فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 72 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی اندیشه ها و مواضع سیاسی آیت الله آقا نجفی قوچانی
    علی سلیمانپور صفحات 1-19

    آیت الله آقانجفی را افزون بر ابعاد برجسته علمی و اخلاقی به جرات می توان اندیشمندی صاحبنظر و مجاهدی نستوه در صحنه تحولات و مسایل سیاسی ایران و عراق تلقی نمود. مقاله حاضر با تاکید بر اندیشه های سیاسی ومواضع ضد استعماری و ضد استبدادی ایشان تلاش نموده تا جنبه های مختلف استدلال و عملکرد وی در مواجهه با شرایط استبداد زده و استعمارگزیده کشور را مورد بررسی قرار دهد. در راستای چنین هدفی نگارنده سعی نموده است مباحث مورد نظر خود را طی سه گفتار به شرح زیر تنظیم و تقدیم نماید:گفتار نخست: وضعیت ایران در سالهای مقارن با حیات آقانجفیگفتار دوم: اندیشه و مواضع ضداستمعاری آیت الله آقانجفی گفتار سوم: طرفداری آقانجفی از مشروطه خواهی ودشمنی با استبداد داخلی همراهی و همکاری بسیارنزدیک آقانجفی با رهبران برجسته مشروطه خواهی در عراق همچون آیت الله آخوند خراسانی و شیخ عبدالله مازندرانی و حضور پرشور و شجاعانه وی در برنامه حرکت علمای نجف به سوی ایران برای دفع استبداد محمدعلی شاه و همچنین جهاد علیه دخالت روسیه در ایران بخش هایی از مبارزات سیاسی و واکنش های عملی آن مرحوم علیه استبداد و استمعار در ایران می باشد. 

    کلیدواژگان: استبداد، مشروطه خواهی، آقانجفی، استمعار
  • مولفه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در شهرسازی اشکانی
    بهاره رشتی، محمدکریم یوسف جمالی*، ناصر جدیدی، فیض الله بوشاسب گوشه صفحه 2

    دوره اشکانی یکی از مهمترین دوران تاریخ شهرسازی و معماری ایران است. آنها تحول عظیم در زمینه شهرسازی و معماری ایجاد کردند. در این دوره طولانی پایه و شالوده و معماری ایران ریخته می شود. زیرا در این دوران شهرهای زیادی ساخته یا دوباره مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته شدند که در دوران بعد این سبک شهرسازی و معماری به اوج خود رسید و به سیر تکاملی خود ادامه داد. از طراحی این دوره به دلیل کمبود مدارک یکی از تاریکترین دوران تاریخی از نظر مطالعات باستان شناسی است. متاسفانه تا کنون مطالب پراکنده و بعضا ضد و نقیض فراوانی درباره شهرسازی و معماری این دوران نوشته شده است.با رویکردی جامعه شناسی تحلیلی به دنبال تبیین و تحلیل شهرسازی اشکانی با رویکردی سیاسی، اجماعی و فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته و از نظر هدف جزو پژوهشهای نظری بوده و به لحاظ ماهیت و روش کار، در ردیف پژوهشهای تاریخی قرار می گیرد و به روش توصیفی تحلیلی تنظیم گردیده است.

    کلیدواژگان: سیاسی، اشکانیان، شهرسازی، اجتماعی و فرهنگی، سبک پارتی
  • شناسایی حدود تبرستان قدیم براساس جغرافیای سیاسی و تاریخی آن
    ناهید پاکزاد، محمدرضا شریف زاده*، ابوالفضل داوودی رکن آبادی، مهسا خویی صفحه 3

    تبرستان به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و پیشینه فرهنگی خود، از مناطق پراهمیت تاریخی بوده و شناسایی حدود جغرافیایی آن، به عنوان بستر رویدادها و منشا عناصر هنری و فرهنگی خاص منطقه، در جهت مطالعات فرهنگی و اجتماعی، ضروری به نظر می رسد. اگر جغرافیای تاریخی را مجموعه ای از جغرافیای سیاسی، قومیتی و فرهنگی یک منطقه تاریخی در نظر بگیریم، هدف از این پژوهش این است که جغرافیای تاریخی تبرستان را برای شناسایی محدوده آن بررسی نماید. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی در چارچوب جغرافیای تاریخی و جمع آوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای بوده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که تبرستان به عنوان مسکن طوایف تپوری شامل نواحی زیادی از شرق تا غرب دشت و دامنه البرزشمالی و جنوبی بود که به جهت موقعیت خاص جغرافیایی خود توانست درمقابل مهاجران آریایی و تا مدت ها درمقابل اعراب ایستادگی نماید. با گسترش درگیری ها با فرستادگان خلفای عرب و حکومت های مرکزی ایران، رویارویی خاندان های محلی، کاهش اقتدار حاکمیت آن ها و موقعیت های سیاسی جدید از یکپارچگی خارج و تعییراتی در حدود خود داشته و دامنه این تغییرات دیلمان در غرب، مناطق گرگان در شرق و قومس و ری در جنوب را در بر می گرفته است. گویش تبری، همراه با آداب و رسوم و سنت های تبری، فراتر از مرزهای مازندران رایج است و محدوده تبرستان قدیم را به کوهپایه های جنوبی البرز گسترش می دهد.

    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، تبرستان، تبری، اقوام تپوری، منطقه کوهستانی البرز
  • بررسی نقش عوامل سیاسی در تحول هنرهای تزئینی عصر تیموری (با تاکید بر هنر کتاب آرایی و معماری)
    معصومه سادات نظم، امید سپهری راد، رجبعلی وثوقی مطلق صفحه 4

    سیاست همواره تاثیرات زیادی در تحول و تنوع هنرهای یک تمدن داشته است. دوره ی تاریخی تیموری، یکی از دوره های باشکوه فرهنگی می باشد. حاکمان تیموری با آگاهی از جایگاه هنر و کمک گرفتن از هنرمندان، علاوه بر تثبیت و عظمت نمایی قدرت سیاسی خود، موجبات شکوهمندی هنری را نیز، فراهم ساختند. هدف اصلی پژوهش، بررسی تاثیر و نقش عوامل سیاسی در تحول هنرهای تزیینی عصر تیموری می باشد. پژوهش به شیوه ی توصیفی و تحلیلی و گردآوری اطلاعات، از طریق منابع تاریخی هنری کتابخانه ایی، انجام گرفته و با طرح این سوال که ؛ کدام عوامل سیاسی نقش مهمی در تحول هنرهای تزیینی عصر تیموری داشته و تحول پدید آمده در کدام هنرهای تزیینی بیشتر بوده است؟ به بررسی نقش عوامل سیاسی درتحول هنرهای تزیینی عصر تیموری، می پردازد. از نتایج به دست آمده می توان عظمت نمایی و شکوه درباری، مقابله با رقبا، از طریق تبلیغ سیاسی، تشکیل کارگاه های علمی و هنری توسط وزرا ارتباط با دولت های همجوار (چین)، حضور هنرمندان در مراکز هنری و تشکیل مکاتب هنری شیراز و هرات، اشاره کرد که از یک سو، حاکمان را براهداف سیاسی خود می رساند و از سوی دیگر، موجب خلاقیت هنرمندان تکامل و تحول سبک هنری در نقوش، از طریق شکل گیری مکاتب هنری در هنرهای تزیینی کتاب آرایی و معماری گردیده است.

    کلیدواژگان: سیاست، معماری، عصر تیموری، کتاب آرایی، هنرهای تزئینی
  • نقش علمای شیعه در توسعه مدارس سلطانیه عصر اولجایتو (703 - 716 ه.ق)
    حسین آریان، مهدی افضلی* صفحه 5

    در اوج شکوفایی فرهنگ و هنر در عصر ایلخانان، یکی از نهادهایی که سهمی بسزا در این تحولات فرهنگی و هنری داشت مدارس جدیدالتاسیس این دوره بودند. ازجمله مهم ترین مدارس این دوره، مدارس سلطانیه می باشند که در دوره انتخاب این شهر به عنوان پایتخت ایران تاسیس و با همت علمای شیعه که به دعوت سلطان مغول به این شهر آمده بودند رونق گرفت و تا مدت ها به فعالیت خود ادامه دادند. این علما در مدت حضور خود در این مدارس، اقدام به تربیت شاگردان متعدد و تالیف آثار ارزشمندی نمودند. یکی از این مدارسمدرسه سیاره می باشد که علامه حلی ریاست آن را برعهده داشت و نمونه منحصربه فردی از اینگونه مدارس به شمار می رود و سهم بسزایی در توسعه معارف دینی در ابتدای سده هشتم داشته است. در این پژوهش سعی شده است تا ضمن بررسی تاریخچه این مدارس، مدرسان و آثار تالیف شده توسط عالمان شیعه در آن ها مورد شناسایی و یادآوری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایلخانان، علامه حلی، سلطانیه، اولجایتو، مدرسه سیاره
  • نقش علما و دانشمندان شیعه در تحولات فرهنگی و اجتماعی منطقه قزوین
    اصغر کریمخانی، محمد سپهری*، ستار عودی صفحه 6

    علی رغم کثرت مطالعات و پژوهش های صورت گرفته پیرامون قزوین، هم چنان ناگفته های بسیاری در مورد این شهر به ویژه در موضوع تحولات فکری و فرهنگی و گرایش مردم این شهر به تشیع با توجه به دار السنه بودن قزوین وجود دارد. ازاین رو، پرداختن به مسیله مذهب و روشن شدن چگونگی گسترش تشیع در قزوین و تاثیر آن بر تحولات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی این شهر مسیله اصلی این مقاله است. قزوین از ابتدای ورود اسلام به دار السنه معروف بوده است و تشیع از همان ابتدا هرچند محدود؛ در قزوین حضور داشته است و شیعیان همیشه به صورت یک اقلیت در تحولات سیاسی و اجتماعی شرکت داشته اند. بررسی اوضاع سیاسی،اجتماعی و فرهنگی قزوین در قرون نخستین اسلامی نشان می دهد که گرایش و دوستی به خاندان اهل البیت (ع) از همان زمان فتوحات در بین اقلیتی از مردم قزوین وجود داشته است. این علاقه و محبت در ابتدا در سایه ورود سادات و امامزادگان علوی که عموما زیدی مذهب بوده و متاثر از فضای طبرستان بوده و سپس خاندان های شیعی منجر به شناخت دقیق از مکتب تشیع و گرایش اعتقادی بدان گردید. در پژوهش حاضر، به بررسی نقش علما و دانشمندان شیعه در تحولات فرهنگی و اجتماعی قزوین در گسترش تشیع قزوین پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تشیع، قزوین، آل بویه، سادات علوی، خاندان شیعی
  • سادات و نقش میانجیگرانه آنان بین طبقات فرادست و فرودست در دوره تیموری
    ربابه السادات جذبی*، رضا دهقانی، محمود سید صفحه 8

    سادات به جهت انتساب به پیامبر اکرم، از همان بدو طلوع اسلام مورد احترام عموم مردم بوده و از موقعیت ویژه ای برخوردار بودند. فروپاشی خلافت عباسی و حاکمیت مغولان یک فضای آزاداندیشی دینی در سراسر جهان اسلام به وجود آورد و مذاهب ، طریقت ها و جریانهای فکری فرصت پیدا کردند که آزادانه به تبلیغ اندیشه های خود بپردازند. سادات هم از این فضای آزاد بی بهره نماندند و برخی خاندان های سرشناس این شانس را یافتند که قدم در راه سیاست و کسب قدرت بگذارند و حکومت هایی هرچند کوچک و محلی مانند مرعشیان تشکیل دهند. سوای حکومت هایی که سادات تشکیل دادند؛ تیمور و جانشینان او ارادت زیادی نسبت به سادات داشتند و در ساختار اداری دولت تیموری آنها را به مناصب بالا می گماردند. سادات هم به سبب موقعیت اجتماعی و نسب سیادت خود، نقشی میانجی در بین صاحبان قدرت به مثابه فرادستان و توده مردم به مثابه فرودستان داشتند و همین نقش میانجی و ارتباط و احترام دوسویه از جانب فرادستان و فرودستان باعث می شد در عرصه های سیاسی اجتماعی کنشگری فعالی داشته باشند و در مواقع بحران مانند جنگ ها یگانه ملجا توده مردم باشند. با این اوصاف هدف پژوهش حاضر مطالعه نقش سادات در عصر تیموری به مثابه یک گروه میانجی بین طبقات فرادست و فرودست است و سوالی که مطرح می شود این است که سادات در دوره فرمانروایی تیموریان به عنوان میانجی در بین طبقه فرادست و فرودست چگونه عمل می کردند ?

    کلیدواژگان: تیموریان، سادات، طبقه فرادست، طبقه فرودست، طبقه میانجی
  • نقش جراید تهران از کودتای 1299 ش در به قدرت رسیدن رضاشاه
    محمدرضا اسدپور سعادتلو، علی بیگدلی*، سید محمد ثقفی نژاد صفحات 61-80

     با توجه به اینکه جراید ویژگی آگاهی رسانی دارند موردتوجه میباشند.جراید قلب تپنده افکار عمومی است. اهمیت جراید به گونه ای است که آنرا رکن چهارم دموکراسی نامیده اند. نقش جراید در افزایش سطح آگاهی های سیاسی دوره قاجار بویژه از مشروطیت از اهمیت خاصی برخوردار است. با توجه به اینکه جراید تهران پرشمارتر و به سبب مرکزیت سیاسی این شهر تاثیرگذارتر بودند بر اهمیت آن افزوده می شود. در تمام وقایع اتفاق افتاده تا کودتای 1299 ش و بعد از آن نقش جراید را می توان ملاحظه کرد. نقشی که اگر چه در منابع تاریخی به آن اشاره شده اما باید به طور مستقل بررسی گردد. در این مقاله به نقش جراید موافق و مخالف و چپ کلاسیک اشاره خواهد شد. در فاصله 1299 تا 1304 ش مطبوعات طرفدار رضاشاه به تبلیغ اقدامات او و بیان نقاط ضعف احمدشاه پرداخته در نهایت این وقایع منجر به تغییر سلطنت از قاجار به پهلوی گردید.سوال اصلی: نقش جراید تهران از کودتای 1299ش در به قدرت رسیدن رضاشاه چگونه بوده است؟ 

    کلیدواژگان: قاجار، رضاشاه، جراید تهران، کودتای 1299 ش، تغییر سلطنت
|
  • An introduction to the thoughts and political positions of Ayatollah Agha Najafi Quchani
    ali soleimanpour * Pages 1-19

    yatollah Aghanajafi, in addition to his outstanding scientific and moral dimensions, can be safely considered as a knowledgeable thinker and a dedicated mujahid in the scene of developments and political issues in Iran and Iraq. Emphasizing on his political thoughts and anti-colonial and anti-authoritarian positions, this article tries to examine the various aspects of his reasoning and performance in facing the conditions of the country's tyranny and colonization. In line with such a goal, the author has tried to organize and present his desired topics in three speeches as follows:The first speech: the situation of Iran in the years parallel to Aghanajafi's lifeThe second speech: Ayatollah Aghanajafi's thought and anti-colonial positionsThe third speech: Aghanajafi's support for constitutionalism and hostility to internal tyrannyAgha Najafi's very close association and cooperation with prominent leaders of constitutionalism in Iraq such as Ayatollah Akhund Khorasani and Sheikh Abdullah Mazandarani and his enthusiastic and courageous presence in the program of movement of Najaf scholars to Iran to repel the tyranny of Muhammad Ali Shah as well as Jihad against Russia's interference in Iran. It is one of the political struggles and practical reactions of the deceased against tyranny and colonialism in Iran.Key words: Aghanajafi, constitutionalism, tyranny, borrowing

    Keywords: Colonialism, Constitutionalism, tyranny, agha Najafi
  • Explanation and analysis of political, social and cultural factors in Parthian urban development
    Bahareh Rashti, karim yousefjamali*, naser jadidi, Feizollah Boushasb Gousheh Page 2

    The Parthian period is one of the most important periods in the history of urban planning and architecture in Iran. They created a huge transformation in the field of urban planning and architecture. In this long period, the foundations and architecture of Iran are laid. Because during this period, many cities were built or renovated, and in the next period, this style of urban planning and architecture reached its peak and continued its evolution. From the design of this period, due to the lack of documents, it is one of the darkest historical periods in terms of archaeological studies. Unfortunately, so far, many scattered and sometimes conflicting materials have been written about the urban planning and architecture of this era. With an analytical sociological approach, it has been examined to explain and analyze the Parthian urban planning with a political, consensus and cultural approach, and in terms of its purpose, it is among the researches. It is theoretical and in terms of the nature and method of work, it is placed in the ranks of historical researches and it is organized in a descriptive and analytical method.

    Keywords: Political, Urban Planning, Social, cultural, Parthians, party style
  • Identifying the boundaries of old Tabarstan based on its political and historical geography
    nahid pakzad, mohamadreza sharifzade*, roknabadi davod, Mahsa khoie Page 3

    Due to its special geographical conditions and cultural background, Tabaristan is one of the most important historical regions, and identifying its geographical boundaries as the background of events and the origin of artistic and cultural elements specific to the region seems essential for cultural and social studies. If we consider historical geography as a set of political, ethnic and cultural geography of a historical region, the purpose of this research is to examine the historical geography of Tabarstan to identify its scope. The research method was descriptive and analytical in the framework of historical geography and collecting information using library sources. The result of the research shows that Tabaristan, as the home of the Tapuri clans, included many areas from the east to the west of the plain and the northern and southern slopes of Alborz, which, due to its special geographical location, was able to withstand the Aryan immigrants and the Arabs for a long time. With the spread of conflicts with the envoys of the Arab caliphs and the central governments of Iran, the confrontation of local governments and the reduction of their authority, Tabarstan was out of unity and had changes in its borders. The range of border changes is Tabaristan, Dillman in the west, Gorgan in the east and Qoms and Ray in the south. Tabari dialect, along with Tabari customs and traditions, is common beyond the borders of Mazandaran and extends the range of old Tabaristan to the southern foothills of Alborz.

    Keywords: historical geography, Tabari, Tabaristan, Tapuri people, Alborz mountain range
  • Investigating the role of political factors in the evolution of the decorative arts of the Timurid era (with an emphasis on the art of book design and architecture)
    masumeh sadat nazm, Omid Sephri Rad*, rajabali vosoghi motlagh Page 4

    Politics has always had a great impact on the evolution and diversity of the arts of a civilization. Timurid historical period is one of the glorious cultural periods. Knowing the place of art and getting help from artists, the Timurid rulers, in addition to consolidating and showing greatness of their political power, also provided the causes of artistic splendor. The main purpose of the research is to investigate the influence and role of political factors in the evolution of decorative arts of the Timurid era. The research has been done in a descriptive and analytical way and gathering information through library art historical sources. And by posing the question that; Which political factors played an important role in the transformation of the decorative arts of the Timurid era and the transformation occurred in which decorative arts was it more? It examines the role of political factors in the evolution of the decorative arts of the Timurid era. Among the results obtained are the grandeur and splendor of the court, confronting rivals, through political propaganda, the formation of scientific and artistic workshops by the ministers of relations with neighboring governments (China), the presence of artists in art centers and pointed out that on the one hand, it brings the rulers to their political goals, and on the other hand, it has caused the creativity of artists to evolve and transform the artistic style in motifs, through the formation of art schools in the decorative arts of book design and architecture.

    Keywords: architecture, Timurid era, : Politics, book design, decorative arts
  • The role of Shia scholars in the development of Soltaniyeh’s schools in the period of Uljaito(1303 – 1316)
    Hosein Arian, Mehdi Afzali * Page 5

    At the height of the flourishing of culture and art in the age of Ilkhans, one of the institutions that had a great contribution to these cultural and artistic developments were the new schools established in this period.Among the most important schools of this period are the schools of Soltaniyeh, which were established during the election of this city as the capital of Iran and flourished with the efforts of Shia scholars who came to this city at the invitation of the Mughal Sultan and continued their activities for a long time. During their presence in these schools, these scholars trained many students and authored valuable works. One of these schools is the "Seyareh School"(mobile School), which was headed by “al-Allama al-Hilli”, and it is considered a unique example of such schools and has made a significant contribution to the development of religious education at the beginning of the 14th century. In this research, while examining the history of these schools, teachers and works written by Shia scholars have been identified and remembered in them

    Keywords: al-Allama al-Hilli, Seyareh School( mobile School), Uljaito
  • The role of Shiite scholars and scientists in the cultural and social developments of Qazvin
    Asghar Karimkhani, Mohammad Sepehri* Page 6

    Despite the multitude of studies and researches conducted around Qazvin, there are still unknowns about the intellectual and cultural developments and the tendency of the people of this city towards the Shiite school. Therefore, dealing with the issue of religion and clarifying how to spread Shiism in Qazvin and its impact on the political, social and cultural developments of this city is the main issue of this article. Qazvin has been known as Dar al-Sunnah since the beginning of Islam, and Shiites have participated in political and social developments as a minority. Examining the political, social and cultural situation of Qazvin in the early Islamic centuries shows that the tendency and friendship towards the family of Ahl al-Bayt (PBUH) existed among a minority of the people of Qazvin since the time of the conquests. This interest is due to the arrival of Sadat and Alevi Imamzades and Shia families who were generally Zaidi religious and influenced by the atmosphere of Tabaristan; led to a detailed understanding of the Shia school and its religious orientation. The present research has investigated the role of Shiite scholars and scientists in cultural and social developments and the expansion of Shiism in Qazvin.

    Keywords: Qazvin, Shiism, Sadat Alavi, Shiite family, Al Boyeh
  • The Mediatory Role of Sayyids Between Ruling Class and Commoners in Timurid Era
    robabeh sadaat jazbi *, Reza Dehghani, mahmood seyyed Page 8

    Due to their descent from Prophet Muhammad, Sayyids have been highly respected by the public since the advent of Islam and have enjoyed a special status. The fall of the Abbasid Caliphate and the Mongol rule created an atmosphere of religious free thinking across the Islamic world, allowing sects, Sufi orders and intellectual currents to freely propagate their ideas. Sayyids also benefited from this freedom, and some prominent families got the chance to enter politics and establish small, local governments like Mar'ashis. Apart from the states founded by Sayyids, Timur and his successors had great respect for Sayyids, appointing them to high positions in the administrative structure of the Timurid state. Owing to their social status and noble lineage, Sayyids played a mediatory role between the ruling elite as superordinates and the masses as subordinates. This mediatory function and their mutual respect by superordinates and subordinates allowed them to be socially and politically active, and serve as the sole refuge of the public in times of crisis like wars. Therefore, this study aims to investigate the role of Sayyids in the Timurid era as an intermediary group between the ruling and ruled classes. The research question is how Sayyids functioned as mediators between the ruling class and commoners under Timurid rule,

    Keywords: Timurids, ruling class, commoners, Sayyids, mediatory class
  • The role of Tehran newspapers since 1299 coup in Reza Shah's rise to power
    Mohammadreza Asadpoor Saadatloo, ali biqdeli *, Seyyed Mohammad Saghafinejad Pages 61-80

     Due to the fact that news papers have the feature of informingthey are of interest.Newspapers are the heart beat of public opinion. The importance of newspapers is such that pillar called it the Force democracy. The role of newspapers in increasing the level of political awareness of the Qajar period, especially regarding the constitution, is of particular importance. Due to the fact that Tehran's numerous newspapers were more influential due to the political centrality of this city, its importance is increased. The role of newspapers can be seen in all the events that happened until the coup 1299 and after that. A role that, although mentioned in historical sources, should be independently investigated. In this article, the role of pro- and anti- newspapers and clasic left will be mentioned.Between 1299 and 1304, the pro-Reza Shah press promoted her actions and expressed Ahmad Shah's weaknesses, finally these events led to the change of the monarchy from Qajar to Pahlavi.What has been the role of Tehran news papers since the1299coup in reza shahs rise to power?  

    Keywords: Qajar, newspapers of Tehran, 1299 coup, change of kingdom, Rezashah