فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 6 (تابستان 1390)

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 6 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • قرآن، گستره معانی و رابطه آن با جاودانگی
    سید مهدی احمدی نیک صفحات 11-26
    پاسخگویی قرآن به نیازه های روز و اعتقاد به جاودانگی و ابدیت آن از باورهای مسلمانان است. این باور، اندیشمندان مسلمان را بر آن داشته تا درباره مسئله «چگونگی پاسخگویی قرآن در گستره زمان ها و جاودانگی آن» بحث کنند و پاسخ های مطلوب و عقل پسندی ارائه دهند. این بررسی ها به نتایج و نکات ارزشمندی منتهی شده است، به یقین یکی از نکات مهم، مسئله گستره معانی آیات قرآنی است که می تواند پاسخگوی این نیازها باشد و در روایات نیز بر آن تاکید شده است. این پژوهش به دنبال بررسی این مسئله در روایات است که با عنوان ظاهر و باطن مطرح شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، عترت، روایات، ظاهر، باطن، گستره معانی، رابطه، جاودانگی
  • چالش های فراوری و ترجمه قرآن در عصر جهانی شدن
    محمدرضا آرام صفحات 27-46
    این روزها دغدغه و اضطراب جهانی شدن، مشغله ذهنی بسیاری از متفکران عرصه سیاست، اقتصاد و غیره را تشکیل می دهد و همه به نوعی از دید خود به این مقوله پرداخته و آن را رد یا قبوا می کنند و آنچه در این مقوله به فراموشی سپرده شده و یا حداقل کمتر توجه شده است، توجه به نقش ترجمه های قرآن کریم و جایگاه آن در این زمینه است. این پژوهش می کوشد تا ضمن اراده معنای مورد نظر از مغهوم جهانی شدن، اصول، ویژگی ها، نتایج و پیامدهای آن، ساز و کارهای تحقق طرح جهانی سازی فرهنگ قرآن و آسیب های جهانی شدن دین را بررسی کند و سپس چالش های فرهنگ قرآنی در عصر جهانی شدن را بیان کند. این مقاله «قرآن» و «جهانی شدن» را ملازم هم دانسته و بیان می کند قرآن کریم وحی نامه الهی است که برای هدایت نظری و علمی انسان در همه عصرهای آمده است.
    کلیدواژگان: قرآن، ترجمه، چالش، جهانی شدن، فرهنگ، آسیب، پژوهش، پیامدها
  • کشف الاسرار آیینه بلاغت قرآن
    علی دهقان صفحات 47-72
    یکی از وجوه برجسته قرآن کریم، فصاحت و بلاغت آن است؛ یعنی سخن رسا و مقتضی حال، شیوا و روشن، که سخن خدا نمونه بی مثال آن می باشد. عرب از دیرباز با آزمون های گوناگون ارزش اعجاز این نامه آسمانی را درک کرده اند و مسلمانان برای نشان دادن شگفت آفرینی آن کتابهای فراوانی نوشته اند. رشیدالدین میبدی در تفسیر کشف الاسرار، جلوه هایی از اعجاز بلاغی و زیبایی های کلامی قرآن را شرح داده است. انواع شگردهای فصاحت، علم معانی و بیان (شاخه های بلاغت) به کار رفته در کلام الله در تفسیر مذکور بحث و بررسی شده است. بنابر این کشف الاسرار و عده الابرار میبدی- علاوه بر اعتبار تفسیری- مرجعی در نشان دادن رسایی قرآن و به عبارتی آیینه بلاغت قرآن می باشد. این مقاله حاصل مطالعه و بررسی مباحث بلاغی قرآن در ده جلد موجود کشف الاسرار است که نکات مهم بلاغی قرآن را از دیدگاه نویسنده آن تفسیر بزرگ به عنوان شواهد و مستندات نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بلاغت، قرآن، سخن، میبدی، کشف الاسرار، فصاحت، اعجاز
  • متشابه و محکم و راسخان در علم از دیدگاه امام علی (ع)
    رضا رستمی زاده، مجید خزایی صفحات 73-88
    بحث مهم و متشابه از مهمترین مباحث علوم قرآنی است که در طول تاریخ بسیار مورد نزاع و اختلاف دانشمندان اسلامی و مفسران بنام قرار گرفته است؛ تا آن حد که نزدیک به بیست نظر درباره مفهموم و مصداق محکم و متشابه قرآنی و جایگاه راسخان در علم نسبت به فهم محکم و متشابه ارائه شده است که برخی از این نظرات قابل نقد و برخی دیگر نزدیک به هم یا مثل هم هستند.
    در این مقاله ضمن اشاره کوتاهی به پیشینه این بحث و آوردن نظرات دانشمندان اسلامی، به بررسی دیدگاه امام علی، علیه السلام، درباره محکم و متشابه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حضرت علی علیه السلام، محکم، متشابه، مفسران، نزاع، نقد، مصداق، راسخان در علم
  • نقدی بر مستثنیات ربا و مفاهیم آن در قرآن
    محمد علی صفا صفحات 89-106
    ربا به عنوان یک پدیده مخرب اقتصادی جامعه از بدو تشریع اسلام مورد توجه و نهی شارع قرار داشته استبه طوری که از لحن خطابات شارع بر حرمت آن می توان به عمق مفسده آن و انزجار شارع مقدس از آن پی برد، خصوصا بعد از آنکه ما معتقدیم احکام در اسلام تابع مصالح و مفاسد حاصل از آنها می باشد. اما با تمام تاکیداتی که اسلام بر حرمت این پدیده فاسد اقتصادی داشته، مشهور فقها معتقدند استثنائاتی هم برای آن قائل شده است، که عبارت است از عدم حرمت ربای پدر از فرزند و مسلمانان و شوهر از همسر خود. فقها نیز در اثبات این مستثنیات ادله ای را ذکر کرده اند که به تفسیر در کتب فقهی آمده است. ولی به نظر می رسد این ادله در اثبات علیت مستثنیات کافی نباشد این مقاله نقدی است بر ادله فقها بر جواز مستثنیات ربا که ارائه می شود.
    کلیدواژگان: ربا، ربح، سرمایه، جامعه، فقها، استثنا، شارع، مفسده
  • مواد پروتئینی در قرآن و حدیث
    عبدالمجید طالب تاش، معصومه داودی صفحات 107-128
    قرآن کردیم در خصوص بعد جسمانی انسان که جایگاه و میزبان روح مقدسی است و از جانب خالق یکتا در این کالبد جسمانی دیده شده است، اهتمام ویژه ای دارد. به طوری که در بیش از 300 آیه به طور مستقیم یا غیر مستقیم موضوع غذا و تغذیه مطرح شده است. زیرا بی تردید لازمه رسیدن به کمال انسانی بهرهمندی از سلامت تن و روان است که نوع غذا و روش تغذیه نقش اساسی در تحقق آن ایفا می کند. چنانچه پیامبر اسلام (ص) منشا بروز و ظهور هر گونه بیماری را مربوط به آن دانسته و معده را خانه هر بیماری و امساک در پرخوری را بهترین درمان دانسته اند و به طور کلی ایات و روایات فراوانی درباره تاثیر تغذیه و چگونگی استفاده از این مواد، آداب غذا خوردن و میزان آن بر سلامت جسم و روح انسان وجود دارد که با استفاده از آنها می توان تا حد زیادی از امراض جسمی و روحی و حتی اخلاقی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: تغذیه، اخلاق، قرآن، روایات، جسم، روح، سلامت، پروتئین
  • مطهرات از دیدگاه ائمه و قرآن در فقه امام جعفر صادق(ع)
    رحمان مجازی دلفارد صفحات 129-144
    به طور کلی معنا و مفهوم کفر در اصطلاح قرآن و حدیث چندان تفاوتی ندارد. براین اساس، می توان مجموعه معانی واژه کفر را که در احادیث کتاب شریف بحار انوار و در بیش از پنج هزار مورد، با شکل ها و صیغه های گوناگون به کار رفته شده را در پنج گروه دسته بندی کرد: 1. انکار یگانگی خداوند یا برخی صفات او یا شک در آنها 2. انکار نبوت عامه یا خاصه 3. انکار معاد یا برخی خصوصیات آن 4. انکار امامت 5. ارتکاب معصیت. هرچند در این تحقیق تنها اهل کتاب مورد نظر می باشند، اما از آنجا که فقی هان شیعی از کافر بنام یکی از نجاست نام برده و اهل کتاب و مشرکان مشمول این عنوان هستند، لذا آشنایی با مفهوم «کفر» به ویژه در فرهنگ و حدیث، از ضروریات مقاله حاضر است تا حدود قلمرو موضوع تحقیق روشن شود.
    کلیدواژگان: اهل کتاب، وحی، کفر، ائمه، قرآن، حدیث، شیعه، نجاست
  • بازشناسی الگوی صحیح مصرف در قرآن و حدیث
    مهدی ممتحن، اختر سلطانی، محمد امین رودینی صفحات 145-174
    آبادانی و پیشرفت، یکی از آرمانهای والای جوامع بشری است. ارائه الگوی مطلوب برای تحقق ایده فوق از ضرورت های اجتنای ناپذیری است که در تمامی مکتب های بشری و الهی بالاخص دین مقدس اسلام به آن پرداخته شده است. پرداختن به این موضوع، از نگاه دین، بالاخص قرآن کریم و حدیث معصومین (ع) وظیفه اندیشمندان مشفقی است که از منظر دین به پدیده های سیاسی و اجتماعی می پردازند، لذا این مقاله در پی آن است که با ارائه تعریف الگوی مصرف، مبانی نظری اصلاح الگوی مصرف را به عنوان پیش درآمد ارائه الگوی آرمانی مصرف صحیح، به رشته تحریر در آورد و با بررسی آیات قرآن کریم و احادیث معصومین (ع)، مهمترین علل و عوامل بازدارنده این اقدام سترگ را تحلیل و در پایان آثار پر برکت و اثربخش اصلاح الگوی مصرف را به خواننده عرضه کند.
    کلیدواژگان: مبانی نظری، الگوی مصرف، اسراف، تبذیر، اتراف، اسلام، قرآن، آرمان
  • عوامل و زمینه های ناپوشیدگی زنان در اندیشه اسلامی
    سید رضا موسوی صفحات 175-196
    این نوشتار در صدد بررسی«عوامل و زمینه های ناپوشیدگی زنان در اندیشه اسلامی» است که به عامل درونی و شخصیتی همانند بی هویتی و بی هدفی در زندگی، عزت نفس پایین و احساس کهتری، کمبود عاطفی و یاس از آینده و عامل بیرونی و اجتماعی مانند حقوق محوری، عدم پایبندی خانواده ها به ارزش های دینی، آشفتگی و نابسامانی خانواده و بیکاری... می پردازد. اگر در روابط اجتماعی، معیارهای اخلاقی و عقلانی در پوشش و ارتباط با نامحرم رعایت نشود، امنیت جامعه به طور جدی در معرض خطر قرار خواهد گرفت. مقاله حاضر به عوامل روانی و شخصیتی و همچنین عوامل اجتماعی تاثیرگذار بر رفتار زنان می پردازد. این تحقیق با روش کتابخانه ای و استفاده از قرآن کریم و روایات معصومان (ع)، در پی پاسخ گویی به پرسش های موجود در این تحقیق است.
    کلیدواژگان: جلوه نمایی، زنان، شخصیت، اجتماع، اندیشه اسلامی، بی هویتی، ارزش، کمبود
  • ریخت شناسی داستان حضرت سلیمان (ع) در قرآن
    ناهید نصیحت، نعیمه پراندوجی صفحات 197-218
    یکی از ره آوردهای ادبی قرآن ابتکار و آفرینش داستان های هنری واقعی است. خداوند متعال با اسلوبی متین و مستحکم عناصر داستانی رخدادها را به نمایش می کشد. از جمله داستان هایی که در آیات شریفه به تصویر کشیده شده داستان حضرت سلیمان است. از آنجا که داستان امرزه اهمیت دارد، داستان حضرت سلیمان هم به عنوان یکی از زیباترین داستان های قرآن رویکرد تفسیری ادبی و هنری جدید می طلبد. آنچه در مورد سلیمان نبی در قرآن ترسیم شده مجموعه داستان کوتاه پیرامون مورچه، اسبان، اطلاع رسانی هدهد، ایمان آوردن ملکه سبا و... می باشد. این داستان ها به دلیل حضور شخصیت های غیر بشری چون جن، هدهد، مورچه و باد و نیز تسخیر آنها در خدمت پیامبر پادشاه همچنین دانستن زبان پرندگان تفاوت بارزی با سایر داستان ها دارد. هریک از این عناصر- آنچنان که مستلزم شیوه یگانه قرآن است، در محور شکر و اخلاص نمود یافته و شگفت انگیزی پدیده ها را متجلی می کند.
    کلیدواژگان: داستان، عناصر هنری، حضرت سلیمان، قرآن، شکر، اخلاص، تفسیر، هدهد
  • ارتباط انسان ها در عالم آخرت از منظر قرآن
    مجید وزیری صفحات 219-230
    بنا بر نظریه غالب (نظریه ملاصدرا) در تبیین معاد جسمانی، انواع نعمت ها و عذاب های اخروی و هر آنچه در عالم آخرت برای انسان اتفاق می افتد، در قلمرو مثال متصل محقق می شود و امور خارج از نفس بوده و مخلوق قوه خیال اوست. نخستین پیامد چنین نظریه ای شخصی بودن معاد است و حال آنکه آیات بسیاری از قرآن کریم ناظر بر وجود ارتباطات جمعی گوناگون (رابطه شهادت، شفاعت، تصرف، پرس و جو، مجالست و محبت، اشراف، مناداه، مخاصمه، مجادله و استهزاء) در بین انسان ها با یکدیگر (بهشتیان با یکدیگر و دوزخیان و کفار با یکدیگر) می باشد که این امر با شخصی بودن معاد در قلمرو مثال متصل سر سازگاری ندارد. لذا با توجه به آیات بیان شده حداکثر می توان نظریه ملاصدرا در تبیین معاد جسمانی را در قلمرو مقال منفصل پذیرفت.
    کلیدواژگان: قرآن، انسان، معاد جسمانی، برزخ، قیامت، بهشت، دوزخ
|
  • The Qoran, its meanings and its relation to the eternity
    Seyed Mehdi Ahmadi Nik Pages 11-26
    The Qorau's response to the daily needs and believ inz in eternity 1S one of the beliefs of Muslims .This belief has encouraged Muslim thinkers to discuss about the quality of the Qorans response in the realm of times and its eternity and offer ideal and reasonable responses .This examination has led to some precious results and the quality of the response to the needs of different times and generations has been clarified. Meanings realm of the Qoranic verses is definitely one of the most important subjects which can answer these needs and has been emphasized in the traditions .This research will consider the mentioned subject in the traditions under the title of appearance and reality.
    Keywords: The Qoran, the household. traditions. appearance. reality. meanings realm, relation, eternity
  • The challenges of translation of the Qoran in the globalization era
    Mohammad Reza Aram Pages 27-46
    These days apprehension of the globalization has engaged many thinker's mind in the field of politics, economics, etc and all people have considered this matter from their own viewpoint to accept or refuse it. What is lost in this matter or has gotten less attention is the role of the great Qoran and its position in this field. This research is attempting to offer the intended meaning from the concept of globalization and examine its principles, features, results, consequences and the equipments to achieve the globalization of the Qoranic culture as well as the harms of the religion globalization and then express the challenges of the Qoranic culture in the globalization era .This article considers "the Qoran" and " globalization" inseparable.
    Keywords: The Qoran, translation, challenge. globalization, Culture, harm, Research, consequences
  • The Kashf-ol Asrar a reflection of the Qoran's eloquence
    Ali Dehghan Pages 47-72
    One of the prominent aspects of the Qoran is its eloquence and to be God's word is its unique sample .Since a long time ago Arabs have realized the value of this heavenly miracle by being tested in different fields and Muslims have written many books to show its wonders. Rashid-e Din Meibodi has explained some of the Qoran's manifestations and several knacks of eloquence, semantics, applied in the Qoran have been discussed in the above commentary. Therefore Kashf-ol Asrar and Oddat-ol Abrar are good sources to show the eloquence of the Qoran .This article is the result of studying rhetorical subjects of the Qoran in ten volumes in Kashf-ol Asrar which shows the important rhetorical points of the Qoran as evidence from the view point of its writer.
    Keywords: eloquence, The Qoran, word, Meibodi, Kashf. ol Asrar, Miracle
  • Multivalent and precise verses and experts in knowledge from Imam Ali's point of view
    Reza Rostami Zadeh, Majid Khazaie Pages 73-88
    Multivalent and precise verses are among the most important issues in Quranic subjects which have always been a matter of dispute and argument by Islamic scientists and interpreters; almost twenty different ideas and views about the concept and evidence of Quranic multivalent and precise verses and the position of experts in knowledge have been offered: some of them can be criticized and some are similar or the same.
    The present article tries to study the background of the abovementioned subjects shortly and provide the Islamic scientist's as well as ImamAli's view about multivalent and precise verses.
    Keywords: Imam Ali (AS). multivalent verses, precise verses, interpreters. argument. criticism, evidence. experts in knowledge
  • Criticizing the exceptions for usury
    Mohammad Ali Safa Pages 89-106
    Usury is an economical destructive phenomenon in the society since the beginning of Islam and has been taken into consideration and also prohibited by the legislator. We can understand the depth of its corruption and the legislator's disgust by considering his sermon, especially regarding the fact that we believe all religious percepts in Islam are dependent on their interests and corruptions. Despite the emphasis of Islam on giving regard to this phenomenon, most jurists have considered some exceptions for it. They have offered some proofs to demonstrate the exceptions .But it seems that these proofs are not enough to demonstrate them. This article criticizes the jurist's proofs about the lawfulness of the exceptions for usury.
    Keywords: usury. interest, Capital, society.jurists, exception, legislator, Corruption
  • Proteins in the Qoran & tradition
    Abdol Majid Taleb Tash, Masoome Davoodi Pages 107-128
    The great Qoran has greatly attempted about the bodily aspect of human which is the place and host of a holy spirit from the unique creator. So that there are more than 300 verses about food and nutrition, directly or indirectly. Because to be physically and mentally healthy is undoubtedly essential to achieve human perfection and the kind offood and nutrition has the main role to fulfill this. The prophet ofIslam (p .f. h) considers the stomach as the source of any diseases and blames food and nutrition for any diseases .He considers being thrifty in eating as the best cure. In general there are many verses and traditions about this subject that we can prevent physical. mental and moral diseases by using them .
    Keywords: nutrition. morality. the Qoran, traditions, Body, Spirit, Health, Protein
  • The pure from the Qoranic & Imams viewpoint in the religious jurisprudence of Imam Jafar (p.f.h)
    Rahman Majazi Delfard Pages 129-144
    In general. there are not many differences in the meaning and concept of blasphemy in the Qoran and tradition's term .So we can categorize different meanings of blasphemy into five groups which have been used in the traditions of the Behar-ol A11\ar and in more than five thousands subjects in different forms and tenses: I.Rejecting or doubting the uniqueness of God or his attributes 2.Rejecting the general or specific prophesy 3.Rejecting the resurrection or some of its specifications 4.Rejecting Imamates of (leadership ) S.C ommiting a sin. However in this article we just mean the followers ofthc Book. the Shiite jurisprudents call blasphemy as one of the impurity including the followers of the book and dualists .
    Keywords: the followers of the Book. inspiration. blasphemy. Imams. the Qoran, tradition. Shiite. impurity
  • The proper consumption pattern in the Qoran & tradition
    Mahdi Momtahen, Akhtar Soltani, Mohammad Amin Rodini Pages 145-174
    Prosperity and improvement are eminent aspirations all societies. Presenting an ideal pattern for the mentioned to be realized is one of the inevitable necessities considered in all human and divine schools. especially the holy religion of Islam .To consider this subject from the religious view, especially the Qoran and traditions of the infallible lmamsip.f.t) is the duty of affectionate thinkers .So this article wants to introduce the theoretical basics ofthe proper consumption pattern as a prelude to introduce the ideal pattern by offering a good definition of it. This article will analyze the most important causes and factors of this great measure by examining the verses of the Qoran and traditions.
    Keywords: theoretical basics. consumption pattern, Wasting, Islam. the Qoran. aspiration
  • The proper consumption pattern in the Qoran & tradition
    Seyed Reza Moosavi Pages 175-196
    Prosperity and improvement are eminent aspirations all societies. Presenting an ideal pattern for the mentioned to be realized is one of the inevitable necessities considered in all human and divine schools. especially the holy religion of Islam .To consider this subject from the religious view, especially the Qoran and traditions of the infallible lmamsip.f.t) is the duty of affectionate thinkers .So this article wants to introduce the theoretical basics ofthe proper consumption pattern as a prelude to introduce the ideal pattern by offering a good definition of it. This article will analyze the most important causes and factors of this great measure by examining the verses of the Qoran and traditions.
    Keywords: theoretical basics. consumption pattern, Wasting, Islam. the Qoran. aspiration
  • Study of the story of the eminence Soleyman(p.f.h) in the Qoran
    Nahid Nasihat, Naeimeh Paranduji Pages 197-218
    One of the literary gifts of the Qoran is its artistic creativity and creation in the true stories. The exalted God demonstrates all events and characters in a firm style .One of the stories portrayed in the holy verses is the story ofthe eminence Soleyman(p. f.h). Since the story has the great importance today, this story as one of the most beautiful stories in the Qoran requires a new literary and artistic commentary. Whatever portrayed in the Qoran includes some short stories about ants, horses, informative hoopoe, queen Saba's belief in God, and some inhuman characters such as j inni, hoopoe, ant, wind, and capturing them to be at the service of the prophet and also knowing the language of birds .Each of these elements has been appeared by centering gratitude and sincerity.
    Keywords: story, artistic elements, the eminence Soleyman(p.f.h), The Qoran, gratitude, sincerity, Commentary, hoopoe
  • The factors and grounds of women's being unveiled in the Islamic thought
    Majid Vaziri Pages 219-230
    This text is going to examine the factors and grounds of women's being unveiled in the Islamic thought which considers internal and personality factors such as lack of identity and purpose in life, low confidence, inferiority, lack of emotion, disappointment from the future and external and social factors such as central rights, familie's not being bound to the religious values, family chaos and unemployment If moral and rational standards in being veiled and relation with a stranger are not observed in the social relations, the security of the society will be seriously in danger.
    Keywords: flaunting, women, character, society, Islamic Thought, lack of identity, value, lack