فهرست مطالب

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال دهم شماره 4 (پیاپی 39، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینو خان زاده، پرویز داوودی، حسین صمصامی، فاضل مریدی فریمانی* صفحات 1-32
    عملکرد نامتقارن در تجارت، ناشی از عملکرد نامناسب تولید و مصرف فعالیت های اقتصادی است. از آنجایی که سرمایه، دانش، مدیریت و سایر منابع می تواند در ایران با محدودیت مواجه باشد، از این رو تیوری رشد نامتوازن توصیه به سرمایه گذاری در فعالیت های منتخب می نماید و تیوری های نیوساختارگرایان جایگاه مناسب تجارت را مشخص می کنند. بنابراین برای ایجاد تقارن در تولید و تجارت، این مطالعه با تکیه بر مبانی نظری مرتبط ابتدا زنجیره های تولیدی (محیط درونی اقتصاد ایران) را شناسایی کرده و سپس عملکرد تجارت خارجی اقتصاد ایران در این زنجیره ها (محیط بیرونی) را بررسی می کند. به این منظور از آخرین جدول داده - ستانده بانک مرکزی (1395) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که اقتصاد ایران در محیط داخلی بیشتر در بالادست زنجیره های تولید فعالیت می کند. ازاین رو در محیط خارجی نیز صادرکننده محصولات خام و نیمه خام است و سهم تخصص گرایی عمودی در اقتصاد ایران ناچیز بوده و عمدتا واردات محصولات در فعالیت های پایین دست را شامل می شود. برای ایجاد تقارن در تجارت، باید با جایگزینی واردات ثانویه و توسعه صادرات ثانویه در فعالیت های پایین دست داخلی که ارزش افزوده بیشتر و در سطح بین المللی متقاضیان بیشتری دارد، سرمایه گذاری کرد.
    کلیدواژگان: زنجیره های تولید، میانگین فاصله انتشار، ارزش افزوده داخلی ناشی از صادرات ناخالص، تخصص گرایی عمودی، داده - ستانده
  • سیده سمانه صمدنشان، سید جمال الدین محسنی زنوزی*، صمد حکمتی فرید صفحات 33-64

    شرایط خاص اقتصاد ایران، نرخ ارز را به عنوان یک متغیر مهم در اقتصاد تبدیل کرده است، با این حال طی سی سال گذشته، نرخ ارز از نوسانات قابل توجه برخوردار بوده است و  مطالعات مختلفی برای بررسی نحوه تاثیر این نوسانات بر تراز تجاری پرداخته اند، اما از آنجا که هرکدام از مطالعات به بخش کلی ایران و یا بین کشورها پرداختند در این مطالعه به بررسی جداگانه هر بخش کشاورزی، صنعت و معدن، نفت و گاز و خدمات پرداخته شده است. لذا هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر نامتقارن نرخ ارز واقعی در تراز تجاری در هر چهار بخش کشاورزی، صنعت و معدن، خدمات و نفت و گاز ایران و مجموع چهار بخش می باشد. برای این منظور از رهیافت خود رگسیو با وقفه های گسترده غیرخطی (NARDL) استفاده شد زیرا این روش امکان بررسی اثرات نامتقارن نرخ ارز را در کوتاه مدت و بلندمدت فراهم می کند. برای بررسی ارتباط نامتقارن نرخ ارز با تراز تجاری از داده های سالیانه 1374 تا 1399 استفاده شد. بر اساس نتایج، اثر شوک های ارزی نامتقارن بوده و شوک های مثبت ارزی اثر مثبت بر تراز تجاری داشته است، همچنین شوک های منفی نرخ ارز، معنی دار نبوده است که نشانگر عدم تاثیر سیاست کاهش ارزش پول بر بهبود تراز تجاری می باشد. بنابراین بروز هرگونه شوک ارزی، به معنای ایجاد تلاطم در اقتصاد بوده و یکی از راهکارهای مقابله با این وضعیت، کاهش شکاف میان نرخ ارز رسمی و بازار آزاد و همچنین تک نرخی کردن ارز است.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، تراز تجاری، صنعت و معدن، خدمات، نفت و گاز، کشاورزی
  • زهرا کریمی تکانلو*، امیرعلی فرهنگ، علی محمدپور صفحات 65-102

    تغییرات آب و هوایی جهانی که با  انتشار گازهای گلخانه ای به ویژه دی اکسید کربن تشدید می شود، خطر بزرگی برای زندگی، محیط زیست جهانی و توسعه ایجاد می کند. تخریب محیط زیست یکی از بحث انگیزترین موضوعات در مجامع بین المللی است و نگرانی اصلی برای کل جهان محسوب می شود. بنابراین، محققان و سیاست گذاران توجه خود را از رشد اقتصادی متعارف به رشد سبز معطوف کرده اند. مطالعه حاضر در تلاش برای بررسی تاثیر نااطمینانی سیاست اقتصادی، مصرف انرژی های تجدیدپذیر و کیفیت نهادی بر رشد سبز طی دوره زمانی 1381-1399 در کشور ایران است. متغیر مورد استفاده در نااطمینانی سیاست اقتصادی با یک شاخص ترکیبی بدست آمده است که نااطمینانی در سیاست های ارزی، پولی و مالی با استفاده از الگوهای اقتصادسنجی  و محاسبه شده است. همچنین متغیر رشد سبز، رشد اقتصادی تعدیل شده با محیط زیست است و به تبعیت از تحقیقات احمد و همکاران (2022) و  سوهاگ و همکاران (2022) مورد سنجش قرار گرفته شده است. برای تجزیه و تحلیل موضوع پژوهش از روش خود رگرسیونی با وقفه توزیعی چندکی (QARDL) استفاده شده است. یافته های تجربی نشان می دهد که نااطمینانی سیاست اقتصادی در تمامی چندک های 25/0، 50/0، 75/0 و 95/0 تاثیر منفی بر رشد سبز دارد، در حالی که مصرف انرژی های تجدیدپذیر و کیفیت نهادی، رشد سبز را افزایش می دهند. از متغیرهای کنترلی سرمایه، اشتغال و باز بودن تجارت و تاثیر گذاری آن بر رشد سبز نیز استفاده شده است. در کل چندک ها متغیرهای کنترلی باز بودن تجارت و سرمایه تاثیر مثبت بر رشد سبز داشته است، در حالی که اشتغال تاثیر منفی بر آن داشته است.

    کلیدواژگان: رشد سبز، نااطمینانی سیاست اقتصادی، کیفیت نهادی، انرژی های تجدید پذیر، QARDL
  • آزاده شهاب، محمد شریف کریمی*، سهراب دل انگیزان صفحات 103-140

    مسکن یکی از ابعاد مهم فقر برای تامین نیاز ضروری سرپناه است که با سایر جنبه های زندگی رابطه تنگاتنگی دارد. این موضوع در هدف 11.1 از اهداف توسعه پایدار به عنوان یک برنامه ریزی جهانی بیان شده است. با توجه به اهمیت کاهش فقر در دولت ها و دستیابی به توسعه پایدار جهت شناسایی دقیق مسیله در این مقاله براساس تعریف برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد به اندازه گیری فقر مسکن و عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر آن در استان های کشور طی دهه 1390 با استفاده از دو شاخص ترکیبی درصد خانوار عدم برخوردار از مسکن مقرون به صرفه و درصد خانوار ساکن در مسکن نامناسب در چهار مدل با دو برآوردگر گشتاور تعمیم یافته و حداقل مربعات کاملا اصلاح شده پرداخته است. نتایج نشان می دهد استان های تهران و البرز دارای بالاترین درصد خانوار با هزینه مسکن (اجاره) بیش از 30 درصد هزینه خانوارشان هستند. استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان دارای بالاترین درصد خانوار با حداقل دو محرومیت در ابعاد مسکن (دسترسی به آب، دسترسی به گاز، دسترسی به برق، دسترسی به سرویس بهداشتی، مکان زندگی کافی، مسکن بادوام) هستند. نتایج برآوردگر گشتاور تعمیم یافته تایید می کند که متغیرهای اقتصادی درآمد اثر معکوس، قیمت مسکن و میزان متغیر وابسته سال قبل اثر مستقیم بر درصد خانوار عدم برخوردار از مسکن مقرون به صرفه و درصد خانوار ساکن در مسکن نامناسب دارند و متغیرهای اجتماعی اثر معناداری بر فقر مسکن ایران نداشتند. نتایج مدل حداقل مربعات کاملا اصلاح شده نشان می دهد در بلند مدت قیمت مسکن و درآمد متغیرهای موثر بر فقر مسکن هستند.

    کلیدواژگان: فقر مسکن، هبیتات، عدم دسترسی به مسکن مقرون به صرفه، مسکن نامناسب، روش گشتاور تعمیم یافته
  • فائزه سادات میرفخرالدینی*، میلاد ابراهیمی، فرزانه جندقی اردکانی صفحات 141-172

    امروزه صنعت گردشگری و به دنبال آن صنعت هتلداری را می توان بعنوان یکی مهم ترین عوامل رشد و توسعه اقتصاد جهان در نظر گرفت و تاثیر شاخص های مالی  و اقتصادی بر عملکرد این صنعت غیرقابل چشم پوشی است. در این راستا هدف این پژوهش، سطح بندی شاخص های مالی و اقتصادی در صنعت هتلداری استان یزد می باشد. برای انجام دادن این پژوهش با استفاده از تکنیک فراترکیب و همچنین با استفاده از نظر متخصصان به بررسی شاخص های مالی و اقتصادی اثرگذار در صنعت هتلداری استان یزد پرداخته و شش شاخص مالی اثرگذار در صنعت هتلداری شناسایی شدند. سپس با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری- تفسیری و با استفاده از ابزار پرسشنامه، عوامل در سه گروه سطح بندی شد. در ادامه، پس از مشخص شدن سطوح هر یک از عوامل و همچنین با درنظرگرفتن ماتریس در دسترس پذیری نهایی، مدل نهایی ساختار تفسیری ترسیم شد. بر اساس یافته های پژوهش، سطح اول که تاثیرپذیرترین معیار هم می باشند، شامل شاخص سودآوری هستند. سطح دوم  شاخص بدهی، نقدینگی، کارایی - فعالیت و ریسک و در نهایت سطح سوم، شاخص های اقتصادی را شامل می شود که بیشترین تاثیرگذاری را دارند. شاخص سودآوری بیشتر تحت تاثیر سایر عوامل بوده و جزو عناصر اثرپذیر هستند. متغیرهایی همچون شاخص اقتصادی جزو متغیرهای کلیدی و پیشران به شمار می رود همچنین متغیرهای بدهی، ریسک، نقدینگی، کارایی جزو متغیرهای پیوندی بوده و در واقع هرگونه عملی بر روی این متغیر باعث تغییر سایر متغیرها می شود.

    کلیدواژگان: شاخص های مالی، گردشگری، هتلداری، فراترکیب، مدل سازی ساختاری - تفسیری، شاخص های اقتصادی
  • وحید شهابی*، سید رضا تهامی پور، علی شهابی، محمد امیری صفحات 173-204

    پدیده ناترازی نظام بانکی و جریان ناسالم خلق نقدینگی، نه تنها برای نظام بانکی نامطلوب است، بلکه پیامدهای آن برای اقتصاد کلان کشور نیز مخاطره آمیز است. تداوم این روند امکان ورشکستگی بانک ها و به تبع آن بروز پیامدهای سنگین برای اقتصاد کلان را به بار خواهد آورد، لذا کنترل ناترازی بانک ها بسیار دارای اهمیت است.پژوهش های مختلفی در خصوص دلایل ناترازی بانک ها انجام شده است که رویکرد قالب آنها بررسی مسیله به صورت ایستا بوده است. این در حالی است که اثرات ناترازی بانک ها در طول زمان شکل گرفته و اثر گذاری این پدیده بر سایر متغیرهای کلان بصورت پویا می باشد می باشد لذا در پژوهش حاضر با به کارگیری رویکرد پویایی سیستم، راهکارهایی برای حل مشکل ناترازی بانک ها ارایه شد.نتابج پژوهش نشان داد که در دراز مدت، ضعف در نظارت داخلی و ساختار حاکمیت شرکتی ضعیف در بانک ها ، ضعف در نظارت بیرونی و مماشات با بانک های پر ریسک و همچنین کسری بودجه دولت و فشار بر بانک ها بیشترین تاثیر را در افزایش ناترازی بانک ها دارند. بنابر این توجه به سیاست هایی نظیر اصلاح شجاعانه ساختار مدیریتی، بهبود شرایط حاکمیت شرکتی توسط بانک ها ، مدیریت کسری بودجه توسط دولت و بهبود نظارت بر بانک ها توسط بانک مرکزی، بسیار راه گشا می باشد.

    کلیدواژگان: ناترازی بانک ها، تورم، پویایی شناسی سیستم
  • سید عزیز آرمن*، عبدالمجید آهنگری، بتول آذری صفحات 205-234

    این مقاله درصدد است تا در یک مطالعه‎ی موردی آثار شوک بازار پول بر رفتار مخارج مصرفی خانوارهای شهری را در نسل‎های سنی سالمند، میانسال و جوان آزمون نماید. بدین منظور، جهت بررسی رفتار بین‎نسلی مخارج مصرفی خانوارهای شهری، با استفاده از روش دیتون و پاکسون (1997) و داده‎های مقطعی بودجه‎ی خانوار نوعی بانک اطلاعاتی تابلویی ‎ترکیبی طراحی و رفتار متولدین 1335 تا 1370 مورد تحلیل قرار می‎گیرد. نتایج مطالعه نشان می‎دهد بیشترین مقدار شوک بازار پول در طی دهه‎ی 1390 تا 1400، مربوط به بازه‎ی زمانی 1391-1390 است. بر این اساس نتایج حاصل از وقوع شوک بازار پول بر مخارج مصرفی خانوارها بیانگر آن است که سطح مخارج مصرفی خانوارها در نسل های سنی جوان نسبت به سایر نسل‎ها کمتر بوده و وقوع شوک منفی کوچک و بزرگ در بازار پول سبب شده است تا نسل های جوان نسبت به سایر نسل ها بیشتر در معرض آسیب باشند. همچنین وقوع شوک منفی بزرگ با تحت تاثیر قرار دادن تمامی نسل‎ها سبب شده است که تا حدودی مخارج مصرفی خانوارها در نسل‎های مختلف به یکدیگر نزدیک شود؛ ولی با این حال نسل جوان به دلیل آسیب‎پذیر بودن نسبت به سایر نسل‎ها بیشترین میزان کاهش را متحمل شده است.

    کلیدواژگان: شوک بازار پول، مخارج مصرفی، مطالعه نسلی، داده‎های تابلویی ترکیبی
  • داود محمودی نیا*، فاطمه عبدالهی نسب صفحات 235-276
    یکی از ارکان اساسی سیاست گذاری پولی، سیاست پولی قاعده مند در برابر سیاست پولی صلاحدیدی و یا به بیان دیگر تعهد در برابر صلاحدید است. سیاست صلاحدیدی به دلیل وجود انتظارات عقلایی موجب شکل گیری ناسازگاری زمانی و تورش تورمی در اقتصاد می شود. یکی از راه حل های تورش تورمی افزایش استقلال بانک مرکزی و تمرکز بر ترجیحات آن می باشد. در این مطالعه ترجیحات بانک مرکزی تحت دیدگاه سیاست گذاری پولی قاعده مند و صلاحدیدی تجزیه و تحلیل شده است و در چارچوب رویکرد تعادل عمومی شبیه سازی صورت گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد تورش تورمی تحت رویکرد سیاست پولی قاعده مندی نسبت به سیاست پولی صلاحدیدی کمتر است و افزایش درجه محافظه کاری همراه با ترجیحات بانک مرکزی سطح تورم را کاهش می دهد. از طرف دیگر نتایج حاصل از مدل اقتصاد سنجی برای کشورهای منتخب توسعه یافته و در حال توسعه نشان دهنده ارتباط منفی بین درجه استقلال بانک مرکزی و تورم در این دسته از کشورها است و این اثر در کشورهای در حال توسعه بیشتر نیز می باشد. از این رو پیشنهاد می گردد تا تصمیماتی جدی از سوی دولت جهت تامین بستر مناسب برای افزایش استقلال بانک مرکزی در راستای اجرای هدف گذاری تورم و اثرگذاری مطلوب سیاست پولی در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ترجیحات بانک مرکزی، سیاست قاعده مند، سیاست صلاحدیدی، ناسازگاری زمانی، تورش تورمی
|
  • Minoo Khanzadeh, Parviz Davoodi, Hossein Samsami, Fazel Moridi Farimani * Pages 1-32
    Trade imbalances are often a result of discrepancies in the production and consumption of economic activities. Given the limited availability of capital, knowledge, and resources in Iran, the theory of unbalanced growth suggests that investing in selected activities can help address these imbalances. Additionally, neo-structuralists argue for determining the appropriate level of trade. This study first identified production chains within Iran's domestic environment to achieve symmetric production and trade. Then, the latest input-output table (published by the Central Bank of Iran (2016)) examined the country's foreign trade performance within these chains. The findings reveal that Iran's domestic economy primarily operates upstream of production chains. Because the main exports of Iran are raw and semi-raw products. The contribution of vertical specialization in Iran's trade is insignificant and primarily includes downstream activities. Thus, to achieve symmetric trade, investing in downstream activities within domestic production chains is necessary, as these activities offer higher value-added and have greater demand in international trade. This can be achieved through the second stage of import substitution and export promotion.
    Keywords: Production Chains, Average Propagation Length, Domestic Value – Added in Gross Export, Vertical Specialization, Input – Output Tables Analysis
  • Samaneh Samadneshan, S.Jamaledin Mohseni Zonouzi *, Samad Hekmati Farid Pages 33-64

    Considering the unique economic circumstances in Iran, the exchange rate is a crucial determinant of the Iranian economic state. Over the past three decades, the exchange rate has exhibited significant fluctuations. Given that, previous studies investigating the impact of these fluctuations on the trade balance have primarily focused on overall sectors or international comparisons, In contrast, this study concentrates on specific sectors including agriculture, industry and mining, oil and gas, and services. The primary aim of this research is to analyze the asymmetric effects of the real exchange rate on the trade balance in all four sectors, as well as the overall trade balance of Iran.To achieve this objective, this study utilizes linear and non-linear autoregressive distributed lag methods (ARDL and NARDL methods) to examine the short-term and long-term effects of the real exchange rate on these trade balances. The linear ARDL model is employed to explore symmetric effects, while the non-linear ARDL (NARDL) model is used to evaluate asymmetric effects.The NARDL estimation model indicates that the exchange rate is only significant in the short term and long term in the agriculture sector. This suggests that the real exchange rate has an impact on the trade balance of the agricultural sector. Additionally, the real exchange rate shows a significant non-linear relationship with almost all sectors in the short and long term. The results demonstrate a positive and significant relationship between an increase in the effective exchange rate and the trade balance in both the short and long term. Moreover, the trade balance reacts more to positive shocks in the effective exchange rate than negative shocks

    Keywords: exchange rate, industry, mining, Services, Oil, Gas, Agriculture
  • Zahra Karimi Takanlou *, AmirAli Farhang, Ali Mohammadpour Pages 65-102

    Global climate change, exacerbated by the emission of greenhouse gases (mainly carbon dioxide), poses a significant threat to life, the global environment, and development. Environmental degradation is a highly debated issue in international forums and is recognized as a significant concern worldwide. Consequently, researchers and policymakers have shifted their focus from traditional economic growth to green growth. This study explores the influence of economic policy uncertainty, renewable energy consumption, and institutional quality on green growth in Iran from 2002 to 2020. Economic policy uncertainty is measured using a composite index that incorporates currency, monetary, and financial policy uncertainty, calculated through ARCH and GARCH econometric models. Green growth is defined as economic growth adjusted for environmental considerations, based on Ahmed et al. (2022) and Sohag et al. (2022). The Quantile Auto Regressive Distributed Lag (QARDL) method is employed for data analysis. Empirical findings reveal that economic policy uncertainty negatively affects green growth across all quantiles (0.25, 0.50, 0.75, and 0.95), whereas renewable energy consumption and institutional quality contribute positively to green growth. Control variables, including capital stock, employment, and degree of trade openness, are also incorporated in the analysis. Trade openness and capital positively influence green growth across all quantiles, while employment has a negative impact

    Keywords: green growth, economic policy uncertainty, Institutional Quality, Renewable energies, QARDL
  • Azade Shahab, Mohammad Sharif Karimi *, Sohrab Delangizan Pages 103-140

    Housing is crucial in addressing poverty by providing shelter and is closely interconnected with various aspects of life. This issue is outlined in goals 11 and 1 of the Sustainable Development Goals as part of global planning. To accurately identify the problem, this study measured housing poverty and its economic and social determinants in Iran during the 1390s, based on the United Nations Human Settlements Program's definition. This was achieved using two combined indices: the percentage of households lacking affordable housing and those living in unsuitable housing. Four models were estimated using the generalized method of moments (GMM) and fully modified least squares to analyze the data.The results indicate that Tehran and Alborz provinces have the highest percentage of households with housing costs exceeding 30% of their total household costs. On the other hand, Hormozgan Sistan and Baluchistan provinces have the highest rate of households facing multiple housing deprivations. Economic variables such as income, housing prices, and lagged dependent variables were found to directly impact the percentage of households lacking affordable housing and living in unsuitable housing. Social variables, however, did not show a significant effect on housing poverty in Iran. The fully modified most miniature squares model highlighted that housing prices and income are the most influential variables affecting housing poverty in Iranian provinces in the long term

    Keywords: Housing Poverty, Habitat, lack of access to affordable housing, unsuitable housing, Generalized Method of Moments
  • Faeze Sadat Mirfakhraddini *, Milad Ebrahimi, Farzaneh Jandaghi Ardakani Pages 141-172

    As a significant component of the global economy, the tourism industry has seen substantial growth in recent years. Iran, a country with great tourism potential, stands to benefit from this industry in terms of economic development. However, there has been a lack of focus on performance metrics in the hotel sector, which plays a crucial role in the tourism industry. This study aims to identify financial indicators that can improve hotel performance and help managers make informed decisions. Through a structural-interpretive model, this research explores the impact of various economic indicators on the hotel industry in Yazd province, Iran. Data was collected from hotel managers and experts in the field, and indicators were analyzed using the ISM technique. The results highlight the importance of economic indicators, liquidity indicators, debt indexes, risk index, efficiency index, and profitability index in determining hotel performance. It is recommended that hotel managers prioritize economic indicators to ensure overall success and consider further research to enhance financial decision-making in the industry

    Keywords: Financial indicators, Tourism, hospitality, meta composition, Structural-Interpretive Modeling, Economic indicators
  • Vahid Shahabi *, Seyed Reza Tahami Pour, Ali Shahabi, Mohammad Amiri Pages 173-204

    The imbalance in the banking system and the unhealthy flow of liquidity are unfavorable for the banking system and dangerous for the country's macroeconomics. Continuing this trend will bring about the possibility of bank bankruptcy and, as a result, heavy consequences for the macroeconomy, so controlling the imbalance of banks is significant.Various research studies have been conducted regarding the reasons for banks' disharmony, and their approach was to examine the problem statically. This is even though the effects of banks' imbalances are formed over time, and the impact of this phenomenon on other macro variables is dynamic. Therefore, in the present research, solutions were presented to solve the problem of banks' imbalances by applying the system dynamics approach.The research results showed that in the long term, weakness in internal supervision and weak corporate governance structure in banks, weakness in external supervision and Appeasement with high-risk banks, as well as government budget deficit and pressure on banks have the most significant effect on increasing banks' imbalances. Therefore, paying attention to policies such as boldly reforming the management structure, improving the conditions of corporate governance by banks, managing the budget deficit by the government, and improving the supervision of banks by the Central Bank is very helpful.

    Keywords: Bank imbalance, Inflation, System dynamics
  • Seyed Aziz Arman *, Abdolmajid Ahangari, Batool Azari Pages 205-234

    This article presents a case study to assess the impact of monetary market shocks on the consumption behavior of urban households across different age groups (elderly, middle-aged, and young cohorts). Utilizing a method developed by Deaton and Paxson (1997) and analyzing cross-sectional household budget data, a pseudo-panel dataset is constructed to examine the intergenerational consumption patterns of individuals born between 1957 and 1992. The findings highlight that the highest magnitude of monetary market shock occurred from 2011 to 2012. It is observed that young households exhibit lower consumption levels compared to other cohorts and experience greater vulnerability to both small and significant adverse shocks in the monetary market. Furthermore, a significant negative shock impacts all age groups, resulting in a convergence of consumption expenditures across cohorts; however, the young cohort experiences the most significant reduction in consumption due to its heightened vulnerability relative to other age groups

    Keywords: Monetary shocks, Consumption Expenditures, cohort study, Pseudo Panel Data
  • Davoud Mahmoudinia *, Fatemeh Abdolahi Nasab Pages 235-276
    This study investigates the impact of central bank autonomy and preferences on inflation targeting within rule-based and discretionary monetary policy frameworks. Due to rational expectations, discretionary policies often lead to time inconsistency and inflationary biases. Increasing central bank independence and aligning preferences with inflation control are proposed as solutions to mitigate these biases. This study analyzes central bank preferences in rule-based and discretionary policies using a general equilibrium approach and conducts simulations. Results indicate that inflation rates are lower under rule-based policies and that increasing the central bank's conservatism and preferences reduces inflation. Additionally, econometric models show a negative relationship between central bank independence and inflation in both developed and developing countries
    Keywords: Central bank preferences, rule-based policy, discretionary policy, time inconsistency, inflation bias