فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ - پیاپی 40 (پاییز 1394)

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 40 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر اکبری* صفحات 1-16
    عصر سلجوقیان یکی از ادوار مهم تاریخ ایران و آسیای صغیر است. ورود این عنصر جمیعتی به حوزه تاریخ آسیا با تحولات عمده سیاسی و فرهنگی توام بود. در میان دولت های اسلامی سلجوقیان نخستین حکومتی بودند که قلمرو حکومتی خود را تا مرزهای بیزانس پیش برده و عظمت امپراطوری های باستان را احیاء نمودند. در راستای این موفقیت ها سلجوقیان تلاش مضاعفی را در بازنگری فرهنگی و توجه به آداب و سنت های باستانی به کار بستند. توجه سلجوقیان برای ایجاد یک امپراطوری بزرگ می بایست با تاکید بر تمامی ساختارهای سیاسی- اداری و فرهنگی توام گردد. وجود کتیبه بغازکوی در 1400 قبل از میلاد در آنکارا نشان از توجه به ایزدان و آیین های کهن عصر باستان در این سرزمین ها دارد. جشن نوروز، جشن سده و جشن مهرگان با پیشینه های کهن خود مورد توجه مردمان بسیاری از آسیای میانه تا آسیای صغیر بود. بنابراین سلجوقیان در اداره این سرزمین های وسیع علاوه بر ایجاد یک وحدت دینی به وحدت فرهنگی و تاکید بر سنت های باستانی اهتمام ورزیدند. تلاش خیام برای پی ریزی یک تقویم دقیق به دور از خطا و پیچیدگی بیشتر بر مبنای ضرورت بازگرداندن نوروز به زمان حقیقی خود یعنی اول فروردین ماه هر سال بود. همه این تلاش ها جز در سایه اقتدار و توجه سلاجقه میسر نگردید.
    کلیدواژگان: سلاجقه، جشن نوروز، سده، مهرگان، تقویم جلالی
  • سید علیرضا ابطحی، کیمیا کشتی آرا صفحات 17-35
    سال های سرنوشت ساز دهه چهل شمسی، در تکوین سیر تحولات انقلاب اسلامی در اقصا نقاط ایران، از جمله شهر اصفهان، با اوج گیری مبارزات علیه حکومت پهلوی به ویژه از سوی نیروهای مذهبی به رهبری امام خمینی توامان گردید. قیام 15 خرداد 1342ش، نقطه عطف این مبارزات بود. اتفاقی که سرآغاز فصلی نو در رویارویی مخالفین با رژیم پهلوی بود. به همین منظور این مقاله با هدف بررسی فراز و فرود مبارزات مردمی و نقش روحانیت و چهره های مبارز در شهر اصفهان، با طرح این پرسش که تحولات انقلابی در شهر اصفهان در سال های 1347-1340ش، چه مسیری را طی کرد؟ و در نظر گرفتن این فرضیه که حضور چهره های فعال فرهنگی و مذهبی نقشی موثر در ساماندهی این عرصه داشت، با شیوه توصیفی تحلیلی چگونگی سیر این روند را مورد بررسی قرار می دهد. پژوهش با بهره گیری از متون تاریخی و با تکیه بر اسناد و مصاحبه با چهره های فعال در عرصه مبارزات پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، همسویی مسائل سیاسی، فرهنگی و اعتقادی در جریان مبارزات و جایگاه روحانیت (حوزه علمیه) و نقش اعتقادات مذهبی در این مسیر و حمایت اقشار مختلف همچون معلمان، دانش آموزان و دانشجویان، اصناف و بازاریان را در سال های مورد بحث نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اصفهان، امام خمینی، روحانیت، مبارزات فرهنگی
  • شکوفه حسن پور، فریدون الهیاری، فیض الله بوشاسب صفحات 36-54
    ایرانیان اولین قومی بودند که یک حکومت قانونمند را به وجود آوردند. در بین روایاتی که از ایران باستان ذکر شده نخستین بشر و نخستین شاه ایران کیومرث بوده است و از آن عهد تا کنون انتخاب شاه از چالش های جدی در تاریخ ایران محسوب می شده لذا رسیدن به پادشاهی مستلزم کسب مشروعیت بوده مشروعیت به افراد کمک می کرده که بر اورنگ شاهی بنشینند سبب پایداری سیاسی و ماندگاری شاه می شده، اما اگر از بین می رفت نتیجه آن دگرگونی سیاسی و از دست رفتن تخت پادشاهی بوده است. دوره مغول و فرمانروایی ایلخانان از دوره های بحرانی و پر تناقض مشروعیت سازی در تاریخ ایران است. تکیه بر سنت های قبیله ای و قومی فاتحان، رویکرد به اندیشه های ایرانی و نظریه اسلامی حکومت، چالش های درونی حکومت ایلخانان را تشدید ساخت و در این دوره پر تلاطم بحران های پر دامنه ای را پدیدار کرد.
    پرسش اساسی مشروعیت این است که بایدو خان حق ایلخانی خویش را از کجا و بر اساس کدام موازین و ضابطه ها کسب کرده بود؟ و جامعه ی ایرانی و مغولی با چه ملاک هایی، تکلیف فرمانبری خود را توجیه می کردند؟
    از این روی این مقاله پس از مقدمه به چگونگی تشکیل حکومت ایلخانان، رقابت بر سر ایلخانی، حکومت بایدو و نبرد بایدو با غازان می پردازد.
    کلیدواژگان: گیخاتو، بایدو، قوریلتای، امرا، خاتون ها، غازان
  • سید قاسم رزاقی موسوی، محمد امین میرزایی صفحات 55-70
    نزدیک به سی درصد از جمعیت کشور افغانستان را شیعیان تشکیل می دهند. مفهوم عدالت در اسلام و تاکید یافته های مبتنی بر تجارب بشری بر مساوات و دادن نقش به کلیه مردمان یک سرزمین بیان گر ضرورت مشارکت فراگیر ملت ها در تمامی عرصه ها به ویژه قدرت می باشد. این نوشتار تلاش نموده با بررسی تاریخ سیاسی شیعیان در دوره معاصر به شناخت تهدیدهای درون و برون گروهی آن نیز دست یابد. به همین دلیل در تاریخ افغانستان با این سوال مواجهیم که نقش شیعیان در ساختار سیاسی دوره معاصر افغانستان چگونه است. شکل گیری قدرت سیاسی افغانستان در نبود شیعیان آن، ابهام و تنش در روابط این دو، وضعیتی است که بر کل تاریخ معاصر این کشور سایه افکنده است. وجود موانع جدی در مسیر ورود شیعیان به ساختار قدرت، ضرورت بررسی نقش سیاسی آنان و چالش های آن را مشخص و مهم می نماید. شیعیان به دلیل چالش های درونی و بیرونی از حضور مناسب در ساختار سیاسی افغانستان بازمانده اند. مطالعه ی تحولات سیاسی معاصر شیعیان و تحلیل آن، روش رسیدن به اهداف این پژوهش می باشد. غیبت شیعیان در قدرت، دلایل متعدد داشته و آنان در این مسیر ناگزیر به شناسایی مشکلات و اتخاذ راهکار مبتنی بر آن می باشند. روشن نمودن چالش های بیرونی و درون گروهی شیعیان، که رویکرد قومی و تبعیض در نهاد قدرت افغانستان و فقدان سیستم سیاسی و برنامه استراتژیک در میان شیعان آن، از آن جمله می باشند از نتایج این مطالعه به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: افغانستان، شیعیان، هزاره ها، دولت، تاریخ معاصر
  • امید سپهری، علی آرامجو صفحات 71-88
    نظر به سندی بودن دانش تاریخ، اعتبار نوشته های تاریخی، در گام نخست، بستگی به میزان وثاقت منابع، مآخذ و هم چنین چگونگی استفاده از آنها دارد. بدین سبب منبع شناسی نوشته های تاریخی بویژه تواریخ محلی که عمدتا با چاشنی وطن دوستی نگاشته شده، ضروری می نماید. پژوهش حاضر ضمن بررسی منابع اطلاعاتی مولف تاریخ قم، به نحوه استفاده وی از آنها نیز پرداخته است. یافته ها نشان می دهد مولف مضاف بر منابع رایج مورد استفاده مورخین مسلمان، به صورت گسترده از منابع اسنادی- هر چند برای آنها هویتی مستقل از منابع کتابی قایل نبوده است- و هم چنین مشاهدات باستان شناختی در گزارش های خود بهره برده است. وی گاه ضمن مبنا قرار دادن اسناد و گزارش های دیوانی، دیگر اخبار و روایات را بر محور آنها سنجیده است. قمی اگرچه آگاهانه از آثار باستانی و بناهای قدیمی به عنوان منبع اطلاعاتی استفاده نکرده است اما در مواضع مختلف در راستای بسط توصیفات و تکمیل گزارشات خود به آنها اشاره کرده است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، تاریخ قم، منابع اطلاعاتی
  • علی سلیمان پور صفحات 89-107
    این مقاله در تلاش است تا ثابت نماید جمهوری اسلامی که آیت الله خمینی در ایران بنیاد نهادند بیشتر از هر نمونه دیگری الگوی خود را در حکومت دینی صدر اسلام و به ویژه نظام سیاسی پیامبر (ص) در مدینه جستجو می نمود. شواهد متعدد در این خصوص و بیانات صریح و روشن امام خمینی مبنی بر اینکه جمهوری مورد نظر ما از رویه پیامبر اکرم (ص) و امام علی (ع) الهام خواهد گرفت و متکی به آرای عمومی ملت می باشد، ادعای مزبور را اثبات می کند. تاکیدهای رهبری انقلاب بر اصل آزادی عقیده، حق انتخاب و خودمختاری فردی، بهره گیری از تجربه و تخصص در امر حکومت داری، تصمیم گیری مبتنی بر اصل شورا و نظام نمایندگی (بیعت)، رعایت دوستی، محبت و مدارا در مسائل داخلی و روابط خارج، پای بندی به قوانین طبیعی و اصول این جهانی و ده ها ویژگی دیگر جاری در نظام سیاسی- اجتماعی صدر اسلام تماما اموری هستند که نظام های جمهوری در سراسر تاریخ و به ویژه سیستم های جمهوری دموکراتیک نیز آنها را مورد تایید قرار می دهند.
    کلیدواژگان: اسلام، جمهوری، پیامبر، نظام سیاسی، حکومت
  • ابوالحسن مبین صفحات 108-126
    سرزمین خراسان بزرگ که در سده های اولیه اسلامی و به خصوص در قرن سوم و چهارم هجری/ نهم و دهم میلادی دوران رشد و ترقی خود طی می کرد، سرزمینی ثروتمند و حاصلخیز بود، که همواره چشم طمع قدرتمندان منطقه را به سوی خود جلب می کرد. پس از آن که مواهب و امتیازات این سرزمین محمود بن سبکتگین غزنوی را به سوی خود کشاند، باعث شد که وفاداری ظاهری او نسبت به سامانیان بهسلطه طلبی و استقلال خواهی تبدیل شود. اما دیگر دولت ترک منطقه نیز که در فروپاشی امارت سامانیان نقش داشت، در پی فرصت مناسبی برای دست انداختن و تسلط بر این ناحیه بود. از این رو بود که تهاجماتی از سوی قراخانیان گاه به صورت یکپارچه و گاه پراکنده از ماواءالنهر به این سرزمین صورت گرفت. غزنویان نیز در مقابل برای مواجهه با تحرکات قراخانیان در خراسان، گهگاه به لشکرکشی به ماوراءالنهر می پرداختند. بنابراین پژوهش حاضر قصد بررسی این سوال اساسی را دارد که دلایل اصلی رقابت و درگیری قراخانیان و غزنویان یعنی اولین دولت های ترک مسلمان منطقه که حکومت ایرانی سامانی را بین خود تقسم نموده بودند، در خراسان چه بوده است و چه عواملی موجب درگیری این دو دولت در خراسان می گردید؟
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که سیاست توسعه طلبی دو دولت ترک مسلمان علت اصلی این رقابت و درگیری بوده است. هر دوی آن ها خود را وارث سامانیان در منطقه می دانست که خراسان جزیی از قلمروی آن دولت محسوب می شد. ضمن آن که وسعت قلمروی غزنویان و توجه بیشتر آن ها به موضوع لشکرکشی و غزوات هندوستان، و مسائل متعدد دیگری که در دوره سلطان مسعود مزید بر آن شد، فرصت مناسبی را برای تعقیب سیاست قراخانیان برای توسعه قلمروی خود به این سوی جیحون فراهم می آورد. عدم یکپارچگی این دولت نیز زمینه اقدامات خودسرانه برخی از حکام نظیر علی تگین حاکم بخارا را موجب می گردید.
    کلیدواژگان: خراسان، غزنویان، قراخانیان، سلطان محمود، یوسف قدر خان، علی تگین
  • علی مختاری، افسانه حیاتی صفحات 127-145
    حکومت پهلوی دوم با در اختیار داشتن افرادی چون تیمور بختیار و استفاده از توانمندی های آنها در راس مدیریت ارگان های امنیتی و اطلاعاتی، سعی در کنترل وسرکوبی مخالفین و همچنین تقویت حکومت خود داشت. سپهبد تیمور بختیار به عنوان اولین رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) در یک دوره ی شش ساله، پایه گذار یک سیستم اطلاعاتی- امنیتی گردید که در طول سال های 1355 تا 1335 ه.ش به عنوان سازمانی منسجم و سرکوب کننده ی مخالفان رژیم پهلوی مطرح شد. اما دیری نپایید که این رئیس سازمان امنیتی در جرگه ی مخالفان حکومت پهلوی در آمد و علیه آن دست به اقداماتی زد که در ابتدای انجام آن با بازداشتش در بیروت با ناکامی همراه بود. وی عاقبت موفق شد در عراق به ادامه ی فعالیت های خود با تشکیل گروهی تحت عنوان «جنبش آزادی بخش ملت ایران» مبادرت ورزد. در این بین اداره کل سوم ساواک حرکات و اقدامات وی را زیر نظر داشت، به گونه ای که با گماشتن افراد نفوذی ساواک در تشکیلات بختیار سرانجام موفق به ترور وی شد. مرگ بختیار موجب شد محمدرضا شاه پهلوی با اطمینان بیشتر به حکومت خود ادامه دهد و خیالش از این بابت آسوده گردد.
    کلیدواژگان: تیمور بختیار، فرماندار نظامی، ساواک، حزب توده، پهلوی دوم
|
  • Amir Akbari* Pages 1-16
    The seljuk’sage is one of the important periods of Iran history and Asia minor. Entry this population factor to Asia history area was accompany with major political and cultural developments. The Seljuk were first government among the Islamic states that carried the their government territorial till Byzantine borders and recovered the greatness of ancient empire. In regard this success, the Seljuk applied multiple effort into cultural look and attention to manner and ancient tradition. Seljuk‘s attention for the creation a great empire must be combined with emphasis on all of the political, administrative and cultural structures. Being BoghazKoy inscription in 1400 B.C into Ankara has the mark of attention to gods and ancient olden rituals in this lands. Nowruz celebration- Sadeh celebration and Mehregan celebration with itself ancient history was people‘s attention of Asia central till Asia minor. So, Seljuk into manage of the wide lands, addition creation a religious unity make efforts to cultural unity and emphasis on ancient traditions. Khayyam‘s effort for foundation an exact calendar without error and complexity was more on necessity return Nowruz to itself real time, namely ,first month Farvardin in per year. All of the efforts can not except, in the Seljuk ‘s power and Seljuk ‘s attention.
    Keywords: Seljuk, Nowruz celebration, Sade celebration, Mehregan celebration, Jalalicalender
  • Seyyed Alireza Abtahi, Kimya Kishtiara Pages 17-35
    The early sixties, solar, the future development of the area around the Islamic Revolution in Iran, including Isfahan the 1340 to 1347 calendar years confronting the rise of the Pahlavi regime and the opposition, especially religious groups were combined under the leadership of Imam Khomeini. It should be noted that the 15 June 1342, was a turning point in the campaign. Thus, this paper aims to examine the role of popular struggles in the face of Militant Clergy in response to the question of the revolutionary developments in the years 1340 to 1347, in what way, and what will change? The string is written and it has been tried to date techniques and analytical methods relying on information obtained from documents and historical texts and oral interviews explore the evolution of the people's struggle. The current hypothesis is that the political, cultural, and ideological manner is clearly evident. Looks at the status of the clergy, public or religious seminary; Public campaigns and comprehensive and widely supported by various groups such as teachers, students, traders and merchants was formed.
    Keywords: Isfahan, Imam Khomeini, spirituality, cultural struggles
  • Shokufeh Hasanpur, Fereydun Allahyari, Feyzallah Boushasb Pages 36-54
    Iranians were the first nation who have established a legitimate government. Among the traditions from ancient Iran, it is mentioned that the first human and the first King (Shah) of Iran was Keyumars and since then, selection of King was considered the serious challenge in Iran history. So, becoming a king required legitimacy. It helped people to sit on the royal throne and would led to political stability and durability of the king, but if it would have been omitted, it would result in political transformation and the loss of the throne. Periods of Mongol and rule of Ilkhanate were the critical period full of contradictions about legitimacy building in Iranian history. Relying on tribal and ethnic traditions of conquerors, the approach to the Iranian thoughts and Islamic theory of government have intensified the internal challenges of Ilkhanate government and has emerged massive crises in this turbulent period.
    The main question of legitimacy is from where and based on what rules and regulations Bāydū Khanhas acquired his Ilkhanid right? With what criteria Iranian and Mongolian societies justify their obedience?
    So, after an introduction to the formation of Ilkhanid government, this paper studies the Gaykātū government, Gaykātū battle with Bāydū, Bāydū sit on the Ilkhanid throne, battle with Gāzān and so on.
    Keywords: Gaykātū Bāydū Kurultai, rulers, Khatuns (Empresses), Gāzān
  • Seyyd Ghasem Razaghi Mosavi, Mohammad Amin Mirzai Pages 55-70
    Nearly thirty percent (30%) of the Afghanistan population is Shia. The findings emphasize the concept of justice in Islam and human experiences based on equality and the role of all the people of a territory to show the need for inclusive participation of people in all areas, especially power. This article Review the Political history OF contemporary Shiites to know threats within and outside the group as well. In reviews on Afghanistan this question is raised that what is the role of the Shiites in the political structure of contemporary Afghanistan. Formation of political power in Afghanistan without Shias, Ambiguity and tension in relations, is a situation that pervades the entire modern history of the country.
    There are serious obstacles for Shia to achieve the power structure, therefore it is necessary to Review Shiite political role and its challenges. Due to internal and external challenges, the Shiites are not present in the political structure of Afghanistan. Methods to achieve the objectives of this research is the study of political changes of Shiites and analysis. The absence of Shiites in power, have multiple reasons and they should identify the problems and their solutions. The results of this study are Explanation of internal and external challenges of Shiite group like Ethnic and discriminatory approach in Afghanistan Power System, Lack of political system, strategic plan among Shiites.
    Keywords: Afghanistan, Shia hazards, State, contemporary history
  • Omid Sepehri Rad, Ali Aramjo Pages 71-88
    As regard to the document of knowledge of history, historical writings credits, in the first step, depends on the reliability of sources and how to use them. Thus, the bibliography of historical writings, especially local histories mainly written by feelings of patriotism, is necessary. The present research meanwhile, study information resources of author of History of Qom, also discussed about how he used them.
    Reserch findings represents that author in addition to the common resources which are used by muslim historians, widely from documentary sources - though not paid for their independent identity from the source book - and also he has benefited from archaeological observations in their reports.
    Qomi on the underlying court documents and report, he measured other news and reports on the basis of them. Qomi although not used the monuments and old buildings as a source of information , but in different positions he has pointed out to them in order to develop descriptions and complete the report.
    Keywords: Historiography, History of Qom, Information Resources
  • Ali Soleimanpur Pages 89-107
    The present study tries to prove that Islamic Republic in Iran founded by Imam Khomeini, sought an example to follow in the government established by the Holy Prophet. Much evidenve and statements by Imam Khomeini show that Islamic Republic follows the Holy Prophet and Imam Ali (PBUH) and relies on people's votes. Imam Khomeini's emphasis on freedom of beliefs and choice, on using experience in government, on the importance of counseling, and respect in domestic and foreign affairs shows the democratic nature of Islamic Republic.
    Keywords: Islam, Republic, The Holy Prophet, Political System, government
  • Abulhassan Mobayen Pages 108-126
    Greater Khorasan territories in the early Islamic centuries and especially in the third and fourth century AH / ninth and tenth AD was during the era of its growth and progress, rich and fertile land was, which always attract the eye to the greed of the powerful to the area.
    After the blessings and privileges of this land Attracted towards the Mahmoud bin Sabuk-Tagin Ghaznavi, Caused his apparent loyalty to the hegemony of the Samanids and become pro-independence. But the other Turkish government also played a role in the collapse of the emirate Samanids, Following an opportunity to tantalize and dominate the region. It was the invasion of Transoxiana Qarakhanids sometimes seamlessly and sometimes the land was distributed.In contrast to exposure to movements in the Qarakhanids Khorasan, Ghaznavids campaign also occasionally paid to Transoxiana.
    The present study intends to investigate this fundamental question has the main reasons of competition and conflict, between Ghaznavids and Qarakhanids, the first states that the Muslim Turks, that Samani Iranian government had divided among themselves, What was in Khorasan and what factors cause involvement in Khorasan were the two governments?
    Research findings indicate that the main reason for this is competition and conflict, expansionism policies of both the Muslim Turks. Both of them knew his heir in the Samanids In the area that Khorasan was considered as part of its territory governments. While the vast territories Ghaznavids and more attention to the campaign and Battle in India, And numerous other issues in addition to Sultan Masud was, An opportunity to pursue Qarakhanids policies to expand their territories this provides the Oxus. Lack of integration of the arbitrary actions of the governing like Ali-Tagin was the ruler of Bukhara.
  • Ali Mokhtari, Afsaneh Hayati Pages 127-145
    Having people likeTeymurBakhtiar as the head of security and intelligenceagencies and using their capabilities and competence, Mohammad Reza Pahlavitried to repress the opponents and strengthenhis monarchy. Lt. Gen. TeymurBakhtiar, the firsthead ofSAVAK (Iranian Intelligence and National Security Organization),in asix-year period, developed an information- security system. As a structured organization, during 1952-1976, it crushed the opposing forces. However, soon, as a security chief, he opposed the Pahlavi regime and involved in some hostile activities towards it. Before long, he was detained in Beirut and failed to accomplish his purposes. Finally hemanagedtocontinuehis activitiesin Iraq and formeda groupcalled the “Liberation Movementof Iranian people". In the meantime, the GeneralOffice ofSAVAK was monitoring his actions, put several infiltrators in his organizationand finally managed toassassinate him. Bakhtiar’s assassination put Mohammad Reza Shah at ease and assured him that he could maintain his rule more confidently.
    Keywords: Teymur Bakhtiar, Militarygovernor, SAVAK, Tudeh Party, Pahlavi II