فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 9 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد احمدی زاده، جعفر انیسی صفحات 1-17
    مقدمه
    این مطالعه با هدف، مقایسه اثربخشی سه روش درمان شناختی- رفتاری شامل؛ حل مسئله، مواجه سازی و روش ترکیبی (متشکل از دو روش حل مسئله و مواجه سازی به صورت توام) بر کیفیت زندگی و ابعاد مختلف آن در جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه انجام شده است.
    روش
    نمونه تحقیق شامل100 جانباز مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه ناشی از جنگ، که با استفاده از یک طرح شبه آزمایشی، با پیش آزمون و پس آزمون درسه گروه آزمایشی شامل: 1- حل مسئله 2- مواجه سازی 3- ترکیبی؛ و یک گروه شاهد به طور تصادفی انتخاب و جایگزین شدند. هریک از گروه ها 25 نفر عضو داشت .ابزار اندازه گیری پرسشنامه کیفیت زندگی36SF بود.
    نتایج
    نتایج نشان داد هر سه روش درمان شناختی - رفتاری در افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه اثربخش بودند. هر چند تفاوت های جزیی در مولفه های کیفیت زندگی وجود داشت، ولی درنمرات کل گروه ها با هم مشابه بودند. همچنین کیفیت زندگی در گروه حل مسئله بعد از سه ماه از درمان افزایش و پایداری بیشتری داشت.
    بحث: یافته های این مطالعه همگام با سایر مطالعات انجام شده در گذشته حاکی از آن است که،روش های درمان شناختی– رفتاری بر درمان و افزایش کیفیت زندگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه اثر بخش می باشد .
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، مهارت حل مسئله، مواجه سازی، جانباز، کیفیت زندگی
  • جواد خدادادی سنگده، خدابخش احمدی، علی ملازمانی، سجاد آلبو کردی صفحات 19-28
    مقدمه
    دوره نوجوانی به دلیل خودمحوری و عدم درک صحیح نوجوان از رفتارهای خود، مرحله مهمی برای شروع رفتارهای پرخطر محسوب می شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی شیوع رفتارهای پرخطر درمیان نوجوانان خانواده های نظامی و هم وقوعی این رفتارها انجام شده است.
    روش
    دراین پژوهش توصیفی مقطعی، 457 نفر از نوجوانان دختر و پسر خانواده های نظامی به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند و با استفاده از مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده به کمک نرم افزار SPSS و با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T برای گروه های مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج به دست آمده نشان داد که 4/23 درصد از نوجوانان نظامی خطرپذیری بالایی را در زمینه رانندگی پرخطر گزارش کردند. این میزان برای رابطه جنسی 8/19 درصد، مصرف مشروبات الکلی 5/5 درصد، مصرف سیگار 7 درصد، مصرف مواد مخدر 7/2 درصد و خشونت و درگیری 7/7 درصد به دست آمد. بررسی هم وقوعی رفتارهای پرخطر نیز نشان داد که بین انواع رفتارهای پرخطر رابطه مثبت و معناداری وجود داشت.
    بحث: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، توجه جدی به دو نوع رفتار رانندگی پرخطر و رفتار جنسی پرخطر که از شیوع بالایی برخوردارند، برای سلامت نوجوانان اساسی است. انجام اقدامات پیشگیرانه در سنین پایین تر و اجرای برنامه های آموزشی به نوجوانان و والدین آن ها جهت کاهش رفتارهای پرخطر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شیوع شناسی، رفتارهای پرخطر، نوجوان، خانواده
  • بهناز دوران، محمد مجدیان، غلامرضا میرزایی صفحات 29-38
    مقدمه
    صرف نظر از محیط های متنوعی که روان شناسان در آن فعالیت دارند، همه آنها با چالش های اخلاقی مواجه می شوند. در این میان روان شناسان نظامی نیز مستثنی نبوده و انتظار می رود که بنا به ماهیت محیطی که در آن کار می کنند، با چالش های اخلاقی خاص خود مواجه باشند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های اخلاقی در میان روان شناسان نظامی طراحی شده است.
    روش
    روش به کارگرفته شده در پژوهش حاضر، روش پیمایشی با هدف توصیف است. جامعه آماری آن کلیه روان شناسان شاغل دریک سازمان نظامی هستند که حداقل دارای مدرک کارشناسی ارشد بوده و در مراکز مشاوره آن سازمان به ارائه خدمات روانشناختی مشغول هستند . حجم گروه نمونه 31 نفر است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با الهام از پژوهش ارم و دئرمن (2001) است.
    نتایج
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد رازداری، دوگانگی ارزش ها، صلاحیت و روابط دوگانه به ترتیب عمده ترین چالش های اخلاقی مطرح شده در پژوهش هستند.
    بحث: پرداختن به چالش های اخلاقی روان شناسان نظامی می تواند به آنان در تصمیم گیری در دو راهی های اخلاقی کمک کند، همچنین بر مطالبات سازمانی تاثیر گذاشته و آن را تعدیل می نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، روان شناسی نظامی، چالش اخلاقی
  • محسن گل پرور، زهرا زمانی، فاطمه ولیخانی، زهرا جوادیان صفحه 39
    مقدمه
    جو اخلاقی سازمان از زمره عناصر تاثیرگذار بر رفتارهای متنوع کارکنان در محیطهای کار است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ساده و تعاملی مولفه های جو اخلاقی سازمان (مراقبت، قانون و قواعد، خدمت، استقلال و گرایشات ابزاری) با رفتارهای انحرافی و یاری رسانی به مرحله اجرا درآمد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش را کارکنان یک سازمان نظامی در شهر اصفهان تشکیل دادند که از میان آنها 193 نفر با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه 36 سوالی جو اخلاقی سازمان، پرسشنامه رفتارهای انحرافی و پرسشنامه رفتارهای یاری رسانی بودند. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که: 1- گرایشات ابزاری رابطه خدمت را با رفتارهای انحرافی معطوف به سازمان و همکاران تعدیل می نماید.تحلیل ساده شیب خط نشان داد که در گرایشات ابزاری بالا رابطه منفی و معنا داری بین خدمت و رفتارهای انحرافی معطوف به سازمان و همکاران وجود دارد. 2- استقلال نیز رابطه قانون و قواعد و خدمت را با یاری رسانی تعدیل می نماید. تحلیل ساده شیب خط نشان داد در استقلال پایین بین قانون و قواعد با یاری رسانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.همچنین نتایج نشان داد که در استقلال بالا بین خدمت با یاری رسانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    بحث: شواهد حاصل از این پژوهش نشان می دهد که وقتی اخلاق فردی (استقلال و گرایشات ابزاری) در تعامل با گرایشات اخلاق جمعی (مراقبت، خدمت و قانون و قواعد) قرار می گیرد، تاثیر گرایشات اخلاق جمعی را بر رفتارهای انحرافی و یاری رسانی تغییر می دهد.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی سازمان، رفتارهای انحرافی، رفتارهای یاری رسانی
  • سمیه کاظمیان، معصومه اسمعیلی، کیومرث فرحبخش صفحات 55-62
    مقدمه
    مهمترین هدفی که مراکز اورژانس اجتماعی دنبال می کنند فراهم آوردن پایگاهی امن برای ارجاع اولیه هر نوع آسیب اجتماعی است. به همین منظور، پژوهش حاضر به بررسی ویژگی-های شخصیتی و سبک های مقابله ای زنان و دختران ارجاعی در مقایسه با دختران عادی می پردازد.
    روش
    جامعه آماری را، کلیه ی زنان و دختران ارجاعی که در 6 ماهه ی اول سال 1390 به مرکز اورژانس اجتماعی شهر مشهد ارجاع شده بودند، تشکیل می دهد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 50 نفر از آنها انتخاب شدند. جامعه دختران عادی را دانشجویان جدیدالورود ساکن خوابگاه دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل میدادند. از طریق همتاسازی 50 نفر از دانشجویان جدیدالورود به طور تصادفی انتخاب و به عنوان گروه کنترل در پژوهش قرار گرفتند. سپس پرسشنامه های شخصیت آیزنک و راهکارهای مقابله ای فولکمن و لازاروس، بر روی گروه های مورد مطالعه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS16 و آزمون t مستقل استفاده گردید.
    نتایج
    بررسی نتایج بدست آمده نشان داد که زنان و دختران ارجاعی از لحاظ ویژگی های شخصیتی روان نژندی (05/0>p) و روانپریشی (01/0>p) تفاوت معناداری با گروه عادی دارند. همچنین در سبک مقابله ای هیجان مدار بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد اما در سبک مقابله ای مسئله مدار بین آن ها تفاوتی یافت نشد (06/0>p).
    بحث: نتایج این پژوهش نشان داد که زنان و دختران ارجاعی، افرادی مضطرب، نگران، خشن و پرخاشگر و آماده ابتلا به افسردگی هستند و در مقابله با مشکلات، بیشتر از سبک های مقابله ای هیجان مدار نسبت به افراد سالم استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: زنان و دختران ارجاعی، ویژگی های شخصیتی، سبک مقابله هیجان مدار و مسئله مدار
  • محسن اسکندری صفحات 63-74
    مقدمه
    در منابع مختلف دینی ویژگی های ایثار مشخص شده است، در عین حال نظریه های مختلف روان شناسی نیز بر اساس نوع نگرش به انسان، به ایثار نگاهی متفاوت دارند. این پژوهش با هدف تدوین شاخص های روان شناختی ایثارگری بر اساس فرهنگ اسلامی انجام شد.
    روش
    این مطالعه از نوع کیفی بوده که برای بررسی داده های آن از ابزارهای کمی استفاده شد و به شکل کتابخانه ای و نظر سنجی از متخصصین انجام شد. ابزار این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه منابع کتابخانه ای و پژوهشی اسلامی و روان شناختی مربوط به ایثار و کارشناسان علوم دینی و روان شناسان آشنا به مقوله ایثار بود. برای تحلیل داده های این تحقیق از نرم افزار 19spss و آزمون های آماری ناپارامتری درون موردی فریدمن2، آزمون خی دو3 و آزمون مقایسه میانگین های همبسته4 استفاده شد.
    نتایج
    با مطالعه متون دینی و روان شناختی و مشورت با متخصصین مربوطه 63 شاخص ایثار مشخص شد. از 63 شاخص که مورد ارزیابی نهایی قرار گرفتند 5 مورد حذف گردید و 58 شاخص که دارای همبستگی بالا بودند به عنوان شاخص های نهایی در 6 گروه مشخص گردیدند. بالا ترین آلفا در خدا محوری با 95/0 و پایین ترین در خیرخواهی و دوست داشتن دیگران با 765/0 دیده می شود.
    بحث: برای ایثار شاخص های مختلفی مطرح شده است، این شاخص ها بیشتر در منابع دینی قابل دسترسی است. فردی که تا سرحد جان از خود گذشت می کند به نتیجه ای برتر و بالاتر از حد تشویق های مادی که به عنوان مبنای رفتار در بعضی نظریه های روان شناسی مطرح هستند، توجه دارد.
    کلیدواژگان: ایثار، شاخص های روان شناختی، _ فرهنگ اسلامی
|
  • Pages 1-17
    Introduction
    the purpose of this study was to compare the efficacy of three cognitive – behavioral methods of treatment¡ including problem solving¡ exposure and combined method (formed by combining two methods of problem solving and exposure)¡ on quality and other aspects of the veterans’ life who suffering from post traumatic stress disorder (PTSD).
    Method
    The research sample consisted of 100 veterans suffering from post traumatic stress disorder due to war. They were divided randomly in the three experimental groups by using an quasi-experimental design with pre test and post test. These groups included: 1 - problem-solving group 2- exposure group 3- combined group¡ and a control group. Each of mentioned groups contained 25 members. The measurement tool in this study was SF36.
    Results
    The results showed that all of three cognitive – behavioral methods of treatment were significantly effective in improving quality of life among Veterans with PTSD. Although there were slight differences in life quality components¡ but total scores for all groups were similar. Furthermore¡ life quality in problem solving group had been more improved after three months of treatment.
    Discussion
    Findings of this study¡ in line with previous works¡ show that cognitive – behavioral methods of treatment are effective in treatment and improving life quality of veterans with PTSD.
    Keywords: post traumatic stress disorders (PTSD), Problem Solving, Exposure, Veteran, life quality
  • Pages 19-28
    Introduction
    Adolescence age is considered as an important period for initiation of high risk behaviors. This is due to egocentrism and misapprehension of adolescents about their behaviors. The purpose of this study was to investigate the prevalence of high risk behaviors and its co-occurrence among adolescents of military families.
    Method
    This study was cross sectional-descriptive. 457 adolescents were selected from military families through Multi-phase sampling method and were assessed by Iranian Adolescent Risk-Taking Scale. Data was analyzed by SPSS¡ descriptive statistics methods¡ Pearson correlation coefficient and T-test for independent groups.
    Results
    The results of this study showed that 23.4 percents the adolescents were at high risk during car driving. Furthermore 19.8 % of the adolescents were at high risk in sexual relationships¡ 5.5 % in alcohol use¡ 7% in cigarette use¡ 2.7 % in drug abuse and 7.7 % in aggression. The investigation of co-occurrence of high risk behaviors showed that there were significant and positive relationships among various risky behaviors.
    Discussion
    According to the results of this study¡ more attention to risky car driving and sexual behaviors¡ which are highly prevalent¡ is necessary for adolescents’ health. Also¡ It seems necessary to perform preventive programs for school age children and to provide proper educations about high risk behaviors for adolescents and their parents.
    Keywords: Epidemiology, High Risk Behaviors, Adolescent, Family
  • Pages 29-38
    Introduction
    Psychologists are faced with ethical challenges¡ regardless of the diverse environments of their activities. The military psychologists are not excluded from this¡ and with regard to the nature of their work environments¡ it is expected that they will face with ethical challenges of its own. The purpose of this study is to identify ethical challenges among military psychologists.
    Method
    The method used in this study was the survey. Research statistical population was all psychologists who worked at a military organisation. They have¡ at least¡ master degree in psychology and they are engaged in psychological services or counseling centers. Sample consists of 31individuals. Instrument used in this study was a questionnaire inspired by Orme and Doerman (2001).
    Results
    The results of this study showed that confidentiality¡ dichotomy of values¡ mutual relationships and competence are the major challenges which mentioned by the participants in this study.
    Discussion
    Addressing the ethical challenges of military psychologists can help military psychologists in deciding about ethical dilemmas¡ and it also affects and mediates the organization claims.
    Keywords: professional ethic, militarypsychology, ethical challenge
  • Page 39
    Introduction
    Organization’s ethical climate is one of the effective factors on employees’ various behaviors at workplaces. The purpose of this paper was to investigate the simple and interaction relationship between organization’s ethical climate components (caring¡ laws and rules¡ service¡ autonomy and instrumental tendencies) and deviant and helping behaviors.
    Method
    The statistical population was the employees of a military organization in Esfahan city¡ among them¡ 193 employees were selected using simple random sampling. Research instruments were consisted of: a questionnaire about organization’s ethical climate¡ questionnaire about deviant behaviors¡ and a questionnaire about helping behaviors. Data obtained from questionnaires were analyzed using Pearson''s'' correlation coefficient and hierarchical regression analysis.
    Results
    The results showed that: 1- instrumental tendencies moderate the relationship between service and deviant behaviors toward organization and co-workers. Simple line slope analysis revealed that¡ in the case of high instrumental tendencies¡ service has a negative significant relationship with deviant behaviors toward organization and co-workers. 2- Also¡ autonomy moderates the relationship between laws and rules and service with helping behaviors. Simple line slope analysis revealed that¡ in the case of low autonomy¡ laws and rules have a positive significant relationship with helping behaviors. Also¡ results revealed that¡ in the case of high autonomy¡ there is a positive significant relationship between service and helping behaviors.
    Discussion
    Evidences of this research revealed that¡ when personal ethic (autonomy and instrumental tendency) interact with collective ethic tendencies (caring¡ laws and rules and service)¡ it changes the effects of collective ethic on deviant and helping behaviors.
    Keywords: organization's ethical climate, deviant behaviors, helping behaviors
  • Pages 55-62
    Introduction
    The main goal which is to provide a base for social emergency centers referrals safe for any kind of social damage. The purpose of this study was The comparison of Personality characteristics and coping styles in¡ normal girls and women and referrals to social emergency police in Mashhad
    Method
    The population of all women and girls in the first 6 months of 1390 and were referred to the social emergency center in Mashhad. Then 50 among them were selected by in available sampling method. The population of normal girls and women was all girl students in the first year and living in the dormitory of Ferdowsi University of Mashhad. Then 50 students were randomly selected among the girl students in the first year and living in the dormitory of Ferdowsi University of Mashhad and assigned to the control group in the study. Measurement tools in this study were The Eysenck Personality Questionnaire and Coping Strategies of the Folkman and Lazarus. The independent t-test and SPSS16 software were used for data analysis.
    Results
    The results showed that girls and women and referrals to social emergency police are significantly different from normal girls and women in personality characteristics: neurosis (p
    Discussion
    The results showed that girls and women and referrals to social emergency police are anxious¡ worried¡ angry and aggressive and depression. And they have an emotional focused style in dealing with the problems in comparison with normal girls and women.
    Keywords: Personality characteristics, Emotion, focused coping, solution, focused coping, girls, women, referrals to social emergency police
  • Pages 63-74
    Introduction
    The characteristics of Self-sacrifice have been defined in different religious sources. Meanwhile¡ various psychological theories¡ based on their views about human¡ have a different view about Self-sacrifice. The purpose of this study is to provide psychological indicators about Self-sacrifice based on Islamic culture.
    Method
    this is a qualitative study. Quantitative instruments were used to investigate the data. This study was done by data obtained from libraries and surveys of experts. The survey instrument was a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study includes all libraries¡ Islamic research sources¡ psychological sources about Self-sacrifice¡ religious experts and psychologists familiar with the concept of Self-sacrifice.Statistical software spss 19¡ non-parametric Friedman tests¡ chi-square test¡ and co-related averages test was used to analyze the survey data.
    Results
    by studying religious and psychological texts and consultation with relevant experts¡ 63 indicators were evaluated¡ 5 of them were excluded¡ and therefore 58 indicators with high correlation were selected as final parameters and were classified in 6 groups. The index of God-centrality had the highest alpha (0.95) and the index of benevolence and love others had the lowest alpha (0.765).
    Discussion
    Various indicators have been proposed for the Self-sacrifice which are available in religious sources. A person¡ who sacrifices his life¡ considers rewards more than materialistic and worldly results¡ which are considered as a base for behaviors in some known psychological theories.
    Keywords: Self, sacrifice, psychological indicators, Islamic culture