فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1402)

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/12
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مجید بنایی اسکویی*، ندا کاظمی صفحات 584-606
    شرط حداکثر تلاش متعارف، ماحصل نوآوری در قراردادهای تجاری بین المللی است که به جهت تاثیر در تفسیر مفاد قراردادی و حصول نتیجه مطلوب، اهمیت ویژه ای دارد. این شرط در میان سایر شروط مشابه مانند شرط تلاش معقول، اقدامات مقتضی و مراقبت های لازم و کافی، بسیار اثرگذارتر جلوه می کند؛ چراکه متعهد می بایست تمامی توان و تخصص خود را در جهت انجام تعهد به کار گیرد. شرط حداکثر تلاش در نظام های کامن لا و سیویل لا دارای معانی متفاوت است. در حقوق نوشته، شرط حداکثر تلاش متعهد را ملزم می نماید تا هرچه که در توان دارد به منظور ایفای تعهداتش انجام دهد؛ حتی اگر صرف مقادیر نامحدود منابع موجب ضرر فاحش یا ورشکستگی وی گردد. اما درکشورهای تابع حقوق عرفی، این شرط دارای انعطاف بیشتری بوده، به معنای کوشش متعارف و متناسب با عرف است و لذا متعهد ملزم نیست برای اجرای تعهد، خود را از هستی ساقط کند. در حقوق ایران از چنین شرطی سخن به میان نیامده، ولی به تبعیت از حقوق نوشته و در قالب مفاهیم سنتی تعهد به وسیله و تعهد به نتیجه، پذیرش چنین شرطی قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: اقدامات مقتضی و قراردادهای ‏تجاری بین المللی، حداکثر تلاش، ‏شرط، مراقبت لازم و کافی.‏
  • سعید بیگدلی*، اکبر اصانلو صفحات 607-634
    در حقوق فرانسه، پیش تر وقتی اجرای چند قرارداد برای تحقق عملیات واحد ضروری بود و یکی از قراردادها به عنوان قرارداد محوری ازبین می رفت، در خصوص مبانی و ضمانت اجرای زوال قرارداد محوری بر سرنوشت سایر قراردادهای مرتبط، ابهام وجود داشت. در مورد ضمانت اجرا، گاهی بطلان، گاه فسخ و گاهی هم انتفاء مطرح می شد. بر اساس بازنگری 10 فوریه 2016 قانون مدنی فرانسه، در بندهای 2 و 3 ماده 1186 ضمانت اجرای «انتفاء» برای زوال قراردادهای مرتبط برگزیده شد. در خصوص مبنا، رویه قضایی قبل از بازنگری، برای توجیه زوال قراردادهای مرتبط، به تیوری سبب، تجزیه ناپذیری تعهدات، شرط و تبعی بودن استناد می کرد که مبنای بیان شده نیز ابهاماتی را به دنبال داشت که بازنگری به آن مبنای قانونی بخشید. برای کاربست نهاد انتفاء برای زوال قراردادهای مرتبط شرایطی ضروری است: 1- انجام عملیات واحد 2- زوال قرارداد و تعیین کننده بودن قرارداد زوال یافته برای قرارداد دیگر و یا ناممکن شدن قرارداد بعدی 3- آگاهی متعاقد از وحدت عملیات. با جمع این شروط، اگر قرارداد محوری به هر دلیلی باطل، فسخ یا منتفی شود، قراردادهایی که به قرارداد محوری وابسته اند، منتفی می شوند. رویکرد نظام حقوقی ایران در خصوص مبانی و ضمانت اجرای قراردادهای مرتبط شفاف نیست و دکترین کمتر به آن پرداخته است و رویه قضایی هم قضاوت روشنی نسبت به آن ندارد. نگارندگان پژوهش حاضر ضمن معرفی این مفهوم جدید در حقوق فرانسه، تلاش کرده اند سودمند بودن آن در حقوق ایران را هم مورد بررسی قرار دهند.
    کلیدواژگان: انتفاء، انفساخ، قراردادهای ‏مرتبط، مجموعه عملیات، ‏وحدت عملیات.‏
  • ناهید پارسا* صفحات 635-653
    مصرف کننده ای که خودروی معیوبی را خریداری کرده است پس از انجام فراخوان خودرو، صاحب حقوق و امتیازاتی خواهد شد. تولیدکننده خودرو موظف می شود تا خودرو را تعمیر یا تعویض نماید و یا ثمن آن در هنگام معامله را مسترد دارد. اما آیا مصرف کننده حق انتخاب بین یکی از این سه دسته حقوق بیان شده را دارد؟ درصورتی که نیاز به تعویض خودرو از سوی تولیدکننده وجود داشته باشد، آیا خودروی جایگزین، یک خودروی نو و جدید خواهد بود؟ با تحقیق و تعمق در قوانین کشورهای امریکا، استرالیا و ایران، این گونه استنباط می شود که مصرف کننده حق انتخاب بین حقوق ناشی از فراخوان خودرو را ندارد و نمی تواند به دلخواه خود یکی از ضمانت اجراها را انتخاب نماید. در حقوق کشورهای امریکا و استرالیا، در صورت تعویض خودرو، خودروی نو و صفرکیلومتر به مصرف کننده تحویل داده نخواهد شد و یا اگر خودروی نو و صفرکیلومتر تحویل داده شد، مابه التفاوت مسافت پیموده شده باید به تولیدکننده بازگردانده شود. البته در حقوق ایران در این مورد سکوت شده است و نص صریح یا قانونی در این خصوص وجود ندارد که این مسایل را روشن نماید.
    کلیدواژگان: استرداد ثمن، حقوق مصرف کننده، حق تعمیر، حق تعویض، فراخوان خودرو
  • حیدر پیری* صفحات 655-677
    پیش بینی قاعده حقوقی برای همه وضعیت ها و موقعیت های تصورپذیر امری محال است، لذا در هر نظام حقوقی موارد مسکوت و خلاهایی وجود دارد. این موضوع در نظام حقوقی ایران و به ویژه در نظام حقوق بین الملل در فرایند کند وضع قواعد و ضعف نهادین و هنجاری آن نیز صدق می نماید. در مقاله حاضر چارچوب تحلیلی به منظور توسعه برداشت جامع در مورد خلا حقوقی، با تمرکز خاص بر سازوکار های رفع آن به تصویر کشیده می شود. به نظر می رسد، جدا از بررسی یک موضوع غامض، تحلیل خلا حقوقی و چگونگی واکنش ما در مقابل آن، که می تواند پیامدهای مهمی برای هر نظام حقوقی به همراه داشته باشد به درک ما از آن نظام حقوقی باز می گردد.در نظام حقوقی ایران با توجه به وابستگی به منابع فقهی، قانون گذار برای رفع نقایص موجود در نظام حقوقی، اصول و قواعد کلی وضع نموده و با تجویز امکان مراجعه به منابع معتبر اسلامی، فتاوی و اصول حقوقی مطابق با شرع، قاضی را به صدور حکم و حل و فصل دعوا بر اساس منبعی غیر از قانون، مکلف کرده است. اما در نظام حقوق بین الملل باید بین دو مسیله قایل به تفکیک شد. دیوان بین المللی دادگستری در آرای ترافعی نمی تواند از انشای رای خودداری کند، بلکه با خلاقیت قضایی در توسل به راهکارهایی اعم از منبع محور (اصول کلی حقوقی، اصل انصاف، شرط مارتنس و فرض مانده آزادی) یا روش محور (قیاس حقوقی و مفهوم مخالف) در رفع خلا گام برمی دارد، اما در نظریات مشورتی امکان مواجه شدن با وضعیت خلا حقوقی بدون اینکه تکلیفی برای رفع آن باشد، محتمل است. درنتیجه نمی توان دیوان را به دلیل شانه خالی کردن از رفع خلا، حتی با اعلام آن، سرزنش نمود.
    کلیدواژگان: خلا حقوقی، دیوان بین المللی ‏دادگستری، قانون اساسی ایران، ‏نظام حقوقی ایران، نظم حقوقی ‏بین المللی‎.‎
  • میرقاسم جعفرزاده*، سهیلا نورعلی صفحات 679-704
    جلوه های ظاهری و جنبه های زیبایی شناختی محصولات می توانند به عنوان طرح صنعتی مورد حمایت قرار گیرند. در کنار شرایط ایجابی حمایت از طرح های صنعتی، مانند جدید بودن، اصیل بودن و منحصربه فرد بودن، شرط دیگری با عنوان «غیرعملکردی بودن» پیش بینی شده که در نظام های حقوقی به عنوان یک شرط سلبی مورد توجه قرار گرفته است. مطابق این شرط، طرحی که منحصرا ناشی از جنبه های عملکردی و به منظور حل یک مشکل فنی و کاربردی فراورده باشد به عنوان طرح صنعتی قابل حمایت نیست. با توجه به خلا تحقیقاتی در این زمینه، نگارندگان مقاله حاضر بر آن اند که از طریق مطالعه تطبیقی در نظام های حقوقی پیشرو به این پرسش ها پاسخ دهند که علت عدم حمایت از طرح عملکردی چیست؟ و طرح عملکردی با توسل به چه ضابطه ای تشخیص داده می شود؟ و سرانجام، با رویکرد توصیفی- تحلیلی نتیجه گیری می کنند که مبنای اصلی این شرط، تفکیک نظام طرح صنعتی از نظام حق اختراع است که به دنبال آن رقابت کارآمد نیز حفظ می شود. از طرفی، نظام های حقوقی معیارهای متفاوتی برای احراز این امر درنظر گرفته اند که معیار راهکارهای جایگزین و رویکرد علی ازجمله مهم ترین آنهاست.
    کلیدواژگان: راهکارهای جایگزین، رویکرد ‏علی، عملکردی، غیرعملکردی.‏
  • محمدهادی جواهرکلام*، محسن علیجانی صفحات 705-726
    در این مقاله، مسیولیت مدنی ناشی از آزبست به صورت تطبیقی در حقوق فرانسه و امریکا، با هدف ارایه الگویی هایی برای رفع کاستی های حقوق ایران و با روش توصیفی- تحلیلی مطالعه شده است. پرسش اصلی این بود که در نظام های مورد مطالعه، مبانی و ارکان مسیولیت ناشی از آزبست چیست و چه راهکارهای موثری برای حمایت از قربانیان آزبست و جبران خسارت آنان پیش بینی شده است. پس از مطالعه تطبیقی، این نتیجه به دست آمد که در حقوق امریکا مسیولیت ناشی از آزبست مبتنی بر مسیولیت محض است، اما در حقوق فرانسه این مسیولیت بر نظام مسیولیت کارفرما در برابر کارگر استوار گشته، با تاسیس تعهد ایمنی از نوع تعهد به نتیجه و تقصیر نابخشودنی کارفرما و فرض اطلاع وی، تنها در صورت وقوع قوه قاهره، کارفرما از مسیولیت معاف خواهد بود. از حیث ارکان مسیولیت مدنی نیز با وجود پاره ای تفاوت ها، هر دو کشور با توسعه مفهوم و قلمرو خسارت های قابل جبران و رابطه سببیت مفروض، به حمایت از زیان دیدگان آزبست شتافته اند. به علاوه، برای تضمین و تسریع در پرداخت خسارت زیان دیدگان در حقوق فرانسه «نظام خاص جبران خسارت قربانیان آزبست» تاسیس شده و با ایجاد صندوقی مستقل و دارای بودجه و ساختاری مشخص، موارد رجوع به صندوق و میزان خسارت قابل جبران از سوی صندوق با سازوکارهای معین، مقرر گشته است. حقوق امریکا نیز در همین راستا گام برداشته است. از این رو، پیشنهاد می شود که قانون گذار ما هم با کنار گذاشتن تقصیر به عنوان مبنای مسیولیت و تسهیل در اثبات رابطه سببیت، نظام خاص جبران خسارت زیان دیدگان آزبست را تاسیس نماید.
    کلیدواژگان: تقصیر، رابطه سببیت مفروض، ‏صندوق جبران خسارت، مسئولیت ‏محض، مسئولیت مدنی ناشی از ‏آزبست.‏
  • سعید حبیبا*، نسرین طباطبائی حصاری، محمد نصیری، امیر عباس عسکری، سروش صفی زاده صفحات 727-751
    «وضعیت» به مثابه کیفیتی که نظام حقوقی هر کشوری برای شخص حقوقی مقرر نموده، ازجمله مسایل مهم برای رصد اشخاص حقوقی است. در این راستا، وجود نظام یکپارچه «رصد و شناسایی اشخاص حقوقی» در ایران و نظام بین المللی ازجمله مکانیسم هایی است که در راستای حل چالش یادشده و ایجاد شفافیت، افزایش آگاهی و جلب اعتماد عمومی مطرح شده است. در این نظام اگرچه اصل وجود و قلمرو اهلیت و صلاحیت شخص حقوقی برای اشخاص ثالث قابل شناسایی است، اما اشخاص حقوقی مانند هر پدیده حقوقی دیگری همواره «وضعیت حقوقی» ثابتی ندارند و ممکن است پس از ایجاد، دچار تغییراتی شوند.در فرایند رصد و شناسایی اشخاص حقوقی، تفکیک میان وضعیت شخص حقوقی و وضعیت شناسه به دلیل ارتباط موثری که میان این دو وجود دارد، هم در ایران و هم در نظام جهانی، شناسه اشخاص حقوقی مورد توجه قرار گرفته است و این پرسش را مطرح ساخته است که تغییر «وضعیت حقوقی» اشخاص حقوقی، چه اثری بر «اعتبار شناسه» آنها خواهد داشت.نگارندگان پژوهش حاضر در پرتو مطالعه تطبیقی میان سیستم شناسه ملی ایران و بنیاد جهانی شناسه اشخاص حقوقی با استفاده از روش جمع آوری کتابخانه ای اطلاعات و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، به تبیین نوع ارتباط میان وضعیت شخص حقوقی و اعتبار شناسه ملی در نظام کنونی ایران- بر اساس نوع تاثیری که وضعیت در معنای اول بر وضعیت در معنای دوم می گذارد- پرداخته اند. سپس در بستر اصول حاکم بر نظام شناسه شخص حقوقی، هریک از دسته بندی های موجود را از حیث نوع تاثیرگذاری مورد نقد قرار داده و راهکارهایی را برای حل چالش های سیستم شناسه ملی ارایه کرده اند.
    کلیدواژگان: تعلیق شناسه، شناسه استاندارد، ‏شناسه معتبر، عدم اعتبار شناسه. ‏گلیف.‏
  • ولی الله حیدرنژاد* صفحات 753-783
    سلامت جسمی و روحی کارگران و متصدیان مشاغل سخت و زیان‏آور ارتباط مستقیم و ناگسستنی با شغل تحت تصدی آنان دارد، لذا اغلب کشورها نظام حمایتی ویژه‏ای جهت پشتیبانی و حفظ سلامتی متصدیان مشاغل سخت و زیان‏آور درنظر گرفته‏اند که مهم‏ترین و رایج‏ترین شیوه حمایت از متصدیان مشاغل سخت و زیان‏آور، بازنشستگی پیش از موعد است. مقایسه مولفه‏های نظام حقوقی حمایت از متصدیان مشاغل سخت و زیان‏آور در ایران و کشورهای عضو اتحادیه اروپا سوال اصلی پژوهش حاضر است که با روش توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. با عنایت به بحران ورشکستگی صندوق‏های بازنشستگی و در راستای سیاست‏های ریاضت اقتصادی ملاحظه می‏‏شود که در دو دهه اخیر فهرست مشاغل سخت و زیان‏آور مورد بازنگری قرار گرفته است و عمده کشورها در راستای حذف و یا کاهش حمایت از مشاغل سخت و زیان‏آور اقدام نموده‏اند. در نظام حقوقی ایران با توجه به رویه ایجاد‏شده از سوی دیوان عدالت اداری، نظام حمایت از مشاغل سخت و زیان‏آور مشمول قانون کار است و کارکنان دستگاه‏های اجرایی به لحاظ مرجع تعیین مشاغل سخت و زیان‏آور، میزان سنوات ارفاقی، نحوه تامین بار مالی بازنشستگی و... متفاوت هستند. با عنایت به مطالعه الگوهای اروپایی در حقوق ایران، اصلاح قوانین با رویکرد الزام کارفرمایان به کاهش و رفع آلاینده‏های محیطی، ازبین بردن تبعیض و ایجاد توازن میان حمایت از مشمولین قانون کار و کارکنان دستگاه‏های اجرایی، عدم تحمیل بار مالی به صندوق‏های بازنشستگی برای حفظ حقوق بین نسلی، کاهش سنوات ارفاقی، تعیین فهرست مشاغل سخت و زیان‏آور از سوی نهاد متمرکز با معیارهای کمی مشخص و با الزام به بازنگری متناوب و مستمر، ضروری به‏نظر می‏رسد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، ایران، بازنشستگی پیش از موعد، قانون کار، مشاغل سخت و زیان‏آور
  • احمد دیلمی*، اعظم حیدری سورشجانی، سید مهدی دادمرزی صفحات 785-806
    یکی از مهم ترین مباحثی که در خصوص قراردادهای معاوضی مطرح می شود، مسیولیت و ضمان نسبت به عوض قراردادی است. حقیقت ضمان نسبت به عوض قراردادی در همه نظام های حقوقی وجود دارد و تحت عنوان خاصی از آن بحث می شود؛ از جمله این عناوین «نظریه علت» در نظام رومی- ژرمنی و «ضمان عوض» در فقه امامیه است. ضمان عوض و نظریه علت، هردو مسیولیت نسبت به عوض قراردادی هستند و ریشه در توافق طرفین دارند؛ اما شروط، قلمرو و آثار آنها در این دو نظام حقوقی تا حدودی متفاوت است. مسیله اصلی در این پژوهش این است که بین «ضمان عوض» و «نظریه علت» از جهت شروط و قلمرو و آثار چه شباهت ها و تفاوت هایی وجود دارد؟ هدف این پژوهش بررسی تطبیقی شروط، قلمرو و آثار «ضمان عوض» و «نظریه علت» است.این مقاله به روش توصیفی- تطبیقی و تحلیلی به انجام رسیده است. بر اساس یافته های این پژوهش، با وجود شباهت هایی که بین این دو نظریه از جهات پیش گفته وجود دارد، از حیث برخی آثار ازجمله میزان خسارت قابل جبران و همچنین شرایط و قلمرو، تفاوت های قابل توجهی بین آنها مشاهده می شود؛ مثلا «ضمان عوض» برخلاف «نظریه علت»، مختص عقود معاوضی است.
    کلیدواژگان: تکلیف به استرداد عوض، توازن ‏عوضین، حق حبس، خسارت ‏قراردادی، خسارت واقعی، ‏قرارداد معاوضی.‏
  • محمد ریاحی* صفحات 807-829
    شناخت مسایل حکمی از موضوعی در تفسیر قرارداد برای تبیین حدود اختیار قاضی ماهوی و قلمرو نظارت دیوان عالی کشور اهمیت ویژه ای دارد. قاضی دادگاه در عملیات تفسیر برای احراز قصد طرفین اختیار مطلق دارد و دیوان عالی نمی تواند در امور موضوعی چنین اختیاری را محدود نماید؛ البته استثناهایی وجود دارد که دیوان نظارت خود را در آن اعمال و حکم را نقض می کند؛ برای مثال، در فرضی که دادرس قرارداد را به بهانه تفسیر تحریف می کند، حکم از سوی دیوان در آستانه نقض قرار می گیرد. وظیفه دیوان عالی کشور نظارت بر حسن اجرای قوانین در محاکم است، بنابراین مسایل قانونی تفسیر را کنترل می نماید؛ یعنی جایی که قاضی دادگاه در تطبیق حکم قانونی بر موضوع دچار اشتباه می شود، دیوان حکم را نقض می کند. هدف نگارنده این مقاله آن است که با روش توصیفی- تحلیلی و با نگرش تطبیقی به نظام حقوقی فرانسه، امور حکمی قرارداد را از امور موضوعی آن شناسایی کند تا درعمل با توجه به سکوت قانون گذار ایران در این زمینه، قلمرو دخالت دیوان و اختیار دادگاه های ماهوی در تفسیر قرارداد روشن شود؛ به طور معمول در هردو نظام حقوقی ایران و فرانسه، دیوان عالی کشور می تواند تنها در امور حکمی نظارت کند.
    کلیدواژگان: اراده مشترک طرفین، اراده واقعی، ‏تفسیر حکمی، تفسیر قرارداد، ‏تفسیر موضوعی.‏
  • حسین سبحانی*، سید منصور میرسعیدی صفحات 831-857
    ازآنجاکه جرایم سازمان یافته به طور فزاینده ای در دهه 1980 از طریق جرایم مواد مخدر گسترش یافت و به یک معضل بین المللی تبدیل شد، ناکارآمدی ابزارهای قانونی موجود برای مقابله با آن ظاهر گردید؛ چراکه محکومیت چندی از مجرمان سازمان یافته در پشت میله های زندان و بهره برداری از منافع جرم خود پس از آزادی، نمی توانست تاثیر عینی در به شکست واداشتن جرایم سازمان یافته داشته باشد. از این حیث، نظام مصادره اموال برای مبارزه با جرایم سازمان یافته بین المللی، به عنوان یک اصل اساسی در نظام های حقوقی بین المللی و ملی شناخته شد و به نحو چشمگیری از منظر نوع و گستره، رشد و وسعت یافت که ازجمله اشکال مدرن و مترقی آن، «مصادره مبسوط کیفری» است. در میان سازمان های بین المللی، گروه ویژه اقدام مالی و اتحادیه اروپا و نیز در میان کشورهای اروپایی، انگلستان دارای نظام های پیشرو مصادره مبسوط کیفری هستند؛ از این رو، در این پژوهش به هدف آسیب شناسی و بهینه سازی نظام حقوقی حاکم بر مصادره اموال مرتبط با جرم در ج.ا.ایران، با نگاهی تطبیقی، مولفه های نظام مصادره مبسوط کیفری در نظام های حقوقی پیشرو یادشده تشریح و مبتنی بر رهیافت حاصله، نظام حقوقی ایران مورد سنجش و آسیب شناسی قرار می گیرد تا از این رهگذر، به هدف اصلاح قوانین حاکم بر عرصه اموال مرتبط با جرم، پیشنهادهایی کارآمد ارایه گردد. مصادره مبسوط در نظام های حقوقی پیشرو دارای چهار مولفه جرایم موجب، مفروضات قانونی، کاهش ارزش ادله اثباتی و انقلاب دعوی است. در نظام حقوقی ایران اگرچه مصادره مبسوط کیفری در قانون اصلاح قانون مبارزه با پولشویی مصوب 1397 پیش بینی شده، اما فاقد مولفه اول و دوم است و در خصوص مولفه سوم اگرچه ظن متاخم به علم تقنین نموده، اما فاقد معیارهای عینی و کمی است؛ از این رو، پیشنهاد می شود قانون گذار همانند دیگر نظام های حقوقی پیشرو، مولفه جرایم موجب و مفروضات قانونی را در نظام حقوقی حاکم بر مصادره مبسوط کیفری، تدوین و همانند نظام حقوق انگلستان معیارهای عینی چون «سبک زندگی مجرمانه» و «دوره فعالیت مجرمانه» را برای تحصیل ظن متاخم به علم تقنین نماید. شایان ذکر است که این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی انجام و در جمع آوری منابع از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: انگلستان، ایران، گروه ویژه اقدام ‏مالی، مولفه های مصادره مبسوط ‏کیفری.‏
  • سید حسین صفایی معافی*، رضا مقصودی، رضا دریائی صفحات 859-882
    امروزه با پیشرفت ارتباطات، دعاوی هتک حیثیت از مرزهای ملی فراتر رفته است، به طوری که امکان دارد در یک دعوا چندین عنصر خارجی دخیل باشند. در این وضعیت، دادگاه‏های متعددی می‏توانند با استناد به ارتباط عناصر دعوا با حوزه قضایی خود، اعمال صلاحیت کنند. این مسیله در جایی مشکل‏ساز است که ارتباط ناچیزی میان عناصر دعوی و کشور محل دادگاه وجود دارد. بنابراین، نظام‏های حقوقی باید قواعد صلاحیتی را ارایه دهند که مانع بروز چنین چالشی گردد. در این پژوهش بررسی خواهد شد که نظام‏های حقوقی ایران، انگلستان و اتحادیه اروپا از چه ضوابط صلاحیتی در چنین دعاوی استفاده می‏کنند؟ آیا این قواعد می تواند انتظارات مشروع اشخاص خصوصی را برآورده سازد و درعین حال با توجه به تحول فناوری، انعطاف لازم را داشته باشد؟ قانون گذار انگلیسی با توجه به اینکه در دعاوی هتک‏ حیثیت در زمان واحد ممکن است چندین کشور با دعوا ارتباط داشته باشند، قاعده ویژه‏ای را وضع کرده است که به موجب آن، دادگاه‏های انگلستان در صورتی صلاحیت رسیدگی دارند که مناسب‏ترین دادگاه برای طرح آن دعوا باشند. به این ترتیب، لازم است دادگاه‏های انگلیسی ارتباط دعوا با سایر حوزه‏های قضایی را بررسی نمایند. در اتحادیه اروپا، علاوه بر دادگاه محل استقرار زیان‏زننده، محل وقوع خسارت را هم صالح تلقی نموده‏اند. ضمن آنکه دادگاه مرکز منافع زیان‏دیده در هتک ‏حیثیت اینترنتی واجد صلاحیت خواهد بود. لیکن در حقوق ایران قاعده اختصاصی در این زمینه وضع نشده است و همان قواعد کلی صلاحیت در مورد هتک‏ حیثیت اعمال می‏ شود. انحصار قواعد صلاحیت در حقوق ایران به قواعد کلی، برای دعاوی هتک حیثیت کارایی نداشته، اصحاب دعوا را با مشکل مواجه خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اقامتگاه، دادگاه نامناسب، ‏صلاحیت قضایی، هتک حیثیت.‏
  • محمدامین فصیحی زاده، علیرضا فصیحی زاده*، حسن پاک طینت، مجتبی نیکدوستی صفحات 883-911
    توسعه شیوه های نوین پرداخت در معاملات و تسهیل و تنوع در آنها به تبع نیازهای موجود، از لوازم غیرقابل انکار پویایی کسب وکارها است که ارتباط تنگاتنگی با حقوق تجاری و بانکی دارد. برداشت مستقیم نیز که از روش های متداول پرداخت در دنیا به خصوص در موارد انتقال بدهی مکرر است، از همین قسم محسوب می شود و به تازگی نیز در کشورمان مقدمات اجرایی آن در حال فراهم شدن است. انعطاف و امنیت زیاد این روش بر قرارداد میان صاحب حساب و ذی نفع، نوعا داین استوار است. آنچه تا حدود زیادی رشد استفاده از این شیوه متداول و پر کاربرد در دنیا را در روابط معاملاتی داخلی با کندی مواجه می سازد، فقدان مقررات جامع جهت تعیین حقوق و تکالیف طرفین آن خصوصا با توجه به ویژگی الحاقی بودن قرارداد مبنای آن در عمده کاربردها است. با این حال، در نظام حقوقی امریکا و با توسعه بانکداری مخصوصا برخط، مقررات ویژه ای جهت حمایت از صاحبان حساب مصرف کننده در برابر ذی نغعان که عمدتا ارایه کنندگان کالا و خدمات هستند، تدوین گردیده که با مقررات حمایتی موجود در حقوق ایران، قابل تطبیق و از برخی جهات همخوان است و مطالعه آن می تواند از جهات مختلفی راهگشا باشد. با وجود قرابت مقررات حمایتی حقوق ایران با حقوق امریکا در برخی از جنبه های موضوع حاضر همچون لزوم ارسال اعلامیه وضعیت پرداخت، اختلافاتی مانند رضایی بودن قرارداد برداشت مستقیم در ایران و امکان انعقاد آن به صورت شفاهی و یا به شیوه های دیگر به چشم می خورد. غالبا ایجاب و قبول در این روش به نحو الکترونیکی و از راه دور رخ می دهد؛ از این رو، شرایطی برای سهولت اثبات قرارداد در مقررات داخلی تعیین شده است. علاوه بر این، تفکیک میان امکان توقف پرداخت و فسخ قرارداد اصلی، از مباحثی است که در هر دو نظام حقوقی مورد توجه است.
    کلیدواژگان: امضای الکترونیکی، انتقال ‏الکترونیکی وجوه، برداشت ‏مستقیم، حقوق مصرف کننده، عقد ‏الحاقی، مجوز انتقال بدهی ازپیش ‏تایید شده.‏
  • مصطفی فضائلی، احمدرضا توحیدی، محمدرضا جهانی پور* صفحات 913-935
    در بعضی معاهدات خلع‏ سلاح، کمک و تشویق یا ترغیب فعالیت ‏های ممنوع، غیرقانونی اعلام شده است. منظور از فعالیت ‏های ممنوع اقداماتی است که بر ‏اساس معاهده خلع‏ سلاح، دولت‏ها از انجام آن‏ها منع شده ‏اند. با این‏ حال، محدوده دقیق این ممنوعیت هنوز مورد بحث صاحب ‏نظران است. سعی نگارندگان پژوهش حاضر بررسی این پرسش اساسی است که گستره ممنوعیت کمک، تشویق و ترغیب تا کجاست و چه مرزهایی می‏توان برای آن ترسیم نمود؟ به ‏این منظور، موضوع کمک در پنج معاهده اصلی خلع سلاح بررسی شده و با بهره ‏گیری از داده ‏های کتابخانه‏ ای و کاربست روش توصیفی تحلیلی، دو یافته مهم به ‏دست آمده است: نخست اینکه هرچند فقدان تعریف مورد اجماع برای کمک، تشویق یا ترغیب و عدم اهتمام دولت‏ ها به تبیین موضوع در رویه داخلی و بین ‏المللی به تداوم ابهام در محدوده این مقرره منجر شده است، اما این ابهام فوایدی نیز دارد؛ ازجمله افزایش آزادی عمل دولت‏ ها در همکاری با کشورهای غیرعضو معاهده و اینکه برآیند دیدگاه ‏های دولت ‏ها در مذاکرات مقدماتی و رویه ‏های بعدی آنها، تفسیر مضیق از مقرره کمک را تایید می‏ نماید. بر این اساس، هر فعلی که با هدف و موضوع معاهده مغایرت داشته باشد و آگاهانه به قصد تسهیل ارتکاب اعمال ممنوع یا تحریک به انجام آنها صورت گیرد، کمک به آن یا تشویق قلمداد می‏‏ شود.
    کلیدواژگان: اعمال منع‏شده، ترغیب، تشویق، ‏کمک، معاهدات خلع سلاح.‏
  • فاطمه فلاح نژاد*، محبوبه موسوی مبارکه صفحات 937-964
    تخریب محیط زیست مهم ترین رفتار تعدی گرایانه است که موجب تضعیف حق حیات بشری می شود؛ حقی که همواره نیازمند حفاظت و حمایت به شیوه های گوناگون بوده است. از این رو، تدوین شاخص های خسارت محیط زیست به عنوان یکی از دغدغه های اساسی برای جبران خسارت های زیست محیطی تلقی شده و لزوم جبران خسارت های جرایم زیست محیطی در نظام حقوقی ایران و چین تحت قوانین عام و خاص مورد پذیرش قرار گرفته است. بسیاری از ناظران به این واقعیت اشاره دارند که رشد چشمگیر اقتصاد در چین دارای هزینه های سنگینی به ویژه از لحاظ زیست محیطی مرتبط با این رشد بوده است. در عین حال، این رشد به واسطه تاثیرات وخیم زیست محیطی دچار آسیب هایی نیز شده است. نظام حقوقی ایران و چین با وجود تفاوت هایی در زمینه راهکارهای جبران خسارت، شباهت هایی نیز با هم دارند، ازجمله اینکه در هر دو سیستم مبنای جبران خسارت مطابق با قوانین عام مسیولیت مدنی است؛ موضوعی که مورد انتقاد حقوق دانان هر دو کشور قرار گرفته است. در عین حال، مبنای مسیولیت در ایران نظریه تقصیر و خطر است و در چین مسیولیت محض بوده، بار اثبات ادعا و رابطه سببیت برعهده فرد متخلف است. محیط زیست همواره نیازمند حفاظت و حمایت به شیوه های گوناگون بوده است؛ از این رو، تدوین شاخص های خسارت های محیط زیستی به عنوان یکی از دغدغه های اساسی برای جبران این گونه خسارات تلقی شده و لزوم جبران خسارات جرایم زیست محیطی در نظام حقوقی ایران و چین تحت قوانین عام و خاص مورد پذیرش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ایران، تقصیر، جبران خسارت، ‏چین، محیط زیست، مسئولیت ‏محض.‏
  • ثنا کاظم پور*، محمد فرجیها، محمد جعفر حبیب زاده صفحات 965-1000
    پژوهش های کیفرشناختی در جرایم مواد مخدر، الگوی ثابتی از آسیب پذیری طبقات تهیدست و در عین حال، مصونیت طبقات مرفه از مجازات های شدید را نشان می دهد. از این رهگذر با بهره گیری از تجربه سایر کشورها، پژوهش حاضر در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که پایگاه اجتماعی- اقتصادی بزهکاران چه تاثیری بر روند فرایند کیفری جرایم مواد مخدر مستوجب اعدام در ایران دارد. در این راستا از روش تحلیل محتوای اسناد و مدارک، ازجمله 74 نمونه از پرونده های قضایی محکومان مواد مخدر در بازه زمانی 1389 تا 1399 استفاده شده است. همچنین از روش مصاحبه عمیق با کنشگران قضایی و وکلای متخصص، ماموران مبارزه با مواد و محکومان جرایم مواد مخدر (جمعا 37 مورد) بهره برده شده است. داده های حاصل از این تحقیق نشان می دهد اجرای تبعیض آمیز مقررات ناظر بر کشف جرم و توزین مواد مخدر، تبعیض های غیرمستقیم ناشی از وضعیت اقتصادی متهم (تفاوت در عملکرد وکلای تعیینی و تسخیری)، وجود فرصت های فساد به واسطه سود هنگفت قاچاق مواد مخدر و البته تاثیر فساد قضایی بر جابه جایی نقش ها و تغییر عنوان اتهامی، عواملی هستند که در کاهش احتمال دستگیری، تعقیب و محکومیت قاچاقچیان اصلی و در عین حال، افزایش احتمال محکومیت بزهکاران رده پایین به اعدام اثرگذارند. افزون بر اینها، عدم شفافیت و تبعیض آمیز بودن تصمیمات کمیسیون عفو و بخشودگی زمینه ای برای رهایی بزهکاران مرفه از اعدام در مرحله اجرای حکم است.
    کلیدواژگان: تبعیض، فساد قضایی، مواد مخدر، پایگاه اجتماعی-اقتصادی
  • سید مصطفی مشکات* صفحات 1001-1022
    نیروگاه های هسته ای تولید برق در زمره پروژه های زیرساختی و ارایه خدمات همگانی به شمار می آیند که در مسیر توسعه پایدار نقش حیاتی را برای جوامع ایفا می کنند. ازآنجا که فرایند ساخت و به روزرسانی نیروگاه های یادشده با چالش های فنی و مالی متعددی رو به رو است، گزینش و استفاده از مدل های قراردادی مناسبی که بتواند چالش های موجود در مراحل ساخت و بهره برداری این نیروگاه ها را رفع نماید از اهمیت بالایی برخوردار است. در مقطع کنونی، ازبکستان و بریتانیا به ترتیب با تمرکز بر مدل های طراحی، تامین و ساخت (EPC) و دارایی پایه تحت کنترل ((RAB به دنبال احداث، توسعه و به روزرسانی نیروگاه های هسته ای تولید برق در سرزمین خود هستند. در اینجا پرسشی که پیش می آید آن است که کدام یک از مدل های قراردادی موجود در عرصه ساخت و به روزرسانی نیروگاه های تولید برق هسته ای از عملکرد بهتری برخوردار است؟ در مقام پاسخ به عنوان فرضیه گفتنی است، پیچیدگی های فنی و هزینه بالای احداث و به روزرسانی پروژه های زیرساختی هسته ای ایجاب می کند تا از مکانیسم های قراردادی متناسب مثل مدل دارایی پایه تحت کنترل (RAB) استفاده شود تا علاوه بر ترغیب بخش خصوصی توانمند و توسعه رقابت پذیری، امکان پیشبرد چندین پروژه از ناحیه بخش دولتی به صورت توامان نیز وجود داشته باشد. با این اوصاف، در طی جستار حاضر، هدف آن است که با اتکا به روش مطالعه توصیفی- تحلیلی به ارزیابی مدل های قراردادی یادشده پرداخته شود تا سرانجام به ترسیم چارچوب یک مکانیسم قراردادی متناسب در عرصه پروژه های یادشده مبادرت گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری بخش خصوصی، مدل طراحی، تامین و ساخت (EPC)، مدل دارایی پایه تحت کنترل RAB))، نیروگاه هسته ای
  • عباس میرشکاری*، شبیر آزادبخت صفحات 1023-1048
    اطلاعات خصوصی افراد همواره در معرض تعرض اشخاص مختلف است؛ از این رو، باید ضمن ارایه معیار برای شناسایی مفهوم اطلاعات خصوصی، با تقویت ضمانت اجراهای نقض حق اشخاص نسبت به اطلاعات خصوصی آنها، برای پیشگیری از نقض حریم خصوصی اطلاعاتی راهی پیدا کرد. پرسش اصلی آن است که آیا در حقوق انگلیس و ایران، مسیولیت مدنی ناشی از نقض حریم خصوصی اطلاعاتی به رسمیت شناخته شده است یا خیر؟ در صورت پاسخ مثبت به این پرسش، شیوه این حمایت چگونه است؟ در حقوق انگلیس قالبی مستقل برای اقامه دعوای مسیولیت مدنی ناشی از نقض حریم خصوصی اطلاعاتی وجود نداشت و با توجه به شکل گرا بودن نظام مسیولیت مدنی انگلیس، طرح دعوایی که مستقیما از حریم خصوصی صیانت کند قابل پذیرش نبود. تا اینکه بعد از طرح دعوای کمپبل در سال 2004، زمینه های پذیرش دعوای مستقل مسیولیت مدنی موسوم به سوءاستفاده از اطلاعات خصوصی فراهم شد. همچنین، در رویه قضایی این کشور برای تشخیص خصوصی بودن اطلاعات از معیار انتظار معقول حریم خصوصی (معیار نوعی) استفاده شده است. در حقوق ایران نقض حریم خصوصی به هر شکلی که باشد، صرف نظر از اینکه در قالب خاصی قرار گیرد یا خیر، در صورت وجود شرایط مسیولیت مدنی، برای عامل زیان به لحاظ مدنی مسیولیت زا است. البته، ظاهر آیین نامه اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در تشخیص وجود حریم خصوصی صرفا از عبارت «انتظار حریم خصوصی»، بدون قید «معقول بودن»، استفاده کرده و این موضوع ظاهرا موید آن است که در حقوق ایران معیار شخصی پذیرفته شده است. با این حال، با توجه به مزایای معیار عرفی، باید از این ظاهر گذشت و معیار عرفی را در حقوق ایران به رسمیت شناخت. به هر ترتیب، هدف نگارندگان این نوشتار آن است که به شیوه تحلیلی- توصیفی و با نگاهی تطبیقی، ضمن بررسی شرایط ایجاد مسیولیت مدنی ناشی از سوءاستفاده از اطلاعات خصوصی، معیار انتظار معقول حریم خصوصی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، حریم خصوصی اطلاعاتی، نقض رازداری، افشاء اطلاعات، خسارت معنوی
  • جعفر نوری یوشانلوئی، امیرمحمد قربان نیا*، زهرا ناطقی، امیر رمضان تبار آرائی صفحات 1049-1068
    اقدامات داور به دلیل ارتباط امر داوری با احقاق حق، ازآنجا که ممکن است خارج از حدود قانون یا عدالت باشد، می تواند به منشا ایجاد مسیولیت برای داور بدل شود. در حقوق امریکا، بر اساس عدل و انصاف، اگر اعمال داور باعث تردید در دستیابی به نتیجه منصفانه از مجرای رای صادره از سوی او گردد، فارغ از موارد مصرح در قوانین یا رویه قضایی، علاوه بر ایجاد مسیولیت برای داور، می تواند سبب ابطال رای وی شود. همچنین در حقوق چین، به شرحی که خواهد آمد، درنهایت رای داور چنین سرنوشتی پیدا می کند. لکن در حقوق ایران، با وجود ماده 489 قانون آیین دادرسی مدنی، ظاهرا با توجه به اصل قطعیت آرای داوری، باید موارد امکان ابطال رای داور را منحصر در همین ماده و مقید به مواعد اعتراض دانست. اما این استدلال ظاهری، برخلاف اصل دادرسی منصفانه است؛ چراکه اولا روا نیست از اقدامات مسیولیت آفرین داور، اعم از انتظامی، کیفری و مدنی که باعث تردید در عادلانه بودن رای صادره می شود، چشم بپوشیم و ثانیا ممکن است برای مثال، اخذ رشوه از سوی داور مدت ها بعد مشخص شود و عادلانه نیست که طبق ظاهر ماده 489 و بنابر منقضی شدن مواعد اعتراض، رای چنین داوری را صحیح بدانیم. لذا در نوشتار حاضر به صورت تطبیقی در صدد بررسی رویکرد حقوق امریکا و چین در این زمینه هستیم تا از این طریق، با مقایسه و ارزیابی ظرفیت های قانونی موجود در ایران، با روش توصیفی- تحلیلی، به رفع خلاهای فعلی و ارایه راهکار بپردازیم.
    کلیدواژگان: ابطال رای داور، داوری، مسئولیت، ‏مصونیت داور.‏
  • محسن واثقی* صفحات 1069-1088
    پیشرفت سریع در علوم اعصاب و فناوری های عصبی، ابزارها و تکنیک های جدیدی را برای نظارت، کنترل، رمزگشایی، به اشتراک گذاری و حتی دست کاری اطلاعات مغز انسان فراهم کرده است. توسعه فناوری های عصبی و رشد استفاده از آن، پیامدهای اخلاقی و حقوقی را به جهت سوءاستفاده از این فناوری ایجاد می نماید. سوال اصلی آن است که آیا قوانین موجود در حوزه حقوق بشر در مواجهه با این فناوری، قادر به حفاظت کافی و موثر از انسان ها خواهند بود؟ برخی محققان معتقدند قوانین موجود برای حفاظت از بشر در رویارویی با فناوری عصبی کافی است، ولی باید دامنه این حقوق را به مسایل ناشی از فناوری عصبی تسری داد؛ در مقابل، عده ای بر این باورند که قوانین موجود برای محافظت بشر از این مداخلات، کافی نیست و باید حقوق جدیدی به حقوق موجود اضافه شود. نگارنده در پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی قوانین بین المللی و منطقه ای حقوق بشر به این نتیجه رسیده است که هیچ قانونی به صراحت از مغز و ذهن انسان به عنوان مهم ترین و خصوصی ترین بخش بدن انسان حفاظت نمی کند؛ لذا با تبعیت از نظر پژوهشگران اخیر به معرفی حقوق جدید بشر مشتمل بر حق حریم خصوصی ذهنی، حق آزادی شناختی، حق تمامیت ذهنی و حق پیوستگی روان شناختی می پردازد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق عصب شناختی، ‏علوم اعصاب، فناوری عصبی.‏
  • اسدالله یاوری، هادی دادمهر* صفحات 1089-1112
    در این نوشتار با ابتنا به اسلوب روش شناسی مکتب محور، به تبیین و تحلیل حاکمیت ملی به مثابه رادع اصلی ترویج هنجارها و سازوکارهای بین المللی نظارت بر انتخابات ملی پرداخته می شود. در این مقاله با تمرکز بر آموزه های مکتب حقوقی نیوهیون و مطالعه تطبیقی آن با مکاتب کلاسیک و انتقادی حقوق بین الملل، به نتایج قابل تاملی درباره ریشه ها و نتایج رویکرد متصلب به حاکمیت خواهیم رسید. از رهگذر افسون زدایی از مفهوم دولت و عناصر متشکله آن، آشکار می گردد که اولا برخلاف ادعای رایج در تفکرات انتقادی حقوق بین الملل، هیچ رمز و راز نهفته و توضیح ناپذیری در عناصر منفرد و ترکیبی دولت (مشخصا حاکمیت) وجود ندارد و ثانیا ترویج ایده ناهمخوانی حاکمیت ملی با توسیع هنجارهای بین المللی انتخاباتی، بیش از هرچیز ماحصل اقبال به لنزهای دکترینی خاصی در تحلیل تحولات حقوقی بین المللی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که حقوق بین الملل از ظرفیت نظری لازم برای فرا رفتن از دیوار ادعایی حاکمیت و افزایش نظارت بین المللی بر حق تعیین سرنوشت داخلی مردم (از طریق مکانیسم انتخابات ملی) برخوردار است. آموزه های نیوهیونی به پژوهشگر حقوق بین الملل کمک می کند تا با طرد قرایت های مبهم از حاکمیت و اتخاذ یک رویکرد انسان محور و کارکردی به این مفهوم، از لزوم ابتنای تمامی ترتیبات حقوقی در جهت تقویت نظم عمومی مبتنی بر کرامت انسانی دفاع نماید.
    کلیدواژگان: انتخابات، حاکمیت، مطالعات ‏حقوقی انتقادی، مکتب نیوهیون، ‏وستفالیا.‏
|
  • Majid Banaeioskoei *, Neda Kazemi Pages 584-606
    The best effort (conventional maximum effort) clause is the result of innovation in international commercial contracts, which is of particular importance in order to influence the interpretation of the contractual provisions and achieve the desired result. This clause is seen to be more effective among other similar clauses such as the reasonable care clause, and due diligence, because the obligor must use all his ability and expertise to fulfill the obligation. The best effort clause has different meanings in common law and civil law systems. The best effort clause in the civil law obliges the obligor to do everything in his power to fulfill his obligations, even if spending unlimited amounts of resources will cause him loss or bankruptcy, but in countries subject to common law, this clause has It is more flexible and means a conventional and appropriate effort, and therefore the obligor is not obliged to cut himself off from existence to fulfill the obligation. There is no mention of such a clause in Iranian law, but according to written laws and in the form of the traditional concept of commitment to means and results, accepting such a clause can be justified.
    Keywords: Best Effort, clause, Due ‎Diligence, ‎International Commercial ‎Contracts, Required, ‎Adequate Care.‎
  • Saeed Bigdeli *, Akbar Osanlou Pages 607-634
    Under French law, it was necessary to enter multiple contracts in order to carry out a group operation, and there was ambiguity regarding the sanction and its principles in the event of the disappearance of one of them. Sanction sometimes entailed nullity, termination, or lapse. The reform of the French Civil Code on 10 February 2016 has opted for the sanction of lapse for the interdependence contracts in Clauses 2 and 3 of Article 1186. Regarding principles, pre-review jurisprudence sometimes relied on theory of cause, the indivisibility of obligations, and condition and accessory to justify the lapse of interdependence contracts, which have introduced ambiguity in the principles legalizing reform of contract law. Three conditions are required under which the lapse of an interdependence contract applies: 1) realization of the group of operation, 2) disappearance of the contract which is the prerequisite for the next contract or impossibility of the next contract, and 3) the contractor's awareness of the unity of the operation. Given these three terms, if the central contract is annulled, terminated, or lapsed for any reason, other contracts related to the original one will lapse. The Iranian legal system's approach to the lapse of interdependent contracts is unclear, the doctrine addresses it without due attention, and jurisprudence does not provide a sensible judgment. This article attempts to introduce this new concept (lapse of interdependence contracts) and its principles, scope, and effects.
    Keywords: a group operation, ‎ dissolution, ‎ interdependent contracts, ‎ lapse, ‎ unity of operation.‎
  • Nahid Parsa * Pages 635-653
    A consumer who has purchased a defective car will have rights and privileges after the car is recalled. The car manufacturer is obliged to repair the car, replace the car or refund its price during the transaction. But does the consumer have the right to choose between these three categories of rights? If there is a need to change the car from the manufacturer, will the replacement car be a new car? By researching and pondering the laws of the United States, Australia, and Iran, it is concluded that the consumer does not have the right to choose between the rights resulting from the car recall and cannot choose one of the performance guarantees at will, and in the laws of the United States and Australia, in the case of a car exchange, a new car with zero kilometers will not be delivered to the consumer, or if a new car with zero kilometers is delivered, the difference in the mileage of the defective car must be returned to the manufacturer. Of course, Iranian law is silent on this matter and we do not have an explicit or legal text in this regard that would clarify these issues.
    Keywords: Car Recall, Consumer Rights, Eight to Exchange, Right to Repair, Refund.Word
  • Heidar Piri * Pages 655-677
    It is impossible to legislate for every feasible situation. Therefore, in all legal systems there are silences and gaps, issues and matters as to which it seems to regulate. This is also true of the Iran’s legal system, and perhaps particularly true of the international legal system due to the slow legislative process and its normative and institutional weaknesses. This paper provides an analytical framework to develop a comprehensive understanding of non liquet in both systems, with an emphasis on the range of possible solutions. The author is of the opinion that, rather than being a complicated issue, non liquet and its solutions which have significant consequences for any legal system, goes back to the very heart of our understanding of that legal system.In Iranian legal system which is based on Islamic jurisprudence (figh), the Islamic Consultative Assembly (the legislator) has not only enacted general principles and rules in order to fill gaps in the system, but also on the adoption of reference to authoritative Islamic sources or authentic fatawa and legal principles that are not contrary to the Shari’ah, the judge has to deliver his judgment and settle disputes based on sources other than the law. But in the international legal system, it is necessary to distinguish between two issues. The International Court of Justice cannot refrain from delivering judgments in contentious cases. By resorting to the source-based (general principles of laws, equity, Martens Clause and the residual principle), or method-based approach (analogy, a contrario reasoning) the ICJ can take steps to avoid non liquet. However, in advisory proceedings, it is possible to face non liquet without being necessary to fill it. As a result, the court shall not be held to be in denial of justice and convicted, even by making a non liquet declaration to the effect that the law is non-existent or unclear on a particular issue.
    Keywords: Iran’s Constitution, Iran’s ‎Legal System, ‎Internatioanl Court of ‎Justice, International ‎Legal Order, Non-Liquet.‎
  • Mirghasem Jafarzadeh *, Soheila Nourali Pages 679-704
    The appearance and aesthetic aspects of the products can be protected as an industrial design under design law. In addition to the positive substantive requirements for protecting industrial designs, such as novelty, originality and individual character, another requirement is also provided under the title of "Non-functionality", which is described as a negative requirement in different legal systems. According to this requirement, a design that is solely dictated by functional aspects of the products and is made to solve a technical and functional problem of the products cannot be protected as an industrial design. Considering the lack of adequate research in this field on one side, and lack of clear law provisions in Iranian Law Design on another side, this article aims to answer the following questions through a comparative study in pioneer legal systems: why is the functional industrial design not to be protected? And how is the functional industrial design to be identified? And at the end, although this requirement is justified on the bases of different criteria such as the alternative solutions and causative approach the authors propuses that the main basis of this requirement is the separation of the industrial design system from the patent system, after which efficient competition is also maintained, On the other hand.
    Keywords: Annulling arbitrator’s ‎award, Arbitration, ‎Liability, Arbitrator’s ‎immunity.‎
  • Mohammad Hadi Javaherkalam *, Mohsen Alijani Pages 705-726
    In this article, the civil liability caused by asbestos has been studied comparatively in French and American law, to provide models to solve the shortcomings of Iranian law, with  a descriptive-analytical research method. The main question was about the bases and elements of the responsibility caused by asbestos and the effective solutions to support asbestos victims. The result was that in terms of the basis of responsibility, in American law, the responsibility is based on strict liability. French law bases the responsibility on the system of employer's responsibility towards the employee, and by establishing the safety obligation of the type of obligation of result and the unforgivable fault of the employer and the assumption of his knowledge, only force majeure is excluded. In terms of the conditions and elements of civil liability, both countries have supported asbestos victims by developing the concept and scope of compensable damages and the assumed relationship of responsibility. In order to guarantee and speed up the payment of damages, in French law, a "special compensation system for asbestos victims" has been established and by creating an independent fund, the cases of reference to the fund and the amount of damages that can be compensated by the fund, with certain mechanisms, has been established. American law has also taken the same steps. It is suggested that our legislators should establish a special compensation system for asbestos victims by leaving aside fault as the basis of responsibility and facilitating the proof of causation.
    Keywords: Civil Liability Caused by ‎Asbestos, Compensation ‎Fund, Fault, Presumed ‎Causality, Strict Liability.‎
  • Saeed Habiba *, Nasrin Tabatabai Hesari, Mohammad Nasiri, Amir Abbas Askari, Soroush Safizade Pages 727-751
    The status as a quality that the legal system of any country has determined for a legal entity is one of the important issues for monitoring legal entities. In this regard, the existence of an integrated system of "monitoring and identification of legal entities" in Iran and the international system is one of the mechanisms that have been put forward in order to solve the aforementioned challenge and promote transparency, increase awareness and gain public trust. In such a system, although the existence and scope of the legal entity's competence can be identified by third parties; But legal entities, like any other legal phenomenon, do not always have a fixed "legal status" and may undergo changes after they are created. In the process of monitoring and identification of legal entities, the distinction between the status of legal entity and the status of ID has been considered due to the effective relationship between the two, both in Iran and in the Global Legal Entities Identifier System(GLIES); And he has raised the question of what effect the change in the "legal status" of legal entities will have on their "validity of ID". The current research is in the light of a comparative study between Iran's national ID system and Global Legal Entities Identifier Foundation (GLIEF) using desk study in the method of information collection and descriptive-analytical research method, has explained types of relationship between the status of a legal entity and the status of the national ID in the current system of Iran - based on the type of influence that the status in the first sense has on the status in the second sense. Then, in the context of the principles governing the legal entities ID system, has criticized each of the existing categories in terms of the type of influence and has provided solutions to solve the challenges of the national ID system.
    Keywords: standard ID, valid ID, ‎suspension of ID, ‎invalidity of ID. GLIEF‏.‏
  • Valiyollah Heidarnezhad * Pages 753-783
    The physical and mental health of workers and operators of hazardous jobs is directly related to their occupation Therefore, most countries have considered a special support system to support and maintain the health of those who work in hazardous jobs, and the most important and common way to support those who worker is early retirement. Comparing the factors of the legal system to support hazardous jobs in Iran and the member countries of the European Union is the main question of the present research, which has been investigated by descriptive and analytical methods. Considering the bankruptcy crisis of pension funds and in line with economic austerity policies, it can be seen that in the last two decades, the list of hard and unprofitable jobs has been revised and most countries have taken steps to eliminate or reduce support for the hazardous jobs. In Iran's legal system, according to the procedure established by the Administrative Justice Court, the system of supporting hazardous jobs for those subject to the labor law and the employees of executive bodies in terms of the authority for determining the hazardous jobs, the number of retirement years, the way to provide for the financial burden of retirement and ... Is different. With regard to the study of European models in Iranian law, amending laws with the approach, requiring employers to reduce and remove environmental pollutants, eliminating discrimination, and creating a balance between the protection of those subject to the labor law and the employees of executive bodies, not imposing a financial burden on pension funds in order to maintain the rights of For a generation, reducing the years of friendship, determining the list of the hazardous jobs by a centralized institution with specific quantitative criteria and with the requirement of periodic and continuous revision seems necessary.
    Keywords: arduous or hazardous jobs, European Union, Iran, early retirement, Labor Law
  • Ahmad Deylami *, Azam Heidari Sureshjani, Seyed Mahdi Dadmarzi Pages 785-806
    Problem; the liability for contractual consideration is one of the most important issues in synallagmatic contracts. The truth of “Exchange Liability” exists in all legal systems and it is discussed under a special title. Among these titles are "Theory of Cause" in the Civil Law system and "Exchange Liability" in Imamiyah jurisprudence. Exchange Liability and theory of Cause are both liabilities for contractual consideration, and they are rooted in agreement, but maybe, the conditions, jurisdiction and their effects are somewhat different in these two legal systems. The main issue in this research is what are the similarities and differences between “Exchange Liability” and "Theory of cause" in terms of conditions, scope, and effects?Aim; Therefore, the aim of this research is a comparative study of the conditions, jurisdiction, and effects of “Exchange Liability” and “The Theory of Cause.Method; This will be done in a descriptive and analytical method.Findings and conclusion; According to the findings of this research, despite the similarities between these two theories in the mentioned aspects, in terms of some works, including the amount of compensable damage, as well as the conditions and jurisdiction, significant differences between them are observed. For example, "Exchange Liability", unlike "theory of cause", is specific to synallagmatic contracts.
    Keywords: Synallagmatic contract, Exchanges balance, Obligation to return the change, Right of lien, Actual damage
  • Mohammad Riyahi * Pages 807-829
    It is of special importance to distinguish legal matters from factual ones in the interpretation of contracts in order to clarify the scope of the (first instance) judge's authority and the jurisdiction of the Supreme Court. The court judge enjoys absolute authority in the process of interpretation to ascertain the intention of the parties, and the Supreme Court cannot restrict such authority. However, there are exceptions where the Supreme Court can intervene and overturn a judgment. For example, when a judge distorts a contract under the pretext of interpretation, the Supreme Court may overturn the judgment. It merits mention that the Supreme Court is responsible for supervising the proper enforcement of rules in courts; in other words, it controls the legal issues of interpretation. To put it simply, when a judge makes a mistake in aligning a judgment with the facts, the Supreme Court will overturn the judgment. Comparing Iran’s legal system with that of France, this descriptive-analytical study aims to distinguish the legal aspects/matters of contracts from their factual aspects/matters. This will clarify the scope of the Supreme Court's intervention and the authority of the court of first instance in interpreting contracts, considering that the Iranian legislature expresses no opinion in this regard. Typically, in both Iranian and French legal systems, the Supreme Court can only exercise jurisdiction over legal matters.
    Keywords: common intention of ‎parties, contract ‎interpretation, ‎factual, thematic ‎interpretation, legal ‎interpretation, real ‎intention.‎
  • Hossein Sobhani *, Seyyed Mansour Mirsaeedi Pages 831-857
    As organized crime increasingly spread through drug crime in the 1980s and became an international problem; the ineffectiveness of existing legal tools to deal with it emerged; because the conviction of several organized criminals behind bars and the exploitation of the benefits of their crime after their release could not have had a tangible effect on defeating organized crime. In this respect, the system of confiscation of property to fight international organized crime was recognized as a fundamental principle in international and national legal systems and grew and expanded significantly in terms of type and scope; One of its modern and progressive forms is "extended criminal confiscation" Among the international organizations, the Financial Action Task Force and the European Union, and among the European countries, the United Kingdom has the leading systems of extensive criminal confiscation. Therefore, in this study, with the aim of pathology and optimization of the legal system governing the confiscation of property related to crime in the Islamic Republic of Iran, with a comparative view, the components of the extended criminal confiscation system in the leading legal systems are described and based on the legal system approach. Iran is assessed and pathologically evaluated In order to provide effective suggestions for reforming the laws governing property related to crime; Extensive confiscation in leading legal systems has four components: criminal offenses, legal presumptions, reduction of the value of proof and litigation revolution. In Iran's legal system, although extensive criminal confiscation is provided for in the Anti-Money Laundering Amendment Law approved in 2017; But it lacks the first and second components, and regarding the third component, although suspicion is close to science, it has been legislated; But it lacks objective and quantitative criteria; Therefore, it is suggested that the legislator, like other leading legal systems, formulates the component of predicate crimes and legal assumptions in the legal system governing extended criminal confiscation and, like the English legal system, establish objective criteria such as "criminal lifestyle" and "period of criminal activity" to study suspicion. Legislate with science.it should be noted that this research has been done by descriptive-analytical method and in the collection of resources, the library method has been used.
    Keywords: Components of extended‏ ‏criminal confiscation, ‎ Financial Action Task ‎Force, ‎ European Union, ‎ United Kingdom, ‎ Iran.‎
  • Sayyed Hussein Safaei Moafi *, Reza Maghsoudi, Reza Daryaee Pages 859-882
    Today, with the advancement of communication, defamation claims have crossed the national borders, it is possible for several foreign elements to be involved in a claim. In this situation, several courts may apply jurisdiction based on their relationship with those elements. This issue is problematic where there is a little connection between those elements and the jurisdiction. Therefore, legal systems must provide jurisdictional rules that prevent such a challenge. In this research, it will be investigated what jurisdictional criteria are used by the legal systems of Iran, England and the European Union in these claims. Can these rules meet the legitimate expectations of private individuals and at the same time have the necessary flexibility in view of the evolution of technology? In the English legal system, the legislators have adopted special rules for defamation which provides that, the courts can hear the lawsuit if England is the most appropriate place to file that claim. therefore, the English courts should examine the connection of the lawsuit with other jurisdictions. In the European Union, in addition to the general rule of the defendant's place of residence, the place of damage where the defamation was published also has jurisdiction. In EU law, the center of the victim’s interests will be competent in internet defamation. However, there are no specific rules for defamation in Iranian law, and the general jurisdiction rules will be applicable in the case of defamation. This Iranian approach is ineffective for defamation and will cause difficulties for litigants.
    Keywords: defamation, ‎ domicile, ‎ jurisdiction, ‎ forum non ‎conveniens.‎
  • Mohammadamin Fasihizadeh, Alireza Fasihizadeh *, Hassan Paktinat, Mojtaba Nikdousti Pages 883-911
    The development and facilitation of new payment manners for transactions according to the current business requirements is an integral part of economic dynamics and it is closely related to the banking laws. Preauthorized debit, also known as Direct Debit, is one of the most common banking payment methods available to users worldwide, especially in case of recurring transfers. Its flexibility and safety are grounded in the agreement between the account holder and the beneficiary, who is mostly the creditor. A contract of adhesion applies to the case in many ways, and the account holder (the consumer of goods and services) as the weaker party should be legally supported. However, the lack of comprehensive regulations to specify the parties' framework of rights and duties, especially concerning the adhesive nature of this type of contract, is what has to a great extent slowed down the use of this common and widely used method in internal transactions. With the development of the internet banking system, a specific regulation has been introduced into the American legal system to support holders of consumer bank accounts against beneficiaries who are mainly vendors. Since these rules conform to the Iranian law in many ways, studying them can be constructive. Therefore, the present paper attempted to analyze the most important aspects of this issue in both legal systems.
    Keywords: Adhesion contract, ‎Consumer protection ‎rights, Direct Debit, ‎Electronic funds transfer, ‎Electronic signature, ‎Preauthorized debit.‎
  • Mostafa Fazaeli, Ahmad Reza Towhidi, Mohammadreza Jahanipour * Pages 913-935
    In some disarmament treaties, assisting, encouraging, or inducing prohibited activities is declared illegal. Prohibited activities are actions that States are prohibited from doing according to the disarmament treaty.However, the exact scope of this prohibition is still debated by experts.The basic question is: what is the extent of the prohibition of assist, encouragement and inducement? what it's boundaries? For this purpose, the provision of assistance in the five main disarmament treaties has been investigated and two important findings have been obtained by using library data and the application of the analytical descriptive
    method
    First, although the lack of a consensus definition for assistance, encouragement or inducement and the States' lack of interest in explaining the issue In the domestic and international pactice, it has led to continuation of ambiguity in the scope of this provision, but this ambiguity also has benefits. Second, the views of the States in the preliminary negotiations and their subsequent practices confirm the narrow interpretation of the assisting provision. Therefore, any action that contradicts the purpose and subject of the treaty and is done knowingly with the intention of facilitating the commission of prohibited acts or incitement to commit them is considered as prohibited assistance or encouragement.
    Keywords: Prohibited acts, ‎ Encouragement or ‎Inducement, Assisting ‎provision, Disarmament ‎treaties.‎
  • Fateme Fallah Nezhad *, Mahbobe Mousavimobarake Pages 937-964
    Research Article                Environment damage is considered the most significant factor of encroachment that causes weakening of the right of human life and always been needful to be protected and supported in any way. For this reason, determining the codification of the environmental damages indexes is considered one of the main concerns for compensation for these damages, and the necessity of compensating the environmental damages crimes in both legal systems under the general and special laws is approved. Many supervisors point to the reality about China that the significant economic growth in this country has had great costs relevant to this growth, especially in terms of environmental costs. In the legal systems of Iran and China, despite some differences, there are some similarities in the background of compensation solutions as well. Among the cases; in both legal systems, the basis of compensation for damage is based on civil liability from the general laws, an issue that is criticized by jurists of both countries. Nevertheless, the liability basis in Iran is the theory of fault and hazard, and in China is a pure liability, and the burden of proving the claim and causation is on the offender.
    Keywords: China, ‎ Damage Compensation, ‎ Environment, ‎ fault, Iran, ‎ Pure Responsibility.‎
  • Sana Kazempour *, Mohammad Farajiha, Mohammad Jafar Habibzadeh Pages 965-1000
    Sentencing studies in drug offenses show a consistent pattern of the vulnerability of the lower-class offenders and the immunity of the high-class offenders from severe punishments. The current study seeks to answer how the socio-economic status of offenders as an extra-legal factor affects the criminal process of drug offenses eligible death penalty. In this qualitative study, the content of documents, including 74 cases of drug offenses convictions between 2010 and 2020, have been analyzed. In-depth interviews with judicial activists, drug lawyers, Drug Control Headquarters officers, and convicted drug offenders (37 cases) were also used. Our Findings indicate that defendants in criminal prosecution are faced with discriminatory enforcement of Crime detection laws and drug weighing control. Also, Institutional discrimination in the judicial process (the significant differences in performance of Court-Appointed Lawyers and private lawyers), more importantly, Drug-related judicial Corruption and, as a result, charge movement or charge reduction of high-classes offenders (The collection of all these factors) dramatically reduce the probability of prosecuting and convicting high-level traffickers and increase the probability of sentencing low-level drug offenders to the death penalty. In addition, the lack of transparency and discrimination in the clemency process is an opportunity to prevent high-level drug offenders from execution.
    Keywords: Death Penalty, Discrimination, DrugOffenses, judicial corruption, Socioeconomic Status
  • Mustafa Meshkat * Pages 1001-1022
    Nuclear power plants are among infrastructure projects and provide public services that play a vital role for communities in the path of sustainable development. Since building and upgrading nuclear power plants has many technical and financial challenges, it is very important to select and use suitable contract models that can solve the challenges in the construction and operation stages of the mentioned power plants. Uzbekistan and the United Kingdom are looking to build, develop, and upgrade nuclear power plants in their territories, respectively, focusing on the engineering, procurement, construction (EPC), and regulated asset base model (RAB) models. Now the question is, which of the existing contract mechanisms in the field of construction and upgrading of nuclear power plants has a better performance? As a hypothesis, the technical complexities and the high cost of building and upgrading nuclear infrastructure projects require the use of appropriate contractual mechanisms such as the regulated asset base (RAB) model that could encourage the capable private sector as well as enable the advancement of several public service projects by the public sector in tandem. However, the paper aims to evaluate the aforementioned contractual models by relying on the descriptive-analytical study method, so as to draw the framework of a suitable contractual mechanism in the field of the aforementioned projects.
    Keywords: engineering, Procurement, construction (EPC), nuclear power plant, Private Sector Investment, regulated asset base (RAB) model
  • Abbas Mirshekari *, Shobeir Azadbakht Pages 1023-1048
    Private information of individuals is always exposed to attack by different individuals. Therefore, while providing a criterion for identifying the concept of private information, by strengthening the guarantee of the enforcement of the violation of the rights of individuals to their private information, a way should be found to prevent the violation of information privacy. The main question is whether the civil liability resulting from the violation of privacy is recognized in British and Iranian law or not? If the answer is positive, how is this supported? In English law, there was no independent form of civil liability claim arising from a breach of informational privacy and due to the formality of the British civil liability system, a lawsuit that directly protects privacy was not acceptable until after Campbell's lawsuit was filed in 2004, the grounds for accepting an independent civil liability lawsuit known as misuse of private information was provided. Also, in the Judicial procedure of this country, the standard of reasonable expectation of privacy (objective standard) has been used to determine whether information is private. In Iranian law, privacy violation is in any form, regardless of whether it is in a specific format. If there are conditions of civil liability, in this case, the defendant is responsible. Of course, the appearance of the Executive Regulations of the Law on Publishing and Free Access to Information only uses the phrase "expectation of privacy" without the condition of "reasonableness" in recognizing the existence of privacy, and this issue apparently confirms that a subjective standard is accepted in Iranian law. However, considering the advantages of the objective standard, this appearance should be ignored and the objective standard should be recognized in Iranian law. Anyway, the mission of this article is to analyze the standard of reasonable expectation of privacy in an analytical-descriptive way and with a comparative view, while examining the conditions of creating civil liability due to misuse of private information.
    Keywords: Privacy, Informational privacy, Breach of confidence, Disclosure of information, moral damage
  • Jafar Nouri Youshanlui, Amirmohammad Ghorban Nia *, Zahra Nateghi, Amir Ramezantabar Pages 1049-1068
    Due to the relation between arbitration and adjudication, arbitrator’s actions could cause responsibility for them because it may exceed the limits of law and justice. In American law, on the base of equity, if the arbitrator’s acts blemish the path of fair result, regardless of the provisions in law and precedent, in addition to incurring him responsibility it may cause his award to be annulled. Also in Chinese law, as it will come later, the arbitrator and his judgment can face the same fate. However, it seems in Iran according to article 489 of civil procedure law and principle of finality of the arbitrator’s award, we should limit ourselves to the provisions of law and the timeline that it entails. But this apparent argument is against the principle of fair trial, because firstly it’s not right to dismiss the actions of a responsible arbitrator (either disciplinary, criminal or civil responsibility) that can cause uncertainty to fairness of his award and second, it’s possible e.g., receiving a bribe by him get stablished years later and it’s not just to stick to the provisions of article 489 and its timelines and declare his award correct. So, in this article, comparatively, we are trying to analyze the American and Chinese approach to this matter so in this way with comparing and assessment of existing legal capacities in Iran, we could find a resolution for this legal gap and present an alternative. This will be done in a descriptive and analytical method.
    Keywords: Annulling arbitrator’s ‎award, Arbitration, ‎Liability, Arbitrator’s ‎immunity.‎
  • Mohsen Vaseghi * Pages 1069-1088
    Rapid progress in neuroscience and neurotechnology has provided new tools and techniques for monitoring, controlling, decoding, sharing and even manipulating the information of the human brain. The development of neural technologies and the growth of its use creates moral and legal consequences for the misuse of this technology.The main question is whether the existing laws in the field of human rights have sufficient and effective protection of humans in the face of this technology? Some researchers believe that the existing laws are sufficient to protect humans in the face of neurotechnology, but the scope of these rights should be extended to issues arising from neurotechnology. New rights should be added to the existing rights. The present research has come to the conclusion with a descriptive and analytical method, by examining international and regional human rights laws, that no law explicitly protects the human brain and mind as the most important and private part of the human body. The new human being includes the right to mental privacy, the right to cognitive freedom, the right to mental integrity, and the right to psychological continuity.
    Keywords: human rights, ‎ neurorights, neuroscience, ‎neural technology.‎
  • Asadollah Yavari, Hadi Dadmehr * Pages 1089-1112
    In this article, it is argued that the teachings of the New Haven School (NHS) of International law, provide the best theoretical framework for the promotion of international electoral norms. The article argues that there is no inexplicable mystery in component elements of the state and sovereignty. It also maintains that the idea of the inconsistency of national sovereignty with the promotion of international electoral norms is based upon a distorted conception of sovereignty. As a legal concept, national sovereignty has long been invoked by states to obstruct the promotion of international norms and standards on free and fair elections. Demystification of the elements of the state reveals that international scholars may convincingly overcome the theoretical challenges of sovereigntists through the deconstruction of the concepts of state and sovereignty. For the New Haven School, all legal concepts and arrangements (including Sovereignty) are designed to achieve human dignity. For all practical purposes, if international law scholars want to understand a different view on the relations between sovereignty and people, they must promote a deeper understanding of New Haven’s epistemological and methodological apparatus. Taking a contextual-functional approach to sovereignty, the New Haven School of international law subordinates sovereignty to the recognized international standards of humanity.
    Keywords: Elections, Critical Legal ‎Studies, New Haven ‎School, ‎ Soverignty, ‎ Westphalia.‎