فهرست مطالب

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 75، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میلاد لطفی*، سید جلال دهقانی فیروزآبادی صفحات 11-34
    همگرایی منطقه ای از مهم ترین پدیده های بین المللی در جهان محسوب می شود که همواره در روابط بین الملل و مطالعات منطقه ای از مجموعه ادبیات نظری خاص برخوردار بوده است. نظریاتی چون فدرالیسم،کارکردگرایی، نوکارکردگرایی، نظریه ارتباطات و... از جمله مهم ترین نظریه هایی هستند که به صورت خاص در پی تشریح چگونگی همگرایی منطقه ای در یک منطقه خاص هستند.«چرخش کرداری» و یا «کردارگرایی» یکی از آخرین دستاوردهای نظری در روابط بین الملل محسوب می شود که بسیاری از محققان اقدام به کاربست آن در مطالعات همگرایی منطقه ای کرده اند. مطابق مبانی اصلی این رویکرد نظری، پدیده های بین المللی برحسب «کردارهای» روزمره بین المللی تحلیل می شوند. هستی شناسی،معرفت شناسی و روش شناسی خاص و تکثرگرای این رویکرد نظری موجب شده است تابسیاری از محققان مطالعات اروپا از آن جهت تحلیل و بررسی چگونگی همگرایی در اروپا بهره جویند. به همین منظور، در مقاله حاضر برآنیم تا با تشریح این رویکرد نظری به کاربست آن در مطالعات همگرایی اروپا و توسعه آن بپردازیم. براین اساس، پرسش اصلی مقاله حاضر این است که کردارگرایی چگونه بر توسعه مطالعات همگرایی در اروپا تاثیر گذاشته است؟یافته های نوشتار حاضر نشان می دهد که مطالعات مبتنی بر کردارگرایی درک سنتی تر و ادبیات نظری پیشینی از پویایی همگرایی اروپا را به چالش کشیده است. درحقیقت، کردارگرایی نسل جدید محققان مطالعات اروپا را وادار کرده است تا در رابطه با مفروضات اصلی اتحادیه اروپا تجدیدنظر کرده و فراتر از هستی شناسی و روش های وابسته به نظریه های موجود در روابط بین الملل به صورت عملی و با مطالعه میدانی از کردارها، عملکردها و فعالیت های اجتماعی روزمره در نهادهای وابسته به اتحادیه اروپا به مطالعه و تحقیق همگرایی در اروپا بپردازند.
    کلیدواژگان: همگرایی منطقه ای، کردارگرایی، اروپا، فعالیت های روزمره
  • سعید صافی*، سید احمد موثقی گیلانی صفحات 35-56
    تحقیق حاضر میکوشد با روشی تحلیلی و با بهره گیری از داده های کیفی بدست آمده از منابع کتابخانه ای به بررسی و تحلیل تاثیر عوامل هویتی-عقیدتی و تاریخی بر جایگاه سیاسی علویان ترکیه در سری های زمانی گوناگون بپردازد.در تحقیق حاضر جایگاه سیاسی علویان ترکیه بعوان متغیری وابسته و تابعی از هویت و تاریخ سیاسی علویان بعنوان متغیر مستقل،فرض شده است.نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد که علویان ترکیه بخاطر هویت و اعتقادات متمایز خود از سوی حکومت و گروه اکثریت همواره غیرخودی و دیگری محسوب شده اند و همواره بازیگر حاشیه ای و اپوزسیون حکومتها و قدرت سیاسی ترکیه بوده اند و به همین دلیل نحوه مواجهه حکومتهای مختلف ترکیه با علویان این کشور در سری های زمانی گوناگون دارای گسستی جدی و قابل ملاحظه نبوده و حکومت های گوناگون دارای ایدیولوژی های مختلف همواره علویان را بخاطر هویت شان محدود کرده و اجازه حضور جدی در صحنه سیاست و قدرت ترکیه را به ایشان نداده اند و از این جهت شاهد نوعی سنت تاریخی در صحنه سیاست و قدرت ترکیه مبنی بر محدود کردن علویان هستیم.
    کلیدواژگان: علویان ترکیه، جایگاه سیاسی، هویت علوی، تاریخ سیاسی علویان، سیاست و حکومت ترکیه
  • محمد رادمرد*، عادل فاریابی صفحات 57-77
    انقلاب ها از جمله پیچیده ترین پدیده های بشری اند. اگرچه در چارچوب مدل سازی های نظری تلاش می شود تا حدالامکان به شکل ساده تری توضیح داده شوند. تاکنون دسته بندی های مختلفی از انقلاب ها ارایه شده است. یکی تقسیم بندی ساده و دوگانه ای که در بررسی تحولات انقلابی ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته، دسته بندی سامویل هانتینگتون از انقلاب هاست. او در یک نگاه کلی انقلاب ها را به دو دسته شرقی و غربی تقسیم می کند و برای هر یک ویژگی هایی برمی شمارد و ویژگی های این دو دسته انقلاب ها را در مقابل یکدیگر قرار می دهد. بر این اساس سوال این پژوهش از این قرار است؛ انقلاب اسلامی در کدام دسته از این دوگانه قرار می گیرد و این الگوبندی تاچه حد در تحلیل انقلاب اسلامی کارآمد است؟ فرضیه ای که این پژوهش به بررسی آن می پردازد ضمن تاکید بر نزدیکی انقلاب ایران به مدل غربی انقلاب ها و تفاوت های نسبتا بنیادین آن با مدل انقلاب های شرقی، نقدهایی به این الگوبندی در تحلیل انقلاب اسلامی وارد می داند. برای بررسی این فرضیه، گردآوری داده ها به شکل کتابخانه ای خواهد بود و از روش مقایسه ای-تاریخی بهره خواهیم برد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، الگوی شرقی انقلاب، الگوی غربی انقلاب، ماهیت رژیم، نزاع های انقلابی
  • سید حمید سیدتقی زاده، مهناز گودرزی* صفحات 78-104

    دیپلماسی عمومی ج.ا.ایران در قبال عراق نوین، شامل برنامه های متعددی بوده است؛ در عین حال از جمله برنامه هایی که کمتر بطور مجزا به آن پرداخته شده، برنامه ها و ابتکارات اقتصادی است. لذا هدف از این مقاله تبیین برنامه های اقتصادی در دیپلماسی عمومی ج.ا.ایران در عراق نوین می باشد. بنابراین پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال بود که «برنامه-های اقتصادی چه جایگاهی در دیپلماسی عمومی ج.ا.ایران در عراق نوین داشته است؟» یافته های پژوهش نشان داد که «اگرچه برنامه های اقتصادی فاقد جایگاه مستقل در دیپلماسی عمومی ج.ا.ا در عراق نوین بوده اند، اما کاربست کامل و مستقل آن ها، ظرفیت های گسترده منابع، بازیگران و فعالیت های اقتصادی را در خدمت اهداف دیپلماسی عمومی قرار خواهد داد.» این در حالی است که با عنایت به برخی حساسیت های فرهنگی و سیاسی در جامعه عراق و از سوی دیگر نیازمندی های اقتصاد این کشور، توجه و استفاده بیشتر از برنامه های اقتصادی که حساسیت زایی کمتری دارند، از اهمیت و ضرورت مضاعفی برای دیپلماسی عمومی ج.ا.ایران در قبال عراق نوین برخوردار است. در این راستا برخی برنامه ها مانند بهره گیری از «صنعت گردشگری» و «کمک های توسعه ای» شناخته شده تر بوده، که البته تا حدودی با رویکردی شیعی و همچنین به عنوان منابع و برنامه های فرهنگی و سیاسی مورد توجه بوده اند. حال آنکه، پرداختن به این موارد ذیل عنوان برنامه های اقتصادی دیپلماسی عمومی، نقش مهمی در استفاده حداکثری از این ظرفیت ها دارد؛ زیرا این امر فرصت اجرای ابعاد بیشتری از این برنامه ها را ایجاد نموده و دستگاه های بیشتری را در این زمینه فعال می نماید.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی»، «منابع اقتصادی»، «برنامه های اقتصادی»، «جمهوری اسلامی ایران»، «عراق نوین»
  • مرتضی علویان*، حسین دوست محمدی صفحات 105-125
    پدیده های سیاسی ازجمله انقلابها، رخدادهای تاریخی ای هستند که مانند یک ارگانیسم دارای مراحل تولد، نوجوانی و کسب تجربه، جوانی و نیرومندی، پختگی و تکامل هستند. انقلاب اسلامی سال 1979 ایران به عنوان آخرین حلقه از زنجیره انقلابهای قرن 20 در میانه پنجمین دهه عمر خود قرار دارد. این انقلاب دهه های آغازین خود را با فراز و نشیب فراوان طی کرد و اکنون در مرحله ای حساس از تاریخ خود قرار گرفته است. شاید مهمترین چالش پیش روی انقلاب اسلامی در این مقطع تاریخی شتاب شگفت انگیز تغییرات و دگردیسی در جهان و انسان باشد. پژوهشگران در تحقیق پیش رو بنا دارند ضمن بکارگیری رویکرد توصیفی-تحلیلی در چارچوب نظریه اقناع و دیپلماسی فرهنگی به این پرسش اصلی پاسخ دهند که در صورت بندی جدید عرصه جهانی، انقلاب اسلامی برای تضمین بقاء، تداوم حرکت و نیل به اهداف خود در چشم انداز آینده باید چه رویکردی را در پیش گیرد و با کاربست کدام رویکرد می تواند به این اهداف دست یابد؟ یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که انقلاب اسلامی از راه کاربست بازاندیشی در رویکردها و اقناع افکار عمومی با در نظر گرفتن دو سطح داخلی و خارجی برای آینده می تواند شش تصویر متفاوت را فرارو داشته باشد. این تصاویر فرضی تابعی از بکارگیری سه رویکرد ایدیولوژیک، عملگرایانه و مدنی هستند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ایدئولوژی، عملگرایی، رویکرد مدنی
  • احمد عزیزخانی* صفحات 126-146
    استقرار نظم سیاسی دموکراتیک دغدغه اصلی بسیاری از جوامع بشری به ویژه در دنیای معاصر بوده است. اما ظهور و بروز مدل های سیاسی دموکراتیک را باید از جهان غرب دانست. این واقعیت به طرح ایده ای انجامیده که مدل های دموکراسی را تنها در بستر فرهنگ غربی قابل تحقق می داند. بر این مبنا جوامع غیرغربی یا باید پذیرای فرهنگ غربی باشند یا به نظام های استبدادی تن دهند. هدف از پژوهش پیش رو به چالش کشیدن این دو مفروض و بررسی امکان اریه الگوی بومی نظم سیاسی دموکراتیک در جوامع اسلامی است تا همزمان ضمن حراست از فرهنگ بومی، به استقرار ارزش های دموکراتیک در این جوامع کمک رساند. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی در پی ارایه الگویی با عنوان «دموکراسی تعاملی» است . یافته اصلی این مقاله آن است که کارگزاران سیاسی در جوامع اسلامی با رجوع به سه عنصر ارزش های اسلامی، زندگی روزمره و دیگری، و در یک فرایند دایمی تعامل میان خود (مفاهمه)، می توانند اولویت های جامعه را در یک فرایند نهادمند به نام دموکراسی تعاملی استخراج کنند. نتایج این پژوهش بر امکان دموکراتیزاسیون بومی، احیای هویت اسلامی و کارآمدسازی جوامع اسلامی تاکید دارد. از این منظر تعامل ثقل نظم سیاسی دموکراتیک اسلامی خواهد بود.
    کلیدواژگان: دموکراسی، اسلام، دموکراسی اسلامی، دموکراسی تعاملی، تفکر دموکراتیک
  • طیبه محمدی کیا* صفحات 147-163
    فارابی را بنیان گذار فلسفه در جهان اسلام می دانند. وی گفتمانی آمیخته از عقل یونانی، نقل اسلامی و خرد ایرانی ارایه نمود. این نوشتار واکاوی مولفه های ایرانی این گفتمان را موضوع تامل قرار داده است. در واقع کوشش نوشتار شناسایی چندوچون حضور و امتداد حکمت ایرانی در اندیشه معلم ثانی است. به باور ما، فارابی ایرانی اندیشی را در هستی شناسی، شناخت شناسی و سیاست اندیشی ویژه اش دنبال کرده است. پژوهش در تلاش برای مشابه یابی این سه مولفه گفتمان سیاسی فارابی در گفتمان خرد سیاسی ایرانی  است. در این میان می توان هستی شناسی را معادل سلسله فرشتگان به مثابه عامل پیوستگی آسمان و زمین، شناخت شناسی را در مرتبه بلند خرد و سیاست اندیشی را در جایگاه برجسته شاه آرمانی در اندیشه ایرانی سراغ گرفت. بازشناسی و بازخوانی مایه های ایرانی اندیشه سیاسی فارابی با بهره گیری از چارچوب نظری تبار شناسی  و در سه بخش هستی شناسی، شناخت شناسی و سیاست اندیشی به نگارش درآمده است.
    کلیدواژگان: فارابی، فلسفه، حکمت ایرانی، معرفت، سیاست
  • بهمن زارعی*، سید صدرالدین موسوی صفحات 164-184
    انقلاب مشروطه یکی از اتفاق های مهم تاریخ معاصر ایران است که تاثیرات چشم گیری در مناسبات سیاسی و اجتماعی رقم زده و تحولات عینی و ذهنی مهمی به دنبال داشته است. در این انقلاب نخبگان اعم از روشنفکران و علما نقش تعیین کننده ای ایفا کرده اند. از میان نخبگان مذهبی، طیفی از علما با نگاهی مثبت و تعامل گرایانه با دنیای مدرن، مفاهیم سیاسی جدید را که پایه های نظام سیاسی مشروطه را شکل می داد با بهره گیری از ظرفیت های مکنون در فقه سیاسی شیعه توجیه دینی کردند و چنان دستگاه فکری تولید کردند که از آن می توان با نام فقه مشروطه یا فقه دموکراسی یاد کرد. پژوهش پیش رو با استفاده از روش هرمنوتیک زمینه گرای اسکینر ضمن اینکه زوایای آشکار و پنهان این دستگاه فکری را بازخوانی می کند به دنبال پاسخ به این پرسش است که فقه مشروطه درون کدام زمینه های عملی و ایدیولوژیک متولد شده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد زمینه ایدیولوژیک آن را متون دینی از یک سو و مفاهیم سیاسی جدید از سوی دیگر شکل داده است. درباره زمینه عملی این دستگاه فکری نیز می توان به استبداد حاکمان قاجار و انقلاب مشروطه بعنوان دو عامل مهم یاد کرد.
    کلیدواژگان: فقه مشروطه، انقلاب مشروطه، ایران، دموکراسی
  • سمیه حمیدی*، احسان مزدخواه صفحات 185-212
    فرآیند توسعه در ایران با گذشت بیش از چهاردهه از عمر انقلاب همواره با دشوارگی روبه رو بوده است که این مسیله اساسا به دلیل عدم اجماع گفتمانی، تعارض میان نیرو های اجتماعی، حاکمیت نگرش های سیاسی در تدوین و اجرایی شدن توسعه ساخت یابی شده است. چالش های اقتصادی جامعه ایران مانند تورم افسارگسیخته، نرخ بالای بیکاری، کاهش ارزش پول ملی، شلختگی اقتصاد مالی - بانکی، وجود تحریم های گسترده اقتصادی، پیوند اقتصاد با متغییر های سیاسی و گسست میان نظام دانایی با حوزه توانایی دولت ها و ساخت قفس توسعه برای خود، بر عدم توفیق توسعه در ایران پساانقلاب اثرگذار بوده است. به همین منظور پرسش اصلی مقاله حاضر از این قرار است که چرخش های گفتمانی توسعه به چه صورت مانع توسعه ایران شده اند؟ بر این اساس فرض بنیادین این پژوهش علت این نایافتگی را ساخت قفس های توسعه، عدم اجماع و تبدیل شدن امر توسعه به امری آنتاگونیستی در دولت های پس از انقلاب از سال 1368 تا 1400 می داند. در همین چارچوب روش پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی با تاکید بر تلفیق نظریه ی چالمرز جانسون و اعجم اوغلو - رابینسون می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، فقدان توسعه، دولت، چرخش های گفتمانی، خروج از مسیر توسعه
  • خلیل الله سردارنیا*، اسماعیل کازرونی صفحات 213-236

    در این نوشتار، پرسش اصلی آن است که مهمترین دلایل اعتراضات کارگری در عسلویه و پیامدهای آن از نیمه دوم دهه 1390 به این سو چه بوده اند و مهمترین پیشنهادها برای نهادینه شدن مطالبه گری و جلوگیری از رادیکالیسم کارگری از منظر شاخص های مدل و نظریه حکمرانی خوب چیستند؟ یافته کلی این پژوهش میدانی با تکنیک مصاحبه ای از کارگران، فغالان کارگری و کارشناسان حاکی از جایگاه نخست مولفه های اقتصادی، جایگاه دوم مولفه های اجتماعی و فرهنگی و سپس جایگاه سوم مولفه های نهادی (نظارتی، اعتمادی، تنظیمی و غیره) به عنوان محرک ها یا ریشه های اعتراضات کارگری در عسلویه بود. البته در نزد کارشناسان به دلیل دانش تخصصی و اهمیت عوامل نهادی اهمیت مولفه های نهادی در ریشه یابی اعتراض ها و پیامدها در مقایسه با کارگران بالا بود. برخی از مهمترین پیامدهای این اعتراضات کارگری برای کشور عبارت بودند از: افزایش آسیب پذیری امنیت داخلی، کاهش اعتماد و ضعف مقبولیت عملکردی نهادهای حکومتی و تشکل های صنفی کارگری و اثرات سرایتی اعتراضات کارگری به مناطق مشابه . در پایان هم برای جلوگیری از رادیکالیسم کارگری و نهادمندسازی مطالبات آنها پیشنهادات کاربردی از منظر نظریه حکمرانی خوب ارایه شد.

    کلیدواژگان: اعتراض های کارگری، ریشه ها، پیامدها، نظریه حکمرانی خوب، عسلویه
|
  • Milad Lotfi *, Seyed Jalal Dehghani Firoozabadi Pages 11-34
    Regional integration is considered one of the most important international phenomena in the world, which has always had special theoretical literature in international relations and regional studies. Theories such as federalism, functionalism, neo-functionalism, communication theory, etc. are among the most important theories that specifically seek to explain how regional integration occurs in a specific region. "Practice turn" or "practice theory" is considered one of the latest theoretical achievements in international relations, which many researchers have tried to apply in regional integration studies. According to the main principles of this theoretical approach, international phenomena are analyzed in terms of international "actions". The specific and pluralistic ontology, epistemology, and methodology of this theoretical approach have made many researchers of European studies use it to analyze and investigate the integration in Europe. For this purpose, in the present article, we intend to describe this theoretical approach and apply it to European integration studies and its development. Therefore, the main question of this article is, how has practice theory influenced the development of integration studies in Europe? The findings of this paper show that studies based on practice theory have challenged the more traditional understanding and previous theoretical literature on the dynamics of European integration. In fact, practice theory has forced the new generation of European studies researchers to reconsider the main assumptions of the European Union and go beyond the ontology and methods related to the existing theories in international relations.
    Keywords: Regional integration, Practice theory, Europe, Everyday activities
  • Saeed Safi *, Ahmad Movassaghi Pages 35-56
    The present research tries to investigate and analyze the impact of identity-ideological and historical factors on the political status of Turkish Alevis in different time series with an analytical method and using qualitative data obtained from library sources. In the current research, the political position of the Alevis of Turkey is assumed as a dependent variable and a function of the independent variable of the identity and political history of the Alevis. The results of the present research show that the Alevis of Turkey have always been considered outsiders and others due to their distinct identity and beliefs by the government and the majority group, and have always been a marginal player and opposition to the governments and political power of Turkey, and for this reason, the way different Turkish governments have faced With the Alevis of this country in various time series, there has not been a serious and appreciable break, and various governments with different ideologies have always limited the Alevis because of their identity and have not allowed them to be seriously present in the political and power scene of Turkey, and from this Because we are witnessing a kind of historical tradition in the political and power scene of Turkey to restrict the Alevis.
    Keywords: Alevis of Turkey, political position, Alevi identity, political history of Alevis, politics, government of Turkey
  • Mohamad Radmard *, Adel Faryabi Pages 57-77
    Although theoretical modeling seeks to explain revolutions as possible as simple, they are amongst the most complicated human phenomena. Despite common features in terms of the beginning, procedure, and outcomes, revolutions differ considerably. Considering the similarities and differences between revolutions leads to understanding the contextual and intellectual characteristics, the agents, and the kind of mass activism in revolutions. There have been various divisions about revolutions. Samuel Huntington’s simple division about revolutions, i.e. the Western and the Eastern, has been paid attention to in reviewing Iran`s Islamic Revolution. He divides revolutions into two general types based on some particular characteristics. In which category does the Islamic revolution fall into this duality and how efficient is this modeling in formulating and analyzing the Islamic revolution? To respond to the question, the paper hypothesizes that Iran`s Islamic Revolution shows similarities to the Western type and fundamental differences with the Eastern type. Although in this analysis, the authors also criticize this modeling in the analysis of the Islamic Revolution. To explain the hypothesis, the paper conducts a comparative-historical method for analyzing the library-based data of the research.
    Keywords: Iran`s Islamic revolution, Western model of revolution, Eastern model of revolution, The nature of the regime, Revolutionary conflicts
  • Seyed Hamid Seyed Taghizadeh, Mahnaz Goodarzi * Pages 78-104

    Iran's public diplomacy towards modern Iraq has included several programs. However, Economic programs and initiatives are among the programs that have been addressed less independently. Therefore, the purpose of this article is explanation the economic programs in the iran's public diplomacy in modern Iraq. The main question was that "What is the place of economic programs in the I.R.Iran's public diplomacy in modern Iraq?" Research findings showed that “Although the economic programs have not had an independent position in the public diplomacy of the I.R.I in modern Iraq, but, Their full and independent application will serve the goals of public diplomacy, the vast capacities of resources, actors and economic activities.” At the same time that due to some cultural and political sensitivities in the Iraqi society and on the other hand the needs of this country's economy, more attention and use of economic programs that are less sensitive is a double importance and necessity for Iran's public diplomacy towards new Iraq will have. In this regard, some programs such as the use of the "tourism industry" and "developmental aid" are more well-known, which of course have a Shia approach to some extent, and also have been of interest as cultural and political programs. Dealing with these matters under the title of economic programs of public diplomacy plays an important role in the maximum use of these capacities; Because this creates the opportunity to implement more dimensions of these programs and activates more devices in this field.

    Keywords: Public Diplomacy, Economic resources, Economic programs, Islamic Republic of Iran, Modern Iraq
  • Morteza Alavian *, Hossein Doostmohammad Pages 105-125
    Political phenomena, including revolutions, are historical events that, like an organism, have stages of birth, adolescence and gaining experience, youth and strength, maturity and evolution. Iran's Islamic revolution of 1979, as the last link in the chain of revolutions of the 20th century, is in the middle of its fifth decade. This revolution went through its initial decades with many ups and downs and now it is at a critical stage in its history. Perhaps the most important challenge facing the Islamic revolution at this historical juncture is the amazing acceleration of changes and metamorphosis in the world and man. In the upcoming research, the researchers intend to answer this major question while using the descriptive/analytical approach in the framework of the theory of persuasion and cultural diplomacy, that in the new configuration of the world arena, the Islamic revolution will ensure survival, continuity of movement and achievement of its goals in the future perspective. What approach should be taken and which approach can be used to achieve these goals? The findings of the research indicate that the Islamic revolution can have 6 different images for the future by rethinking approaches and persuading public opinion, considering both internal and external levels. These hypothetical images are a function of using three ideological, pragmatic and civic approaches.
    Keywords: Islamic Revolution, Ideology, Pragmatism, civic approach
  • Ahmad Azizkhani * Pages 126-146
    The establishment of democratic political order has been the main concern of many human societies, especially in the contemporary world. But the emergence of democratic political models in the contemporary world should be considered from the western world. This fact has led to an idea that only can democracy models be realized in the context of Western culture. On this basis, non-western societies must either accept western culture or surrender to authoritarian regimes. The purpose of the upcoming research is to challenge these two assumptions and examine the possibility of presenting a native model of democratic political order in Islamic societies to help establish democratic values ​​in these societies while protecting native culture. This article aims to present a model called "interactive democracy" with descriptive-analytical method. The main finding of this article is that political agents in Islamic societies, by referring to the three elements of Islamic values, daily life as well as the others, and in a constant process of interaction between themselves (understanding), can extract the priorities of the society in an institutionalized process called the interactive democracy. The results of this research emphasize the possibility of local democratization, revival of Islamic identity and efficiency of Islamic societies. From this point of view, the interaction will be the gravity of Islamic democratic political order.
    Keywords: Democracy, Islam, Islamic democracy, interactive democracy, democratic thinking
  • Tayebeh Mohammadi Kia * Pages 147-163
    Farabi is considered the founder of philosophy in the Islamic world. This Iranian philosopher not only entered of Greek reason into the field of Muslim knowledge, but also entered the Iranian politics to the Islamic political system. In fact, Farabi's political thought has various sources. We should consider him as the inheritor of the presence of Platonic philosophy, Aristotelian reason, Iranian wisdom, Islamic knowledge, and Shiite teachings of his time. The aim of this study is recognizing and analyzing the presence and extension of Iranian wisdom in Farabi's political thought. Farabi describes thinking in the field of Iranian wisdom in ontology, epistemology, society and politics. His ontology is linked to Iranian wisdom by following the example of the series of angels and the connection of heaven and earth, and in the field of social life, it is an ideal format for his utopia. Furthermore, Farabi's epistemology, which ultimately leads to the supremacy of fantasy, has its roots in Iranian light based Imagination; The wisdom bridges the light of knowledge and awareness between the earth and the sky. In his thought, politics should establish a connection between the sky and the seal of God with the royal throne and the people of the society. These three components have Iranian origins.
    He considered Farabi's political thought in the style of royal governance and undeniable examples of Iranian wisdom.
    Keywords: Farabi, philosophy, Iranian Wisdom, Politics
  • Bahman Zarei *, Seyed Sadrodin Moosavi Pages 164-184
    The Constitutional Revolution in Iran is one of the most important events in Iran's contemporary history, which has had significant impacts on Iran's political and social contours and has resulted in important objectives and mental changes. In this revolution, the elites, including intellectuals and scholars, played a decisive role. Among the religious elites, a range of scholars with a positive and interactionist approach to the modern world, religiously justified the new political concepts that formed the foundations of the constitutional political system by taking advantage of the existing capacities in Shia political jurisprudence. They produced such a system of thought that can be referred to as constitutional jurisprudence or jurisprudence of democracy. By using Skinner's contextual hermeneutic method, while rereading the obvious and hidden aspects and layers of this intellectual system, the present research seeks to answer the following question: What were the practical and ideological contexts in which constitutional jurisprudence was born? The findings of the research show that its ideological background was shaped by religious texts, on the one hand, and, new political concepts, on the other hand. Regarding the practical contexts of this intellectual system, the tyranny of the Qajar rulers and the constitutional revolution can be mentioned as two important factors.
    Keywords: Constitutional jurisprudence, Constitutional Revolution, Iran, Democracy
  • Somaye Hamidi *, Ehsan Mozdkhah Pages 185-212
    The process of development in Iran has always faced challenges during the more than four decades since the revolution. This is essentially due to the absence of a consensus on development goals, conflicts among various social forces, and the prevalence of political ideologies in the design and implementation of development policies. The economic challenges facing Iranian society, such as soaring inflation, high unemployment rates, the devaluation of the national currency, the fragility of the financial-banking system, extensive economic sanctions, the interdependence between the economy and political variables, the gap between knowledge-based systems and government capacity, and the creation of a development trap, have significantly hampered the success of development in post-revolutionary Iran. The main inquiry of this article is in what ways have shifts in the discourse of development impeded progress in Iran? Therefore, the fundamental hypothesis of this research is that the cause of this failure is the creation of development traps, lack of consensus, and the transformation of development into an antagonistic issue in post-revolutionary governments from 1989 to 2021. Within this framework, the research methodology is descriptive-analytical, with an emphasis on integrating the theories of Chambers Johnson and Ajam-Oghlo and Robinson.
    Keywords: Underdevelopment, lack of development, Stets, shifts in discourse, deviation from the path of development
  • Khalil Sardarnia *, Esmaeil Kazerouni Pages 213-236

    In this article, the main question is what were the most important reasons for labor protests in Asaluyeh and its consequences from the second half of the 2010s onwards, and the most important suggestions for institutionalizing demands and preventing labor radicalism from the perspective of model indicators and governance theory. what are good The general finding of this field research with the interview technique of workers, workers and experts indicates the first place of economic components, the second place of social and cultural components and then the third place of institutional components (supervisory, trust, regulatory, etc.) as drivers. or the roots of the labor protests were in Asalouye. Of course, in the eyes of experts, due to their specialized knowledge and the importance of institutional factors, the importance of institutional components in rooting protests and consequences was high compared to workers. Some of the most important consequences of these labor protests for the country were: increasing the vulnerability of internal security, decreasing trust and weak acceptability of government institutions and labor unions, and the contagion effects of labor protests to similar areas. In the end, to prevent labor radicalism and institutionalize their demands, practical suggestions were presented from the perspective of good governance theory.

    Keywords: labor protests, roots, Consequences, theory of good governance, Asalouye