فهرست مطالب

نشریه عقل و دین
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رابطه عقل و دین از دیدگاه آیه الله سید رضی شیرازی
    صفحات 7-12
    به فضل و عنایت پرورگار متعال و همکاری و همیاری فرهیختگان و اندیشمندان اهل قلم، شماره دوم فصلنامه علمی تخصصی عقل و دین به زیور طبع آراسته می گردد. در این شماره، علاوه بر درج و نشر مقالات تخصصی در حوزه عقل و دین، مصاحبه ای نیز با یکی از فرزانگان و اندیشه وران علوم عقلی و نقلی معاصر، حضرت آیت الله سید رضی شیرازی از سوی این جانب به عمل آمده است. نگارنده با هدایت و راهنمایی حضرت آیت الله والد و استاد عظیم الشانم، از سال 1374 با شخصیت والای علمی و معنوی و اخلاقی حضرت آیه الله شیرازی آشنا شد و بنا به سفارش و فرمایش مطاع معظم له در حلقه درس وی حضور فعال و منظم پیدا کرد.
    کلیدواژگان: علوم عقلی و نقلی معاصر، حضرت آیت الله سید رضی شیرازی، اندیشه وران
  • احمد بهشتی* صفحات 13-25
    این نوشتار به دنبال این حقیقت است که خلق و خوی انسانی از مفاهیم متواطی که بر همه ی مصادیق یکسان حمل شود نیست و نباید انتظار داشت که همه ی انسان ها به لحاظ اخلاق حمیده و فضایل کریمه و پیراستگی از رذائل قبیحه ، مساوی باشند.
    در حقیقت باید بگوییم : انسان ها به دو گروه اخلاقی و غیر اخلاقی تقسیم نمی شوند، بلکه در نسبت به اخلاق، یک گروه بیشتر نیستند، ولی این گروه عظیم به لحاظ سلسله ی مراتب و درجات از مرتبه ی ضعیف ترین شروع می شود و تا بی نهایت ادامه می یابد. آن که در مرتبه ی بی نهایت است، پیامبر گرامی اسلام است. دیگران بر حسب درجات و مراتب خود، سایه نشین طوبای پر بر و بار خلق عظیم اویند.
    کلیدواژگان: تواطی، تشکیک، خلق عظیم، قرآن، پیامبر خاتم
  • سعید بهشتی، ستاره ناظمی صفحات 26-56
    دانشمندان اسلامی و دانشمندان روان شناسی و مکاتب مختلف هر یک دیدگاه خود را درباره انسان و سلامتی و بیماری یا نقص و کمال او بیان کرده اند. دیدگاه اسلام و روان شناسان انسان گرا نسبت به انسان و توانایی های اومثبت است. با وجود مشترکات بین دیدگاه اسلام وروان شناسی انسان گرا می توان نکات اختلا فی نیز بین نظرات دو مکتب مشاهده کرد.استاد مطهری به عنوان یکی از دانشمندان اسلامی و کارل راجرز به عنوان یک روان شناس با دیدگاه انسان گرایی وپدیدارشناختی هر کدام دیدگاه خود را درباره ویژگی های انسان سالم و کامل وانسان بیمار و غیرکامل ارائه داده اند. در این مقاله ابتدا به بررسی دیدگاه استاد مطهری درباره انسان سالم و کامل وانسان بیمار و غیر کامل پرداخته می شود و در ادامه دیدگاه کارل راجرز درباره انسان سالم و کامل وانسان بیمار و غیر کامل مورد بررسی قرار می گیرد و در پایان بحثی تطبیقی در ارتباط با نکات اشتراک و اختلا ف دو دیدگاه نسبت به انسان سالم و کامل وانسان بیمار و غیرکامل خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: استاد مطهری، کارل راجرز، دیدگاه های انسان شناختی، انسان، نقص، کمال
  • شکرالله جهان مهین* صفحات 57-97
    دین مقدس اسلام بر خلاف همه مذهب ها و مسلک های اجتماعی موجود و گذشته مصرا پیروان خود را به تعقل و خردورزی دعوت می کند و در بسیاری از آیات قرآن کریم به این حقیقت توجه شده است. از نظر قرآن کریم، نیروی عقل و خرد آدمی یکی از سرچشمه های علم و آگاهی بشر و نیز یکی از ممیزات واقعی انسان از سایر حیوانات می باشد. به همین علت، نقش بسیار زیادی در ابعاد گوناگون شناخت حقیقی و در نتیجه رسیدن آدمی به حق و واقعیت دارد. در این مقاله در پی آنیم که پس از روشن شدن معانی عقل، با بهره مندی از آیات قرآنی و روایات به قدر میسور از ارزش این موهبت الهی و کارایی آن سخن بگوییم.
    کلیدواژگان: عقل، آیه، رجس، مثل، دانایان
  • مجتبی زروانی، بهزاد حمیدی صفحات 70-97
    در بررسی تحولات دین داری در جامعه امروز، در نظر گرفتن صرف کمیت دینداران، گمراه کننده خواهد بود. در این راستا باید به تحولات کیفی دین داری نیز توجه نمود. برای بررسی کیفیت دین داری، نگاه پارادایمی یکی از بهترین طرق است. می توان سه پارادایم دین داری را از هم تمییز داد: پارادایم سنتی، پارادایم مدرن و پارادایم سوبژکتیو. در پارادایم سنتی، وظیفه مداری، حرف اول را می زند و دین، یک تکلیف و یک اتوریته تمام عیار است که باید در برابر آن تسلیم شد. در پارادایم مدرن، دین به عنوان امری دست ساز تفکر جادویی و اسطوره ای انسان تلقی می شود که در برابر عقلانیت ابزاری سرخم فرود می آورد و باید با نگاه پراگماتیستی از برخی منافع آن بهره برد. در پارادایم سوبژکتیو، دین، در خدمت نیازهای برخاسته از خودشیفتگی انسان دیده می شود و تبدیل به کالای مصرفی می گردد. با نگاهی الهیاتی می توان گفت بافت ویژه ی دین اسلام، به دلایل روشن به گونه ای است که پارادایم های مدرن و سوبژکتیو را برنمی تابد و سراسر آن ذاتا با تعبد گره خورده است.
    کلیدواژگان: اسلام، تعبد، سکولاریزاسیون، پارادایم، کالایی شدن
  • محمد غفوری نژاد* صفحات 98-113
    نظریه فطرت که در قرن حاضر به صورت جدی در محافل و منابع فلسفی مطرح گردیده است، گذشته از اهمیتی که در هستی شناسی در باب اثبات وجود خداوند داراست، با بسیاری از دانش های انسانی کنش های متقابل دارد. این نظریه از دو بعد ادراکات یا دانشها، و تمایلات یا گرایش ها قابل بررسی است و از هر دو بعد نسبت به طیفی از شاخه های علوم انسانی تاثیر گذار یا تاثیر پذیر است.
    این نظریه بر دانشهایی همچون: هستی شناسی، معرفت شناسی، روانشناسی، فلسفه دین، فلسفه اخلاق، فلسفه حقوق، فلسفه تاریخ، فلسفه تعلیم و تربیت تاثیر گذار و از دانشهایی چون روانشناسی، زبان شناسی و زیست شناسی تاثیر پذیر است.
    هدف از این مطالعه، تعیین جایگاه مهم نظریه و ضرورت پرداختن به آن می باشد.
    کلیدواژگان: نظریه فطرت، ادراکات فطری، گرایش های فطری، علوم انسانی، انسان شناسی اسلامی
  • احد فرامرز قراملکی صفحات 114-131
    علامه حسن بن مطهر حلی فقیه، اصولی، رجال شناس، محدث و متکلم موثر در تاریخ اندیشه اسلامی است. شهرت وی در این دانشها بر میراث منطقی وی سایه افکنده است. حلی در پژوهشهای منطقی آثار فراوان، بالغ بر بیست اثر، تدوین کرده است. کثرت تالیف اثر منطقی، تبیین می طلبد. عوامل گرایش وی به تحقیقات منطقی چیست؟ رقابت کلامی حلی با کسانی چون غزالی، فخررازی، ارموی و کاتبی از سویی، تاثیر ژرف ابن سینا و خواجه طوسی بر وی از سوی دیگر او را به منطق پژوهی سوق می دهد اما تحلیل دیدگاه های منطقی علامه عاملی ژرفتر را نشان می دهد: منطق پذیری و عقلانیت تفکر کلامی شیعه.
    کلیدواژگان: حلی، منطق پژوهی، طوسی، فخررازی، مبناگروی، قضیه طبیعیه
  • محمدحسن یعقوبیان صفحات 132-156
    پس از آن که فارابی با تکیه برجایگاه یک فیلسوف به طرح مسئله وحی پرداخت و در واقع به برخورد فلسفی با وحی رو آورد ،بر اساس مبانی فلسفی مشاء طرحی نو در انداخت که پارادایم و چهار چوب کلی آن مورد پذیرش فیلسوفان پس از خودش قرار گرفت . نقش کانونی وحی ابن سینا را برآن داشت تا به عنوان وارث اندیشه های فارابی چنین نحوه از مواجهه با مسئله وحی را بپذیرد .اهمیت این نحوه از مواجهه هنگامی روشن تر می شود که بدانیم برخی از فلاسفه نظیر ابن رشد در زاویه ای کاملا معکوس به طرح فلسفه و برهان در دامن وحی پرداختند و کوشیدند تا ضرورت و جایگاه معرفت فلسفی را از دیدگاه وحی به بررسی بنشینند . این چنین بود که ابن سینا با کوله باری از مبانی فلسفی مشاء ، می کوشد علاوه بر پذیرش عناصری نظیر عقل فعال ،عقل مستفاد و قوه متخیله نبی ، در راستای تعالی کیفی این دیدگاه به طرح مولفه هایی مانند قوه حدس ، عقل قدسی و قوه محرکه بپردازد و ضمن بررسی امکان وحی، ضرورت وحی و مسئله معجزه را نیز مورد واکاوی قرار دهد.در همین امتداد ، با عدم پذیرش اتحاد عاقل و معقول و تلاش برای بازخوانی مبانی فارابی و هم خوانی دیدگاه او با متن وحی به جرح وتعدیل این نظر می پردازد سرانجام سنخ معرفتی وحی رامبتنی بر قوه حدس بر می گزیند .طرح بحث تمایز وحی نبوی و تاکید بر موهبتی بودن رابطه وحیانی نبی نیز از نکات برجسته نظرگاه وی است .
    کلیدواژگان: چیستی وحی، عقل قدسی، قوه حدس
|
  • The relationship between reason and religion from the perspective Shirazi, Ayatollah Seyyed Razi
    Pages 7-12
  • Ahmad Beheshti* Pages 13-25
    The writing follows these fact that the human temperament isn’t from the univocal concepts – that it is predicated equally to all of the instances- and it shouldn’t be anticipated that all of the human be equal from the viewpoint of good morality and generous virtues and trimming from the ugly evils.
    In fact, we should say: humans are not divided in two groups of moral and not moral, but with relation to morality, they are only one group, of course, the great group from the viewpoint of hierarchy is started from the weakest degree and continues to infinite. person who is in the infinite degree, hi is dear prophet of Islam. Others according to their hierarchy sit down in the shade of fruitful Tooba of his exalted morality.
    Keywords: univocal, gradation, exalted morality, Koran, The last of the prophets
  • Saeed Beheshti, Setareh Nazemi Pages 26-56
    Aim of the research is comparison between Islam and humanistic psychology from viewpoint of healthiness and illness or deficiency and perfection of human. The viewpoints of Islam and humanistic psychology are positive about human and his abilities. For this purpose, Ostad Motahhari has been chosen from the Moslem scientists and Carl Rogers from the humanistic psychologists. They have some things in common and of course some differences. The essay explains these aspects and shows that in the viewpoints of them, faith have a salient and important role in the healthiness and perfection of human.
    Keywords: Ostad Motahhari, Carl Rogers, anthropological viewpoints, deficiency, perfection
  • Shokrollah Jahan Mahin* Pages 57-97
    Religion of Islam calls persistently his followers to reasoning contrary to other religions and social ideologies at present and past. In the many verses of Quran has been regarded to this fact. From viewpoint of Quran, the reason faculty of human is one of the sources of his science and knowledge, and also it is one of the factual distinctions of him from the other animals. For this reason, it has a very important role in the various aspects of true knowledge and consequently in attaining human to truth.
    In the essay, we follow, after explain the meanings of reason, that discuss about the valuable place of this divine blessing and its efficiencies by using from verses of Quran as far as possible.
    Keywords: Reason, verse, pollution, parable, learned mans
  • Mojtaba Zarvani, Behzad Hamidiye Pages 70-97
    Today’s world experiences different paradigms of religiosity. Various depending on their nature and goal and also their intellectual, cultural, economic and political paradigms manifest themselves within these paradigms in the behavior and ideas of the believers.
    Reviewing the situation of religiosity in the present communities, it is necessary to pay attention to these paradigms. Furthermore, in this direction, the qualitative changes of religiosity should be given attention too.
    In general, three religiosity paradigms can be distinguished from each other: Traditional Paradigm, Modern Paradigm, and Subjective Paradigm.
    In the Traditional Paradigm, dutifulness has the highest position and religion is an obligation and a full-fledged authority which one should surrender to it.
    In the Modern Paradigm, religion is considered as a hand-made product of a magical thought and human myth which bows down before the instrumental rationality and some of its benefits should be utilized within a pragmatic view.
    In the Subjective Paradigm, religion is considered at the service of needs arising from human narcissism and is converted into a consuming commodity.
    In a theological view, it can be said that the specific context of Islam for explicit reasons is such that it does not bear Modern and Subjective Paradigms and it is wholly tied to obedience and submission.
    Keywords: Islam, obedience, secularization, paradigm, to become consuming commodity
  • Mohammad Ghafoori Nejad* Pages 98-113
    Abstract Theory of innate disposition that has been mooted seriously in the philosophical sources and meetings, besides importance that it has in ontology in part of proving of God exist, it has reciprocal actions with lots of human sciences. The theory can be studied in two sides of perceptions or sciences and tendencies and from each sides, it is effective or affected with the spectrum of human science's branches. The theory effects on the sciences such ontology, epistemology, psychology, philosophy of religion, philosophy of ethics, philosophy of law, philosophy of history, philosophy of education and training and affected with sciences such psychology, philology and biology.
    Keywords: Theory of innate disposition, innate perceptions, innate tendencies, human sciences, Islamic anthropology
  • Ahad Faramarz Qaramaleki Pages 114-131
    Allameh Hasan Ibn Motahhar-e Helli is a jurist (in Mohammedan law), Osooli, expert in science of Rejal, narrator of traditions (mohaddes) and effective theologian in the history of Islamic thought. His reputation in these sciences has shadowed his logical heritage. Multiplicity of his logical works should be explained. What are his tendency factors to the logical research? On the one hand, his theological challenge with persons as al-Ghazali, Fakhr-e Razi, Ormavi, Katebi and the other hand, Avicenna and Khaje Toosi’s profound influence on him led him to logical research; but analysis of his logical viewpoints indicates a more profound factor: logicality and rationality of theological thought of shi’ah.
    Keywords: Helli, logical research, Toosi, Fakhr, e Razi, fundamentalism, natural proposition
  • Mohammad Hasan Yaghubian Pages 132-156
    When Alfarabius as a philosopher proceeded to express the Vahy (revelation in the Islamic tradition) problem and used the philosophic method about it, hi made a new design founded on the peripatetic philosophy and the philosophers after him accepted his paradigm and its general plan. Central role of Vahy caused that Avicenna as an inheritor of Alfarabius’ thought accepted his method in confrontation The Vahy problem. Importance of this method appears better when we know that some of the philosophers as Averroes brought up their own philosophy argument about Vahy in a reversed position and tried to study necessity and place of philosophy knowledge from viewpoint of Vahy. Therefore Avicenna with collection of peripatetic philosophy foundations tries in addition to accept elements such active intellect, acquired intellect and imaginative faculty of prophet proceeds to bring up factors such guess faculty, holy intellect and motive power for qualitative elevation of this viewpoint; furthermore among study possibility of Vahy, hi researches Vahy necessity and miracle problem. With not acceptance union between the intellect and the intelligible and trying for review Alfarabius’ foundations and harmonizing his viewpoint with text of Vahy, hi makes modifications in this viewpoint and choices finally knowledge kind of Vahy founded on the guess faculty. To propound argument of distinction prophetic Vahy and to lay stress on to being forgiveness prophet revelation relation are also from the salient points of his viewpoint.
    Keywords: nature of the Vahy, holy intellect, guess faculty, Prophet, Avicenna