فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1395)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حلیمه اکبری*، سمیه حسام صفحات 7-14
    مقدمه
    مشارکت فعال کارکنان درانجام امور یکی از عوامل موفقیت سازمان ها است و به نظر می رسد نظام پیشنهادات به عنوان یکی از روش های سبک مدیریت مشارکتی مهم ترین راهکار جلب مشارکت کارکنان می باشد که علاوه بر جلب همکاری در افزایش انگیزه آنان نیز موثر است. هدف این پژوهش تعیین عوامل تسهیل کننده استقرار نظام پیشنهادات در شبکه بهداشت و درمان فیروزآباد است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر توصیفی همبستگی و از لحاظ زمانی یک پژوهش مقطعی می باشد .جامعه آماری این پژوهش را کلیه مدیران عالی، میانی و سرپرستان شبکه بهداشت و درمان فیروزآباد تشکیل می دهد و نمونه آماری برابر با جامعه آماری به تعداد 50 نفر است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل 13 سوال است که اعتبار آن به روش اعتبار محتوا و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (80/.) تایید گردید. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش های آماری توصیفی، تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون در نرم افزار آماری SPSS استفاده گردیده است.
    یافته ها
    در این پژوهش مشخص شد که آموزش کارکنان سازمان، اطلاع رسانی و ارائه بازخورد در موفقیت نظام پیشنهادها موثر بوده و استقرار آن را با سهولت بیشتری میسر خواهد کرد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج پژوهش استقرار نظام پیشنهادات راهکار موثر جهت مشارکت فعال کارکنان در امور سازمان است که با اطلاع رسانی مناسب، آموزش کارکنان و بازخورد دادن به نظرات و ایده های آنها می توان به این هدف دست یافت.
    کلیدواژگان: نظام پیشنهادات، مدیریت مشارکتی، شبکه بهداشت و درمان فیروزآباد
  • یوسف شعبانی، علی وفایی نجار، الهه هوشمند* صفحات 15-24
    مقدمه
    بیمارستان سبز، بیمارستانی است که سلامت مردم را با کاهش مداوم پیامدهای زیست محیطی و برطرف کردن سهم خود در بار بیماری ها ارتقا دهد. از آنجا که الگوی منفرد و یکسانی در خصوص بیمارستان های سبز و سالم وجود ندارد لذا هدف این مطالعه بررسی تمامی الگوهای موجود بیمارستان سبز در دنیا از طریق مرور نظام مند می باشد.
    روش پژوهش: این پژوهش بصورت مرور جامع و با جستجو در سایت های سازمانی و پایگاه های اطلاعاتی الکترونیکی معتبر داخلی و خارجی به منظور شناسایی الگوهای بیمارستان سبز انجام شده است.
    یافته ها
    هفت مدل جهت مدیریت بیمارستان سبز وجود دارد که هر کدام ابعاد اختصاصی خود را دارند. در بین این مدل ها هم پوشانی زیادی وجود دارد که نشان دهنده اهمیت زیاد برخی از ابعاد بیمارستان سبز می باشد. الگوهای موجود شامل: BEPHS (11 بعد)، GGHC (6 بعد)، USGBC LEED (7 بعد)، ISO14000 (بعد 11)،SHT (9 بعد)،PAHO (10 بعد) و GGHHبودند.
    نتیجه گیری
    هم پوشانی در ابعاد کارایی انرژی، کارایی آب و مدیریت زباله در همه الگوها مشاهده شد و تفاوت ها در سایر ابعاد می تواند ناشی از موقعیت مکانی سازمان های ارائه دهنده الگوها و تفاوت در نیازهای سازمان های مذکور باشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان سبز، استاندارد، زیست محیطی، مرور جامع
  • احمد سرداری، میرمحمد موسوی*، حسین بهرامی صفحات 25-36
    مقدمه
    طبق تحقیقات انجام شده عوامل زیادی بر عملکرد و تعهد سازمانی سازمان ها تاثیر دارند از جمله ساختار سازمان، محیط سازمان، سیاست ها و فرآیندها، فرهنگ سازمانی، آموزش های دانش افزایی در سازمان و... اما آنچه اهمیت دارد، این است که سازمان ها تا چه میزان هوشمندانه تصمیم گیری و عمل می کنند و این رفتار هوشمندانه تا چه اندازه بر عملکرد سازمان و ارتقاء یافتن میزان تعهدسازمانی تاثیر می گذارد. هوشمندسازی سازمان باعث می شود که سازمان با بکارگیری حداکثر توان فکری خود تصمیماتی جامع و رفتار و حضور هوشمندانه ای را در محیط کسب و کار از خود نشان دهد و از این طریق موجب بهبود عملکرد و تعهد سازمانی در سازمان خود شود[1].
    روش پژوهش: این پژوهش بر پایه مفروضات همبستگی سطح عملکرد و تعهد سازمانی پرستاران بیمارستان های خصوصی استان البرز انجام شده است. روش نمونه گیری تحقیق طبقه ای متناسب با حجم جامعه مورد مطالعه، از جامعه 700 نفری پرستاران بیمارستان های خصوصی، نمونه تحقیق 101 نفری انتخاب و با استفاده از پرسشنامه ای حاوی 80 سوال که روایی صوری و محتوایی آن به کمک تحلیل عاملی تائید شده است، مورد سنجش قرار گرفته است. پایایی سوالات از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه (91/0) به دست آمد. برای انجام تحقیق 130 پرسشنامه توزیع شد که در نهایت 106 مورد آن جمع آوری و از این تعداد 5 مورد به دلیل ناقص و مخدوش بودن حذف گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش در مجموع نمره حاصل از اندازه گیری هوش سازمانی در جامعه مورد مطالعه بالاتر از حد متوسط و وضعیت عملکرد و تعهد سازمانی پایین تر از حد متوسط بوده است. هم چنین 7 درصد از پراکندگی مشاهده شده در عملکرد پرستاران و 47 درصد از پراکندگی مشاهده شده در تعهد سازمانی پرستاران توسط ابعاد هوش سازمانی تبیین می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که نتایج تحقیق نشان داده است که افراد گروه نمونه دارای هوش سازمانی بالاتر از حد متوسط و عملکرد سازمانی و تعهد سازمانی پایین تری از حد متوسط می باشد، پیشنهاد می شود برای حفظ، نگهداری، و ارتقاء ایشان اقدامات لازم بعمل آید.
    کلیدواژگان: عملکرد، تعهدسازمانی، هوش سازمانی، پرستاران، بیمارستان های خصوصی
  • غلامحسین مهدوی، امیر سروستانی* صفحات 35-43
    مقدمه
    تدوین بودجه بر اساس مشارکت کارکنان از جمله راه کارهایی است که می تواند منجر به تهیه دقیق تر بودجه شده و احساس مثبت کارکنان سازمان را نیز در پی داشته باشد. در این پژوهش تاثیر مشارکت در تهیه بودجه بر رضایت شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان فارس بررسی می شود.
    روش پژوهش: روش پژوهش مورد استفاده توصیفی همبستگی، از نوع نظرسنجی است که از لحاظ زمانی یک پژوهش مقطعی به حساب می آید. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه استاندارد میلانی و پرسش نامه استاندارد شاخص توصیف شغل اسمیت، کندال و هالین استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان بخش اداری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان فارس تشکیل می دهند. نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرمول کوکران، 291 نفر به دست آمد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش آماری رگرسیون و نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج برازش رگرسیون، ضریب تعیین تعدیل شده برابر با 376/0 است و می توان 6/37 درصد از تغییرات متغیر رضایت شغلی را از روی متغیر مشارکت در بودجه پیش بینی کرد. هم چنین یافته ها بیانگر آن است که متغیر مشارکت در تهیه بودجه (7.476t = و 000/0 p =) تاثیری مثبت و معنا دار بر رضایت شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان فارس دارد.
    نتیجه گیری
    مشارکت کارکنان در تهیه بودجه بر رضایت شغلی آنان موثر است و این نتیجه در فرآیند بودجه ریزی باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بودجه مشارکتی، رضایت شغلی، خدمات بهداشتی درمانی، دانشگاه علوم پزشکی
  • حسین درگاهی*، عباس سالاروند، سجاد الله دادی، گلسا شهام صفحات 45-56
    مقدمه
    رفتار شهروندی سازمانی کارکنان، پیامدهای مهمی برای سازمان ها به همراه دارد. بروز این رفتارها می تواند سبب افزایش عملکرد و کارایی سازمانی شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین جو سازمانیو رفتار شهروندی سازمانی بین کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بود که بطور مقطعی در سال 1393 انجام شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسش نامه های جو سازمانی لایل ساسمن و سام دیپ (1989)، و رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران (1987) به همراه ویژگی های دموگرافیک کارکنان بود. جهت کسب اعتبار علمی پرسش نامه های مزبور از روش روایی محتوایی با CVI بالاتر از 8/0 و برای پایایی آن ها از روش آزمون-بازآزمون و تعیین آماره ضریب همبستگی برابر 95/0 برای جو سازمانی و 79/0 برای رفتار شهروندی سازمانی استفاده شد. بر اساس فرمول کوکران تعداد 313 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و در نهایت تعداد 241 پرسشنامه بصورت کامل در اختیار پژوهش گر قرار گرفت. جهت تحلیل آماری از نرم افزار Spss استفاده شد و برای تحلیل رابطه بین متغیرها از آزمون های پیرسون، اسپیرمن، تی و آنوا بهره برداری لازم به عمل آمد. میزان رعایت رفتار شهروندی سازمانی کارکنان بالاتر از حد میانگین و بیش از نیمی از آنها از جو سازمانی موجود رضایت دارند.
    یافته ها
    بین جو سازمانی با رفتار شهروندی و تمامی ابعاد آن رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. هم چنین جو سازمانی به میزان 14% بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیرگذار بود.
    نتیجه گیری
    استقرار جو مناسب و مورد رضایت کارکنان بر فضای سازمان ها موجب بروز رفتارهای فرانقش و خود جوش از سوی کارکنان خواهد شد که در نهایت می تواند در موفقیت سازمان ها تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • خلیل علی محمد زاده*، مریم یزدانجو صفحات 57-66
    مقدمه
    سازمان ها با به کارگیری مدل تعالی سازمانی، زمینه مقایسه عملکرد خود را با دیگران و الگوبرداری از بهترین تجارب سازمان های موفق را در راستای بهبود مستمر عملکرد فراهم می آورند. هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر مدل تعالی سازمانی اجرا شده بر عملکرد بیمارستان ها بوده است.
    روش پژوهش: روش تحقیق توصیفی است. جامعه آماری بصورت کل شماری و شامل 50 نفر از مدیران ارشد و میانی بیمارستان های شهید چمران و دکتر شریعتی می باشد. اطلاعات پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تحلیل قرار گرفت. داده های کمی به صورت انحراف معیار ± گزارش شدند. به منظور مقایسه سایر متغیرهای کمی از آزمون t-test دو نمونه ای استفاده شد و ضریب اطمینان آزمون ها 05% در نظر گرفته شده است.
    یافته ها
    در تحلیل آماری بعد تعهد مدیریت با میانگین و انحراف معیار 01/16±87/57 دارای بیشترین امتیاز و بهبود در نتایج بیمارستان با میانگین و انحراف معیار 41/17±16/51 دارای کمترین امتیاز بدست آمد. بین بعد نمرات کل خودارزیابی حاصل از اجرای مدل تعالی سازمانی و عملکرد دو بیمارستان (شریعتی و چمران) ارتباط معنادار آماری مشاهده شد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    با بررسی یافته های تحقیق مشخص گردید که مدل تعالی سازمانی اجرا شده بر عملکرد بیمارستان ها تاثیر مثبت و قابل توجه دارد و لذا در این راستا راهکارها و پیشنهادهای به مجریان جامعه آماری ارائه گردید.
    کلیدواژگان: الگوی تعالی سازمانی، عملکرد بیمارستان، مدیران ارشد، مدیران میانی
  • طلعت مدنی*، مریم احمدی صفحات 67-80
    مقدمه
    یکی از چالش های همیشگی در ارتباط با کدگذاری تشخیص ها و اقدامات درمانی، کیفیت داده های حاصل از کدگذاری، است. صحت، پایایی، بهنگامی و کامل بودن، همگی از مولفه های کیفیت کدگذاری هستند. هدف این مطالعه بررسی پژوهش های انجام شده در خصوص کیفیت کدگذاری تشخیص ها و اقدامات درمانی و عوامل موثر بر آن در ایران، بود.
    روش پژوهش: این پژوهش، یک مطالعه مروری نظامند است، که در آن تمامی مقالات چاپ شده مربوط به موضوع تحقیق در بازه زمانی فرودین 1380 تا پایان اسفند 1394 (مارس2001 تا مارس 2015) مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور یافتن مقالات جستجوی اینترنتی در پایگاه های داخلیMagiran ،Barakat Knowladege Network System ،Irandoc ، SID و پایگاه های خارجیGoogle scholar، Science Directو PubMed و با کلیدواژه های فارسی و انگلیسی صورت گرفت. 200 مقاله چاپ شده به زبان فارسی و انگلیسی بازیابی شد و در نهایت 14 مقاله مرتبط شناخته شد و مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    چهار مقاله به طور اختصاصی به بررسی مولفه های کیفیت کدگذاری، شش مقاله به بررسی عوامل موثر بر کیفیت کدگذاری، و چهار مقاله نیز به صورت مشترک هر دو موضوع مولفه ها و عوامل موثر بر کیفیت کدگذاری را بررسی کرده بودند. از مولفه های کیفیت کدگذاری، بیشتر مطالعات (هفت مورد) صحت کدگذاری را مورد بررسی قرار داده بودند. در خصوص عوامل موثر بر کیفیت کدگذاری، بیشتر مطالعات (پنج مورد) به بررسی نقش اصول مستندسازی و تشخیص نویسی پرداخته بودند.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های مطالعه نشان داد که از بین مولفه های کیفیت کدگذاری ویژگی بهنگامی از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست. در خصوص عوامل موثر بر کیفیت کدگذاری یافته های مطالعه نشان دهنده اهمیت نقش رعایت اصول مستندسازی در کیفیت کدگذاری است.
    کلیدواژگان: کدگذاری بالینی، کیفیت داده ها، بیمارستان، مرور نظامند
  • ابوالقاسم گل خندان*، مهدی رستمی صفحات 81-95
    مقدمه
    بخش سلامت به رغم عمومی بودن و طبیعت غیرتجاری اش، به میزان قابل توجهی تحت تاثیر جهانی شدن قرار گرفته است. جهانی شدن به واسطه ی برداشته شدن مرزهای گمرکی، ایجاد بازارهای مشترک، رشد و توزیع درآمد و...، می تواند به طور مستقیم بر سلامت تاثیرگذار باشد؛ علاوه بر آن، جهانی شدن به واسطه عواملی هم چون تاثیر بر روی فرهنگ و آداب و رسوم، بر عرصه ی سلامت تاثیرگذار است. لذا، هدف این مطالعه بررسی اثر جهانی شدن بر روی سلامت در ایران می باشد.
    روش پژوهش: این مطالعه با استفاده از داده های سری زمانی 1390 - 1358 به بررسی رابطه ی پویای بلندمدت و کوتاه مدت بین شاخص های سلامت، شاخص های جهانی شدن، درآمد سرانه و سرانه ی پزشک پرداخته است. به این منظور از آزمون هم گرایی کرانه ها و مدل خودرگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده شده است. هم چنین، تحلیل داده ها به کمک نرم افزارهای Eviews و Microfit انجام شده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده از مدل ARDL، جهانی شدن کل، جهانی شدن اقتصادی، جهانی شدن اجتماعی، درآمد سرانه و سرانه ی پزشک، شاخص های سلامت را در کوتاه مدت و بلندمدت بهبود می بخشند، در حالی که تاثیر جهانی شدن سیاسی بر شاخص های سلامت در کوتاه مدت و بلندمدت بی معناست. یک درصد افزایش در شاخص جهانی شدن کل، امید به زندگی را در کوتاه مدت و بلند مدت به ترتیب 03/0 و 14/0 درصد افزایش و نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال را در کوتاه مدت و بلند مدت به ترتیب 07/0 و 29/0 درصد کاهش می دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که جهانی شدن اقتصادی به طور قابل توجه ای نسبت به سایر جنبه های جهانی شدن، شاخص های سلامت را بهبود می بخشد؛ لذا، حرکت به سمت اقتصاد باز می تواند بر ارتقای سلامت افراد جامعه موثر باشد.
    کلیدواژگان: سلامت، جهانی شدن، آزمون کرانه ها، مدل خودرگرسیون با وقفه های توزیعی، ایران
|
  • Halime Akbari *, Somaye Hesam Pages 7-14
    Introduction
    Suggestions system as a participatory management approach is one of the success factors, and it seems the system offers as a method of participatory management style is the most important way to engage employees, In addition to cooperation is also effective in increasing their motivation. The aim of this study was to determine factors facilitating the establishment of the suggestions are Firoozabad Health Network.
    Methods
    Descriptive co relational study and the duration is a cross-sectional study. The study population included all senior managers, middle and supervisors constitute Firozabad Health Network and the sample was equal to population of 50 people. Data collection tool was a questionnaire consisted of 13 questions the validity of the content validity and reliability by Cronbach's alpha coefficient (80%) were confirmed. To test the hypotheses of descriptive statistics, correlation analysis and regression analysis were used SPSS software.
    Results
    In this study it was found that staff training, information dissemination and provide feedback on the success of the proposal and will deploy it more easily possible.
    Conclusion
    These results support the establishment of a proper strategy to offer active participation in the affairs of the organization's employees with appropriate information, training and feedback to comments and ideas they can to achieve this goal.
    Keywords: Suggestion System, Cooperative management, Health Network Firozabad
  • Yousef Shaabani, Ali Vafaeenajar, Ellahe Hooshmand* Pages 15-24
    Introduction
    Green Hospital is a hospital that improves people's health by continues reducing environmental impacts and meets its share of the burden to disease. Since there is no single and the same pattern of green and healthy hospitals sothe aim of this study was to determine the patterns in green hospital in the world by systematic review.
    Methods
    This study is a comprehensive review and search the site by reputable domestic and foreign institutional and electronic databases was conducted in order to identify patterns green hospital.
    Results
    There are seven green hospital management models for each specific dimensions of their own. There is a large overlap between these models, indicating the importance of some aspects of hospital green. Patterns include: BEPHS, GGHC, USGBC, LEED, ISO14000, SHT, PAHO and GGHH respectively.
    Conclusion
    Overlap in terms of energy efficiency, water efficiency and waste management patterns were observed in all other aspects could be due to differences in location patterns and different organizations providing organizations needs to be mentioned.
    Keywords: Keywords: Green Hospital, Standards, Environmental, Comprehensive Review
  • Ahmad Sardari, Mir Mohammad Moosavi *, Hosein Bahrami Pages 25-36
    Introduction
    According to research conducted by many factors have an impact on the performance and commitment of organizations including organizational structure, organizational environment, policies and procedures, organizational culture, training and knowledge management in the organization, etc.Intelligence agencies that the organization makes decisions wisely using the maximum of their intellectual abilities and intelligent behavior and presence in the business environment of the show. And thereby improve their organization's performance and organizational commitment.
    Methods
    This research is based on correlation assumptions level of performance and commitment of nurses in private hospitals Alborz Province was conducted. A stratified sampling study population included 700 patients from community nurses in private hospitals, sample using a questionnaire containing 80 questions and 101 assigned to the face and content validity by using confirmatory factor analysis were examined is taken. Cronbach's alpha reliability coefficient questions via (0.91), respectively. For this purpose, 130 questionnaires were distributed and then collected 106 of these, 5 were deleted as a result of flawed.
    Results
    Based on the results of the study measured a total score of organizational intelligence in the study population, higher than average performance and organizational commitment has been below the national average. The dispersion observed in 7% of nurses and 47% of the variance in organizational commitment of nurses is explained by the dimensions of organizational intelligence.
    Conclusion
    As the results show higher than average of the sample group has organizational intelligence and organizational performance and organizational commitment is lower than average, it is suggested to preserve, protect, and promote the necessary measures be taken.
    Keywords: performance, organizational commitment, organizational intelligence, nurses, Private hospitals
  • Gholamhosein Mahdavi, Amir Sarvestani * Pages 35-43
    Introduction
    Setting a budget based on employee involvement, including approaches that could lead to more accurate budget and also causes positive feeling of staff. In this paper, the effect of participation in budgeting on the employee job satisfaction Fars University of Medical Sciences and Health Services is investigated.
    Methods
    Descriptive correlational research method and a survey is used. In terms of time, the research is a cross-sectional study. Standard questionnaire for Milani (1975) and a standard questionnaire job description of Smith, Kendall and Halyn (1989) is used to gathering data. All staff administrative Fars University of Medical Sciences and Health Services make up the population of the study. Using Cochran formula, the statistic sample of research was 291 people. To test the hypotheses, the regression method and the software SPSS version 18 was used.
    Results
    Based on regression analysis, adjusted coefficient of determination is equal to 0/376 can be 37/6% of the variability of the variable job satisfaction and participation in the budget forecast. The results also indicate that the variables involved in the preparation of the budget (t=7/476 and p=0/000) significant positive impact on job satisfaction is Fars University of Medical Sciences and Health Services.
    Conclusion
    Involvement in the preparation of the budget is affecting job satisfaction and the results should be considered in the budget process.
    Keywords: Participatory Budget, Job Satisfaction, Health Services, University of Medical Sciences
  • Hossein Dargahi *, Abbas Salarvand Pages 45-56
    Introduction
    Organizational citizenship behavior, has important implications for organizations. The incidence of these behaviors can increase the performance and organizational efficiency. This study aimed to determine the relationship between organizational climate and organizational citizenship behaviors among employees of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    Cross-sectional study that was conducted in 1393. Data collection tools include questionnaire of organizational climate and Lyle Sussman, Sam Deep (1989), and Podsakoff and colleagues (1987) and demographic characteristics of the staff. For the scientific validity of the questionnaire content validity with CVI higher than 0.8 and for the reliability of the test-retest correlation coefficient and determine the organizational climate and 0.95 to 0.79 for organizational citizenship behavior was. On the basis of Kochran, 313 people were selected and finally 241 questionnaires were fully available to researchers. Spss software was used for statistical analysis and to analyze the relationship between variables and Pearson, Spearman, t and ANOVA operation was necessary. Compliance with organizational citizenship behavior higher than average and more than half of them are satisfied with the existing organizational atmosphere.
    Results
    Between organizational climate and organizational citizenship behavior and all its dimensions and there is a significant positive relationship. The organizational climate as much as 14% on organizational citizenship behavior had an impact.
    Conclusion
    The establishment of an appropriate climate and employee satisfaction on space and extra-role behavior causes spontaneous organization of staff that will be ultimately can affect the success of an organization.
    Keywords: Organizational Climate, Organizational Citizenship Behavior, Tehran University of Medical Sciences Employees
  • Khalil Ali Mohammadzadeh *, Maryam Yazdanjoo Pages 57-66
    Introduction
    Organizations using business excellence model, compare their performance with the others and emulate the best practices of successful organizations in order to provide continuous improvement of performance. The main objective of this study was to evaluate the effect of organizational excellence has been implemented on the performance of hospitals.
    Methods
    Research method is surveying descriptive. Statistical society (population) are total counted and contains 50 individuals of top and middle managers of “Sh. Chamran” and “Dr. Shariati” hospitals. Data are processed by Rev. 18 of SPSS software. Quantitative data are reported as standard deviation (±) and qualitative mean data as quantity (%). Two sample T-test was used to compare other quantitative variables and statistical significance level was considered 0.5% for tests.
    Results
    In statistical analysis, management commitment dimension with mean and standard deviation 57.87±16.01 had maximum, and improvement in hospital results with mean and standard deviation 51.16±17.41 had minimum scores. There was a statistical significant association (P
    Conclusion
    Considering results of this study show that accomplished organizational excellence model has a positive and major effect on hospital operation; so some suggestions were recommended to population executives.
    Keywords: organizational excellence model, hospital operation, top managers, middle managers
  • Talat Madani *, Maryam Ahmadi Pages 67-80
    Introduction
    One of the perennial challenges associated with coding diagnoses and treatment, quality data encryption is. Accuracy, reliability, completeness timed and all the components are coding quality. The aim of this study was to evaluate studies on the quality of diagnostic coding and medical care and its determinants in Iran, respectively.
    Methods
    This study is a systematic review, in which all articles published on the topic in the lower period 1380 to the end of March 1394 (March 2001 to March 2015) were studied. Internet search to find articles in the internal data base Magiran, BarakatKnowladege Network System, Irandoc, SID and external databases, Google scholar, Science Direct and PubMed and was Persian and English keywords. 200 articles published in Farsi and English were retrieved and finally 14 articles were identified and evaluated.
    Results
    Four paper specifically examines the components of quality of coding, six paper examines the factors affecting coding quality, and the four paper also common for both components and factorsaffecting coding quality were examined. Component coding quality, most studies (seven cases) were examined coding accuracy. The factors affecting coding quality, most studies (five cases) to investigate the role of documentation and diagnosis recording among, respectively.
    Conclusion
    The results of the study showed that among the components of quality timeliness of coding properties is not desirable. Findings of the study on factors affecting coding quality is the importance of observing principles of documentation on coding quality.
    Keywords: Clinical Coding, Data Quality, Hospitals, Systematic Review
  • Abolghasem Goolkhandan*, Mahdi Rostami Pages 81-95
    Introduction
    Health sector has been considerably affected by globalization, despite its public and non-commercial nature. Globalization can directly effect on health through the removal of customs barriers, the creation of common markets, growth and income distribution and; In addition, globalization can affect the field of health through several factors such as its impact on culture and customs. So, the purpose of this study was to evaluate the effect of globalization on health in Iran.
    Methods
    This study is paid to study dynamic long-term and short-term relationship between health indicators, globalization Indexes, per capita income and per capita physician, by using time series data from 1979-2011. For this purpose is used the bounds co integration test and Auto-Regressive Distributed Lags (ARDL) model. Also,the statistical analyzes were performed using software Eviews and Microfit.
    Results
    Based on the results of the ARDL model, total globalization, economic globalization, social globalization, income per capita and per capita physician; improve health indicators in the short-term and long-term, while the influence of political globalization on health indicators is meaningless in the short-term and long-term. One percent increase in the index of total globalization, increases the life expectancy in the short-term and long-term, respectively, 0.03 and 0.14 percent and decreasesthe mortality rateofchildren under 5 years in the short-term and long-term, respectively 0.07 and 0.29 percent.
    Conclusion
    The results indicate that economic globalization is remarkable compared to other aspects of globalization, health indicators improved; therefore, move towards an open economy can be effective in promoting public health.
    Keywords: Health, Globalization, Bounds Test, Auto, Regressive Distributed Lags Model, Iran