فهرست مطالب

اخلاق و تاریخ پزشکی - سال نهم شماره 2 (امرداد 1395)

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال نهم شماره 2 (امرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا کرمی، مسعود کثیری * صفحات 1-12
    یکی از معضلات اصلی که تا اوائل قرن بیستم، جامعه ی ایران را تهدید می کرد و علی رغم گذشت قرن ها از شروع تمدن ایرانی، باعث شد جمعیت کشور از حدود شش ملیون نفر تجاوز نکند، شیوع بیماری های همه گیر و عفونی و مرگ و میر ناشی از آن بود. از دوران شروع حکومت قاجار ها، پادشاهان و حاکمان به فکر کنترل بیماری های همه گیر افتادند و تلاش نمودند با به کارگیری روش های مدرن، مانند انجام واکسیناسیون علیه برخی بیماری ها نظیر آبله، جلوی مرگ و میر ناشی از بیماری ها را بگیرند.
    در سال 1919 میلادی، شاهزاده فیروز میرزا نصرت الدوله، به عنوان رئیس هیات اعزامی ایران به کنفرانس صلح پاریس، برگزیده شد. دکتر محمدخان معتمد، پزشک شخصی فرمانفرما، یکی از اعضای این هیات بود و هنگامی که در پاریس بودند، فیروز میرزا را به دیدن موسسه ی پاستور برد. نصرت الدوله تحت تاثیر فعالیت های این موسسه قرار گرفت و مصمم به تاسیس موسسه ی مشابهی در ایران شد.
    نتایج این پژوهش که بر پایه ی اسناد و شواهد کتبی برجای مانده از آن دوران انجام شده است، نشان می دهد که تاسیس این موسسه، آثار و تبعات فراوانی در ایران بر جای گذارد و در کنار سایر اقدامات صحی دولت، ضمن تغییر در الگوی سلامت عمومی و جغرافیای پزشکی بیماری های واگیر در ایران، باعث کنترل بسیاری از بیماری ها شد.
    کلیدواژگان: انستیتو پاستور ایران، قاجار، بیماری های عفونی
  • علی خاجی *، سیدمحمود طباطبایی صفحات 13-22
    بلایا، سوانح و حوادث که معمولا به طور ناگهانی و بدون پیش بینی رخ می دهند، همواره باعث مرگ و میر میلیون ها انسان در سراسر جهان می شوند. در چنین مواردی، علاوه بر کادرهای درمانی تخصصی و عمومی، نیروهای داوطلبی که بسیاری از آنان فاقد آموزش های لازم هستند، برای خدمت به آسیب دیدگان و نجات آنان وارد صحنه ی حادثه می شوند. در سال های اخیر، نگرانی از پیگرد قانونی افرادی که به شکل داوطلبانه در امدارسانی شرکت می کنند و فعالیت آن ها منجر به آسیب به مصدومان شده، مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه، بررسی این موضوع است که آیا می توان با استفاده از «قاعده ی فقهی احسان»، امدادگران در بلایا را از آسیب های احتمالی که ممکن است در هنگام امدادرسانی ناخواسته و ناآگاهانه به قربانیان وارد می کنند، مبری دانست؟ این پژوهش، یک مطالعه ی مروری است که با استفاده از مقالات موجود در بانک های اطلاعاتی SID، Magiran، Google Scholar و Pubmed انجام گرفته است. بر اساس این مطالعه، قاعده ی احسان نمی تواند به طور مطلق و فراگیر، رافع ضمان برای نیروهای امدادگر در بلایا و حوادث باشد؛ زیرا اگرچه قاعده ی احسان مبتنی بر انگیزه و نیت خیرخواهانه و عدم دریافت هرگونه دستمزد و پاداش است، اما هم زمان باید عمل فرد احسان کننده همیشه از سوی اهل فن - به جز موارد اضطراری-، معقول و موجه بوده و احتمال آسیب رساندن به فرد مصدوم، بیش از نفع رساندن به وی، نباشد. بنابراین، استفاده از قاعده ی احسان برای نیروهای امدادگر در بلایا و حوادث، زمانی مقبول و امکان پذیر خواهد بود که دو شرط زیر محقق شوند: آموزش های اولیه برای کمک و امدادرسانی به مصدومان بلایا و تصادفات که از علل مرگ در کشور ما هستند باید برای تمامی شاغلین حرفه ی پزشکی الزامی شود. اعزام افراد داوطلب در قالب انجمن ها یا گروه های علمی خاص صورت پذیرد و این سازمان ها، این افراد را آموزش و سازمان دهی نموده تا در هنگام بلایا، افراد داوطلب بر اساس دستورالعمل های این سازمان ها در امدادرسانی شرکت کنند.
    کلیدواژگان: قاعده ی احسان، بلایا، امدادگر، داوطلب
  • سعیده سعیدی تهرانی *، علیرضا پارساپور، باقر لاریجانی صفحات 23-37
    تحقیقات ژنتیکی در ابتدا عموما برغربال گری و تشخیص برخی بیماری های شناخته شده ی ارثی متمرکز بود. بعد از تکمیل پروژه ی ژنوم انسان، مطالعات به تشخیص و درمان بیماری های غیرواگیر و سلامت عمومی پرداخت؛ سپس در شکل جدید فناوری های ژنتیک علاوه بر تشخیص و درمان بیماری های ژنتیکی، تولید داروهای نوترکیب، تقویت ژنتیکی، ایجاد ارگانیسم های تغییریافته ی ژنتیکی و استفاده از آن مدنظر قرار گرفت. موجودات تراریخته، نقطه ی عطف این قبیل نوآوری ها است. این موجودات دارای ترکیبات ژنتیک متفاوت هستند که توسط علم بیوتکنولوژی ایجاد شده اند. در سال های اخیر، استفاده از این فرآورده ها به خصوص در زمینه ی مسائل کشاورزی و دامداری رایج شده است. در دنیای امروز به دلیل کمبود منابع برای رهایی از فقر و گرسنگی، بشر ناگزیر به استفاده از فناوری در مصارف گوناگون شده است. تغییرات ژنتیکی باعث افزایش تولیدات کشاورزی، دامداری، برخی از داروها، واکسن و مصارف گوناگون می شود. علی رغم سودهایی که مهندسی ژنتیک و تولید این موجودات می توانند برای انسان داشته باشند، این تغییرات ممکن است خطراتی نیز داشته باشند و از طرفی ممکن است نگرانی های اخلاقی در ارتباط با کاربرد این فناوری وجود داشته باشد. در این مطالعه ی مروری سعی شده است که مباحث اخلاقی پیرامون استفاده از این فناوری مطرح شوند و از منظر چهار اصل اخلاق زیستی مورد واکاوی قرار گیرند. برای این منظور، ابتدا کلیدواژه ها در منابع علمی جست وجو و پس ازطبقه بندی و دسته بندی اطلاعات، ملاحظات اخلاقی از منظر چهار اصل اخلاق زیستی واکاوی شد. در بخش نتایج، ابتدا در رابطه با سود و خیری که این محصولات برای مردم جهان دارد و کمکی که به حفظ منابع محدود در زمینه های مختلف دارند اشاره می شود و سپس، آسیب هایی که ممکن است در زمینه های مختلف وارد کنند مورد اشاره قرار می گیرند، ملاحظات مربوط به تولید انبوه و مصرف عمومی آن توسط مردم از قبیل احترام به اتونومی افراد، اطلاع رسانی کافی مبنی بر فواید و مضرات این محصولات، نوع برچسب گذاری آن ها پرداخته می شود و در پایان به بحث عدالت و ارزیابی کلی فواید و زیان ها و میزان هزینه اثربخشی آن در جامعه می پردازد.
    کلیدواژگان: مهندسی ژنتیک، موجودات تراریخته، اخلاق در فناوری های نوین ژنتیکی، اصول اخلاق زیستی
  • هومان خورشیدی *، سعید رئوفی صفحات 38-41
  • مرجان مردانی حموله، معصومه ایرانشاهی *، نعیمه سیدفاطمی، حمید حقانی صفحات 42-53
    در ادبیات پرستاری، پریشانی اخلاقی به عنوان یک مشکل اساسی شناخته شده است که پرستاران در کلیه ی سیستم های مراقبتی با آن رو به رو هستند. پریشانی اخلاقی، یک پارچگی حرفه ی پرستاری و در نهایت کیفیت مراقبت از بیمار را تهدید می کند. هدف مطالعه ی حاضر، تعیین سطوح پریشانی اخلاقی کارکنان پرستاری شاغل در بیمارستان های شهر ملایر بود. در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، 195 نفر از کارکنان پرستاری شاغل در بیمارستان های شهر ملایر در سال 1394 مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات به وسیله ی پرسشنامه ی استاندارد پریشانی اخلاقی گردآوری شدند. تحلیل داده ها به وسیله ی آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های Ch-square و Independent t-test) و با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 18 انجام شد. یافته ها نشان داد که 88 نفر (1/45%) از کارکنان پرستاری دارای پریشانی اخلاقی در سطح متوسط بودند و در درجات بعدی، سطوح پریشانی اخلاقی آنان در حد بالا (62نفر، 8/31%) و پایین (45 نفر، 1/23%) بودند. مهم ترین عوامل ایجادکننده ی پریشانی اخلاقی برای کارکنان پرستاری شامل مراقبت و درمان غیر استاندارد به دلیل کمبود درمان گر و مراقبت دهنده (21/0±6/6)، اجرای دستورات پزشک برای آزمایش ها، درمان ها و مراقبت های غیرضروری (12/0±6) و انجام هر اقدامی بدون شایستگی حرفه ای انجام آن (22/0±9/5) بودند. هم چنین، از میان مشخصات جمعیت شناختی، بین تجربه ی پریشانی اخلاقی در کارکنان پرستاری با جنس (001/0P=)، بخش محل خدمت (01/0P=) و سابقه ی کار (001/0P=) آنان، ارتباط معنی دار آماری دیده شد. نتایج به دست آمده از این مطالعه، گویای آن است که توجه به مقوله ی پریشانی اخلاقی برای کارکنان پرستاری بسیار مهم است که این امر باید توسط متولیان حرفه ی پرستاری، مدیران خدمات پرستاری و اساتید این رشته مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق پرستاری، پریشانی اخلاقی، پرستاران
  • محمد راسخ *، فائزه عامری، زهره بهجتی اردکانی صفحات 54-66
    گسترش استفاده از روش های مختلف درمان ناباروری، موضوع نسب کودکان متولد از این روش ها را به میان آورده و چالش های نظری جدی ایجاد نموده است. در این خصوص، لازم است در مفهوم نسب مداقه کرده و چیستی آن را دریافت. در این جا، پرسش اصلی آن است که نسب مفهومی بیولوژیک و طبیعی است یا مفهومی حکمی و اعتباری؟ این جستار، دو دیدگاه طبیعی و اعتباری را تبیین و نقد می کند. در نتیجه، چنین می نماید که دلایلی قوی در نقد نسب طبیعی و دفاع از نسب حکمی می توان ارائه داد.
    روش تحقیق در مقاله ی حاضر عبارت از روش توصیفی/تحلیلی است که با مطالعه و توصیف ادعاهای مربوط در این زمینه، به تجزیه و تحلیل نظری و فلسفی آن ها پرداخته است. تصورات رایج از نسب، که آن را مبتنی بر امور بیولوژیک می دانند، به ویژه با گسترش روش های نوین درمان ناباروری، مشکلات نظری و نیز اخلاقی و حقوقی متعددی را رقم خواهد زد که نظریه ی بیولوژیک قادر به حل آن ها نیست. نسب، آن گونه که در بادی امر به نظر می رسد به ضرورت بر اساس بیولوژیک بنا نمی شود و می توان آن را بر بنیادی اعتباری و تربیتی بنا کرد.
    کلیدواژگان: نسب، نسب بیولوژیک یا طبیعی، نسب حکمی یا اعتباری
  • نادر اعیادی، شهریار درگاهی *، حسین قمری گیوی، مسلم عباسی صفحات 67-79
    پرستاری از جمله مشاغلی است که استرس شغلی در آن رایج است. استرس شغلی، بسیاری از عوامل هم چون عوامل جسمانی، روان شناختی، اجتماعی و خانوادگی را تحت تاثیر قرار می دهد. نقش مهم پرستاران در جامعه، شناسایی عوامل تاثیر گذار بر زندگی، کار و زناشویی پرستاران و نیز انجام اقدامات پیش گیرانه را ضروری می سازد. لذا هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش استرس شغلی در بهزیستی ذهنی، استرس زناشویی و همدلی پرستاران است. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه ی این پژوهش شامل 120 نفر از پرستاران شهر اردبیل در سال 94-93 هستند که از بیمارستان های اردبیل به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی استرس شغلی (Gray-Toft P و Anderson)، پرسشنامه ی بهزیستی ذهنی (مولوی و همکاران)، مقیاس استرس زناشویی استهلکم تهران (STMSS) و مقیاس همدلی La-Monica استفاده شد. هم چنین، جهت تحلیل داده های این پژوهش از ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر از نسخه ی 18 نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی Pearson نشان داد که بین استرس شغلی پرستاری با بهزیستی ذهنی و همدلی پرستاران همبستگی منفی و بین استرس شغلی پرستاری با استرس زناشویی نیز همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، استرس شغلی پرستاری می تواند 25 درصد از تغییرات بهزیستی ذهنی، 29 درصد از استرس زناشویی و 27 درصد از تغییرات همدلی را در پرستاران تبیین کند. پرستاران به دلیل ماهیت استرس زای شغل شان، از لحاظ جسمی-روانی و زندگی شخصی، تحت تاثیر استرس های ناشی از محیط کار قرار می گیرند که با کاهش سلامت روانی و روابط همدلانه و افزایش مشکلات زناشویی در آن ها همراه است.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، بهزیستی ذهنی، استرس زناشویی، همدلی، پرستاری
  • زهرا رفیعی، علیرضا بی باک، سمیه حسینی، فرزان عضدی، فائزه جهان پور * صفحات 80-89
    اخلاق حرفه ای، مقوله ای چالش برانگیز در حرفه ی پرستاری است. از آن جا که پرستاران بزرگ ترین گروه ارائه کننده ی خدمت در سیستم درمانی هستند و تاثیر به سزایی بر کیفیت مراقبت بهداشتی- درمانی دارند، رعایت معیارهای اخلاق در عملکرد پرستاری از سایر موارد مراقبت حساس تر و مهم تر می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین میزان رعایت اخلاق حرفه ای در عملکرد پرستاری از دیدگاه بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی بوشهر در سال 1394 صورت پذیرفت. پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی– تحلیلی از نوع مقطعی بر روی 208 نفر از بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی شهر بوشهر است که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای شامل ویژگی های جمعیت شناختی و سوالات مربوط به اخلاق حرفه ای بود. اعتبار و اعتماد علمی ابزار گردآوری داده ها مورد تایید قرار گرفته بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های توصیفی، آزمون T– test و ANOVA و ضریب همبستگی Pearson، توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 18 انجام شد. نتایج نشان داد که بیماران، وضعیت عملکرد رعایت اخلاق حرفه ای پرستاران را 6/94 درصد، در حد خوب و 4/4درصد، متوسط و 1 درصد، ضعیف ارزیابی نمودند. ارتباط معنی داری بین متغیرهای مستقل سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، بخش بستری و سابقه ی بستری با رعایت اخلاق حرفه ای دیده نشد. این بررسی نشان داد که از نظر بیماران، رعایت اخلاق حرفه ای در حد خوبی توسط پرستاران انجام شده است و بیماران نسبت به رعایت اخلاق حرفه ای نظر مساعد و رضایت بخش داشتند. تداوم آموزش ها و هم چنین، انجام پژوهش های دیگر با حجم نمونه های بیش تر در این حیطه، جهت ارتقای کیفیت رعایت اصول اخلاق حرفه ای پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، بیماران، پرستاران، بیمارستان آموزشی بوشهر
|
  • Zahra Karami, Masood Kasiri * Pages 1-12
    One major problem that continued to threaten the Iranian society well into early twentieth century was the spread of epidemics and infectious diseases. Even though the Iranian civilization had been around for centuries, deaths resulting from such diseases caused the population to stay at approximately six million. Qajar kings and rulers were the first to attempt to control epidemic diseases by utilizing modern methods such as vaccination.
    In 1919, Prince Firuz Mirza Nusrat al-Dawla was elected as head of the Iranian delegation to the Paris Peace Conference. A member of this delegation and the ruler's personal physician was Dr. Mohammad Khan, who introduced Firuz Mirza to the Pasteur Institute upon arriving in Paris. Firuz Mirza was impressed by the activities of the Institute and decided to establish a similar institution in Iran.
    Findings of the present study show that the establishment of this institution resulted in measures that, along with other activities initiated by the government in the field of public health, controlled the spread of many infectious diseases in Iran.
    Keywords: Pasteur Institute, infectious diseases, Qajar kings
  • Ali Khaji *, Seyed Mahmoud Tabatabaei Pages 13-22
    Disasters and accidents usually occur unexpectedly and without warning, and frequently cause the deaths of millions of people all over the world. In addition to general and specialized medical staff, volunteers, many of whom lack the necessary training for providing care to victims, enter the scene. In recent years, there has been rising concern about prosecution of volunteers who participate in relief operations due to the possibility of harm to victims. The aim of this study was to investigate the application of the "Ihsan rule" to liabilities resulting from unintentional and uninformed actions of volunteers who operate during disaster relief.
    This was a review study conducted through examination of related articles on SID, Magiran, Google Scholar and Pubmed. The results showed that the Ihsan rule cannot absolutely and ubiquitously eliminate the liability of volunteers who participate in relief operations after disasters and accidents. The reason is that although the rule recognizes benevolent motives, good intentions and non-anticipation of monetary compensation, volunteer aid should be approved by experts, and the possibility of harming the injured should not exceed the expected benefits. Consequently, volunteer acts in disasters and accidents are acceptable if:1.Basic training and education is provided to all employees of the medical profession who may volunteer for relief operations after disasters and accidents.
    2.Volunteer deployment is executed in the form of committees or specific scientific groups that will organize and train members so that they will perform relief operations according to the guidelines of these institutions.
    Keywords: Ihsan rule, disaster, relief workers, volunteers
  • Saeedeh Saeedi Tehrani *, Alireza Parsapour, Bagher Larijani Pages 23-37
    Genetic research was initially limited to the screening and diagnosis of known hereditary diseases. After the completion of the Human Genome Project (HGP), studies became concerned with the diagnosis and treatment of many non-communicable diseases threatening the public health. Aside from this, genetic engineering, in its new form, is also concerned with the development of recombinant medications, genetic enhancement, and genetically modified organisms and their applications. The climax of these achievements is the advent of transgenic creatures. These are organisms with a genetic makeup different from their natural one created through biotechnology. Transgenic products have become more popular in recent years, especially in agriculture and livestock sectors. At the same time, genetics and biotechnology are trying to keep pace with modern advancements. Genetic modifications have resulted in larger yields in agriculture and livestock as well as the development of new medications and vaccines. Despite the large profits that genetic engineering and transgenic organisms can bring for us, they may pose dangers in certain fields. Furthermore, there are ethical concerns about the application of these technologies.
    The present study attempted to address the ethical issues in new genetic technologies and analyze them with regard to the four principles of bioethics. For this purpose, keywords were first looked up in scientific sources and the data were classified; ethical considerations were then analyzed in the light of the four principles of bioethics.
    In the results section first the merits of such products for humanity and their contributions to saving the limited available resources are pointed out; subsequently, potential threats in some fields are addressed, along with considerations about the mass production and consumption of genetically engineered products, autonomy of individuals, the importance of raising awareness about the pros and cons of genetically modified organisms (GMOs), and their labeling. Finally, equity is addressed, and general benefits and harms, costs and effectiveness are discussed.
    Keywords: genetic engineering, genetically modified organisms, ethics of genetic technologies, principles of bioethics
  • Hooman Khorshidi *, Saeed Raoofi Pages 38-41
    Replacement of missing teeth with dental implants has received growing popularity in recent years. In order to select the proper treatment plan the clinician should provide a list of all applicable options. Decisions on the treatment of the edentulous area should be performed in consultation with the patient while taking into account the four principles of bioethics, that is, respect for autonomy, non-maleficence, beneficence, and justice. The dentist must inform the patient of all available treatment options and point out the advantages and disadvantages of each modality. Rendering dental services should not be based on wrong principles, so dentists’ knowledge and professional skills must be up-to-date. Informed consent is crucial, and when obtained prior to implant placement, typically will bring about better results and prevent many ethical and legal issues and conflicts. Understanding and approval are two important components of informed consent that can hasten the process of patient recovery. Moreover, patient requests and expectations should not lead to incorrect and unethical decisions on the part of the dentist. Implant dentistry may be a suitable option in replacing missing teeth, but it does not license tooth extraction in any way, as natural teeth should not be extracted in the hope of dental implants. Dental implants are not permanent, are not resistant to infection and disease, are not without risks and complications, and more importantly, require comprehensive care.
    Keywords: implant, dentistry, informed consent
  • Marjan Mardani Hamooleh, Masoomeh Iranshahi *, Naimeh Seyedfatemi, Hamid Haghani Pages 42-53
    Moral distress has been identified in nursing literature as a major dilemma affecting nurses in all healthcare systems. It is viewed as an important factor threatening the integrity of nurses and ultimately the quality of patient care. The present study attempted to determine levels of moral distress among the nursing staff employed in hospitals across the city of Malayer. This was a descriptive and cross-sectional study conducted on 195 nurses of Malayer hospitals during 2015. Data were collected using a demographic questionnaire and the standard moral distress scale (MDS). Data analysis was performed by descriptive and analytical statistics using SPSS software version 18.
    In this study, 88 nurses (45.1%) were found to be suffering from severe moral distress. The most important factors causing moral distress pertained to substandard care and treatment due to a shortage of health professionals and care providers (6.6±0.21), physician orders for unnecessary tests, treatments and care (6±0.12), and measures taken by staff who lacked clinical competency (5.9±0.22). Among the nurses’ demographic data, gender (P=0.001), job experience (P=0.001) and nursing ward (P=0.01) were significantly related to the level of moral distress experienced by the nursing staff. The results imply that in nursing, moral distress is a highly important and pertinent issue that requires greater consideration by health service managers, policymakers and nurse educators.
    Keywords: professional ethics, nursing ethics, moral distress
  • Mohammad Rasekh *, Faezeh Ameri, Zohreh Behjati Ardekani Pages 54-66
    The increasing use of infertility treatments has given rise to the issue of filiation of the children conceived through such methods and created serious theoretical challenges. In this regard, it seems necessary to scrutinise the concept of filiation and understand its nature. The main question here would be whether filiation is a biological and natural concept, or a legal and normative one. The present study attempted to explain and criticize both the natural and normative outlooks, and it seems that strong arguments may be put forth in criticism of the former and in defence of the latter.
    This study employed an explanatory/analytical method whereby the claims related to the issue were studied, explained, and analysed in a theoretical and philosophical manner. The results showed that with the recent developments in assisted reproductive technologies, the current outlook, which considers filiation to be a biological concept, might give rise to various theoretical as well as moral and legal problems that the biological theory cannot solve. It can be concluded that filiation, as it seems prima facie, is not a purely biological concept and may be established on normative and upbringing bases.
    Keywords: filiation, biological filiation, legal filiation, normative filiation, natural filiation
  • Nader Ayadi, Shahriar Dargahi *, Hossein Ghamari Givi, Moslem Abbasi Pages 67-79
    Job stress is rather common in the nursing profession and affects many areas of nurses’ personal lives such as physical, psychological, social and family aspects. Considering the important role of nurses in the society, it is necessary to identify factors that influence their professional and domestic life, and take preventive measures. The aim of this study was to investigate the impact of job stress on marital stress and subjective well-being of nurses.
    This was a descriptive correlation research. Study population consisted of 120 nurses employed in the city of Ardabil during 2013 and 2014 selected through available sampling. To collect data, Job Stress Questionnaire (Tufts and Gary Anderson), a subjective well-being questionnaire, and Stockholm-Tehran Marital Stress Scale (STMSS) were used. Data analysis was performed by Pearson’s correlation coefficient and regression analysis.
    The results of Pearson’s correlation coefficient demonstrated a negative correlation between job stress and subjective well-being in nurses. Moreover, a positive correlation was discovered between job stress and marital stress. Additionally, regression analysis showed that nursing job stress could predict 25 percent of variance of subjective well-being, 27 percent of variance of marital stress and 29 percent of variance of empathy.
    It can be concluded that due to the nature of the nursing profession, nurses’ physical, mental and personal lives are influenced by the stress of the workplace. This will in turn lead to increased marital stress and reduced subjective well-being, which may intensify the risk of developing psychological problems and marital issues in the long run.
    Keywords: nursing job stress, subjective well, being, marital stress, empathy
  • Zahra Rafee, Alireza Bibak, Somaie Hoseinee, Farzan Azodi, Faezeh Jahanpour* Pages 80-89
    Nurses comprise the largest group of service providers in the health system and have a significant impact on health care quality; therefore, ethical practice is of greater importance in the nursing profession compared to other fields of care. The present study was conducted to evaluate patients’ views on nurses’ observance of professional ethics in training hospitals of Bushehr during 2015.
    This was a descriptive cross-sectional study performed on 208 patients hospitalized in teaching hospitals of Bushehr selected by convenience sampling. The research instrument was a questionnaire including demographic characteristics and questions about ethics of the nursing profession. Validity and reliability of the data collection tool were approved. Data were analyzed through descriptive statistics, t-test, ANOVA and Pearson’s correlation coefficient using SPSS version 18.
    The results showed that 94.6 percent of the patients evaluated the nurses’ observance of professional ethics as good, 4.4 percent as moderate and 1 percent as poor. Moreover, no significant relationship was found between the independent variables of age, gender, marital status, education level and history of hospitalization ward in the patients, and their views on nurses’ observance of professional ethics.
    Keywords: professional ethics, patients, nurses