فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ - پیاپی 38 (بهار 1394)

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 38 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غفار پوربختیار* صفحات 1-12
    یکی از مهم ترین ایلات و عشایر ایران، بختیاری ها بودند که همیشه در تاریخ ایران منشا تحولات و وقایعی بوده اند، به ویژه در تاریخ معاصر ایران فعالیت و عملکرد آنها بیشتر و پر رنگ تر شد، بنابراین نقش آنها در دوره ی قاجار از اهمیت بیشتری برخوردار است. انگیزه و علاقه شدید ایل بختیاری و روسای آن برای نیل به قدرت و مقابله آنها با ظلم قاجارها باعث گردید تا دولت قاجار، همیشه با آنها در حال جنگ و ستیز باشد. دولت قاجار برای کنترل بختیاری ها و اداره ی امور، سیاست هایی از جمله مطیع کردن کردن خوانین، تفرقه افکنی، اخذ مالیات، گروگانگیری، گرفتن سوار و سرباز از ایل بختیاری و قلع و قمع آنها اتخاذ نمود. موفقیت در سیاست ها و روش هایی که شاهان قاجار در برابر ایل بختیاری به کار بردند، ناشی از ساختار درونی ایل بختیاری بود. منطق درونی ایل یعنی تمایز، جدایی، تفرقه و فقدان کنش ارتباطی- کلامی از جمله عناصر فرهنگی بختیاری ها بود.
    کلیدواژگان: قاجار، بختیاری ها، ایلات، عشایر، تفرقه انگیزی
  • مریم ابراهیمی* صفحات 13-30
    حکومت پهلوی اول در جهت تقویت قدرت خود و تشکیل دولت مدرن، مجبور به رویارویی با سروران اجتماعی جامعه شبکه ای ایران بود. از همین رو به مقابله همزمان با نهاد قدرتمند اجتماعی مسئولین محلی پرداخت. از آنجا که رابطه میان مردم و حکمرانان محلی بر مبنای زور بود، به سادگی این نهاد از میان برداشته شد اما در مواجه با روحانیون، دولت به سادگی نتوانست قدرت اجتماعی آنان را محدود سازد بلکه بر عکس با از هم گسسته شدن پیوند دیرین میان سلطنت و دیانت در دوره پهلوی اول، روحانیت بیش از پیش مورد پذیرش و اقبال اجتماعی قرار گرفت. در اصل از آنجا که روحانیون در میان طبقات شهری نفوذ بیشتری داشتند، سیاست های ضد ایلی و دهقانی دولت سبب افزایش تغییر در فرماسیون اجتماعی و مهاجرت مردم به شهرها شد. این امر در تحلیل نهایی سبب ازدیاد جمعیت تحت نفوذ روحانیت و نقش آفرینی بیش از پیش آنان در تحولات جامعه ایرانی گردید.
    کلیدواژگان: ایران، رضا شاه، نوسازی، خوانین، روحانیون
  • عباس سرافرازی، علی باغدار دلگشا صفحات 33-49
    هدف این پژوهش بررسی جایگاه سعدی و میزان تاثیرگذاری او بر افکار و آثار روشنفکران عصر مشروطه با تاکید بر اندیشه های میرزا آقاخان کرمانی می باشد. روشنفکری که به دلیل داشتن نگرشی واقع بینانه تر در میان هم عصرانش، رویکردی متفاوت نسبت به سعدی اتخاذ می نماید. اهمیت بررسی این موضوع در عصر مشروطه، به این دلیل است که دراین دوره، روشنفکران جامعه، علاوه بر ارائه نقدهای سیاسی و اجتماعی، برای نخستین بار با رویکردی تجددگرایانه به مطرح کردن نقدهای ادبی نیز می پردازند. این پژوهش در قالب تاریخی و به روش توصیفی- تحلیلی گردآوری شده است. این مقاله به بررسی میزان تاثیرپذیری میرزا آقاخان کرمانی از اندیشه های سعدی می پردازد و تقلید او از کتاب گلستان، در نگارش رساله رضوان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مشروطه، میرزاآقاخان کرمانی، سعدی، رساله رضوان، گلستان، تجدد
  • علی طالع زاری* صفحات 50-72
    مشروطه در ایران اگر چه یک حرکت و انقلاب سیاسی بود اما حوزه های مختلف، متاثر ازین موضوع دچار دگرگونی های اساسی گردیدند. یک یاز این حوزه ها دستگاه عدالت کیفری بود. در این دوره برای اولین بار عدلیه به طور رسمی تشکیل شد و قوانین مختلف یکی پس از دیگری تصویب شدند. از جمله این قوانین نوظهور می توان به قانون اساسی، متمم قانون اساسی، قانون اصول و تشکیلات عدلیه و قانون اصول محاکمات جزایی اشاره کرد. علیرغم تصویب قوانین مختلف اما تا سال1304ه.ش هیچ گاه در باب جرایم و مجازات ها و مسایل ماهیتی حقوق جزا قانونی تصویب نشد تا اینکه در سال1304ه.ش، قانون مجازات عمومی در مجلس به تصویب رسید. در جریان کودتای 1299ه.ش، هیچ چیز بیش از انحلال عدلیه مردم را شادمان نکرد که نشان از ناکار آمدی عدلیه در ان زمان داشت. درسال های حکومت پهلوی به دو دلیل، تصویب قوانین ماهوی مشکل گردیده بود. یکی حساسی تر و حانیون و علما در تصویب قوانین خلاف شرع و دیگری مخالفت حکام و متن فذینکه قانون را نافی قدرت و اختیارات نامحدود خود می دانستند. از این بابت صویب قانون مجازات عمومی1304از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: عصر پهلوی، قانون مجازات عمومی1304، نظام کیفری، محاکم، مقررات شرعی
  • مسعود طاهری مقدم* صفحات 73-85
    پژوهش های دانشمندان مسلمان در چندین شاخه از علوم، از جمله نظریه های آنان در فیزیک و شاخه های آن چون مکانیک(علم حرکت اجسام)، استاتیک(علم تعادل اجسام)، اپتیک(نورشناسی)، هیدرولیک(مکانیک سیالات)، زمان سنجی، و چندین شاخه دیگر موضوع دانشی است که در علوم اسلامی به «حیل» یا علم الحیل که همان علم تدابیر و حیله های ریاضی و طبیعی مشهور شده بود.
    نقش دانشمندان مسلمان در تکامل علم فیزیک و مکانیک و ترجمه ی آثار و کتب و رساله های آنان به دست دانشمندان غربی، زمینه ساز پیشرفت این علم در اروپا و غرب گردید. برای آگاهی از نقش دانشمندان و مهندسان اسلامی در طراحی و ساخت این دستاوردها نیاز به بررسی دیدگاه ها و بررسی مهم ترین آثار به جای مانده در حوزه مکانیک و فیزیک می باشیم، آثار دانشمندانی چون؛ بنوموسی، بدیع الزمان جزری، خازنی، ابنهیثم، محمدبن احمد بیرونی، کندی، و جیانی می تواند گویای این دانش و مهارت آنان باشد.
    کلیدواژگان: علم الحیل، فیزیک، مکانیک، دانشمندان اسلامی
  • سید ولی الله موسوی* صفحات 86-90
    یکی از پیامدهای سیاست شاه صفی اول و از نشانه های ضعف دوران سلطنت وی، وقوع شورش های داخلی، از جمله شورش های ایالت گرجستان است. شورش های گرجستان (شورش موراوی در 1039ه. ق. و شورش تیموراز (طهمورث) در 1042 ه. ق) با بهره گیری از زمینه های تاریخی، عوامل سیاسی و اجتماعی و شرایط حاکم بر گرجستان در دوران بعد از شاه عباس اول، علیه دولت صفویه وقوع یافتند.
    عاملین شورش (موراوی و تیموراز (طهمورث)، مرگ شاه عباس اول و حاکمیت ضعیف شاه جوان و بی تجربه نوه اش (شاه صفی) را فرصت مناسبی برای استقلال طلبی، جدایی خواهی و تامین دیگر خواسته های خود دانستند و با تحریک احساسات مردم ایالت گرجستان و وعده استقلال به آنها و درخواست حمایت از عثمانی، بخش قابل توجهی از تلاش های نظامی شاه صفی و سپاه صفوی را به خود مشغول ساخته و زمینه دخالت دولت عثمانی در تحولات داخلی ایران و گرجستان و سرانجام تیرگی مناسبات و رویارویی ده ساله دو کشور همسایه را در دوره شاه صفی فراهم نمودند.
    در این مقاله، ضمن پرداختن به دلایل اهمیت گرجستان در دوره صفویه، علل و زمینه های شورش های گرجستان (موراوی در 1039 ه. ق و تیموراز (طهمورث) در 1042 ه. ق)، اقدامات شورشیان، ماهیت و خاستگاه این شورش ها و سرنوشت شورشیان بر اساس رهیافت تاریخی و به روش توصیفی- تحلیلی با استناد بر گزارش های مورخان رسمی صفوی و تحقیقات جدید، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شاه صفی، موراوی، تیموراز (طهمورث)، عثمانی، گرجستان، شورش
  • شمس الدین نجمی* صفحات 91-106
    زرتشتیان همواره با جشن هایی، نیایش و شکرگزاری می کرده اند که امروزه برخی از آنها به عنوان جشن های ملی، نماد و سنبلی از یکتاپرستی و تمدن کهن ایرانی است. جدا کردن دین از بسیاری جنبه های زندگی ایرانیان باستان دشوار و چه بسا غیرممکن است و آگاهی های امروز ما از فرهنگ و تمدن ایران باستان به شدت با دین و آیین در هم تنیده شده است. ایرانیان باستان، شادی را موهبتی الهی دانسته و در مراسم مذهبی برای سپاس از نعمت هایی که اهورا مزدا به آنها ارزانی داشته بود، جشن می گرفتند. برخی از آنها به مرور زمان کم رنگ شده و برخی همانند جشن نوروز جنبه ملی گرفته و همه ایرانیان از هر قوم و نژاد و دینی آن را گرامی می دارند. در این مقاله به اصلی ترین جشن های مذهبی زرتشتیان اشاره شده و ماهیت و چرایی آنها مورد بحث قرار می-گیرد.
    کلیدواژگان: جشن، گاهنبار، سده، نوروز، جشن های ماهانه
  • عباس هاشم زاده محمدیه* صفحه 107
    برای شناخت سایر کشورها برگردان یکی از ابزار مهمی است که گاه به یاری کنکاش گران تاریخ و جغرافیای ملل مختلف می شتابد. در زمان قاجار با تلاش برخی از ایرانیان برگردان کتاب ها و نوشتار های اروپایی زیر نظر گروهی از کارآزمودگان آغاز گردید. برگردان این آثار برجسته می توانست در پیشبرد شناخت اروپا برای مردم ایران، نقشی بسزا داشته باشد. یکی از اقداماتی که در این عصر دارای نمودی ویژه است، گردآوری کتابی تحت عنوان جهان نمای جدید بود که بعد از سفارت امیرکبیر به ارزنه الروم از برگردان کتاب های تاریخ و جغرافیای اروپا گردآوری شد و به گسترش شناخت ایرانیان از اروپا کمک کرد. در این نوشتار تلاش بر این است که سهم این کتاب در زمینه آگاهی دادن به ایرانیان روشن گردد.
    کلیدواژگان: جهان نمای جدید، حکومت قاجار، شناخت ایرانیان، کشورهای اروپایی
|
  • Ghaffar Porbakhtiar* Pages 1-12
    One of the most important tribes of Iran were Bakhtiari as the source of events and changes namely in contemporary history of Iran and also, the movements of Bakhtiary were emphasized. Their role in Qajar era was of great importance. The great motivation of Bakhtiary tribe and its chiefs to achieve power and their fighting against oppression and cruelty of national and local rulers of Qajar were considerable factors. To control Bakhtiary and management of affairs, some policies were taken as making the chiefs of tribes as obedient, dispute, getting tax, ransom, providing a part of military forces of government from Bakhtiary tribe and the policies taken by Qajar kings against Bakhtiary were successful. The internal structure of Bakhtiary tribe as the internal logic of tribe, distinction, separation and lack of communicative-verbal action as cultural elements of Bakhtiary.
    Keywords: Qajar, Bakhtiari, Tribes, Nomads, Dispute
  • Maryam Ebrahimi * Pages 13-30
    To strengthen its power and to establish a modern government, the Pahlavi government had to encounter local rulers. Since local rulers used forced against people, omitting them was an easy task for the Pahlavi I. However, dealing with clergymen was difficult. Separating religion and government added more immigration to cities. This increased religion leader's influence in cities.
    Keywords: Iran, Pahlavi I, Renovation, local rulers, religion leaders
  • Abbas Sarafrazi, Ali Baghdardelgosha Pages 33-49
    The purpose of this research is reviewing of Saadi's place and the extent of his influence on thoughts and the works of intellectual constitutional era with emphasis on the ideas of MirzaAqa Khan Kermani. Intellectualism that due to the more realistic attitude among contemporaries takes a different approach to study about Saadi. The importance of addressing this issue in the constitutional era, the reason is that in this era, intellectuals in addition to political and social criticism, for the first time via a modernizing approach also try to discussing on literary criticism. This study has been collected based on the historical evidences and descriptive - analytical method. This paper examines the influence of MirzaAqa Khan Kermani on Saadi's ideas, and show its imitation of Golestan book in writing Rezvan thesis (Resale Rezvan).
    Keywords: Constitutional, MirzaAqa Khan Kermani, Saadi, Rezvan thesis (Resale Rezvan), Modernity
  • Ali Talezari* Pages 50-72
    Although the Iranian Constitutional Revolution was a political movement, but different areas affected by this issue were fundamental changes. One of these areas was the criminal justice system. During this period, the justice officially met for the first time and different laws were passed one after another. Among the new rules would be noted the constitution, amendments to the constitution, the law and the administration of justice and law criminal procedure. Despite the adoption of various laws, but the law was never passed on crimes and punishments and issues of the criminal law nature in 1925 until in the year of 1925 the criminal law was adopted in the House. During the 1920 coup, nothing more than the dissolution of justice did not make people happy, that was the inefficiency of justice at the time. During the Pahlavi regime for two reasons, the substantive laws were difficult. One is sensitivity of clergymen and scholars in the adoption of unlawful laws and other is influential and rulers opposition considered the law Influential of their unlimited powers. Hence, the adoption of the Penal Code is of the particular importance.
    Keywords: Pahlavi era, Penal Code of 1925, Criminal system, Courts, Legal regulations
  • Massood Taherimoghaddam* Pages 73-85
    Muslim scholars research in several branches of science, including their theories in physics and its branches for mechanics (the), the movement of the static equilibrium science bodies), (optics) optics , mechanics (hydraulic fluid), time, and several other branch of knowledge that the Islamic sciences to " hyl " or science alhylmeasures that science and math tricks and natural was known .
    Muslim scholars role in the evolution of physics and mechanics and translation of the works and books and the tract of their Western scientists , underlies the progress of science in Europe and the West . to learn about the role of Islamic scientists and engineers in design and build the achievements we need to examine the view - and the most important - remains in the field of mechanics and physics , May - because of scientists , banumusa, Bediuzzamanjazari, capacitive, IbnHaythem,Muhammad ebnahmadbyruny, Kennedy, Gianni and image, the knowledge and skill.
    Keywords: science alhyl, physics, mechanics, Islamic scholars
  • Seyed Valiollah Mosavi* Pages 86-90
    One of the outcomes of the Shah Safi’s policy and the signs of his weakness in his reign period is the occurrence of the interior revolts including the revolts of the Gorgia state. The Gorgiarevolts(Mouravi revolt in 1039. A.H)and the Timouraz revolt (Tahmoreth) in 1042.A.H) were occurred by means of the historical, political and social backgrounds as well as the dominant circumstance in Gorgia in the priod after the Shah AbbasI and against the Safavidgovernment.The elements of the revolt(Mouravi and Timoraz(Tahmoreth), due to the death of the Shah AbbasI and the weak authority of the young and inexperienced king, considered his grandson (Shah Safi) as a suitable opportunity for independence, separation and the achievement of their demands and desires. Therefore, by means of the stimulation of people’s sensations in Gorgia and giving the promise of independence to them as well as the request of support of Ottoman misled a considerable part of Shah Safi’s military efforts and Safavid’s army to themselves and provide a basis for the interference of the Ottoman government in internal developments in Iran and Gorgia, causing their relationships to become strained which concluded a ten-year argument between the two countries during Shah Safi period. In this article, considering the reasons of the importance of Gorgia during Safavid period, the causes of the Gorgia’s revolt (Mouravi 1039.A.H and the Timouraz (Tahmoreth)1042.AH), the rebels’s efforts, the nature and the basis of these revolts and the destiny of the revolters have been concentrated according to historical, descriptive-analytic procedures relying on the reports of formal historians of Safavid and the recent studies and the researches.
    Keywords: Shah Safi, Mouravi, Timouraz (Tahmoreth), Ottoman, Gorgia, revolt
  • Shmsodein Najmi * Pages 91-106
    Zoroastrians are always a celebration, praise and thanksgiving were celebrated today some of them as a national symbol and a symbol of monotheism and the ancient Iranian civilization. The separation of religion from many aspects of life difficult and perhaps impossible ancient Persians and knowledge of the culture and civilization of ancient Iran today strongly intertwined with religion is. Ancient Iranians, happiness and divine gift in religious ceremonies to give thanks for the blessings that they had Ahura Mazda, was celebrated. Some of them have faded over time, and some celebrated as a national aspect and all Iranians from every ethnic and religious are most welcome. In this article, the most important religious feast mentioned Zoroastrians and the nature and cause them to be discussed.
    Keywords: Iranian religious celebrations During the Sassanid
  • Abbas Hashemzadeh* Page 107
    Translation is an important tool which helps researchers to recognize historical and geographical aspects of various nations and countries. At the time of Qajar dynasty, some Iranians began to translate various European books and literature under the supervision of the professionalists. Translating this outstanding works played an important role in improving the understanding of Europe for the Iranian people. One of the brilliant achievements of this era was Compiling a book entitled "JahanNamayehJadid", compiled from translating of European historical and geographical books after Amir kabir′s assignment as Ambassador inArzanat. Arroum. The latterimprovedIranian recognition about European countries. In this article, we attempt to explain the contribution of this book to the awareness among the Iranians.
    Keywords: JahanNamayehJadid, Qajar, Iranians recognition, European countries