فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/31
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید نصرالله ابراهیمی، مونا آقاسیدجعفر کشفی* صفحات 1-22

    پروژه های بالادستی نفت و گاز آثار متعددی بر منابع زیست محیطی، حیات اجتماعی و بهداشتی انسان ها و نیز مسائل ایمنی و امنیتی دارند که بایستی پیش از صدور مجوز اجرای یک پروژه، شناسایی و ارزیابی شوند تا اطمینان حاصل گردد که کلیه پیش بینی های لازم در خصوص نحوه مدیریت پیامدها به منظور آمادگی لازم برای جلوگیری، کنترل و کاهش آثار زیان بار احتمالی ناشی از اجرای یک پروژه انجام شده است. ضروری است شناسایی پیامدها و ارزیابی آن ها همه دوره حیات یک پروژه و پس از آن را نیز پوشش دهد. نظرخواهی از عموم مردم در جریان تهیه گزارش شناسایی و ارزیابی، به گروه های ذی نفع همچون مردم محلی، فرصت مشارکت و ارائه نظریات خود و نیز نظارت بر اجرای صحیح گزارش ارزیابی را می دهد. تکلیف شرکت های خارجی به تهیه چنین گزارشی، از قانون و قرارداد نشئت می گیرد که با مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکت ها همسو است.

    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، جوامع محلی، خدمات بالادستی نفت و گاز، شناسایی و ارزیابی پیامدها، قوانین و استانداردها
  • مریم احمدی نژاد*، یاسر امین الرعایا، محمود گنج بخش صفحات 23-52
    روزگاری«برده داری» به عنوان یک ارزش آن چنان در تمامی جنبه های زندگی انسان و شئونات اخلاقی، فرهنگی و اقتصادی جامعه انسانی رسوخ کرده بود که انکار آن غیرممکن به نظر می رسید، ولی در فراز و نشیب حرکت بشر به سوی تکریم انسان و پذیرش حقوق بشر، به تدریج این سنت غلط نه تنها به یک عمل غیرقانونی تبدیل شد، بلکه جامعه جهانی در سایه حقوق بین الملل «حق به بردگی کشیده نشدن» را در بالاترین سطوح قواعد بین المللی مستقر در عرف بین المللی و معاهدات بین المللی حقوق بشری پذیرفت و این درحالی است که امروزه جرم مرکبی با عنوان «قاچاق انسان» در جوامع بشری شایع شده که به عنوان نوع مدرنی از برده داری نظر محافل حقوقی بین المللی را به خود جلب کرده است؛ چراکه در این چارچوب انسان ها همچون کالایی که فاقد موضوعیت حقوقی هستند، شمرده می شوند و به سخن دیگر بردگانی بیش نیستند. این جنایت بین المللی که بیشتر در خصوص زنان و کودکان اعمال می شود، به یکی از معضلات جامعه جهانی تبدیل شده است. در این میان، برای تبیین مسئله چالشی برده داری در اندیشه اسلامی، تلاش شده است تا در خلال مباحث ارائه شده، دیدگاه اسلام شیعی در خصوص مسائل مطرح شده تحلیل و بررسی شود.
    کلیدواژگان: اسلام، برده داری، حقوق بین الملل، زنان و کودکان، قاچاق انسان
  • منصور امینی، حمید میری* صفحات 53-76
    دستور پرداخت به دو صورت می تواند سند تجاری (قابل انتقال) به شمار آید؛ یا بر پایه عرف و قانون، سند نوینی قلمداد شود و یا در چارچوب یکی از اسناد شناخته شده در آید. در حالت نخست، در حقوق ایران برخلاف کامن لا نمی توان به پیدایش سند تجاری نوین از سوی عرف باور داشت، زیرا برخی از قواعد ویژه این گونه اسناد خلاف اصول فراگیر و حقوق اشخاص ثالث است و تنها قانون توانایی زیرپا گذاشتن آن ها را دارد. در حالت دوم، آفرینش سند باید با نام نوینی و با عنوان معین و بیان شرایط، ویژگی ها و پیامدهای آن همراه باشد. اگرچه در مقررات مربوط، همانند قانون بازرگانی یکنواخت امریکا یا دستورالعمل صدور دستور پرداخت و انتقال وجه، به بیان شرایط و آثار دستور پرداخته شده، با این حال، ازآنجا که قابلیت انتقال، ویژگی بنیادین سند قابل انتقال قلمداد شده و این درحالی است که نه عرف و نه قانون، به دستور پرداخت چنین ویژگی ای نمی بخشد، در کامن لا، این دستور، سند قابل انتقال مشخصی خوانده نشده است. در برابر، در حقوق ما، در نگاه دستورالعمل یاد شده، دستور پرداخت سندی با نام و دارای شرایط و پیامدهای ویژه است. تعهد آن منجز است و متعهد، یعنی بانک، پس از صدور و پذیرش، در هر حال، پایبند به انجام آن است که اصل عدم توجه به ایرادات را به یاد می آورد. با این همه، به دلیل برخی پیامدها، سند تجاری دانستن آن با چالش برجسته ای روبروست.
    کلیدواژگان: انتقال اعتبار، انتقال بدهی، سند، قابلیت انتقال، قبض
  • لعیا جنیدی، رضا مسعودی* صفحات 77-95
    استفاده روزافزون و فراگیر از اینترنت و فضای مجازی، داوری تجاری بین المللی را نیز متاثر ساخته است. امروزه توافقنامه های داوری به جای فرم های سنتی که معمولا شامل نسخه های کاغذی چاپی یا خطی با امضای طرفین است، بیشتر با استفاده از وسایل مدرن ارتباطات الکترونیکی مانند اینترنت منعقد می شوند. این درحالی است که چارچوب های قانونی مرتبط با چنین توافقنامه هایی، به ویژه کنوانسیون (1958م) نیویورک، در سال های پیش از فراگیر شدن اینترنت تصویب و تثبیت شده ا ند. بنابراین، این پرسش به وجود می آید که آیا می توان توافقنامه داوری را که با استفاده از ایمیل یا پر کردن یک فرم الکترونیکی موجود در یک وب سایت منعقد شده است، تحت قوانین مورد بحث جای داد و معتبر دانست. ارائه راهکاری معقول در این خصوص اصولا به پاسخ این پرسش مهم بستگی دارد که آیا تجهیزات الکترونیکی می تواند شرط «مکتوب بودن» (written form) را که به عنوان یکی از اصلی ترین شروط مطرح شده و در بیشتر قوانین برای معتبر دانستن یک توافقنامه داوری درنظر گرفته شده است، تامین کند. نگارندگان در قسمت اول مقاله برآن اند تا با ذکر اهداف حقوقی گنجاندن «شرط مکتوب بودن» در کنوانسیون نیویورک و استفاده از تعاریف موجود در قوانین داوری تجاری کشورهای مختلف به این پرسش پاسخ داده، به تحلیل کارکردگرایانه موضوع بپردازند. در بخش دوم سعی شده است تا با ترکیب قوانین موخر با استدلال های بخش نخست، به استحکام این پشتوانه حقوقی برای توافقنامه های الکترونیکی غنای بیشتری بخشیده، با توجه به فراگیر شدن این پدیده در عصر حاضر، بستر حقوقی امنی برای استفاده کنندگان از این گونه توافقنامه ها ترسیم نمایند.
    کلیدواژگان: اسناد الکترونیکی، توافقنامه الکترونیکی داوری، داوری، قابلیت استناد، مکتوب بودن
  • سید پدرام خندانی* صفحات 97-122
    قراردادها و وقایع حقوقی از مهم ترین منابع ایجاد تعهد هستند، ولی نباید شبه قراردادها را از یاد برد که به بیان ماده 1371 قانون مدنی فرانسه، صرفا اعمال ارادی انسان است که موجب ایجاد تعهد یک شخص در برابر دیگری و گاهی هم موجب ایجاد تعهدات متقابل میان دو طرف می شود. در حقوق مدنی فرانسه «اداره فضولی امور دیگری» اعم ازامور مالی و غیر آن، از مصادیق شبه قراردادها است. حقوق انگلستان در عین تفاوت های زیادی که با نظام حقوقی فرانسه دارد، با نهاد یا تاسیس حقوقی اداره فضولی امور دیگران بیگانه نیست و آن را در ردیف شبه قرارداد جای داده و مقررات متعددی در این زمینه اختصاص داده است. در راستای ایجاد مقررات یکنواخت حقوقی به خصوص مسئله تحقیق حاضر، کوشش هایی در سطح اتحادیه اروپایی صورت گرفته و تا تبدیل آن به طرح قانون مدنی اتحادیه اروپایی در حال پیگیری است. مداخله در امور دیگران در فرض وجود ولایت، وصایت یا نمایندگی امکان دارد، وگرنه در خصوص اموال، از مصادیق اثبات ید بر مال غیر، بدون مجوز بوده و آثار و احکام غصب بر آن حاکم است. تنها در موارد اضطراری نظیر غیبت، حجر مالک و دسترسی نداشتن به او یا نماینده قانونی نامبرده است که مداخله خیرخواهانه و مفید برای حفظ منافع وی ضرورت قانونی پیدا می کند. با آنکه نظام های حقوقی مورد مطالعه و مقررات اتحادیه اروپایی هر کدام مبانی حقوقی متفاوتی را در توجیه اداره فضولی برگزیده اند و نظر به اینکه در مقام تعهدات ناشی از مداخله در امور دیگری بیشتر به بیان استحقاق اداره کننده نسبت به هزینه های مصروف پرداخته اند، اما پرداختن به فرض امکان دریافت اجرت اعمال انجام شده و خسارات وارده از مالک و نیز نقش اهلیت در امر اداره، درخور تامل است.
    کلیدواژگان: امور غیر، اداره فضولی، غایب، صغیر، ضرورت
  • عبادالله رستمی چلکاسری *، متین بازیار صفحات 123-139
    نظریه همکاری طرفین دعوا و دادرس در حل و فصل اختلافات از مباحث جدید آیین دادرسی مدنی است که در چند سال اخیر از سوی یکی از استادان مطرح شده است. نظریه همکاری به معنای اجرای قانون تعریف شده است. به عبارت دیگر، طرفین و دادرس در حل و فصل اختلاف با یکدیگر مشارکت می کنند. اگرچه در برخی از قوانین جدید، نظریه یادشده به صورت پراکنده مشاهده می شود، اما این نظریه در آیین دادرسی مدنی فراملی مصوب 2004م شالوده اصلی را تشکیل می دهد و نمود اصلی را دارد. با بررسی قوانین کشور، این نتیجه یافت می شود که نظریه همکاری، هرچند در پاره ای مواد دیده می شود، این امر به معنای به کارگیری نظریه همکاری در نظام حقوقی نخواهد بود و نظام حقوقی ما دارای این نظریه نوین در آیین دادرسی نیست. پس از مطالعه موردی قانون آیین دادرسی مدنی فرانسه، اصول آیین دادرسی مدنی فراملی، و قوانین ایران، می توان گفت که نظریه همکاری، نظریه ای صحیح و مقبول است و می توان آن را در برخی باب ها ازجمله در تعیین صلاحیت محلی دادگاه، تعیین زمان جلسات، داوری، صلح و سازش، نحوه ابلاغ اوراق، شیوه اداره جلسه دادرسی و غیره اعمال کرد.
    کلیدواژگان: آیین دادرسی مدنی ایران، آیین دادرسی مدنی فراملی، آیین دادرسی مدنی فرانسه، نظریه همکاری طرفین دعوا و دادرس
  • ولی رستمی*، معصومه عامری صفحات 141-161
    شهرداری به عنوان یکی از مهم ترین عناصر مدیریت شهری می تواند نقشی تاثیر گذار در ارائه خدمات عمومی و اداره پاره ای از امور محلی داشته باشد. نقش نهاد شهرداری در جریان مدیریت شهری درجات مختلفی دارد که از حاکمیت تام تا ایفای نقش های کم اهمیت متغیر است. درجه اهمیت و جایگاه شهرداری را قوانین و مقررات موضوعه نظام حقوقی تببین می کنند. در نظام حقوقی ایران، قانون شهرداری مصوب 1334ش قانون معیار است که باوجود رشد و آگاهی سیاسی و مدنی شهروندان، با نسخ مواد متعددی از آن، رویکردی واپس گرایانه اعمال شده، به این نحو که اساسی ترین وظایف و اختیارات شهرداری از آن ستانده و به دولت واگذار شده است که نتیجه آن مشارکت حداقلی شهروندان در اداره امور محلی خویش است. در فرانسه از دهه های پیشین واسپاری وظایف از دولت به شهرداری به جدیت پیگیری شده و درنهایت قوانین ویژه ای برای این نهاد مهم تقنین یافته است. قانون موسوم به تمرکززدایی مصوب 2 مارس 1982 و قانون عمومی جوامع سرزمینی، جایگاه شهرداری را به مهم ترین و موثرترین نهاد مدیریت شهری ارتقا داده اند. مدیریت واحد شهری در این نظام با محوریت شهرداری در جریان است. به نظر می رسد نگاه نظام به شهرداری برگرفته از دیدگاه حکومت نسبت به شهروندان است. مهم ترین هدف پژوهش حاضر، تبیین جایگاه، وظایف، مسئولیت ها و اختیارات شهرداری ها به عنوان نهادهای رسمی مورد اشاره در دو نظام حقوقی ایران و فرانسه که از حیث نظام اداری از مشابهت زیادی برخوردارند و بررسی تفاوت های موجود و بهره وری از راهکارها و تجربیات نظام حقوقی فرانسه در باب شهرداری برای ارتقای جایگاه و موقعیت شهرداری ها در ایران است.
    کلیدواژگان: جایگاه شهرداری، حکومت محلی، شهردار، شهرداری، وظایف شهرداری
  • بهزاد رضوی فرد*، حسین قربان زاده صفحات 163-176
    اعتقاد به لزوم جاری شدن عدالت در جریان رسیدگی های کیفری در زمره اصول بنیادین نظام های حقوقی قرار دارد که با ایجاد درکی عمومی از روند رسیدگی ها، از طریق حضور مردم تقویت خواهد شد. با این توصیف، منظور از علنی بودن دادرسی این است که افراد جامعه بتوانند آزادانه در جلسات دادگاه حاضر شده، چگونگی جریان ماوقع را از نزدیک مشاهده کنند و به اجرای دقیق قوانین، بی نظر بودن دادرسان و وجود عدالت واقعی قضایی، اطمینان پیدا نمایند. البته نباید از نظر دور داشت که مرئی و در منظر بودن قضات و طرفین دعوی، می تواند به افزایش کیفیت رسیدگی و صدور حکم عادلانه در محاکم کمک بسزایی کند. از این رو، هدف نگارندگان مقاله پیش رو آن است که با بررسی سیر تحولات بین المللی در محاکم کیفری از آغاز تاکنون، شمایی کلی از این روند را به دست خواننده داده، از این رهگذر، اشارتی گرچه مختصر به پرونده های شایان بررسی در این زمینه داشته باشند. به این ترتیب، درکی کلی که ضمن مطالعه موردی پرونده های کیفری بین المللی در این زمینه حاصل می شود، نشان از سیر تکاملی شناسایی این حق برای متهمان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حقوق دفاعی متهم، دادرسی منصفانه، دادگاه های کیفری بین المللی، علنی بودن دادرسی
  • محمدحسین زارعی*، کاوه پولادی صفحات 177-203
    نوشتار پیش رو در صدد است تا با رویکردی تاریخی به تبیین فهم متفاوت نسبت های مفهومی حاکم بر امر عمومی در اعصار مختلف همت گمارد. بدین آیین، با انتخاب دوره یونان باستان به مثابه آغازگاه سنت اندیشه غربی و رمزگشایی از معنای اسطوره ای حکمرانی در آن دیار، این مهم را محقق می گرداند. در ادامه با نگرشی تاریخی تاویلی به بازخوانی اسطوره آتنا (خدای جنگاوری) و هفائیستوس (خدای صنعت) می پردازد و با بررسی ویژگی مربوط به هرکدام از این خدایان و تفسیر آنان، در تلاش است تا از پیوند این دو نامیرا که زایندگان نخستین پادشاه یونان اند، درک آنان را از حکمرانی بیان نماید. سپس چنین تاویلی را در درون بافتی اجتماعی سیاسی می نهد و استحاله های مفهومی مضمون حکمرانی را از تثبیت پولیس در عصر پهلوانی (حکمرانی معطوف به بیرون) به سوی ثبات آن (حکمرانی معطوف به درون) در عصر دموکراسی مدنظر قرار می دهد. درنهایت نیز در مقام قیاس با یونان باستان، به درک دگرگون دوره مدرن از حکمرانی در قالب دولت، حکومت نمایندگی و نیز جابه جایی های مفهومی میان امر عمومی و خصوصی عنایت می ورزد.
    کلیدواژگان: امر عمومی، پولیس، تاریخ گرایی نسبتی، حکمرانی، فوسیس
  • ابوالحسن شاکری *، سید بهامین بابایی شاهاندشتی صفحات 205-224
    پس از صدور دستور جلب متهم، اجرای آن نیازمند رعایت شرایطی است. در ایران، اجرای دستور جلب متهم از سوی ضابطان دادگستری در حوزه قضایی دادگاه یا دادسرای صادرکننده آن اعمال می شود، ولی در انگلستان تمامی قلمرو این کشور محل اجرای جلب از سوی پلیس است. در ایران عمدتا ضابطان عام مجری جلب متهم هستند و شهروندان صرفا می توانند به ضابطان دادگستری در جلب متهم کمک کنند، اما در انگلستان شهروندان به تنهایی اختیار جلب متهم را دارند. در انگلستان در پی تعقیب و گریز و ورود متهم به مکان خصوصی، امکان ورود پلیس به این مکان برای جلب متهم وجود دارد، ولی در ایران نیازمند تصریح قانونی یا دستور صریح مقام قضایی است. در ایران، ضابطان دادگستری در استفاده از سلاح در حین جلب متهم محدود به جرایمی هستند، ولی در انگلستان در همه جرایم با شرایطی پلیس می تواند هنگام جلب متهم از سلاح استفاده کند.
    کلیدواژگان: بازپرس، جلب متهم، شهروند، ضابطان
  • سید حسین صفایی، زهره افشار قوچانی* صفحات 225-251
    پیشرفت های بشری در علوم و فنون به کتابخانه ها نیز تسری یافته و به ظهور پدیده کتابخانه های دیجیتال انجامیده است. از این رو، نویسندگان بر آن شدند تا با بررسی هر دو نهاد حق مولف و کتابخانه های دیجیتال، به گشایش دریچه ای نوین در پیشرفت علم و فناوری مساعدت نمایند. به نظر می رسد در کتابخانه های دیجیتال باید بین دو نوع خصوصی و عمومی تفکیک قائل شد و در کتابخانه های خصوصی موسس را مکلف به جلب رضایت شخصی صاحب حق دانست، اما در کتابخانه های عمومی شایسته است که از این سختگیری دست برداشت و به استناد ماده 8 قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان 1348ش، موسسان را از اخذ اجازه صاحب حق معاف دانست. البته این چنین برخوردی در خصوص آن دسته از کتابخانه های دیجیتالی که کاربران بدون امکان دانلود منابع صرفا قادر به مطالعه آن ها هستند، قابل دفاع به نظر می رسد، اما در کتابخانه هایی که کاربر توان ذخیره سازی منابع را دارد، این نظر قابل دفاع نیست.
    کلیدواژگان: حق مادی، حق معنوی، حق مولف، کتابخانه دیجیتال، ناشر
  • سید محمد طباطبایی نژاد*، مریم فارسی، معصومه ناظری فینی صفحات 253-269
    بیع، انتقال مبیع با تمامی حقوق فرضی و عینی و قانونی متصل به آن است؛ به صورتی که خریدار قادر بر کلیه تصرفات حقوقی بر مبیع باشد. هر نقصی در مالکیت فروشنده مانند تعلق حق انتفاع،ارتفاق یا حق رهن ثالث، مالکیت مطلق خریدار و حقوق وی را خدشه دار می سازد. یک دسته از این حقوق که در نتیجه تحولات اجتماعی، قانون آن را شناساییو حمایت کرده، حقوق مالکیت فکری ثالث نسبت به مال موضوع معامله است که ممکن است مالکیت و تصرف قانونی خریدار را با مشکل روبرو سازد. باوجود ذکر در قوانین حاضر،به خصوص ماده 42 کنوانسیون وین راجع به بیع بین المللی کالا و همچنین قیاسادعای مالکیت فکری ثالث با دیگر حقوق احتمالی وی، تلاش شده است تا قواعد مشابهی بر این مسئله حاکم گردد؛ اما ماهیت خاص حقوق مالکیت فکری باعث شده است تا تفاوت هایی در این زمینه به وجود آید که طرفین معامله را بر آن می دارد که نقص در قانون را از طریق شروط قراردادی «جبران خسارت خریدار در نتیجه ادعای حقوق مالکیت فکری ثالث» برطرف کند. در این مقاله با روشی تحلیلی- تطبیقی تلاش می شود تا ضمانت اجرای ادعای احتمالی ثالث در خصوص حقوق مالکیت فکری به ویژه از طریق درج شرط جبران خسارت، بررسی شود. در پایان به این نتیجه خواهیم رسید که با توجه به تفاوت نظام های حقوقی در خصوص حقوق مالکیت فکری، درج تفصیلی شروط جبران خسارت در این خصوص به عنوان یک مکانیسم توافقی در بیع بین المللی کالا ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، بیع، خریدار، جبران خسارت، تضمین
  • فرامرز عطریان* صفحات 271-298
    حق دفاع و اجرای آن در حقوق اداری مدرن از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ به طوری که به صورت گسترده در نظام های حقوقی مطرح دنیا به رسمیت شناخته شده است. پرسشی که در این مقاله مطرح شده آن است که اداره خوب چگونه و با چه ابزارهایی زمینه تحقق این حق را فراهم می کند؟ این ابزارها به چه میزان در نظام حقوق اداری ایران منعکس شده است؟ بر اساس منابع مربوط به مفهوم اداره خوب در اتحادیه اروپا، الزامات این حق عبارت است از: استماع، دسترسی به پرونده، و آگاهی از دلایل تصمیمات اداری. این موارد در مصوبات و رویه قضایی اتحادیه اروپا به عنوان حق اساسی شهروندی و از ویژگی های اداره خوب شمرده شده و به تحقق حق دفاع در فرایندهای اداری انجامیده است. در نظام حقوقی ایران، این الزامات به صورت کلی و حاکم بر تمام تصمیمات اداری به رسمیت شناخته نشده، اما به طور موردی در برخی از قوانین و نیز آرای قضایی دیوان عدالت اداری منعکس گردیده است. بر این اساس، به رسمیت شناختن حق دفاع و الزامات آن از سوی قانون گذار و درج آن در قوانین مربوطه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی از دلایل تصمیم، اداره خوب، استماع، حق دفاع، دسترسی به پرونده
  • ملیحه ماسنانی، سعید محسنی*، سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحات 299-321
    یکی از مصادیق رقابت مکارانه، رقابت از طریق بی اعتبار کردن رقیب است. نهاد حقوقی یادشده در رویه قضایی و دکترین فرانسه پذیرفته و تبیین شده است، ولی ادبیات حقوقی ایران از غنای کافی در این خصوص برخوردار نیست. به همین سبب، این جستار با بررسی این نوع از رقابت مکارانه، ضمن تبیین مفهوم و انواع آن، به واکاوی شرایط و مبنای مسئولیت ناشی از آن پرداخته است. در حقوق فرانسه، آنچه برای تحقق بی اعتبار کردن لازم است، تحقیرآمیز بودن مطالب منتشر شده در خصوص رقیب و نیز امکان شناسایی شخص بی اعتبار شده برای مخاطب است، ولی صحت و سقم این اظهارات اهمیت ندارد. در نظام حقوقی فرانسه مسئولیت ناشی از بی اعتبار کردن رقیب مبتنی بر تقصیر است. در نظام حقوقی ایران در کنار مبنای تقصیر، می توان مسئولیت را بر مبنای قاعده نفی ضرر یا تسبیب نیز استوار نمود. بدیهی است انتخاب مبنا بر شرایط و قلمرو مسئولیت تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: بی اعتبار کردن رقیب، حقوق ایران، حقوق فرانسه، رقابت مکارانه، مسئولیت مدنی
  • همایون مافی*، سودابه اسدیان صفحات 323-345

    پیدایش اینترنت زندگی اجتماعی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. فضای مجازی فارغ از محدودیت های جغرافیایی، امکان برقراری ارتباط سریع و کم هزینه را برای اشخاص در سراسر دنیا فراهم آورده است. افزایش قراردادهای الکترونیکی بین المللی، دادگاه ها را با چالش تعیین صلاحیت در زمینه این گونه قراردادها روبرو کرده است. قواعد سنتی حقوق بین الملل خصوصی در زمینه رفع تعارض قوانین، مبتنی بر عوامل ارتباطی است که ماهیت جغرافیایی دارند و در فضای مجازی به سادگی قابل تعیین نیستند. هدف این مقاله بررسی امکان اعمال قواعد سنتی حقوق بین الملل خصوصی در تعیین صلاحیت دادگاه ها در مواردی است که قرارداد از طریق اینترنت منعقد یا اجرا شده است. باتوجه به اینکه اتحادیه اروپا و ایالات متحده امریکا در زمینه تجارت الکترونیک و حل و فصل دعاوی ناشی از آن پیشرو به شمار می آیند، این مقاله به مطالعه رویکرد این دو نظام حقوقی در خصوص صلاحیت در فضای مجازی می پردازد.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، شرط حداقل ارتباط، صلاحیت شخصی، صلاحیت عام، معیار فعالیت هدفمند
  • سیدیونس نورانی مقدم*، اعظم عیوضی صفحات 347-365
    اعمال فعالان بازار سرمایه که برخلاف اصول، قواعد و مقررات بازار انجام می شود، به سه دسته طبقه بندی شده است: 1. تخلفات انضباطی2. اختلافات 3. جرایم. وقوع هریک از این اعمال اجتناب ناپذیر و سبب برهم خوردن نظم و امنیت حاکم بر فعالیت های سرمایه گذاری کشورها می شود و امنیت اقتصادی آن ها را با تلاطم و خطر روبرو می کند. از این رو، وجود مراجع و روش های مناسب قانونی برای رسیدگی و مجازات متخلفان از بدیهیات است. نکته شایان توجه در این حوزه ویژگی های بازار سرمایه ازجمله تخصص، سرعت و دقت است و ناگزیر قوانین و نظام قضایی حاکم در این حوزه نیز باید متناسب با مقتضیات و ویژگی های آن باشد. در این زمینه تحولات قابل توجهی در قوانین و رویه حاکم بر نظام های قضایی اتفاق افتاده است، ازجمله پیش بینی مراجع تخصصی با صلاحیت خاص و محدود برای رسیدگی به تخلفات انضباطی و اختلافات که می تواند یکی از راهکارهای موفق در این عرصه باشد.
    کلیدواژگان: اختلافات، بازار سرمایه ایران و امریکا، تخلفات، جرایم
  • علیرضا یزدانیان، سید محمدهادی مهدوی، رضا عباسیان، نیوشا مصلی نژاد* صفحات 367-383
    فعل ناشی از اشیا مانند فعل زیان بار انسان می تواند موجب مسئولیت کسانی شود که آن ها را در اختیار دارند. قانون مدنی فرانسه در زمان تصویب خود، اصل کلی مسئولیت ناشی از اشیا را پیش بینی نکرد و تنها در مواد 1385 و 1386، مسئولیت خسارات ناشی از حیوانات و ساختمان ها را لحاظ نمود. اما در اواخر قرن نوزدهم، بر مبنای تفسیر بند 1 ماده 1384 این قانون، این اصل در قلمرو مسئولیت قرار گرفت. در حقوق ایران نیز مواد 333، 334 قانون مدنی، همچنین موادی از قانون مجازات اسلامی مانند 511، 512، 514، 515، 518، 522، 528 و 534 و ماده 1 قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث به شناسایی این مسئولیت پرداخته است؛ بدون آنکه به اوصاف شیء در ایجاد مسئولیت بپردازد. هدف از تنظیم این مقاله آن است که با مطالعه تطبیقی بیان گردد. در مسئولیت شیء، تفاوتی نمی کند شیء جان دار یا بی جان، خطرناک یا غیرخطرناک، منقول یا غیر منقول و ساکن یا متحرک باشد؛ حتی ضرورتی ندارد شیء از جانب انسان هدایت و اداره شده باشد و در صورت وجود ارکان مسئولیت مدنی، فعل زیان بار شیء می تواند سبب مسئولیت دارندگان آن شود.
    کلیدواژگان: اوصاف اشیا، فعل اشیا، مسئولیت دارندگان اشیا
|
  • Seyed Nasrollah Ebrahimi, Mona Agha Seyed Jafar Kashfi* Pages 1-22

    Upstream oil and gas operations could have adverse impacts on the environment and society as well as the safety,security and health of people.Therefore, as a pre-condition to commence any oil and gas project,there must be a comprehensive ESHIA report, prepared and submitted by contractor to DOE, in which all necessary precautions and a concrete program are considered to avoid, control or reduce such impacts.ESHIA should not be aimed only for the stage of receiving approval for the project; it must also cover all stages during the life of a project and afterwards. Public participation for preparation of this report provides the opportunity for people who might be affected by the project to give their opinions and also monitor the programe. CSR as a part of the contemporary exercise of most IOCs supports and validates the contractual and legal obligations of IOCs to observe HSE while implementing oil and gas projects.

    Keywords: Environmental Pollution, Impact Assessment, Local Comunities, Regulations, Standards, Upstream Oil, Gas Services
  • Maryam Ahmadinejad*, Yaser Aminroaya, Mahmoud Ganjbakhsh Pages 23-52
    Once upon a time "slavery" was accepted by all human societies as a value and had penetrated in all aspects of human life incloding: ethics, culture and economic in human society to such an extent that it was impossible to deny it. However, during the ups and downs of human movement toward the respect for human and recognition of human rights, gradually, this false tradition tradition turned into illegal act. Hence, the International Community under the aegis of International Law accepted "the right not to be held as slaves" at the highest levels of international rules; international custom and international human rights treaties. However, today, the compound crime of "Human Trafficking" has become common in human societies as a modern form of slavery and is being discussed in international legal circles. Because in this framework human beings are regarded as objects and doesn’t have legal Subjectivity. In other words, according to this definition, they are considered as "slaves". Moreover, in during the writing of this article the Islamic perspective is studied in relation to this topic.
    Keywords: Slavery, International Law, The Right to not be held in Slavery, Human Trafficking, Islam
  • Mansour Amini, Hamid Miri* Pages 53-76
    Payment order in EFT can be a negotiable instrument in two ways; it be as such an instrument based on custom and regulation meaning that whether it should be considered as new instrument or incorporates in one of the current instruments. In light of Iranian legal system and against Common law it is not acceptable that a new negotiable instrument can be created by custom because some characterizes of these instrument are opposite of the general rules or third party rights while Acts or regulations can only do it. About the second situation, creating a new instrument by regulation must be done by taking a special name, stating its conditions, characterizes and results. Although the related regulations like UCC or By-law for Issuing a Payment Order and Fund Transfer have tried to mention these requirements notwithstanding, under Common Law no custom or rule confers the character of negotiability to payment order and therefore we cannot consider it as a new negotiable instrument. In front of this, In Iranian law payment order is a special instrument having owns conditions and results in the light of the given By-law. Therefore the obligation created by this instrument is definite and after having issued and accepted by debtor who is bank, it will oblige the bank to perform. This in turn, brings this principle in our mind: unacceptable defense principle. In any way, we cannot ignore some bad consequences of this idea that led us to reject this framework for payment order.
    Keywords: Credit Transfer, Debit Transfer, Instrument, Negotiability, Receipt
  • Laya Joneydi, Reza Masoudi* Pages 77-95
    Widespread use of internet and cyberspace in recent years changed many things including trade and commerce. E-commerce spreads around the world very quickly while there were growing particular legal problems at the same time. Electronic submissions by e-mails or videoconferencing are early harbingers of the technology-dense future of arbitration. Cyberspace with its array of new technological possibilities has already been described in legal literature as a new dimension challenge to the regime of international commercial arbitration. Arbitration tends to involve more and more diverse online techniques. Arbitration agreements are concluded, and proceedings conducted, by electronic means in online settings. The main question in this article which we try ed to answer that, is "how we can set an Arbitral agreement with electronic communications as valid" and provide "in writing" requirement in such agreements.
    Keywords: Arbitratin, E, documents, E, arbitral agreement, In writing
  • Pedram Khandani* Pages 97-122
    Most of obligations are notably derived from the contracts and torts. Quasi- contracts in their turn are another limited source to create rights and duties. Article 1371 of French civil code defines the quasi- contracts as the solely intentional human acts which produce obligations to another person or reciprocally. Benevolent intervention is one of the quasi-contracts which British law is not ignorant of. There are many authorities and regulations that govern this legal institution. In the European unity field there is a preliminary plan for the European uniform civil code called:"Draft Common Frame of Reference".
    Basically no one has any authority to interfere in someone else’s affairs and assets unless he or she has any kind of agency, administration or tutorship. Any sort of intervention otherwise is a kind of usurpation. In some necessitous situations like absence or immaturity of the owner or the master of the affairs, where there is no power to get the owner’s permission and when the peril of loss or damage of the concerned person’s property or health is felt, then the intervention benevolently is required and admitted and even admirable.
    The controversial aspect in this context is the legal basis for this benevolent intervention. Most of the legal systems in concern have chosen the agency theory and justified the effects thereof. One of the consequences that stems from this theory is the capacity of the intervener and his demand for costs incurred. The agency theory is inconsistent with the accepted axioms in Iranian civil law.
    Keywords: Intervention, Benevolence, absent, minor, necessity
  • Ebadollah Rostami Cholkasari *, Matin Baziyar Pages 123-139
    The cooperation principle of the parties and the judge in the settlement of dispute is new issues in the civil procedure that have been raised in recent years. The principle of cooperation is defined to mean law enforcement. In other words, the parties and the judge participate with each other to settle a dispute. Although in some of the new rules, these principles can be seen sporadically, but the principle of Transnational Civil Procedure Act 2004 provides the main foundation. By examining the laws of the country, it found that the principle of cooperation, although some of the material can be seen, But this means is not applying the principles of cooperation in the legal system and Our legal system is lacking the new principle. After studying French law, transnational civil procedure and Iranian law we can say that the principle of cooperation can be applied including determination of local jurisdiction, set a date for trial,arbitration, peace and reconciliation, how to deliver securities, How to handle the hearing, etc
    Keywords: Principle of cooperation, Iranian civil procedure, transnational civil procedure, French law
  • Vali Rostami *, Masoomeh Ameri Pages 141-161
    Municipality, as one of the most important legal entity in the urban management, can have an effective role in providing local public services and administration of some local public affairs. The role of the municipality in urban management differs from full authority to implementation of small affairs. The Place and importance of the municipality is determined by the laws and legal systems. In Iranian legal system, the Municipal Act 1334 (1955) as the main Act, despite an increase in citizen’s political and civil awareness, with overriding many provision followed a regressive approach; in the way that the most fundamental duties and authorities of the municipality is withdrawn and transferred to the government which resulted in minimal participation of citizens in their local administration affairs. In France, from earlier decades is followed the assignment of duties from the government to municipality seriously, and special rules legislated in favor of this important legal entity. “Decentralization Act”, 2 March 1982, and “General Code of Territorial Communities” upgraded the municipality place to the most important and effective urban management legal entity. The municipality is the basic of urban management. It seems that the opinion of government on municipality is based upon the opinion of government on the people. Explanation of the place and duties, responsibilities and powers of the municipalities as the official legal entity in Iran and France which are the same in the administrative system, and also the study of the existing differences, and applying the strategies and experiences of the France legal system relating to municipality to improve the place and position thereof in Iran, are the most important aims of this essay.
    Keywords: municipality, local government, maire, duties of municipality, place of municipality
  • Behzad Razavi Fard*, Hosein Ghorbanzade Pages 163-176
    The belief on the necessity of the implementation of justice in criminal proceeding process is among the fundamental principles for legal systems, which will support by creating public understanding of the proceeding process through the presence of people. In respect of this description, the purpose of public proceeding is that people can attend in proceeding sessions freely and observe the proceeding process close and also trust to the exact implementation of the laws, prosecutor s impartiality and the existence of real judicial justice. It should mention that being the practices of judges and parties visible can help the proceeding quality and issuing fair verdict in tribunals a lot. In this respect, the purpose of the article is to present a general view by observing the international evolution at international tribunals from the beginning up to now, through mentioning some of the significant cases. So, the general belief which achieves through the ad hoc criminal cases studding, shows the evolutionary process of this right for the accused.
    Keywords: The public hearing, the right to defense, International criminal tribunals, a fair trial
  • Mohammad Hossein Zarei *, Kaveh Pouladi Pages 177-203
    The present article aims to explicate the difference between perception of conceptual relations governing the public in different eras. Therefore, this can be achieved through considering ancient Greece as the birthplace of western traditions and deciphering the mythological meaning of governance in that era. To this end, it takes advantage of a hermeneutical-historical point of view to review myths of ''Athena'' and ''Hephaestus'' by analyzing the personal characteristics of each god and interpreting them, trying to make a conclusion by combining the two mythical characters - from whom the first Greek king was generated. Then, this hermeneutical view is studied in a social-political context, to examine the conceptual transformation of governance in a bid to explain the move from consolidating the polis in the era of heroism (an outward-oriented governance) to maintaining it in the age of democracy (an inward-oriented governance). In the end, we will have a comparative study of the difference between perceptions of the governance in the form of a state, the concept of representation, and conceptual transformations between the public and the private in the modern era with those of ancient Greece.
    Keywords: Governance, The public, Relational historicism, Physis, Polis
  • Abulhassan Shakeri *, Seyed Bahamyn Babaei Shahandashti Pages 205-224
    After ordering to arresting on warrant the accused, its implementation requires compliance with the conditions. In Iran, enforcing to arresting on warrant by the court officers is occurred in the judicial area of the prosecution or Court of Justice, but, in England, the entire territory of the country is place that may be catching the accused by policeman. Iranian General officers in justice alone often arrest the accused, as well as citizens can help to the officers in arresting the accused, but England's citizens have the power to arresting separately. In England after following the accused if he enter into a private places, police is allowed to enter there, but in Iranian law, it is required by law or judicial authorities order clearly. In Iran, use of weapons by the judicial officers for arresting the accused is limited, but, England police could use the weapons.
    Keywords: arrest on warrant, accused, officers of justice, interrogator, Citizen
  • Seyyed Hosein Safaii, Zohre Afshar Quchani* Pages 225-251
    Human advances in science and technology extends to libraries and has lead to the emergence digital libraries. So to study both the author and the copyright of digital libraries will help to open a new window in science and technology . It seems that need to distinguish between two types of public and private digital libraries. Private libraries and institutions should be required to satisfy the copyright owner but in the public libraries according Article 8 of the act protection of the authors and artists 1348, public digital libraries were exempt from permission of rightful owner. The explicit legislation would eliminate ambiguities and would prevent personal opinions.
    Keywords: Digital Library, Copyright, The Material, Intellectual property right, Publisher
  • Seyed Mohammad Tabatabaei Nejad*, Maryam Farsi, Masoume Nezeri Fini Pages 253-269
    Sale is the alienation of goods with all presumptive, objective and, legal rights related to them in a way that a buyer can have the goods in absolute legal possession. Any defects in seller’s ownership,such as the right of easement, usufruct or lien belonging to the third party interferes with the absolute ownership of the buyer and his rights. A kind of these rights recognized and protected by law asa result of social changes, are third party’s intellectual property rights undermining the buyer’s transaction property that may cause problem for his legal ownership and possession. Although in some laws, particularly in Article 42 of the Vienna Convention for the international sale of goods, or by likening the claim of the third party’s intellectual property rights to his other probable rights has been tried to codify same rules on this issue.However the specific nature of intellectual property rights has resulted in differences that are made the transacting parties cover the defect of law by the contractual provisions of buyer’sindemnification as a result of third party’s claim on his intellectual property rights. In this essay we use an analytical and comparative method to investigate the enforcement of third party’s probable claim on his intellectual property rights by inserting the provision of indemnification. Finally we will conclude that, considering the differences in the legal systems in respect of the intellectual property rights, inserting the detailed provisions hereof is necessary as an agreed mechanism in the international sale of goods.
    Keywords: intellectual property, sale, buyer, compensation
  • Faramarz Atrian* Pages 271-298
    implementation of the right of defence in the modern administrative law is very important. As widely recognized in the world's Important legal systems. The object of this paper is to determine the conditions of this right and Then, to compare its situation in European Union and Iran's legal system. the conditions of this right are hearing, access to file and Knowledge of the reasons of the Administrative decisions. These are the fundamental right of citizenship and component of characteristics of good administration in the Europe Union legislation and jurisprudence. In the legal system of Iran these conditions are in some of the laws and jurisprudence of Administrative Justice Court, But it is not in general and prevail over all administrative decisions.So the recognition of the right to defense and it´s the conditions by legislator is necessary.
    Keywords: the right of defence, Good administration, hearing, access to file, Knowledge of the reasons of the decision
  • Maliheh Masanani, Saeed Mohseni *, Sayyed Mohammad Mahdi Qabuli Dorafshan Pages 299-321
    One example of unfair competition is, competition through discredit a competitor. French doctrine and precedent has been accepted and explained this legal entity. But the richness of the Iranian legal literature on this subject is not enough. Therefore, in this paper a review of unfair competition, while explaining the concept and its variants, and based on the analysis of the resulting liability is paid. In French law, it is necessary to realize discredit, being dismissive of rival publications , as well as the possibility of identifying who is denigrate for the audience. But the accuracy of these statements is not important. in the French legal system liability caused by discredit a competitor is based on fault. The Iranian legal system is same, but the liability can be established based on the principle sans fault. It is evident that selection of base has influence on the terms and Scope of responsibility.
    Keywords: unfair competition, discredit competitor, civil responsibility, law of Iran, French law
  • Homayoun Mafi *, Sudabeye Asadian Pages 323-345

    Cyberspace, regardless of geographical constraints, has provided the possiblity of fast and affordable communicate for all people around the world. The Increase of International electronic contracts have confronted courts with the challenge of determining jurisdiction in cases involving such contracts. Traditional rules of private international law concerning elimination of conflict of laws, are based on connecting factors which have territorial nature and are not easy to determine in cyberspace. The aim of this study is to investigate the possibility of applying the traditional rules of private international law to determine jurisdiction of courts in cases which one contract is concluded or executed via the internet. Given that The European Union and The United States are pioneer in e-commerce and solving cases which arise in this context, this study investigate the approach of these two legal systems in confronting with jurisdiction in cyberspace

    Keywords: E, commerce, Personal jurisdiction, General jurisdiction, Minimum contacts term, Targeting test
  • Younes Nourani Moghaddam*, Azam Aivazi Pages 347-365
    Capital market activists who acts contrary to the principles, rules and regulations of the market have been placed in three categories: 1-disciplinary infractions, 2-disputes and claims, 3-crimes.Occurrence each of above derogation is inevitable and this directly affects the investment and economy activities of countries. Hence, appropriate legal procedures and authorities in order to regulate the affairs of capital market, according to the characteristics of this market, are necessary. The governing rules in judicial systems should be tailored to the requirements of the capital market. Expertise, speed and accuracy are notable characteristics of capital market. In this way, significant changes happened as to the governing rules and acts in judicial systems. Consequently, we will comparatively study the Iran and USA's legal system and determine whether there is appropriate procedures and authorities in the Iran and USA's governing legal system or not?
    Keywords: Iran, USA's capital market, disciplinary infractions, disputes, offences
  • Alireza Yazdanian, Seid Mohammad Hadi Mahdadi, Reza Abbasian, Niusha Mosallanezhad* Pages 367-383
    An action resulting from an object like human's damaging action can cause liability for those who possess them. The French civil law at its approval time (1804) had not predicted this principle and just in Articles 1385, 1386, the liability of damages resulting from two types of objects, i.e. animals and buildings due to imposing great damages by them had been predicted by French law. However, by the late nineteen century, the general principle of liability resulting from the objects was included in the liability realm based on an interpretation from the Paragraph 1 of the Article 1384 of the French Civil Law. In the Iranian law, the Articles 333, 334 of the Civil Law and also the Articles from the Law of Islamic Punishment like 511, 512, 514, 515, 518,522, 528 and 534 and article 1 of the law on compulsory insurance of civil liability of owners of motor vehicles against third-party land have dealt with the identification of this liability without dealing with the rules related to the object realms in creation of the mentioned liability. This article intends to review these rules through a comparative study. The main objective of this paper is to state that in considering object responsibility there lies no difference whether the object is animated or inanimate, hazardous or non- hazardous, movable or immovable and static or dynamic through a comparative study. Even it is not necessary for the object to be directed or managed by a person. In case of existing any elements of civil liability, the damaging action of object can pose responsibility on its possessors.
    Keywords: Objects Realms, objects actions, Posessor ˊs Liability objects