فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1395)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا سپهری نسب*، فرامرز سهرابی صفحات 1-19
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مدیریت استرس به شیوه شناختی – رفتاری بر تکانش گری و سلامت روان شناختی معتادان تحت درمان نگه دارنده با متادون است.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح تحقیق آن از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. برای این منظور 20 فرد مبتلا به سوءمصرف مواد که تحت درمان نگه دارنده با متادون در یکی از مراکز ترک اعتیاد استان تهران قرار گرفته بودند؛ به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. آموزش طی 10 جلسه برگزار شد و پرسشنامه تکانش گری بارت و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس در دو مرحله توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید.
    یافته ها
    یافته های تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که تفاوت معناداری در نیمرخ دو گروه آزمایش و کنترل در میزان تکانش گری و همچنین سلامت روان در مرحله پس آزمون وجود دارد. به طوری که گروه آزمایش ارتقاء قابل ملاحظه ای را نشان دادند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی – رفتاری می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید برای ارتقاء سلامت روان و کاهش تکانش گری معتادان تحت درمان نگه دارنده با متادون موثر باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، تکانش گری، افسردگی، اضطراب
  • مهسا مرادمند، مهدی خانبانی* صفحات 21-37
    هدف
    هدف پژوهش تعیین اثربخشی برون ریزی نوشتاری هیجان ها بر خودکارامدی و کنترل عواطف در دانش آموزان مضطرب بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه آزمایش، گروه گواه، و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری دانش آموزان دبیرستان شهید صادقی به تعداد 600 نفر بود. پس از آزمون غربالگری اضطراب در مورد 200 نفر، 30 دانش آموز که بیش ترین نمره را در اضطراب داشتند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از همتاسازی در گروه آزمایش و گواه هر گروه 15 نفر جایگزین شدند. ابزار پژوهش سیاهه اضطراب بک و استیر (1990)، آزمون خودکارامدی شرر و مادوکس (1982)، آزمون کنترل عواطف ویلیمایز و چاملز (1997) و مداخله های افشای نوشتاری هیجان ها پنه بیکر (1995) 4 جلسه 30 دقیقه ای هر هفته یک جلسه بود. داده ها با استفاده از روش آماری کواریانس و روش واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها تفاوت معناداری را به واسطه تاثیر آموزش برون ریزی نوشتاری هیجان ها بین نمره های دو گروه آزمایش و گواه و پایداری نتایج را در مرحله پیگیری در متغیرهای خودکارامدی (67/23 =F، 001/0 =P)، در کنترل عواطف (1/10 =F، 001/0 =P) و در اضطراب (09/11 =F، 001/0 =P) نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان روش درمانی برون ریزی نوشتاری هیجان ها را به عنوان شیوه ای آسان، کم هزینه، موثر و کارآمد با قابلیت کاربرد وسیع در کاهش علائم اضطراب، بهبود خودکارامدی و کنترل عواطف به کار برد.
    کلیدواژگان: اضطراب، برون ریزی نوشتاری، خودکارامدی، عواطف، هیجان
  • سارا پاشنگ*، مرجان حسین زاده تقوایی، محمدرضا بلیاد، زهرا ونکی فراهانی صفحات 39-53
    هدف
    هدف پژوهش نعیین میزان اثربخشی گروه درمانی با رویکرد معنا درمانی بر سلامت عمومی سالمندان بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری و جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مراجعه کننده به مرکز توان بخشی یاس در 6 ماه اول سال 1393 بود که تعداد آن ها حدود 150 نفر برآورد شد. نمونه پژوهش 24 سالمند 75-65 ساله بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 12 نفره گواه و آزمایش جایگزین شد. پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (1978) در هر 3 مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اجرا شد. مداخله شامل ارائه بسته معنا درمانی(فرانکل، 1374) به شیوه گروهی بود که در 8 جلسه 2 ساعته، هفته ای 2 جلسه برای گروه آزمایش ارائه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد مداخله با رویکرد معنا درمانی سلامت عمومی سالمندان را افزایش داده است (04/5 =F، 001/0 =P). نتایج حاصل از پیگیری نیز حاکی از ماندگاری اثر درمان در طول زمان بود (577/8 =F ، 002/0 =P).
    نتیجه گیری
    این شیوه درمانی می تواند به سالمندان کمک کند تا وضعیت سلامت روانی خود را بهتر بشناسند و بیش تر به زندگی امیدوار شوند. بنابراین لازم است درمان گران نیز با افزایش دانش و تجربه خود در این زمینه امکانات رشد و سلامت روانی سالمندان را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: سالمندان، سلامت عمومی، گروه درمانی، معنا درمانی
  • سارا یداللهی، محمدرضا فلسفی نژاد*، احمد برجعلی، نورعلی فرخی صفحات 55-71
    هدف
    هدف پژوهش تعیین ساختار زیربنایی مقیاس هوشی وکسلر کودکان-4 با استفاده از مقیاس بندی چندبعدی و تحلیل عاملی تائیدی و تفسیرپذیری نتایج حاصل از این روش ها در مقایسه با ساختار چهار عاملی مفروض مقیاس است.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی مدارس منطقه 6 تهران به تعداد 1314 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای200 دانش آموز از میان آن ها انتخاب شد. ابزار پژوهش مقیاس هوشی وکسلر کودکان چهار (2003؛ ترجمه، انطباق و هنجاریابی عابدی، صادقی و ربیعی، 1391) بود. داده ها با استفاده مقیاس بندی چندبعدی و روش های تحلیل عاملی تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده به استخراج سه بعد سرعت عمل، ماهیت سوال و نوع پاسخ ابراز شده انجامید ( 021/0 =Stress ، 04/0 =P )، الگوی چهار عاملی مفروض توسط تحلیل عاملی تائیدی حمایت نشد (63/102 = ، 04/0 =P ) و ساختار سه عاملی مرتبه دوم با اعمال برخی تغییرات تائید شد (99 = ، 055/0 =p).
    نتیجه گیری
    از آن جا که بر اساس نتایج پژوهش حاضر استفاده از راهکار سه گانه نسبت به چهار عامل مفروض به بهبود در تفسیر و درک بیشتر ساختار هوشی می انجامد؛ پیشنهاد می شود این ساختار در بافت بالینی و به منظور ارائه راهکارهای درمانی در امر مشاوره زیربنای تفسیر نتایج قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چندبعدی، کودکان، مقیاس بندی، وکسلر، هوش
  • وحید نجاتی*، فرشید علی پور صفحات 73-88
    هدف
    هدف پژوهش تعیین میزان حساسیت آزمون های فراخنای عدد، کلمه و ناکلمه در سنجش حافظه کاری کودکان و ویژگی های روان سنجی این سه آزمون بود.
    روش
    روش پژوهش پس رویدادی و جامعه آماری تمامی دانش آموزان مدارس ابتدایی منطقه یک تهران به تعداد 83345 نفر بود، که از میان آن ها با روش نمونه گیری هدف مند، تعداد 178 دانش آموز دختر و پسر مدارس مقطع ابتدایی منطقه یک شهر تهران شامل مدارس فرزندان ایران زمین، فرزانه 2، عدالت 1 و ضحی در نیم سال دوم تحصیلی 94-1393 با لحاظ کردن ملاک های ورود و خروج پژوهش شامل عدم مصرف داروهای روان پزشکی، عدم بیماری جسمانی و رضایت آگاهانه جهت شرکت در پژوهش انتخاب شد. ابزار پژوهش آزمون فراخنای عدد گاترکول و پیکرینگ (2000)، آزمون کلمه مارکنی، اوت، پسنتی، راتی و تاولا ( 1993) و آزمون ناکلمه گاترکول، ویلز، بدلی و امسیل (1994) بود. داده ها با استفاده از تحلیل تشخیص و تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آزمون فراخنای ناکلمه بیش ترین همبستگی را با تابع تشخیصی، و نیز توانایی بهتری برای تشخیص راست برتری دارد (31/14 =F، 009/0P<)؛ و آزمون فراخنای ناکلمه نیز حساسیت روان سنجی مناسبی در سنجش حافظه کاری کودکان به موازات افزایش سن دارد (36/22 =F، 006/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش آزمون فراخنای ناکلمه نسبت به آزمون های فراخنای کلمه و عدد ویژگی های روان سنجی بهتری دارد؛ و می توان از این آزمون در موقعیت های پژوهشی و بالینی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آزمون، حافظه کاری، عدد، فراخنا، کلمه، ناکلمه
  • سمیرا رحمانی*، نیلوفر میکائیلی، زهره وحیدی صفحات 89-106
    هدف
    هدف پژوهش تعیین میزان بهزیستی روان شناختی معلمان بر اساس هوش معنوی، سبک های مساله گشایی و کمال گرایی آن ها بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی معلمان شهرستان الشتر در مقطع دبیرستان به تعداد 350 نفر در سال تحصیلی 92- 1391بود که از میان 5 دبیرستان دخترانه نور، ولایت فقیه، راضیه، آفرینش، سمیه و 5 دبیرستان پسرانه امام (ره)، امیرکبیر، امام جعفرصادق (ع)، چمران و باهنر و از هر دبیرستان 10 معلم و درمجموع تعداد 100 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شد. داده ها از طریق پرسشنامه هوش معنوی کینگ (2008)، سبک های مساله گشایی کسیدی و لانگ (1996)، کمال گرایی تری-شورت (1995) و بهزیستی روان شناختی ریف (1998) جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد متغیر های هوش معنوی (091/0 =β ، 004/0P<)، سبک های مساله گشایی مثبت (361/ 0=β ، 001/0P<) و کمال گرایی مثبت (424/ 0=β ، 008/0P<) رابطه مثبتی با بهزیستی روان شناختی دارند؛ اما سبک های مساله گشایی منفی (007/0- =β ، 251/0P<) و کمال گرایی منفی(442/0- =β ، 243/0P<) با بهزیستی روان شناختی رابطه ای ندارند؛ و در مجموع کمال گرایی منفی، کمال گرایی مثبت و سبک های مساله گشایی مثبت قادر به پیش بینی 6/33 درصد از تغییرات بهزیستی روان شناختی هستند.
    نتیجه گیری
    از آن جا که هوش معنوی منجر به ارزشمند بودن فلسفه زندگی، انتخاب اهداف والا و حس موفقیت های بالقوه و سبک های مساله گشایی و کما لگرایی مثبت نیز منجر به اتخاذ معیارهای معقول و دست یافتنی برای عملکرد و سازگاری فرد با مسائل مختلف زندگی می شوند و رابطه مثبتی با بهزیستی روان شناختی دارند؛ بنابراین لازم است با ارتقا این متغیرها بهزیستی روان شناختی افراد را افزایش داد.
    کلیدواژگان: بهزیستی، روان شناختی، کمال گرایی، مساله گشایی، معلمان، هوش معنوی
  • فرهاد شیرمحمدی*، علیرضا کاکاوند، حسن شمس اسفندآباد صفحات 107-123
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط کمال گرایی و اختلال اضطراب فراگیر با میانجی گری تفکر ارجاعی بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمام بیماران مراجعه کننده به بیمارستان رازی شهر قزوین به تعداد 29800 نفر در سال 1394 بود. از میان آن ها به روش نمونه گیری قضاوتی در دسترس 221 نفر انتخاب شدند که مشخصه های اختلال اضطراب فراگیر را داشتند. ابزار پژوهش مقیاس های کمال گرایی فلت و هویت 1991، اضطراب فراگیر اسپیتزر 2006 و تفکر ارجاعی اهرینگ، زستچ، ویداکر، واهل و اهلرس (2010) بود. داده ها با استفاده از روش الگویابی معادله های ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تفکر ارجاعی ارتباط بین کمال گرایی و اضطراب فراگیر را میانجی گری می کند (21/0 = β، 05/0>P). همچنین اثر مستقیم کمال گرایی بر تفکر ارجاعی (47/0 = β، 01/0>P) و اثر مستقیم کمال گرایی بر اضطراب فراگیر (16/0 = β، 05/0>P) تایید شد.
    نتیجه گیری
    کمال گرایی و تفکر ارجاعی به نوعی نقشی پیش بینی کننده برای اضطراب فراگیر دارند. افراد کمال گرایی که مشخصه های تفکر ارجاعی را دارند، اضطراب فراگیر بیش تری را متحمل می شوند. از این رو توصیه می شود در تدوین برنامه های درمانی برای اضطراب فراگیر، به کمال گرایی و تفکر ارجاعی توجه ویژه مبذول شود.
    کلیدواژگان: اضطراب فراگیر، تفکر ارجاعی، کمال گرایی
|
  • Z. Sepehrinasab*, F. Sohrabi Pages 1-19
    Aim: The aim of research was to ascertain the effectiveness of stress management based on cognitive- behavioral method on impulsivity and mental health of addicted people.
    Method
    The method of research was quasiexperimental whit pre-test, post-test with control group and statistical society was 200 addicted people who were under methadone maintenance therapy in Aryana Teb clinic of in 2014. Through of them 20 addicted were selected by available sampling model and were randomly put into 10 individuals in experimental group and 10 individuals in control group. The impulsivity inventory of Barratt, 2004 and depression, anxiety and stress scale of Lovibond & Lovibond (1995) at first, the end and two month after the end of therapy in follow- up stage were completed by participants and stress management training based on cognitive- behavioral method of Antony, Lechner, Kazi & Wimberly (2007) during 10 sessions of 90- minutes in 2 times in a week was held for experimental group.
    Results
    The results showed significant difference in two experimental and control group profiles in impulsivity (F = 4.58, P
    Conclusion
    Whereas stress management training based on cognitive- behavioral method by using of techniques such as; relaxation, cognitive restructuring and anger management can increase mental health and reduce impulsivity of addicted people, so using of it is suggested as a therapeutic effective method.
    Keywords: addicted people, cognitive, behavioral, depression, impulsivity, stress
  • M. Moradmand, M. Khanbani* Pages 21-37
    Aim: The aim of this study was to determine the effectiveness outpouring anxiety the writing was on the efficacy and emotional control in anxious students.
    Methods
    A quasi-experimental control group, the control group and pretest, posttest, and follow-up was 3 months old. The population was 600 high school students to the true martyr. After screening test anxiety about 200 people, 30 students had the highest scores on anxiety sampling method selected and after matching the experimental group and a control group of 15 were replaced. Beck anxiety inventory and research tool Steer (1990) Scherrer selfefficacy and Maddox (1982) Williams test of emotional control and Chalmers (1997) and interference with emotional expression Pene Baker (1995) Four 30 minute sessions per week had a meeting. Data using the statistical method of variance with repeated measures analysis of variance and the method.
    Results
    The effect of outflow due to the significant difference between the scores of the two groups of experimental and control emotional and sustainability of these results in the follow-up efficacy (F = 23.67, P = 0.001) To control emotions (F = 11.10, P = 0.001) And in anxiety (F = 11.9, P = 0.001) shows.
    Conclusion
    According to the results, it can be externalized emotional therapy as an easy manner, Low-cost, effective and broad applicability in reducing anxiety, improving efficacy and emotional control to be used.
    Keywords: affect, anxiety, emotions, self, efficacy, written disclosure
  • Z. Vanaki Farahani, S. Pashang*, M. Hoseinzadeh Taghvaee Pages 39-53
    Aim: the present study conducted to evaluate the effectiveness of group therapy with the approach of logo therapy on general health of elderlies.
    Method
    The research method was quasi- experimental with pre-test, post-test, follow-up and control group. Subjects were all elderlies admitted to Yas daily rehabilitation center located in Tehran City in first six months in 1393 which estimated around 150. The sample of the study consisted of 24 elderlies 65-75 who were selected by available sampling and were sited randomly in an experimental and a control group (12 persons in each group). General health (Goldberg, 1978) questionnaire was implemented in three stages pre-test, post-test and followup. The experimental group received eight two hours logo therapy sessions twice a week through group therapy (Frankel, 1994) method and the control group was placed in the waiting list. Data was analyzed using analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    Studding of the research results showed that group therapy approach to logo therapy is effective in improving general health of elderlies (F = 5.04, P = 0.001). A three- month follow-up confirmed this result (F = 8.577, P = 0.002).
    Conclusion
    So this approach can help elderlies to know more about their status and hope more to life. Also therapists should improve their knowledge and experience to increase development and mental health of elderlies.
    Keywords: elderlies, general health, group therapy, logo therapy
  • S. Yadollahi, M.R. Falsafinejad*, A. Borjali, N.A. Farokhi Pages 55-71
    Aim: This study was aimed at investigating the basic structure of WISC-IV using Multidimensional Scaling and Confirmatory Factor Analysis and comparing the results to the assumed model.
    Method
    Design of the study was correlational. Out of 1314 male students studying at 6th distinct of Tehran, 200 were sampled using cluster sampling method. Wechsler intelligence test for children- Fourth edition was used to assess intelligence. Gathered data were analyzed using multidimensional scaling and confirmatory factor analysis.
    Results
    MDS resulted in 3 separate dimensions (processing speed, presentation mode and response mode) (Stress = 0.021, P = 0.04). 4-factorial model was not admissible (χ2 = 102.63, P = 0.04). However, fit indices of Second-Order Confirmatory Factor Analysis along with some modifications confirmed the 3-factorial model (χ2 = 99.00, P = 0.055).
    Conclusion
    According to the results WISC-IV scores could be better understood using 3 factorial solution rather than the existing 4-factorial structure so it is suggested that 3-factorial solution could be used in clinical context and for counseling purposes.
    Keywords: children, intelligence, multidimensional, scaling, Wechsler
  • V. Nejati*, F. Alipour Pages 73-88
    Aim: the aim of this study is determine the sensitivity Digit Span, Word Span, Non-Word Span tests on Assessment of working memory in children and the psychometric properties of these tests.
    Method
    Ex post facto research method and the population of all elementary school students of Tehran district one and the number was 83345 people. Among them through purposeful sampling, 178 male and female students studying In the second semester 2014-15 at elementary schools of Tehran district one (Including schools: Farzandan Iran zamin, Farzane 2, Edalat 1, Zahha) With regard to the criteria for entry and exit Research Including lack of psychiatric drugs, lack of physical illness and informed consent to participate in the study were selected. The Research tools include tests: Digit Span (Gathercole & Pickering, 2000), word (Marconi, Ott, Pesenti, Ratti & Tavella, 1993) and nonword (Gathercole, Willis, Baddeley & Emsile, 1994). Data using discriminant analysis and analysis of multivariate variance were analyzed.
    Results
    The results showed that non-word span test had the highest correlation with diagnostic function and is more reliable in recognizing the dextrally (F = 14.31, P
    Conclusion
    According to the results of this study, non-word span test included better psychometric features comparing with span word and digit span tests. This test could be used in research and clinical settings.
    Keywords: digit, non, word, span, test, word, working memory
  • S. Rahmani Javanmard*, N. Mikaeili, Z. Vahidi Pages 89-106
    Aim: Study aim was to determine teachers’ psychological well-being based on their spiritual intelligence, problem solving styles and perfectionism in Aleshtar.
    Method
    Method was correlational and the statistical population includes 350 persons from all Aleshtar teachers at high school level in academic year 2011-2012 from 10 high schools, 5 female high schools and 5 male high schools and 10 teachers from each school and 100 persons were selected based on the multistage cluster sampling eventually. Date were collected through theQuestionnaires of King spiritual intelligence (2008), Cassidy and Long's problem solving styles (1996), Terry-Short's perfectionism (1995), and Riff's psychological well-being (1998).
    Result
    Results indicated that spiritual intelligence (β = 0.091, P
    Conclusion
    Spiritual intelligence leads to admire the value of life philosophy and to choose precious goals, as well as positive problem-solving and perfectionism ends in adopting reasonable and accessible measures for performance and the ability of understanding the problem and the adaptation of person with different problems of life which influence all these psychological well-being factors positively.
    Keywords: perfectionism, problem solving, psychological, spiritual intelligence, teachers, well, being
  • F. Shirmohammadi*, A.R. Kakavand, H. Shams Esfandabad Pages 107-123
    Aim: This study aimed to determine the mediating role of perseverative thinking in relationship between perfectionism and generalized anxiety disorder.
    Methods
    The study method was a descriptive-correlation one. Among 29800 patients was admitted to Razi hospital in the Qazvin city in year 2015, 221 patients that had the characteristics of generalized anxiety disorder were chosen by judgmental sampling method. The study instruments consisted of Flett and Hewitt perfectionism scale 1991, Spitzer generalized anxiety scale 2006, and Ehring, Zetsche, Weidacker, Wahl & Ehlers perseverative thinking questionnaires (2010).The data was analyzed by means of structural equation modeling.
    Results
    Data analysis showed that: Perseverative thinking mediated the relationship between perfectionism and generalized anxiety disorder (β = 0.21, P>0.05). The direct effect of perfectionism on perseverative thinking (β = 0.47, P>0.01) and the direct effect of perfectionism on generalized anxiety disorder (β = 0.16, P>0.05). Were approved.
    Conclusion
    Perfectionism and perseverative thinking have predictive roles on generalized anxiety disorder. The perfectionists with perseverative thinking trait, experience more generalized anxiety disorder. It is recommended that in preparation of planning programs for generalized anxiety disorder treatment special attention be paid to perfectionism and perseverative thinking.
    Keywords: generalized anxiety, perfectionism, perseverative thinkin