فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد مصدق راد، محمد عرب، آرزو موج بافان صفحه 1
    مقدمه
    تعارض زیاد در بیمارستان ها علاوه بر کاهش رضایت و بهره وری کارکنان و افزایش هزینه های بیمارستان بر فرآیند درمان بیماران نیز تاثیر منفی دارد. بنابراین، کسب دانش و مهارت های لازم مدیریت تعارض برای مدیران بیمارستان ها ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی سبک مدیریت تعارض مدیران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1394 انجام شد. نمونه پژوهش 563 نفر از مدیران ارشد، میانی و عملیاتی کلیه بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه خود ساخته بر اساس مدل توماس و کیلمان با روایی و پایایی بالا جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSSنسخه 19 در دو سطح آمار توصیفی نظیر محاسبه فراوانی، میانگین، انحراف معیار و آمار استنباطی نظیر تست های آماری اسپیرمن، رگرسیون و آنالیز واریانس انجام شد.
    یافته ها
    سبک همکاری به عنوان سبک غالب مدیریت تعارض توسط مدیران بیمارستان ها استفاده می شد. بعد از آن از سبک های مصالحه و سازش بیشتر استفاده شدند. بین سبک همکاری در مدیریت تعارض و سطوح مدیریت(0/038P=)، سن (0/016P=)، سابقه کاری(0/019P= )، سابقه مدیریت(0/021P= ) و گذراندن دوره های آموزشی مدیریت تعارض (0/001P=) رابطه آماری معنادار یافت شد.
    بحث و نتیجه گیری
    ماهیت سازمان های بهداشتی و درمانی ایجاب می کند که مدیران بیشتر از سبک های همکاری، مصالحه و سازش در تعامل با ذی نفعان مختلف استفاده کنند. برگزاری دوره های آموزشی مناسب در زمینه مدیریت تعارض نقش به سزایی در کاهش اثرات مخرب تعارض در بیمارستان ها دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، مدیران ارشد، مدیران میانی، مدیران عملیاتی، بیمارستان های آموزشی
  • شکرالله زندی، ابوالقاسم پوررضا، صدیقه صلواتی صفحه 15
    مقدمه
    سیاست گذاران سلامت با چالش های جدیدی از قبیل افزایش جمعیت سالمند روبه رو هستند. این مطالعه با هدف بررسی الگوی مصرف و هزینه خدمات بستری سالمندان تحت پوشش سازمان بیمه سلامت ایران در بیمارستان های آموزشی شهر سنندج انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به روش مقطعی انجام شد، نمونه برابر با جامعه آماری و شامل 5753 سالمند تحت پوشش بیمه سلامت ایران بود که از خدمات بستری سه بیمارستان آموزشی شهر سنندج در سال 1392 استفاده کرده بودند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تحلیلی مجذور کای و تی تست انجام شد.
    یافته ها
    تعداد دفعات مراجعه سالمندان به بیمارستان های مورد مطالعه، 6703 مورد بود. میانگین بار بستری هر بیمار در مردان برابر با 1/04 بار و در زنان برابر با 1/36 بار بود. 28/7 درصد از کل هزینه بیماران بستری مربوط به سالمندان بود. به غیر از هزینه خدمات توانبخشی، هزینه سایر خدمات بستری، تفاوت آماری معنادار بین دو گروه سالمندان و غیر سالمندان داشت. بین سن سالمندان و مدت زمان بستری رابطه معنی دار آماری وجود داشت.بین سن سالمندان و هزینه بستری رابطه آماری دیده نشد. تفاوت میانگین هزینه هر مراجعه بستری در مردان و زنان سالمند از نظر آماری معنادار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    هزینه خدمات بستری در بیماران سالمند در مقایسه با غیر سالمند بالاتر بود، لذا اهمیت توجه سیاست گذاران سلامت به برنامه ریزی جهت پاسخگویی به هزینه های خدمات سلامت سالمندان دیده می شود و در این زمینه توجه به شواهد در حوزه اقتصاد سالمندی از جمله الگوی مصرف و هزینه خدمات ضروری است.
    کلیدواژگان: سالمندان، خدمات بستری، الگوی مصرف، هزینه، بیمارستان آموزشی
  • مهدیه عابدی، حسن یوسف زاده، محمد مهدی کیانی، مریم معینی صفحه 29
    مقدمه
    بیمارستان ها به عنوان پر هزینه ترین واحد عملیاتی نظام سلامت به شمار می روند. بنابراین توجه به کارایی هزینه های این واحدها اهمیت ویژه دارد. هدف از این مطالعه بررسی کارایی اقتصادی بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکییزد بود.
    روش بررسی
    اینپژوهش، مطالعه ای توصیفی- تحلیلیبود که در سال 1393 انجام شد. بخش هایمراقبت ویژه در هشتبیمارستانتحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی یزد انتخاب شدند که بر اساس روش تحلیل فراگیر داده ها به ارزیابی کارایی اقتصادی در آن بخش ها پرداخته شد. متغیرهاینهادهمطالعه شامل تعداد پزشک، تعداد پرستار، تعداد تخت فعال و تعداد تجهیزات (ونتیلاتور) و متغیرهای ستانده شامل درصد اشغال تخت و تعداد بیماران ترخیص شده سالم و اطلاعات قیمتی نهاده ها نیز شامل میزان دریافتی پزشک و پرستار، قیمت تخت و هزینه استهلاک تجهیزات (ونتیلاتور) بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از میان 8 بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های مورد بررسی،کارایی اقتصادی 5 بخش معادل یک و کارایی اقتصادی این بخش در سایر بیمارستان ها به ترتیب برابر 0/174، 0/645 و 0/855 بودند. میانگین نمره کارایی اقتصادی بخش های مراقبت ویژه بیمارستان ها در سال 1393 برابر با 0/834 بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با اصلاح تخصیص منابع تخصیص یافته بیمارستان شامل منابع انسانی و تجهیزات موجود می توان به افزایش سطح کارایی در بیمارستان های مورد اشاره کمک کرد.
    کلیدواژگان: کارایی اقتصادی، بیمارستان های آموزشی، تحلیل فراگیر داده ها
  • محمد جعفری، مرضیه لشکری، فاطمه محمودی، رضا دهنویه، سمیه نوری حکمت، آذر ایزدی صفحه 39
    مقدمه
    بیمارستان ها به عنوان یکی از پر هزینه ترین سازمان های ارائه خدمات بهداشتی -درمانی مطرح می باشند. در این مطالعه نسبت به شناسایی عوامل موثر بر تولید هزینه های بستری حول ابعاد سه گانه نظام سلامت شامل دریافت کنندگان، ارائه دهندگان مراقبت بهداشتی و سازمان های بیمه گر اقدام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کیفی بود که به شیوه پدیدارشناسی انجام گردید. در این پژوهش 12 نفر از صاحب نظران و کارشناسان خبره در زمینه مدیریت و کنترل هزینه های بیمارستان که به روش هدفمند و گلوله برفی انتخاب شده بودند ، شرکت نمودند. اطلاعات با استفاده از بحث گروهی متمرکز جمع آوری شد. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل چارچوبی استفاده گردید.
    یافته ها
    عوامل موثر بر تولید هزینه های بستری در قالب سه کد اصلیدریافت کنندگان، ارائه دهندگان خدمات درمانی و سازمان های بیمه گر طبقه بندی گردید. فقدان دانش و آگاهی لازم و کمرنگ بودن اهمیت خود مراقبتی به عنوان مهم ترین کدهای فرعی تشکیل دهنده کد اصلی فرد بیمار و عوامل ضعف مدیریت و نظارت، بستری های طولانی مدت بیمار در دوران نقاهت، عدم اجرای برنامه پزشک خانواده، تعهدات ضعیف و مشکلات ساختاری سازمان های بیمه گر نیز به عنوان مهم ترین کدهای فرعی مرتبط با کدهای اصلی ارائه دهندگان مراقبت و سازمان های بیمه گر شناسایی گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    با ارتقاء و بهبود برنامه های خودمراقبتی، سلامت محور نمودن مراقبت های ارائه شده، اجرای برنامه پزشک خانواده در کنار ایجاد مراکز درمان بستر، تخصصی نمودن مدیریت بیمارستان ها، بهبود کمیت و کیفیت نظارت های اعمال شده و اصلاح ساختار کارشناسی سازمان های بیمه گر می توان نسبت به مدیریت هزینه های بستری اقدام نمود.
    کلیدواژگان: هزینه بستری، بیمار، ارائه دهندگان خدمات درمانی، سازمان بیمه گر، بیمارستان دولتی، مطالعه کیفی
  • حبیبه احمدی پور، سحر شیخی زاده اناری صفحه 55
    مقدمه
    خود مراقبتی، یکی از ابعاد سبک زندگی سلامت محور است که به معنای پیروی از شیوه زندگی سالم به منظور پیشگیری از بیماری ها می باشد. با توجه به اهمیت خودمراقبتی، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت خودمراقبتی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر کرمان در سال 1394 انجام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که به صورت مقطعی بر روی 240 زن مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر کرمان در سال 1394انجام گرفت. روش نمونه گیری به صورت چند مرحله ای بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خودگزارش دهی محقق ساخته بود که بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم شامل 17 سوال در خصوص خودمراقبتی جسمی و 10 سوال غربالگری بود. آزمون آماری تحلیلی نظیر کای اسکوئر مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با نرم افزار آماری SPSSنسخه20 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    ابعاد خودمراقبتی جسمی با شغل،درآمد و تحصیلات ارتباط معنی داری نداشتند (0/05P>). تنها وضعیت خواب در زنان خانه دار بهتر از شاغلین بود (0/02P= ). در غربالگری ها، انجام پاپ اسمیر در زنان شاغل (0/006P= )، با تحصیلات و درآمد بالاتر (0/004P= )و همچنین غربالگری چربی خون در زنان با درآمد بالاتر (0/001P= ) بیشتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد وضعیت فعالیت فیزیکی و همچنین غربالگری سرطان های شایع در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی چندان مطلوب نمی باشد. بنابراین توجه به مداخلات آموزشی جهت ارتقاء آگاهی افراد و همچنین شناخت موانع موجود در این خصوص ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، زنان، غربالگری، مراکز بهداشتی و درمانی
  • عصمت رضابیگی داورانی، نرگس خانجانی، عابدین ایرانپور، محبت محسنی، شعله نجار منصوری صفحه 69
    مقدمه
    نقطه شروع هر برنامه آموزشی تعیین نیاز آموزشی گروه هدف است. ارائه اطلاعات کافی و مناسب به زوج ها کمک می کند زندگی زناشویی خود را بر مبنای صحیح پایه گذاری کنند. این مطالعه با هدف تعیین نیازهای آموزشی قبل از ازدواج از دیدگاه داوطلبین ازدواج انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مقطعی بر روی 250 زوج انجام شد. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود. پرسشنامه مورد استفاده مشتمل بر سوالاتی در خصوص اطلاعات دموگرافیکی و 47 سوال در 7 بعد باروری، تنظیم خانواده، بیماری های مادرزادی، سرطان های شایع در زنان و مردان، روابط جنسی، روابط با همسر و خانواده و قوانین اسلامی و حقوقی بود.داده ها در نرم افزار SPSSنسخه 21 وارد شد و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، تی مستقل، کای اسکوئر و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میزان نیاز به آموزش و تحصیلات در زنان و مردان ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (0/0001P<).همچنین بین سن و میزان نیاز به آموزش در حیطه بیماری های مادرزادی در زنان (0/002P=) و مردان (0/01P=) ارتباط آماری معنی دار و مستقیمی مشاهده شد. مهم ترین نیازهای آموزشی روابط جنسی و روابط با همسر و خانواده عنوان شد.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد بایستی اطلاعات جامعی در زمینه مسائل جنسی و روابط با همسر و خانواده به محتوای آموزشی اضافه گردد تا زوج های جوان از زندگی زناشویی سالم تری بهره مند گردند.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، مشاوره قبل از ازدواج، زوج ها، مرکز بهداشت
  • صادق احمدی کشکولی، عباس شمس الدینی لری، احمد استا، امید آتش بهار، سالار رمضانی، محمدرضا پوراحمدی صفحه 81
    مقدمه
    در سازمان های ارائه کننده مراقبت های بهداشتی- درمانی بهبود فرهنگ ایمنی بیمار، اولین گام جهت کاهش خطاهای پزشکی و ارتقای ایمنی بیمار می باشد. هدف این مطالعه، تعیین وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار از دیدگاه پرستاران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 310 نفر پرستار که از چهار بیمارستان دانشگاهی شهر تهران به روش تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام شد. داده ها با پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی بیمار جمع آوری گردید. بخش اول پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک پرستاران و بخش دوم دارای 42 سوال که 12 بعد فرهنگ ایمنی بیمار را مورد ارزیابی قرار می داد، بود. پرسشنامه ها به نسبت تعداد پرستاران هر بیمارستان توزیع و توسط پرستاران تکمیل گردید. داده ها با استفادهاز آمار توصیفی و آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه در نرم افزار SPSSنسخه 22 تحلیل شدند.
    یافته ها
    از میان ابعاد مورد بررسی، دو بعد یادگیری سازمانی (81%) و کار تیمی درون واحد های بیمارستان (76/1%) دارای وضعیت مطلوبی بودند. کمترین امتیاز به بعد ارائه بازخورد در رابطه باخطاها (32/75%) مربوط بود. همچنین بین وضعیت فرهنگ ایمنی پرستاران با نوع استخدام و جنسیت آنان ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (0/05>P).
    بحث و نتیجه گیری
    اقدامات مدیران برای بهبود ایمنی،ارائه بازخورد در رابطه باخطاها،زمینه سازی برای تنا وب گزارش دهی حوادث وتبادل اطلاعات مربوط به بیماردربیمارستان های تحت مطالعه جهت ارتقای فرهنگ ایمنی بیمار ضروری به نظرمی رسد.
    کلیدواژگان: بیمار، _ بیمارستان آموزشی، پرستاران
  • طاهره شریفی، راضیه سپهریان، مینا نامداری صفحه 93
    مقدمه
    مرکز فوریت های پزشکی یک سیستم پیش بیمارستانی جامعه محور است که کارکنان، مهم ترین سرمایه این سیستم می باشند. تنش شغلی در این پرسنل، می تواند عواقبی چون ترک حرفه و تاثیر در کیفیت زندگی را به دنبال داشته باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان تنش شغلی و ارتباط آن با کیفیت زندگی و تمایل به ادامه خدمت در کارکنان مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی شهر کرمان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 200 پرسنل مرکز فوریت های پزشکی که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردیده بودند، انجام شد. ابزارهای گردآوری داده ها، پرسشنامه های HSE وWHOQOL BREF بودند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیلی نظیر کای اسکوئر، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سطح تنش شغلی در 49/3% از پرسنل مورد مطالعه در حد متوسط بود. در 52/9% از آنان، سطح کیفیت زندگی بالا بود. نمره تمایل به ادامه خدمت 4/15% به دست آمد. کیفیت زندگی با استرس شغلی، ارتباط معکوس و با تمایل به ادامه خدمت ارتباط مستقیمی داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    کاهش میزان تنش شغلی می تواند میزان کیفیت زندگی کارکنان را افزایش داده و افزایش کیفیت زندگی آنان نیز در افزایش تمایل به ادامه خدمت پرسنل موثر است. بیشترین عامل تنش زا مربوط به چگونگی حمایت مسئولین و ایجاد تغییرات در سازمان می باشد، لذا لازم است کارکنان این مرکز، حمایت بیشتری از سوی کادر مدیریتی خود دریافت نماید.
    کلیدواژگان: تنش شغلی، کیفیت زندگی، تمایل به ادامه خدمت، مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Mohammad Arab, Arezoo Mojbafan Page 1
    Introduction
    Conflicts in hospitals, in addition to reducing Employee’s productivity and satisfaction, and also increasing hospital’s costs, has a negative effect on the treatment process. Therefore, acquiring necessary knowledge and skills for conflict management are essential for hospital managers. The present study aimed to investigate the conflict management strategies used by managers of hospitals affiliated with Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
    Method
    This is a descriptive – analytic study conducted as a cross-sectional one in 2015. The sample consisted of 563 managers of three levels of management including senior, middle, and executive managers in hospitals affiliated with TUMS. Using a high valid and reliable self-made questionnaire based on Thomas and Kilman’s model, the data was collected. Data analysis was performed by SPSS software 19, and using descriptive (Mean, Standard Deviation, Frequency and Percentage) and inferential statistics (Regression, Spearman and ANOVA).
    Results
    The results show that collaborating style was the dominant style used by hospital managers. Compromising and accommodating styles were the next management strategies in order. There were significant statistical relationship between management style and management level (P=0.038), age (P=0.016), manager’s work experience (P=0.019), management experience (P= 0.021) and conflict management training courses (P=0.001).
    Conclusion
    The nature of healthcare organizations requires that managers use collaborating, compromising and accommodating styles in order to interact with various stakeholders. Holding suitable training course in the field of conflict management has a significant role in reducing devastate effects of conflict in the hospitals.
    Keywords: Conflict Management, Senior Managers, Middle Managers, Executives, Teaching Hospitals
  • Shokrollah Zandi, Abolghasem Pourreza, Sedigheh Salavati Page 15
    Introduction
    Health policymakers faced with new challenges such as increasing elderly population. This study aimed to investigate the consumption pattern and hospitalization costs of the elderly covered by Iran Health Insurance Organization in teaching hospitals of Sanandaj, Iran.
    Method
    In this descriptive-analytical as a cross sectional one, the samples included 5753 elderly covered by Iran Health Insurance Organization who used hospitalization services in three teaching hospitals of Sanandaj in 2013. Using Chi square and t-test, data analysis was performed.
    Results
    The frequency of elderly hospitalizations was 6703 cases. Mean of hospitalization rate was 1.04 times in men and 1.36 times in women. The elderly hospitalization costs were about 27.8% of the total hospitalization costs. The costs of hospitalization services were statistically different between elderly and non-elderly patients except the rehabilitation services. Although there was statistically significant relationship between the age of elders and their length of stay but no statistically significant relationship between elderly’s age and their hospitalization costs was reported. In addition, no significant difference between the mean costs of each hospitalization in men and women was reported.
    Conclusion
    It was concluded that the hospitalization costs are higher in elderly patients compared to the non-elderly patients, so managers and policymakers are required to have a program for funding the elderly’s health services costs. Considering the evidences in aged economic area including consumption patterns and services costs seems to be necessary.
    Keywords: Elderly, Hospitalization Services, Consumption Pattern, Costs, Teaching Hospital
  • Mahdieh Abedi, Hasan Yusefzade, Mehdi Kiyani, Maryam Moeini Page 29
    Introduction
    Hospitals as the most expensive health care system is an operational unit, considering the cost efficiency of this unit is very important. The aim of this study was to evaluate the performance of the intensive care units of hospitals affiliated with Yazd University of Medical Sciences.
    Methods
    This is a descriptive - analytic study performed in 2014. Intensive care units of 8 hospitals affiliated with Yazd University of Medical Sciences were included in this study. Data envelopment analysis (DEA) was used to evaluate the economic efficiency of intensive care units. Input variables included the number of physicians, nurses, and active beds, as well as the number of equipment (ventilator), and output variables included bed occupancy rate and the number of patients discharged healthy. Input prices contained the doctors and nurses income, bed price, and depreciation cost of equipment (ventilator).
    Results
    The findings show that among 8 studied hospitals, the efficiency of 5 hospitals were 1 and the efficiencies of the other hospitals were 0.174, 0.645, and 0.855. The mean economic efficiency of intensive care units of all hospitals was 834.0 in 2014.
    Conclusion
    By ameliorating the allocation of resources allocated for hospitals including human resources and equipment, the efficiency level of hospitals can be improved.
    Keywords: Economic Efficiency, Educational Hospital, Data Envelope Analysis (DEA)
  • Mohammad Jafari, Marzieh Lashkari, Fatemeh Mahmoudi, Reza Dehnavi, Somayeh Noorihekmat, Azar Izadi Page 39
    Introduction
    Hospitals are the most expensive health care organizations. In this study, identifying factors influencing hospitalization costs based on the three aspects of the health system including patients, health care providers, and insurance organizations were considered.
    Methods
    This was a qualitative and phenomenological study. In this study, 12 experts in the field of management and controlling hospital’s costs were selected through purposive and snowball sampling method. Data were collected using focused group discussion. Framework analysis was used for data analysis.
    Results
    The factors affecting hospitalization costs were classified into three codes including patients, health care providers, and insurance organizations. Lack of knowledge and awareness and neglecting self-care were the main patient-related factors, and weak management and supervision, lack of medical guidelines, long-term recovery period, lack of implementation of family physician and weak commitments and structural problems of insurance organizations were the main factors related to the health care providers and insurance organizations.
    Conclusion
    The results showed that by increasing and improving self- care programs, providing health-oriented services, implementation of family physician program, specializing the hospital management, improving the quantity and quality of supervisions and reforming expert structure of insurance organizations, the hospitalization costs can be managed.
    Keywords: Hospitalization Costs, Patients, Health Care Providers, Insurance Organizations, Public Hospital, Qualitative Study
  • Habibeh Ahmadipour, Sahar Sheikhizadeh Page 55
    Introduction
    Self-care, an important aspect of healthy lifestyle, means to follow a healthy life style to prevent diseases. Given the importance of self-care, this study aimed to evaluate self-care activities among women referred to health care centers in Kerman during 2015.
    Methods
    This is a descriptive – analytic and cross-sectionalstudy performed on 240 women who referred to health care centers in Kerman during 2015. They were selected using multistage sampling method. Data were collected using a two-part researcher-made questionnaire. The first part included demographic data and the second, 17 questions on screening performance. Data were statistically analyzed by SPSS 20 and Chi-square.
    Results
    The results show that there was no significant relationship between different aspect of physical self-care and education, job, and income (P>0.05) but sleep quality was better in housekeepers (P=0.02) compared to the employed women. Screening analysis show that Pap smear in employed working (P=0.006), and in women with high education and income (P=0.004) and also lipid profile screening in women with high income(P=0.001) compared to the housekeepers were significantly performed.
    Conclusion
    Considering the results, it is concluded that physical activity as well as screening common cancers among studied women is not satisfactory. Therefore, educational programs should be considered in order to enhance public awarenessas well as finding out the inhibiting factors for self-care activities.
    Keywords: Self, care, Women, Screening, Health Care center
  • Esmat Rezabeigi Davarani, Narges Khanjani, Abedin Iranpour, Mohabbat Mohseni, Sholeh Najar Mansoori Page 69
    Introduction
    The first step in any educational programs is determining the educational needs of the target group. Providing adequate information to couples helps them to start their marital life based on a correct basis. The aim of this study was to determine the pre-marriage educational needs of couples who are about to get marry.
    Methods
    This descriptive-analytical and cross-sectional study was performed on 250 couples attending in Pre-marriage counseling classes. Available sampling was used in this study. Data were collected by a questionnaire including demographic variables and 47 questions in 7 areas including family planning, congenital diseases, common cancers in men and women, sexual relationships, relationship with spouse and family, and Islamic and legal issues. Data were analyzed using analytical statistics Chi-square, t-test, ANOVA, and correlation coefficientthrough SPSS 21.
    Results
    The results show a significant relationshipbetween the need for training and education in women and men (P
    Conclusion
    It seems thatcomprehensive information on sexual issues and relationship with spouse and family should be also added to educational content in order to help young couples to have healthier marital life.
    Keywords: Educational Need, Pre, marriage Counseling, Couples, Health Center
  • Sadegh Ahmadi Kashkoli, Abbas Shamsadini Lori, Ahmad Osta, Omid Atashbahar, Salar Ramazani, Mohammadreza Pourahmadi Page 81
    Introduction
    Improving patient safety culture in healthcare organization is the first step in reducing medical errors and improving patient safety. The aim of this study was to assess the patient safety culture from the nurses viewpoint of teaching hospitals affiliated with Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Methods
    In this Descriptive-analytical study, 310 nurses of four teaching hospitals affiliated with Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran, were randomly selected. Data were collected by the Hospital Survey on Patient Safety Culture (HSOPSC) questionnaire. The first part of the questionnaire included nurses’ demographic information, and the second part consisted of 42 questions to evaluate 12 dimensions of patient safety culture. The questionnaires were distributed among nurses and completed by them. The data were analyzed using independent t-test and One- way ANOVA tests by SPSS 22.
    Results
    Among dimensions, two dimensions of organizational learning (81%) and teamwork in hospital units (76.1%) showed the highest rating, respectively. However, giving feedback in response to errors showed the least rating (32.75%). There was a significant relationship between safety culture of nurses, and gender and type of employment (P
    Conclusion
    Considering the results, manager’s actions for improving patient safety including giving feedback in response to the errors, providing the opportunity for the periodic report of events, and exchanging patients’ information in the studied hospitals seem to be crucial.
    Keywords: Patient Safety, Patient Safety Culture, Teaching Hospital, Nurses
  • Tahere Sharifi, Razieh Sepehrian, Mina Namdari Page 93
    Introduction
    The Emergency Operation Center (EOC) is a prehospital community-based health management system that its main capital are its employees. However, occupational stress in personnel have negative effect on their quality of life and can lead to leaving the occupation. The aim of this study was to evaluate occupational stress and its effect on quality of life and desire to continue serving in personnel of Emergency Operation Center in Kerman.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 200 personnel of Emergency Operation Center in Kerman in 2013 were included using stratified sampling method. The data was gathered using questionnaires HSE and WHOQOL BREF and analyzed by using chi-square test, Pearson correlation coefficient, and linear regression.
    Results
    The results show that level of occupational stress in 49.3% of personnel was moderate and the quality of life in 52.9% of them was high. It was also found that the score of desire to continue serving in personnel was 4.15%. Therefore, there was reverse relationship between quality of life and occupational stress but direct relationship between quality of life and desire to continue serving in Emergency Operation Center.
    Conclusion
    The results of this study showed that reducing occupational stress can increase the personnel’s quality of life and consequently the desire to continue serving in Emergency Operation Center. The main stressors in personnel is how administrators support them and make changes in the organization; therefore, it is recommended to managers to more support the personnel for reducing stress in them.
    Keywords: Occupational Stress, Quality of Life, Desire to Continue Serving, Emergency Operation Center