فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1394)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • امیرمنصور طهرانچیان، روزبه بالونژاد نوری صفحات 1-22
    نرخ ارز به عنوان معیار برابری پول ملی یک کشور در برابر پول کشورهای دیگر، نشان دهنده وضعیت اقتصادی کشور مورد نظر در سطح بین الملل است. انحراف نرخ واقعی ارز از مقدار تعادلی، سبب به وجود آمدن پدیده نامیزانی می شود. بررسی های انجام شده در زمینه نرخ ارز و آثار آن بر متغیرهای کلان اقتصادی بیان گر آن است که نامیزانی نرخ ارز یا انحراف نرخ واقعی ارز از مسیر تعادلی، تاثیر نامطلوبی بر متغیرهای کلان اقتصادی دارد. در این مطالعه، پایداری نامیزانی نرخ واقعی ارز طی بازه زمانی 1392-1357 در ایران بررسی شده است. برای این منظور، ابتدا معادله نرخ واقعی تعادلی ارز با استفاده از روش هم جمعی جوهانسون تخمین زده شده و سپس با استفاده از الگوی خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته کسری (ARFIMA) و روش حداکثر درستنمایی (EML) پایداری نامیزانی نرخ واقعی ارز بررسی شده است. نتیجه آزمون پایداری حاکی از آن است که درجه انباشتگی نامیزانی نرخ واقعی ارز برابر 0/42 است که دلالت بر پایداری نامیزانی نرخ واقعی ارز در ایران دارد.
    کلیدواژگان: پایداری نامیزانی نرخ ارز حقیقی، نرخ ارز حقیقی تعادلی، الگوی خود رگرسیون متحرک انباشته کسری
  • کیومرث شهبازی، صمد حکمتی فرید، هادی رضایی صفحات 23-48
    با توجه به وفور نفت و پایین بودن قیمت آن در کشورهای عضو اوپک، مصرف انرژی در این کشورها بالاتر از استانداردهای جهانی است. لذا، مدیریت طرف تقاضای انرژی و ارائه راهکارهایی جهت کاهش مصرف آن، مورد توجه اقتصاددانان و سیاست گذاران حوزه انرژی این کشورها قرار گرفته است. یکی از نهادهای مهم تاثیرگذار بر مدیریت مصرف انرژی، دولت است. از این رو در این مقاله، تاثیر غیرخطی اندازه دولت و حکمرانی خوب بر شدت مصرف انرژی در کشورهای عضو اوپک در بازه زمانی 2002 تا 2011 با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR) مورد بررسی قرار گرفته و از متغیرهای ارزش افزوده بخش صنعت و جمعیت به عنوان متغیرهای کمکی استفاده شده است.نتایج به دست آمده نشان می دهد که فرضیه خطی بودن رابطه اندازه دولت و حکمرانی خوب با شدت مصرف انرژی رد شده و یک مدل دو رژیمی با یک حد آستانه ای تایید می شود. در رژیم اول متغیرهای اندازه دولت، حکمرانی خوب و جمعیت تاثیر منفی و معنی دار و متغیر ارزش افزوده بخش صنعت تاثیر مثبت و معنی داری بر شدت مصرف انرژی دارند. در رژیم دوم، پس از عبور از حد آستانه ای، متغیرهای اندازه دولت و ارزش افزوده بخش صنعت تاثیر مثبت و معنی دار و جمعیت و حکمرانی خوب تاثیر منفی و معنی داری بر شدت مصرف انرژی دارند.
    کلیدواژگان: شدت مصرف انرژی، اندازه دولت، حکمرانی خوب، PSTR
  • محسن پورعبادالهان کویچ، حسین پناهی، شهریار شهبازی هومونلو، خدیجه صالحی ابر صفحات 49-70
    با افزایش چشمگیر درمصرف انرژی، آگاهی از عوامل تاثیر گذار بر آن می تواند در سیاست گذاری های مربوط به صرفه جویی در مصرف انرژی و استفاده کارا از آن مفید باشد. تحلیل تجزیه شاخص (IDA)، روش مناسبی برای تفکیک عوامل موثر بر تغییرات مصرف انرژی به شمار می رود.بر همین اساس در مطالعه حاضر با بکارگیری دو روش کلی تحلیل تجزیه شاخص لاسپیرز و دیویژیا، تغییرات مصرف انرژی طی دوره زمانی 1391-1379 در زیربخش های صنعتی ایران به سه جزء اثر فعالیت، اثر ساختاری و اثر شدت انرژی تجزیه شده است. مقایسه روش های تحلیل تجزیه شاخص نشان می دهد که نتایج تجزیه عوامل موثر بر تغییرات مصرف انرژی در روش های شاخص دیویژیای میانگین لگاریتمی(LMDI)، شاخص دیویژیای میانگین حسابی(AMDI) و شاخص تعمیم یافته فیشر (GFI) تقریبا یکسان بوده و تجزیه را بدون هیچ عامل باقیمانده ای انجام می دهند. در حالی که نتایج تجزیه شاخص لاسپیرز با مقادیر حقیقی تفاوت قابل ملاحظه ای دارد و منجر به ایجاد عامل باقیمانده می شود. همچنین نتایج حاصله حاکی از آن است که در هر چهار روش مزبور، عامل اصلی افزایش مصرف انرژی، تغییرات اثر فعالیت و در نقطه مقابل، مهمترین عامل کاهش مصرف انرژی، تغییرات اثر شدت انرژی است و تغییرات اثر ساختاری سهم ناچیزی در تغییرات مصرف انرژی داشته است.
    کلیدواژگان: تحلیل تجزیه شاخص، شاخص لاسپیرز، شاخص دیویژیا، مصرف انرژی، زیربخش های صنعتی، ایران
  • محب الله مطهری، محمدرضا لطفعلی پور، محمدطاهر احمدی شادمهری صفحات 71-92
    پیش بینی نوسانات ارزی گامی مهم در سیاست گذاری ارزی کشور به منظور جلوگیری از نوسانات شدید ارزی محسوب می شود. نوسانات ارزی از آن جهت اهمیت دارد که می تواند معیاری از نااطمینانی سرمایه گذاری در اقتصاد هر کشوری محسوب شود. هدف از این مقاله معرفی یک الگوی هشدار پیش از وقوع نوسانات شدید در بازار ارز کشور است. بدین منظور با برآورد مدل مارکوف سوئیچینگ گارچ، نوسانات نرخ ارز بازار آزاد مدل سازی شد. در این مقاله از داده های روزانه نرخ ارز بازار غیررسمی (آزاد) ارز در بازه زمانی بیست و پنجم اردیبهشت سال 1385 تا بیست و یکم تیرماه سال 1394 استفاده شده است. با برآورد این مدل، ماتریس احتمالات انتقال دو وضعیت پرنوسان و کم نوسان ارزی محاسبه می شود. با استفاده از این ماتریس می توان احتمال مواجه شدن بازار با نوسانات شدید را در هر دوره آتی پیش بینی نمود و بدین ترتیب به یک الگوی مناسب برای پیش بینی نوسانات شدید دست یافت. نتایج این الگو نشان می دهد که احتمال ماندن در رژیم پر نوسان ارزی، احتمال انتقال از رژیم پر نوسان به رژیم کم نوسان ارزی، احتمال انتقال از رژیم کم نوسان به رژیم پر نوسان ارزی و احتمال ماندن در رژیم کم نوسان ارزی به ترتیب برابر با 0/14، 0/03، 0/86 و 0/97 است.
    کلیدواژگان: الگوی هشدار پیش از وقوع، نوسانات بازار ارز، مارکوف سوئیچینگ گارچ
  • حسین اصغرپور، علی رضازاده صفحات 93-118
    هدف اصلی این مطالعه تعیین پرتفوی بهینه سهام شرکت های صنایع غذایی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا از آمار و اطلاعات قیمت های هفتگی سهام شرکت های منتخب طی دوره دی ماه 1387 تا دی ماه 1390استفاده شده است. یافته های تجربی این مطالعه شامل محاسبه ارزش در معرض خطر (Var) هر یک از سهام با رویکرد پارامتریک و روش واریانس- کوواریانس و تعیین وزن های بهینه پرتفوی متشکل از سهام شرکت های مذکور می باشد. بهینه سازی سبد سهام به صورت حداقل سازی ارزش در معرض خطر پرتفوی با توجه به بازده مورد انتظار معین از طریق برنامه ریزی غیرخطی انجام یافته است. بر اساس نتایج به دست آمده، بالاترین وزن در سبد بهینه به سهامی تعلق دارد که بازدهی مورد انتظاری بالایی داشته و پایین ترین ارزش در معرض خطر را در بین شرکت های مورد مطالعه دارند. همچنین سبد بهینه تعیین شده حساسیتی نسبت به تغییر سطح اطمینان VaR محاسبه شده نداشته و افزایش سطح اطمینان بدون تغییر وزن های سبد بهینه تنها میزان ارزش در معرض خطر سهام و سبد را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: سبد بهینه سهام، ارزش در معرض خطر، شرکت های صنایع غذایی، بورس اوراق بهادار تهران
  • اعظم احمدیان صفحات 119-144
    ورشکستگی بانک ها اثرات مخربی بر شبکه بانکی داشته و اثرات آن بر سایر بانک ها نیز سرایت یافته و کل اقتصاد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف اصلی این مقاله طراحی سیستم پیش بینی زمان در معرض ورشکستگی قرار گرفتن بانک ها بر اساس نوع مالکیت و بررسی اثرات شاخص های پیشرو در پیش بینی زمان در معرض ورشکستگی قرار گرفتن بانک ها در ایران با بکارگیری الگوی کاپلان میر و الگوی مخاطره کاکس در چارچوب تحلیل بقا است. به همین منظور از صورت مالی بانک ها در دوره 1393-1380 استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که بقای بانک های ایران تحت تاثیر 13 متغیر پیشرو است که ناظران بانکی می توانند با بکارگیری آن شاخص ها، بانک های در معرض خطر را شناسایی نمایند. همچنین، نتایج نشان می دهد که بانک های خصوصی دارای کمترین زمان بقا بوده و شاخص های هزینه، ریسک اعتباری و ریسک نقدینگی به ترتیب مهمترین عوامل اثر گذار بر زمان در معرض ورشکستگی قرار گرفتن بانک ها هستند.
    کلیدواژگان: کاپلان میر، الگوی مخاطره کاکس، تحلیل بقا، ورشکستگی، سیستم هشدار سریع
  • علیرضا تمیزی صفحات 145-168
    توجه به توسعه پایدار و لزوم حفاظت از محیط زیست و نیز اثرات نامطلوب آلودگی محیط زیست بر کیفیت زندگی سبب شده است که حفظ محیط زیست به یکی از مهمترین دغدغه های سیاست گذاران اقتصادی تبدیل شود. به همین دلیل در طول چند دهه اخیر راه های بهبود کیفیت محیط زیست و عوامل تاثیرگذار بر آن، مطالعات نظری و تجربی گسترده ای را به خود اختصاص داده و در کانون توجه تحلیلگران اقتصادی قرار گرفته است. مروری بر نتایج مطالعات انجام شده نشان می دهد که نداشتن چارچوب مشخص برای انتخاب متغیرهای توضیحی و تخمین مدل های مختلف آلودگی به نتایج و توصیه های سیاستی متفاوتی منجر شده است. یکی از راه های غلبه بر نااطمینانی در انتخاب متغیرها و همچنین نااطمینانی در انتخاب مدل، استفاده از روش های اقتصادسنجی بیزینی از جمله روش میانگین گیری مدل بیزینی (BMA) است. در این راستا، در این پژوهش سعی شده است با استفاده از داده های کشورهای در حال توسعه در یک دوره 23 ساله 2014-1992 و با بهره گیری از رویکرد اقتصاد سنجی بیزینی اثر عوامل موثر بر انتشار گاز CO2 (به عنوان مهمترین شاخص آلودگی هوا) مورد بررسی قرار گیرد. نتایج حاصل از روش میانگین گیری مدل بیزینی (BMA) نشان می دهد که فرضیه زیست محیطی کوزنتس مبنی بر وجود رابطه U معکوس بین رشد اقتصادی و کیفیت محیط زیست در کشورهای در حال توسعه مورد تایید قرار می گیرد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از آن است که متغیرهای مصرف انرژی، مصرف برق، و متغیرهای مربوط به صنعتی شدن رابطه مثبت و تقریبا با اهمیتی با انتشار گاز دی اکسید کربن دارند. در مقابل نرخ سواد و نابرابری درآمد نیز اثر کاهنده ای بر میزان انتشار CO2 داشته اند.
    کلیدواژگان: انتشار گاز CO2، محیط زیست، منحنی زیست محیطی کوزنتس (EKC)، میانگین گیری مدل بیزینی (BMA)
  • عطاالله رفیعی آتانی صفحات 169-197
    در این مقاله از رهگذر بررسی تناسب «موضوع» و «روش» در علم اقتصاد متعارف، برای نظریه پردازی در اقتصاد اسلامی از منظر فلسفی راهی نشان داده شده است. برای نیل به این مقصود، با نشان دادن جایگاه «موضوع» هر علم، نظر اقتصاددانان در مورد موضوع علم اقتصاد بررسی شده است. در این مقاله نشان می دهیم که «موضوع» علم اقتصاد، «کنش انسان اقتصادی عقلانی» است. بنابراین همه مسائل، نظریات و مکاتب اقتصادی باید منطقا بر «محور» آن باشد؛ سپس با نمایاندن ربط بین روش متعارف نظریه پردازی، یعنی روش ریاضی و «موضوع علم» اقتصاد متعارف، ماهیت موضوع علم اقتصاد، در چارچوب فلسفه اسلامی مجددا بازخوانی شده است. نتیجه اساسی این مقاله آن است که رویکرد اسلامی به اقتصاد علاوه بر «تبیین»، دارای «روشی» هنجاری، توصیه ای و تجویزی نیز هست؛ این رویکرد، ناشی از دیدگاه اسلامی در قلمرو «موضوع» علم اقتصاد است.
    کلیدواژگان: موضوع علم اقتصاد، روش، روش اقتصاد متعارف، موضوع اقتصاد اسلامی، روش اقتصاد اسلامی
|
  • Amir Mansoor Tehranchian, Roozbeh Balounejad Nouri Pages 1-22
    Exchange rate, as a measure of a nation's currency against the currencies of other countries indicates the economic condition of the country at international level. Deviation from the equilibrium real exchange rate is due to the creation misalignment. Studies on the exchange rate and its impact on macroeconomic variables indicate that the misalignment or real exchange rate deviation from equilibrium path has a negative impact on macroeconomic variables. In this study, persistence in real exchange rate misalignment during the period 1978-2013 has been studied in Iran. For this reason First Equilibrium real exchange rate equation using Johansen cointegrationmethod was estimated. Then, using the Autoregressive Fractionally Integrated Moving Average model (ARFIMA) and Exact Maximum Likelihood (EML) method persistence of real exchange rate misalignment is determined. Persistence Test results showed that the degree of integration real exchange rate misalignment is equal to 0.42, indicating the persistence of the real exchange rate misalignment in Iran.
    Keywords: Persistence of real exchange rate misalignment, Equilibrium real exchange rate, Autoregressive Fractionally Integrated Moving Average model
  • Kiumars Shahbazi, Samad Hekmati Farid, Hadi Rezaei Pages 23-48
    Due to affluence of oil and its low price in OPEC countries¡ energy consumption in these countries is higher than world standards. So¡ Management of demand side of energy and offering solutions to decrease the energy consumption have been economists’ and policy makers’ concern in energy field. The government is one of the major institutions that affect energy consumption management. Hence¡ this paper investigates the nonlinear effect of government size and good governance on energy consumption intensity in OPEC countries during 2002-2011 using the panel smooth transition regression (PSTR) and the variables such as industrial value added and population are used as control variables. The results show that hypothesis of linear relationship between government size¡ good governance and energy consumption intensity is rejected and suggested model has two regimes with one threshold level. In the first regime¡ the government size¡ good governance and population have significant and negative effect and industrial value added has significant and positive effect on energy consumption intensity. In the second regime¡ after the threshold level¡ government size and industrial value added have significant and positive effect¡ and population and good governance have significant and negative effect on energy consumption intensity.
    Keywords: Energy Consumption Intensity, Government Size, Good Governance, PSTR
  • Mohsen Pourebadollahan Covich, Hossein Panahi, Shahriyar Shahbazy Homonlo, Khadijeh Salehi Abar Pages 49-70
    Due to an impressive increase in energy consumption, awareness about energy consumption process and factors influencing it, can help the policies of energy saving and efficient use of it. The industry sector as one of the link factors among other economic sectors in the community, has a determining role in the energy consumption and its efficiency .Accordingly, in this study by using two general methods of analysis of indicator (Laspeyers and Divisia), changes in energy consumption during the period 2000-2011 in the industrial sub-sectors of Iran are analyzed into three components: activity effect, structural effect and the effect of energy intensity. Comparison of methods of index analysis indicates that the results of analysis of the factors affecting changes in energy consumption by AMDI, LMDI and GFI methods are almost the same and they analyzed it completely. While there is a considerable difference between the results of Laspeyers index and real values and it leads to the creation of the remainder. The results suggest that in all four mentioned methods, the main cause of energy consumption increasing is changes of activity effect and in contrast, the most important factor of reducing energy consumption is changes in energy intensity and changes of structural effects have a little impact on energy consumption’s increasing.
    Keywords: Index decomposition analysis, Laspeyers index, Divisia index, Energy consumption, Industrial subsectors, Iran
  • Mohebalah Motahari, Mohammad Reza Lotfali Pour, Mohammad Taher Ahmadi Shadmehri Pages 71-92
    Forecasting exchange rate volatility is important step in exchange market policy making to avoid high volatility of exchange rate. Exchange rate volatility is important because it is an index of investment uncertainty in each economy. The aim of this paper is introducing an Early Warning System (EWS) of high volatility of exchange rate in Iranian exchange market. Therefore, by estimation a Markov switching GARCH model, exchange rate volatility has been modeled. In this paper, the daily data of market exchange rate during 25thOrdibehesht 1385 until 21thTir 1394 has been used. With estimation of this model, transition matrix of probabilities of high and low volatility regimes has been calculated. By using this matrix, probabilities of high and low volatility regimes in Iranian Exchange Market have been calculated for future horizons so, it is possible to achieve a suitable model for forecasting high volatility of exchange rate regime in Iranian Exchange rate Market. The results of this system indicate that the probability of staying in high volatility exchange rate regime, the probability of transition from high to low volatility, the probability of transition from low to high volatility and the probability of staying in low volatility exchange rate regime are 0.14, 0.03, 0.86 and 0.97 respectively.
    Keywords: Early Warning System, Exchange market volatility, Markov Switching GARCH
  • Hossein Asgharpur, Ali Rezazadeh Pages 93-118
    The main objective of this study is determination of food industry companies’ stocks optimal portfolio in Tehran stock market. For this purpose, weekly stock prices of the companies has been used over the period of 2008-2012. We calculated VaR using parametric method for stocks and selected the optimal portfolio of stocks. Optimization portfolio is done to minimize portfolio VaR determined according to expected returns through non-linear programming.Results show that greater weight in the optimal portfolio belongs to stocks that have greater expected return and less VaR. A sensitivity analysis with respect to the confidence level shows that the optimal portfolio does not change when the level is changed. Confidence level increasing only increased portfolio value at risk without changing the optimal portfolio weights.
    Keywords: Stock optimal portfolio, Value at Risk, Food industry companies, Tehran stock market
  • Azam Ahmadyan Pages 119-144
    The collapse and failure of a bank could have devastating consequences to the entire banking system and widespread repercussion effect on other banks and the economy as a whole. The main objective of this paper is to design an early warning system for predicting failure time of banks by type of ownership and investigating the effects of the leading indicators in predicting bankruptcy of the Iran's banks using Kaplan-Meier model and Cox hazard model in survival analysis framework. For this purpose, banks financial statement over the period of 2001-2014 were used. The study showed that the survival of Iranian banks Influenced by 13 leading variable that banking supervisors can use these indices for identifying high-risk banks. The results have shown that Private banks have been less shelf life and the cost indices, credit risk and liquidity risk are the most important factors affecting the time of bank’s insolvency.
    Keywords: Kaplan, Meier, Cox hazard model, Survival analysis, Insolvency, Early Warning System
  • Alireza Tamizi Pages 145-168
    The attention to sustainable development and the necessity of environmental protection, and also the adverse effects of environmental pollution on development and quality of life all over the world, have made the environmental protection a major concern of economic officials. For this reason, over the recent decades an extensive literature has been devoted to improve environmental quality and its determinants. Therefore, economic analysts have focused on these issues more than before. In this regard, to know the effects of air pollution determinants can contribute economic officials to reduce pollution. This study attempted to investigate the effects of some variables on CO2 (as one of the most important air pollution indicators) in developing countries during 1992-2014 using Bayesian econometrics approach and applying Bayesian Model Averaging (BMA). Finally, according to the theoretical and empirical evidence, it is found that Environmental Kuznets’ hypothesized inverted U-shaped relationship between economic growth and environmental quality is supported by data. The findings of the study also showed that energy consumption, electricity consumption, and the variables related to industrialization have positive and almost important relationship with CO2 emissions. Against, literacy rate and income inequality have negative effects on CO2 emissions.
    Keywords: Pollution, CO2 emissions, Environment, Environmental Kuznets Curve (EKC), Bayesian Model Averaging (BMA)
  • Ataollah Rafiei Atani Pages 169-197
    In this paper, by examining the proportion of "subject" and "method" in the conventional economics, a path for theory building in the Islamic economics from a philosophical perspective has been shown. For this purpose, by showing the position of "subject" of every science, opinion of economists on the subject of economics is investigated. In this paper we show that the "subject" of economics is “action of rational economic man”. Thus, all issues, economic theories and schools should logically be based on. Then by showing the relationship between the conventional method of theory building – means of mathematical approach and the subject of conventional economics- Nature of the subject of economics, within the framework of Islamic philosophy has been re-reading. The basic result of this paper is that Islamic approach to economics in addition to the "explanation", has a normative and prescriptive recommendations as well; this approach, comes from an Islamic perspective in the realm of "subject" of the economics.
    Keywords: Subject of economics, Method of conventional economics, Islamic economics, method of Islamic economics