فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1394)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد پاکزاد*، پیمان جبلی صفحات 1-25
    در این مقاله به مطالعه نحوه بازنمایی و تصویرسازی اخبار خارجی تلویزیون از بحران فلسطین و نقش آن در مفهوم سازی مردم تهران از وقایع این منطقه می پردازیم. هدف اصلی ما تحلیل و ارزیابی مفهوم سازی مخاطبان از وقایع و رخدادهای جهان خارج به واسطه اخبار خارجی تلویزیون است. برای دستیابی به این هدف از دو رهیافت تحلیل محتوا و پیمایش به صورت متوالی استفاده شده است. بدین صورت که ابتدا تصاویر، وقایع و رخدادهایی که به طور مستمر از حوادث فلسطین در اخبار خارجی تلویزیون پخش شده، مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته و سپس با صورت بندی و تدوین پرسش نامه، تصاویر و چهارچوب های ذهنی مردم تهران از بحران این منطقه، اندازه گیری شده است. در نهایت میزان هماهنگی و سازگاری محتوای اخبار خارجی تلویزیون و تصاویر ذهنی مخاطبان بررسی شده است. نتایج بیانگر آن است که دیدگاه های مردم تهران درباره متغیرهای عامل درگیری ها، آرام و باثبات بودن اوضاع، امیدوارکننده بودن، جهت گیری و میزان خشونت در فلسطین، با اخبار خارجی تلویزیون هماهنگ و هم سو بوده است. به تعبیر دیگر دیدگاه مردم تهران نسبت به اوضاع فلسطین در بیشتر موارد از نظر نوع و شدت گرایش، تا اندازه زیادی با اخبار خارجی تلویزیون هماهنگ و هم سو بوده است؛ بنابراین به نظر می رسد تلویزیون در شکل دهی به افکار عمومی مخاطبان در زمینه رویدادهای خارجی از توفیق نسبی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: اخبار تلویزیون، چهارچوب ذهنی، نظریه کاشت، بحران فلسطین، بازنمایی
  • علیرضا حسینی* صفحات 27-51
    تمدن میراثی بشری و پدیده ای اجتماعی است که از واقعیت یک جامعه معین و ساختار آن حمایت می کند و با انسان پیوند دارد. پژوهش درباره جوامع، نقطه آغازین شناخت تمدن است. اسلام دینی جهانی و فتوحات اسلامی وسیله ای برای گسترش آن بوده و دعوت اسلامی از جزیره العرب به سرزمین های دوردست راه یافته است. از آنجا که زبان و ادبیات یک ملت هرگز نمی تواند مجرد و بدون تاثیر باشد، با ظهور اسلام زبان عربی هم بر زبان سایر اقوام همچون ایرانیان تاثیر گذاشت و هم از آنان تاثیر پذیرفت. ایرانیان به زبان عربی توجه ویژه ای کردند زیرا آن را زبان دین می دانستند و برای ترویج اندیشه های خود ناگزیر شدند زبان عربی را فرا بگیرند. هدف از نگارش این مقاله، تبیین وجود پیوندهای عمیق فرهنگی و اجتماعی میان ایرانیان و اعراب و نقش آن در پذیرش زبان عربی به عنوان زبان دینی و علمی جهان اسلام است. بدین ترتیب ایرانیان با استفاده از روش های مختلف همچون تالیف و ترجمه آثار گوناگون، به تکامل زبان و ادبیات عرب یاری رساندند. این مقاله با استناد به متون اصلی و نیز با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی ابعاد و زوایای این موضوع پرداخته است.
    کلیدواژگان: زبان عربی، زبان فارسی، نقش ایرانیان، ترجمه، تعامل اعراب
  • امیر ساجدی *، رحمان رنجبر صفحات 52-76
    ارتش مصر به عنوان نهادی قدرتمند، همواره نقش مهمی در صحنه سیاسی مصر ایفا کرده و امروزه که در راس حکومت قرار گرفته، با چالش های مهمی مواجه است. حکومت نظامی مصر از یک سو، مسئولیت اصلی تامین امنیت را بر عهده دارد و از سوی دیگر، برای تغییرات ضروری و پالایش نظام به ارث رسیده از دوران مبارک با فشارهای داخلی مواجه است. با مشاهده تحولات اخیر مصر و پافشاری نظامیان بر قواعد سنتی، عدم پذیرش قواعد مدرن و خارج کردن اسلام گرایان اخوانی و دیگر احزاب سیاسی، می توان انتظار داشت روابط نظامیان و دیگر رهبران سیاسی در آینده رو به وخامت گذاشته و ثبات حکومت نظامی ژنرال سیسی را به خطر اندازد. به رغم در پیش گرفتن رفتارهای متفاوت، جایگاه ارتش مصر از سال 1952 تا پس از انقلاب ژوئیه 2011 در این کشور نهادینه شده است. در تمامی این دوران، ارتشیان در معادلات داخلی و خارجی نقش مهمی ایفا کرده و با عنایت به سردرگمی و به هم ریختگی جامعه مصر، به نظر می رسد و این نهاد همچنان در قالب بازیگر اصلی صحنه سیاسی و اقتصادی مصر به ایفای نقش بپردازد.
    کلیدواژگان: ارتش، کودتا، امنیت، احزاب سیاسی، تحولات مصر
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی * صفحات 77-102
    عربستان سعودی، جمهوری اسلامی ایران را منبع اصلی بی ثباتی در منطقه می داند و بر این باور است ایران در پی ایجاد هلال شیعه برای تسلط بر اعراب سنی منطقه است. این دو کشور به ویژه پس از انقلاب اسلامی همواره به عنوان دو رقیب در منطقه خلیج فارس نقش آفرینی کرده اند که رقابت ایدئولوژیک محور اصلی رقابت آنها در حوزه های ژئوپولیتیک، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک به شمار می رود. روابط عربستان و ایران به دلیل تحولات سیاسی مهم در خاورمیانه در سال های اخیر پرتنش شده است. سقوط صدام برای عربستان به منزله پایان سلطه سنی ها بر عراق و قدرت یابی شیعیان و ارتقا جایگاه منطقه ای ایران در منطقه بود. ارتقا جایگاه منطقه ای ایران پس از تحولات انقلابی جهان عرب و توافق هسته ای ایران نیز سبب شده رهبران عربستان به این درک از تهدید برسند که قدرت و نفوذ منطقه ای ج. ا. ایران افزایش یافته و توازن قدرت منطقه ای در حال تغییر به نفع ج. ا. ایران است. پس از تبدیل تحولات انقلابی جهان عرب به جنگ های داخلی، حوزه های رقابت و تقابل ایران و عربستان از لبنان و فلسطین به سوریه، عراق، بحرین و یمن کشیده شد. به گونه ای که این حوزه ها، به میدان جنگ نیابتی این دو رقیب منطقه ای و ایدئولوژیک تبدیل شده اند. در این مقاله تلاش شده است ضمن بررسی نظری اتحاد و مفهوم جنگ نیابتی، به بررسی فراز و فرودهای روابط ایران و عربستان و ابعاد رقابت های منطقه ای این دو کشور پرداخته شود. سئوال اصلی مقاله این است که رقابت های منطقه ای ایران و عربستان چه تاثیری بر جنگ های نیابتی این دو کشور داشته است؟ در پاسخ این فرضیه مطرح است که رقابت منطقه ای ایران و عربستان در حوزه های ایدئولوژیک، ژئوپولیتیک، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک سبب بروز جنگ های نیابتی میان این دو کشور شده است.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان، رقابت، اتحاد، جنگ نیابتی
  • سید جواد صالحی *، فاتح مرادی نیاز صفحات 103-127
    بهار عربی و پیامدهای آن به ویژه در سوریه و جنگ داخلی این کشور، چیدمان و صف بندی های سیاسی منطقه ای و فرا منطقه ای را دستخوش تغییرات بنیادین کرده است. یکی از جلوه های بارز این تحولات، تعمیق شکاف های قومی و مذهبی در خاورمیانه است که به صف بندی های تازه کنشگران ملی و فروملی منجر شده است. از جمله کنشگران فعال و موثر در این تحولات، گروه های فروملی قومی مذهبی در کشورهای منطقه به ویژه عراق و سوریه هستند. بنیادگرایان اسلام گرا و گروه های تروریستی چون داعش در کنار گروه های قومی (کردها) سیر تحولات سیاسی و ژئوپلیتیکی در عراق و سوریه را به شدت دستخوش تغییر کرده اند. تحلیل صف بندی های جدید کنشگران در قالب سه هلال سنی، شیعی و کردی و پیامدهای ژئوپلیتیکی این تحولات، خاورمیانه را با بحرانی ترین مقطع تاریخی خود پس از جنگ جهانی اول روبه رو کرده است. برای نخستین بار، ژئوپلیتیک و نظم موجود وستفالیایی در خاورمیانه پس از گذشت یک قرن، با سیطره داعش بر بخش هایی از عراق و سوریه دستخوش تغییر شده است. در این مقاله تلاش شده با روشی تحلیلی توصیفی برخی از جنبه های ژئوپلیتیکی این تحولات و پیامدهای آن مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، بنیادگرایی، خاورمیانه، مرزهای ملی، هلال سنی، شیعی و کردی
  • مریم سادات غیاثیان *، صمد مقیمی سارانی، علی کریمی فیروزجایی صفحات 129-153
    رسانه های خبری برای بازنمایی ایدئولوژی نهادهای اجتماعی حاکم، واقعیت را به شیوه ای بازسازی و بازنمایی می کنند که مشروعیت بخشی برای خود و اعضای گروه خودی، و مشروعیت زدایی از دیگری و اعضای گروه غیر، نقش محوری در آن دارد. اهمیت و حساسیت بحران های خاورمیانه، نویسندگان مقاله را بر آن داشت تا با بهره گیری از روش تحلیلی توصیفی به بررسی انواع شیوه های مشروعیت زدایی از ایران و شیعه در مقاله های پایگاه های خبری برخط انگلیسی زبان العربیه، الشرق الاوسط و سعودی گازت در مقطع زمانی سال های 2013 و 2014، با بهره گیری از مدل ون لیون (2008) بپردازند. مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که این پایگاه های خبری در عربستان با چه راهکارهایی و بیشتر در چه موضوعاتی از ایران و شیعه مشروعیت زدایی می کنند؟ تحلیل نتایج یافته های مقاله نشانگر آن است که رویکرد عربستان در ضدیت و دشمنی با ایدئولوژی های ایرانی و شیعی، هم سو با غرب است و رسانه های این کشور در بیشتر موارد، در قالب سه محور اصلی مسائل اجتماعی، فرهنگی و آزادی های فردی، قومی و اقلیتی؛ برنامه هسته ای و تحریم ها؛ و مبارزه با تروریسم و نقش منفی شیعیان در آن، از ایران و شیعیان در منطقه مشروعیت زدایی کرده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، مشروعیت زدایی، ایران، شیعه، عربستان
  • رضا گرشاسبی *، علی کریمی مله صفحات 155-179
    داعش سیمای جمعیتی گروه های سنی جوان و فراملی را از نقاط مختلف جهان؛ ازجمله اروپا و امریکا بازنمایی می کند. اجتماع ساخت گرفته و مخرب داعش تا حد وسیعی برآیندی از بسیج شتابان و جهانی جنگجویان خارجی از سراسر گیتی است. ورود جهادگرایان جهانی به دنیای اسلام و گرایش افراطی و مبارزه طلبانه آنان پدیده ای بدیع و تازه نیست، اما میزان و روند سلسله وار و پیوسته این پدیده ازیک طرف و کمیت بسیار فراوان جهادگرایان خارجی از طرف دیگر، معرف الگویی بی سابقه و یا کم سابقه است؛ به گونه ای که می توان آن را اگرنه مهم ترین عامل، حداقل یکی از مهم ترین و اساسی ترین عامل پایداری و قدرتمندی داعش به شمار آورد. نوشتار حاضر با روشی توصیفی و علی، فهم چرایی از جا کندگی این افراد از جوامع مدرن غربی و پیوستن آنان به داعش و کنش گری در میدان های جنگی را هدف بررسی قرار داده است. با الهام از نظریه داغ ننگ اروینگ گافمن و توتالیتاریسم هانا آرنت، بر این فرض مبتنی است که این جنگجویان به دلیل سرخوردگی و داغ ننگ و بحران هویت ناشی از پدیده اسلام هراسی در غرب، جهت معنا بخشی به خویشتن و رهایی از وضع اسف بار هویتی و حفظ و نمایش ارزش های خود به داعش می پیوندند.
    کلیدواژگان: جنگجویان خارجی، داغ ننگ، اسلام هراسی، بحران معنا، داعش
|
  • Ahmad Pakzad*, Peyman Jebelli Pages 1-25
    In this article we are studying the representation and visualization of TV’s foreign news about Palestine crisis and TV’s role in Tehran citizen’s conceptualization and visualization about the events of this territory. Our main goal is analyzing and assessing audience’s conceptualization about world’s events through TV’s foreign news. For reaching to this goal we used two methods consequently: content analysis and survey. At first, pictures and events that repeatedly have been broadcasted about the events of Palestine were analyzed. Then, Tehran citizen’s mind frames of crisis in this area were measured by using questionnaire and pictures. At last, the adaptation of TV’s foreign news contents and audience’s mind frame were studied. The results show that Tehran citizen’s point of view about the situation of Palestine and clashes factors, peaceful and stable situation, being hopeful, orientation and extent of violence is coordinated and aligned with TV’s foreign news. In other words, Tehran citizen’s attitude towards situation of Palestine, in most cases, in terms of type and severity of orientation, to a great extent, is coordinated and aligned with TV’s foreign news. So it seems that television has had relative success in shaping public opinion in foreign events area.
    Keywords: News Of Television, Mind Frame, cultivation theory, Palestine Crisis
  • Alireza Hosseyni* Pages 27-51
    Civilization is a human heritage and social phenomenon that is supporting a given society and its structures and also is related with human. This paper is about the societies as the starting point for understanding of civilization. Islam is an universal religion and Islamic conquests have been as a means of its development and Islamic invitation has reached from Arab Peninsula to distant lands. Since a nation’s language and literature can never be abstract and useless, with advent of Islam, not only Arabic affected on other nations’ language like Iranians, but also was influenced by them. Iranians paid special attention to Arabic because they regarded it as religion’s language and they had to learn it to develop their thoughts. The goal of this paper is to explain deep cultural and social ties between Iranians and Arabs and its role in acceptance of Arabic as the world’s religious and scientific language. Thus, Iranians helped to evolve Arabic language and literature by different methods like compilation and translation various works. This paper is trying to study some aspects and dimensions of this issue by a descriptive- analytical method and based on original texts.
    Keywords: Arabic, Persian, Iranian's Role, Translation, Arab's Engagement
  • Amir Sajedi*, Rahman Ranjbar Pages 52-76
    The Egypt army as a powerful institution has always played an important role in the political scene in Egypt and is now at the helm in the government is facing with important challenges. From one side, Egypt›s military rule has the main responsibility of maintaining the security and on the other hand, it is faced with internal pressures in its attempt to make the necessary changes and refining system inherited from the Mubarak era. The recent developments in Egypt and the insistence of the military on the traditional rules and the lack of acceptance of modern approaches and elimination of the Brotherhood Islamists and other parties can lead us to expect a worsening the relations between the military and other political leaders in the future which will destabilize the military rule of General Sisi. Despite of adoption different behaviors, from 1952 up to the July 2011 revolution, Egypt›s military position has become institutionalized in the country. During throughout this era, the armed forces have played an important role in the internal and external equations and according to the clutter and confusion in the Egyptian society, it seems this institution will remain as the main actor in the political and economic stage of Egypt.
    Keywords: Army, Coup, Security, Political Parties, Egyptian Crisis
  • Habibollah Abolhassan Shirazi* Pages 77-102
    Arabia considers Iran the main source of instability in the region and believes that Iran seeks to dominate the Sunni Arabs through creating Shiite crescent. Especially after the Islamic Revolution, two countries have been as the rivals in the Persian Gulf. Ideological competition is considered as the core of competition in the areas of geopolitics, geostrategics and geoeconomics. In recent years, Relations between Saudi Arabia and Iran have been tens due to political developments in the Middle East is. Saudi Arabia saw Saddam's collapse as the Shia empowerment and promotion of the Iran's regional place and end of Sunni dominance on Iraq. Also enhancing Iran's regional place after the revolutionary developmentes in the Arab world and Iran's nuclear agreement has led Saudi Arabia to get to this perception of the threat that Iran's regional power and influence have been increased and as a result regional balance of power is changing in favor of Iran. After changing Arab World's revolutionary developments to civil wars, areas of competition and confrontation between Iran and Saudi Arabia extended from Lebanon and Palestine to Syria, Iraq, Bahrain and Yemen. So that these areas have become arena of proxy war for these two regional and ideological rivals. This article tries to study concepts of unity and the proxy war theoretically and to examine the fluctuation of relations between Iran and Saudi Arabi and dimentions of regional rivalries of these two countries. The main question in this paper is what is impact of regional rivalry between Iran and Saudi Arabia on the proxy wars between them? This article's premise is that regional rivalry between Iran and Saudi Arabia in the fields of ideological, geopolitical, geostrategics and geoeconomics have triggered proxy wars between the two countries.
    Keywords: Iran, Saudi Arabia, Competition, Alliance, Proxy War
  • Seyed Javad Salehi*, Fateh Moradiniaz Pages 103-127
    Arabic Spring and its consequences, particularly in Syria and later its civil war, has led to fundamental changes in political layouts and alignments in the region and beyond it. One of the main effects of these developments is the deepening of the ethnic and religious divisions in the Middle East and consequently new alignments of national and subnational actors. Subnational ethnic-religious groups in the region, especially in Iraq and Syria are the most active and effective actors. Islamist fundamentalists and terrorist groups such as ISIS along with ethnic groups (Kurds) have greatly changed political and geopolitical developments in Iraq and Syria. Analysis of the new alignments in the framework of three Sunni, Shi’a and Kurdish crescents and geopolitical consequences of these developments, has faced the world with the most critical milestone in the Middle East history especially after World War I. After a century, for the first time, Middle East’s geopolitics and existing Westphalian order changed because of Islamic fundamental domination over some parts of Iraq and Syria. In this paper, we have tried to clarify some aspects of these geopolitical developments and their effects by a descriptive and analytical method, based on library and internet resources and studies.
    Keywords: opolitics, Fundamentalism, Middle East, Sunni, Shia, Kurdish Triple Crescent
  • Maryam Sadat Ghiasian*, Samad Moghimi Sarani, Ali Karimi Firouzjaee Pages 129-153
    For representation of idealogy of dominating social institutions, news media rebuild and represent reality in a manner which show legitimation for «us» groups and delegitimation for «other» groups. Significance and sensitivity of the Middle East crises made writers of this research to survey all kinds of delegitimation of Iran and Shiite by utilizing analytical– descriptive method and according to Van Leeuwenʼs model (2008) in Saudi Arabia English- language articles in online news sites like: Al Arabiya, Al Sharq Al- Awsat and Saudi Gazette during 2013 and 2014. This paper attempts to answer this question that how and by which techniques and more on which topics, the news sites delegitimize Iran and Shiite. Data analysis of this research shows that approach of Saudi Arabia in opposition to Iran and Shiite ideology is in line with the West policy and also Saudi Arabiya’s news media have mostly delegitimized Iran and Shiite in three basic matters which include social and cultural issues and individual, ethnic and minority freedom, the nuclear program and sanctions and finally, fighting against terrorism and negative role of the Shias.
    Keywords: Critical Discourse Analysis, Delegitimation, Iran, Shiite, Saudi Arabia
  • Reza Garshasbi*, Ali Karimi Male Pages 155-179
    ISIS represent portrait of the supra-national youths crowd from different parts of the world including Europe and the U.S.A. This constructed and destructive community, to a great extent, is an outcome of the speedy and universal mobilization of foreign fighters from around the world. World Jihadists’ entrance to the Islamic world and their extremist and defiant inclination is not a new phenomenon, but their quantity and its sequential and steady trend in one hand, and very great number of foreign Jihadists in the other hand, represents an unprecedented or rare pattern; so that it can be regarded at least as a one of the most basic and important factors – if not the most important one- for persistence and the power of ISIS groups. This paper is aimed at understanding of the causes of dislocation of Jihadists from Western modern societies and joining to ISIS and their activities in the battlefields. Inspired by theoretical framework of Erving Goffman’s theory of stigma and Hannah Arendt’s theory of totalitarianism, the article supposes that the main reason for joining to ISIS groups is the disillusionment, identity crisis and stigma of these fighters arising from the Islamophobia phenomenon in West in order to giving meaning to self, free of regrettable identity situation and maintain and represent their values.
    Keywords: Foreign Fighters, Stigma, Islamophobia, Meaning Crisis, ISIS