فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 37، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل بخشی پور، ابراهیم علیزاده موسوی، محبوبه امیربیک صفحه 1
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر دوره آموزشی مدیریت استرس بر روی استرس شغلی و عملکرد معلمان صورت گرفته است. روش پژوهش، شبه آزمایشی با اجرای پیش آزمون و پس آزمون است و جامعه آماری این پژوهش کلیه آموزگاران مرد و زن شاغل در شهر ششتمد – شهرستان سبزوار می باشند. که طی سال تحصیلی 92-1391مشغول به تدریس بوده و تعدادشان 163 نفر می باشد. پس از اجرای پیش آزمون، 40 نفر از معلمانی که بالاترین استرس را گزارش کرده بودند، به صورت تصادفی در قالب گروه های آزمایش و گواه تقسیم شدند. محتوای دوره آموزشی، طی 10 جلسه آموزشی، شامل: برنامه های متنوع مدیریت زمان، شیوه های مقابله مستقیم و غیر مستقیم، جرئت ورزی و مدیریت کلاس به گروه آزمایش آموزش داده شد. برای گردآوری اطلاعات پرسشنامه های استرس شغلی HSE و عملکرد شغلی پاترسون در پیش آزمون و پس آزمون اجراشد .در بخش تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار 17SPSS، استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس، تحلیل واریانس یکراهه و همبستگی پیرسون استفاده شده است .نتایج نشان داد که میزان استرس معلمان برخوردار از دوره آموزشی مدیریت استرس نسبت به گروه گواه کاهش پیدا کرده و نیز عملکرد آن ها بالا رفته است. از یافته های دیگر این بود که زنان نسبت به آموزش تاثیر پذیرتر از مردان هستند و سابقه تدریس تاثیری بر میزان استرس شغلی معلمان ندارد ونیز بین استرس و عملکرد شغلی در گروه ها رابطه معناداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: استرس، استرس شغلی، عملکرد شغلی، مدیریت استرس
  • مهدی زیرک، محمد سلطانی، سیامک کردستانی، الهه احمدیان صفحه 21
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر سرمایه فکری بر سرمایه اجتماعی با تاکید بر نقش میانجی مدیریت دانش در مدیران انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف،کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران مقطع ابتدایی به تعداد 100 نفر بود. از این تعداد به عنوان نمونه 80 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سه پرسشنامه سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی و مدیریت دانش بودند. یافته ها نشان دادند؛ بین سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. سرمایه فکری تاثیر مثبتی بر مدیریت دانش دارد. سرمایه اجتماعی تاثیر مثبتی بر مدیریت دانش دارد. نقش مدیریت دانش به حدی قوی نیست که به عنوان یک متغیر میانجی عمل کند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، مدیریت دانش، مدل معادلات ساختاری
  • بابک بهادری، حسینعلی بهرام زاده صفحه 37
    اداره سازمان و جامعه با رویکرد ارزشمدارانه برای نظامی که هویت و مشروعیت خود را از ایدئولوژی خویش می گیرد بسیار مهم است. فساد اداری در ایران تاکنون از جنبه های متعددی بررسی و راهکارهای مختلفی برای پیشگیری و مهار آن ارایه شده است اما در پژوهش های انجام شده، اشاره ای هرچند به صورت مختصر و اجمالی به راهکارهای عمومی قانونی شامل قوانین و مقررات و برنامه های مدیریت عمومی شامل همه بخش های اداری حکومتی در ایران، برای مبارزه با فساد اداری کارکنان نشده است. این مقاله ضمن بررسی اجمالی اما جامع ادبیات موجود، مهمترین عوامل بروز فساد اداری را برشمرده، قوانین، برنامه ها و آیین نامه های مدیریت عمومی در ایران طی دو دهه اخیر برای پیشگیری و مبارزه با فساد اداری کارکنان را معرفی و بررسی می کند و در انتها نیز به موانع و چالش های فراروی سلامت اداری کارکنان دستگاه ها و نهادها اشاره دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، فساد و سلامت اداری، عوامل، راهکارها، قوانین و مقررات، موانع و چالش ها
  • حجت الله مرادی پردنجانی، ساناز مطلبی صفحه 49
    این مقاله به بررسی تاثیر میزان آشنایی با مهارت های زبان انگلیسی در توسعه گرایش های کارآفرینی دانشجویان پرداخته است. طرح آن توصیفی بوده که به روش همبستگی انجام گرفته است. جامعه تحقیق را کلیه دانشجویان کارشناسی زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل می دهد که از میان آن ها تعداد 258 دانشجو به روش خوشه ایچند مرحله ای از واحد دانشگاهی انتخاب و اطلاعات مورد نیاز نیز از طریق پرسش نامه محقق ساخته سنجش مهارت های زبان انگلیسی و پرسش نامه سنجش گرایش های کارآفرینی احمدپورداریانی و مقیمی(1389) گردآوری و داده های به دست آمده نیز با روش های همبستگی و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل و یافته های زیر به دست آمد: مهارت های کلی زبان انگلیسی دانشجویان زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی در توسعه گرایش های کلی کارآفرینی آنان تاثیر معنی داری دارد همچنین به ترتیب مهارت های نوشتن، شنیداری و خواندن در توسعه پیشرفت طلبی دانشجویان تاثیر معنی داری دارند؛ این تاثیر هیچ یک از مهارت های زبان انگلیسی در توسعه استقلال طلبی و خلاقیت و نوآوری معنی دار نشده است؛ مهارت های گفتاری، خواندن و نوشتن بیشترین تاثیر را در توسعه ریسک پذیری دانشجویان دارند و مهارت های گفتاری و خواندن در توسعه کنترل درونی دانشجویان تاثیر معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های زبان انگلیسی، گرایش های کارآفرینی، دانشجو، دانشگاه آزاد اسلامی
  • احمد ولی پور، حمیدرضا تقی زاده صفحه 63
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین مهارت های کارآفرینی و اثربخشی سازمانی در بین دانشجویان شاغل شاهد و ایثارگر شرق استان مازندران می باشد. برای این منظور از میان جامعه آماری پژوهش که شامل 210 نفر دانشجویان شاغل شاهد و ایثارگر هستند. تعداد 132 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد مهارت های کارآفرینانه 22 سوالی و پرسشنامه استاندارد اثربخشی سازمانی 15 سوالی می باشد. روایی آزمون از طریق اساتید صاحب نظر مورد تایید قرار گرفت. و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ برای پرسشنامه مهارت های کارآفرینانه 82/0 و پرسشنامه اثربخشی سازمانی 87/0 محاسبه شده است. در این پژوهش از دو روش آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. سوالات پژوهش از طریق همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای نرمال بودن یا غیر نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف – اسمیرنف و آزمون ناپارامتریک استفاده شده است. تحلیل یافته های این پژوهش نشان داد بین مهارت های شخصی، مهارت های بین فردی و مهارت های فرایندی و اثربخشی سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از سوال اصلی نشان داد که در مجموع میان مهارت های کارآفرینی و اثربخشی سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، مهارت های کارآفرینی، اثربخشی، اثربخشی سازمانی
  • محمود قربانی، مجید برکات صفحه 85
    این پژوهش با هدف شناسایی رابطه فرهنگ سازمانی واثربخشی سازمانی بر اساس مدل سازمانی دنیسون در بین کارکنان استانداری خراسان شمالی می باشد. در این راستا سوال اصلی پژوهش پیش رو این است که اساسا چه رابطه ای میان فرهنگ سازمانی واثربخشی سازمانی وجود دارد فرضیه اصلی پژوهش این است که بین فرهنگ سازمانی واثر بخشی سازمانی در بین کارکنان استانداری رابطه معنا داری وجود دارد.
    از نظر هدف کاربردی وروش پژوهش توصیفی واز نوع همبستگی می باشد. جامعه آن شامل کلیه کارکنان استانداری خراسان شمالی وحجم نمونه براساس جدول مورگان ،155نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی –طبقه ای انتخاب شده اند. جهت جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ومیدانی استفاده شده است برای ابزار گردآوری داده از دو پرسشنامه فرهنگ سازمانی (دنیسون 2000) واثربخشی سازمانی (پارسونز1969) بهره گرفته شده است. برای سنجش اعتبار پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ برای هردو پرسشنامه به ترتیب 953/0 ،964/0بدست آمده که روایی پرسشنامه ها توسط محققین مورد تایید قرار گرفته است. که یافته های پژوهش نشان دادکه: نقش مولفه مشارکتی بیشترین و نقش انعطاف پذیری کمترین تاثیر را بر روی اثربخشی سازمانی کارکنان دارا می باشد.
    کلیدواژگان: مدل دنیسون با مولفه های مشارکتی، انعطاف پذیری، فرهنگ سازمانی، اثربخشی سازمانی
  • ملیحه اختری، سمیه بشیریان، مهدی عارف خانی صفحه 107
    وظیفه اصلی نظام آموزش فنی و حرفه ای تربیت نیروی انسانی مورد نیاز جامعه است که هم نیاز جامعه به افراد ماهر را تامین کند وهم با آموزش افراد، آنها را برای ورود به بازار کار ویافتن شغلی مناسب آماده می سازد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر عملکرد آموزش فنی و حرفه ای ارائه شده در استان خراسان شمالی بر استقبال و جذب جوانان به مسابقات ملی مهارت انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل مربیان، کارآموزان آموزش دیده در مراکز آموزش فنی و حرفه ای و برگزیدگان استانی مسابقات ملی مهارت که به مرحله کشوری راه یافته اند می باشد. تعداد کل نمونه 267 نفر براساس جدول کرجسی و مورگان برآورد گردید. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بوده است که شامل بر 25 سوال و براساس طیف پنج درجه ای لیکرت تهیه شده است. قابلیت اعتماد پرسشنامه تنظیمی با توجه به محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 862/0 برای مربیان، کارآموزان و برگزیدگان استانی بوده است. پس از جمع آوری اطلاعات نهایتا با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSSتجزیه و تحلیل های آماری انجام شده و نتایج نشان داد که کلیه فرضیه های روند اجرای آموزش در مراکز فنی و حرفه ای، وجود مربیان ماهر و کیفیت برنامه ها و استانداردهای آموزشی ارائه شده در مراکز فنی و حرفه ای برجذب حداکثری جوانان به مسابفات ملی مهارت در استان خراسان شمالی تاثیر مثبت داشته است. بر اساس آزمون فریدمن بر روی فرضیات نتایج نشان داد که وجود مربیان ماهر با ضریب 4.18، کیفیت برنامه ها و استانداردهای آموزشی با ضریب 3.55 و تاثیر روند اجرای آموزشهای فنی و حرفه ای با ضریب 1.95 به ترتیب دارای بیشترین تاثیر از نظر پاسخ دهندگان بر جذب جوانان به مسابقات ملی مهارت را دارد. و کلیه فرضیات مورد بررسی تاثیر مثبت و معنی داری بر جذب داشته اند.
    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، مسابقات ملی مهارت، راهکار جذب جوانان
  • سجاد نامور، محمد جواد زاهدی، هما زنجانی زاده صفحه 117
    سیر جرایم در جامعه روند پر شتابی به خود گرفته و انجام اقداماتی پیشگیرانه در این زمینه ضروری است. از جمله این جرایم که در استان خراسان شمالی به یک مسئله اجتماعی جدی تبدیل شده، شرارت خیابانی است. وظیفه برخورد با این شرارت در وهله اول به عهده پلیس است . در این تحقیق این مساله بررسی شده است که آیا پلیس خراسان شمالی از طریق برخورد با شرارت خیابانی در سال های 1385 تا 1389 توانسته است از بسیاری نابهنجاری های دیگر که در آینده احتمال بروز دارند پیشگیری نموده و امنیت لازم را برای جامعه به ارمغان آورد. بررسی موضوع با استفاده از نظریه آشفتگی صورت گرفت و هدف آن بود که با شناسایی و تقویت الگوهای رفتاری وساختاری مناسب (فراکتال های اجتماعی زیبا) از کوچکترین جزء جامعه تا کل آن، زمینه هایی که جامعه را به سوی پیشرفت وزندگی بهتر (آشفتگی اجتماعی پیشبرنده) هدایت می کند، شناخته شوند. روش انجام این تحقیق تحلیل ثانوی یعنی استفاده از آمار وقوع و کشف شرارت در سال های 1385 تا 1389 می باشد. نتایج بدست آمده از تحقیق بازگوی آن است که پلیس خراسان شمالی با همکاری سایر سازمان های متولی امور فرهنگی در برخورد با شرارت (فراکتال های اجتماعی زشت) در سال های 1385 تا 1389 کم وبیش موفق بوده و اقدامات انجام شده در سطحی قابل قبول به افزایش امنیت اجتماعی منجرشده است.
    کلیدواژگان: شرارت های خیابانی، آشفتگی، آشفتگی اجتماعی پیشبرنده، آشفتگی اجتماعی واپسبرنده، فراکتال، فراکتال های اجتماعی زیبا، فراکتال های اجتماعی زشت، اثر پروانه ای
|
  • Abolfazl Bakhshipur, Ebrahim Alizadehmusavi, Mahbubeh Amirbik Page 1
    This study examined is the curss of the effect of stress management training on job stress and teacher’s action. The research design is quasi-experimental pretest and posttest. and statistical population of this research include all of the men and women teachers (163 persons) employed in Sheshtamad, Sabzevar. After run of pretest , 40 persons of the teachers who reported the highest stress were randomly divided into experimental and control groups.The cursse of the training period were taught to the experimental group, over 10 educational sessions, including a variety of time management programs, direct and indirect ways of confronting, courage Assertiveness and class management. HSE Job stress and Paterson job performance questionnaires conducted to collect information at pre-and post-tests.SPSS software and covariance tests, ANOVA and Pearson correlation was used for data analysis.Results indicated that teachers’s stress with this stress management training period reduced compared with the control group and their performance has increased.Other findings were that women are more impressible to education than men and the experience of teaching has not effect on the teacher’s job stress.It was observed that there is a significant relation between stress and job performance in groups.
    Keywords: Stress, Job stress, Job Performance, stress management
  • Mehdi Zirak, Mohammad Soltani, Siyamak Kordestani, Elahe Ahmadiyan Page 21
    The present study aimed to assess the impact on social capital, intellectual capital, knowledge management, with emphasis on the role of mediator in management is done. The aim of the present study, the applicability of the method of data collection, descriptive and correlational and is based on the structural equation model. A survey was carried out among 100 elementary school principals. As an example of this number, 80 were selected using simple random sampling. This tool consists of three questionnaires were intellectual capital and social capital and knowledge management. Results showed that, between intellectual capital and social capital there is a significant relationship. Positive impact on knowledge management and intellectual capital. Social capital has a positive impact on knowledge management. The role of knowledge management is not strong enough to act as a mediator.
    Keywords: intellectual capital, social capital, Knowledge Management, Structural Equation Modeling
  • Babak Bahadori, Hoseinali Bahramzadeh Page 37
    Management organization and community value-based approach to a system that identity and legitimacy of their ideology is very important. investigated corruption in different aspects and different strategies for the prevention and control of it is presented In Iran has so far, But in studies, there is not mention a brief overview of the general legal guidelines, including laws and regulations and general managers in all government offices, to curbcorruption. This paper presents a comprehensive overview of the existing literature, considered the most important causes of corruption, laws, regulations, programs and general management in Iran over the past two decades to prevent and combat corruption and introduce checks, and Finally refers to the obstacles and challenges facing health systems and institutions administrative staff.
    Keywords: Islamic management, Corruption, administrative health, Factors, solutions, Rules, regulations, Obstacles, challenges
  • Hojatallah Moradi, Sanaz Mtlabi Page 49
    This paper examines the effect of the level of familiarity with the English language skills of students in the development of entrepreneurial orientation is discussed. The design was a descriptive correlation method was performed. The study of English Literature, Islamic Azad University, all undergraduate students will form among which 258 students of the college department cluster method was chosen. Required information via questionnaire assessing English language skills and entrepreneurial orientation Ahmdpvrdaryany resident questionnaire (1389) were collected. Data obtained with the methods of correlation and regression analysis and the following results were obtained: General English language skills for students of English Literature, Islamic Azad University of overall trends in the development of entrepreneurship has a significant impact Also the skills of writing, listening and reading in developing a meaningful impact  ing students are seeking; No impact on the development of English language skills, independence and creativity and innovation are not significant, meaning, Skills in speaking, reading and writing to students at risk and have the greatest impact on the development of language and reading skills of students in the development of internal control effectiveness is meaning.
    Keywords: English language skills, Entrepreneurial orientation, Student, Islamic Azad University
  • Ahmad Valipour, Hamidreza Taghizadeh Page 63
    This study aimed to investigate the relationship between organizational effectiveness and entrepreneurial skills among working martyred and gallantry students in the East of Mazandaran. For this purpose, we selected 132 martyred and gallantry students from 210 students through simple random sampling. Descriptive method was used for this study and for collection of data; we did employ standard entrepreneurial skill questionnaire with 22-items and standard questionnaire for organizational effectiveness with 15 items. Its validity was confirmed by experts. In this study, the alpha coefficient of the questionnaire for entrepreneurial skills and organizational Effectiveness was calculated 82/0 and87/0 respectively. In order to analyze the specific research questions, descriptive and inferential statistics methods, and Spearman correlation tests were used. Kolomorghogh - Smirinef and non – parametric tests were used. Results showed that there is a significant relationship between personal skills and organizational effectiveness, interpersonal skills and interactional skills, processing skills and organizational effectiveness. The results showed that in general there is a significant relationship between entrepreneurial skills and organizational effectiveness.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Skills, Effectiveness, Organizational Effectiveness
  • Mahmud Ghorbani, Majid Barkat Page 85
    The relationship between organizational culture and organizational effectiveness based on organizational models Denison North Khorasan staff...... .
    Keywords: Denison model, organizational culture, Collaboration, flexibility, Organizational Effectiveness
  • Malihe Akhtari, Somayh Bshiraan, Mahdi Arefkhani Page 107
    The main task of technical and vocational training system is manner of human resources needed by the community that prepare the community needs to provide both training skilled people to enter business and find suitable job position. This study aimed to investigate the action of North Khorasan Province technical and vocational training to welcomed and attract young people to national skills matches conducted. Research methodology in the research is as a descriptive, by type of survey method and statistical population includes trainers, trainees and people who took part in national skill matches. Total of samples were estimated on the basis of Krejcie & Morgan table was 267 people. Measuring instrument was the questionnaire produced by researcher included 25 questions and base on five degree scale of Likert has been performed. Reliability of regulatory questionnaire with respect to the calculation of the Cronbach's alpha coefficient (0.862) was estimated for trainers, trainees and candidates who took part in annual skill matches national level. Finally¡ after collecting data¡ statistical analysis was done using descriptive and inferential statistics and software SPSS. The results showed that all the hypotheses of the process of education in vocational and technical centers, there skilled trainer and quality of programs and standards in vocational training centers provide maximum adsorption in national skill matches in North Khorasan Province has had a positive effect. According to Friedman test’s coefficient, the results indicate that skilled trainers with a coefficient of 4.18, the quality of programs and educational standards by a factor of 3.55 and effect of education posses by a factor of 1.95 to the respondents on the uptake young people in the national skills matches and all researched hypotheses have been positive influence and meaningful.
    Keywords: Technical, vocational training, national skill matches, attraction strategies of young people
  • Sajad Namour, Mohammad Javad Zahedi, Homa Zanjani Zadeh Page 117
    In this study, we intend to make sociology with chaos theory. Then we intend to Investigation of the scheme police to coping with disturbance from 2006 until 2010 in north khorasan by chaos theory. Our designing research is the secondary analysis of police information. There are a lot of fractals in our chaotic world. We said a lot of fractals are present in our behavior, therefore in a major view we have fractals in relations of different societies. If we know positive social fractals and expand them in our society we will have progressive social chaos in future. If we accept negative fractals, we will be lead towards regressive social chaos non-consciously. All sociologists should intend to find beautiful social fractals and inform people about it and manage to keep them in order to have progressive social chaos in future. This is the real goal of sociology and sociologists task. The result showed the police design to coping with disturbance from 2006 until 2010 is lead towards progressive social chaos in north khorasan.
    Keywords: Chaos Theory, Social Fractals, Disturbance, north khorasan, Progressive Social Chaos, Regressive Social Chaos