فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 29 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین ولی وندزمانی، محمدتقی پرتوی، ابراهیم ایجابی صفحات 5-23
    ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک سازمان نسبتا بزرگ به طور مستمر در زمان صلح و یا جنگ پروژه هاپروژه ها و طرح های مختلفی را در حوزه هایحوزه های آموزشی و پژوهشی برنامه ریزیبرنامه ریزی و اجرا می نمایدمی نماید. این قبیل پروژه هاپروژه ها و طرح ها در قالب تحقیقات صنعتی، نظری، مطالعات گروهی، تدوین آیین نامه ها و دستورالعمل ها، در مراکز دانشگاهی و دفاتر مطالعاتی آجا برنامه ریزیبرنامه ریزی و اجرا می گردندمی گردند. از اهداف کلان ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروهای مختلف آن تخصیص و اجرای بهینه طرح ها و پروژه هاپروژه ها به گونه ای است ککه ضمن تحقق اهداف سازمانی را به شیوه ای مطلوب و بدون صرف منابع اضافی و ییا نادییده گرفتن ساییر محدودیت ها برآورده سازد. در تخصیص و اجرایی پروژه هاپروژه ها باییستیی معییارهایی متعددیی همچون عوامل عملیاتی، پشتیبانی، مالیی، تککنیکییکی و فنی، مدییرییتیی، محییطیی و سازمانیی مدنظر قرار گییرند. در ایین مقاله به منظور استخراج مدل مناسب انتخاب، تخصیص و اجرایی طرح ها و پروژه هایپروژه های آموزشی و پژوهشی از نظرات ککارشناسان خبره و متخصص در سطح مراکز دانشگاهی آجا استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات و استخراج مدل مناسب از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) استفاده گردید در این بخش مشخص گردید که عوامل و نیازمندی سازمانی بالاترین اهمیت را در تخصیص بهینه دارا می باشدمی باشد. به منظور تعیین روایی مدل استخراج شده از روش تحلیل اهمیت عملکرد (IPA) استفاده گردید در این قسمت نیز مشخص گردید که پروژهای که در ده سال گذشته عملکرد مناسب داشتند؛ عوامل معیارهای آن از اهمیت بالایی مطابق مدل برخوردار بودند. در پایان با تائیید پیشنهادهای برای اجرایی نمودن مدل استخراج شده ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: ارتش جمهوری اسلامی ایران، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، تحلیل اهمیت، عملکرد، انتخاب و تخصیص پروژه
  • علی حنفی، سیروس فخری صفحات 25-46
    رعایت اصول دفاع غیرعامل در مکان گزینی تاسیسات زیر بنایی از قبیل نیروگاه ها، کارخانجات تولیدی مهم، صنایع نظامی، صنایع سنگین، تعیین مسیر خطوط انتقال نیرو، خطوط انتقال گاز، خطوط انتقال آب، خطوط ارتباطی، پالایشگاه ها، ایستگاه های پمپاژ و... می تواند در شرایط بروز مخاطرات و هرگونه تهدید نظامی موجب کاهش و تقلیل خسارات شود. برای ارزیابی و پهنه بندی شرایط اقلیم دفاعی در نیمه غربی کشور، 45 ایستگاه سینوپتیک موجود در منطقه که دارای دوره آماری بالای 25 سال بودند، انتخاب و داده های اقلیمی مربوط به پارامترهای دما، رطوبت نسبی، سرعت و جهت باد، ابرناکی، میدان دید، بارش باران و برف در دوره روزانه و ماهانه از سازمان هواشناسی دریافت گردید. سپس آستانه های عناصر اقلیمی تاثیرگذار در عملیات نظامی تعیین و احتمالات وقوع پارامترهای تاثیرگذار بر عملیات نظامی محاسبه گردید. در ادامه به منظور وزن دهی و رتبه بندی پارامترها از روش AHP استفاده گردیده و شاخص اقلیم دفاعی (غیرعامل) به دست آمد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که نیمه غربی کشور از بعد اقلیم دفاعی به سه بخش شمالی، میانی و جنوبی تقسیم می گردد.. در بخش شمالی یعنی آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، اردبیل، کردستان و همدان، در بین ماه های اردیبهشت تا آبان شرایط نامناسب اقلیمی از بعد دفاع غیرعامل (قابل قبول تا بسیار نامناسب) و در بین ماه های آذر تا فروردین شرایط مناسب از بعد اقلیم دفاع غیرعامل حاکم است. در بخش های میانی یعنی لرستان، کرمانشاه و شمال ایلام در ماه های تیر، مرداد، دی و بهمن شرایط مناسب و در بقیه ماه های سال شرایط نامناسب اقلیم دفاعی وجود دارد. در بخش های جنوبی یعنی در خوزستان و جنوب ایلام منطقه موردمطالعه در بین ماه های اردیبهشت تا مهر شرایط مناسب، در ماه های آذر، دی و بهمن شرایط قابل قبول و در ماه های آبان، اسفند و فروردین شرایط نامناسب ازلحاظ اقلیم دفاعی حاکم است.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی دفاعی، دفاع غیرعامل، شاخص اقلیم دفاعی، نیمه غربی کشور
  • کیوان سپاسی، بهروز تسلیمی کار صفحات 47-66
    بکارگیری روش های نوین در امور کنترلی نظارتی که امروزه به نام سامانه های کنترلی نظارتی از آن هایاد می شود، ضمن ارتقاء قابلیت اطمینان و افزایش امکان برسر پا ماندن، باعث کاهش خطرات و هزینه های هنگفت ناشی از اعزام تیم های تخصصی و همچنین کاهش میزان خرابی ها و کاهش میانگین زمان تعمیر سامانه های پدافندی خواهد گردید. از آن جایی که بسترهای موجود در خصوص طراحی و بهره برداری از سامانه های بومی مشابه در این حوزه در داخل کشور جمهوری اسلامی ایران فراهم می باشد لذا محققین سعی دارند تا با ارائه تعریفی از سامانه های کنترلی نظارتی، قابلیت اطمینان، قابلیت تعمیر، میانگین زمان تعمیر و معرفی یک مدل از سامانه های کنترلی نظارتی، با تهیه پرسش نامه و فرم مصاحبه با صاحب نظران نسبت به بررسی نقش سامانه کنترلی نظارتی بر کاهش میانگین زمان تعمیر که هدف اصلی این پژوهش می باشد بپردازند. در این راستا از جامعه آماری که شامل اسناد و مدارک و صاحب نظران مرتبط با موضوع می باشند و بصورت هدفمند نسبی تعیین گردیده اند، در خصوص «سامانه کنترلی نظارتی» به عنوان یک متغیر مستقل کلان و «کاهش میانگین زمان تعمیر» به عنوان یک متغیر تابع، تحقیقی از نوع کاربردی با روش توصیفی و رویکرد کیفی با روش های میدانی (مصاحبه و پرسش نامه) و کتابخانه ای (اسناد و مدارک و سایت های اینترنتی) صورت پذیرفته و نتایج حاصله به روش آمیخته (کمی/کیفی) مورد تجزیه و تحلیل و تبیین قرار گرفته و نهایتا مشخص گردید که بهره گیری از روش های نوین و سیستم های کنترلی نظارتی روز دنیا همانند SCADA امری بسیار ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: میانگین زمان تعمیر، میانگین زمان بین دو خرابی، میانگین زمان بروز ایراد، سامانه کنترلی نظارتی
  • عبایس رضایی، امیر غلامعلیان صفحات 67-89
    هر کشوری برای مقابله با تهدیدات باید دارای تدابیر، خط مشی ها و تمهیدات خاص باشد تا بتواند تلاش های دفاعی و امنیتی خود را در قالب دکترین و سیاست های کلی هم جهت نموده و به مورد اجراء گذارد، تحقیق حاضر ارتقاء عملیات گروهان های سوارزرهی نزاجا در رزم ناهمتراز پرداخته و هدف این تحقیق مطالعه موردی گروهان های سوارزرهی نزاجا در رزم ناهمتراز می باشد. روش تحقیق توصیفی با رویکرد تحلیل آمیخته می باشد. جامعه مورد مطالعه گروهان های سوار زرهی نزاجا می باشند. به علت نداشتن سابقه ی نبرد در برابر نیروهای فرامنطقه ای در کشور، محقق با توزیع پرسشنامه، مصاحبه با صاحب نظران، اسناد و مدارک از ابزار و روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق استفاده می نماید. یافته های این تحقیق اختصاص یک گروه سازمانی تولید دود و رسد خمپاره انداز نزاجا جهت پرتاب گلوله های دودانگیز، اختصاص انواع دیدکورکن های بصری و چند طیفی، اختصاص ژنراتورهای سبک و قابل حمل که بوسیله خودروهای چرخدار و یا حمل توسط نفر تهیه تا بتوان از آن استفاده بعمل آید.
    کلیدواژگان: پوشش، فریب، جنگ ناهمتراز، گروهان سوارزرهی
  • مهرداد مصطفایی صفحات 91-115
    بهره مندی نظامیان از مهارت های رزمی، در نبردهای آینده که از نوع ناهمطراز، نامنظم و تن به تن خواهد بود، قطعا تاثیرات مثبتی در مواقع حساس متوجه کشور می نماید. علم به این موضوع منتج به این سوال عمده شد که «چگونه می توان ورزش های رزمی مصوب ارتش(تکواندو، کاراته و جودو) را در دانشگاه ها و آموزشگاه های آجا گسترش داد؟» در این پژوهش به بررسی وضع موجود و مطلوب سه متغیر مهم ساختار اجرایی تربیت و آموزش - تجهیزات و امکانات و شیوه مدیریت مناسب پرداخته شد. هدف از انجام این پژوهش تبیین چگونگی گسترش ورزشهای رزمی و تعیین راه کارهای سودمند برای از میان برداشتن فاصله مابین وضع موجود و وضع مطلوب می باشد. جامعه آماری پژوهش متشکل از کارکنان ستاد آجا و نیروها در جایگاه های مدیریتی و در سمت های اجرایی تخصصی ورزش رزمی است. نمونه آماری این پژوهش منطبق بر جامعه آماری شامل 43 نفر خبره از روسا، مدیران و مربیان مرتبط با موضوع بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی(زمینه یاب) و استنباطی و ابزارهای آماری مربوطه، محاسبه، تحلیل و با بهره گیری از نرم افزار SPSS19 پردازش شد. یافته های پژوهش موید این مطلب است که، ساختار اجرایی تربیت و آموزش موجود جهت گسترش ورزش های رزمی مناسب نبوده، اما می تواند از طریق گنجاندن رشته های رزمی در فعالیت های فوق برنامه دانشجویان و ریشه برنامه تفصیلی دانش آموزان، و عواملی دیگر به وضع مطلوب نزدیک شود. تجهیزات و امکانات لازم از قبیل کیفیت پایگاه های ورزش رزمی(مربی مجرب، فضا و تجهیزات مناسب و کافی)، از جمله عوامل مهم در توسعه آتی ورزش رزمی شناسایی شد. و نهایتا اعمال شیوه مدیریت مناسب از طریق انتصاب متخصصین تربیت بدنی(مدیریت ورزشی) در تربیت بدنی نیروها و مراکز دانشگاهی و آموزشگاهی، و... در گسترش ورزش رزمی تاثیر انکارناپذیری دارد.
    کلیدواژگان: ورزش های رزمی مصوب ارتش، ساختار اجرایی آموزش و تربیت، تجهیزات و امکانات، شیوه مدیریت مناسب، مربیان
  • سید امید خلیلی فر، هوشیار صالحی، بایرام نجاتی زرنقی، ولی الله وحدانی نیا، مهدی عجم صفحات 117-137
    عصر جدید شرایط متفاوتی را برای سازمان ها رقم زده است. با گذر از دوران انقلاب صنعتی، نگرش ابزاری به نیروی انسانی جای خود را از دست داده است. کارکنان سازمان های حرفه ای به گردانندگان اصلی جریان کار و شرکای سازمان تبدیل شده اند، بنابراین نه تنها مدیران باید از مهارت رهبری برخوردار باشند، بلکه کارکنان نیز باید روش هایی را بیاموزند که به سمت خودراهبری پیش روند. برای دستیابی به این ویژگی ها سازمان باید مهمترین منبع خود یعنی نیروی انسانی را توانمند سازد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه ی گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی از نوع همبستگی است. اطلاعات لازم برای تحقیق حاضر از طریق دو پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزارهایSPSS و LISREL تجزیه و تحلیل گردید. در خصوص ابعاد مهارتهای مدیریتی، مهارت ادراکی با میانگین 87/3 مناسب ترین مهارت، مهارت انسانی با میانگین 77/3 در رتبه دوم، مهارت فنی با میانگین 50/3 در رتبه سوم مطلوبیت قرار داشت و در رابطه با توانمندسازی کارکنان، شاخص احساس معنی داری با میانگین 03/5 در رتبه اول و احساس اعتماد با میانگین 77/4 در رتبه آخر قرار گرفت. نتایج پژوهش از تایید تمامی فرضیات حکایت دارد که این به معنی ارتباط قوی مهارتهای مدیریتی و توانمندسازی کارکنان است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، مهارتهای مدیریتی، دانشگاه نظامی
  • حسن رفیعی یکتا، جلیل مظلوم، احمد زوار تربتی صفحات 139-158
    با گسترش ارتباطات رادیویی، امینت اطلاعات در معرض تهدید قرار گرفت. رمزکننده ها برای کاهش خطرات ناشی از استفاده نادرست از ارتباطات رادیویی بکار گرفته شدند. البته رمزکننده هایی که سابقا در این حوزه مورد استفاده قرار می گرفتند بسیار ضعیف بودند و به راحتی شکسته می شدند. یکی از الگوریتم های رمز که اخیرا در سامانه های ارتباط رادیویی مورد استفاده قرار می گیرد، الگوریتم رمزAES است. البته استفاده از این الگوریتم در ارتباطات رادیویی به تازگی متداول شده است و سابقه طولانی ندارد. در این مقاله روش پیاده سازی معماری تکراری الگوریتم AES مورد بررسی قرار می گیرد و یک روش جدید برای اجرای کدر و دیکدر الگوریتم AES بر روی سخت افزار واحد FPGA پیشنهاد می گردد. برای بررسی نتایج پیاده سازی هر دو روش، از سه نوع سخت افزار مختلف FPGA در دو حالت بهینه شده برای سرعت و حجم استفاده شده است. نتیجه پیاده سازی الگوریتم رمز AESبه روش پیشنهادی، افزایش گذر دهی، صرفه جویی در سخت افزار و انرژی مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: استاندارد رمزنگاری AES، سخت افزار FPGA، گیرنده و فرستنده رادیویی RTX، زبان توصیف سخت افزار VHDL
|
  • Hossein Valivand Zamani, Mohammadtaghi Partovi, Ebrahim Ijabi Pages 5-23
    The Islamic Republic of Iran as a relatively large organization continuously plans and implements projects in the various fields of education and research in peace time or war-projects. These projects and plans are planned and implemented as industrial research, theoretical, group studies, the formulation of regulations and guidelines, in academia and research offices of Islamic Republic of Iran Army (AJA). The goals of the Islamic Republic of Iran’s army and its forces are also optimal allocation and implementation of plans and projects. Therefore, due to resource constraints, a scientific method for the selection and allocation of this type of plans and project must be used. In the allocation and implementation of projects, various criteria such as operational, support, financial, technical and technological, managerial, organizational and environmental factors must be considered. In this article, the opinions of experts and specialists are used in academic centers of AJA for selection, assignment and implementation’s model of research and educational projects. It was used to analyze the data and extract the appropriate model of fuzzy analytic hierarchy process (FAHP), we found in this section that organizational and requirements factors are the highest priority in assignment. In order to determine the validity of the model, the Importance-Performance analysis (IPA) technique was used. In this part it was also revealed that the projects had suitable performance in the last ten years, in these projects, it was important that factors were in accordance with suggested model. Finally some suggestions have been presented for the implementation of obtained model.
    Keywords: Fuzzy Analytical Hierarchy Process, Importance, Performance Analysis, Selection, Assignment Projects
  • Ali Hanafi, Siroos Fakhri Pages 25-46
    The principles of passive infrastructure such as power plants in localization, an important process industries, military industry, heavy industry, determine the route of power transmission lines, gas pipelines, water-pipelines, communication lines, refineries, pumping stations, etc., can in terms of hazards and reduce and minimize any damage to any military threat. Transitive agents are effective in the passive defense and geographical factors are that most of these factors. Among the geographical factors, climate as an important index of human life, especially in the development of human settlements plays an important role in developing and operating restrictions. Climate factors play an important role in defense and can be used as an important indicator of passive defense, the purpose of this study was to evaluate the susceptibility of the climate in passive defense. For assessment and zoning in the western half of the country's central region of 45 synoptic stations in the region with over 25 year period were selected and climate data on temperature, relative humidity, wind speed and direction, cloud, visibility, precipitation rain and snow during the day and month of the Meteorological Agency were received. The thresholds of military operations and the possibilities of influencing climatic parameters that influence the military operation were calculated. In order to weight and rank parameters AHP method was used and defensive climate index was obtained. The results of this study showed that the western half of the countries divided in three northern, central and southern parts. The northern part includes the provinces of East Azerbaijan, West Azerbaijan, Zanjan, Ardabil, And Hamadan, The middle part contains Lorestan, Kermanshah and north of Eelam and the southern part includes southern parts of Eelam and Khuzestan provinces. Between the months of May to October, in the northern part of the region unsuitable climatic conditions and in the months of December to April suitable climatic conditions are dominated by passive defense. In the middle parts in July, August, January and February suitable climatic conditions and in the remaining months of the year unsuitable climatic conditions is common. In the southern parts of the region during the months of May to September suitable conditions in the months of December, January and February, acceptable conditions and in November, March and April the unsuitable conditions are dominant.
    Keywords: defense climatology, passive defense, defensive climate index, the western half of the country
  • Keyvan Sepasi, Behrooz Taslimikar Pages 47-66
    Applying new methodologies in control and monitoring systems can have efficient effect in providing reliability, operation endurance, reduction of expenditures and hazards in maintenance, and abatement of required time for maintenance of air defense facilities. Regarding that it is possible to develop and maintain domestic air defense systems in Iran, the present study has experimented the effect of recruiting control and monitoring systems on reduction of average required time for maintenance. This was conducted by defining the concepts of control and monitoring systems, reliability, possibility of maintenance, average required time for maintenance, and by analysis of questionnaires and interviews. In this respect control and monitoring systems were considered as macro-independent variables and reduction of average required time for maintenance as a dependent variable. Being an applied research, the present study was conducted by a descriptive methodology and a quantitative perspective using field (questionnaires and interviews) and library (documents and miscellaneous sources).The outcomes were extracted by combining the analysis of qualitative and quantitative data. Finally, it was determined that using new approaches in new control and monitoring systems like SCADA was crucial.
    Keywords: Mean Time to Repair, Mean Time between Failures, Mean Time to Failure. Supervisory Control System
  • Abbas Rezaiee, Amir Gholamaliyan Pages 67-89
    Every country must take specific measures, policies, course of actions and arrangements to cope with threats in order to direct its defensive and security efforts as doctrines and general policies and enforce them. The present study analyzes the promotion of operation of Islamic Republic of Iran Army’s armored cavalry troops in unbalanced combat. Objective of this case study was to explore the capabilities of Islamic Republic of Iran Army’s armored cavalry troops in unbalanced combat. Descriptive research based on mixed analysis approach was used. Population of this study consisted of Islamic Republic of Iran Army’s armored cavalry troops. Due to having no record of combat against trans-regional forces in the country, the study collected data through questionnaire distribution, interviewing field experts and using documents. Results of this study showed that it is required to incorporate an organizational group for the production of smoke, monitoring howitzer of IRI Army for shooting smoking bullets, providing visual and multispectral dazzler, light and portable generators which are transported by wheeled vehicles or men to be used.
    Keywords: Coverage, Deception, Unbalanced War, Armored Cavalry Troops
  • Mehrdad Mostafaiee Pages 91-115
    Possessing the skills of Martial Arts by military personnel in probable future wars, which are expected to be of asymmetric and pitched battle type, definitely has positive consequences for the country. The knowledge of this fact led to the principal question: “How can the approved Martial Arts in the Islamic Republic of Iran's Army (taekwondo, karate and Judo) be developed in the army universities and training centers?” This paper investigates the current and desired conditions of three important variables: the executive structure of physical education, the equipment and facilities and the suitable management method. The objective of this paper is to state the manner for the development of Martial Arts and to specify the beneficial ways to narrow the gap between the current and the desired conditions. The statistical population in this research includes the personnel of the Army Joint Staff and the Army Forces who are in Martial Arts management positions. The statistical sample equal to the statistical population embodies 43 of the specialists among the directors, managers and coaches. The collected data was calculated and analyzed through descriptive and inferential statistics tests and then it was processed via SPSS 19. The findings of the study reveal that the physical education executive structure is not suitable for the development of Martial Arts but it can attain to the desired conditions by means of including martial exercises in the students and cadets educational curriculum. Equipment and facilities such as (experienced coaches, places and suitable and adequate equipment) were identified as another important factor in the future development of Martial Arts. Finally appropriate management method plays an undeniable part in the development of such sports.
    Keywords: Army Martial Arts, executive structure, equipment, management methods, coaches
  • Seyyed Omid Khalili Far, Hoshyar Salehi, Bayram Nejati Zarnaghi, Valioallah Vahdani Nia, Mehdi Ajam Pages 117-137
    Background
    Modern age has prepared different situation for organizations. As a result of passing the industrial revolution, the instrumental attitude to human forces has been paled. Personnel of professional organizations have become the main leaders in work process and organizational partners. Therefore, not only the managers must be armed to leadership skill, the employees also must learn methods that lead them to self-leadership. To achieve these characteristics, the organizations must empower the human resource as their most important resources.Being an applied research, the current study is a descriptive one. The hypothesis of study focused on the relationship between empowering the employees and management skills in a Medical Science University. For data collection, the researchers have used two standard questionnaires. Data analysis was done using SPSS18 and LISREL8.Regarding the dimensions of management skills, the findings showed an average of 3.87 for perceptive skills the most appropriate skill, human skill with an average of 3.77 ranking the second, technical skill with an average of 3.50 at third position of desirability, and in relation toempowering the employees, the index of meaningfulness was the first with an average of 5.03 and the feeling of confidence was the last with an average of 4.77. The results of the research confirm that there is an strong relationship between management skills and empowering the staff.
    Keywords: Empowering the Employees, Management Skills, Military University
  • Hassan Rafiee Yekta, Jalil Mazloum, Ahmad Zavvar Torbati Pages 139-158
    With the advent and development of radio communication systems, security and data protection is highly exposed to challenges, threats and abuse. To reduce the damage of abusing radio communications and enhance their security, they should be used encrypted. Generally, encrypted communications used in the field are of conventional type and thus unreliable. One of the encryption algorithms currently used in radio communication systems is the AES cipher algorithm. The use of this algorithm in radio communications has recently become popular. Different ways to implement the AES algorithm are presented, three of which are explored in this paper and finally a new method for the AES algorithm on hardware of the department is recommended. To check the results of the implementation of three architectural styles, three different hardware systems have been employed in two optimized modes for speed and capacity. Architectures studied in this article include iterative, single-phase pipeline and four-phase pipeline architectures. Finally, a new method is proposed for iterative architecture and examined. AES cipher implementation result of the proposed method is required increased causeway, economy in hardware and energy.
    Keywords: AES encryption standard, FPGA, RTX hardware, radio receiver hardware description language VHDL