فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری
پیاپی 25 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 7
  • علی مرتضوی، حجت الله مرادی، حمیدرضا حاتمی صفحه 9
    یکی از بحرانهای پیش روی جوامع، بحرانهای امنیتی است. زلزله از جمله عواملی است که می تواند به بروز بحران منجر شود. وجود طرح جامع مدیریت بحران برای کاهش خطرات زلزله بسیار مهم و حیاتی است. عواملی از قبیل متمرکز شدن قطب های اقتصادی، سیاسی، تجاری وسایر قطب های حیاتی ایران در شهر تهران، وجود 15 گسل فعال در این شهر و خطر پذیری بالای آن، سکونت بیش از 19 درصد جمعیت کشور در تهران، وجود بافت فرسوده در آن وکم توجهی به بحرانهای امنیتی ناشی از زلزله تهران در تحقیقات صورت گرفته این پژوهش را بر آن داشته که به دنبال پاسخ این سوال باشد که چه بسترهایی باعث پدیده های بحران های امنیتی احتمالی ناشی از زلزله شهر تهران خواهد شد. این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر را به عنوان حجم نمونه انتخاب کرده و با طرح سوالات و توزیع پرسشنامه بین اعضاء جامعه نمونه، به صورت میدانی، به جمع آوری اطلاعات پرداخته و با استفاده از آزمون مقایسه معنادار میانگین های تست و با استفاده از نظریه محرومیت نسبی تد رابرت گر، با ارائه مدلی به این نتیجه رسیده است که عدم برآورده شدن انتظارات مردم، بعد از زلزله تهران، بدلیل ایجاد محرومیت نسبی در مردم زلزله زده، منجر به بروز بحران امنیتی خواهد شد.
    کلیدواژگان: زلزله، زلزله تهران، گسل های تهران، بحران امنیتی
  • محمد سلطانی فر، محمودرضا مرتضوی صفحه 37
    مدیریت اثربخش خبر در سازمان رسانه، بیان کننده مجموعه روش هایی در برنامه ریزی تصمیم گیری است که به مهار بحران و مشارکت همگانی در کاهش آسیب های ناشی از آن کمک می شود. بلایا و حوادث طبیعی یکی از انواع بحران جوامع محسوب می شود و بیانگر وضعیتی است که به صورت محدود یا بسیار گسترده رویه اقدامات عادی جامعه را در امور اقتصادی و اجتماعی را مختل می کند واحتیاج به برنامه ریزی برای مواجهه با بحران می باشد. برای تحقق این امور، مدیران و کارکنان سازمان رسانه و مخاطبان آن به سه نوع اطلاع و شناخت احتیاج دارند تا در مواجهه با بحران به طور مناسب اقدام کنند که عبارت اند از:1- شناخت مشکل 2- شناخت محدودیت 3- شناخت سطح درگیری
    در این مطالعه مدیر با بهره گیری از اقدامات رسانه های جمعی و دست یابی به «شناخت سطح درگیری» و با استفاده از روش تحلیلی و تعقلی به بررسی و پردازش اطلاعات و اخبار جهت اشراف و مدیریت بهینه بر بحران و مواجهه اصولی بر فجایع طبیعی و مهار بحران و جلب مشارکت همگانی در این امر مهم می پردازد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، سازمان رسانه، مدیریت بحران طبیعی و
  • سعید صحت، حمید گل محمدی صفحه 57
    در دوران کنونی اختلال شخصیت و بحران هویت یکی از مهمترین مشکلات جوامع توسعه یافته و در حال توسعه می باشد. این موضوع بویژه با ظهور تیم های مجازی در نتیجه توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کسب وکارهای امروزی، یکی از چالش های اصلی سازمان ها می باشد. یافتن راهکاری برای خروج از بحران هویت در تیم های مجازی سوال جدی تحقیقات بسیاری است. در این مقاله سعی شده است تا با بررسی آراء و نظرات امام خمینی(ره) راهکارهای خروج از بحران هویت مورد بررسی قرار گیرد. اندیشه های ایشان از چند جهت در این زمینه حائز اهمیت است (1) احاطه ایشان بر منابع و متون و اندیشه های اسلامی و پرداخت مبسوط به موضوع مورد بحث و (2) تجربه ایشان در برخورد با این پدیده در جامعه پیش از انقلاب. دو عامل خودباوری و استقلال فرهنگی مطابق با دیدگاه های حضرت امام، به عنوان عوامل خروج از بحران هویت در این تحقیق با استفاده از مدل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان دهنده رابطه مثبت میان خودباوری و استقلال با هویت در تیم های مجازی است.
    کلیدواژگان: هویت، بحران هویت، تیم های مجازی، استقلال فرهنگی، خودباوری
  • علی اسدی، آرش روستایی، علی سیف پور صفحه 79
    نرخ ارز و بازار ارز همواره جزء پیچیده ترین مباحث اقتصاد بوده است.از سوی دیگر، این بازار که هر روزه شاهد بیش از تریلیون ها دلار نقل و انتقالات است، جزو بزرگترین بازارهای جهان به شمار می رود. تئوری ها و نظریات فراوانی در مورد تعیین رفتار و مکانیزم بازار ارز ارایه شده است، ولی هیچیک دقیقا قادر به پیش بینی روند نرخ ارز نیستند و عوامل دیگری نظیر عوامل سیاسی، ژئوپلتیک، اظهارنظرها و سیاستهای بانکهای مرکزی کشورها و همچنین رفتار معامله گران در شکل گیری این بازار دخیل هستند. از سوی دیگر، نقش دلار در بازار سرمایه (ازجمله سکه) کشورمان در مقایسه با سایر بازارهای جهانی بیشتر و عمیق تر است. در این پژوهش بر آن هستیم به این پرسش پاسخ دهیم که نوسانات نرخ ارز و قیمت طلا پیامدهای امنیتی برای کشور و نظام جمهوری اسلامی ایران دارد یا خیر. و در این راه با در نظر گرفتن چهار فرضیه فرعی، تاثیر نوسانات نرخ ارز و قیمت طلا بر امنیت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و روانی به عنوان چهار شاخص عمده امنیت ملی که در مطالعات و مصاحبه ها استخراج گردید، بررسی کرده و به دنبال تایید فرضیه اصلی یعنی تاثیر نوسانات نرخ ارز و قیمت سکه بر امنیت ملی است مورد کنکاش قرار داده و با بیان توصیفی از نظریات مختلف کلان اقتصادی و اجتماعی این موضوع تا حد زیادی در ادبیات موضوعی تبیین می گردد و همچنین با پیمایش و با استفاده از بررسی میدانی و ابزار پرسشنامه انجام شده و از طریق روش های آماری توصیفی و استنباطی با بهره گیری از نرم افزار SPSS نتایج قابل تاملی استخراج گردید، که نارضایتی از حاکمیت، بروز فسادهای کلان اقتصادی، بروز مشکلات و بحرانهای اجتماعی، خطا در برنامه ریزی های کلان اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، و... از مهمترین آثار استخراج شده ی این پژوهش است.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اقتصادی، تهدید، ارز، نوسانات اقتصادی
  • مهدی قلیزاده زاوشتی، علی قادری کوچکی صفحه 113
    هدف آینده پژوهی، ادراک و غلبه بر نیروهای درازمدت تغییر، جهت ارائه تصویرهای بدیل و مطلوب از آینده به منظور حفظ و گسترش رفاه و امنیت بشری است. آینده پژوهی از جمله مباحث نوینی است که در فضای عدم قطعیت حاکم و آشوبناک کنونی به خوبی پاسخگوی نیاز فضای مدرن است. آینده پژوهی در فرایند برنامه ریزی، مدیریت راهبردی و مدیریت ریسک کاربرد دارد و از طرفی امروزه در پیش بینی آینده نیز مورد استفاده است.
    مقاله حاضر با نگاهی به مدیریت بحران در حوادث سیاسی و امنیتی و تکیه بر مفاهیم آینده پژوهی و روش های اجرای آن، نقش آنها در مدیریت بحران های سیاسی و امنیتی مورد بررسی قرار می دهد و روش طراحی «سناریوهای آینده» را به عنوان یکی از پرکاربردترین روش ها برای آماده شدن وکمک به برنامه ریزی و مدیریت بحران پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مدیریت بحران، بحران های سیاسی و امنیتی، سناریونویسی
  • سارا کوور میزرا، ماناوندرا میزرا ترجمه: دکتر قدرت حاجی رستملو صفحه 141
    گسترش استفاده از اینترنت به عنوان وسیله انجام فعالیت های اقتصادی، موجب شده است ارزیابی و شناخت مخاطرات مربوط به محیط های مجازی و نحوه آمادگی سازمان ها برای مدیریت این تهدیدات از اهمیت فراوانی برخوردار گردد. هدف اصلی مقاله حاضر پاسخ دادن به این سوال است که چرا محیط های مجازی سازمان ها را آسیب پذیر کرده است. برای پاسخ دادن به این سوال، ابتدا تهدیدات مربوط به فضای مجازی معرفی می شود و سپس اشکال ممکن این تهدیدات، ارتباط آنها با بحران های سنتی، و مضامین آنها برای مدیریت بحران مورد بررسی قرار می گیرد. در آخر، بعد از ارائه راهبردهای مدیریت بحران، پیشنهاداتی برای پژوهش های آینده ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، دنیای مجازی، بحران های اینترنتی، بحران های سنتی
|
  • Ali Mortazavi, Dr. Hojatollahmoradi, Dr. Hamid, Reza Hatami Page 9
    One of the crises facing the communities is security crises. Earthquakes are among the factors that can lead to crisis. Existence of comprehensive crisis management plans can play an important and vital role in reducing earthquake risks. Such factors as the concentration of economic, political, commercial and other vital centers of Iran in Tehran, existence 15 active faults in Tehran and their high risk, dwelling of more than 19 percent of the population of the country in Tehran and existence of old buildings in it, and lack of enough attention to the security crises caused by earthquakes in Tehran in the research studies made us look for an answer to this question: ‘What backgrounds will cause the likely security crises resulting from earthquakes in Tehran?’ Using Cochran's formula, a sample of 400 subjects was selected and the data were collected through the questionnaires distributed among the subjects. Using T-test and a model, it was revealed that failure to meet the expectations of the people after an earthquake in Tehran will lead to security crises due to the creation of relative privation among the affected population.
    Keywords: Earthquake, Tehran earthquake, Tehran faults, security crisis
  • Dr. Mohammad Soltanifar, Mahmud, Reza Mortazavi Page 37
    Effective management of news in media organization embraces a set of planning and decision-making methods which help control crises and encourage public participation which, in turn, results in the reduction of damages caused by them. As a kind of crisis, natural disasters disrupt economic and social activities at a limited or extensive extent and need some kind of planning so that the resulting crises can be controlled. To accomplish this, the managers and staff of media organization and their audiences need three types of information and knowledge to act properly in the face of crises: 1) knowledge of the problem, 2) knowledge of the limitations and 3) knowledge of the level of engagement. Benefiting from the activities of the mass media and gaining access to “recognition of the level of engagement” using the analytic and reasoning method, the present article deals with the examination and processing of information and news aimed at controlling and managing crises and reasonably dealing with natural disasters and crises and having the public participate in such important incidents.
    Keywords: Decision-making, media organization, natural disaster management
  • Dr. Saeed Sehhat, Hamid Golmohammadi Page 57
    Currently, personality disorder and identity crisis is one of the major problems in the developed and developing countries. The advent of virtual teams as a result of the development of ICT in businesses has made this issue one of the main challenges of organizations. Finding a way to recover from identity crisis in virtual teams is a serious question in many studies. In this article, an attempt has been made to evaluate the ways of recovering from identity crisis on the basis of Imam Khomeini’s (rah.) ideas and viewpoints. His ideas on this issue are important for several reasons: 1) His mastery of the Islamic thought, literature and resources and his extensive dealing with this issue and (2) his experience in dealing with this phenomenon in the prerevolutionary society. Using structural equations modeling and factor analysis, self-belief and cultural autonomy as the recovery factors from crisis identity were examined considering the views of Imam Khomeini. The results revealed a positive relationship between self-belief and autonomy and identity in virtual teams.
    Keywords: Identity crisis, virtual teams, cultural autonomy, self-belief
  • Dr. Ali Asadi, Arashrustaee, Ali Saifpur Page 79
    Exchange rate and the exchange market have always been one of the most complex economic issues. Political and geopolitical factors, the statements and policies of the central banks of countries as well as the behavior of traders contribute to the establishment of this market. On the other hand, the role of dollar in the capital market in our country is stronger than that of other countries. In this study, our aim is to answer this question, ‘Do the fluctuations in exchange rate and gold price have security implications for the country and the Islamic Republic of Iran?’ Considering four minor hypotheses, we explore the impacts of exchange rate and gold price fluctuations on the political, social, economic and psychological security as the major indices of national security which were extracted from the studies and interviews and seek to prove the major hypothesis, i.e. the impact of exchange rate and gold price fluctuations on the national security. Reviewing the major economic and social theories, the literature of the topic under investigation is explicated. The research method is survey which has been followed using a questionnaire and field study. The data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods and the SPSS software. Dissatisfaction with the governance system; major economic corruption; social problems and crises; errors in macroeconomic, political and social planning; weakening of social and political participations including elections are the most important findings of this research work.
    Keywords: Security, economic security, threat, currency, economic fluctuations
  • Mehdi Qolizadeh, Ali Qaderi Kuchaki Page 113
    In the current changing world, politics and security are faced with significant changes. However, there are some questions about these changes: What is the direction of the changes? Which future are they aiming at? Who is planning the current trends in communities? Have our interests been considered in this planning? Offering an image of the future, future studies helps create a quick understanding of environmental variables, predict threats and opportunities and establish the necessary preparations. Future studies aims at understanding and overcoming the long-term drivers of change in order to provide desirable images of the future and maintain and expand human welfare and security. Future studies is among the new fields of study which meets the needs of the modern world in the current uncertain and chaotic atmosphere prevailing the world. Futures Studies is utilized in planning process, strategic management, risk management and prediction of the future. Reviewing crisis management in political and security events and relying on the concepts of future studies and its implementation methods, the present article evaluates their role in managing political and security crises and offers planning the "future scenarios" as one of the most widely used methods for getting prepared for crises and assisting their planning and management. Planning the "future scenarios" is based on trends, events (countertrends), actions and our images of the future (prospects).
    Keywords: Future studies, crisis management, political, security crises, scenario planning