فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه بهمنی، مهشاد نوروزی*، نرجس کلاهچی، مصطفی قانعی صفحه 1

    زیست فناوری های نوظهور به واسطه ی تاثیر بر حوزه های اجتماعی و اقتصادی و سلامت نقش بسزایی در ارتقای رفاه جوامع ایفاء می کند. نگرش به فناوری های زیستی در شرایط مختلف و در طول زمان متفاوت بوده و بر اساس درک جدید و شواهد نویافته از موقعیت تغییر می کند. در ارزیابی اخلاقی فناوری های نوظهور یکی از مسایلی که همواره مورد تاکید قرار می گیرد جنبه های خطرآفرین و مشکل ساز آن برای زندگی و رفاه انسان ها است. در عین حال، پیش فرض های اخلاقی شامل آزادی، خوش بینی در فناوری، جبرگرایی، چرخه زندگی، قدرت، شکل زندگی، بی طرفی فناوری، ابهام، عدم قطعیت، توان بالقوه تحول آفرینی و چالش های برخواسته از آن ها می تواند بر قضاوت اخلاقی استفاده از این فناوری ها موثر واقع شود. شش رویکرد متمایز برای ارزیابی فناوری های نوظهور مورد استفاده قرار می گیرد. در این میان، «رویکرد مبتنی بر اصول»، با ایفای نقش نظارتی منعطف، به جای تعیین الزامات و قوانین خاص یا استانداردها و تعهدات عمومی و پرهیز از طراحی چک لیست، بر دستیابی به نتایج مطلوب تمرکز می کند. با تمرکز بر رویکرد مذکور در این مقاله، اصول اخلاقی مطرح در ارزیابی اخلاقی زیست فناوری های نوظهور شامل خطر-هزینه-فایده، پایبندی به حقوق فردی، پایداری، طبیعی بودن، احتیاط، سیر فناوری، نظارت مسیولانه، منفعت عمومی، عدالت و انصاف، مشورت مردم سالارانه، و آزادی فکری مورد بررسی ارایه می شود. در نهایت، با ارایه یک مدل مفهومی در به کارگیری اصول فوق الذکر در مراحل مختلف شکل گیری یک زیست فناوری، هجده توصیه ی عملیاتی به منظور تسهیل ارزیابی و نظارت اخلاقی بر روند روبه رشد زیست فناوری های نوظهور در کشور، در سطوح مختلف سیاست گذاری ارایه می شود.

    کلیدواژگان: زیست فناوری نوظهور، اخلاق زیستی، تحلیل اخلاقی، ایران
  • لیلا جویباری، زهرا طالبی*، اکرم ثناگو صفحه 2
  • کبری رشیدی، پونه سالاری* صفحه 3

    یکی از مهم‎ترین حقوق بیمار، احترام به خودآیینی وی و مشارکت ایشان در فرایند تصمیم‎گیری درمانی خویش است؛ به ویژه بیمار مراجعه‎ کننده به اورژانس که به دقت بیشتری برای تشخیص های افتراقی منجر به ناخوشی و مرگ نیازمند است؛ اما مساله زمانی ایجاد می‎شود که این حق با سهل ‎‎انگاری نادیده گرفته شود و گاهی با وجود اینکه ماجرا ساده به ‎نظر می‎رسد، مدیریت و کنترل آن دشوار باشد. درباره ی این موضوع در مقاله ی حاضر، به صورت نمونه، در بیماری با تشخیص درد شکمی‎ حاد بحث خواهد شد؛ همچنین سعی شده است چگونگی بروز سهل‎انگاری، علل و پیامدهای ناشی از آن و راهکارهای مدیریت آن، به طور اجمالی، مرور شود. نتایج این گزارش بر اهمیت مشارکت بیمار و اخذ رضایت‎ آگاهانه از وی در تمام فرایند درمان (تشخیص، درمان، توان بخشی و پیشگیری) و حفظ حریم ‎خصوصی و رازداری درباره ی تمام اطلاعات پزشکی و غیرپزشکی بیمار که به هر طریقی (شفاهی، کتبی، جزیی و حتی الکترونیکی) در اختیار کادر درمان قرار می‎گیرد، به ویژه در موارد حساس و انگزا تاکید دارد. به نظر می‎رسد آشکارسازی به‎ موقع، بررسی عوامل ایجادکننده، پیامدها، جبران خسارت وارده، افزایش صلاحیت‎ فرهنگی کادر درمان، تدوین راهنما‎ها و دستورالعمل‎های بومی مرتبط، وجود نظام کارآمد رسیدگی سیستمی با حمایت سازمانی، تقویت مهارت‏های ارتباطی و کار تیمی در پیشگیری از بروز نمونه های مشابه، از راهکارهای مدیریت چنین سهل‎ انگاری هایی باشند.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، رازداری، رضایت‎ آگاهانه، صلاحیت‎ فرهنگی
  • مجتبی نوروزی، علی اکبر حقدوست*، مینا مبشر صفحه 4

    امروزه، دانشمندان بر این باورند که پزشکی دقیق با استفاده از فناوری های پیچیده و اطلاعات به دست آمده از ژنتیک مولکولی، می تواند با بیماری های پیچیده مقابله کند و عدالت در سلامت را فراهم آورد. با درنظرگرفتن اصول اخلاق پزشکی، به کارگیری پزشکی دقیق با چالش های اخلاقی جدیدی روبه رو خواهد شد. این مقاله، با رویکرد اصول گرایی، به طرح موضوع عدالت و برخی چالش های اخلاقی پزشکی دقیق می پردازد؛ چراکه برای بهره مندی از مزایای پزشکی دقیق نیاز است، ضمن شناسایی چالش ها، چهارچوب اخلاقی متناسب با آن تدوین شود. نحوه ی اشتراک گذاری و دسترسی به اطلاعات به دست آمده از پزشکی دقیق می تواند آینده ی شغلی، انتخاب همسر و نوع بیمه ی سلامت افراد را تحت تاثیر قرار دهد؛ همچنین، حفظ حریم خصوصی و استقلال افراد، از چالش های اخلاقی مهم در پزشکی دقیق است؛ زیرا درباره ی امنیت داده ها و نحوه ی دسترسی به آن ها اطمینان کامل وجود نخواهد داشت. در کوتاه مدت و میان مدت، منافع پزشکی دقیق با توجه به طراحی مطالعات و فناوری های گران و پیچیده، به برخی گروه ها محدود خواهد شد و نابرابری در عدالت را تشدید خواهد کرد؛ اما در بلندمدت، با دسترسی آسان و ارزان شدن فناوری ها، انباشت هزینه های درمانی در طول عمر کاهش می یابد و عدالت در بین کشورها و همچنین، درون آن ها برقرار خواهد شد.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، پزشکی دقیق، عدالت اجتماعی
  • مهشید سادات اصلاحی، حسن الهیاری* صفحه 5

    بیماری مالاریا یکی از شایع ترین بیماری های عفونی به شمار می رود که رشد وشیوع آن بستگی به شرایط محیطی و اقلیمی هر منطقه دارد. دولت پهلوی به منظور تامین سلامت عمومی در جامعه اقداماتی جهت جلوگیری از شیوع این بیماری انجام داد. در سال های 1334 تا 1347 ش، استان هفتم، فارس، که شامل بخش زیادی از نواحی کرانه ای و پس کرانه ای خلیج فارس نیز بود، به دلیل موقعیت جغرافیایی، جزء مناطق آسیب پذیر نسبت به این بیماری به شمار می رفت. لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل اقدامات دولت پهلوی جهت کنترل و جلوگیری از گسترش بیماری مالاریا در استان فارس در خلال سال های 1334 تا 1347ش است. روش پژوهش در این مقاله توصیفی تحلیلی است و گردآوری داده ها با مراجعه به منابع دست اول تاریخی و اسناد منتشر نشده محلی (فارس) انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که دولت پهلوی در چارچوب برنامه های عمرانی هفت ساله دوم و سوم راهکارهایی را در درمان و ریشه کن نمودن این بیماری نظیر عملیات سم پاشی، اعزام کیپ های بهداشتی تخصیص بودجه ویژه و اجرای برنامه های آموزشی انجام داد. بررسی آماری نشان می دهد این اقدامات در پیشگیری از شیوع و کنترل بیماری مالاریا در فارس به طور نسبی موفق و نتیجه بخش بود. با این حال اجرای این طرح در فارس بدون چالش نیز نبود.

    کلیدواژگان: دولت پهلوی، بیماری های واگیردار، مالاریا، فارس، خلیج فارس
  • فرزانه زارع، محمدحسین آیتی، محمدرضا شمس اردکانی، محسن باغبانی* صفحه 6

    یکی از ابزارهای مهم در شناخت و ارزیابی یک ترکیب دارویی و تحلیل محتوای آن، نام دارو است. البته گاه این عنوان ها به سبب وجود مشکلاتی که به نوعی آسیب شناسی این حوزه تلقی می گردد خدشه دار می شوند. این پژوهش با گردآوری و بررسی داروهای مرکب طب سنتی تلاش دارد مشکلات حاضر در نام گذاری داروها را شناسایی کند. نام داروهای این پژوهش از سه کتاب عمل صالح، قرابادین کبیر، و قرابادین اعظم گرد آمده است که در زمره قرابادین های متاخر طبی بوده و در قرون 12 و 13 هجری نگاشته شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که در شیوه نام گذاری داروهای مرکب با 5 مشکل عمده مواجه هستیم: (1) وجود چندین نام متفاوت برای دارویی با فرمولاسیون ثابت؛ (2) وجود نام یکسان برای داروهای دارای فرمولاسیون متفاوت؛ (3) نداشتن نام یا بی نام بودن برخی داروهای مرکب؛ (4) نامشخص بودن دسته دارویی برخی فرآورده ها؛ و (5) آمیختگی موضوع شکل دارویی با روش مصرف، افعال و خواص یا صفات دارو. این بررسی نشان می دهد که نام گذاری فرآورده ها و داروهای سنتی با الگوهای مختلفی انجام پذیرفته و از این رو، دچار تشتت فراوان است که نیازمند توجه و ساماندهی جدی است.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، داروسازی سنتی، تاریخ پزشکی، داروهای مرکب، آسیب شناسی نام گذاری داروهای مرکب، قرابادین صالحی، قرابادین کبیر، قرابادین اعظم
  • مظفر غفاری*، احمد اسمعلی، وحید عبدالمنافی، مهتاب علی قلی پور صفحه 7

    شیوع فریب کاری تحصیلی در مراکز و موسسات آموزشی، به ناکارآمدی و ناتوانی فارغ التحصیلان منجر می شود؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل ساختاری فریب کاری تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی، بر اساس فراشناخت اخلاقی، هویت اخلاقی و خودکارآمدی اخلاقی انجام گرفت. روش پژوهش، همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. تعداد 350 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1401، جامعه ی آماری تحقیق را تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، برای مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، پرسش نامه های استاندارد فریب کاری تحصیلی (پارکز-لدوک، گوای و مولیگان، 2022)، فراشناخت اخلاقی (مک ماهون و گود، 2016)، هویت اخلاقی (بلک و رینولدز، 2016) و خودکارآمدی اخلاقی (هانا و آوولیو، 2010) به کار گرفته شدند. در تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون، بوت استراپ و سوبل، در بستر نرم افزارهای آماری spss و Amos نسخه ی 24 استفاده شد. نتایج نشان داد، اثر مستقیم خودکارآمدی اخلاقی (34/0-)، هویت اخلاقی (25/0-) و فراشناخت اخلاقی (29/0-) در برآورد فریب کاری تحصیلی دانشجویان معنی دار است. اثر غیرمستقیم هویت اخلاقی (97/1- =t-value) و فراشناخت اخلاقی (06/2- =t-value) با میانجی گری نقش واسطه ای خودکارآمدی اخلاقی بر فریب کاری تحصیلی دانشجویان معنی دار بود. با توجه به اثر واسطه ای خودکارآمدی اخلاقی در مدل فریب کاری تحصیلی، به نظر می رسد خودکارآمدی اخلاقی در افزایش اثرات فراشناخت اخلاقی و هویت اخلاقی در کاهش میزان فریب کاری تحصیلی موثر است.

    کلیدواژگان: اخلاق، خودکارآمدی، فراشناخت، فریب کاری تحصیلی، هویت اخلاقی
|
  • Fatemeh Bahmani, Mahshad Noroozi*, Narjes Kolahchi, Mostafa Ghanei Page 1

    Emerging biotechnologies contribute significantly to societal well-being by influencing social, economic, and health fields. Attitudes toward biotechnologies differ, in various situations and over time, based on new understanding and evidence. One issue always emphasized in the ethical evaluation of emerging technologies is their dangerous and problematic aspects for human life and well-being. Simultaneously, ethical assumptions can influence ethical decision-making toward employing these technologies, including liberty, technological optimism, determinism, the lifecycle, power, the form of life, technology neutrality, ambiguity, uncertainty, dual-use transformative potential, and the challenges that will be raised by them. For the ethical assessment of emerging technology, six principal methodologies are employed. The "principles-based approach" focuses on obtaining the intended goals rather than determining specific requirements, laws, standards, and obligations and avoids checklist design. The ethical principles raised by the principles-based approach are presented in this article, including risk-cost-benefit, adherence to individual rights, sustainability, naturalness, precautionary, trajectory, responsible stewardship, public beneficence, justice and fairness, democratic deliberation, and intellectual freedom.Finally, by presenting a conceptual model in applying the principles above in forming biotechnologies, eighteen operational recommendations are presented to facilitate the ethical evaluation and monitoring of emerging biotechnologies in the policy-making process in Iran.

    Keywords: Emerging biotechnology, Bioethics, Ethical Analysis, Iran
  • Leila Jouybari, Zahra Talebi*, Akram Sanagoo Page 2
  • Kobra Rashidi, Pooneh Salary* Page 3

    One of the most important patient rights is to respect the patients’ autonomy and their participation in the process of treatment decision-making. This is of particular importance for the patients in the emergency department, who require due care in differential diagnosis leading to illness and death. However, the problem arises when this right is negligently ignored and despite the fact that it seems a simple matter, it is difficult to manage and control. Accordingly, this study aimed to investigate this issue through the case report of a patient diagnosed with acute abdomen. Moreover, an attempt was made to briefly review how negligence occurs, its causes and consequences, as well as its management strategies. In this report, the results highlighted the importance of patient participation, obtaining informed consent from the patient in the entire treatment process (diagnosis, treatment, rehabilitation, and prevention), and maintaining privacy and confidentiality regarding all medical and non-medical information of patients that are provided to the treatment staff in verbal, written, partial, and even electronic forms, especially in sensitive and stigmatizing cases. It seems that there are certain strategies to manage such negligence including timely detection, investigation of the causes and consequences, compensation for the damage, enhancing the cultural competence of the treatment staff, developing relevant local guidelines and instructions, having an efficient system with the support of the organization for handling it, and strengthening communication skills and teamwork.

    Keywords: Privacy, Confidentiality, Informed consent, Cultural competency
  • Mojtaba Norouzi, AliAkbar Haghdoost*, Mina Mobasher Page 4

    Scientists now believe that precision medicine, which employs complicated technology and information derived from omics, can treat complex diseases and provide justice in health. Implementation of precision medicine will face new ethical challenges, considering the principles of medical ethics. With respect to philosophical principles, this study addressed the issue of justice and some ethical challenges of precision medicine. Because, in order to gain the benefits of precision medicine, a proper ethical framework must be developed while considering the challenges. The manner in which precision medicine information is shared and accessed can have an impact on people’s future careers, marriage choices, and type of health insurance. Furthermore, preserving people’s privacy and autonomy are important ethical concerns in precision medicine since there will be no perfect guarantee about data security and access. Although in the short and medium term, due to the design of studies and expensive and complex technologies, precision medicine will be limited to certain groups and will intensify the inequality in justice, in the long run, with the easy access and inexpensive cost of precision medicine technologies, the accumulation of medical expenses will decrease throughout life, and justice will be established between and within countries.

    Keywords: Precision Medicine, Medical ethics, Social Justice
  • Mahshid Sadat Eslahi, Hasan Allahyari* Page 5

    Malaria is one of the most common infectious diseases, the growth and prevalence of which depends on the environmental and climatic conditions of each region. The Pahlavi government took measures to prevent the spread of this disease in order to ensure public health in the society. In 1334 to 1347A.H, the seventh province of Fars, which included a large part of the coastal and post-coastal areas of the Persian Gulf, was considered one of the vulnerable areas to this disease due to its geographical location. Therefore, the main goal of this research is to investigate and analyze the actions of the Pahlavi government to control and prevent the spread of malaria in Fars province during the years 1334 to 1347A.H. The research method in this article is descriptive-analytical and data collection was done by referring to historical first-hand sources and unpublished local (Persian) documents. The findings of the research show that the Pahlavi government, within the framework of the second and third seven-year construction plans, has implemented solutions to treat and eradicate this disease, such as spraying operations, sending health teams, allocating special funds and implementing programs. He did training for this purpose. Statistical analysis shows that these measures were relatively successful and effective in preventing the spread and control of malaria in Fars. However, the implementation of this plan in Fars was not without challenges.

    Keywords: Pahlavi government, Infectious diseases, Malaria, Fars, Persian Gulf
  • Farzaneh Zare, MohammadHossein Ayati, MohammadReza Shams-Ardekani, Mohsen Baghbani* Page 6

    Drug title is one of the important tools for recognizing and evaluating a combination drug and also analyzing its content. However, sometimes due to the existence of problems that is considered a kind of pathology in this field, is tarnished. The present study tries to identify the problems of nomenclature of compounded drugs. The names of combination drugs available in this research have been collected from three books in traditional pharmacy, namely Gharabadin-e-Salehi, Gharabadin-e- Kabeer, and Gharabadin-e- Azam, related to 18th and 19th centuries. The results showed that there are 5 major problems in nomenclature of compounded drugs: (1) several names for one drug with various formulations, (2) one name for drugs with various formulations, (3) a great deal of variation in unnamed drugs, (4) some unknown pharmaceutical dosage forms, and (5) being dosage forms at one with route of administration and mechanism of action. The study exposes combination drugs in Persian medicine have named concerning various patterns. For this reason, there is non-cooperation that feels a need to special investigation

    Keywords: Persian Medicine, History of Medicine, Traditional Pharmacy, Combination drugs, Pathology of Nomenclature of Compounded Drugs, Gharabadin- e- Salehi, Gharabadin-e- Kabeer, and Gharabadin-e- Azam
  • Mozaffar Ghaffari *, Ahmad Esmali, Vahid Abdolmanafi, Mahtab Aligolipour Page 7

    The prevalence of academic cheating in educational centers and institutions leads to inefficiency and incapacity of graduates. Accordingly, the current study aimed to design a structural model for academic cheating in medical students based on moral metacognition, moral identity, and moral potency. This correlational study was done using structural equation modeling. The statistical population of the study included the students of Tabriz University of Medical Sciences in 2022, and 350 students were selected for the study using simple random sampling method. Data were collected through the Academic Cheating Scale (ACS) (Parks-Leduc, Guay and Mulligan, 2022), Moral Metacognition Scale (McMahon and Good, 2016), Moral Identity Questionnaire (MIQ) (Black & Reynolds, 2016), and Moral Potency Questionnaire (Hannah and Avolio, 2010). Data were analyzed using Bootstrap, Sobel, and Pearson’s correlation coefficient tests via SPSS and AMOS, version 24. The results indicated that the direct effect of moral potency (-0.34), moral identity (-0.25), and moral metacognition (-0.29) was significant on estimating academic cheating in students. The indirect effect of moral identity (-1.97) and moral metacognition (-2.06) with the mediating role of moral potency on students’ academic cheating was significant. Considering the mediating effect of moral potency in the academic cheating model, it seems that moral potency plays a role in increasing the effects of moral metacognition and moral identity on reducing academic cheating.

    Keywords: Academic Cheating, Metacognition, Moral Identity, Potency, Morality