فهرست مطالب

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله ماقبل، رضا موحدی، کریم نادری مهدیی، علیرضا غضنفری صفحات 1-14
    این مطالعه با هدف بررسی راهکارهای توسعه و تقویت کسب و کارهای الکترونیکی در بخش کشاورزی انجام شده است. این تحقیق از نوع کاربردی و روش تحقیق نیز پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق را مدیران 21 کارخانه و شرکت بسته بندی، تولیدی و توزیعی که در عرصه کسب و کارهای الکترونیکی کشاورزی در استان آذربایجان شرقی فعال هستند، تشکیل می دهد. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای می باشد که روایی آن بر اساس نظر جمعی از متخصصان تایید و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ (92/0= α ) محاسبه گردید. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و مدل معادلات ساختاری، راهکارهای توسعه و تقویت کسب و کارهای الکترونیکی در بخش کشاورزی در 5 عامل دسته بندی شدند. عامل اول با نام راهکارهای ترویجی با تبیین 54/18 درصد از واریانس به عنوان مهم ترین عامل معرفی شد. عوامل بعدی به نام های راهکارهای قانونی، فنی، دانشگاهی و فرهنگی دسته بندی شدند که در مجموع 89/69 درصد از واریانس را تبیین نمودند. بر اساس نتایج بدست آمده پیشنهادهایی برای توسعه و تقویت کسب و کارهای الکترونیکی در بخش کشاورزی استان آذربایجان شرقی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه، کسب و کار الکترونیکی، کشاورزی، تحلیل عاملی
  • جهانگیر یداللهی فارسی، غلامحسین حسینی نیا، مژده اسداللهی شاد صفحات 15-24
    ارزیابی مناسب فرصت های کارآفرینی می تواند به بالا رفتن احتمال موفقیت کسب و کار و سهل انگاری در این فرآیند می تواند به شکست آن بیانجامد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی معیار های اثر گذار بر ارزیابی فرصت های کارآفرینی در صنایع غذایی ارگانیک و تعیین میزان اهمیت هر یک از این عوامل در تصمیم گیری نهایی است. جامعه آماری تحقیق شامل کارآفرینان صنایع غذایی ارگانیک در استان های گلستان، اصفهان، مرکزی، خراسان رضوی و گیلان در سال 1392 بوده که با توجه به جدول کرجسی و مورگان 16 نفر از آنها از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه استاندارد، ابزار گردآوری داده ها بوده که روایی صوری آن بر اساس نظر جمعی از متخصصان و پایایی آن نیز از طریق محاسبه نرخ ناسازگاری (برابر 08/0) تایید شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که معیار صنعت و بازار مهم ترین معیار در ارزیابی فرصت های کار آفرینی بوده و معیارهای صنعت و بازار ارگانیک، ویژگی های کارآفرین، ویژگی های تیم کارآفرین، مالی و فنی به ترتیب در درجه ی اهمیت بعدی قرار دارند. چارچوب ارائه شده در این پژوهش که بیانگر معیارهای موثر بر ارزیابی فرصت های کارآفرینی است، راهنمایی برای تحقیقات پیمایشی آتی تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: فرصت کارآفرینی، ارزیابی فرصت، صنعت غذایی ارگانیک، ساختار سلسله مراتبی
  • زینب شریفی، فاطمه سورانی، مصطفی احمدوند صفحات 25-39
    هدف کلی این پژوهش، سنجش سطح روحیه کارآفرینی دانشجویان کشاورزی در دانشگاه یاسوج می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی دانشجویان سال اول و آخر دانشکده کشاورزی بود که در سال تحصیلی 92-1391 در دانشگاه یاسوج مشغول به تحصیل بودند. از این میان، تعداد 207 نفر با استفاده از فرمول نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسش نامه ی ساخت محقق بود که روایی آن بر اساس دیدگاه کارشناسان و متخصصان و پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. یافته های تحقیق نشان داد که 4/75 درصد دانشجویان از لحاظ روحیه کارآفرینی در سطح متوسطی قرار داشتند. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در روحیه کارآفرینی دانشجویان دختر و پسر وجود نداشت. مقایسه میانگین وضعیت خصیصه های کارآفرینی (آزمون t ) نشان داد تنها در خصیصه تحمل ابهام تفاوت معنی داری بین دانشجویان دختر و پسر مشاهده گردید. افزون بر این، بین دانشجویان سال اول و آخر و نیز دانشجویان رشته های مختلف از نظر خصیصه های روحیه کارآفرینی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. این یافته حاکی از آن است که آموزش های دانشگاه نتوانسته منجر به بهبود روحیه کارآفرینی دانشجویان شود. بنابراین، پیشنهاد می گردد، ارتباط بیشتری بین دانشگاه و مراکز کارآفرینی برقرار شود و در حین طراحی و ارائه برنامه های درسی، پرورش روحیه کارآفرینی مورد توجه قرار گیرد. علاوه بر این، به جنبه های عملی دروس و نیز مطابقت محتوای مطالب نظری دانشگاه ها با آنچه در محیط کسب و کار وجود دارد، بیشتر توجه شود.
    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، خصیصه های کارآفرینی، دانشجویان، کشاورزی، یاسوج
  • وحید واحدی، سیدعلی حسینی یکانی صفحات 40-49
    با توجه به اهمیت آموزش و همچنین پرورش نیروی کار نیمه ماهر جهت کار در بخش های مختلف تولیدی و خدماتی و همین طور انجام تحقیقات علمی قبل و بعد از برگزاری دوره های مذکور جهت نیاز سنجی و مشخص سازی عمکرد آموزش های ارائه شده، بایستی گفت که هدف این پژوهش ارزیابی میزان کارآیی کارآفرینی آموزش های تخصصی کشاورزی در سازمان آموزش فنی و حرفه ای در زمینه درآمدزایی با توجه به استانداردهای سازمان بین المللی کار است. جهت انجام این ارزیابی، اطلاعات مربوط به چهار متغیر میزان درآمد کسب شده، نمرات ارزشیابی نهایی، تعداد دفعات مراجعه برای دریافت مشاوره و میزان وام دریافتی یک نمونه 100 نفره از دانش آموختگان رشته های گوناگون کشاورزی مرکز آموزش فنی و حرفه ای شهرستان بابلسر طی سال های 1389 و 1390 جمع آوری گردید و پس از میانگین گیری مورد استفاده قرار گرفت . در مرحله اول شدت و جهت اثرپذیری میزان درآمد دانش آموختگان از سه متغیر مستقل مورد نظر در قالب برآورد ضرائب یک رگرسیون خطی اندازه گیری گردید و در مرحله بعد رابطه بین این سه متغیر مستقل و کارآیی کارآموزان در چهارچوب روش تحلیل فراگیر داده ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل حاکی از آن است که علی رغم اثر مثبت و معنی دار سه متغیر نمرات ارزشیابی نهایی، تعداد دفعات مراجعه برای دریافت مشاوره و همچنین میزان وام دریافتی بر درآمد کسب شده دانش آموختگان مرکز فنی و حرفه ای بابلسر، امکان بهره گیری بهتر از این سه عامل به میزان زیادی وجود دارد. بنابراین، بایستی برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های موثری در این زمینه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، مرکز آموزش فنی و حرفه ای، کارآیی، تحلیل فراگیر داده ها، بابلسر
  • عنایت عباسی، لطیف محمدزاده، همایون فرهادیان صفحات 50-68
    در این مطالعه میزان تاثیر درس کارآفرینی بر تقویت روحیه و ایجاد مهارت های کارآفرینانه دانشجویان مرکز آموزش کشاورزی شهرستان میاندوآب بررسی شده است. تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تحقیق فراگیران مرکز آموزش کشاورزی شهرستان میاندوآب بودند که درس کارآفرینی را با ارزش سه واحد درسی گذرانده اند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی برآورد شد. به این منظور تعداد 178 پرسشنامه تکثیر و بین افراد نمونه توزیع شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن به تایید اساتید دانشگاه تربیت مدرس رسید. پایایی پرسشنامه در مرحله پیش آزمون برای قسمت های مختلف بین 60/0 تا 85/0 محاسبه شد. بر اساس نتایج حاصله، بین روحیه و مهارت کارآفرینانه دانشجویان قبل و بعد از گذراندن درس کارآفرینی تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای مقطع تحصیلی، سابقه شرکت در دوره های آموزشی و محل زندگی مهم ترین عوامل تاثیرگذار هستند. در مجموع 8/36 درصد از تغییرات توانمندی های کارآفرینانه دانشجویان را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: روحیه ی کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، خلاقیت، استقلال طلبی، کنترل درونی، ریسک پذیری
  • محمد مهدی مردانشاهی، علی اکبر آقاجانی افروزی صفحات 69-82
    افزایش تعداد دانشجویان دختر در دانشگاه ها، نقش ویژگی های کارآفرینی در اشتغال دانش آموختگان و همچنین اهمیت بخش کشاورزی و پیامدهای ناشی از بی توجهی به آن ها باعث شده است تا این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های کارآفرینانه دانشجویان دختر رشته کشاورزی صورت بگیرد. جامعه آماری این پژوهش (1780 نفر دختر) می باشند که به روش تصادفی 336 نفر نمونه انتخاب شدند. پس از انجام آزمون همبستگی و آزمون t ، نتایج نشان می دهد که اغلب دانشجویان به جز ویژگی تحمل ابهام در دیگر ویژگی های کارآفرینانه شامل، ریسک پذیری، سلاست فکری، عمل گرایی، کانون کنترل، نیاز به موفقیت، رویاپردازی و چالش طلبی شرایط مطلوبی نداشتند. از نظر جنسیت بین پسر ها و دختر های دانشجو، در ویژگی های عمل گرایی، نیاز به موفقیت، تحمل ابهام، چالش طلبی، رویاپردازی و در نهایت کارآفرینی اختلاف معنی داری وجود ندارد. اما در ویژگی های ریسک پذیری، سلاست فکری، کانون کنترل بین دانشجویان پسر و دختر اختلاف معنی داری وجود دارد. از نظر ویژگی فردی، بین نوع دیپلم و ویژگی های ریسک پذیری، نیاز به موفقیت، سلاست فکری، تحمل ابهام و همچنین کارآفرینی رابطه ای معنی دار وجود دارد. نوع شغل پدر به جز ریسک پذیری، با هیچ یک از ویژگی ها رابطه ندارد، داشتن تخصص نیز با تحمل ابهام، سابقه راه اندازی کسب و کار و تمایل به راه اندازی کسب و کار رابطه ای معنی داری دارد. از سوی دیگر بین دانشجویان سال اول و سال چهارم، در کارآفرینی و هیچ یک از ویژگی ها اختلاف معنی داری وجود ندارد. مجموع نتایج ضرورت برنامه ریزی برای تقویت این ویژگی ها را با توجه اهمیت کارآفرینی و گرایش روزافزون زنان به تحصیلات دانشگاهی و همچنین نقش راهبردی کشاورزی در استقلال و رفاه اجتماعی، نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ویژگی فردی، ویژگی کارآفرینانه، جنسیت، رشته کشاورزی
  • محمد صادق ابراهیمی، سید احمد خاتون آبادی، ندا بنی اسد صفحات 83-92
    یکی از عوامل موثر در توسعه روستایی، کارآفرینی است. کارآفرینی فرآیند ارتقاء فن آوری با ایجاد یک کسب و کار یا سازمان جدید است توسعه کارآفرینی در روستاهای شهرستان کرمان به کندی صورت می گیرد. از این جهت، این پژوهش به بررسی مولفه های توسعه کارآفرینی روستایی در روستاهای شهرستان کرمان می پردازد. روش تحقیق کتابخانه ای و میدانی بوده و پس از تعیین شاخص ها و متغیرهای تحقیق از طریق پرسشنامه، داده های آماری لازم جمع آوری شدند. اعتبار صوری پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصان و اعتبار عاملی مولفه ها با استفاده از تحلیل عاملی و ضریب KMO محاسبه که مقدار آن 67/0 به دست آمد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (88/0) محاسبه گردید. جامعه آماری تحقیق، 150 نفر از کارآفرینان روستایی شهرستان کرمان بودند که با استفاده از روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کارآفرینان عموما جوان بودند و میزان متغیر کارآفرینی در بین افراد در حد متوسط به بالا بوده و بیشتر آنها فاقد تحصیلات دانشگاهی می باشند و از نظر متغیر کارآفرینی بالاتر از حد متوسط بوده است و به لحاظ مولفه های کارآفرینی به ترتیب بهترین وضعیت مربوط به مولفه های روانشناختی، مهارتی، فردی و زیرساختی می باشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، عوامل موثر، زیرساخت، توسعه روستایی، شهرستان کرمان
|
  • R. Maghabl, R. Movahedi, K. Naderi, Ar Ghazanfari Pages 1-14
    This study has been established with an aim to find the solutions for developing and strengthening internet businesses in agricultural sector. The study has used an applied research type through a surveying methodology. The statistical population consisted of 21 managers of manufacturing, packaging and distribution factories and companies who were active in the agricultural internet businesses in​​ East Azerbaijan province. The research tool was a questionnaire which was validated by a panel of experts and its reliability was calculated by using Chronbach alpha test (α= 0.92). Exploratory and confirmatory factor analysis methods and structural equation modeling used to five the solutions for developing and strengthening agricultural internet businesses. The results showed five grouped factors in this regard. The first factor namely extension solutions with 18.54 percent of variance was the most important factor. The items named legal, technical, academic and cultural solutions were the next factors that determined 69.89 percent of variance summative. Based on the results, some recommendations were drawn for the development of internet businesses in the agricultural sector of east Azerbaijan Province.
    Keywords: Development, Internet business, Agriculture, Factor Analysis
  • J. Yadolahifarsi, Gh H. Hoseininiya, M. Asadolahishad Pages 15-24
    Correct evaluation of entrepreneurial opportunities could enhance the likelihood of success and neglecting of this process could cause business failure. This study seeks to identify what are the significant factors in the evaluation of business opportunities in organic food industry and what is the degree of the importance of each factor. The research statistical populations were entrepreneurs of organic food industry in Golestan, Isfahan, Markazi, Gilan and Khorasan in 2013, that 16 of them selected based on Krejcie and Morgan tables. The most important tool of data collection was the standard questionnaire, whose validity was confirmed by specialists and its reliability was computed using Inconsistency ratio (0.08), which shows its reliability. The results indicated that evaluation of the business opportunities in organic foods sector include five factors and thirty-two sub factors. The most important factor is market and the organic segment, characteristics of the entrepreneur, financial, investment and technology, are prioritized respectively. The proposed framework in this paper which indicates the main criteria on evaluating entrepreneurial opportunities is a good reference for future survey researches.
    Keywords: Entrepreneurial Opportunity, Opportunity Assessment, Organic Food Industry, Analytic Hierarchy Process
  • Z. Sharif, F. Sorani, M. Ahmadvand Pages 25-39
    The aim of this research is to investigate the level of entrepreneurship morale of agricultural students in Yasouj University. The statistical population of this study consisted of all freshman and senior agricultural students who were studying at Yasouj University in 2012- 2013 semesters . Accordingly, 207 students were selected by using stratified random sampling formula. Data collected through researcher-made questionnaire the validity of which was approved through expert's views and its r eliability was confirmed by Cronbach-Alpha coefficient. The findings of the research showed that 75.4% of students were at average level of entrepreneurship morale. Also the result indicated that there was no significant difference between male and female students in their level of entrepreneurship morale. The comparing means of characteristics of entrepreneurship (t-test) revealed that there was significant difference between male and female students in their level of ambiguity tolerance. In addition, there was no significant difference between freshman and senior students and students of different fields in terms of characteristics of entrepreneurship morale. This finding suggests that the university trainings could not lead to an increase of entrepreneurial morale in students. Therefore, it is suggested that more communication established among the university and centers of entrepreneurship and nurture of the entrepreneurial morale should be considered during the design and presentation of educational programs. Furthermore, it should be more attentive to the practical aspects of lessons as well as the theoretical materials content in accordance with what there is in the facts and action.
    Keywords: Entrepreneurship morale, Entrepreneurship characteristics, Agricultural students, Yasouj
  • V. Vahedi, A. Hoseiiniyekani Pages 40-49
    According to importance of education and training of semi-skilled labors for employing in various production and services sectors and also importance of pre and post researches on performance of such training, this research aimed to evaluate the entrepreneurship of agricultural specialized training in the technical and vocational training organization according to the standards of the International Labor organization. To conduct this evaluation, the data related to the earned income, the final evaluation scores, number of visits for advice and the received loans of a sample of 100 graduates of various branches of agricultural sciences from technical and vocational training center of Babolsar during 1389 and 1390 were collected and after averaging was used. In the first stage, the affecting intensity and direction of graduate's income from three mentioned independent variables using a linear regression was measured and in the next stage the relationship among these three independent variables and the efficiency of graduates in a Data Envelopment Analysis framework was evaluated. The results of this study indicates that despite of a positive and significant effect of three variables of the final evaluation scores, number of visits for advice and the received loans on the earned income of the technical and vocational training center of Babolsar, the performance of these three variables can be increased. Therefore, some more effective planning and policy makings are required.
    Keywords: Agricultural Entrepreneurship, Technical, Vocational Training Center, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Babolsar
  • E. Abbasi, L. Mohamadzade, H. Farhadiyan Pages 50-68
    The purpose of research was to investigate influencing of entrepreneurship education on entrepreneurial spirit and skills of the students in Miandoab agricultural education center. This study was descriptive-correlation research and used survey method. The statistical population of the study consisted of all students in Miandoab educational center who have passed the entrepreneurship 3-credit course. Using Krejcie and Morgan’s table and proportional stratified random sampling technique, 178 students selected as research sample. The validity of the questionnaire was verified through the judgment of a panel of academic staffs in Tarbiat Modares University. To assess the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha coefficients calculated for the main scales of the questionnaire (0.60 to 0.85). Based on the results, there were significant differences between entrepreneurial spirit and skills before and after passing the entrepreneurship course. In other words, entrepreneurship education has caused improvement in entrepreneurial sprit and skills of the students. The results of multivariate regression analysis indicated that 36.8 percent (R2­= 0.368) of the variability in education level and location and previous experience of the entrepreneurship capabilities.
    Keywords: Entrepreneurial Spirit, Entrepreneurial education, Creativity, Autonomy, Internal Control, Risk Taking
  • Mm Moradshahi, Aa Aghajanuafruzi Pages 69-82
    Increase the number of female students in the universities, the role of entrepreneurial characteristics on the employment of graduates, as well as the importance of agriculture and consequences of disregarding its, has led to evaluation the entrepreneurial characteristics of girl agricultural students in this study. The population of this study randomized is 1780 and 336 female subjects were selected . After the test, correlation test and t, the results show that most students (apart from the characteristics of ambiguity tolerance) in the risk-taking, thought fluid, activism, internal control, need for achievement, challenge and visionary are not an ideal condition. There is a significant difference between male and female students in characteristics: activism, need for achievement, tolerance for ambiguity, challenge, visionary and entrepreneurship. But there is a significant difference between male and female students in the characteristics: thought fluid, internal control and risk-taking. In terms of individual characteristics, there is a significant relationship between the type of diploma and risk-taking, need for achievement, thought fluid, ambiguity tolerance and entrepreneurship. But the father’s job is not relationship with any of the characteristics except risk-taking. There is relationship between skill and experience in business, tolerance for ambiguity, Tendency to start business relationship. There is no significant difference in any of the entrepreneurship features between first year and fourth year students. These results show that the need to plan for increasing entrepreneurial characteristics of women in higher education due to the strategic role of agriculture in independence and welfare.
    Keywords: Entrepreneurship, Personal characteristics, Entrepreneurial characteristics, Gender, Agricultural
  • Ms Ebrahimi, A. Khatonabadi, N. Baniasad Pages 83-92
    Entrepreneurship is one of the effective factors in rural development. Entrepreneurial is the process of upgrading the technology by creating a new business or organization The process of rural entrepreneurship in villages of Kerman Township takes place slowly. Therefore, this study investigates rural entrepreneurship development components. Research method is library and field work. After defining the indexes and variables of the research through a questionnaire, the necessary statistical data are gathered. Face validity of the questionnaire is obtained using the supervisor professors’ opinions and structural validity is obtained using factor analysis and KMO coefficient, whose amount was 0.67. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach Alpha Coefficient whose amount was 0.88. The sample population was estimated 150 entrepreneurship people. Results of research showed that entrepreneurs are generally young. The results of the study showed that the entrepreneurship among the entrepreneur was the average level and also education level in entrepreneur was lower than the level of higher education. Results of research showed that the component of entrepreneurial related: psychological, skills, personal and infrastructure factors were important respectively.
    Keywords: Rural Entrepreneurship, Factors, Infrastructure, Rural Development, Kerman Township