فهرست مطالب

Agricultural Management and Development - Volume:6 Issue: 3, Sep 2016

International Journal of Agricultural Management and Development
Volume:6 Issue: 3, Sep 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله پژوهشی
  • رویا اشراقی، شیما ملکشاهی، علیرضا پورسعید صفحات 257-264
    گردشگری روستایی راهی برای توسعه مناطق روستایی به شمار رفته و از مهم ترین پیامدهای آن، ثبات جمعیت، حل معضل بیکاری و کاهش مهاجرت است. این پژوهش با هدف بررسی استراتژی های توسعه گردشگری روستایی در دهستان میشخاص واقع در استان ایلام با استفاده از تکنیک SWOT، به روش پیمایشی در سال 1392انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط صاحب نظران و پایایی آن با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ (7/0<α) تایید شد. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی مورگان 368 نفر تعیین گردید و نمونه گیری به روش طبقه ای با انتساب متناسب انجام شد. در این پژوهش با استفاده از روش SWOT عوامل درونی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل بیرونی (فرصت ها و تهدیدها) منطقه رتبه بندی گردید. نتایج مطالعه حاکی از آن است که میزان مزیت ها (قوت ها و فرصت ها) با امتیاز 84/5 در سطح بالاتری نسبت به میزان محدودیت ها (ضعف ها و تهدیدها) با امتیاز 531/4 می باشد. بر اساس این نتایج راهبرد توسعه ی گردشگری روستایی دهستان میشخاص به راهبردهای تهاجمی نزدیک است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه روستایی، SWOT
  • مهدی علیخانی دادوکلایی، مهدی چرمچیان لنگرودی، امیر ضامنی صفحات 265-272
    مدیریت تولید مهم ترین عامل به منظور بهره برداری هرچه بهتر و مطلوب تر از عوامل تولید می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر مهارت های مدیریت باغداری در بین مرکبات کاران شهرستان ساری در شمال ایران می باشد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری 12800 نفر بوده است. نمونه گیری طبقه ای و با استفاده از آماره ی کوکران 250 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن براساس نظر متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی تایید و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ برابر با 94/0 محاسبه گردید. نتایج تجزیه تحلیل داده های تحقیق مبین آن بود که 9/54 درصد از باغداران مهارت هایشان را برای مدیریت باغ در حد متوسط و 6/41 درصد در حد زیاد ارزیابی کردند. با توجه به نتایج پژوهش، بین متغیرهای ویژگی های اجتماعی، دانش، نگرش، ویژگی های آموزشی، مساحت کل اراضی زراعی و باغی و سابقه باغداری با میزان مهارت های مدیریت باغداری مرکبات کاران در سطح یک درصد خطا همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین بین متغیرهای (مساحت باغ، کل درآمد سالیانه مرکبات و فاصله باغ تا مرکز جهاد کشاورزی) با میزان مهارت های مدیریت باغداری مرکبات کاران در سطح 5 درصد خطا همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. بر این اساس نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام، 7/45 درصد از تغییرات مربوط به میزان مهارت های مدیریت باغداری افراد مورد مطالعه توسط سه متغیر دانش، عامل آموزشی و مساحت کل اراضی زراعی و باغی تبیین می شود که بهترین پیش بینی کننده میزان مهارت های مدیریت باغداری در بین مرکبات کاران شهرستان ساری می باشند.
    کلیدواژگان: مهارت، مدیریت باغداری، باغداران مرکبات، شهرستان ساری
  • علی محمدی ترکاشوند، فرهاد نیری صفحات 273-280
    این مطالعه به منظور ارزیابی دو روش مکانیکی برداشت زیتون شامل استفاده از تکاننده شاخه تراکتوری (TS) و تکاننده شاخه دستی (MHA) در دو رقم زرد و مانزانیلا انجام شد. یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تیمار و سه تکرار در مجتمع کشت و صنعت گیلان، طراحی و اجرا شد. برای هر کرت، سه ردیف و روی هر ردیف سه درخت 17 ساله انتخاب شد. برای تعیین سفتی بافت میوه، تعداد ده عدد زیتون، پس از برداشت، از محصول هر کرت به طور تصادفی انتخاب شدند. سپس با استفاده از دستگاه سفتی سنج، میزان مقاومت بافت هر میوه در مقابل فشار وارده برحسب نیوتن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که درصد برداشت در TS با میانگین 6/60، بیشتر از درصد برداشت در MHA با میانگین 1/24 بود. میانگین زمان برداشت یک درخت به وسیله دستگاه TS، 7/10 دقیقه ثبت شد که این مقدار برای دستگاه MHA، 2/8 دقیقه بود. بهره وری برداشت در روش برداشت با TS و در رقم مانزانیلا بسیار بیشتر از روش MHA و رقم زرد بود. برداشت با TS با میانگین 38/100 کیلوگرم در ساعت، دارای بهره وری برداشت بالاتری نسبت به MHA با میانگین 72/43 کیلوگرم در ساعت بود. میوه هایی که با TS برداشت شده بودند، با میانگین 07/1 نیوتن، دارای سفتی بافت بالاتری نسبت به میوه هایی برداشت شده با MHA بودند. دستگاه TS با داشتن 1270 دلار، دارای میزان سود بیشتری در یک روز، نسبت به دستگاه MHA با 606 دلار سود بود. میانگین سود، در تیمارهایی که در آن ها رقم مانزانیلا برداشت شده است، میانگین سود بیشتر از تیمارهایی که در آن ها رقم زرد برداشت شده است، بود. بیشترین مقدار نسبت سود به هزینه مربوط به برداشت رقم مانزانیلا به وسیله MHA در بین تیمارها بود.
    کلیدواژگان: زیتون کنسروی، برداشت مکانیکی زیتون، اقتصادی، عملکرد فنی
  • محمدرضا زارع مهرجردی، آسیه عزیزی، زهرا کرونی صفحات 281-289
    صادرات بخش کشاورزی سهم قابل توجهی از صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص داده و از جایگاه ارزآوری مهمی برخوردار است. در بین محصولات کشاورزی، پسته از محصولات عمده ی صادراتی می باشد که سهم چشم گیری از تولید، سطح زیرکشت، مقدار و ارزش صادرات را به خود اختصاص داده است. در این مطالعه ابتدا، با استفاده از شاخص «میانگین قدرمطلق تفاوت بین درآمدهای صادراتی از روند آن» بی ثباتی درآمدهای صادراتی در کل دوره زمانی 1389- 1352 محاسبه شد. از این جهت، شاخص بی ثباتی درآمدهای صادراتی پسته طی چهار دوره ی تقسیم شده، نشان می دهد که دوره جنگ، از بی ثباتی بیشتری برخوردار بوده ولی در کل دوره مطالعاتی، بی ثباتی اندک بوده است. در گام دوم، به بررسی عوامل موثر بر بی ثباتی درآمدهای صادراتی پسته و تاثیر آن بر صادرات کشاورزی، طی دوره ی زمانی مورد مطالعه پرداخته شده است. بدین منظور، از شاخص بی ثباتی لاو (1985) و الگوی تصحیح خطای برداری (VECM) استفاده گردیده است. نتایج حاصل از برآورد مدل بی ثباتی درآمدهای صادراتی پسته نشان می دهد که شاخص تمرکز رابطه عکس و شاخص بی ثباتی تولید و شکاف نرخ ارز رابطه مستقیم با بی ثباتی درآمدهای صادراتی پسته دارد. همچنین نتایج حاصل از برآورد تابع صادرات کشاورزی حاکی از آن است که بی ثباتی درآمد صادراتی پسته تاثیر منفی و معنی دار بر صادرات بخش کشاورزی داشته است.
    کلیدواژگان: الگوی تصحیح خطای برداری، درآمد صادراتی پسته، شاخص بی ثباتی، صادرات کشاورزی
  • محمدرضا صفری مطلق، فرزانه فلاح پور سالکویه صفحات 291-299
    هدف از این پژوهش مقایسه مالی روش های شیمیایی و زراعی مدیریت بیماری بلاست برنج بود که یک بیماری غالب در شالیزارهای شهرستان لنگرود در استان گیلان است. در مطالعه حاضر، 33 نفر از کارشناسان و 373 نفر از شالیکاران به روش نمونه گیری تصادفی گزینش شدند. روش جمع آوری داده ها به صورت پرسش نامه ای بود و داده های گرد آوری شده توسط نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرارگرفتند. در بخش اقتصادی از روش نسبت منافع به هزینه ها برای تعیین کارآمدترین روش مدیریت بیماری استفاده گردید. تحقیقات حاضر نشان داد براساس قیمت های سال 1392 و با توجه به هزینه های مدیریت زراعی در مقایسه با مدیریت شیمیایی در هر هکتار شالیکاری، مدیریت زراعی از نظر مالی با مدیریت شیمیایی قابل جایگزینی است. همچنین مقایسه ویژگی های فردی، زراعی و اقتصادی دو گروه کشاورزان استفاده کننده از روش های زراعی و شیمیایی توسط آزمون آماری کای اسکوئرنشان داد که بین جنسیت، سن و سابقه برنجکاری با روش کنترل انتخابی توسط پاسخگویان ارتباط معنی داری وجود ندارد ولی بین سطح زیر کشت و روش مدیریت در سطح 05/0 آماری، ارتباط معنی داری وجود دارد. علاوه بر این بین نظرات کارشناسان و کشاورزان در مورد روش مدیریت بیماری بلاست برنج، اختلاف معنی داری وجود داشت. در حالی که کارشناسان استفاده تلفیقی از روش های شیمیایی و زراعی را توصیه می کنند، بیشتر کشاورزان از روش های مدیریت شیمیایی استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: بلاست برنج، مفایسه مالی، مدیربت زراعی، مدیریت شیمیایی
  • همایون مرادنژادی صفحات 301-307
    به دلیل نقش و جایگاه ویژه کارآفرینان در روند توسعه و رشد اقتصادی ، بسیاری از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه تلاش می کنند تا شمار هر چه بیشتری از افراد جامعه را که دارای ویژگی های کارآفرینی هستند به کارآفرینی و فعالیت های کارآفرینانه تشویق و هدایت کنند. این پژوهش با هدف اثربخشی دوره های آموزش کارآفرینی استان ایلام صورت گرفت. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی می باشد. تعداد جامعه آماری پژوهش حاضر 830 نفر بود و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 130=n محاسبه گردید و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب از بین جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظر جمعی از صاحبنظران و اساتید مجرب تایید گردید. پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 83/0درصد به دست آمد که بیانگر مناسب بودن پایایی پرسشنامه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید. یافته ها نشان داد که تمایل فراگیران به خوداشتغالی و کارآفرینی پس از شرکت در دوره های کارآفرینی افزایش یافته است. همچنین مشخص شد بین میزان آمادگی فراگیران برای شرع کسب و کار، میزان آشنایی فراگیران با مفاهیم کارآفرینی و بین میزان توانایی فراگیران در نوشتن طرح کسب و کار، پیش از دوره ها و پس از دوره ها تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، دوره های آموزشی، کارآفرینی، مهارت های کارآفرینانه، ایلام
  • بی.سی اوکویه، آ. عباس، بی. بچونکیزی، جی. آسوموقا، بی. آلنکه، آر. راناوسون، ان. رابمانانتسوا، آی. رالیمانانا صفحات 309-318
    بهره وری نیروی کار بر امنیت غذایی تاثیر می گذارد، اما بررسی منابع تجربی نشان می دهد که تحقیقات اندکی روی اندازه گیری این رابطه انجام گرفته است. بانک اطلاعات ماداگاسکار مرکزی اقدام به بررسی تاثیر بهره وری نیروی کار و متغیرهای مربوطه بر وضعیت امنیت غذایی کشاورزان کاساوا کرده است. در این مقاله با تکیه بر شواهد نظری و تجربی بحث می شود که در حال حاضر، در تحلیل های خط مشی غالبا به اثرات بنیادی پیوندهای میان بهره وری نیروی کار و امنیت غذایی توجه نمی شود. در این مطالعه از رگرسیون پروبیت برای توضیح تاثیر بهره وری نیروی کار بر امنیت غذایی 180 کشاورز کاساوای خرده مالک در مالاگاسی استفاده شد. این کشاورزان به کمک نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده بودند. نتایج نشان داد که 25 درصد کشاورزان با مشکل عدم امنیت غذایی مواجه بودند. بهره وری نیروی کار به همراه عضویت در شرکت های تعاونی و اندازه مزرعه رابطه مستقیم با امنیت غذایی کشاورزان در سطح احتمال یک درصد داشتند. مشکل عدم امنیت غذایی در میان کشاورزان مسن تر در سطح احتمال 10 درصد شدیدتر از کشاورزان جوان تر بود. در میان کشاورزان نمونه، خانواده هایی که نسبت وابستگی و نیروی کار خانوادگی بالاتر داشتند به ترتیب در سطح احتمال یک و 10 درصد با مشکل عدم امنیت غذایی مواجه بودند. بنابراین، نتایج حاکی از نیاز به سیاست های بازتوزیع زمین و اصلاح ارضی با هدف تشویق کشاورزان جوان تر است تا این کشاورزان که ظاهرا بهره وری کار بالاتری دارند زمین بیشتری (در قالب شرکت تعاونی) دریافت کنند و با افزایش کشت کاساوا به بهبود امنیت غذایی کمک کنند.
    کلیدواژگان: اندازه مزرعه، نیروی کار خانوادگی، عضویت در تعاونی
  • دنیا منافی، حمید موحد، یوسف حجازی صفحات 319-325
    هدف اصلی از این مطالعه بررسی نقش ابعاد عزت نفس در انگیزه پیشرفت دانشجویان بود. جامعه آماری این مطالعه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بودند، (N=712). بر اساس فرمول کوکران، 175 دانشجو با روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که اعتبار آن توسط جمعی از متخصصان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (α ≥0.7) تایید شد. نتایج حاصل از آمار توصیفی نشان داد که میزان انگیزه پیشرفت، عزت نفس کلی، عزت نفس خانوادگی و عزت نفس اجتماعی دانشجویان در سطح متوسط و میزان عزت نفس تحصیلی آن ها در سطح کمی قرار داشت. نتایج حاصل از تحلیل واریانس نشان داد که تفاوت های قابل توجهی در میان دانشجویان بر اساس سطح اعتماد به نفس و انگیزه پیشرفت وجود دارد. دانش آموزان با سطوح بالاتری از عزت نفس، انگیزه پیشرفت بیشتری نسبت به دیگران داشتند. علاوه بر این، نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک نشان داد که ابعاد مختلف عزت نفس )کلی، اجتماعی و تحصیلی) از توانایی زیادی برای پیش بینی سطح انگیزه پیشرفت دانشجویان برخوردارند . این عوامل 69.10 درصد از واریانس کل را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، ابعاد عزت نفس، دانشجویان کشاورزی
  • سیدمحمدجواد سبحانی، امیر علم بیگی، محمد چیذری، حسن صادقی صفحات 327-338
  • زهرا حسین پور، محمدحسین منهاج، محمد کاوسی کلاشمی صفحات 339-351
    نهادینه کردن تعاونی های آب بران یکی از سازوکارهای مدیریت مشارکتی آبیاری است که بسترساز مشارکت کشاورزان در غلبه بر مشکل کم آبی در رسیدن به اهداف مدیریت پایدار آب کشاورزی به شیوه ای اثربخش خواهد بود. هدف کلی تحقیق حاضر، شناسایی زمینه -های بهبود تشکل های آب بران و اولویت بندی مولفه های موثر در توسعه و تقویت تشکل ها می باشد. جامعه آماری تحقیق را، کارشناسان صاحب نظر و اعضای هیات مدیره تعاونی و همچنین کشاورزان نمونه ای که عضو تعاونی آب بران درسال 1394 می باشند (40 نفر)، تشکیل می دهد که انتخاب افراد مورد مصاحبه به صورت سرشماری (تمام شماری)، انجام گرفت. پس از مصاحبه و تکمیل پرسشنامه ها، برای رتبه بندی ساز و کارهای بهبود و ساماندهی تعاونی های آب بران، از روش تحلیل سلسله مراتبی (نرم افزار اکسپرت چویس 11) استفاده گردید. براساس وزن نهایی معیارها، به ترتیب ساز و کارهای حمایتی(0/266)، مدیریت آب کشاورزی(0/261)، اقتصادی(0/183)، آموزشی و ترویجی(0/123)، قانونی(0/090) و نگرش اعضای تعاونی آب بران(0/076) قرار گرفتند.با توجه به این که سازوکارهای حمایتی، مدیریت آب کشاورزی و اقتصادی به عنوان مهم ترین سازوکارهای بهبود تعاونی آب بران هستند، از این رو پیشنهاد می گردد سازمان جهاد کشاورزی با همکاری بانک کشاورزی تسهیلات و اعتبارات بانکی با بهره خیلی کم در جهت تبدیل آبیاری سنتی به آبیاری تحت فشار در اختیار بهره برداران قرار دهد.
    کلیدواژگان: ساز و کار، توسعه، تعاونی آب بران، تحلیل سلسله مراتبی
  • زهرا شیرخانی، مرجان واحدی، محمد باقر آرایش صفحات 353-362
    با ظهور و پیشرفت فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی و تاثیر آن بر همه ابعاد زندگی بشر، جهان وارد جامعه جدیدی به نام جامعه اطلاعاتی شده است. بنابراین یادگیری الکترونیکی ضرورت جامعه اطلاعاتی و شرط اصلی را در ارتقاء کیفیت آموزش دارد. هدف از این مطالعه شناسایی موانع بکارگیری یادگیری الکترونیکی توسط دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام بوده است. این تحقیق کاربردی بوده و از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش 153نفر بوده که به روش سرشماری و با استفاده از ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفتند. اعتبار محتوایی پرسشنامه با استفاده از پانل متخصصان تایید شده است و برای پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که مقدار آن برابر با 96/0 بدست آمده است. در این پژوهش به منظور شناسایی و دسته بندی موانع بکارگیری یادگیری الکترونیکی از تحلیل عاملی با رویکرد اکتشافی استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که موانع بکارگیری یادگیری الکترونیک در 5 دسته شامل موانع زیرساختی، موانع نگرشی، موانع فنی- تخصصی، موانع انسانی و موانع آموزشی- مهارتی طبقه بندی شده است که این پنج عامل در مجموع 38/58% از واریانس کل را نمودند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، بکارگیری، موانع
  • طوبی انصاری، حامد دهقانان صفحات 369-376
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بازارگرایی و نوآوری و تاثیر آن ها بر کارآفرینی و ایجاد ارزش برای مشتری می پردازد.بدین منظوربا توجه به نامحدود بودن جامعه آماری، تعداد 241 شرکت فعال در زمینه تولید محصولات کشاورزی و صنایع غذایی، با استفاده از روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب گردید. با استفاده از پرسشنامه استاندارد، نظر مدیران و کارشناسان ارشد حوزه بازاریابی و فروش هر بنگاه بررسی و از طریق معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای اس پی اس اس و لیزرل تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از پردازش داده ها نشان داد که بازارگرایی بر کارآفرینی و ایجاد ارزش برای مشتری و هم چنین نوآوری بر کارآفرینی و ایجاد ارزش برای مشتری تاثیر معناداری دارد، هم چنین تعدیل کنندگی نوآوری بر روابط بین بازارگرایی و کارآفرینی و بازارگرایی و خلق ارزش برای مشتری تایید شد. طبق یافته های این پژوهش مشخص شد که کارآفرینی تاثیر معناداری بر ایجاد ارزش ندارد و هم چنین عامل نوآوری نیز نمی تواند رابطه بین کارآفرینی و ایجاد ارزش برای مشتری را تعدیل کند.
    کلیدواژگان: بازارگرایی، کارآفرینی، نوآوری، ایجاد ارزش، مشتری
  • مسعود سامیان، رضا موحدی، الهام انصاری، مسعود اسدی صفحات 387-395
    منابع طبیعی اثرات مستقیم و غیرمستقیم زیادی در توسعه اقتصادی– اجتماعی کشورها دارد. به رغم این اهمیت روند تخریب این منابع به دلیل رشد سریع جمعیت، بهره برداری بی رویه و بدون برنامه ریزی و فقدان آگاهی مردم نسبت به توسعه و ترویج موازین احیا، توسعه و بهره برداری صحیح با شتاب بیش از حدی ادامه داشته است. بنابراین پایداری در مدیریت منابع طبیعی و حفظ آن از شروط اساسی برای رسیدن به توسعه پایدار کشاورزی و روستایی است. هم چنین باید توجه داشت که مشارکت مردم در مدیریت منابع طبیعی نقش مهمی در جلوگیری از روند چنین تخریبی ایفا می کند. مسئله مذکور باعث شده تا هدف این پژوهش به سمت تعیین میزان نقش و اهمیت بهره برداران کشاورزی در مدیریت پایدار منابع طبیعی سوق پیدا کند. این پژوهش یک مطالعه تحلیلی– توصیفی است که جمع آوری داده های آن با رویکرد پیمایش انجام گردیده است. جامعه آماری پژوهش شامل 208 نفر از بهره برداران کشاورزی در روستای اطراف شهرستان همدان می باشند. نتایج پژوهش نشان داد که 34 درصد کشاورزان در گروه ناپایدار، 54 درصد در گروه پایداری متوسط و 12 درصد کشاورزان در گروه پایدار جای گرفتند. هم چنین نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای شخصی، آموزشی و ترویجی، اقتصادی، قانونی و نهادی و اجتماعی توانایی تبیین 79 درصدی (791/0 R2=) تغییرات متغیر مدیریت پایدار منابع طبیعی توسط کشاورزان را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: بهره برداران کشاورزی، مدیریت پایدار منابع طبیعی، حفاظت از محیط زیست، شهرستان همدان
|
  • Roya Eshraghi Samani *, Shima Malekshahi, Alireza Poursaeed Pages 257-264
    Rural tourism is a factor in multidirectional development of rural areas and its most important consequences are population stability, unemployment problem alleviation, and immigration reduction. The present survey was set to investigate the strategies of developing rural tourism in Mishkhas Village in Ilam Province using the SWOT technique. A questionnaire was used as the data gathering instrument and the sample size was determined to be 368 based on the Krejcie and Morgan table. The Cronbach alpha coefficient was used to show the reliability of research instrument which came out to be 0.87. In this research, the internal (strengths and weaknesses) and external factors (threats and opportunities) of the region were ranked by the SWOT technique. It was indicated that the amount of advantages with the obtained value of 5.87 (strengths and opportunities) was higher than limitations rate of weaknesses and threats (4.531). Thus, according to the results, the strategy of developing rural tourism was applied in this region.
    Keywords: Rural tourism, Rural development, SWOT
  • Mehdi Alikhani Dadoukolaei *, Mehdi Charmchian Langerodi, Amir Zameni Pages 265-272
    Production management is the best and foremost factor in exploiting the production factors more desirably and advantageously. Accordingly, the present study sought to evaluate the factors affecting the gardening management skills among citrus farmers in Sari, north of Iran. The statistical population for the study was 12,800 people. The stratified random sampling using the Cochran test was applied, and 250 subjects were selected for the study. The research instrument was a researcher-made questionnaire, the content validity of which was confirmed by the agricultural and extension experts and its reliability was estimated by Cronbach's alpha as to be 0.94. The data analysis results showed that the respondents’ gardening management skills was at high (41.6%) and average levels (54.1%). Considering the research findings, there was a significant positive correlation at the one percent level between citrus farmers’ gardening management skills and social, knowledge, attitude, educational factors, the total cultivated area and gardening experience. Also, there was a significant positive correlation at the five percent level between citrus farmers’ gardening management skills and the garden area, citrus annual income and the distance of the garden to the agriculture center. Considering the stepwise regression results, 45.7% of the variation in respondents’ gardening management skills was accounted for by three variables of knowledge, educational factor and the total area of cultivated land, serving as the best predictor of citrus farmers’ gardening management skills in Sari.
    Keywords: Skill, Gardening management, Citrus farmers, sari
  • Ali Mohammadi Torkashvand*, Farhad Nayeri Pages 273-280
    The main concern of an olive grower is primarily to achieve more income and profits. A harvesting method having higher efficiency and better fruit and oil quality, but a higher operation cost leads to a lower benefit. A study was carried out to evaluate the techno-economic performances of Trunk Shaker (TS) and Mechanical Harvest Aid (MHA) shaker for harvesting the yellow and Manzanilla olive cultivars in Guilan province, Iran. A factorial experiment based on randomized complete block design was used in four treatments at three replicates. The percentage of harvested fruit, fruit harvest rate (kg h-1), harvesting efficiency, leaf abscission, canned fruit acidity, and the percentage of bruised fruits, fruit tissue resistance were determined as the technical traits and benefit to cost ratio to evaluate the economic performance of experimental olive harvesting methods. The results showed that the TS with 60.6 had more harvesting percent of fruit than the MHA (24.1). Average harvesting time of a tree was recorded 10.7 minutes by TS that this was 8.2 minutes in MHA. The harvesting efficiency in TS method of Manzanilla variety was much more MHA method and yellow variety. The efficiency was 100.38 kg h-1 in TS that is more than in the method of MHA with 43.72 kg h-1. Fruits harvested with TS, with an average of 1.07 Newton, had a higher firmness of the fruits in compared to MHA method. TS method with 1270 dollar per day had more benefit compared to MHA method with a profit of $606.
    Keywords: Canned olive, Mechanical olive harvest, Economic, Technical performance
  • Mohammadreza Zare Mehrjerdi, Asiyeh Azizi *, Zahra Korooni Pages 281-289
    Among agricultural products in Iran, pistachio is one of the major export products that can produce foreign currency. The present study evaluated factors affecting pistachio export earnings instability and its effect on agricultural export during the studied period. For this purpose, export earnings instability index was calculated using "average absolute difference between export earnings and its trend". The Vector Error Correction Model (VECM) was used for estimating models over period 1973-2010. The results indicated that pistachio commodity concentration index had negative effect, but pistachio product instability and gaps of exchange rate had direct relationship with pistachio export earnings instability. Also, the results of the estimation of agricultural export function indicated that pistachio export earnings instability had negative and significant impact on export agriculture.
    Keywords: Agricultural export, Instability index, Pistachio export earnings, VECM
  • Mohammad Reza Safari Motlagh*, Farzaneh Fallahpoor Salkooyeh Pages 291-299
    The objective of the present study was to financially compare chemical and agricultural management methods of rice blast disease, as a prevalent disease in paddy fields of Langerood in Guilan Province, Iran. Thirty-three rice experts and 373 paddy farmers were selected by random sampling procedures. Data were collected by a research made questionnaire and were analyzed by SPSS. Benefit Cost Ratio (BCR) was utilized for analysis to recognize the most efficient disease management method. Given the costs in 2012 and the evaluation of economic variables of chemical disease management procedures in paddy fields per acre, it became evident that agricultural disease management methods can replace the chemical ones financially. Furthermore, the comparison of farmers’ demographic, economic and agricultural characteristics by Chi-squared test among agronomic method and chemical method users showed no significant relationship between paddy farmers’ gender, age and farming experience, but there was a significant relationship between cultivation area and management method at the 0.05 significant level. However, there was a significant correlation between disease management methods and the size of the area under cultivation. Furthermore, there were significant differences between experts and farmers’ professional viewpoints in their preferences of disease management methods. While experts insist on an integrated application of chemical and agricultural procedures, most farmers apply chemical disease management methods.
    Keywords: Rice blast, Financial comparison, Agriculture management, Chemical management
  • Homayoon Moradnezhadi * Pages 301-307
    Given entrepreneurs’ special role in the economic growth and development, many developed and developing countries are attempting to motivate more number of people who have entrepreneurial characteristics towards entrepreneurship and entrepreneurial activities. The purpose of this research was to study the effectiveness of entrepreneurship training courses in Ilam Province, Iran. In this research a descriptive survey method was used. The statistical population consisted of 830 people that based on Cochran’s formula and by using proportionate stratified random sampling method 130 people were selected as the sample. The research tool was a questionnaire which its validity was confirmed by a panel of experts’ and its reliability was estimated using Cronbach’s alpha as to be 0.83 proving its high reliability. Data were analyzed by SPSS Software Package. It was found that participants’ inclination towards self-employment and entrepreneurship was increased after attending the courses. Also, significant differences were observed in participants’ readiness to start a business, their familiarity with entrepreneurship concepts and their ability to make a business plan before and after attending the courses.
    Keywords: Effectiveness, Training courses, Entrepreneurship, Entrepreneurial skills, Ilam
  • B. C. Okoye*, A. Abass, B. Bachwenkizi, G. Asumugha, B. Alenkhe, R. Ranaivoson, N. Rabemanantsoa, I. Ralimanana Pages 309-318
    Labour productivity affects food security, but quantifying this relationship has been scarce with respect to empirical literature. The Central Madagascar dataset explores the influence of labour productivity and related variables on the food security status of cassava farmers. Drawing on both theory and empirical evidence, this paper argues that fundamental effects of links between labour productivity and food security are most times often overlooked currently in policy analyses. The study used a probit regression analytical procedure to explain the effect of labour productivity on food security of 180 Malagasy smallholder cassava farmers selected through a multi-stage random sampling technique. Results showed that 25% of the cassava farmers were food in-secure. Labour productivity had a direct relationship with food security status of farmers at 1% level of probability as well as membership of cooperatives and farm size. Aged farmers were more food insecure at 10% level of probability than their younger counterparts. Households with high dependency ratio and family labour tend to be food insecure at 1% and 10% level of probability respectively among the farmers sampled. The results therefore call for land re-distribution and re-form policies aimed at encouraging younger farmers who seem to be more labour productive by allocating more land to these group (as cooperatives) to increase cassava cultivation thereby giving a boost to food security.
    Keywords: Farm size, Family labour, Membership of cooperatives
  • Donya Manafi *, Hamid Movahhed, Yousef Hejazi Pages 319-325
    The main purpose of this study was to analyze the role of self-esteem dimensions on student’s achievement motivation. The statistical population consisted of MSc students in College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran (N=712). According to Cochran formula, 175 students were selected through quota sampling method. The instrument for data collection was a questionnaire which its validity was confirmed by a panel of experts. Its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficients (α ≥0.7). The results of descriptive statistics showed that the amount of achievement motivation, global self-esteem, family self-esteem and social self-esteem found to be at a moderate level, whereas their educational self-esteem was found to be at a low level. The results of ANOVA showed that there are significant differences among students based on their levels of self-esteem and achievement motivation. Students with higher levels of self-esteem had achievement motivation more than others. Moreover, the results of logistic regression demonstrated that different aspects of self-esteem (including global self-esteem, social self-esteem and educational self-esteem) has a great ability to predict levels of students’ development. These factors explained 69.10 percent of the total variance.
    Keywords: Achievement motivation, Self, esteem dimension, Agriculture students
  • Seyed Mohammad Javad Sobhani, Mohammad Chizari *, Hassan Sadighi, Amir Alambeigi Pages 327-338
    This study provides a framework and definition to the notion of talent management process and describes how it fits the human resources architecture of agricultural higher education system in Iran. This qualitative study was conducted using semi-structured interviews for data collection and systematic grounded theory methods for data analysis. For this study, we selected and interviewed 15 experts of agricultural extension and education and human resources management by snowball sampling. Furthermore, we transcribed and analyzed the interviews and literature using the MAXQDA software. Using the systematic Grounded Theory Method, our findings suggest that equal treatment with talents and other staff was the main concern of the experts. Based on the results, organizational factors and human factors were involved to resolve this concern. In addition, with regard to the contextual and individual factors, the talent management process can play an important role in improving workforce and the organizational performance in agricultural higher education system.
    Keywords: Agricultural education, Grounded Theory, Human resources architecture, Talent management
  • Zahra Hosseinpur, Mohammad Hossein Menhaj *, Mohammad Kavoosi Kalashami Pages 339-351
    Institutionalization of Water Users’ Cooperatives (WUAS) is one of the strategies for cooperative irrigation management, which lays the foundation for the participation of farmers in tackling water shortage challenge to reach the objectives of sustainable management of agricultural water in an efficient manner. The main purpose of the present study was to identify the grounds for improving WUAs and prioritizing the effective factors for developing and strengthening these cooperatives. The statistical population was comprised of experts and members of the board of directors as well as elite farmers who were WUAs members in 2015 (n=40). The interviewees were selected through consensus sampling. The analytic hierarchy process was used to prioritize the mechanism of improvement and development of WUAs. Based on the final weights of the criteria, the mechanisms received the following scores: supportive mechanism (0.266), agricultural irrigation management (0.261), economic mechanism (0.183), education and extension (0.123), and legal mechanism (0.090) and WUA’s members’ attitude (0.076). Accordingly, the supportive, agricultural irrigation management and economic mechanisms were the most important mechanisms to improve WUAs. Hence, it is recommended that low-interest financing should be provided by the Agriculture Jihad Organization in collaboration with the Agricultural Bank for transforming from traditional irrigation to localized irrigation.
    Keywords: Organizing mechanism, Development, Water User's Cooperative (WUAS), Analytical hierarchical process
  • Zahra Shirkhani, Marjan Vahedi *, Mohamad Bagher Arayesh Pages 353-362
    Getting advanced in communication and information technologies and their impact on all aspects of human life, the world is experiencing a new phenomenon named information society. Therefore, e-learning is a necessity to develop the quality of learning in this kind of society. The purpose of this study was to identify the barriers of e-learning implementation by M.Sc. Students in agricultural faculty of Islamic Azad University, Ilam branch. This research was applied and a descriptive survey method was used. The population of this study included 153 M.Sc. students in the agricultural faculty of Islamic Azad University (Ilam branch) that were studied by census method. Instrument of data gathering was questionnaire that its content validity confirmed by an expert panel. The Cronbach’s alpha coefficient was used to evaluate the reliability of the questionnaire and its value was equal to 0.96. Findings of factor analyses showed that the barriers of e-learning included five categories such as: infrastructure barriers, attitudinal barriers, technical, professional barriers, human barriers and educational-skill barriers that these barriers explained 52.53% of the total variance.
    Keywords: E, learning, Application, Barriers
  • Yaghoub Zeraatkish*, Haniyeh Yousefi Moteghaed Pages 363-367
    Market volatility remains one of the most important research fields in agricultural economics.Interestingly, price transmission mechanism seems to be symmetric in sectors that are likely to be of high political power.This paper analyzes the price transmission effects from international markets to domestic markets for corn in Iran. For this purpose, we estimate the elasticity of substitution between imported and domestically produced goods. Annual data (1996-2012) are analyzed with an econometric framework based on the Maximum Entropy. The result shows that there is a substitution relationship between imported and domestic corn and in the end; domestic prices areaffected from world price more than the short run.
    Keywords: Price transmission, Maximum Entropy (ME), Armington elasticity
  • Tooba Ansari *, Hamed Dehghanan Pages 369-376
    The present research carried out to study the relationship of market orientation and innovation and their effect on entrepreneurship and value creation for customers. To do so, as the sample was unlimited, 241 active companies in agriculture and food industry were selected as the samples by random sampling method. Via standard questionnaire, we gathered data on managers and senior expert's opinions about marketing and sales in each of the enterprises and analyzed data using the construct equations and with the help of SPSS and LISERL software. The results showed that market orientation affected entrepreneurship; value creation for customers, and innovation in entrepreneurship and value creation on customer have significantly affected. Also, the adjustability effect of innovation was confirmed on relationships between market orientation and entrepreneurship, and between market orientation and value creation for customers. According to the findings, it was illustrated that entrepreneurship did not have a significant effect on value creation for customers and also the innovation factor could not adjust the relationship between entrepreneurship and value creation for customers.
    Keywords: Market orientation, Entrepreneurship, Innovation, Customer value
  • Farideh Azimi *, Samvel Avetisyan Pages 377-385
    This study determined the situation of rural tourism and agro-tourism in Tehran Province as well as the expected economic impacts of agro-tourism development on it. In this research, we used documental research method and field research based on questionnaires and face-to-face interview. It was found out that despite different tourist attractions in rural areas of Tehran province, tourist arrival to the rural areas was only due to natural attractions. Almost all counties have agricultural tourist attractions, but no comprehensive and coherent programs have been implemented for the development of agro-tourism in the region. It was revealed that one job can be created in exchange for the arrival of nearly 133 Agro-tourists, that tourists in their rural trips are more willing to buy agricultural products and homemade processed foods as compared to handicrafts and other goods, that in rural trips, Agro-tourists will spend more money for their purchases than other rural tourists, and that Agro-tourists earn much more benefit on their purchasing as compared to rural tourists. Based on the results, the most important expected economic impacts of Agro-tourism development in Tehran province include the increase in Agro-tourist arrivals to the rural regions, the increase in job creation, the improvement of rural economy and much more Agro-tourism revenue in rural areas as compared to other fields of rural tourism.
    Keywords: Agro, tourism, Economic impacts, Rural development, rural economy, Rural tourism
  • Masoud Samian*, Reza Movahedi, Elham Ansari, Masoud Asadi Pages 387-395
    The countrie's economy is basically dependent on both human and the natural resources so that social development of each country depends on them directly or indirectly. Nonetheless, some problems including the rapid growth of the population, unsustainable and unplanned exploitation, and lack of public awareness of development and reclamation rules have given an increase to the degradation process of these resources. So, one of the basic requirements to achieve the sustainable agriculture and rural development is sustainability in natural resource management and its protection. It should also be noted that public participation in natural resource management plays an important role in the prevention of this destructive process. The problem propels the aim of this research to determine the measure of agriculture beneficiaries’ role and importance in sustainable management. This research is an analytical - descriptive study which has a survey approach in collecting data. The statistical population consisted of 208 agriculture beneficiaries in villages around Hamadan city. Results showed that farmers could be classified into three groups: 34 percent in unsustainable group, 54 percent in moderately sustainable group and 12 percent in sustainable group. Also, multivariate regression showed that the variables of personal, extension and education, economics, policy and institutional and social activities could explain 79 percent (R2 = 0.791) of natural resources’ changes in agricultural sustainable management.
    Keywords: Agricultural beneficiaries, Sustainable management, Natural resources, Environmental protection, Hamadan city