فهرست مطالب

خانواده و پژوهش - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه تاجیک اسماعیلی، رضا اردکانیان صفحه 7
    پژوهش حاضربا هدف بررسی و مقایسه تاثیر وابستگی به اینترنت بر مهارتهای اجتماعی دانش آموزان مدارس هوشمند و عادی انجام گرفته است.جامعه آماری شامل دانش آموزان مدارس هوشمند و عادی شهر تهران است که تعداد آنها در سال تحصیلی 94-93، 599659 نفر بوده است. تعداد نمونه پژوهش طبق فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شد که به 400 نفر افزایش داده شد و به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گردید. نخست شهر تهران به پنج ناحیه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تقسیم شد و از هر منطقه یک مدرسه هوشمند و یک مدرسه عادی به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس از هر مدرسه به صورت تصادفی کلاسها و دانش آموزانی انتخاب شدند و پرسشنامه ها میان آنان توزیع شد. یافته ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس چند سویه تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که میزان مهارتهای اجتماعی دانش آموزان در مدارس هوشمند و عادی تفاوت قابل ملاحظه ای ندارد، در حالی که میزان مهارتهای اجتماعی دختران از پسران مورد مطالعه بیشتر است. این موضوع در هردوگروه دانش آموزان مدارس هوشمند و عادی صدق می کند.همچنین یافته ها موید آن است که دانش آموزان وابسته و غیروابسته به اینترنت ازلحاظ مهارتهای اجتماعی تفاوت معنادار دارند، یعنی مهارتهای اجتماعی دانش آموزان وابسته بیشتر است.
    کلیدواژگان: مهارتهای اجتماعی، وابستگی به اینترنت، دانش آموزان، مدرسه هوشمند، مدرسه عادی
  • فرشاد ژیان*، شکوه نوایی نژاد، صمد عظیمی گروسی صفحه 27
    ازدواج یکی از مهم ترین روابط اجتماعی و صمیمانه آدمی است. از جمله جوانب با اهمیت یک نظام زناشویی، رضایت جنسی و سازگاری زناشویی است که همسران در ازدواج تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رضایت جنسی و سازگاری زناشویی در دبیران متاهل با ازدواج فامیلی و غیر فامیلی انجام شده است. روش این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. گروه نمونه شامل 215 نفر (110 مرد، 105 زن) فرد متاهل از شهر تهران بود که حداقل یکی از زوجین در آموزش و پرورش به تدریس اشتغال داشت. گروه نمونه از مناطق 10 و 19 آموزش و پرورش شهر تهران به روش تصادفی ساده انتخاب شد و به پرسشنامه های سازگاری زناشویی (DAS) با ضریب آلفای کرونباخ 94/0، پرسشنامه رضایت جنسی فرم مردان با آلفای کرونباخ 89/0و پرسشنامه رضایت جنسی فرم زنان با ضریب آلفای کرونباخ 85/0پاسخ دادند. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد و علاوه بر شاخصهای آمار توصیفی از روش آمار استنباطی t مستقل برای مقایسه میانگین گروه ها استفاده شد. نتایج نشان داد که دبیران با ازدواج فامیلی از دبیران با ازدواج غیر فامیلی رضایت جنسی کمتری دارند اما میان سازگاری زناشویی دو گروه تفاوت معنادار مشاهده نشد. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که زوجین دارای ازدواجهای غیر فامیلی از ارتباطات رضایت بخش تری نسبت به زوجین دارای ازدواج فامیلی برخوردارند.
    کلیدواژگان: دبیران متاهل، رضایت جنسی، سازگاری زناشویی، ازدواج فامیلی، ازدواج غیرفامیلی
  • عبدالله انصاری* صفحه 41
    قیمت آموزش بر تقاضای آموزش تاثیرگذار است و انتظار می رود میزان تقاضای خانواده ها برای آموزش عمومی در شرایطی که قیمت و مخارج مربوطه افزایش می یابد، کاهش پیدا ‏کند. بر این اساس دولتها به منظور توسعه پوشش تحصیلی تلاش می کنند با جلوگیری از افزایش قیمتها از مخارج آموزشی خانواده ها بکاهند و حتی به برخی خانواده ها برای ثبت نام در مدرسه یارانه پرداخت کنند. بنابراین شناخت سازوکار تصمیم گیری خانواده ها در زمینه اختصاص دادن منابع به انواع مصارف، به ویژه آموزش عمومی در سبد هزینه خانواده ضرورتی برای اتخاذ سیاستهای مناسب است. این امر از طریق برآورد کشش های قیمتی تقاضای آموزش عمومی برای خانواده های شهری متعلق به دهکه ای درآمدی گوناگون تحقق می یابد. برآورد ضرایب کشش های مذکوربا به کارگیری سیستم تقاضای رتردام در سالهای 1386 تا 1391 نشان داد که علایم مربوطه منفی و با قانون تقاضا سازگار است. همچنین تقاضای خانواده های متعلق به دهکهای اول تا ششم برای گروه کالایی آموزش عمومی با کشش (حساس) و تقاضای خانواده های طبقات هفتم تا دهم بی کشش است. بنابراین می توان نتیجه گرفت تقاضای خانواده های متعلق به دهکهای درآمدی پایین تر (به استثنای دهک هشتم)، حساسیتی فزونتر نسبت به تغییر قیمت گروه کالایی و خدماتی آموزش عمومی در مقایسه با دهکهای درآمدی بالاتر دارد. افزایش قیمت آموزش تقاضای آموزش عمومی در میان اقشار کم درآمد و مرفه شهری را به اندازه گستره نابرابری در مخارج آموزشی کاهش خواهد داد.
    کلیدواژگان: کشش قیمتی تقاضا برای آموزش عمومی، سیستم تقاضای رتردام، داده های تابلویی (پنل)
  • عباس معدن دار آرانی* صفحه 69
    اگرچه مطالعه تطبیقی نظام های آموزشی دارای پیشینه ای تاریخی در بسیاری از جوامع بشری است،امادر چند دهه اخیر افزایش علاقه مندی پژوهشگران به کسب آگاهی از وضع و نقش نظامهای آموزشی درروند پیشرفتهای اجتماعی – اقتصادی توام با رشد روزافزون فناوری های اطلاعاتی – ارتباطی، گرایش به پژوهشهای تطبیقی را سرعت بخشیده است. این موضوع لزوم آگاهی از تئوری ها، قواعد و روش های حاکم برعلم آموزش و پرورش تطبیقی و شناخت روش های پژوهش در مطالعات تطبیقی را دوچندان کرده است. عدم توجه به این نیاز در ایران سببشده است که فایده پژوهشهای تطبیقی به کسب شناختی سطحی از تفاوتها و شباهتهای موجود میان نظامهای آموزشی محدود شود. هدف مقاله حاضر تاکید بر پرهیز از کاربست مداوم و بعضانادرست یک روش پژوهش در مطالعات تطبیقی آموزش و پرورش ازطریق معرفی روش های جدیداست. بخش نخست مقاله به بررسی جایگاه پژوهشهای تطبیقی و وضعیت فعلی آن می پردازد. در بخش دوم، ویژگی های حاکم بر پژوهشهای تطبیقی توضیح داده می شوند. بخش اصلی مقاله به توضیح سه روش تحقیق تطبیقی یعنی روش های توافق، تفاوت و جبر بولی اختصاص یافته است. مقاله با مرور اجمالی مباحث و ارائه پیشنهادهای راهبردی برای پژوهشگران به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش تطبیقی، پژوهش تطبیقی، روش توافق، روش تفاوت، روش جبر بولی
  • لیلا فریدونی* صفحه 91
    پژوهش حاضر، به نقش برنامه های درسی پنهان در میزان جامعه پذیری دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان شهر تهران در سال تحصیلی 93-92 پرداخته است. هدف آن آشنایی با مولفه های موثر برنامه های درسی پنهان در این مدارس و شناسایی آثار مثبت و منفی این نوع برنامه ها بر میزان جامعه پذیری دانش آموزان تیزهوش است. روش تحقیق، از نظر هدف، کاربردی و از نظر نو ع، توصیفی-همبستگی است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته ای با 70 گویه است. برای روایی پرسشنامه از نظرات کارشناسان بهره گیری شده و پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 78/0 محاسبه شده است. جامعه آماری 4528 نفر و حجم نمونه 360 نفر بوده است. برای سنجش متغیرها از آزمون آماری مناسب شامل ضریب همبستگی پیرسون، مقایسه میانگینها و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که رابطه معناداری میان ارزشها و هنجارهای حاکم بر مدارس تیزهوشان و میزان جامعه پذیری دانش آموزان تیزهوش وجود دارد. از دیگر نتایج جالب توجه، رابطه معکوس میان میزان روابط دبیران و مسئولان مدرسه با اولیای دانش آموزان و میزان جامعه پذیری آنهاست. دو خرده مقیاس روابط دبیران با یکدیگر و روابط اولیا در خانواده تاثیر چندانی بر میزان جامعه پذیری دانش آموزان نداشته؛ اما رابطه میان دانش آموزان با یکدیگر و تاثیر این روابط بر میزان جامعه پذیری آنها از سطح معناداری مطلوبی برخوردار بوده است. نتایج سنجش رابطه میان نوع نگرش دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان به برچسب تیزهوش بودن و میزان جامعه پذیری آنها نیز از سطح معناداری مطلوب برخورداربوده، اما شدت این رابطه نسبتا ضعیف ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، برنامه درسی، برنامه درسی پنهان، مدارس استعدادهای درخشان، دانش آموزان تیزهوش
  • رضا صفری شالی، آتیه عبد مولایی صفحه 117
    عوامل مختلف اجتماعی بر هویت نوجوانان موثرند که شناخت این عوامل و برنامه ریزی برای کاربست مطلوب این عوامل زمینه را برای پیشگیری از بحران هویت در نوجوانان فراهم می آورد. بر این اساس هدف این پژوهش بررسی تاثیر سه عامل نقش همسالان، رسانه و عملکرد مدرسه بر هویت نوجوانان است. روش این پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری همه دانش آموزان مقطع متوسطه مدارس تهران هستند که شمارشان 94000 نفر است. حجم نمونه با فرمول کوکران 382 نفر به دست آمده است. در این بررسی دو روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی ساده به کار رفته است. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه بوده که از اعتبار صوری و پایایی لازم برخوردار است. به منظور آزمون فرضیات از دو آزمون همبستگی و رگرسیون استفاده شده است. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که میان عوامل اجتماعی (مدرسه، همسالان و رسانه) و هویت نوجوانان رابطه معنادار وجود دارد (0.000 sig=). در این میان قوی ترین رابطه میان عامل همسالان و هویت وجود دارد (0.501 r=). از این نظر مدرسه با ضریب همبستگی 0.412 در مرتبه بعدی قرار دارد و رسانه نیز با ضریب همبستگی 0.332 ضعیف ترین رابطه را با هویت دارد. نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان داد که هر سه عامل مدرسه، همسالان و رسانه می توانند تغییرات متغیر هویت را پیش بینی کنند. بدین صورت که به ازای یک انحراف معیار تغییر در عملکرد مدرسه، همسالان و رسانه، به ترتیب 0.211، 0.321 و 0.2 انحراف معیار تغییر در متغیر هویت نوجوانان رخ می دهد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت نوجوانان، همسالان، رسانه، نهاد مدرسه
|
  • S. Tajik Esmaeili, Reza Ardekanian Page 7
    The present study was undertaken to examine the impact of Internet addiction on students’ social skills in smart and regular schools. The population of the study included the entire Tehrani junior and senior secondary school students in 2014-2015 academic year. The sample size was determined to be 384 based on Cochran’s formula and this number was increased to 400 students. For the purpose of sampling multi-stage cluster sampling method was used. The instrumentation comprised the Internet Addiction Test (Young, 1998) and social skills questionnaire. The obtained data were analyzed by using MANOVA. Results showed that there was no significant difference between smart and regular schools in terms of students’ social skills. Furthermore, in both smart and regular schools girls had the edge over boys regarding social skills. In addition, findings indicated that there was a significant difference between Internetdependent students and those who did not show dependency on the Internet. In fact, Internet-dependent students demonstrated higher social skills.
    Keywords: social skills, Internet addiction, students, smart school, regular school
  • F. Zhian*, Sh. Navabinejad, S. Azimi Garoosi Page 27
    Marriage is one of the most significant and intimate relationships of human beings and sexual satisfaction as well as marital adjustment are among its prominent elements. The present study was carried out to examine sexual satisfaction and marital adjustment among consanguineous and nonconsanguineous teaching couples. The research method was causalcomparative. Simple sampling method was utilized and 215 individuals (110 men and 105 women) were selected from school districts of 10 and 19 in Tehran. At least of one the spouses served as a school teacher. The instrumentation comprised Dyadic Adjustment Scale (α= 0.94), the Sexual Satisfaction Scale for Men (α= 0.89), and the Sexual Satisfaction Scale for Women (α= 0.85). Descriptive and inferential statistics (independent t test for comparing means) were used for the purpose of data analysis. Results indicated that consanguineous teaching couples had less sexual satisfaction than nonconsanguineous ones; however, no significant difference was observed between the two groups regarding marital adjustment. Generally speaking, the findings of the study showed that consanguineous couples had higher satisfactory relationships than nonconsanguineous ones.
    Keywords: married teachers, sexual satisfaction, marital adjustment, consanguineous marriage, nonconsanguineous marriage
  • A. Ansari * Page 41
    Price of education affects the demand for education and it is expected that increase in the price of educational goods and services results in low demand for education. Hence, governments make efforts to increase the educational coverage of the population through reducing the education costs and even providing school enrollment subsidies to low-income families. Appropriate economic policies are owed to a clear understanding of decision-making mechanisms within the household in relationship to appropriating resources to different expenditures, including general education. One way of obtaining such understanding would be estimate the price elasticity of demand for public education using the data on urban family income and the Rotterdom demand system. It is worth mentioning that households were classified into ten income groups. Using the data available for the period of 2007-2012, the price elasticities were found to be negative and they abide by the law of demand. The demand for public education in families belonging to groups one to six was elastic (responsive to price changes) and the demand in families belonging to groups seven to ten was inelastic. In fact, demand for education in low-income households (except for group eight) was more elastic than that of the privileged households. Any increase in the price of education decreases, as much as the difference in the educational expenditures, the demand for public education by both the low and high-income groups.
    Keywords: price elasticity of demand for public education, Rotterdom demand system, panel data
  • A. Madandar Arani * Page 69
    Conducting comparative studies in education has a long-lasting background in many societies; however, in the last few decades, the tremendous growth of Information and Communication Technology alongside researchers’ interest in broadening their knowledge of the role of education systems in socio-economic development of countries have yielded a growth in comparative research in all humanities disciplines. Hence, awareness of the theories, methods as well as rules applied in comparative studies is of vital importance. Nevertheless, comparative educational studies in Iran have been confined to a superficial understanding of the similarities and differences between education systems. Therefore, the present article aims at introducing new methods of research in comparative educational studies. The paper starts with an introduction to the comparative studies. Next, the characteristics of comparative research are explained. The main part of the paper elaborates on John Stuart Mill comparative research Method of Agreement, Method of Difference, and Boolean Algebra Method, respectively. The paper would end with a brief comparison of these methods and a conclusion.
    Keywords: comparative education, comparative research, Method of Agreement, Method of Difference, Boolean Algebra Method
  • L. Fereidouni * Page 91
    The main objective of this study was to examine the effects of hidden curriculum on gifted students’ sociability in Tehran. The study was carried out in 2013-2014 academic year. In this applied research the research design was descriptive-correlational. The instrumentation comprised a 70-item researchermade questionnaire whose validity was approved by specialists and whose validity was calculated to be 0.78 using Cronbach’s alpha. The population of the study and the sample size comprised 4528 and 360 students, respectively. For the purpose of data analysis Pearson correlation coefficient, comparison of means, and one-way analysis of variance were utilized. Results indicated that there was a significant relationship between students’ sociability and the schools’ norms and values. In addition, a reverse association was found between students’ sociability and the teacher-principal-parent relations. The relations among teachers as well as the relations among parents did not have much influence on students’ sociability. However, a significant association was observed between relationships among students and their sociability. Furthermore, a relatively weak association was found between gifted student’s attitude toward their giftedness label and their sociability.
    Keywords: sociability, curriculum, hidden curriculum, schools for gifted students, gifted students
  • R. Safari Shali, A. Abde, Molaee Page 117
    A grasp of various social factors which influence adolescents’ identity can prevent identity crisis. Hence, the present study was undertaken to investigate the impact of peers, mass media, and school performance on adolescents’ identity. In this survey the population of the study included the entire high school students in Tehran (94000 students). The sample size was determined to be 382 based on Cochran’s formula and random multi-stage cluster sampling method was used. The instrumentation comprised a researcher-made questionnaire with desirable validity and reliability. Correlation coefficient and regression analysis were used for the purpose of testing the hypotheses. Correlation results indicated that there was a significant relationship between social factors (peers, mass media, and school) and adolescents’ identity (sig. = 0.000). The highest association was observed between peers and identity (r= 0.501). School came next (r = 0.412) and mass media showed the weakest correlation (r=0.332). Moreover, results of regression analysis showed that the aforementioned social factors could explain the variance in adolescents’ identity. More specifically, a one standard deviation increase in school performance, peers and mass media, in turn, leads to a 0.211, 0.321, and 0.2 standard deviation increase in adolescents’ identity.
    Keywords: identity, adolescent's identity, peers, mass media, school