فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 28 (زمستان 1393)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 28 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی دلاور، اسماعیل قادری، نیما مجدی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی بررسی جایگاه رسانه های اجتماعی در توسعه بازاریابی گردشگری الکترونیکی ایران انجام یافته است. این پژوهش به شیوه پیمایشی و با کمک پرسش نامه بر روی 250 نفر از کارشناسان بازاریابی دفاتر خدمات مسافرتی متخصص، در تورهای تفریحی درون مرزی و برون مرزی که در شهر تهران فعالیت می کنند، انجام گرفته است. بر اساس یافته های این پژوهش نقش رسانه های اجتماعی خصوصا رسانه هایی که کارکرد تصویر و کلیپ های ویدیویی دارند در توسعه صنعت گردشگری الکترونیک باید بیشتر مورد توجه واقع شود. بر این اساس عکس و فیلم گردشگران در معرفی ظرفیت های گردشگری ایران در فضای مجازی یک فاکتور ضروری است که تاثیر مستقیمی بر روی انتخاب مقصد گردشگری توسط گردشگران بین المللی دارد. آنچه در این تحقیق بدست آمد این است که با افزایش استفاده از شبکه های اجتماعی، کامیونیتی های محتوایی و وبلاگها، توانایی بازاریابی گردشگری الکترونیکی افزایش می یابد اما در مجموع می توان گفت هنوز رسانه های اجتماعی نتوانسته اند جایگاه خود را در توسعه بازاریابی گردشگری الکترونیکی پیدا کنند و این تفاوت ناشی از ویژگی های ارتباطی و بازارایابی متفاوت رسانه های جدید با رسانه های قدیمی تر است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، کامیونیت های محتوایی، وبلاگها، بازاریابی گردشگری الکترونیکی
  • زهرا نصرالهی، ندا جهانبازی، طاهره ناصری صفحه 17
    گردشگری به عنوان یکی از فعالیتهای پویای اقتصادی عصر حاضر، نقش مهمی در توسعه ی اقتصادی جوامع انسانی ایفاء میکند. گسترش گردشگری بر درآمد ملی، منابع ارزی، اشتغال و دیگر شاخص های کلان اقتصادی تاثیرگذار است. با توجه به اهمیت این موضوع و نقش گردشگری در توسعه اقتصادی، در این مطالعه سعی شده که در ابتدا با استفاده از تکنیک تاپسیس به ارزیابی و رده بندی 16 استان کشور ایران از نظر انواع جاذبه های گردشگری و برخی از شاخص های رشد اقتصادی پرداخته شود و سپس با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیره، رابطه ی بین جاذبه های گردشگری و شاخص های رشد اقتصادی بررسی گردد. نتایج تحقیق بیانگر آن است که استان های فارس، تهران و خراسان رضوی از نظر دارا بودن جاذبه های گردشگری، بالاترین رتبه ها را به خود اختصاص داده اند. و جاذبه های انسان ساخت بیشتر از جاذبه های طبیعی و تاریخی، شاخصهای رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: جاذبه های گردشگری، شاخص های رشد اقتصاد
  • زهره فنی، محمد علیزاده طولی، زینب زحمتکش صفحه 39
    گردشگری، از فعالیت های مهم با پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی در شهرهاست. سیاست توسعه گردشگری، رویکردی است که شهر با تاکید بر آن می تواند ضمن افزایش منافع آن، تاثیرات منفی را به حداقل کاهش دهد. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات اقتصادی، اجتماعی و محیطی گردشگری برتوسعه شهر قشم از منظر ساکنان آن، مطالعه ای اکتشافی و مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی و جمعآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی سرپرستان خانوار در شهر تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 371 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها spss 0 حاکی از پایایی مطلوب آن است. اطلاعات از طریق نرم افزار / از طریق پرسشنامه گردآوری شده و آلفای کرونباخ 78 طبقه بندی و با استفاده از آزمون ناپارامتری کای اسکوئر معنی داری شاخصها مشخص و تحلیل ها انجام شد. نتایج این پژوهش منتج از تجربیات و نظرات ساکنان شهر، نشان می دهد که گردشگری، باوجود اشتغالزایی، افزایش درآمد و بهبود کمی و کیفی صنایع دستی، سبب بالا رفتن قیمتها، سوداگری و تغییر کاربری زمین و افزایش ساخت و ساز و ازبین رفتن بافت باارزش در شهر و ازاین رو باوجود منافع اقتصادی، سبب ناپایداری کالبدی شهر شده است. از لحاظ اجتماعی، باعث بهبود وضعیت آموزش و بهداشت، افزایش تعامل شهرندان و امنیت و لذا پایداری نسبی اجتماعی شده ولی از لحاظ محیط زیست، پیامدهای منفی زیادی از قبیل آلودگی های محیطی، افزایش ترافیک، تغییر کاربری های مفید برای محیط زیست شهری همراه بوده که مغایر با اهداف توسعه پایدار شهری است. بنابراین، با برنامه ریزی اصولی و تلاش برای استفاده بهینه از ورود گردشگران میتوان وضعیت اقتصادی، اجتماعی، محیطی و کالبدی شهر را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، توسعه پایدار شهری، شهر قشم
  • تحلیل عوامل موثر بر گردشگری در پارک های شهری / مورد مطالعه: بوستان علوی قم
    منصوره ملکیان، سمانه پوریزدی صفحه 73
    شناسایی و تحلیل عوامل تاثیرگذار بر تقاضای تفرجی میتواند به پیش بینی نیازهای گردشگران و در نتیجه مدیریت موفق پارک ها و مناطق تفرجی کمک نماید. بوستان علوی در شهرستان قم از پتانسیل های بسیاری در جذب گردشگر برخوردار است ولی در زمینه احداث و تجهیز متناسب با نیاز گردشگران توسعه لازم صورت نگرفته است. در این تحقیق، عوامل موثر بر تقاضای گردشگری در بوستان علوی شهر قم از طریق توزیع پرسشنامه بین بازدیدکنندگان پارک بررسی شد. نتایج نشان داد که فصل، سن، وضعیت تاهل، تحصیلات، درآمد و انگیزه استفاده با تقاضای گردشگری فردی ارتباط معنی دار دارند اما جنسیت، شغل و - نحوه دسترسی بر آن تاثیر معنی داری ندارند. بیشتر بازدیدکنندگان این پارک متاهلین و در رده سنی 15 30 سال تشکیل می دهند و فصل بهار را برای استفاده از پارک ترجیح می دهند که با توجه به ساختار جمعیتی قم و شرایط اقلیمی آن مورد انتظار است. مهمترین انگیزه های مراجعه به پارک پر کردن اوقات فراغت، استراحت و آرامش، پیک نیک، سرگرمی و بازی بچه ها میباشد که با نوع و میزا ن امکانات موجود در پارک رابطه دارد.
    کلیدواژگان: پارک شهری، تفرج، تقاضای گردشگری، کلاوسون، قم
  • علی صفری، فردین شورج، رضا صالح زاده صفحه 95
    در سالهای اخیر خلق دانش و مدیریت دانش عواملی برجسته برای رقابتپذیری سازمانها و عملکرد و موفقیت سازمانی شده اند. سازمان های موفق آنهایی هستند که به طور مدوام دانش جدید خلق کنند، به صورت گستردهای آن را در سراس ر سازمان اشاعه دهند و با سرعت زیاد این دانش را در فناوری ها، محصولات و خدمات جدید به کار گیرند. هدف از این پژوهش بررسی رابطه میان مدیریت دانش، کارآفرینی سازمانی و عملکرد سازمانی بود. نمونه آماری این پژوهش کارکنان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران بودند. ابزار این پژوهش چهار پرسشنامه توانمندسازهای مدیریت دانش، فرآیند مدیریت دانش، کارآفرینی سازمانی و عملکرد سازمانی بودند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که توانمندسازهای مدیریت دانش بر فرآیند مدیریت دانش تاثیرگذار هستند و فرآیند مدیریت دانش نیز بر عملکرد سازمانی و کارآفرینی سازمانی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: توانمندسازهای مدیریت دانش، فرآیند مدیریت دانش، عملکرد سازمانی، کارآفرینی سازمانی
  • سید صادق حسینی صفحه 115
    با توجه به اهمیت و نقش راهنمایان تور در ارایه خدمات گردشگری به گردشگران داخلی و خارجی و همچنین کم توجهی به موضوعات مربوط به راهنمایان تور در ادبیات گردشگری، این تحقیق به ارزیابی وضعیت آموزش راهنمایان گردشگری در ایران میپردازد. این پژوهش که از لحاظ روش شناسی، تحلیلی پیمایشی است؛ با هدف شناخت وضعیت فعلی آموزش راهنمایان گردشگری در ایران و ارایه راهکارهای مناسب جهت بهینه نمودن آموزشها و توسعه برنامه های آموزشی راهنمایان گردشگری نوشته شده است. نمونه آماری پژوهش حاضر را 120 نفر ازکارشناسان گردشگری، اساتید و راهنمایان آموزش دیده و حرفه ای تشکیل میدهد. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه (با 34 متغیر) جمع آوری و با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که وضعیت برنام ه های درسی و تکنولوژی، تجهیزات و منابع فیزیکی و مدیریت و سیاست گذاری های کلان گردشگری در حد متوسط بوده و بازنگری در برنامه های درسی و افزایش تجهیزات، تسهیلات و امکانات لازم در مراکز آموزشی ضروری به نظر میرسد. در این راستا، برای رسیدن به وضعیت مطلوب بایستی در سیاست گذاری های کلان گردشگری کشور نسبت به توسعه مراکز آموزشی در استانهای گردشگرپذیر و توسعه امور آموزشی راهنمایان در دانشگاه ها برنامه ریزی مناسبی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: گردشگری ایران، راهنمایان تور، آموزش، مراکز آموزشی، سازمانی
|
  • Ali Delavar, Esmail Gaderi, Nima Majdi Page 1
    This study investigate the role of social media in Iran is developing a tourism marketing. This way with the help of a questionnaire survey on 250 travel offices marketing experts specializing in domestic and overseas leisure tourism in the city of Tehran, they were carried out. According to this study, the role of social media, particularly media images and video clips to function in the development of electronic tourism industry should be more considered. The photos and videos introducing tourists to the tourism potential in the virtual space is a factor that has a direct impact on the choice of tourist destinations by international tourists. With the increasing use of social networks, content communities, blogs, e-tourism marketing capabilities increase, but overall we can say that social media still have not been able to find its place in the development of e-tourism marketing and this difference is due to the characteristics of different marketing communication and social media with the mass media.
    Keywords: social networks, Trucks content, Blogs, E, tourism marketing
  • Zahra Nasrolahi, Neda Jahanbazi, Tahereh Naseri Page 17
    Nowadays, tourism is one of the major constituents and it is considered as one of the main economic sources and an affecting factor on economic development of human societies. Tourism expansion is also affected on foreign exchange and national income, employment and other macroeconomic indicators. According to the importance of this subject and the role of tourism in economic development, this study first tries to evaluate and prioritize 16 provinces of Iran in terms of the types of tourism attractions and some of the economic growth indices using TOPSIS technique and then it tries to study the relationship between tourism attractions and economic growth indices using multivariable regression. Results indicate that Fars, Tehran and Khorasan Razavi provinces have the highest ratings in terms of tourist attractions . And man-made attractions effect on economic development more than natural and historical attractions.
    Keywords: Tourism attraction, Economic Growth, TOPSIS model
  • Zohreh Fanni, Mohammad Alizadeh Touli, Zaynab Zahmatkesh Page 39
    Tourism is an important activity with economic, social and environmental effects on cities. Given this importance, tourism development policy is an approach that urban societies have paid attention to it so that increasing its results they can minimize its negative effects. The purpose of this paper is studying economic, social and environmental effects of tourism on development of Qeshm island cities. This study is an explorative research that based on descriptive- analytic method and collecting library and field information. Statistical samples of this study include all of household heads in Qeshm city; based on Cochran formula 371 heads were selected through simple random sampling. Questionnaire was used in order to collect data; Cranach's alpha was 0.78 that indicates its good reliability. Collected data were categorized by SPSS software and by Chi-Square Test meaningfulness of data was determined and analyzed. Study results show that in economic context, tourism in addition to job creation, income increase ad qualitative and quantitative improvement of handicrafts, has led to price increase, land trade and building increase. In social context, it has led to improvement in education and health, increase in citizens’ interaction and security. In environmental although it has had positive effects but it had many negative consequences such as pollution, traffic increase, land application change and decay of valuable urban texture that are contrary to urban development goals. So by material planning and attempt to have optimized use of tourists’ entry, economic condition and consequently social, environmental and structural conditions can be improved.
    Keywords: Tourism, urban tourism, Urban sustainable development, Qeshm city
  • Mansoureh Malekian*, Samaneh Pouryazdi Page 73
    Analyzing the effective factors on people's demands, can be help to predict resorts and recreational needs and successful management of such areas. Alavi Park in Qom city can attract many tourists but it lacks developments in constructions and equipment necessary for parks and recreational areas. We used questionnaire to analyze the affecting factors on outdoor recreation in Alavi Park. Results showed that the correlation between variables was significant for age, marital status, education level, income and motivation, though the correlation coefficient was not significant for gender, job and park accessibility. Most visitors aged between 15-30 years old, married and preferred to use the park in spring, which was expectable with regard to demographics and climate of Qom. Filling the leisure time, rest and relaxation, picnic, entertainments and using children playground were main motivations of the park visitors which was correlated with quantity and quality of facilities in the park.
    Keywords: Urban park, Outdoor recreation, Clawson, Qom city
  • Ali Safari, Fardin Shooraj, Reza Saleh Zadeh Page 95
    In recent years, knowledge creation and knowledge management have become dominant factors for organizations competitiveness and organizational performance and success. Successful organizations are those that consistently create new knowledge, disseminate it widely throughout the organization and quickly embody it in new technologies, products and services. The aim of this research was to investigate the relationship between knowledge management, organizational entrepreneurship and organizational performance. The study took place at Iran Cultural Heritage, Handcrafts and Tourism organization. The research instruments were knowledge management enablers, knowledge management process, organizational entrepreneurship, and organizational performance questionnaires. Structural equation modeling was used to test the research’s hypotheses. The results showed that knowledge management enablers have a direct impact on knowledge management process; and knowledge management process has a direct impact on organizational performance and organizational entrepreneurship.
    Keywords: Knowledge management enablers, Knowledge management process, Organizational performance, Organizational entrepreneurs
  • Seyed Sadegh Hosseini Page 115
    Considering the importance and role of tour guides in providing domestic and international tourists with tourism services and with regard to scant attention given to tour guide training in Iran, this study investigates the current status of tour guide training in Iran. The main objective of this study is to recognize and determine the present condition of tour guide training and to present how to maximize the efficiency of training programs in Iran. This investigation was a descriptive study and was conducted by taking insights from tourism experts and professors as well as trained guides. In this cross- sectional study, a questionnaire with 34 questions was designed and sent to 120 qualified experts, referred to above. The related data was gathered and analyzed by descriptive statistical methods and K2 test .
    The conclusion that can be reached is that, the quality of education, technological devices, facilities, physical resources, and large-scale tourism management and policy making are all about average. Therefore, a revision of educational materials and an increase in facilities in educational centers seem inevitable. As it is clear from the findings, the quality of tour guide training in Iran, with regard to educational programs and technological devices used, and facilities and physical resources employed, is around average. To get at a favorable level, therefore, it is necessary to make appropriate large-scale plans in universities to increase the number of educational centers and enhance the quality of tour guide education in the country’s tourist attracting provinces.
    Keywords: Iran's tourism industry_tour guide_training – training centers