فهرست مطالب

نشریه دین و سلامت
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد حمزه زاده، محدثه معینی فر*، هاشم قربانی صفحه 1
    سابقه و هدف

    با شیوع ویروس همه گیر کرونا، مباحث مختلفی درباره ی واکسیناسیون به عنوان یکی از راه های پیشگیری از ابتلا به آن مطرح شد. یکی از این مباحث الزام به واکسیناسیون سراسری مردم بود که بحث های فقهی، حقوقی و اخلاقی فراوانی را در پی داشته است. هدف این مقاله بررسی این موضوع در گستره ی قواعد فقهی شیعه است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با هدف توصیف و تحلیل دیدگاه ها و ادله ی آن ها و با فن جمع آوری اطلاعات و داده ها به صورت کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها

    قواعد مخالف با الزام به واکسیناسیون شامل قواعد اکراه، وجوب دفع ضرر محتمل، احتیاط، احترام، نفی عسروحرج، سلطنت و اصل عدم ولایت و قواعد موافق با الزام به واکسیناسیون، شامل اصل مصلحت عموم، وجوب دفع ضرر محتمل، اصل تقدم حق حیات و قاعده ی حفظ نظام و منع اختلال در آن هستند.

    استنتاج

    ادله ی موافق در خصوص ملاحظات الزام به واکسیناسیون معقول تر و قوی تر هستند و نگاه جامع تری به مسئله دارند و مانع قانونی یا شرعی نیز ندارند.

    کلیدواژگان: واکسیناسیون، قواعد فقهی، مخالف، موافق، کرونا
  • سید حمزه حسینی، فرشته عراقیان مجرد، سیده حکیمه هاشمی، رحمت الله مرزبند* صفحه 2
    سابقه و هدف

    معنویت و سلامت معنوی یکی از ابعاد سلامت شمرده می شود. شیوع بیماری کرونا نه تنها بر سلامت روان افراد، بلکه بر سلامت معنوی آن ها هم اثر گذاشت. هدف مطالعه ی حاضر تبیین تجربیات معنوی بیماران مبتلا به کووید19 بوده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر پژوهشی کیفی و از نوع تحلیل محتوای قراردادی است. مشارکت کنندگان شامل بیماران مبتلا به کووید19 هستند. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه ی عمیق با سوالات نیمه ساختاریافته بود. برای تحلیل داده ها از رویکرد کیفی گرانهیم و لوندمن و نرم افزار وان نت 2016 استفاده شد. برای بررسی صحت و استحکام مطالعه از معیارهای پیشنهادی گوبا و لینکلن استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، با 14 بیمار مصاحبه شد. یافته های مطالعه شامل دو مضمون اصلی و هشت زیر مضمون احساس تقرب به خدا، بیداری معنوی، دانستن قدر عافیت، پذیرش قضا و قدر الهی از مضمون های فرعی تجربه ی تکامل دینی و نیز نفی هرگونه علیت فراطبیعی، تجربه ی تعارض باور به عدالت الهی و بیماری، اضطراب مرگ، عدم حمایت عاطفی بود.

    استنتاج

    نتایج مطالعه ی حاضر حاکی از دو طیف متفاوت (تقویت باورهای معنوی، تضعیف باورهای معنوی) بیماران بوده است. حرفه مندان سلامت می توانند از یافته های مطالعه در مراقبت کل نگر و معنوی بیماران استفاده کنند.

    کلیدواژگان: معنویت، بیماران، کووید -19، مطالعه کیفی
  • فاطمه قربانی لاکتراشانی*، علی آبادیان، محمد آرینا صفحه 3
    سابقه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی نقش معادباوری و اعتقاد به آخرت عادلانه، در تاب آوری رنج مراقبت از فرزندان با معلولیت ذهنی است. با توجه به اهمیت و ضرورت حمایت اجتماعی از والدین دارای فرزندان معلول ذهنی، این پژوهش درصدد بررسی یکی از عوامل معنوی موثر بر این مقوله است.

    مواد و روش ها

    تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل 800 نفر از مادران مراجعه کننده به کلینیک های شهر بابل در تابستان 1401 بود. نمونه گیری به روش طبقه ای نسبی بود و حجم نمونه ها با جدول کرجسی مورگان به تعداد 156 تعیین شد. داده ها از طریق نرم افزارهایSPSS  و SMARTPLS (ورژن 22) تجزیه وتحلیل شدند.  برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که با توجه به نتایج تحلیل استنباطی متغیرهای پژوهش، ضریب مسیر آخرت نگری با رنج مراقبت مادران برابر با 0.358-، آماره ی t برابر با 6.833 و مقدار P-value کمتر از 05/0 است؛ در نتیجه، بین آخرت نگری و رنج مراقبت مادران دارای فرزند معلول جسمی حرکتی و ذهنی شهر بابل رابطه ی معنی دار و معکوس وجود دارد. ضریب مسیر باور به جهان آخرت عادلانه ی اسلامی با رنج مراقبت مادران برابر با 0.402-، آماره ی t برابر با 8/355 و مقدار P-value کمتر از 0/05 است؛ در نتیجه، بین باور به جهان آخرت عادلانه ی اسلامی با رنج مراقبت مادران دارای فرزند معلول جسمی حرکتی و ذهنی شهر بابل رابطه ی معنی دار و معکوس وجود دارد.

    استنتاج

    طبق یافته های این پژوهش، تقویت باورمندی خانواده هایی که از فرزندان معلول نگهداری می کنند، به ویژه رشد اعتقادی ایشان در حوزه ی معادباوری و اعتقاد به تحقق عدالت الهی در جهان آخرت و دریافت نتیجه و پاداش رنج ها، می تواند اثر مثبت روانی بر افزایش تاب آوری رنج مراقبت از این فرزندان داشته باشد. توصیه می شود که پرورش این باور به عنوان عاملی بسیار قوی و موثر در امیدبخشی و آرامش بخشی به اعضای خانواده، در کانون توجه روان درمانگران و مشاوران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: معادباوری، باور به جهان آخرت عادلانه اسلامی، تاب آوری، رنج مراقبتی، فرزندان معلول ذهنی
  • تاثیردلبستگی به خدا بر اضطراب هستی و سلامت معنوی در بهبود یافتگان کووید -19
    محسن فلاحتی، هاجر ترکان* صفحه 4
    سابقه و هدف

     شناسایی و بررسی متغیرهای روان شناختی و باورهای مذهبی موثر در رفتارهای بعد از ابتلا به کووید19 گامی اساسی در طراحی مداخلات رفتاری با هدف آسیب کمتر در دوران پساکرونا است. هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر دل بستگی به خدا بر اضطراب هستی و سلامت معنوی در بهبودیافتگان کووید19 بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع هم بستگی است. جامعه ی پژوهش بهبودیافتگان از کووید19 در سال 1400-1399 بودند و از بین آن ها با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، 185 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها سوالات دموگرافیکی، پرسش نامه ی سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1982)، پرسش نامه ی دل بستگی به خدای بک و مک دونالد (2004) و پرسش نامه ی اضطراب هستی گودوگود (1974) بودند. برای تحلیل آن ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS نسخه ی 24 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین دل بستگی به خدا و سلامت معنوی  در بهبودیافتگان کووید19 رابطه ی مثبت و معنادار، بین دل بستگی به خدا و اضطراب هستی رابطه ی معکوس و معناداری وجود دارد. مقدار تاثیر دل بستگی به خدا بر سلامت معنوی 31/0 و بر اضطراب هستی 26/0- بود (01/0<p).

    استنتاج

    نتایج نشان می دهد که افزایش دل بستگی به خدا در بهبودیافتگان از کووید19 موجب افزایش سطح سلامت معنوی و کاهش اضطراب هستی می شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، دلبستگی به خدا، اضطراب هستی، بهبود یافتگان ازکووید- 19
  • بررسی رابطه ی باورهای مذهبی با تنظیم هیجان و تکانشگری در دانش آموزان مقطع متوسطه اول همدان
    رضا برزگر محمدی، ملیکا ارباب*، احسان گلستانی، حسنا مومی وند صفحه 5
    سابقه و هدف

    با توجه به شواهد موجود مبنی بر تاثیر تنظیم هیجان و تکانشگری در دوران نوجوانی، تلاش برای یافتن فرایند های زیربنایی آن اهمیت بسیاری پیدا کرده است. ازآنجایی که باور مذهبی یکی از عواملی است که ارتباطی تنگاتنگ با تنظیم هیجانی و تکانشگری دارد، هدف پژوهش حاضر  بررسی رابطه ی باورهای مذهبی با تنظیم هیجان و تکانشگری در دانش آموزان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی هم بستگی بود. 368 نفر (193 دختر و 175 پسر) دانش آموز مقطع متوسطه ی اول شهر همدان در سال 1401-1402، به روش  نمونه گیری خوشه ای  انتخاب شدند و به پرسش نامه های  تکانشگری بارت (11- BIS)،  تنظیم هیجانی (EPQ) گروس و جان و باور مذهبی جورج پاسخ دادند. داده ها با شاخص آماری  ضریب هم بستگی پیرسون و نرم افزار  spss نسخه ی 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج ضریب هم بستگی نشان داد که بین باور مذهبی و تنظیم هیجان ارتباط مثبت و معنادار (01/0P< ، 37/0r=)، و بین باور مذهبی و تکانشگری ارتباط منفی و معنادار (01/0P< ، 65/0-r=) وجود دارد.

    استنتاج

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که باور مذهبی  می تواند در تنظیم هیجان و کاهش تکانشگری نوجوانان  نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: باورهای مذهبی، تنظیم هیجان، تکانشگری
  • حمید شاهوردی، ابراهیم نصیری، آسیه جوکار، مرتضی دارابی نیا* صفحه 6
    سابقه و هدف

    اخلاق پزشکی مقوله ای است که موضوع آن بررسی مجموعه ی آداب و رفتاری است که صاحبان مشاغل پزشکی باید رعایت کنند. پیشرفت دانش پزشکی و روش های نوین تحقیقات زیست شناختی، تعارضات اخلاقی مختلفی را به وجود آورده که ضرورت توجه به اخلاق پزشکی را ایجاب کرده است. اخلاق پزشکی در ایران و تمدن اسلامی سابقه ی دیرینه ای دارد. در دوران تمدن اسلامی، زکریای رازی و قطب الدین شیرازی، دو تن از دانشمندان بزرگ جهان اسلام، به مباحث مهمی در مورد اخلاق پزشکی اشاره کردند. هدف از این تحقیق بررسی مبانی اخلاق پزشکی رازی و قطب الدین شیرازی است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی مبتنی بر گردآوری اطلاعات به شیوه ی کتابخانه ای است.

    یافته ها

    به طور کلی، رازی به عقلگرا  و قطب الدین شیرازی به  شریعت گرا و خدامحور بودن شهرت داشته اند. در مبحث اخلاق پزشکی، رازی به مباحث ارتباط پزشک و بیمار، ارتباط بین بیمار و پزشک، صلاحیت علمی و عملی پزشک، رازداری پزشک و اعتقادات بیمار توجه کرده و قطب الدین شیرازی بایسته های اخلاقی طبیب را در ده اصل بیان کرده است.

    استنتاج

    بررسی دیدگاه های رازی و علامه قطب الدین شیرازی در زمینه ی اخلاق پزشکی از منظر طب سنتی ایران نشان‎دهنده ی این است که رازی و قطب الدین شیرازی همانند بسیاری از پزشکان مقید به اصول اخلاقی در رابطه ی بین پزشک و بیمار، رعایت اصول اخلاقی را از ملزومات حرفه ای می دانسته اند و در حیطه های مختلفی مانند صلاحیت های رفتاری وهمچنین مسائل تخصصی درمانی به مسئله ی اخلاق پزشکی توجه داشته اند.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، رازی، قطب الدین شیرازی، تاریخ پزشکی، طب ایرانی
  • گونه شناسی و تحلیل متنی احادیث طبی امام رضا (ع) بر محور پیشگیری از بیماری ها در زمینه حفظ و ارتقاء سلامت
    زهرا کریمی*، حمید باقری صفحه 7

    احادیثی از معصومان (ع) مشتمل بر داده های طبی و طیف وسیع متنوعی از موضوعات ویژه ی سلامت جسم انسان و حجم قابل توجهی از آن ها درباره پیشگیری از بیماری هاست. بهره مندی از احادیث طبی، مانند هر مجموعه ای از اطلاعات، نیازمند شناخت، سازمان دهی و گونه بندی دقیق با تکیه بر روابط میان متغیرهاست تا با مقایسه ی تحلیلی آن ها، شباهت ها، تفاوت ها، خواص و...، شناسایی و کاربردی شوند. با توجه به این بیان، پرسش آن است که کدام گونه ها در احادیث طبی امام رضا (ع) وجود دارد؟ این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی در جامعه آماری روایات امام رضا (ع) در حوزه پیشگیری از بیماری، با استفاده از دانشنامه ی پزشکی محمدی ریشهری که با جمع آوری روایات طبی، مطالعه ی آن ها را تسهیل کرده و همچنین، نرم افزار جامع الاحادیث، برای یافتن منابع دست اول در استناد، تالیف شده است. نتیجه آنکه این روایات در سه گونه «اسامی بیماری ها، داروها و دستورالعمل ها»، «خواص مواد و دستورالعمل ها» و «حفظ سلامت بدن بدون نام بیماری خاصی» طبقه بندی شدند و نسبت آن ها با کل روایات جامعه ی آماری در ذیل هریک از گونه ها سنجیده و در جدول نتایج ارائه شد.

    کلیدواژگان: احادیث طبی، روایات امام رضا (ع)، پیشگیری از بیماری ها، گونه شناسی
|
  • Muhammad Hamzehzadeh, Mhaddeseh Moeinifar*, Hashem Ghorbani Page 1
    Background and purpose

    With the spread of coronavirus and causing a global pandemic within a short period, various topics were raised about vaccination as one of the ways to prevent it. One of these topics was the requirement for vaccination, which has resulted in many Islamic jurisprudential, legal, and ethical discussions. This paper aims to examine this issue in the scope of Shia jurisprudence principles.

    Materials and methods

    The present study aimed to describe and analyze the views and the evidence and the technique of collecting information is library research.

    Results

     The rules against requirement for vaccination include the rules of reluctance, the obligation to avoid possible harm, caution, respect, the negation of hardship and embarrassment, the sovereignty and the principle of non-wilaya, and the rules in favor of the requirement for vaccination, including the principle of public interest, the obligation to avoid possible harm, the principle of the priority of the right to life, and the rule of maintaining the universal system and preventing its disruption.

    Conclusion

    The arguments in favor of mandatory vaccination considerations are more reasonable and stronger and have a more comprehensive view of the problem, and there is also no legal or religious obstacle.

    Keywords: Vaccination, Islamic jurisprudential rules, against, in favor, Corona
  • Seyed Hamzeh Hosseini, Fereshteh Araghian, Seyede Hakime Hashemi, Rahmatollah Marzband* Page 2
    Background and Purpose

    Spirituality and spiritual health are among the dimensions of health. The spread of Corona disease affected not only the mental health of people but also their spiritual health. The present study aimed to explain the spiritual experiences of patients with COVID-19.

    Materials and Methods

    This qualitative research is a conventional content analysis type. Participants include patients with COVID-19, and sampling was done purposefully. The data collection tool was an in-depth interview with semi-structured questions. Granheim and Lundman's qualitative approach and OneNet 2016 software was used to analyze the collected data. The criteria proposed by Goba and Lincoln were used for the validity and reliability of the study.

    Results

    In this study, 14 patients were interviewed. The findings of the study included two main themes, namely, experience of religious evolution and lack of emotional support, and eight sub-themes. Feeling close to God, spiritual awakening, knowing the value of well-being, acceptance of justice and divine destiny were the sub-themes of the experience of religious evolution. Moreover, denial of any supernatural causality, the experience of the conflict of belief in divine justice, illness, and death anxiety were sub-themes of lack of emotional support.

    Conclusion

    The results of the present study indicated two different spectrums (strengthening of spiritual beliefs and weakening of spiritual beliefs) of patients. The findings of the study can be used by health professionals in the holistic and spiritual care of patients.

    Keywords: spirituality, patients, covid-19, qualitative study
  • Fateme Qorbani Laktarshani*, Ali Abadian, Mohammad Ariana Page 3
    Background and Purpose

    The aim of the current research is to evaluate the role of faith in the resurrection and belief in a just afterlife in coping with the suffering of caring for children with mental disabilities. Considering the importance and necessity of social support for parents with mentally disabled children, this research aims to investigate one of the spiritual factors affecting this category.

    Materials and Methods

    The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical population of the research included 800 mothers who referred to Babol city clinics in the summer of 1401. Sampling method; the relative stratification and the sample size were determined with the number of 156 using Morgan's Kargesi table. Data were analyzed using SPSS and SMARTPLS (version 22) software. Confirmatory factor analysis was used to analyze the data.

    Results

    The test of the research hypotheses showed that according to the results of the inferential analysis of the research variables, the path coefficient of futurism with the range of mothers' care is equal to -0.358, the t-statistic is equal to 6.833, and the p-value is less than 05. 0. As a result, there is a significant and inverse relationship between the outlook on the hereafter and the pain of taking care of mothers with physical-motor and mental children in Babol city. The coefficient of the path of belief in a just Islamic afterlife with the pain of caring for mothers is equal to -0.402, the t-statistic is equal to 8.335 and the p-value is less than 0.05. There is a significant and inverse relationship among mothers with physical-motor and mental children in Babol city.

    Conclusion

    According to the findings of this research, strengthening the belief of families who take care of disabled children, especially their belief growth in the field of resurrection and belief in the realization of divine justice in the afterlife and receiving the result and reward of sufferings. It can have a positive psychological effect on increasing the endurance of the suffering of caring for these children. It is recommended that the cultivation of this belief as a very strong and effective factor in providing hope and comfort to family members, should be taken into consideration by psychotherapists and counselors.

    Keywords: rlife, receiving the results, rewards of sufferings had an effective role on the resilience of parents, therefore, any factor that leads to the strengthening of these beliefs, This group of families, psychotherapists, counselors should be given a
  • The effect of attachment to God on existential anxiety and spiritual health in those who have recovered from Covid-19
    Mohsen Falahati, Hajar Torkan* Page 4
    Background and purpose

    Identifying and examining the psychological variables and religious beliefs effective in the behaviors after being infected with covid-19 is a fundamental step in designing behavioral interventions with the aim of less harm in the post-corona era. The aim of the present study was the effect of attachment to God on existential anxiety and spiritual health in those who have recovered from Covid-19.

    Materials and methods

    The current research is descriptive of the correlation type. The research population was those who recovered from covid-19 in 2020-2021 and among them 185 people were selected using available sampling method. Data collection tools were demographic questions, Polotzin and Ellison (1982) Spiritual Health Questionnaire, Beck and Macdonald (2004) God Attachment Questionnaire, and Hasti Godogood (1974) Anxiety Questionnaire. Structural equation model and AMOS version 24 software were used for their analysis.

    Results

    The findings showed that there is a positive and significant relationship between attachment to God and spiritual health in those who have recovered from Covid-19, and there is an inverse and significant relationship between attachment to God and existential anxiety. The effect of attachment to God on spiritual health was 0.31 and on anxiety was -0.26 (p<0.01).

    Conclusion

    The results show that the increase in attachment to God in those who have recovered from Covid-19 leads to an increase in the level of spiritual health and a decrease in existential anxiety.

    Keywords: Spiritual health, attachment to God, existential anxiety, recovered from covid-19
  • Investigating the relationship between religious beliefs and emotion regulation and impulsivity in Hamedan high school students
    REZA BARZEGAR MOHAMMADI, Melika Arbab*, Ehsan Golestani, Hosna Momivand Page 5
    Background and purpose

    Considering the available evidence regarding the impact of emotion regulation and impulsivity during adolescence, trying to find its underlying processes has become very important. Since religious belief is one of the factors closely related to emotion regulation and impulsivity, the aim of the present study was to investigate the relationship between religious beliefs and emotion regulation and impulsivity in students.

    Materials and methods

    This study was descriptive-correlational. 368 people (193 girls and 175 boys) students of the first secondary level of Hamedan city in 1401-1402 were selected by cluster sampling method, and they were tested on Bart's impulsivity questionnaires (BIS-11), emotional regulation (EPQ) by Gross and John. And George's religious belief answered. The data were analyzed by Pearson's correlation coefficient statistical index and spss version 22 software.

    Results

    The results of the correlation coefficient showed that there is a significant positive relationship between religious belief and emotion regulation (r=0.37, p<0.01), and there is a significant negative relationship between religious belief and impulsivity (r=0.65, p<0.01).

    Conclusion

    The results of this research show that religious belief can play a role in regulating emotions and reducing impulsiveness in teenagers.

    Keywords: religious beliefs, emotion regulation, impulsivity
  • Hamid Shaverdi, Ebrahim Nasiri, Asieh Jokar, Morteza Darabinia* Page 6
    Background and Purpose

    Medical ethics is a field focused on studying the code of conduct and principles that healthcare practitioners are required to adhere to. The progress of medical knowledge and new methods of biological research have created various ethical conflicts, which necessitate the need to pay attention to medical ethics. Medical ethics in Iran and Islamic civilization have a long history. In the era of Islamic civilization, Rhazes and Qutb al-Din Shirazi, two of the greatest scientists of the Islamic world, pointed out important issues about medical ethics. The purpose of this research is to examine the basics of Rhazes and Qutb al-Din Shirazi's medical ethics.

    Materials and Methods

    This study was conducted based on a descriptive-analytical approach using library research to collect information from historical sources and texts.

    Results

    In general, Rhazes was known for being a rationalist and Qutb al-Din Shirazi for being a Shariatist and having a God-oriented manner. The results show that Rhazes has paid attention to the topics of physician-patient communication, physician's scientific and practical competence, physician's confidentiality, and patient's beliefs. Qutb al-Din Shirazi has stated the moral requirements of a physician in ten principles.

    Conclusion

    In general, the examination of the views of Rhazes and Qutb al-Din Shirazi in the field of medical ethics from the perspective of traditional Iranian medicine shows that both Rhazes and Qutb al-Din Shirazi, similar to many doctors bound by ethical principles in the relationship between doctor and patient, consider compliance with ethical principles as a professional requirement.  They have paid attention to the issue of medical ethics in various areas, such as behavioral qualifications and specialized treatment issues.

    Keywords: History of medicine, Medical ethics, Persian medicine, Qutb al-Din Shirazi, Rhazes
  • Typology and textual analysis of medical hadiths of Imam Reza (AS) on the axis of disease prevention in the field of maintaining and promoting health
    Zahra Karimi*, Hamid Bagheri Page 7

    Hadiths of the innocents (pbuh) contain medical data and a wide variety of topics related to the health of the human body, and a significant amount of them are about the prevention of diseases. Benefiting from medical hadiths, like any collection of information, requires accurate recognition, organization and categorization by relying on the relationships between variables rather than by analytically comparing their similarities, differences, properties, etc. be identified and applied. According to this statement, the question is, which species are there in the medical hadiths of Imam Reza (a.s.)? This research with a descriptive-analytical method in the statistical community of the narrations of Imam Reza (a.s.) in the field of disease prevention, from the medical encyclopedia of Mohammadi Rohimari, which facilitated their study by collecting medical narrations, as well as Jame-al-Ahadith software. It is written to find first-hand sources in the citation The result is that these narrations are classified into three types: "names of diseases, medicines and instructions", "properties of substances and instructions" and "maintaining body health without the name of a specific disease"; Their ratio with the total narratives of the statistical population was measured under each species and presented in the results table.

    Keywords: Hadiths of Imam Reza (a.s.), Medical hadiths, Prevention of diseases, Typology