فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 40، زمستان 1393)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 40، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالعلی قوام*، رضا صولت صفحات 9-33

    تلاش های ترکیه برای همگرایی با اروپا پس از گذشت نیم قرن همچنان بی نتیجه مانده است. در مرحله ی کنونی برای ترکیه و اتحادیه ی اروپا امکان بازگشت از این راه وجود ندارد، با این حال، اعضای این اتحادیه هنوز قادر به اتخاذ تصمیمی درباره ی عضویت آنکارا نیستند. در مقاله ی پیش رو، قصد داریم نشان دهیم که چرا کشورهای اروپایی همچنان در پذیرش ترکیه به عنوان عضوی از اتحادیه ی اروپا تردید دارند. اگرچه برخی از موارد، مانند مسائل اقتصادی و حقوق بشری به طور رسمی به عنوان دلایل مخالفت با عضویت ترکیه بیان می شود، با این حال، نمی توان از تاثیر مسائل غیرمادی و نبود هویتی یکپارچه در دو سوی این معادله چشم پوشی کرد.
    حزب عدالت و توسعه برای عضویت در اتحادیه ی اروپا تا سال 2007 رویکردی کارکردگرایانه داشته است؛ اما بعد از سال 2007 و پس از کودتای قضایی، سیاست خارجی آنکارا از کارکردگرایی به سمت سازه انگاری حرکت کرده است. نویسندگان، با تایید کارکردگرایی به عنوان بخشی از موانع اتحادیه ی اروپا، به انگاره های سازه انگاری در راستای مذاکرات معتقد هستند.
    در این مقاله با استفاده از رویکرد سازه انگاری نشان می دهیم که چگونه مسائل هویتی و تصویرهای بیناذهنی در مخالفت برخی کشورهای اروپایی با عضویت ترکیه در اتحادیه موثر بوده است.

    کلیدواژگان: ترکیه، اروپا، حقوق بشر، هویت، اقلیت، علوی، کرد، ارمنستان، قبرس
  • محمدرضا تاجیک، محمود ایرانی فرد * صفحات 34-61

    افلاتون در همپرسه ی فایدروس با تاکید بر گفتار لوگوس محور، نوشتار را درحاشیه قرارداده و آن را چونان جانشینی خطرناک برای گفتار زنده که حامل معنا و حقیقت است، معرفی می کند. ژاک دریدا با اشاره به «منطق جانشینی» ، فرودستی نوشتار در سنت افلاتونی را توجیه ناپذیر دانسته و بواسطه ی منطق دیفرانس، معنا را امری به تعویق افتاده و همواره متفاوت می داند. منطق جانشینی که از ادبیات ژان ژاک روسو وام گرفته شده، در اندیشه ی ژاک رانسیر نیز هویدا شده است. «سیاست» ، برخلاف بداهت طبیعی و ضرورتی که در فلسفه ی سیاسی باستان داشت، برای رانسیر موضوعی است «ممکن» و مترادف دموکراسی که بواسطه ی آشکارگی دموس (demos) قابلیت وجود می یابد. در این بازنگری، تحقق سیاست/دموکراسی منوط به گذر از پلیس (police) به مثابه دغدغه ی فلسفه ی سیاسی کهن است. در جستار حاضر این سوال مطرح است که «کاربست منطق جانشینی در کار دریدا و رانسیر به چه نحو بوده و کدام نکات، مشترک یا متفاوت هستند؟». بعنوان نتیجه ی بحث می توان بیان نمود «جانشینی برای هر دو متفکر، بازنگرش در ابعادی مهم از فلسفه ی سیاسی را ممکن می سازد. درعین حال، درحالی که نزد دریدا، ابتدا تشریح کننده ی فرودستی نوشتار است و سپس بواسطه ی عملکرد دیفرانس و بازی، بی معنا می نماید، نزد رانسیر، به مثابه فضایی تهی، منش خلاقه داشته و شرطی تاریخی برای ساخت سیاست/دموکراسی است.»

    کلیدواژگان: افلاتون، ارستو، دریدا، رانسیر، روسو، جانشینی، نوشتار، سیاست
  • حمید احمدی، مصدق گنج خانلو * صفحات 62-92

    هویت ملی در عین داشتن عناصر و مولفه های مشترک با هویت قومی، از تعدادی عناصر و مولفه های اختصاصی نیز برخوردار است. عناصر و مولفه های فرهنگ، تاریخ، سرزمین، مذهب و نژاد بین هویت های ملی و قومی مشترک هستند ولی عناصر و مولفه های حاکمیت و استقلال، حکومت، بروکراسی، اقتصاد ملی و سیستم دفاعی مختص هویت ملی هستند. اگر چه هویت قومی همواره زیرمجموعه ی هویت ملی تعریف می شود، بر اساس نوع نگرش عمومی به مولفه های هویتی، یکی از جهت گیری های ارتباطی تقویتی، تخریبی، توازی یا تلفیقی بین دو نوع هویت قومی و هویت ملی برقرار است.
    مقاله ی حاضر در پی مشخص نمودن نوع جهت گیری رابطه ای بین هویت قومی و هویت ملی میان جوانان شهر زنجان در مرداد ماه سال 1390برآمده است. برای این منظور، از طریق روش پیمایشی و با توزیع پرسشنامه بین 380 نفر از جوانان 18-30 ساله، از آن ها نظرسنجی به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که جوانان آذری در شهر زنجان دارای گرایشات مثبت نسبت به هویت قومی و در عین حال به هویت ملی هستند. به این ترتیب مشخص گردید که بین هویت ملی و هویت قومی جوانان شهر زنجان، نه تنها رابطه ی منفی وجود ندارد بلکه بین این دو هویت جمعی رابطه ای تقویتی (با شدت کم) برقرار است. به طوری که، با بیشترشدن میزان هر یک از دو هویت قومی یا هویت ملی، میزان دیگری نیز بین جوانان زنجانی افزایش می یابد. بنابراین می توانیم نتیجه بگیریم که بین هویت های قومی و ملی بین جوانان شهر زنجان، جهت گیری رابطه ای تقویتی برقرار است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت قومی، جوانان آذری زبان، شهر زنجان
  • ساختارهای مادی و معرفتی تاثیرگذار بر روابط ایران و عربستان سعودی در دوران پهلوی (با تاکید بر دهه های 1950 تا 1970 میلادی)
    مهدی ذاکریان، مهدی علیخانی * صفحات 93-119

    ایران و عربستان سعودی از آغاز شکل گیری روابط، مناسبات پر فراز و نشیبی را تجربه کرده اند. این نوسان در روابط هم در دوران پهلوی و هم در دوران جمهوری اسلامی به چشم می خورد. این مقاله عوامل موثر بر روابط ایران و عربستان در دوران پهلوی و پیامدهای این عوامل برای این روابط را مورد سوال قرار داده است، و این پاسخ اولیه را مطرح می کند که به رغم رقابت های منطقه ای و ژئوپلتیکی ایران و عربستان در این دوره، هم پوشانی نسبی هویتی و مواجهه با تهدیدات هویتی مشترک در سطح منطقه ای و بین المللی در کنار الزامات ساختاری نظام بین الملل، به همکاری دو کشور منجر گردید. به عبارت دیگر، در ساختار آنارشیک نظام بین الملل دوقطبی، ایران و عربستان سعودی بر اساس ساختار اجتماعی میان «خود» ، از یکدیگر به عنوان «دوست» برداشت نموده و بر این اساس روابط میان خود را سامان دادند. در این مقاله از روش توصیفی-تحلیلی و دو رویکرد اجتماعی و مادی برای انجام تحقیق استفاده شده است.

    کلیدواژگان: روابط ایران و عربستان سعودی، ژئوپلتیک، هویت، سازه انگاری، نوواقع گرایی
  • کیهان برزگر، زهرا محمودی * صفحات 120-148

    این پژوهش به بررسی عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری سیاست امریکا در قبال برنامه ی هسته ای پاکستان می پردازد. برنامه ی هسته ای پاکستان، به عنوان یکی از بحران خیزترین کشورهای جهان، از مهم ترین موضوعات در باب مسائل هسته ای است که امریکا نیز سیاست عدم اقدام قاطعانه و پرهیز از إعمال فشارهای شدید و غیرقابل تحمل را در قبال آن اتخاذ نموده است. فرضیه ی نوشتار حاضر این است که سیاست امریکا در قبال برنامه ی هسته ای پاکستان از متغیرهای ساختار مادی، یعنی ویژگی های مرتبط با ساختار نظام بین الملل و ساختار غیرمادی، یعنی هویت جمعی و اجتماعی نشات می گیرد. نویسندگان مقاله برای آزمون فرضیه، ضمن به کارگیری نظریه نوواقع گرایی، به تعریف دو متغیر هویت جمعی و اجتماعی نظریه ی سازه انگاری می پردازند و نتیجه گیری می کنند که امریکا، در چارچوب متغیرهای ساختار مادی در نظریه ی نوواقع گرایی، نظیر سد نفوذ کمونیسم، بازدارندگی هسته ای، موازنه قوا، مبارزه با تروریسم و…، و هم چنین به سبب وجود نوعی هویت رقابت آمیز (وضعیت لاکی) به عنوان برآیند برداشت هویت جمعی و اجتماعی واشنگتن و اسلام آباد در قالب متغیرهای ساختار غیرمادی در نظریه سازه انگاری، سیاست عدم مخالفت قاطعانه را در قبال برنامه ی هسته ای پاکستان در پیش گرفته است.

    کلیدواژگان: برنامه هسته ای پاکستان، ساختار مادی، امریکا، ساختار غیرمادی، هند، بازدارندگی، مبارزه علیه تروریسم، هویت جمعی و اجتماعی
  • خلیل الله سردارنیا*، رضا عمویی صفحات 149-168

    در منطقه ی خاورمیانه و شمال آفریقا در واکنش به ناکامی ایدئولوژی و دولت های سکولار ملی گرا از دهه 1970 به این سو، اسلام گرایی و جنبش های اسلامی در طیف ها، راهبردها و تاکتیک های گوناگون گسترش یافتند. با وجود این، اسلام گرایان در سال های گذشته به تاثیر از دلایلی همچون گسترش گروه های تروریستی و خشونت طلب مانند داعش و شکست اسلام گرایان در دور دوم انتخابات در مصر و تونس پس از انقلاب با چالش های جدی مواجه شده اند. الجزایر یکی از کشورهایی است که از دهه 1990، به شدت درگیر تعارض بین دو جریان ملی گرای سکولار و اسلام گرا بوده است اما اکنون، جریان اسلام گرا برخلاف گذشته از نفوذ زیادی در بدنه ی اجتماعی برخوردار نیست. در این نوشتار، پرسش اساسی آن است که، مهم ترین چالش های اسلام گرایان در الجزایر از دهه 1990 به این سو چه بوده اند؟ نگارندگان درصدد هستند تا با روش تحقیق تبیینی- علی و رویکرد جامعه شناختی سیاسی، به این پرسش پاسخ دهند. مهم ترین چالش های اسلام گرایان عبارت اند از: فقدان وحدت راهبردی-ایدئولوژیک، عدم برخورداری از سازمان قوی و فراگیر، افت شدید مشروعیتی ناشی از حرکت های تروریستی و عدم پذیرش این نوع جریان انحرافی از سوی نسل جدید جوانان برخوردار از تحول فکری- نگرشی. مهم ترین یافته ی این تحقیق آن است که در حال حاضر، به تاثیر از چالش های یاد شده، به ویژه با انحراف و جهت گیری بخش قابل توجهی از اسلام گرایان به سمت القاعده، داعش و تروریسم، این جریان با کاهش قابل توجه مشروعیتی مواجه شده است و حزب و جریان ملی گرا-سکولار حاکم، با وجود ماهیت غیر دموکراتیک، همچنان در قدرت باقی مانده است.

    کلیدواژگان: الجزایر، اسلام گرایی، ملی گرایان سکولار، چالش ها
|
  • Abdolali Ghavam*, Reza Solat Pages 9-33

    Turkey's efforts to woo Europe in more than half a century have not helped this country to be a member of EU yet.  At this point none of them can step back from the Turkey's EU process, but still European Union members are not ready to accept turkey as a new member. This essay tries to understand why EU still hesitates to accept turkey. Although, some reasons like economy and human right are formally consider as the main obstacles in Turkey's EU process, we cannot ignore immaterial obstacles and different identities in this process. Justice and Development Party (AKP), had functionalist approach till 2007 in EU integration. But after judicial coup d’état in 2007, turkey’s foreign policy under the rule of AKP, tends to constructivism. So in this essay we focus on functionalism to explain parts of obstacles on Turkey's accession and at the same time use constructivism to explain the other parts. With constructivism theories, we will show how identity and Turkey's image in Europe and EU image in turkey do not help them to integrate more.

    Keywords: Turkey, EU, Human right, Identity, minorities, Alevis, Kurds, Armenia, Cyprus
  • Mohammad Redah Tajik, Mahmoud Iranifard * Pages 34-61

    Plato, in the Phaedrus dialogue , has counted writing in the margin, with emphasis on the logocentric speech. He presents writing as a dangerous supplement for alive speech that is predicated of the meaning and the truth. referring to "the logic of Supplementary", J. Derrida knows writing's inferiority in Platonic tradition, as an unjustifiable matter. Through  the logic of difference ,he considers to the meaning as always deferred and different matter. the logic of Supplementary that has been borrowed from J. J. Rousseau’s literature, also emerges in J. Rancière’s thought. for Rancière, “Politics” unlike its natural evident and necessity in ancient political philosophy, is a "possible" matter ,and it is equivalent with democracy that finds ability to being through evidence of demos. In this review, realization of politics/democracy is relevant to pass through police as a concern of ancient political philosophy. In this essay, this question is considered that "how to be handled the logic of Supplementary in Derrida’s and Rancière’s works, and what points are common or different?". As the result of discussion, we have been able to say that "for both thinkers, the supplementary makes possibility for review of special aspects of political philosophy. At the same time, while for Derrida, it explains writing's inferiority in the beginning and then it will be represented meaningless through the operations of difference and play, for Rancière, as a void, it has creative disposition, In other words, it is a historical condition for stablishment of politics/democracy.

    Keywords: : Plato, Derrida, Rancière, Rousseau, supplementary, writing, Politics
  • Hamid Ahmadi, Mosaddegh Ganjkhanlou * Pages 62-92

    While National identity has the elements and common component of ethnic identity, it also has some proprietary number of elements and components. Elements and components of the culture, history, territory, religion, race, are common between the national or ethnic identities. But the elements and features of the sovereignty and independence, government, economy and national defense and army are specific to national identity. Although ethnic identity is defined as the subsets of national identity, in some cases, there is the possibility of changing direction towards ethnic or national identity especially if the orientation of the components of identity changes. Thus, we can create one of the strengthening, destructive, parallel or consolidated orientation connections between two types of ethnic identity and national identity based on the general attitude to the identical components.

    Keywords: national identity, ethnic identity, the Azeri’s youth people, Zanjan
  • The Material and Cognitive Structures Influencing Iran–Saudi Arabia Relations in Pahlavi Era (From 1950 – 1970)
    Mahdi Zakerian, Mahdi alikhani * Pages 93-119

    Iran and Saudi Arabia have encountered vicissitudinous relations from the very beginning. This fluctuation is visible in both Pahlavi as well as Islamic Republic periods. The article has investigated the influential factors and their implications on Iran- Saudi Arabia relations in Pahlavi’s era. In addition, it supplies this initial answer that notwithstanding regional and geopolitical competitions, a relative overlapping of identities as well as confronting common identity threats at regional and international level, plus the structural obligations of international system led to cooperation between both countries. In other words, in the anarchic structure of the bipolar international system, Iran and Saudi Arabia – according to the social structure between “themselves” - perceived each other as “friends” and shaped their relations in accordance with. Furthermore, a descriptive-analytical method plus both material and social approaches have been applied to this research.

    Keywords: Iran-Saudi Arabia relations, geopolitics, identity, Constructivism, Neorealism
  • Kayhan Barzegar, Zahra Mahmoodi * Pages 120-148

    This article evaluates the factors that have influenced the formation of the U.S. policy towards Pakistan’s nuclear program. The issue of Pakistan’s nuclear program, as one of the most crisis prone countries in the world, is a significant issue in the domain of the nuclear program. To deal with this issue, the U.S. has primarily adopted an indecisive policy and avoidance of imposing unbearable pressures. The hypothesis of this article is that the U.S. policy towards Pakistan’s nuclear program is mainly the result of material such as features of structure of international system, as well as identity such as collective and social identity variables. To develop this hypothesis, the authors alongside applying the neorealist theory, move to introduce two constructivist variables of collective and social structures. They conclude that the U.S. for a variety of reasons such as containment of communism, nuclear deterrence, balance of power and struggle against terrorism, in accordance to material structure and existence of some sort of identity rivalry (known as Locke’s situation) as a consequence of Washington and Islamabad collective and social identity in accordance to Imaterial structure, has adopted an indecisive policy towards Pakistan’s nuclear program.

    Keywords: Pakistan’s Nuclear Program, Material, Immaterial Structure, U.S, Deterrence, Fighting against Terrorism, Balance of Power, Collective, Social Identity
  • Khalil-allah Sardarnia *, Reza Amouyi Pages 149-168

    In Middle East and North Africa, Islamism and social movements increased in reaction to failure of secular–nationalist ideologies and states after 1970s in various spectrums, strategies and tactics. In spite of this, in recent years Islamists have been faced with sever challenges due to reasons such as: increase of terrorist groups as ISIS group and election defeat of Islamists in Egypt and Tunisia post revolution. Algeria is one of the countries in this region that has been faced severly with tension between secular nationalist and Islamists mainstreams after 1990s, but today and unlike the past, this mainstream hasn’t more influence on society and masses. In this research, the main question is that: what have been the most challenges of Islamists in Algeria after 1990s? The authors try to give analytical answer to this question with the explanative-causal research method and political-sociological approach. The most challenges of Islamists in Algeria consist of: non-strategically-ideological unity, absent of vigorous and overarching organization, serious decrease of ideological legitimacy due to terrorism and non acceptance of this deviative mainstream by  the new generation of youth with attitudinal- intellectual developments. The most finding of this research is that: in present time, the Islamists have been faced with sever ideological legitimacy due to deviation and orientation much of  them to ISIS group  and Al-Qaeda  and so, the ruling secular-nationalistic mainstream and political party has been remained in power in spite of  undemocratic nature.

    Keywords: Algeria, Islamists, Secular Nationalists, Challenges