of their life. Therefore, in this study the effect of three components of market orientation, entrepreneurial orientation and learning orientation on organizational innovation and then organizational innovation impact on the performance of Khorasan Science and Technology Park`s companies was investigated. For this purpose, 90 out of 143 companies were selected. The validity and reliability through survey management teachers and Cronbach’s alpha coefficient was approved. The resulting analysis performed using SPSS and SMARTPLS software showed that Entrepreneurial orientation positively influenced the firms’ performance and innovation, and therefore firms’ innovation has the full mediation role in the relationship between Entrepreneurial orientation and firms’ performance. On the other hand, no direct path was found between Market orientation and firms’ performance; however, the paths between Market orientation and firms’ innovation; and also firms’ innovation and firms’ performance are confirmed. This means that firms innovation is partial mediate. About the impact of learning orientation on performance, results indicate that this relationship is confirmed, but it became clear that in these companies learning orientation does not impact on innovation. Thus the mediating effect of innovation on the relationship between learning orientation and firms’ performance is found to be partial.
    Keywords: Strategic Orientations, Market Orientation, Entrepreneurial Orientation, Learning Orientation, Organizational Innovation, organizational performance
  • Ali Mobini Dehkordi, Mehran Keshtkar Haranki* Pages 115-134
    Today social innovation is a critical and vital issue in communities. However, the study of literature and title show a little integration between various authors; and a wide variety of interpretations and definitions of social innovation are provided. In this case, analysis of existing definitions and presenting obvious, clear and comprehensive integration of social innovation is an inevitable necessity that could help authors in common understanding and reasoning. To this end, by referring to the valid and available documents, 100 valid definitions proposed for scientific and research centre's along with various authors whom practice on social innovation were collected based on three categories of criteria as “purpose”, “focus”, and “nature”. Content analysis method was used to identify the constituent concepts, dimensions and effective elements; and in order to validate the concepts that are extracted, a number of scholars and experts have used Delphi panel method. At the end of this research, findings are presented in the form of seven statements as expressions for the concept of social innovation: “the idea of public goods and services”, “Governance and capacity building”, “social entrepreneurship”, “Business strategy and organizational management”, “New products, services and programs which meet social needs”, “Processes of social change and societal” and “Institutional Change”.
    Keywords: Innovation, Social Innovation, Content Analysis, Delphi
  • Ali Nasr Esfahani, Mojtaba Farokhi*, Zeynab Amiri, Rohollah Salahshori Pages 135-153
    The concept of health in an organization attracted attention to the conditions that facilitate or causing the development of organizational dynamics. Organizational health is not only the organization’s ability to perform effectively, but also continuously improve the organization’s ability to grow. The purpose of this study is to investigate the effect of the organizational health on the organizational entrepreneurs through mediating variable of the creative climate. This study is a practical research from purpose perspective and is a descriptive- survey one from methodology view. The statistical population of this study includes 280 staffs of Iran Chemical Industries Investment Company. In order to collect the research data standard questionnaire have been used. In order to examine and confirm validity of the questionnaire, descriptive validity was used through AVE index. Also Composite Reliability and Cronbach’s Alpha Coefficient was used for examining and confirming reliability of the questionnaire. The Structural Equation Modelling was used to analyse the data in the SMART-PLS. The results reveal that organizational health influences organizational entrepreneurs and organizational health influences the creative climate. These results also reveal that creative climate influences organizational entrepreneurs significantly. On the other hand, it has been revealed that the creative climate can be considered as a mediating factor in the relationship between organizational health and organizational entrepreneurs.
    Keywords: Organization, Organizational Climate, Entrepreneurship, Iran Chemical Industries Investment Company