فهرست مطالب

دین و سلامت - سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1394)

نشریه دین و سلامت
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میلاد برجی، معصومه مالک*، میلاد اعظمی، محمدرضا بسطامی، ساناز اعظمی صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    یکی از ابعاد مهم مفهوم سلامت، معنویت است که از عوامل موثر بر سازگاری انسان با بیماری های مزمن می باشد؛ بنابراین این مطالعه به منظور بررسی وضعیت سلامت معنوی و ارتباط آن با ویژگی های جمعیتی در بیماران تحت همودیالیز انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بوده و بر روی 56 نفر از بیماران همودیالیزی با دامنه سنی 35 تا 91 ساله در مرکز دیالیز شهرستان ایام درسال 1393 انجام شد. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه سامت معنوی از دیدگاه اسلام استفاده شد که از قبل اعتبار و پایایی آن در ایران به تایید رسیده است.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر 9/ 42 درصد از افراد دارای سطح سلامت معنوی ضعیف و 7/ 10 درصد دارای سطح سامت معنوی عالی بودند. همچنین نمره سلامت معنوی در بیماران با تحصیلات دانشگاهی، کارمند، بیماران با سطح بالای آگاهی از بیماری خود، بیماران با درآمد بیشتر و بیمارانی که حمایت خانوادگی بیشتری داشتند، بالاتر بود (0/05>P)

    استنتاج

    در نظر گرفتن بعد معنوی بیماران در فرآیند مراقبت، با توجه به ویژگی های شخصی آن ها، می تواند به سازگار شدن فرد با مراحل مختلف بیماری و پیگیری روند درمان کمک نماید. نظر به نقش معنویت در سازگاری افراد با بیماری مزمن لازم است، هر چه بیشتر به سلامت معنوی بیماران و ارتقای آن از سوی تیم مراقبت سلامت توجه شود.

    کلیدواژگان: بیماری مزمن، سلامت معنوی، ویژگی های جمعیتی، همودیالیز
  • الهام دهقانی*، سحرناز نجات، مهدی یاسری صفحات 9-18
    سابقه و هدف

    یکی از سرمایه های با ارزش دینی، سلامت معنوی است که به تامین و ارتقای سلامت روانی افراد کمک می کند. از طرفی نقش شادکامی در بهداشت روانی و احساس رضایت از زندگی افراد بسیار حائز اهمیت است؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی همبستگی میان سلامت معنوی و شادکامی در کارکنان اداری دانشگاه علوم پزشکی سمنان در سال 1394 می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بوده که بر روی کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی سمنان با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و جدول اعداد تصادفی انجام گرفت. در جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد سلامت معنوی پولوتزین (Palutzian) و الیسون (Elison) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد (Oxford Happiness Questionnaire: OHQ) که توسط آرگیل (Argyle) تجدید نظر شده استفاده گردید. با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 21 و روش های آمار توصیفی-تحلیلی در مورد اهداف و سوالات پژوهشی به قضاوت پرداخته شد.

    یافته ها

    در این پژوهش، 149 نفر از کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی سمنان پرسشنامه را تکمیل کردند. میانگین (انحراف معیار) نمره سلامت معنوی با توجه به میانگین نمرات کارکنان 77 (0/57) و میانگین نمره شادکامی در آن ها 58/75 (0/56) به دست آمد. میانگین نمره سلامت معنوی در زنان به طور معناداری از مردان بالاتر بود (01/P=0). سلامت معنوی کارکنان ستادی با شادکامی آن ها رابطه مثبت و معناداری داشت (r=0/45، P=0/001).

    استنتاج

    تاثیر دو جانبه سلامت معنوی و شادکامی بر سامت کلی و بر روی یکدیگر از موضوعات قابل بحث در مباحث سامت است. اهمیت سامت معنوی و نقش آن بر شادکامی به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر وضعیت سامت کارکنان مورد می باشد؛ بنابراین با برنامه ریزی در زمینه سلامت معنوی و شادکامی می توان باعث افزایش رضایت مندی شغلی، تعهد و بهره وری سازمانی گردید.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، شادکامی، کارکنان اداری
  • اسماعیل سعدی پور*، علی دلاور، علی چیناوی، مجتبی سلم آبادی صفحات 19-28
    سابقه و هدف

    یکی از اهداف روانشناسی قرن حاضر ارتقاء بهزیستی روان شناختی است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش معارف مهدوی بر بهزیستی روان شناختی و جهت گیری زندگی دانش آموزان پسر پایه اول دبیرستان شهر اصفهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با استفاده از پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است و جامعه آماری را دانش آموزان پسر پایه اول دبیرستان منطقه 3 شهر اصفهان تشکیل داد. حجم نمونه 30 نفر بود که به روش خوشه ایتصادفی از یک دبیرستان در منطقه 3 شهر اصفهان، یک گروه 15 نفری به صورت تصادفی به عنوان گروه آزمایش و یک گروه 15 نفری به عنوان گروه کنترل، انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (RSPWB :Ryff scale psychological wellbeing) و پرسشنامه جهت گیری زندگی (lOT-R :Life Orientation Test-Revised) شایر و کارور (scheier and carver) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی به ویژه تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش معارف مهدوی بر بهزیستی روان شناختی تاثیر مثبت داشته؛ ولی آموزش معارف مهدوی تاثیری بر جهت گیری زندگی دانش آموزان نداشته است.

    استنتاج

    نتایج فوق لزوم توجه به معارف مهدوی در افزایش بهزیستی روان شناختی دانش آموزان را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، جهت گیری زندگی، معارف مهدوی
  • سید حسین حسینی کارنامی*، علی اصغر اصغری ولوجایی صفحات 29-40

    یکی از اعجاز قرآن کریم که در آیه 23 الی 26 سوره مریم به عنوان یک حقیقت علمی مطرح شده، تاثیر رطب بر زایمان است. رطب میوه ای با اثرات فراوان و ترکیبات فعال می باشد که در موضوع زایمان حضرت مریم (ع) به آن اشاره شده است. این مقاله سعی دارد تا با ارزیابی اثرات شناخته شده ی رطب، راز تاکید قرآن و روایات اسامی را بر زایمان واکاوی نماید. این پژوهش نوعی مطالعه مروری بوده که با توجه به هدف تحقیق، اطلاعات لازم از منابع مختلف به ویژه قرآن کریم، تفاسیر قرآن، احادیث، روایات اسامی و بانک های اطلاعاتی نظیر ISI، Pubmed، Scopus، Google Scholar، ISC و SID براساس کلید واژه ها از جمله: رطب، خرما، زایمان و سوره مریم؛ استخراج گردید. سپس اطلاعات به دست آمده دسته بندی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که عاوه بر قرآن، احادیث متعددی بر مصرف رطب در زایمان تاکید دارند. خرما تغذیه سالم در دوران بارداری و سپس بعد از زایمان بوده که سبب تقویت عضات رحم و کاهش خونریزی بعد از زایمان می گردد و همچنین در دوره شیردهی، عاوه بر رشد کافی و ایجاد ذخایر غذایی در فرزند، باعث تشکیل ذخایر مواد مغذی در بدن مادر می شود.

    کلیدواژگان: اعجاز علمی، تفسیر علمی، سوره مریم، رطب، زایمان
  • خیرالنساء رمضان زاده*، محمدرضا میری، سید محمد هاشمی صفحات 41-48
    سابقه و هدف

    اعتقادات و اعمال مذهبی در پیشگیری از ابتلا به اختلالات روانی (افسردگی، اضطراب و...) نقش بسیار مهمی ایفا می کند. یکی از مهم ترین اعمال مذهبی مورد تاکید، انس با قرآن می باشد. بهبود بهداشت روانی در دانشجویان زمینه پیشرفت
    تحصیلی را ایجاد خواهد نمود؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه انس با قرآن و سامت روان در دانشجویان طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی بود که بر روی 351 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال 1393 اجرا شد. نمونه ها به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شده و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای شامل اطلاعات
    دموگرافیک، پرسشنامه انس با قرآن و پرسشنامه سلامت روان (General Health Questionaire: GHQ) جمع آوری گردید. سپس داده ها با آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس و پیرسون و به وسیله نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین تلاوت قرآن 49 / 4± 541 / 20، کاربرد قرآن 75 / 4± 22 / 18، درک اثرات قرآن 23 / 3± 13 / 14 و انس با قرآن 43 / 11 ± 82 / 52 از 57 بود. نتایج نشان داد که 5/ 2 درصد دانشجویان افسردگی، 7 درصد اضطراب و 6/ 7 درصد اختلال در کارکرد اجتماعی و 5/ 2 درصد دچار اختلالات جسمانی بودند. میانگین نمره سلامت عمومی بر حسب وضعیت تاهل، سن و رشته تحصیلی تفاوت معناداری وجود نداشت (P>0/05). بین انس با قرآن و اختال در کارکرد اجتماعی در سطح 5 درصد، رابطه معناداری وجود داشت (P<0/05).

    استنتاج

    با توجه به نتایج تحقیق مبنی بر اینکه انس با قرآن بر سلامت عمومی موثر می باشد، می توان با اجرای برنامه های قرآنی زمینه انس بیشتر دانشجویان با قرآن را فراهم ساخت که خود منجر به سلامت روانی بالاتری خواهد شد.

    کلیدواژگان: انس با قرآن، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، سلامت روانی
  • مجید ملک زاده شفارودی، محمدباقر محمدی لایینی* صفحات 49-58
    سابقه و هدف

    طلا یک فلز سنگین سه ظرفیتی گرانبها است. مهم ترین مصارف جهانی طلا در جواهرسازی، دندانپزشکی، صنایع الکترونیک، انواع کاتالیزورها، ضرب سکه و مدال های ورزشی و نظامی می باشد. محققین تاثیر سن، نوع تغذیه و سموم شیمیایی بر قدرت باروری مردان را مورد بررسی قرار داده اند. این مقاله سعی در یافتن بخشی از حکمت های حکم شرعی اسلام در رابطه با مصارف زینتی طلا برای مردان جامعه دارد.

    مواد و روش ها

    در بررسی از نوع مقطعی (Cross Sectional)، نمونه های مایع منی از مردان در بازه سنی 35 - 25 سال تهیه و پرسشنامه استاندارد جهت ثبت اطلاعات پزشکی افراد نیز به کار گرفته شد. اندازه گیری طلا در مایع منی به روش 1973 Perkin-Elmer با
    کمک دستگاه جذب اتمی میله کربنی بدون شعله با دقت نانوگرم انجام شد.

    یافته ها

    متوسط میزان طلا در واحد حجم مایع منی مردان غیرزرگر ایرانی معادل 92/2 نانوگرم در میلی لیتر است. میزان طلا در واحد حجم مایع منی با درصد اسپرم های با تحرک طبیعی و همچنین اسپرم های غیرمتحرک رابطه معنادار و منطقی دارد. کاهش
    قدرت باروری در مردان زرگر نیز با عنایت به استخراج داده های پرسشنامه، معنادار و محرز است.

    استنتاج

    ارتباط میان کاهش درصد تحرک اسپرم ها با افزایش میزان طلا در مایع منی به همراه یافته های مبنی بر کاهش معنادار نرخ زاد و ولد در میان جمعیت زرگران و طلاسازان استان تهران و مازندران، ممکن است شاهدی بر احادیث پیامبر اکرم و امامان معصوم شیعه بر درستی منع استفاده از زیورآلات طلا برای مردان باشد.

    کلیدواژگان: احادیث اسلامی، تحرک اسپرم، طلا، مایع منی، مردان
  • محمد شمس الدین دیانی تیلکی*، محمد امامی صفحات 59-66

    امامان معصوم (ع)، با نگاه واقع گرایانه به انسان، به مفاهیم سامتی، بیماری و درمان او توجه کامل داشته اند. روایات طب اسامی به جای مانده از آنان، از دیرباز تا به امروزه از مباحث جدی و پرچالش بوده است. امروزه با گسترش گرایش دانشمندان حوزه های مختلف علوم پزشکی به طب سنتی و اسامی، افراط و تفریط هایی در زمینه ی همنوایی علوم تجربی، به ویژه طب با روایات مشاهده می شود. گاهی این باور به وجود می آید که باید به روایات و احادیث طبی نیز همانند احادیث فقهی با ایمان و تعبد عمل کرد؛ زیرا این سخنان از زبان یک معصوم صادر شده است. معصوم یعنی کسی که از آبشخور وحی، مستقیما سیراب شده و به عمق حقیقت راه یافته و خطا و لغزش در گفتار و کردار او راه ندارد. با نگاهی عمیق و ژرف تر، چالش هایی در روایات پزشکی مشاهده می شود که دقت در آن، انسان را از خطا در اندیشه بازمی دارد. در این پژوهش برخی از چالش های روایات طبی و افق های آینده در زمینه حل این چالش ها بررسی می گردد. این پژوهش با مراجعه به برخی منابع حدیثی مرتبط با موضوع، در پی شناخت و بیان چالش های موجود در استناد به این دسته از روایات بوده و چالش های مربوط به سند، مخاطب، دلالت و معنای واژه های به کار رفته در این احادیث مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مراجعه به احادیث پزشکی همچون دیگر احادیث صادره از معصومین (ع)، کاری تخصصی بوده و در این زمینه ضمن پرهیز از هر نوع پیش داوری و اجتناب از تفسیر به رای، نیازمند آگاهی تخصصی نزدیک به 15 دانش از علوم پایه حوزی است، تا بتوان به روایتی استناد نمود. این استناد در صورت داشتن شرایط لازم، تنها به عنوان یک شاهد می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: احادیث، استناد، پزشکی، خطاب، سند
|
  • Milad Borji, Masummeh Malek*, Milad Azammi, Mohammad Reza Bastami, Sanaz Aazammi Pages 1-8
    Background and Purpose

    Spirituality is one of the important aspects of well-being and is an effective factor for human adaptation with chronic diseases. The present study aimed to evaluate spiritual well-being status and investigate its relationship with demographic characteristics of hemodialysis patients.

    Materials And Methods

    This cross-sectional, descriptive study was conducted in 56 patients (age range: 35-91 years) undergoing hemodialysis in the dialysis center of Ilam, Iran, during 2014. Spiritual well-being was evaluated using Spiritual Well-Being Scale, which is proved to be a reliable and valid instrument.

    Results

    Findings of this study showed that 10.7% of the patients had high level of spiritual well-being, while 42.9% had low level of spiritual well-being. In addition, mean score of spiritual well-being was higher in patients with university education, employees, and those with high levels of knowledge, income, and family support (P

    Conclusion

    In the process of health care provision, taking personal characteristics and spiritual aspect of patients into account can help patients to adapt to different stages of their disease and might improve patient compliance to treatment. Spirituality plays an important role in patients’ adaptation to chronic diseases. Therefore, it is mandatory to focus more attention on spiritual health status of patients and empowering health care professionals to enhance patients’ spiritual well-being.

    Keywords: Chronic disease, Spiritual health, Demographic characteristics, Hemodialysis
  • Elham Dehghani*, Saharnaz Nejat, Mehdi Yaseri Pages 9-18
    Background And Objectives

    Spiritual health is one of the valuable religious resources of humans, which helps promote mental health. In addition, the role of happiness in mental health and life satisfaction is considered significant. This study aimed to examine the correlation between spiritual health and happiness in staff of Semnan University of Medical Sciences, in 2015.

    Materials And Methods

    This descriptive-analytic study was performed in the staff of Semnan University of Medical Sciences, who were chosen through stratified random sampling and the table of random numbers. Data collection was conducted using Paloutzian and Ellison standard questionnaire of spiritual health and Oxford Happiness Questionnaire revised by Argil. To analyze the data, descriptive and inferential statistics were used in SPSS 21.

    Results

    In total, 149 administrative employees of Semnan University of Medical Sciences completed the questionnaire. The mean score of spiritual well-being was 77±0.53 and the mean happiness score was 58.75±0.56. The mean score of spiritual well-being in males and females showed significant differences (P=0.01), and females had a higher spiritual health. Spiritual health of the personnel and their happiness had a significant direct correlation (r=0.45, P=0.001).

    Conclusion

    The mutual influence of spiritual well-being and happiness on overall health is a debatable topic in health issues. The importance of spiritual health and its effect on happiness as variables affecting the general health status of employees is approved. Thus, planning in the field of spiritual health and happiness can promote job satisfaction, organizational commitment, and productivity.

    Keywords: Spiritual well, being, Happiness, Staff
  • Esmail Saadipour*, Ali Delavar, Ali Chinavi, Mojtaba Salmabadi Pages 19-28
    Background And Objectives

    Promotion of psychological well-being is one of the objectives of the current century psychology. Therefore, this study was carried out to evaluate the effectiveness of the Mahdavi teachings on psychological well-being and life orientation in the first grade high school male students in Isfahan.

    Materials And Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and control group. The study population consisted of 30 first grade high school male students in District 3 of Isfahan. The participants were selected from a high school in District 3 of Isfahan through random cluster sampling method that were randomly allocated to control and experimental groups (n=15 in each group). The data collection instruments included Ryff Scale of Psychological Well-Being and Life Orientation questionnaire of Scheier and Carver. To analyze the data, descriptive and inferential statistics, especially multivariate analysis of covariance, were used.

    Results

    Mahdavi teachings had a positive impact on psychological well-being, but it did not affect the students’ life orientation

    Conclusion

    Considering Mahdavi teachings seems to be necessary to promote psychological well-being in students.

    Keywords: Psychological well, being, Life orientation, Mahdavi teachings
  • Seyed Hossein Hosseini Karnamy*, Ali Asghar Asghari Velujayi Pages 29-40

    One of the most remarkable miracles of the Holy Quran, which has been established as a scientific fact, is presented in verses 23-26 of Surah Maryam (AS). These verses focus on the effect of date palm on childbirth. Date palm is a fruit with active compounds, the high impact of which has been noted in the immaculate conception of Virgin Mary (AS). This study aimed to evaluate the known effects of date palm on childbirth based on the emphasis of the Holy Quran and Islamic traditions. This review was conducted via searching in databases of ISI, PubMed, Scopus, Google Scholar, ISC and SID, in addition to the Holy Quran, exegesis and narratives of the Holy Quran, and Islamic traditions. Keywords used in the literature search were delivery, date palm, and Hazrat Maryam (Mary) (AS). Collected data in relation to the research topic were recorded and analyzed. According to the results of this study, in addition to the Holy Quran, numerous narratives have emphasized on the benefits of date palm in childbirth. Date palm is an advantageous nutrient during pregnancy and postpartum period since it strengthens uterine muscles and reduces hemorrhage after delivery. Moreover, consumption of date palm during breastfeeding enhances neonatal growth and development, while serving as a nutrient reserve in the body of the mother and infant.

    Keywords: Scientific miracle, Scientific interpretation, Surah Maryam, Date palm, Childbirth
  • Khaironnesa Ramazanzade*, Mohamadreza Miri, Seyyed Mohammad Hashemi Pages 41-48
    Background And Objectives

    Religious beliefs and practices play an important role in prevention of mental disorders (e.g., depression and anxiety). Intimacy with Quran is an emphasized religious practice. This study was conducted to determine the relationship between intimacy with Quran and mental health among university students.

    Materials And Methods

    This descriptive, analytic, correlational study was conducted on 351 students at Birjand University of Medical Sciences, in 2014. The samples were selected by stratified random sampling. The data collection instruments included a demographics form, intimacy with Quran questionnaire, and General Health Questionnaire (GHQ). To analyze the data, independent t-test, ANOVA, and Pearson productmoment correlation coefficient tests were run, using SPSS version 16.

    Results

    The mean scores of Quran recitation, application, perception, and intimacy were 20.541±4.49, 18.22±4.75, 14.13±3.23, and 52.82±11.43 out of 57, respectively. The results indicated that from among the students 2.5% suffered from depression, 7% anxiety, 7.6% social function disorder, and 2.5% physical disorders. There was not a significant difference between mean scores of marital status, age, and field of study (P>0.05). There was a significant relationship between intimacy with Quran and social function disorders (P>0.05).

    Conclusion

    Given the findings of the study, familiarity with Quran can affect general health. Quranic programs can be performed to pave the way for higher familiarity of students with Quran, which can in turn, enhance their mental health.

    Keywords: Familiarity with Quran, University students, Birjand University of Medical Sciences, Mental health
  • Majid Malekzadeh Shafaroudi, Mohammad Bagher Mohammadi Laieni* Pages 49-58
    Background And Objectives

    Gold is a heavy, valuable metal with valance of three. The most important applications of gold are in jewelrymaking, dentistry, electronics, various catalysers, mintage, as well as sports and military medals. Researchers investigated the effects of age, nutrition, and chemical toxins on male fertility. This article aims to investigate some of the reasons behind the Islamic order concerning the decorative use of gold for men.
    Material and

    Methods

    In this cross-sectional study, semen samples from 25-35 year-old males were collected and a standard questionnaire was used to record medical information of the participants. Then, Perkin-Elmer method (1973) was applied to assess the amount of gold in semen samples with an accuracy of nanogram by flameless atomic absorption using carbon rod atomizer.

    Results

    Average gold content per unit of semen in non-goldsmith males was 92.2 ng/ml. The amount of gold content per unit of semen revealed a significant and logical relationship with percentage of natural motile and none-motile sperms. According to the data collected by the questionnaire, reduced fertility in male goldsmith population was significant.

    Conclusion

    The relationship between reduced sperm motility and increase in the amount of gold content per unit of sperm, in addition to the findings regarding a significant reduction in fertility rates among the jewelers of Tehran and Mazandaran provinces of Iran, may confirm the narratives of the Prophet Mohammad and the Shia Imams in prohibiting the use of gold ornaments or utensils for men.

    Keywords: Islamic narratives, Sperm motility, Gold, Semen, Men
  • Mohammad Shamsoddin Dayyani Tilaki*, Muhammad Imami Pages 59-66

    The Infallible Imams (p.b.u.t) paid great attention to concepts such as health, sickness, and treatment with a realistic approach to human. The Islamic medicine narrations attributed to them have been subject to discussion and challenge for long. With the recent tendency of scientists in various fields of medical sciences towards traditional and Islamic medicine, at times they go to extremes concerning acceptability of Islamic medicine by experimental sciences, specifically medicine. Some believe that we should treat these kinds of traditions, as with jurisprudential ones, as divine statements that were made by the Infallibles whose knowledge was divinely granted, which cannot be erroneous. However, by having a deeper look, there appear to be serious challenges in the case of medical narrations and noting these problems prevents us from error in thought. The article at hand deals with some of the problems related to these narrations and how to solve them. This study with reference to original documents of religious narrations and other related sources tried to introduce the serious problems of these medical traditions and studied the problems that go back to the citation, whole concepts, addressee, and meanings of the terms. This study aimed to prove that medical traditions are like other Islamic narrations and infallible statements. They should be studied and evaluated in a specialistic way, with avoidance of prejudgments. To use a narration as a reason, one needs to be familiar with about fifteen fields of basic Islamic sciences, to reference to a medical narration. This reference would be useful only as evidence if it has all the necessary conditions.

    Keywords: Narrations, Reference, Medical, Addressee, Citation