فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1402)

مجله مدیریت نوآوری
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی ملکی*، نجم الدین یزدی صفحات 1-28
    در سال های اخیر رشد جمعیت میانسال، مهاجرت نیروی درمان و افزایش سن پزشکان سبب بروز نگرانی در زمینه کمبود نیروی انسانی در حوزه سلامت و به خصوص سرانه پزشکان در جهان و ایران شده است. با این حال به فرض قبول آمار رسمی، سرانه پزشک در ایران (11 پزشک به ازای هر 10 هزار نفر) با سرانه دنیا (30 پزشک به ازای هر 10 هزار نفر) فاصله زیادی دارد. در راستای متعادل سازی سرانه پزشک عمومی همگام با رشد جمعیت، اولین قدم افزایش ظرفیت پذیرش رشته های پزشکی در کنکور است. پژوهش حاضر از نوع کمی (آماری توصیفی) و از لحاظ روش، سناریونگاری است. روش گردآوری داده، مطالعات کتابخانه ای است. با در نظر گرفتن سناریوی رشد جمعیت متوسط (1.9%) و تعریف دو سناریوی ثابت ماندن و همچنین افزایش ظرفیت پذیرش کنکور پزشکی (سالانه 5 درصد)، این نتیجه حاصل شد که با افزایش سالانه 5 درصدی در پذیرش کنکور، سرانه پزشکان عمومی در سال 1413 به سرانه مطلوب وزارت بهداشت، در سال 1418 به سرانه کشورهای منطقه و در سال 1424 به سرانه کشورهای توسعه یافته خواهد رسید. البته تحقق سرانه فوق به تنهایی سه مسیله مهم تر 1) توزیع جغرافیایی ناعادلانه پزشکان عمومی و متخصص، 2) تعداد ناکافی پزشکان متخصص، و 3) توزیع نامناسب تخصص های پزشکی در مقایسه با نیازهای جامعه را رفع نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری سلامت، نقشه راه درمان ایران، تعداد پزشک عمومی، تعداد پزشک متخصص
  • حمید حنیفی، عادل آذر*، منوچهر منطقی صفحات 29-50
    یکی از دلایل اصلی تصادفات در خودروهای کنونی، رانندگان هستند که ناشی از محدودیت های انسانی مانند بینایی، خستگی و حواس پرتی است. راه کارهای زیادی برای این مسیله در سال های اخیر ارایه شده است. یک راه حل برای کاهش تصادفات، حذف راننده از رانندگی است که نیازمند توسعه خودروهای بدون راننده یا خودران است. البته توسعه خودروهای بدون راننده می تواند پیامدهایی نیز مانند هر فناوری نوظهور دیگر داشته باشند. بنابراین هدف از پژوهش کنونی، شناسایی پیامدهای مثبت ناشی از خودروهای بدون راننده بود. روش تحقیق به این صورت بود که ابتدا با مرور محدود پیشینه ادبیات، پیامدهای مثبت خودروهای بدون راننده به صورت ابتدایی استخراج شد و مبنای اولیه مصاحبه با خبرگان قرار گرفت و با استفاده از آن، مصاحبه با خبرگان انجام شد. این پیامدهای مثبت توسط خبرگان حذف، تایید یا بر آنها افزوده شد. نتایج مصاحبه با استفاده از راهبرد تحلیل محتوا و نرم افزار مکس کیو.دی.ای، شناسه گذاری اولیه و محوری شد. پیامدهای خودروی بدون راننده در 6 مقوله اصلی، 13 مقوله فرعی و در 70 شاخص (پیامدهای خودروی بدون راننده) شناسایی و دسته بندی شدند. سازمان ها یا بنگاه های مرتبط با این پیامدها با دانستن آنها می توانند زیرساخت های لازم را فراهم کنند و آمادگی لازم برای مواجهه با این پیامدها را داشته باشند.
    کلیدواژگان: خودروی بدون راننده، خودروی خودران، پیامد، آینده نگاری فناوری، خودروی متصل
  • محمد پاشاخانلو، مهدی بستان آرا*، حامد معبودی صفحات 51-69
    الگوهای قیمت گذاری دارایی ها و به طور ویژه CAPM برای تعیین بازده موردانتظار از سهام شرکت ها، کاربرد دارند. می دانیم این نرخ از ورودی های اصلی ارزش گذاری به روش تنزیل جریانات نقدی است. همچنین تعیین یک نرخ تسهیلات متناسب با خطر صنعت به ویژه برای شرکت هایی که در مراحل دوم و بعدی جذب سرمایه قرار دارند، به حفظ و افزایش منابع صندوق تسهیلات دهنده کمک می کند. هدف از این پژوهش، بررسی این موضوع است که آیا می توان به جز بتای بازار یک عامل خطر جدید مبتنی بر دانش بنیان بودن یا نبودن شرکت در CAPM داشت؟ برای بررسی این موضوع باید ابتدا در مرحله اول (رگرسیون های سری زمانی) بتاهای هر پرتفولیو را استخراج کرد و سپس در مرحله دوم (رگرسیون های مقطعی) توضیح پذیر بودن پراکندگی میانگین بازده مازاد پرتفولیوها با استفاده از ضرایب حساسیت هر پرتفولیو به عوامل خطر الگو را سنجید. بنا بر نتایج به دست آمده عامل دانش بنیان بودن یا نبودن یک عامل خطر جدید نیست، اما پرتفولیوهای دانش بنیان و غیردانش بنیان در صنایع یکسان بتاهای CAPM متفاوتی داشته اند. ازاین رو بهتر است برای یافتن نرخ بازده موردانتظار از سهام یک شرکت دانش بنیان، حتی الامکان از داده های شرکت های بورسی دانش بنیان استفاده شود. در پایان رابطه ای برای انعکاس اثر بازده موردانتظار CAPM در نرخ تسهیلات دهی صندوق ها پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: نرخ بهره تسهیلات، ارزش گذاری مالی، نرخ بازده مورد انتظار، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، شرکت دانش بنیان، قیمت گذاری دارایی ها
  • محمدحسن ملکی، هدیه محلوجیان، منیژه رامشه*، فاطمه اویسی نیک صفحات 71-94

    فناوری های مالی، صنعت مالی را به کلی دگرگون کرده اند. مزیت های فین تک ها برای صنعت مالی و مصرف کنندگان، بدون چالش نبوده است. با توجه به اینکه اغلب فین تک های ایرانی در حوزه پرداخت فعالیت می کنند، پژوهش کنونی به دنبال شناسایی و مدیریت چالش های فین تک ها در حوزه پرداخت است. پژوهش در سه مرحله انجام شد. در گام اول، چالش ها شناسایی و غربال شدند. برای شناسایی چالش ها، از مرور پیشینه و برای غربال آنها، از غربال نظری و آزمون بینم استفاده شد. در گام دوم، چالش های منتخب با تکنیک دیمتل فازی تحلیل شده و چهار چالش نظام کارمزد، تنظیم گری، امنیتی و عدم پشتیبانی تنظیم گران از فین تک به ترتیب به عنوان اثرگذارترین چالش ها شناسایی شدند. در گام سوم با به کارگیری روش کیفی گزینش و آزمون فرضیات راهبردی، راه کارهایی برای مدیریت چهار چالش ارایه شد. اصلاح نظام کارمزد به گونه ای که منافع همه ذی نفعان در نظر گرفته شود و قانون گذاری بانک مرکزی به عنوان تنظیم گر اصلی برای کاهش بی نظمی ناشی از اصلاح نظام کارمزد، از مهمترین راه کارهای مدیریت چالش نظام کارمزد است. مشخص بودن نهاد تنظیم گر برای جلوگیری از اعمال سیاست های موازی و توسعه سندباکس تنظیم گری برای فین تک های حوزه پرداخت، ازجمله راه کارهای مدیریت چالش تنظیم گری است. استفاده از خدمات مراکز آپا به مدیریت چالش امنیت کمک می کند.

    کلیدواژگان: فناوری مالی، پرداخت، فین تک های پرداخت، چالش های فناوری مالی
  • طیبه جلیلی، محمدعلی شاه حسینی*، محسن نظری، علی حیدری، بهمن حاجی پور صفحات 95-134

    بنگاه ها امروزه برای تقویت نوآوری خود، به طور گسترده ای به راهبرد هم رقابتی- «رقابت و همکاری همزمان بین بنگاه های رقیب»- متکی هستند. با وجود این محبوبیت، تاثیر راهبرد هم رقابتی بر عملکرد نوآوری، نامشخص و مبهم است. عمده این بی ثباتی ناشی از تفاوت بنگاه ها در نحوه مدیریت روابط هم رقابتی است. این مطالعه با بهره گیری از روش مرور نظام مند پیشینه، به دنبال واکاوی چگونگی مدیریت هم رقابتی به منظور بهبود عملکرد نوآوری در روابط همکارانه بین بنگاه های رقیب است. پژوهش از نظر نوع، کاربردی و از نظر هدف، توصیفی است. براساس جست وجوی الکترونیک صورت پذیرفته از منابع معتبر دانشگاهی در بازه زمانی 1996 (شکل گیری مفهوم هم رقابتی) تا 2022 و غربالگری شمول، درنهایت 84 سند بررسی و با به کارگیری روش تحلیل محتوای کیفی، نتایج در 28 مضمون، 7 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی گنجانده شده اند. یافته ها حاکی از آن است که با بهره گیری از الگوی مرحله ای، مدیریت هم رقابتی را می توان در سه مرحله (1) پیش ازشکل گیری- شامل «انتخاب راهبرد هم رقابتی» و «انتخاب رقیب/ شریک هم رقابتی»-، (2) طراحی- شامل «حکمرانی رسمی»، «حکمرانی غیررسمی» و «ایجاد سازوکار ها و روتین ها»- و (3) پساشکل گیری- مشتمل بر «مدیریت پویایی های هم رقابتی» و «مدیریت تعارضات هم رقابتی»- طبقه بندی کرد. چارچوب ارایه شده از مدیریت هم رقابتی می تواند برای آن دسته از مدیرانی که هوشمندانه از راهبرد هم رقابتی به عنوان راهی برای دستیابی به نوآوری بهره می جویند، مفید واقع شده و راهی به سوی پژوهش های تجربی آتی بگشاید.

    کلیدواژگان: نوآوری، هم رقابتی، مدیریت هم رقابتی، مرور نظام مند پیشینه
  • حسین کاشی، منوچهر منطقی*، چنگیز والمحمدی، کامبیز جلالی فراهانی صفحات 135-164
    سازمان هایی که پارادایم نوآوری باز را برای توسعه محصولات جدید خود انتخاب می نمایند، نیاز دارند که در جهت افزایش بهره وری تحقیق و توسعه از راهبردهای اهرمی تنوع بالا در تحقیق و توسعه استفاده نمایند که کلید آن سکوی مشترک است. در این مقاله با استفاده از روش کیفی و با راهبرد تیوری-پردازی از طریق مطالعه موردی و تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نظریه پردازی داده بنیاد، بطور اکتشافی با مطالعه چهار سکوی مشترک نسبتا موفق و از طریق مصاحبه نیم ساختاریافته و تجزیه و تحلیل داده ها، الگوی نظری افزایش بهره وری تحقیق وتوسعه بر مبنای راهبرد سکوهای مشترک در فضای نوآوری باز تدوین شد. در این مقاله اولا با مطالعه موج های مطرح شده در ادبیات سکوی مشترک مشخص شد که در فضای نوآوری باز سازمان های تحقیق و توسعه ضرورت دارد که در زمینه استراتژی توسعه محصول با گذر از از موج اول و دوم سکوهای محصولی و زنجیره تامین به سمت موج های جدید سوم و چهارم سکوهای صنعتی و دویا چند سویه مبتنی بر نوآوری بار حرکت کنند. ثانیا عوامل موثر بر افزایش بهره وری تحقیق و توسعه مبتنی بر این رویکرد در قالب یک الگوی علمی تدوین شد.
    کلیدواژگان: بهره وری، تحقیق وتوسعه، سکوی مشترک، نوآوری باز
|
  • Ali Maleki *, Najmoddin Yazdi Pages 1-28
    In recent years, the growth of the middle-aged population, the migration of medical staff and the aging of doctors have caused concerns about the lack of human resources in the field of health worldwide and in Iran. However, assuming official statistics are accepted, the number of doctors per capita in Iran (11 doctors per 10,000 people) is well below the world per capita (30 doctors per 10,000 people). In order to balance the health personnel with the population, the first step is to increase the capacity of medical majors in the national entrance exam. In terms of methodology, the study is quantitative (descriptive statistics) and employs scenario planning. Taking the average population growth scenario (1,9%) and defining two scenarios of staying constant or increasing capacity of medical majors (5% annual increase), it was determined that with a 5% annual increase, the number of physicians per capita would increase to 1.41 in 2034, i.e., the desired per capita of the Iranian Ministry of Health. It will reach the Middle-East region in 2039 and the developed countries in 2045. However, the realization of the above alone will not solve other major issues including: 1) the unfair geographical distribution of doctors, 2) the insufficient number of physicians, and 3) the inappropriate distribution of medical specialties compared to the needs of the society.
    Keywords: health policy, Health human resource roadmap, Number of physicians, Number of specialty doctors
  • Hamid Hanifi, Adel Azar *, Manouchehr Manteghi Pages 29-50
    In order to deal with challenges such as accidents and air pollution, the automobile industry is undergoing a huge technological revolution. One of the solutions to get rid of these problems is the development of autonomous vehicles. Autonomous vehicles can have other positive implications. The purpose of this research was to identify the implications of autonomous vehicles. The research method was such that first, with a limited literature review, the implications of autonomous vehicles were initially extracted and an interview with experts was used as the initial protocol. These implications were removed, confirmed or added to them by experts. The research method was such that the content analysis of experts' interviews was done by MAXQDA software and primary and axial coding was done for the interviews. The findings of the research were that the implications of autonomous vehicles were identified and classified in 6 main categories, 13 sub-categories and 70 indicators (implications of autonomous vehicles). Organizations related to autonomous vehicles technology, knowing its implications, can provide the necessary infrastructure from now on so that they do not suffer from shocks and problems caused by implementation during the development or even the import of autonomous vehicle technology.
    Keywords: Autonomous Vehicle, Driverless Car, Implications of Autonomous Vehicle, Technology Foresight, Connected car
  • Mohammad Pashakhanlou, Mahdi Bostanara *, Hamed Maboudi Pages 51-69
    Asset pricing models, especially CAPM, are used to determine the expected return on stocks, which is one of the main inputs of valuation using DCF method. Also, setting a rate appropriate to the industry risk, especially for companies that are in the second or subsequent rounds of capital raising, helps to maintain and increase the resources of the facility provider fund. The purpose of this research is to check the possibility of adding a new risk factor based on whether the company is knowledge-based or not to CAPM,. To investigate this, in the first stage (time series regressions) the betas of each portfolio are extracted. In the second stage (cross-sectional regressions) the explainability of the dispersion of the average excess returns of the portfolios using the sensitivity coefficients of each portfolio to the risk factors of the model, is checked. According to the results, being knowledge-based or not is not a new risk factor, but knowledge-based and non-knowledge-based portfolios in the same industries have different CAPM betas. Therefore, it is recommended to use the data of knowledge-based stock companies to find the expected rate of return for a knowledge-based company. Finally, a formula is proposed to relate the expected return found by CAPM to the interest rate of the granted loan.
    Keywords: Facility interest rate, financial valuation, Expected Return, CAPM, Knowledge-Based Company, Asset pricing
  • MohammadHasan Maleki, Hedieh Mahloujian, Manije Ramshe *, Fatemeh Oveicy Nick Pages 71-94

    Financial technology has completely transformed the financial industry. The benefits and of fintech for the financial industry and consumers have not been without challenges. Considering that most Iranian fintech operate in the field of payment, the current research seeks to identify and manage the challenges of payment fintech. The present study was conducted in three stages. In the first step, the challenges of financial technology were identified and screened. To identify the challenges, literature review was used and to screen them, two methods of theoretical screening and Binominal test were used. In the second step, the selected challenges were analyzed by fuzzy dematel technique. Four challenges of fee system, regulatory, security and lack of support of fintech by regulators were respectively identified as the most effective challenges. In the third step, by using the SAST, solutions for managing each of the challenges were presented. Reforming the fee system and the regulation of the central bank are the most important solutions for managing the first challenge. The clarity of the regulatory body and the development of a regulatory sandbox is one of the solutions for managing the regulatory challenge. Using the services of APA centers helps to manage the security challenge.

    Keywords: Financial Technology, payment, Payment FinTech, Financial Technology Challenges
  • Tayebeh Jalili, MohammadAli Shah Hoseini *, Mohsen Nazari, Ali Heidary, Bahman Hajipour Pages 95-134

    Today, firms widely rely on coopetition strategy- "simultaneous competition and cooperation between competitors" - to foster their innovation. However, despite its popularity, the impact of coopetition on innovation performance remains unclear. these instabilities can be attributed to their difference in managing their coopetitive relationships. In This study, a Systematic Literature Review was used to seek how to manage coopetition in order to improve innovation performance in collaborative relationships between competing firms. The research is applied in terms of type and descriptive in terms of purpose. Based on the electronic search made from reliable academic sources in the time period of 1996 to 2022 and using inclusion criteria screening, finally 84 documents were reviewed and the results were categorized in 28 themes,7 sub-categories and 3 categories by using the qualitative content analysis method. The results h show that along a phaze model, coopetition management can be divided into three phase: (1) pre-formation - including "choosing coopetition strategy" and "partner selection"; (2) design - including "formal governance", "informal governance" and " establishing mechanisms and routines " ;and (3) post-formation -including "managing coopetitive dynamics" and "managing coopetitive conflicts". The coopetition management framework presented in this research can be useful for those managers who intelligently use coopetition as a way to achieve innovation and open a way for future empirical research.

    Keywords: Innovation, Coopetition, Coopetition management, Systematic literature review
  • Hossein Kashi, Manouchehr Manteghi *, Changiz Valmohammadi, Kambiz Jalali Farahani Pages 135-164
    Organizations that choose the open innovation paradigm for the development of their new products need to use leverage strategies of high diversity in research and development, the key of which is the common platform, in order to increase the productivity of research and development. In this article, using the qualitative method and theorizing strategy through case study and data analysis with the help of foundation data theorizing, exploratively by studying four relatively successful common platforms and through semi-structured interviews and Analyzing the data, the theoretical model of increasing the productivity of research and development based on the strategy of common platforms in the space of open innovation was formulated. In this article, first of all, by studying the waves mentioned in the common platform literature, it was determined that in the open innovation space, it is necessary for research and development organizations to go from the first and second wave of product platforms and supply chain to the product development strategy. To move towards the third and fourth new waves of industrial and multi-directional platforms based on innovation. Secondly, the effective factors for increasing the productivity of research and development based on this approach were formulated in the form of a scientific model.
    Keywords: Productivity, research, development, platform, Open Innovation