فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 32 (زمستان 1394)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 32 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ژیلا پورمحمد، خلیل اسماعیل پور صفحات 9-18
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش خودتنظیمی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود. برای انجام پژوهش، 50 نفر از دانش آموزان هنرستان های دخترانه تبریز پس از غربالگری بر اساس نمره پیشرفت تحصیلی انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (MSLQ) برای هر دو گروه در مرحله پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که از نظر پیشرفت تحصیلی تفاوت معنی داری بین گروه های آموزش و کنترل وجود داشت (001/0p<) و نمره تعدیل شده پیشرفت تحصیلی گروه آزمایش، پس از آموزش خودتنظیمی بالاتر از گروه کنترل بود. براساس نتایج می توان گفت آموزش خودتنظیمی، پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش خودتنظیمی، راهبردهای یادگیری، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • صمد عابدی، بهمن سعیدی پور، محمدحسن صیف، مهران فرج اللهی صفحات 19-39
    هدف پژوهش حاضر، بررسی روابط بین متغیرهای باورهای هوشی، خودکارآمدی تحصیلی و اهداف پیشرفت با یکدیگر و نیز نقش آنها بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (راهبردهای شناختی و فراشناختی) دانشجویان دانشگاه پیام نور در قالب مدل علی و به روش تحلیل مسیر می باشد. به منظور آزمون فرضیه ها، نمونه ای شامل 600 نفر دانشجو از مراکز دانشگاه پیام نور کل کشور با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و روش نمونه گیری طبقه ای بطور تصادفی انتخاب و به پرسشنامه خودگزارشی متشکل از خرده مقیاس های باورهای هوشی، اهداف پیشرفت و مقیاس خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی از پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری پاسخ دادند. نتایج حاکی از آن است که مدل علی مفروض، پس از اصلاح از برازش مناسبی برخوردار بوده و متغیرهای پژوهش در مجموع 34 و 30 درصد از کل واریانس راهبردهای شناختی و فراشناختی را تبیین نمودند. بطور کلی، نتایج نشان داد که باورهای هوشی علاوه بر تاثیر مستقیم، به واسطه اهداف پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی، بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی دانشجویان تاثیر غیرمستقیم نیز دارند. یافته ها نشان داد که باورهای هوشی دانشجویان بخصوص باورهای هوشی افزایشی، می توانند از طریق واسطه گری اهداف پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی فراگیران و نهایتا عملکرد تحصیلی آنها موثر باشند. لذا، ضروری است که زمینه لازم جهت ارتقاء این باورها از طریق غنی تر کردن محیط زندگی و محیط یادگیری و آموزش فراهم گردد.
    کلیدواژگان: باورهای هوشی، اهداف پیشرفت، خودکارآمدی تحصیلی، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، دانشجویان دانشگاه پیام نور
  • محمد رحمان پور، محمدرضا نیلی صفحات 41-60
    هدف از این پژوهش بررسی تطبیقی برنامه درسی ادبیات مقطع متوسطه ایران با شش کشور اروپایی بود. نوع پژوهش کیفی بود که از دو روش تحلیل محتوای اسنادی و زمینه یابی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها اسناد و مدارک مربوط به برنامه درسی کشورها و مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. در بخش تطبیقی از روش پیشنهادی برودی استفاده شد و در بخش زمینه یابی نیز با 15 نفر از صاحب نظران حوزه ادبیات در کشور مصاحبه به عمل آمد. اطلاعات به دست آمده در قالب جداول خلاصه و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که برنامه درسی ادبیات کشور ما به نسبت سایر کشورها از لحاظ محتوا و رویکردها از غنای بالایی برخوردار است. همچنین برنامه درسی ادبیات قابلیت های مطلوبی را در دانش آموزان پرورش می دهد که مهمترین آنها قدرت درک، تفسیر و دانش ادبی می باشد. مهارت ارتباطی و پردازش اطلاعات به عنوان یکی از مهمترین مهارت های مورد نیاز دنیای امروز، کمتر مورد توجه بود که بایستی مورد تاکید بیشتر قرار گیرد. نتایج دیگر پژوهش حاکی از چالش برانگیز بودن برنامه درسی ادبیات در مولفه های محتوا و روش آموزشی بود که بایستی این چالش به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی ادبیات، متوسطه، ایران، مطالعه تطبیقی
  • حسن غریبی، کیفسان بهاری زر صفحات 61-78
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش مهارت حل مساله بر خودتنظیمی تحصیلی و اضطراب ریاضی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهرستان سنندج بود. 30 نفر از دانش آموزان دارای اضطراب ریاضی بالا و خودتنظیمی تحصیلی پایین به صورت تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به صورت گمارش تصادفی دردو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه، تحت آموزش مهارت حل مساله قرار گرفت، ابزارهای پژوهش پرسشنامه اضطراب ریاضی (کاظمی، 1390) و پرسشنامه خودتنظیمی تحصیلی (کانل و ریان، 1987) بود. نتایج تحلیل کوواریانس بیانگر این بود که پس از آموزش مهارت حل مساله علایم اضطراب ریاضی در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی داری کاهش یافت (01/0 p<) ، همچنین خودتنظیمی تحصیلی آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی داری افزایش یافته است (01/0 p<). یافته ها نشان دادند که روش آموزش مهارت حل مساله راهبردی کارآمد و سودمند در جهت کاهش اضطراب ریاضی و افزایش خودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان هستند.
    کلیدواژگان: اضطراب ریاضی، خودتنظیمی تحصیلی، مهارت حل مساله
  • زکیه عادلی پور، مرتضی کرمی صفحات 79-91
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نرم افزارهای آموزشی بر اساس اصول اولیه آموزش مریل و با روش پژوهش ارزیابانه انجام شد. بدین منظور از میان نرم افزارهای آموزشی دوره ابتدایی که در سال های 1393- 1391 توسط وزارت آموزش و پرورش تولید شده اند؛ 18 نرم افزار انتخاب و با استفاده از چک لیست 20 گویه ای محقق ساخته ارزیابی شدند. روایی محتوایی ابزار با تایید 3 نفر از متخصصان مربوطه و پایایی آن با کدگذاری مجدد 15 درصد نرم افزارها توسط کدگذار دوم محاسبه و برابر 84/0 به دست آمد. یافته ها نشان داد که میانگین اصل یکپارچه سازی در سطح نامطلوب، میانگین اصول مسئله محوری و فعال سازی در سطح نسبتا مطلوب و میانگین اصول نمایش و کاربست در سطح مطلوب قرار دارند. در مجموع می توان نتیجه گرفت که نرم افزارهای آموزشی به جز اصل یکپارچه سازی، سایر اصول اولیه آموزش مریل را در سطح قابل قبولی دارا هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، نرم افزار آموزشی، اصول اولیه آموزش مریل، دوره ابتدایی
  • حسین زارع، طاهر محبوبی، حسین سلیمی صفحات 93-110
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش شناختی ارتقاء امید برکاهش اهمال کاری و خودناتوان سازی تحصیلی دانشجویان دانشگاه پیام نور بود که درسالتحصیلی94-93 در شهرستان بوکان مشغول به تحصیل بودند. بدین منظور از طریق نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و از طریق اجرای پرسشنامه های اهمال کاری لی و خودناتوان سازی تحصیلی تعداد 50 نفر برای متغیر خودناتوان سازی و 60 نفر برای متغیر اهمال کاری براساس بالاترین نمره انتخاب شدند و به طریق واگذاری تصادفی، نمونه های انتخابی برای هر متغیر، در دوگروه آزمایش و دو گروه کنترل گمارده شدند. سپس دو گروه درمانی (اهمال کاران تحصیلی، خودناتوان سازها) در هشت جلسه 60 دقیقه ای که توسط دو درمانگر آموزش دیده اجرا شد، تحت آموزش شناختی ارتقاء امید قرار گرفتند، در حالیکه گروه گواه در معرض هیچ مداخله ای قرار نگرفتند. پس از آن از همه آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل پس آزمون به عمل آمد. داده های بدست آمده با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون کوواریانس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس و در سطح 05/0> p برای گروه های وابسته به منظور تعیین اثر بخشی آموزش شناختی ارتقاء امید نشان داد که این کاربندی توانسته است به عنوان مداخله ای موثر موجب کاهش خودناتوان سازی و اهمال کاری تحصیلی دانشجویان شود.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی امید، خودناتوان سازی تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی
  • زینب زحمتکش، سیدداود حسینی نسب، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 111-134
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه و تفاوت حافظه کاری و هوش و سهم آنها در پیش بینی پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان دختریک زبانه و دو زبانه انجام شد. نمونه ای متشکل از 366 دانش آموز دختر مقطع متوسطه با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای، انتخاب شدند. برای سنجش حافظه کاری و بهره هوشی به ترتیب از آزمون شاخص پردازش اطلاعات (IPI) و از ماتریس های پیش رونده ریون استفاده شد. معدل پایانی دانش آموزان به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی محاسبه شد. در این پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t گروه های مستقل رابطه و تفاوت حافظه کاری و هوش در دانش آموزان یک زبانه و دو زبانه بدست آمد و تحلیل رگرسیون گام به گام جهت پیش بینی سهم حافظه کاری و بهره هوشی در پیشرفت تحصیلی استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که بین نمرات حافظه کاری، هوش و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان یک زبانه و دو رابطه معنی دار وجود دارد. با این حال، هر چند میانگین نمرات دانش آموزان دو زبانه در نمرات بهره هوشی بالاتر از نمونه های یک زبانه بود، اما بین این دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بعلاوه، تفاوت بین حافظه کاری و پیشرفت تحصیلی در بین نمونه های یک زبانه و دو زبانه به نفع دوزبانه ها معنی دار بود. هرچند دانش آموزان دو زبانه به دلیل تجربه ها و ذخایر بیشتر زبانی در حوزه ساختاری آوایی و معنایی عملکرد بهتری از همتایان یک زبانه در تکالیف حافظه کاری و پیشرفت تحصیلی دارند. اما این برتری را در نمره هوش، به دلیل کم بودن وزن متغیر زبان در مقایسه با سایر متغیرهای تاثیرگذار در نمرات هوش نمی توانند حفظ کنند.
    کلیدواژگان: حافظه کاری، بهره هوشی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان دوزبانه، دانش آموزان یک زبانه
  • هدایت اسلامی، مهناز سعیدی، سعیده آهنگری صفحات 135-156
    این تحقیق به منظور بررسی عملکرد زبان آموزان ایرانی در آزمون های خواندن و درک مطلب دارای ساختارهای متنی و روش های پاسخ دهی متفاوت انجام گرفته است. شرکت کنندگان این تحقیق 2 2 8 نفر از دانشجویان زبان بودند که شامل 8 گروه و بر اساس آزمون مهارت زبانی پت انتخاب شدند. چهار نوع ساختار متنی ترتیب زمانی،توصیفی، علیت و حل مسئله انتخاب و بر اساس این متون،دو نوع آزمون با شیوه پاسخ دهی چهارجوابی و چهارجوابی کلوز تهیه و به دانشجویان داده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که در هر دو روش پاسخ دهی عملکرد دانشجویان در متون دارای انسجام متنی ساده (ترتیب زمانی و توصیفی) بهتر از عملکرد آنان در متون دارای انسجام متنی پیچیده (علیت و حل مسئله) است. علاوه بر این،عملکرد دانشجویان در روش پاسخ دهی چهارجوابی بطور معنی دار بهتر از عملکرد آنها در روش پاسخ دهی چهارجوابی کلوز در تمامی چهار نوع ساختار متنی بود. در پایان چنین نتیجه گیری شد که دانشجویان در ساختارهای متنی ترتیب زمانی و توصیفی عملکرد بهتری نسبت به ساختارهای متنی علیت و حل مسئله در هر دو روش پاسخ دهی دارند و همچنین در روش پاسخ دهی چهارجوابی بهتر از روش پاسخ دهی چهارجوابی کلوز در هر چهار نوع ساختار متنی هستند. معلمان می توانند با بهره گیری از نتایج این تحقیق و از طریق انتخاب بهترین روش پاسخ دهی برای متون دارای ساختار متنی متفاوت عملکرد دانشجویان خود را در خواندن و درک مطلب بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: ساختار متن، روش پاسخ دهی، چهارجوابی، کلوز
|
  • Zhila Pourmohammad, Khalil Esmaeilpour Pages 9-18
    The present research aims to investigate the effectiveness of self-regulation training on student's academic achievement. In order to conduct the research, 50 students of Tabriz technical high schools were selected through screening based on academic achievement, and were randomly assigned to two groups: the experimental and the control groups. The Motivational Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) was used out for both groups at the pretest and post-test stages. The data were analyzed by ANCOVA. The results showed that there was their significant differences between experimental and control groups in academic achievement (P
    Keywords: self, regulation training, learning strategies, Academic achievement, Students
  • Samad Abedi, Bahman Saeidipour, Mohammad Hassan Seif, Mehran Farajollahi Pages 19-39
    The present investigation aims at examining the relationship among the Intelligence beliefs, educational self-efficacy, and achievement goals as well as their role in self-regulatory learning strategies (Cognitive and Meta Cognitive Strategies) of Payame Noor University students using a causal Model framework and through Path Analysis. In order to test the hypotheses, a sample of 600 students from Payame Noor University centers through multiple cluster sampling and stratified sampling were randomly selected, who answered a self-report questionnaire consisting of subscales of the intelligence beliefs (Abd-El-Fattah & Yates, 2006), achievement goals (Middleton & Midgley, 1997) and scale of educational self-efficacy and self-regulatory learning strategies taken from the Motivated Strategies for Learning questionnaire (Pintrich & De­Groot, 1990). The results indicated that the proposed causal model after revision enjoys a good fit index, and that the variables formed 34 and 30 percent of the total variance of cognitive and metacognitive strategies. In general, according to the results of this study, it was revealed that intelligence beliefs not only have a direct effect but also have an indirect impact on the students’ self-regulatory learning strategies through achievement goals and educational self-efficacy. The results indicated that students’ intelligence beliefs, especially incremental intelligence beliefs, through the mediation of achievement goals and educational self-efficacy, can be effective on the students’ self-regulatory learning strategies, and finally, on their performance. Therefore, it is essential that these beliefs be enhanced through enriching the living and learning contexts
    Keywords: Intelligence beliefs, achievement goals, Educational self, efficacy, self, regulatory learning strategies, Payame Noor University students
  • Mohammad Rahmanpour, Mohammadreza Nili Pages 41-60
    The present research was a comparative study of literature course syllabus at high schools in Iran and six European counteries. It was a qualitative research in which the content analysis of documents and survey was conducted. The data were collected through examining the documents related to the course syllabuse of different covnteries and semi-structured interviews. Regarding the content analysis of the documents, Beredy's proposed was used and for the survey, 15 Iranian experts in Literature were interviewed. The collected data were first summarized in tables and then analyzed. The results showed that the Literature course syllabus in our country is richer in content and approaches as compared to other countries. Moreover, it was found that the literature course syllabus in our country fosters optimal capabilities in students, among which are the ability to understand and interpret, and literary Knowledge. However, communicative skills and information processing skills, as one of the most important skills needed in today`s world, were overlooked, which need to be more emphasized. The other results of the study indicate that the literature course syllabus is challenging in terms of content and teaching method, which needs to be minimized
    Keywords: Literature course syllabus, High School, Iran, Comparative study
  • Hassan Garibi, Keyfsan Bahari Zar Pages 61-78
    The aim of the present study is to investigate the effectiveness of problem solving training on students’ math anxiety and self-regulation. The method of this study was quasi-experimental design with pre-test and post-test and control. The population of the study were female students of junior high schools in Sanandaj. 30 of these students, with high math anxiety and low self-regulation were randomly selected through cluster and multistage sampling, who were assigned to two groups of experimental and control. The experimental group received problem-solving training for eight sessions. The research instruments contained 2 questionnaires: math anxiety questionnaire (Kazemi, 1390) and self-regulation questionnaire (Kanel & Rian, 1987). The data were analyzed through covariance method. The results show that math anxiety of the students in the experimental group, after receiving the treatment, significantly decreased and their self-regulation significautly increased. In other words, the final conclusion of this study confirmed the effectiveness of using problem solving training in decreasing math anxiety and increasing self-regulation in students.
    Keywords: math Anxiety, self, regulation, problem solving skill
  • Zakiye Adelipoor, Morteza Karami Pages 79-91
    This study aimed to evaluate educational software used at priming level based on the first principles of Merrill education which was done using evaluative methods. For this purpose, 18 different software were selected from among the educational software at elementary level that have been produced by the ministry of education in years 1391- 1393 and evaluated using a 20 item-ersearcher made checklist. The content validity of the checklist was approved by three experts and its reliability was estimated through re-encoding 15% of the software by a second encoder, which came to be .84. The results showed that the mean of the principle of integration was at an unfavorable level; the means of the principles of problem-centered and activation were at a rather favorable level, and the mean of the principles of demonstration and application were at a favorable level. On the whole, it can be concluded that educational software are based on the first principles of Merrill education to an acceptable level except for the integration principle.
    Keywords: evaluation, Educational software, first principles of Merrill education, elementary level
  • Hossein Zare, Taher Mahboobi, Hossin Salimi Pages 93-110
    The present study was an attempt to investigate the effect of cognitive hope enhancing training on reducing academic procrastination and self-handicapping of students at Payam-e-Noor University in Bookan within the academic year 1393-1394. To this end, 50 students who had the highest scores in self-handicapping and 60 students who had the highest score in procrastination were randomly selected through multistaged sampling and administering the questionnaires of procrastination and self-handicapping. They were randomly assigned to two experimental and two control groups. Then, the two experimental groups (procrastinating and self-handicapping) were trained in eight sessions, each 60 minutes, by two trained therapist. They received hope enhancing training. The control groups did not get any intervenison. Then, all of the participants took the post-test. The collected data were analyzed through descriptive (mean, standard deviation) and inferential statistics (covariance analysis). The results of the covariance analysis with p. value set lower than 0.05 revealed that, in the experimental groups, the cognitive hope enhancing training was an effective interversion to decrease the students` academic procrastination and self-handicapping
    Keywords: cognitive hope enhancing, self, handicapping, academic procrastination
  • Zeinab Zahmatkesh, Seyyed Davoud Hosseini, Nasab, Abutaleb Saadati Shamir Pages 111-134
    The present study sought to investigate the relationship and difference between working memory and intelligence and their role in predicting the academic achievement of female students in monolingual and bilingual high schools of Tehran. A sample of 366 female high students were selected through multistaged sampling. To measure the students̕ working memory and intelligence, the researchers used information processing index (IPI) and Raven̕s progressive matrix respectively. The students̕ GPAs were used as the indicator of their academic achievement. In this study, using Pearson correlation coefficient and independent samples T-test, the relationship and difference between working memory and intelligence of bilingual and monolingual students were found, and the regression analysis were run in order to predict the role of working memory and intelligence in the student's academic achievement. The obtained results revealed that there was a significant relationship among the scores of working memory, intelligence, and academic achievement. However, although the scores of the bilingual students in intelligence test were higher than those of monolingual students, there was no significant difference between these two groups. Moreover, working memory and academic achievement were significantly higher among bilingual students as compared to monolinguals. Although bilingual students, due to having plenty of linguistic recourses and experiences in phonological in phonological and semantic structures, have a better performance in their working memory and academic achievement assignments as compared to their monolingual counterparts, they cannot achieve better scores in intelligence tests due to the pivotal role of language as compared to other more effective variables in intelligence scores.
    Keywords: working memory, intelligence quotient, Academic achievement, bilingual students, monolingual students
  • Hedayat Eslami, Mahnaz Saeidi, Saeide Ahangari Pages 135-156
    This study was an attempt to investigate Iranian EFL student's performance on reading comprehension tests with different text structures and response formats. The participants of the study included 228 students, comprising eight groups, selected based on the Preliminary English Test (PET). Four types of text structures, time sequence (T), description (D), causation (C), problem-solution (P) were selected and two types of response formats, Multiple-Choice Questions (MCQ) and Multiple-Choice Cloze tests (MCC), based on the four text structures were developed and administered to the eight groups. The results revealed that in both response formats, the student's performance on the more loosely organized text structures (T and D) was better than their performance on the more tightly organized ones (C and P). Furthermore, the student's performance on MCQ was significantly better than on MCC response format across all four text structures. The results of the study suggested that students performed better on T and D text structures compared to C and P in both response formats and that their performance on MCQ response format was better than their performance on MCC across all four text structures. The results of the study suggest that teachers and test developers can boost their student's performance on reading comprehension tests by choosing the most appropriate response formats for different text structures
    Keywords: text structure, response formats, Multiple, Choice Questions, multiple, choice cloze