فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 3 (پاییز 1387)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 3 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 7-40
    شش سیگما [i] و ناب [ii] دو رویکرد قدرتمند برای بهبود کارآیی و کیفیت فرآیند هستند که هر کدام شامل مجموعه ای از ابزارها، مبانی و اصول خاص بوده و سیستمهای مدیریتی توانمندی برای ارائه محصولات و خدمات کیفی و مبتنی بر خواست مشتری و مخاطب از طریق حذف خطاهای فرآیندها و اتلاف ها و ارزش آفرینی در سازمان می باشند. مقاله حاضر براساس مطالعات کتابخانه ای و بررسی تحلیلی محتوای مقاله ها و کتب فارسی و انگلیسی با هدف تبیین و تشریح مبانی نظری و اصول این دو رویکرد مدیریتی و بومی سازی و پیوند آنها به آموزش و پرورش، تدوین گردیده تا بستر مناسبی را جهت کاربرد آنها در مدیریت نظام آموزشی فراهم سازد. بدون تردید، با به کارگیری ابزارها، اصول و روش های مربوط به شش سیگما و ناب در آموزش و پرورش در جهت کاهش خطای فرآیندهای کاری و افزایش قابلیت آنها و همچنین ارزش آفرینی و حذف اتلاف ها شاهد تحولات عظیمی در نظام آموزشی و کسب نتایج مطلوب و بی عیب و نقص و تحقق بهینه و کیفی اهداف آموزش و پرورش خواهیم بود.
    کلیدواژگان: شش سیگما، خطای فرآیند، بهبود کیفیت، تفکر ناب، مودا، اتلاف، ارزش آفرینی، ناب سازی، مخاطب محوری، چرخه DMAIC
  • دکترسید داود حسینی نسب، نوروز فلاح صفحات 41-80
    هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه تاثیر آموزش به شیوه مشارکتی و سنتی بر پیشرفت تحصیلی و نگرش به یادگیری درس معارف اسلامی مراکز پیش دانشگاهی شهر تبریز می باشد. جامعه آماری این پژوهش عبارت است از دانش آموزان دختر و پسر مراکز پیش دانشگاهی شهر تبریز در سال تحصیلی 88 – 87 می باشد که تعداد 136 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیدند. 69 نفر از افراد نمونه (1 کلاس پسر و 1 کلاس دختر) به عنوان گروه مشارکتی
    اعمال (آموزش مشارکتی) و تعداد 67 نفر از افراد نمونه (1 کلاس پسر و 1 کلاس دختر) به عنوان گروه سنتی برای آموزش سنتی به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری به کار رفته در این پژوهش شامل آزمون محقق ساخته پیشرفت تحصیلی بر اساس مطالب درس معارف اسلامی و همچنین پرسشنامه نگرش سنج محقق ساخته جهت اندازه گیری نگرش آزمودنی ها به یادگیری درس معارف اسلامی قبل از تدریس و بعد از تدریس می باشد. آزمودنی های این پژوهش ابتدا در پیش آزمون نگرش سنج شرکت کرده، بعد از12 هفته اجرای تدریس سنتی و تدریس مشارکتی ، پیشرفت تحصیلی و نگرش بعد از تدریس آنان، مورد اندازه گیری واقع گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل و تی وابسته استفاده گردید. نتایج نشان دادند که پیشرفت تحصیلی گروه مشارکتی نسبت به گروه سنتی بیشتر بوده و تفاوت بین میانگین های آنها معنادار است. همچنین نتایج نشان دادند که نگرش های دانش آموزان گروه مشارکتی به یادگیری و موضوع درسی در مقایسه با گروه آزمودنی های سنتی از تغییرات مثبت بیشتری برخوردار بوده و این تغییر در دختران بیش از پسران می باشد. همچنین نتایج پژوهش حاضر این فرضیه را که گروه دختران در مقایسه با پسران در آموزشهای سنتی از پیشرفت تحصیلی بالائی برخوردار هستند ، مورد تائید قرار داد.
    کلیدواژگان: تدریس سنتی، تدریس مشارکتی، پیشرفت تحصیلی، نگرش، مراکز پیش دانشگاهی
  • سعید نجارپور استادی، دکتر اسدالله خدیوی صفحات 81-102
    به منظور بررسی رابطه جو عاطفی خانواده با هویت یابی، خودپنداره و عزت نفس، 156 آزمودنی با روش نمونه گیری تصادفی قشربندی در سه سطح وضعیت اقتصادی- اجتماعی بالا، متوسط و پایین از بین نوجوانان و جوانان 17-28 سال شهر اسلامشهر انتخاب و آزمونهای جو عاطفی محقق ساخته، هویت پلاگ و اچز، خودپنداره بک و عزت نفس کوپر اسمیت در مورد آنها اجرا شد.
    پایایی آزمون جو عاطفی از روش زوج و فرد کردن 94/0 بدست آمد. روش پژوهش از نوع همبستگی و
    علی- مقایسه ای بود. پس از تجزیه و تحلیل داده ها مشخص شد که بین جو عاطفی خانواده با متغیرهای هویت، خودپنداره و عزت نفس رابطه وجود دارد و مقادیر ضریب همبستگی به ترتیب در سطح آلفای 01/0، 05/0 و 01/0 معنی دار است. همچنین معلوم شد افراد هویت یافته تر دارای جو عاطفی مساعدتری بودند و آزمودنی هایی که دارای جو عاطفی مساعدی بودند از خودپنداره مثبت تر و عزت نفس بالاتری بهره می بردند.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، هویت، خودپنداره، عزت نفس
  • قاسم رکابدار، بهاره سلیمانی صفحات 103-124
    هدف اصلی این مطالعه ساخت و اعتبار یابی مقیاسی فارسی برای سنجش میزان اضطراب آمار و هدف فرعی تعیین رابطه اضطراب آمار با جنسیت ، نوع دیپلم و سن دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی آبادان بود. به این منظور 319 دانشجو (129 پسر و 190 دختر) که در نیمسال دوم سال تحصیلی 86-1385 در کلاس های آمار ثبت نام کرده بودند به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. پرسشنامه ابتدائی شامل 47 گویه بود که 17 گویه آن در مراحل مختلف تحلیل آماری حذف شد.
    روائی سازه با تحلیل عاملی نشان داد که 30 گویه برروی پنج عامل قرار می گیرند. برحسب محتوا این عامل ها بترتیب خرده مقیاس های اضطراب کاربرد آمار، تحلیل و تفسیر آمار،امتحان آمار، ابزار آمار و معلم آمار نامیده شدند. پایایی مقیاس کلی اضطراب آمار و خرده مقیاس های آن با ضریب پایائی آلفا کرنباخ و روش بازآزمائی تائید شد. برای اثر متغیرهای جنس، نوع دیپلم و سن بر اضطراب آمار دانشجویان از آنالیز واریانس سه راهه استفاده شد که نشان دهنده اثر معنی دار متغیرهای جنس و نوع دیپلم بر اضطراب آمار و عدم اثر معنی دار بین سن و اضطراب آمار بود. آزمون تعقیبی نشان داد که برای متغیر جنس دانشجویان دختر اضطراب آمار بیشتری در مقایسه با دانشجویان پسر دارند و برای متغیر دیپلم، دانشجویان با مدرک دیپلم انسانی در مقایسه با دانشجویان با مدارک ریاضی، تجربی و فنی حرفه ای اضطراب آمار بیشتری را دارند.
    کلیدواژگان: اضطراب، آموزش آمار، تحلیل عاملی
  • دکتررویا رحمانی نیشابور، عصمت دویران، مونا احمد مخبری صفحات 125-140
    این پژوهش به مقایسه ی اثربخشی رسانه های تعاملی وغیرتعاملی (CD) بر یادگیری خودنظم دهی دانشجویان پرداخته است. که به صورت پژوهشی شبه آزمایشی انجام شده است. پژوهش با دو گروه آزمایشی انجام گرفته که اعضای دو گروه به صورت تصادفی از بین دانشجویان دانشگاه تربیت معلم زنجان انتخاب شدند و هرگروه از 15 نفر تشکیل شده است. ابتدا پرسشنامه ی راهبردهای یادگیری خودنظم ده در بین دو گروه آزمایشی به عنوان پیش آزمون اجرا شد وسپس هر دو گروه به یادگیری با استفاده ازچندرسانه ای ها پرداختند. یکی از گروه ها با چندرسانه ای تعاملی و گروه دیگر با چندرسانه ای غیر تعاملی به یادگیری پرداخت. پس از پایان جلسات که مشتمل بر چهار جلسه بود، پس آزمون اجرا شد.
    نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد که بین راهبردهای یادگیری خودنظم ده فراگیرانی که از طریق چندرسانه ای تعاملی آموزش دیده اند و فراگیرانی که از طریق چند رسانه ای غیر تعاملی آموزش دیده اند تفاوت معنی داری وجود دارد.
    با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش می توان ادعا کرد که یادگیری از طریق چندرسانه ای های تعاملی در راهبردهای یادگیری خودنظم ده تاثیر دارد و می توان از این رسانه برای افزایش یادگیری خودنظم دهی در فراگیران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: چند رسانه ای، تعاملی، غیر تعاملی، یادگیری، یادگیری خودنظم دهی
  • کبری ناموران گرمی، دکتر کیانوش زهراکار، دکتر صادق ملکی آوارسین صفحات 141-162
    مورد گروه آزمایش اجرا گردید. سپس پس آزمون در مورد هر دو گروه اجرا شد.
    داده ها با آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج تحقیق نشان داد که معنادرمانی گروهی موجب افزایش میزان عزت نفس دانشجویان دختر خوابگاه گردیده است. در خرده مقیاس ها، این روش روان درمانی موجب افزایش میزان عزت نفس تحصیلی شده اما برخرده مقیاس های عزت نفس خانوادگی، اجتماعی و عمومی موثر نبوده است.
    پیشنهاد شده که روش معنادرمانی برای ارتقاء عزت نفس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، معنی درمانی، درمان وجودی، مشاوره ی گروهی، گروه درمانی، عزت نفس
  • دکتر شعله لیوارجانی، دکتر رویا رحمانی صفحات 163-174
    در تحقیق حاضراثر حمایت اجتماعی ادراک شده بر سازگاری فردی واجتماعی معلولین جسمی _حرکتی و نابینایان مورد بررسی قرارگرفته است. نمونه مورد تحقیق شامل 372 دانش اموز دبیرستانی (182 معلول جسمی - حرکتی و 190 معلول بینایی) است. در این تحقیق جهت بررسی اثر متغییر حمایت اجتماعی ادراک شده در دو سطح بالا و پایین بر سازگاری فردی واجتماعی معلولین از طرح دو عاملی 2*2 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشانگر تفاوت معنی دار بین اقراد با حمایت اجتماعی بالا و پایین در هر دو گروه معلولین است. علاوه بر این معلولین جسمی - حرکتی در مقایسه با نابینایان در مولفه سازگاری فردی دارای عملکرد بهتری بودند.
    کلیدواژگان: معلولان، حمایت اجتماعی، سازگاری فردی و اجتماعی
  • دکتر جهانگیر یاری، جواد میرزایی سقین سرا صفحات 175-200
    مقاله ی حاضر باهدف مقایسه ی اثر بخشی سبک رهبری خادمیت وعاملیت در مدارس مقطع متوسطه ناحیه 4 تبریز انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق مدیران مدارس ناحیه4 به تعداد 30 نفر و دبیران این ناحیه400 نفر می باشد. از میان دبیران مدارس به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به ازای هر مدیر به تعداد 6 نفر از دبیران همان مدرسه جهت سنجش سبک رهبری واثر بخشی مدیران انتخاب شده اند ، لذا حجم نمونه با فرمول کوکران به195 نفر رسید که در اثر ریزش نمونه آماری از 195 به 133 تقلیل یافته است.
    روش تحقیق از لحاظ هدف کاربردی واز جهت نوع به صورت توصیفی- پیمایشی بوده وبرای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه ی محقق ساخته جهت سنجش سبک رهبری واثر بخشی استفاده گردید پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرا نباخ برای سبک رهبری واثر بخشی به ترتیب 98 / 0و 95 /0 بدست آمد داده های حاصل با استفاده از روش های آمار توصیفی واستنباطی (آزمون t مستقل) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان می دهد که بین اثر بخشی سبکهای عاملیت وخادمیت تفاوت معنی داری وجود دارد بین نوع سبک رهبری مدیران ورضایتمندی تفاوت معنی داری وجود ندارد بین سبک رهبری مدیران وعملکرد تحصیلی دانش آموزتفاوت معنی داری وجود دارد و بین سبک رهبری مدیران وجو سازمانی تفاوت معنی داری وجود دارد و بین سبک رهبری مدیران وجنس مدیران تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، سبک رهبری، عاملیت، خادمیت، رضایتمندی، عملکرد تحصیلی وجوسازمانی
|
  • Pages 7-40
    Six sigma and lean management are two powerful approaches for the efficiency and quality of processes¡each of which include a pack of tools¡ basics and specific principles and powerful adminstrative systems for production of qualitative services and customer - centered by omission of process errors and waste and creation of values in an organization.
    The present article is based on library studies and takes an analytic exploration of the contents of papers¡ latin and persian books with the purpose of description and clarification of theoretical bases and the principles the approaches¡ nativization( localization) and their application and merging into education so that we could provide an optimal basis for their application in education.
    Undoubtedly¡ with the application of tools¡ principles and procedures related to six sigma and lean in line with reduction of process application errors and increase of their potential¡ also value creation and omission of wastes¡ we can experience great changes in education¡ and achieve desirable and defficiency-free conclusions¡ and reach qualitative and improved goals designed for education.
    Keywords: Six sigma, process error, quality improvement, lean management, waste, value creation, customer, centered
  • Pages 41-80
    The method cooperative learning has been studies from different views. Studying of these views and comparing them with traditional learning resulted in presentation of a pattern, which has been executed in the present study (semi-empirical).The aim of this research is to compare the effect of cooperative and traditional teaching on academic achievement and attitude towards learning of Islamic studies Subject in pre-university centers of Tabriz. The statistical society of this research includes the male and female students of pre-university centers of Tabriz in 2008-2009 out of which 136 students were randomly selected as statistical sample. 69 subjects (one male class and one female class) were selected as cooperative group for cooperative learning and 67 subjects (one male class and one female class) as traditional group for traditional learning. Measurement tools used in this study included researcher-made academic achievement test based on the contents of Islamic Studies Subject and researcher-made attitude questionnaire for measuring the attitudes of the subjects towards learning the Islamic Studies Subject before and after teaching. First, the subjects of this study participated in attitude pre-test and after 12 weeks of traditional and cooperative teaching, the academic achievement and attitudes of subjects were measured. Independent and dependant T-tests were used for analyzing the data and the results showed that the academic achievement of cooperative group was more than that of the traditional group and there was a significant difference between their averages. The results also showed that the attitudes of students for learning and course subject in cooperative group had more positive changes in comparison with that of the students in traditional group and this change in females is more than males. The results of this study also confirmed the hypothesis that females have higher academic achievement than males in educational learning.
    Keywords: Traditional Learning methods, cooperative learning, Academic achievement, Attitude
  • Pages 81-102
    This study tries to investigate the relationship between family emotional climate with17-28 year old adolescences and youth from three levels of socio-economic status (low, average, and high). This research is correlation and causal comparative. The statistical sample size was 159 participants which were randomly selected using rank- order method. Gathering data was made through four questionnaires, namely: A researcher made one on family emotional climate, Plug & Ochs on identification, Beck on self -concept, and coopersmith on self -esteem, were implemented.
    The reliability of family emotional climate was 94% using odd –even method. The results showed that there is a relationship between the family emotional climate and identification, self -concept , and self- esteem variables , and the correlation coefficient were significant at 0.01 , 0.05 respectively. The results also show that individuals with higher identification had more suitable emotional climate, consequently had better self -concept and self –esteem.
    Keywords: family emotional climate, Identification, self, concept, self, esteem
  • Pages 103-124
    The aim of this study is constructing and validating a Persian scale for measuring statistical anxiety among students of Islamic Azad University in Abadan. The minor aim is to determine its relationship with gender, age, the field of study in high school. The statistical sample size included 319 student s (129male &190female) who were enrolled in second term in statistics course, were randomly selected using cluster sampling. The initial questionnaire included 47 items, 17 items of which were deleted due to initial statistical analysis. The reliability of factorial analyses of 30 items were put on five factors, namely: application statistical anxiety, analyze and comment of statistical anxiety, examining statistical anxiety, statistical anxiety instrument, and teachers’ statistical anxiety.
    Using alpha coefficient and test -retest methods, the reliability of total statistical anxiety scale and subscales were confirmed. Three way ANOVA was used for determining effects of gender, age and field of study in high school on the statistical anxiety. The findings indicated that main effects of gender and field of study in high school were significant on statistics anxiety. Post hoc test indicated that female students had greater anxiety than the male students. Also scheffe test indicated that students studying in humanities during high school had greater statistical anxiety than the other students.
    Keywords: anxiety, statistical education, factor analyses
  • Pages 125-140
    The present study tries to compare the effect of interactive and non - interactive multimedia on students’ self- regulation. The survey was performed on two experimental groups of 15 members of each, who were randomly selected among the teacher training students’ in Zanjan teacher training university. A pre- test was conducted on self -regulation strategies .Training started by using multimedia, one group got interact, the other non -interactive multimedia training. At the end of the study, a post -test was implemented.
    The results showed that a significant difference was found between interactive and non- interactive multimedia learning strategies on the students’ self- regulation learning. Thus the study confirms that learning through inter active - multimedia increases the self -regulation learning.
    Keywords: Multimedia, interactive, non, interactive, Learning, self, regulation learning
  • Pages 141-162
    This study examines the effectiveness of group logo therapy on the Self -Esteem T.M.S.U dormitory female students. The statistical population was all the medica science university dormitory female students. The sampling method was Multistage Cluster Sampling the primary sample was include 176 students and the final sample included 24 persons who got a grade lower than 1S.D (one standard diviation) to the mean in the Cooper Smith Self Esteem Test with four minor scale of (schooling, family, social and general).They were randomly selected as the final sample and
    Substituted for experimental and control group.First, the pre-test was done on both groups then the experimental group attended in 10 sessions of group logo therapy, according to the plan.
    After that the post test was performed o both groups. T-test was used to analyze the data. The results indicated that group logo therapy increased the Self- Esteem and the Academic Self- Esteem of them but it was not effective on the Familial, Social and General Self Esteem.
    It has been suggested that the group logo therapy may be used for promoting Self- Esteem.
    Keywords: logo therapy, Group counseling, Existential therapy, Self Esteem, Group Therapy
  • Sholeh Livarjani, Roya.Rahmani.N Pages 163-174
    The study deals with the effect of perceived social support on personal and social adjustment of orthopedically and visually handicapped students. The statistical population was 180 girls and192 boys high -school students, out of which the sample size of 372 were 5andomaly selected (182orthopaedically &190 visually handicapped).
    Two standard questionnaires is namely Sarason et.al on social support, and California test of personality Thorp et.al on adjustment (personal & social) were used. A two- by- two factorial design was used. The ANOVA results showed a significant difference between orthopedically and visually handicapped. Regarding handicapped students personal and social adjustment, high and low perceived social support was indicated. The results have also been discussed in light of other investigations.
    Keywords: handicaps, social support, personal, social adjustment
  • Pages 175-200
    This research aims at comparing the effectiveness of agency and servant leadership styles in high schools. The statistical population was 30 managers and 400 teachers in Tabriz fourth educational districts .Using stratified random sampling and the use of Cochran formula 195sample size was chosen.The adjusted sample size was133 people.
    The research method was descriptive survey. In order to gather the data two researcher made questionnaire were used. The reliability of the questionnaires’ were obtained by Cronbach alpha which was 98% and 95% for leadership styles and effectiveness respectively. The data then were analyzed through descriptive and inferential statistics.
    The results showed that there was significant difference between the effectiveness of agency and servant leadership styles. There was no significant difference between the managers’ leadership styles and students’ educational performance. There was significant difference between managers’ leadership style and organizational climate and managers’ sex.
    Keywords: leadership style, Agency, servant, educational performance, educational satisfaction