فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1395)

مجله سلامت و بهداشت
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهاره نادعلیان، غلامحسین ابراهیمی‬ پور، محسن شهریاری مقدم، بنفشه نادعلیان صفحات 263-275
    زمینه و هدف
    آلودگی محیط با نفت و مشتقات آن تهدیدی جدی برای سلامت انسان و محیط زیست می باشد، لذا تصفیه این مواد اهمیت بالایی دارد. جهت دستیابی به کارایی بالای تصفیه زیستی، جداسازی باکتری های کارامد و همچنین شناخت شرایط بهینه مصرف این ترکیبات توسط میکروارگانیسم ها مهم میباشد. هدف از مطالعه حاضر جداسازی و شناسایی باکتری های تجزیه کننده نفت خام از رسوبات آلوده به نفت منطقه اروندکنار، تعیین شرایط بهینه و نیز ارزیابی توان سویه انتخاب شده در تجزیه ترکیبات مختلف تشکیل دهنده نفت خام بود.
    روش کار
    رسوبات سطحی منطقه اروندکنار نمونه برداری و پس از غنی سازی باکتری های تجزیه کننده نفت خام در محیط پایه معدنی، سویه های جداسازی شده شناسایی گردیدند. به منظور دستیابی به بهترین شرایط تجزیه زیستی نفت خام توسط سویه خالص شده، غلظت منبع نیتروژن و فسفر بهینه شدند. توانایی سویه خالص شده در تجزیه ترکیبات مختلف نفت خام توسط روش وزن سنجی انجام شد. همچنین با استفاده از هگزادکان، دی بنزوتیوفن، نفتالین، فنانترن و پیرن توان سویه خالص شده در تجزیه این مواد با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی سنجیده شد.
    یافته ها
    از میان سویه های خالص شده، سویه BN2 بهترین عملکرد را در تجزیه زیستی نفت خام دارا بود و به میزان 99/0 به گونه Pseudomonas aeruginosa شباهت نشان داد. سویه BN2 در غلظت 25/0 گرم در لیتر کلرید آمونیم و 024/0 گرم در لیتر فسفات پتاسیم بهترین عملکرد را نشان داد و بالغ بر 80 درصد نفت خام را در طی 5 روز تجزیه کرد. وزن سنجی اجرای مختلف نفت خام نشان داد سویه جدا سازی شده قابلیت تجزیه زیستی هیدروکربن های اشباع، آروماتیک، رزینی و آسفالتن را دارا است. همچنین از میان ترکیبات مختلف استفاده شده بیشترین درصد حذف مربوط به نفتالین بود.
    نتیجه گیری
    باکتری های رسوبات سطحی منطقه اروندکنار دارای توان بالایی در تجزیه نفت خام می باشند. با توجه به قابلیت بالای سویه BN2 در تجزیه اجزای مختلف تشکیل دهنده نفت خام، نتایج این مطالعه می تواند در بیورمدیشن خاکهای آلوده به ترکیبات نفتی در منطقه اروندکنار استفاده شود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، آلودگی نفتی، تصفیه زیستی، اروندکنار
  • مهدی فضل زاده، سیاوش گلشن، ابراهیم بهلول، محسن رضایی صفحات 276-287
    زمینه و هدف
    آنتی بیوتیکها معمولا از لحاظ تجزیه بیولوژیکی پایدار و فعال هستند، بنابراین آنها علاوه بر ایجاد پتانسیل اثرات منفی بر محیط و ارگانیسم ها، باعث مقاومت دارویی در انسان میشوند. این تحقیق با هدف ارزیابی کارایی فرآیند الکتروفنتون به منظور حذف آموکسی سیلین از پساب دست ساز با استفاده از الکترود آهن در شرایط مختلف راهبری انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع تجربی بوده و سلولی از جنس پلکسی گلاس با حجم 95/1 لیتر با دو الکترود آهن با ابعاد10×3×1/0سانتی متر (طول×عرض× ضخامت) استفاده گردید. آزمایش ها با شرایط مختلفی از pH 3 تا 9، شدت جریان 6/16 تا mA.cm-250، H2O2 08/0 تا 33/0مول و غلظت آموکسی سیلین (AMX) 30 تا 120 میلیگرم بر لیتر در زمانهای واکنش 10 تا 120 دقیقه انجام گرفت. سنجش نمونه های AMX و آهن کل، به ترتیب با استفاده از طیف سنج نوری مستقیم (294 نانومتر) و فنانترولین (510 نانومتر) انجام گرفت.
    یافته ها
    بالاترین سطح راندمان در pHاولیه 3، الکترولیتg/l 5/2، شدت جریان mA.cm-250، H2O2 16/0 مول، غلظت ورودیmg/l 30 با زمان ماند 120 دقیقه، در حدود 94 درصد بدست آمد. بیشترین مقدار آهن خروجی در پساب فرایند mg/l 9/10برای زمان واکنش 80 دقیقه، شدت جریان mA.cm-2 6/41، pH 3، مقدار 16/0 مول پراکسید هیدروژن و غلظت آموکسی سیلین mg/l 80 ثبت گردید.
    نتیجه گیری
    الکتروفنتون راندمان قابل قبولی در حذف AMX با بکارگیری الکترود آهن از پساب دست ساز در مقیاس آزمایشگاهی در شرایط مربوط به این مطالعه نشان داد. در عین حال راندمان برای غلظتهای بالاتر از 50 غیرقابل قبول بود. با این وجود پسابهای صنعتی غلظت خیلی کمتری از مطالعه فوق دارند.
    کلیدواژگان: آموکسی سیلین (AMX)، الکتروفنتون، آنتی بیوتیک، محلول‬های آبی
  • کاظم حسین زاده، شمس الدین نیکنامی صفحات 288-301
    زمینه و هدف
    خودکارآمدی یکی از عوامل موثر بر فعالیت بدنی میباشد. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی به شناسایی تعیین کننده های خودکارآمدی خانواده برای فعالیت بدنی پرداخته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر به روش کیفی است و رویکرد آنالیز محتوی انجام گردید. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده گردید. با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند تعداد 20 نفر بعنوان مشارکت کننده در این مطالعه وارد شدند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مقایسه ای مداوم استفاده گردید.
    یافته ها
    داده های بدست آمده در 4 طبقه مفهومی شامل شرایط محیط، نقش والدین، فعالیت های رقابت کننده، و آمادگی برای فعالیت یدنی قرار گرفتند. درونمایه اصلی پژوهش «اولویت ندادن خانواده ها به فعالیت بدنی منظم در زندگی روزمره» بود که از متن داده ها استخراج گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به درونمایه اصلی و طبقاتی که از متن دادها استخراج گردیده است، فعالیت بدنی از اولویت مناسبی برای خانواده ها برخوردار نیست. لذا ارزشگذاری فعالیت بدنی برای خانواده ها و توسعه سبک زندگی فعال برای آنان مورد توصیه پژوهشگران می باشد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، خانواده، فعالیت بدنی
  • ایرج ضاربان، حسین ایزدی راد، غلامرضا مسعودی صفحات 302-311
    زمینه و هدف
    سرطان پوست شایعترین نوع سرطان در جهان میباشد و دوران کودکی و نوجوانی یک زمان مهم و ویژه برای پیشگیری از سرطان پوست در آینده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پوست در دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرستان مهرستان بر مبنای مدل بزنف بود.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 240 دانش آموز دختر از 4 دبیرستان دخترانه در دو گروه مورد120 و کنترل120 نفر انجام شد. پرسشنامه مشتمل بر سازه های مدل بزنف در دو مرحله توسط هر دو گروه مورد و کنترل، قبل و 2 ماه بعد از اجرای مداخله آموزشی تکمیل شد. داده ها توسط نرم افزار آماری spss و آزمونهای آماری آنالیز واریانس، تی مستقل و زوجی، کای اسکوئر، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نمرات سازه های مدل بزنف در گروه مورد بعد از مداخله تفاوت معنی داری را نسبت به گروه شاهد نشان داد (001/0˂p). فاکتورهای قادر کننده با تاثیر 432/0 بین سازه های الگوی بزنف، قوی ترین پیش بینی کننده رفتار محافظتکننده در برابر نور خورشید بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد برنامه آموزش مبتنی بر مدل بزنف در ارتقاءرفتارهای پیشگیرانه از سرطان پوست، در دانش آموزان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: مدل بزنف، سرطان پوست، دانش آموزان
  • رضوان عظیمی، فریده سیدزاده، سمیرا قوهستانی، افخم دانشفر صفحات 312-320
    زمینه و هدف
    اضافه وزن و چاقی نه تنها از نظر سلامت جسمانی، بلکه از لحاظ روانی، اقتصادی، اجتماعی و صرف هزینه های پزشکی اهمیت دارد. بنابراین تحقیق حاضر به هدف بررسی اثر انواع بازخورد ترکیب بدن بر فعالیت بدنی، درصد چربی و عزت نفس دختران جوان در سال 1392 انجام شد.
    روش کار
    نمونه مورد بررسی 42 دانشجوی داوطلب رشته تربیت بدنی دانشگاه الزهرا (س) بودند که به طور تصادفی به سه گروه بازخورد واقعی، مثبت و منفی تقسیم شده و در یک طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون گروه های تصادفی شرکت کردند. در پیش آزمون و پس آزمون درصد چربی بدن با دستگاه سنجش ترکیب بدن و سطح فعالیت بدنی و عزت نفس با استفاده از پرسشنامه های معتبر اندازه گیری شد. درصد چربی شرکت کننده ها هفته ای یک بار به مدت سه هفته اندازه گیری و به گروه بازخورد مثبت و منفی، به ترتیب 10 درصد کمتر و بیشتر از میزان درصد چربی واقعی گفته شد، اما به گروه واقعی، مقدار واقعی درصد چربی گزارش شد. از آزمون آماری تحلیل واریانس و کوواریانس ترکیبی جهت تجزیه و تحلیل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج در سطح معنی داری 05/0p< نشان داد که بازخورد مثبت باعث افزایش معنی دار درصد چربی شد. همچنین انواع بازخورد اثر معنی داری بر سطح فعالیت بدنی و عزت نفس نداشت.
    نتیجه گیری
    بازخورد مثبت در مورد ترکیب بدن می تواند باعث افزایش درصد چربی بدن دختران جوان شود که این افزایش می تواند به دلیل اثرات انگیزشی بازخورد مثبت باشد.
    کلیدواژگان: بازخورد، ترکیب بدن، درصد چربی، عزت نفس، فعالیت بدنی
  • شادی فتحی زاده، داوود شجاعی زاده، محمود محمودی، غلامرضا گرمارودی، مجید امیرسرداری، مجتبی آزادبخت، کیوان قیسوندی صفحات 321-330
    زمینه و هدف
    کمخونی ناشی از کمبود آهن یک مسئله جدی و مهم بهداشتی در مانی است که بر روی رشد روانی و جسمی، رفتار و توانایی انجام کار تاثیر میگذارد. یکی از گروه هایی که بیشتر در معرض کمخونی فقر آهن قرار دارند دختران نوجوان هستند. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر برنامه آموزش بهداشت طبق الگوی پرسید ((Precede بر آگاهی، نگرش و ایجاد عملکرد تغذی های مرتبط با کمخونی فقر آهن میباشد.
    روش کار
    پژوهش مداخله نیمه تجربی حاضر که بر روی 120 نفر از دانش آموزان (60 نفر شاهد و 60 نفر مورد)که بصورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند در سال 1393-1392 انجام شد. مداخله در سه جلسه 60 دقیقهای برگزار شد و سه ماه بعد مداخله آموزشی توزیع و تکمیل پرسشنامه ها صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای خود ساخته بر اساس اجزای مدل پرسیدبود. به منظور دستیابی به نتایج از نرم افزار spss-18 و آزمونهای آماری تی مستقل، تی زوجی و مک نمار استفاده شد.
    یافته ها
    پس از مداخله آموزشی نمره میانگین آگاهی، نگرش (عوامل مستعد کننده)، تشکیل کلاسهای آموزشی، شرکت در کلاسهای آموزشی و استفاده از منابع آموزشی (عوامل قادر کننده)، تشویق معلمان و والدین و همسالان (عوامل تقویت کننده) و عملکرد در گروه مورد نسبت به شاهد افزایش معناداری یافت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر بیانگر تاثیر مثبت مداخله آموزشی بر اساس الگوی پرسید و اجزای اصلی مدل (عوامل مستعدکننده، عوامل قادرکننده و عوامل تقویت کننده) در بهبود عملکرد پیشگیری کننده کمخونی فقر آهن در جامعه مورد مطالعه بود.
    کلیدواژگان: مدل پرسید، آگاهی، نگرش و رفتار تغذیه ای، کم‬ خونی فقر آهن، دانش آموزان
  • زهرا رحمانی، یوسف پورعشق، علیرضا رحمانی صفحات 331-342
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت تصفیه فاضلاب و کاربرد روش های ارزان قیمت و موثر به منظور تصفیه از جمله جذب سطحی، شناخت جاذبهای معدنی و بررسی روش های ساخت جاذبهای جدید ضروری میباشد. از جمله جاذبهای رایج کائولین و زئولیت میباشند که برای حذف بسیاری از آلاینده ها کاربرد دارند. در این تحقیق سنتز زئولیت با استفاده از کائولین ایرانی توسط روش هیدورترمال در دمای oC850 بمدت 2 ساعت مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در مطالعه حاضر، خواص فیزیکی کائولین توسط آزمایشات مختلف مانند PSA و خواص شیمیایی کائولین توسط آزمایشات SEM، XRD و FTIR تعیین و سنتز زئولیت با استفاده از کائولین ایرانی، توسط روش هیدروترمال در محلول NaOH (5/1 مول) در دمای 850 درجه سانتی گراد در زمان 2 ساعت مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمایشات نشان داد که دانسیته ذرات کائولینgr/Cm3 608/2، سایز ذرات در محدوده 37/0 تا 76/52 میکرومتر، مساحت سطح ویژه (BET) معادل m2/g 0748/±0 17/9 و میزان pHpzc آن 5/8 می باشد. آزمون SEM ذرات کائولین، شکل ورقه ورقه آن را تایید و در آزمون XRD حضور ساختار بلوری کوارتز به عنوان فاز اصلی نشان داده شد. گروه های عاملی AL و Si نیز در آزمون FTIR قابل مشاهده بود. آزمون SEM در زئولیت سنتز شده حضور سطوح برآمده و شکل نامنظم را تایید کرد. آزمون XRD ساختار بلورهای کوارتز و در نهایت آزمون FTIR حضور گروه های عاملی SiO2 و AL3+ و Si-AL را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که کاربرد روش هیدورترمال با استفاده از فرایند کلسینه کردن و کاربرد هیدورکسیدسدیم، به منظور تولید جاذب زئولیت از کائولین روشی مناسب و ارزان قمیت بوده و زئولیت تولیدی از این روش بیشترین شباهت را از لحاظ ساختاری با زئولیت کلینوپتی لولایت دارد.
    کلیدواژگان: کائولین، ویژگی‬های فیزیکی و شیمیایی، فرایند کلسینه کردن، زئولیت
  • سارا یاوری، نیاز محمد محمودی، بهزاد شاهمرادی، فردین غریبی، افشین ملکی صفحات 343-355
    زمینه و هدف
    تخلیه پساب های حاوی رنگ زاها به منابع آبی به دلیل ویژگی های سرطان زایی، جهش زایی و ماهیت سمی در آب می تواند آثار زیانباری بر سلامت انسان و محیط زیست بگذارد. مطالعه حاضر، با هدف بررسی کارایی نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت و فریت کبالت اصلاح شده بر رنگبری رنگزای دایرکت قرمز 23 از محلولهای آبی انجام پذیرفت.
    روش کار
    این تحقیق، یک مطالعه کاربردی- توسعه ای است که طی آن نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت و فریت کبالت اصلاح شده سنتز گردید. از رنگزای دایرکت قرمز 23 به عنوان مدل جهت بررسی قابلیت رنگبری جاذب استفاده گردید. تاثیر متغیرهای موثر بر فرایند جذب مانند غلظت اولیه رنگزا (200-50 میلیگرم در لیتر)، مقدار جاذب (4/0-1/0 گرم در لیتر)، pH (10-2) و اثر نمک های معدنی (سدیم کلراید، سدیم سولفات، سدیم بیکربنات و سدیم کربنات) نیز بررسی شد. جهت ارزیابی داده ها از مدل های ایزوترمی لانگمویر، فرندلیچ و تمپکین استفاده گردید.
    یافته ها
    حداکثر راندمان رنگبری توسط نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت و فریت کبالت اصلاح شده به ترتیب 45/14 و81 درصد بدست آمد. حداکثر ظرفیت جذب برای دایرکت قرمز 23 بر روی نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت اصلاح شده معادل 6792/188 میلی گرم در گرم بدست آمد. همچنین جذب رنگزا روی جاذب اصلاح شده از ایزوترم لانگمویر پیروی می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد که نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت اصلاح شده می تواند به عنوان جاذبی مناسب جهت رنگبری رنگزای دایرکت قرمز 23 از پساب های رنگی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نانوذرات، فریت کبالت، محلول های آبی، ایزوترم، رنگزای دایرکت قرمز 23، رنگزا
  • ابوالفضل مظفری، امیر بهاروند، سیامک محبی، سید فخرالدین حجازی صفحات 356-364
    زمینه و هدف
    بیماری قلبی عروقی از جمله بیماری هایی است که منجر به افزایش مرگ و میر، عدم اتکاء به خود، و افزایش افسردگی در افراد مبتلا میشود. یکی از روش های موثر برای کاهش افسردگی به خصوص در بیماری های عروق کرونر، توان بخشی است. در این پژوهش، تاثیر برنامه توان بخشی قلبی بر میزان کاهش افسردگی بیماران پس از آنژیوپلاستی عروق کرونر بررسی گردید.
    روش کار
    پژوهش حاضر به صورت طرح کازآزمایی بالینی در سال 92 اجرا شده است. در این پژوهش صد بیمار که به صورت تدریجی و با استفاده از نمونه گیری غیراحتمالی و در دسترس برای آنژیوپلاستی مراجعه نموده بودند، انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه بررسی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی بک دو، دو هفته و ده هفته بعد از آنژیوپلاستی در گروه کنترل و دو هفته بعد از آنژیوپلاستی و بعد از بازتوانی هشت هفته ای در گروه آزمون جمعآوری گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS-18 توسط شاخصهای آمار مرکزی و نیز توزیع فروانی و همچنین توسط آزمونهای T مستقل، T زوجی و نیز کای اسکوئر در سطح معنی داری 05/0>p تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از مجموع صد بیمار مورد بررسی، میانگین سنی بیماران در گروه آزمون 06/8±46/57 سال و در گروه کنترل 62/10±64/60 سال، شصت درصد بیماران مرد و مابقی خانم بودند. تحلیل داده ها نشان داد در گروه آزمون، مابین نمره افسردگی در قبل و بعد از بازتوانی رابطه معناداری وجود داشت (001/0p<) ولی در گروه کنترل نمره های افسردگی هفته دوم و دهم بعد از عمل آنژیوپلاستی قابل توجه و معنادار نبود (054/0p<). اختلاف نمرات افسردگی کسب شده در گروه مورد و شاهد نشان از وجود اختلاف معنادار در دو گروه بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که برنامه توان بخشی قلبی میتواند در کاهش افسردگی بیماران آنژیوپلاستی عروق کرونر اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: آنژیوپلاستی عروق کرونر، برنامه توان بخشی قلبی، افسردگی
  • ریتا رضایی، قدیر پوربایرامیان صفحات 365-376
    زمینه و هدف
    قضاوت در موقعیت های خطیر بالینی، تصمیمی گیری برای حفظ حیات در مشکلات پیچیده و تفکر در مواقع بحرانی نیاز به تفکر انتقادی در حوزه سلامت را الزامی می نماید. یک چارچوب استاندارد از سواد اطلاعاتی می تواند زیرساخت و بنیان مناسبی را برای تفکر انتقادی و یادگیری مستقل فراهم آورد که باعث ایجاد تعادل بین ظرفیت و توانائی های کنجکاوی، خلاقیت و قضاوت در دانشجویان خواهد شد. در این پژوهش به اندازه گیری استانداردهای سواد اطلاعاتی، مهارت های تفکر انتقادی و همچنین بررسی ارتباط بین این استانداردها و مهارتها در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در رشته ها و سالهای مختلف تحصیلی پرداخته شد.
    روش کار
    این بررسی بر روی نمونه ای 400 نفری از 13 رشته مختلف و از ورودی های مختلف با استفاده از دو آزمون استاندارد CCTST- form B و پرسشنامه سنجش سواد اطلاعاتی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دانشجویان در همه پنج استاندارد سواد اطلاعاتی و پنج مهارت تفکر انتقادی از توانایی و مهارت لازم برخوردار نبودند و نمره کسب شده توسط دانشجویان در این متغیرها با حد مطلوب فاصله زیادی داشت. نمره کل سواد اطلاعاتی دانشجویان 43/45 از 87 (22/52%) و نمره کل تفکر انتقادی 73/11 از 34 (5/34%) بود. همچنین مشخص شد بین سواد اطلاعاتی و تفکر انتقادی همبستگی و ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد (0.468 r=، 005/0>p).
    نتیجه گیری
    نمرات ضعیف دانشجویان در مهارت های تفکر انتقادی و استانداردهای سواد اطلاعاتی، تغییر ضعیف این مهارتها در طول دوران تحصیل و اهمیت این دو مسئله در امر تصمیم گیری بالینی و ارتقاء سطح مهارتهای بالینی لزوم توجه بیشتر به این مسئله در حوزه سلامت و ایجاد تغییرات و گنجاندن فعالیت هایی برای ارتقاء آنها در برنامه های آموزشی وزارت بهداشت را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، سواد اطلاعاتی، علوم پزشکی، دانشجویان
|
  • B. Nadalian, G. Ebrahimipour, M. Shahriari Mogadam, B. Nadalian Pages 263-275
    Background and Objectives
    Environmental pollution by oil and its derivatives is a serious threat to human health and the environment. Therefore, treatment of these compounds is important. In order to achieve high biodegradation efficiency, isolation of efficient bacteria as well as identifying optimal biodegradation conditions are important. The aims of the study were to isolate and identify crude oil degrading strain from surface sediments of Arvandkenar region, identifying optimal biodegradation conditions as well as evaluating degradation of different fraction of synthetic and crude oil by isolated strain.
    Methods
    Surface sediment samples of Arvandkenar were collected. Isolated strains were identified after enrichment of crude oil degrading bacteria in a mineral salt medium. The NH4Cl and K2HPO4 concentrations were optimized to achieve the best conditions for crude oil biodegradation by isolated strain. The ability of bacterial isolate to degrade different fractions of oil was studied gravimetrically. The ability of the isolated strain to degrade hexadecane, dibenzothiophene, naphthalene, phenanthrene and pyrene was studied using Gas chromatography.
    Results
    Among the isolated strains, BN2 had the highest efficiency and showed 99% similarity to Pseudomonas aeruginosa. BN2 strain had the optimum function at 0.25 and 0.024g/l of NH4Cl and K2HPO4, respectively and removed >80% of oil within 5 days. The results of gravimetric analysis showed isolated strain to degrade aliphatic, aromatic, resin and asphaltenes with the highest removal rate belonging to naphthalene.
    Conclusions
    Indigenous bacteria from surface sediments of Arvandkenar degrade crude oil. Due to high biodegradation ability of BN2, they can be used for bioremediation of petroleum contaminated soil in the Arvandkenar region.
    Keywords: Optimization, Oil Contamination, Bioremediation, Arvandkenar
  • M. Fazlzadeh, S. Gulshan, A. Bohloul, M. Rezaei Pages 276-287
    Background and Objectives
    Antibiotics are usually stable and biologically active. They have potential negative effects on the environment and organisms and cause drug resistance in humans. This study carried out to assess the performance of the Electro-Fenton process to remove Amoxicillin (AMX) from synthetic solution by using iron electrodes at different operating conditions.
    Methods
    In present experimental study a Plexiglas cell (1.95 liter in volume) with two iron electrodes of 10×3×0.1 cm was used. Experiments were carried out at different conditions i.e. pH of 3 to 9, current density of 16.6 to 50 mAcm-2, 0.08 to 0.33 mole of H2O2 and initial amoxicillin concentration of 30 to 120 mg L-1 at reaction time of 10 and 120 min. AMX samples and total iron were measured using direct optical spectrometer at 294 nm and phenanthroline method at 510 nm, respectively.
    Results
    The highest efficiency of 94% was observed at; initial pH=3, electrolyte of 2.5 g L-1, current density=50 mAcm-2, H2O2 concentration=0.16 M, initial amoxicillin concentration of 30 mg L-1 with a retention time of 120 minutes. The highest concentration of iron in the effluent was recorded as 10.9 mg L-1 for a reaction time of 80 min, current density of 41.6 mA.cm-2, pH = 3, H2O2 concentration of 0.16 M and the amoxicillin concentration of 80 mg L-1.
    Conclusion
    The Electro-Fenton method demonstrated acceptable removal efficiency using iron electrodes from synthetic effluent on a laboratory scale. However, the removal efficiency was unacceptable for amoxicillin initial concentrations higher than 50 mg L-1. But, industrial effluents usually contain much lower concentrations than that of tested levels.
    Keywords: Amoxicillin (AMX), Electro, Fenton, Antibiotic, Aqueous Solution
  • K. Hoseinzadeh, Sh Niknami Pages 288-301
    Background and Objectives
    Perceived self-efficacy is an effective factor for physical activity. This qualitative study explores the determinants of family's self-efficacy for physical activity.
    Methods
    This qualitative study was performed through content analysis method. Data were collected through semi-structured interview. 20 participants were included in the study using purposive sampling method. Constant comparative analysis was applied for data analysis.
    Results
    The gathered data were included in four main categories; environmental status, parents’ role, competitive activities and readiness for physical activity. The main theme derived from this study was "Lack of priority for physical activity in family daily life".
    Conclusion
    Regarded to the main theme and four categories derived from this study, physical activity has poor priority in families’ daily life. Introducing physical activity as a value and developing active lifestyle are recommended for families.
    Keywords: Self Efficacy, Family, Physical Activity
  • I. Zareban, H. Izadirad, G. Masoudy Pages 302-311
    Background and Objectives
    Skin cancer is the most prevalent type of cancers in the world. Childhood and adolescence are important times for preventing the skin cancer. The aim of this study was to survey the effect of educational intervention based on BASNEF model on preventive practices of skin cancer among female high school students in Mehresan.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 240 female students from four high schools in Mehrestan, Iran. Questionnaires containing constructions of BESNEF model were filled in before the intervention (pre-test) and two-months later for both case and control groups. T-test, ANOVA, Chi-square, paired t-test, and Pearson’s correlation coefficients were used to analyze the data using SPSS.
    Results
    Mean scores of BASNEF model constructs displayed significant differences between before and after education in control group (p
    Conclusion
    The results of this study showed that educational program based on BASNEF model is effective on promoting preventive behaviors of skin cancer among students.
    Keywords: BASNEF Model, Skin Cancer, Students
  • R. Azimi, F. Seyedzade, S. Ghoohestani, A. Daneshfar Pages 312-320
    Background and Objectives
    Overweight and obesity is important not only from physical health aspect but also from psychological, economic, social, and medical costs aspects. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of body composition-related feedbacks on physical activity levels, fat percentage, and self-esteem in young girls in 2013.
    Methods
    The samples were 42 physical education students of Alzahra University who were randomly assigned into 3 groups of real, positive, and negative feedbacks. They participated in pretest-posttest in randomized-groups. In the pre-test and post-test, fat percentage was measured by a body composition analyzer and physical activity levels and self-esteem were assessed using validated questionnaires. Participants’ fat percentage was measured once a week for 3 consecutive weeks and the fat levels were reported; 10% lower and 10% higher than the actual fat percentage to the positive and negative feedback groups, respectively. However, actual values of fat percentage were reported to the actual group. Analysis of variance and covariance tests were applied for data analysis.
    Results
    Results showed that positive feedback to increase fat percentage significantly (p
    Conclusion
    Positive feedback on body composition can increase fat percentage in young female that may be due incentive effects of positive feedback.
    Keywords: Feedback, Body Composition, Fat Percentage, Self, Esteem, Physical Activity
  • Sh Fathizadeh, D. Shojaeizadeh, M. Mahmoodi, Gh Garmarodi, M. Amirsardari, M. Azadbakht, K. Gheysvandy Pages 321-330
    Background and Objectives
    Iron deficiency anemia is a serious health issue affecting physical and psychological growth, behavior, and work performance. Teenage girls are among the groups who are at the risk of Iron deficiency anemia.þ The aim of this research was to determine the effect of health education program based on PRECEDE Model in controlling iron-deficiency anemia.
    Methods
    This quasi-experimental study was done on 120 students (60 case and 60 control groups) who were selected using stratified random sampling method in 2013-2014.Intervention was done in three sessions of 60 minute and the questionnaires were distributed and completed three months later. Data gathering tool was a self-administered questionnaire base on the PRECEDE model constructs. Data were analyzed by independent and paired t-test, MaCNemar test using SPSS software version 18.
    Results
    Comparing to the control group, the mean scores of knowledge and attitude (predisposing factors), using educational resources, organizing educational course, participating in educational programs (Enabling factors), encouraging family , teachers and peers (reinforcing factors), and the practice significantly increased in the case group after educational intervention.
    Conclusion
    The present study indicates that an educational intervention based on PRECEDE model and its main components (predisposing, enabling, and reinforcing factors) has a positive effect on improving preventive behaviors of iron deficiency anemia in study population.
    Keywords: PRECEDE Model, Knowledge, Attitude, Nutritional Behavior, Iron Deficiency Anemia, Students
  • Z. Rahmani, Y. Poureshgh, A. Rahmani Pages 331-342
    Background And Objectives
    Methods of mineral adsorbents recognition and surveying methods of making new adsorbent are essential due to importance of applying effective and inexpensive methods for wastewater treatment. Zeolite and Kaolin are among the conventional adsorbents which have been used for removing many pollutants. In this study, synthesis of zeolite materials by hydrothermal transformation of natural Iranian kaolin was investigated at 850ºC for 2 hr.
    Methods
    In this study, physical properties of kaolin was determined using different experiments such as laser particle size analyzer (PSA) and chemical properties was studied by SEM, XRD and FTIR methods. Synthesis of Zeolite materials by hydrothermal transformation of natural Iranian kaolin in NaOH solutions was investigated at 850ºC for 2 hr.
    Results
    The experiment results showed; kaolin density = 2.608 gr/Cm3, particle size = 0.37-52.76 µm, specific surface area (BET) = 9.17± 0.0748 m2/g and pHpzc = ~8.5. SEM results showed flak shape for kaolin particle. X-ray diffraction illustrated quartz as a major phase of the kaolin. The presence of AL and Si functional groups was proved by FTIR. SEM results demonstrated raised surface and irregular shape for the zeolite particles. XRD and FTIR results confirmed the crystalline structure of quartz and presence of SiO2 and AL3 and Si-AL functional groups, respectively
    Conclusion
    The results revealed that application of hydrothermal method using calcinations process in the presence of NaOH is an appropriate and inexpensive method for zeolite production and this synthetic zeolite has the highest similarity to Clinoptilolite.
    Keywords: Kaolin, Physical, Chemical Properties, Calcinations Processes, Zeolite
  • S. Yavari, N. Mohammad, B. Shahmoradi, F. Gharibi, A. Maleki Pages 343-355
    Background and Objectives
    Discharge of dye containing effluent into water resources can pose hazardous effects to the environment and human health because of their carcinogenic, mutagenic, and toxic nature. The present research was performed to study the efficiency of cobalt ferrite magnetic nanoparticles and its modified type in removing Direct Red 23 from aqueous solutions.
    Methods
    In this applicable study magnetic nanoparticle of cobalt ferrite and modified cobalt ferrite were synthesized. Direct Red 23 dye was selected as a model to evaluate decolorization potential of the adsorbent. The effects of parameters such as initial dye concentrations (50-200 mg/L), adsorbent dose (0.1-0.4 g/L), pH (2-10) and the effect of inorganic salts (NaCl, Na2SO4, NaHCO3 and Na2CO3) on the adsorption process were also studied. Longmuir, Freundlich, and Tempkin isotherm models were applied for data evaluation.
    Results
    Maximum efficiencies of cobalt ferrite magnetic nanoparticles and modified cobalt ferrite magnetic nanoparticles for dye removal were 14.45 and 81%, respectively. The maximum adsorption capacity of modified cobalt ferrite magnetic nanoparticles for Direct Red 23 was 188.6792 mg/g of adsorbent. Adsorption of dye on modified adsorbent followed Langmuir isotherm.
    Conclusion
    Based on the obtained results, it is concluded that modified cobalt ferrite magnetic nanoparticles can be used as an effective adsorbent for removal of Direct Red 23 form colored effluents.
    Keywords: Nanoparticle, Cobalt Ferrite, Aqueous Solution, Isotherms, Direct Red 23, Dye
  • A. Mozafari, A. Baharvand, S. Mohebi, S.F. Hejazi Pages 356-364
    Background and Objectives
    Cardiovascular diseases are usually associated with high rates of mortality, lack of self-reliance, and depression in the patients. Cardiac rehabilitation program is a well-established program causing to relieve depression. The purpose of this study was to determine the effects of cardiac rehabilitation programs on depression control in patients who had undergone Coronary Percutaneous Intervention (PCI).
    Methods
    This clinical trial study was performed on 100 patients selected by convenience sampling method after undergoing PCI. Data were collected using "demographic information survey" and "Beck Depression Inventory" questionnaires before and after rehabilitation (2 and 10 weeks after angioplasty in control group and 2 weeks after angioplasty and after 8 weeks of rehabilitation course in case group). Data analysis was done in SPSS version 18 and by student's t test, pair t test, chi-square at significant level of p
    Results
    Out of 100 patients, respective mean ages were 57.46±8.06 and 60.64±10.62 year for case and control groups and 60% was male. There was a significant relationship between depression scores in before and after cardiac rehabilitation in the cases (p
    Conclusion
    These findings suggest that cardiac rehabilitation may be an effective intervention for depression relieve after PCI.
    Keywords: Percutaneous Coronary Intervention, Cardiac Rehabilitation Program, Depression
  • R. Rezaiee, G. Pourbairamian Pages 365-376
    Background and Objectives
    Judgment on serious clinical situation, deciding to maintain the vitality of human in complex problems, and thinking in difficult situations require critical thinking in the field of health science. A standard framework of information literacy can be a foundation for critical thinking and independent learning that creates balance between the capacity of curiosity, creativity and judgment in students. In this study, we measured information literacy standards, critical thinking skills as well as the relationships between these standards and skills among students of Ardebil University of Medical Sciences from different fields and years of study.
    Methods
    This survey was conducted on a sample of 400 students from 13 different fields and years of admission using two standard questionnaires; "test of CCTST form B" and "information literacy".
    Results
    Survey results show that students don’t have enough ability and skill at all the five standards of information literacy and critical thinking skills. Scores of students in these variables are far from the desired values. Students total score in information literacy was 45.43 from 87 (52.22%) and the total score of critical thinking 11.73 from 34 (34.5%). It was also found that there is a significant positive correlation between information literacy and critical thinking (p
    Conclusion
    Poor scores of students in critical thinking skills and information literacy standards, little changes in these skills during university study time, and the importance of these two issues in clinical decision and improving the level of clinical skills, shows the necessity of paying more attention to this issue in the health field and making changes, and inclusion of activities to improve them in health ministry programs.
    Keywords: Critical Thinking, Information Literacy, Medical Sciences, Students