فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 9 (پاییز 1393)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 9 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا محمد هاشمی، معصومه پاپی نژاد صفحه 7

    بقای بنگاه‌ها در اقتصاد پیچیده و رقابتی، منوط به ایجاد خلاقیت و نوآوری است و این مهم در گرو مدیریت و توانمندسازی سرمایه انسانی به‌عنوان مهم‌ترین منبع توسعه نوآوری است. سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای به‌عنوان متولی آموزش‌های غیررسمی در کشور، نقش مهمی در بهبود فضای کسب و کار و توسعه یادگیری نیروی کار بنگاه‌ها عهده‌دار است. به‌رغم نقش پررنگ و انکار‌ناپذیر آموزش‌های مهارتی در پویایی صنایع‌، مهارت‌آموزی در بنگاه‌های اقتصادی کشور با چالش‌هایی مواجه است. بدین منظور برای تحلیل و بررسی این موضوع و شناسایی و اتخاذ راهبردهای مناسب، مدل SWOT را به‌کار گرفته و از نظرات برنامه‌ریزان و کارشناسان با تجربه در زمینه آموزش در بنگاه‌ها بهره‌برداری شد. پس از ترکیب نظرات 29 عامل در زیر‌گروه‌های SWOT (فرصت‌، تهدید، ضعف و قوت) شناسایی شد.‌ سپس مهم‌ترین و تاثیرگذارترین عوامل در هر زیرگروه مشخص و در نهایت با توجه به اولویت‌های به‌دست آمده مهم‌ترین راهبرد‌های پیش رو در حوزه توانمندسازی شاغلین بنگاه‌ها ارایه شد.

    کلیدواژگان: مهارت، بنگاه اقتصادی، تحلیل SWOT، راهبرد، نوآوری، یادگیری
  • سکینه شاهی، بهاره زارع، یدالله مهرعلیزاده صفحه 27

    تحقیق حاضر با هدف بررسی موانع جذب و نگهداشت کارآموزان اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای شهر شیراز انجام گرفت. سوال‌های اساسی در این تحقیق، عوامل جذب (عوامل فردی و سازمانی) و عوامل نگهداشت (عوامل کالبدی و مسایل آموزشی) کارآموزان مراکز فنی و حرفه‌ای را بررسی می‌کنند. روش پژوهش نیز آمیخته است. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه محقق‌ساخته و مصاحبه نیمه ساخت مند بود. نتایج تحقیق نشان داد که به ترتیب عوامل فردی و عوامل کالبدی در جذب کارآموزان و مسایل آموزشی و عوامل کالبدی در نگهداشت کارآموزان نیز موثر است. اما در هریک از این عوامل به‌طور جداگانه ضعف‌هایی وجود دارد. همچنین، پایگاه اجتماعی و فرهنگی در گرایش کارآموزان به سمت آموزش‌های فنی و حرفه‌ای تاثیر منفی داشته است.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، عوامل جذب، پایگاه اجتماعی و فرهنگی، عوامل نگهداشت
  • رویا اشراقی سامانی، علیرضا پورسعید، سمیره صی محمدی، فاطمه قربانی صفحه 43

    امروزه در اثر گسترش شگرف صنعت و تکنولوژی، وجود نیروی انسانی ماهر یک نیاز اساسی در مراکز تولیدی، صنعتی و خدماتی به‌شمار می آید و آموز ش‌های فنی و حرفه‌ای به‌عنوان عامل مهم تربیت این نیروها مورد توجه قرار گرفته است. در نتیجه اهمیت آموزش های فنی و حرفه‌ای در اشتغال نیروی کار آینده از یک سو و از سوی دیگر نتایج نامطلوب و نسبتا ضعیف از انجام چنین آموزش هایی، نیاز به بررسی نتایج این آموزش ها در دنیای واقعی ضروری به‌نظر می رسد. این مطالعه با هدف بررسی میزان مهارت کارآموختگان مراکز آموزش فنی و حرفه ای شهرستان ایلام از دیدگاه کارفرمایان صورت پذیرفت. این تحقیق از لحاظ میزان نظارت و درجه کنترل میدانی، و از نظر روش دستیابی به حقایق و داده‌پردازی از نوع تحقیقات پیمایشی و از نظر نحوه گردآوری داده‌ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کارفرمایان ساکن در شهرستان ایلام که پذیرای کارآموختگان مراکز فنی حرفه ای هستند، با جمعیت 30 نفر تشکیل داد. روش نمونه گیری سرشماری بوده است. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه استاندارد و محقق‌ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق پانل متخصصان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم‌افزار spss 19 انجام گرفت. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه مثبت و معنی‌داری بین متغیرهای انطباق و هماهنگی شغلی، توانمندی شغلی، رضایتمندی کارفرما و مهارت‌های شغلی کارآموختگان وجود دارد. همچنین، نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای توانمندی شغلی، انطباق و هماهنگی شغلی و رضایتمندی کارفرما 60 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نموده اند.

    کلیدواژگان: کارآموختگان، فنی و حرفه ای، کارفرما، مهارت شغلی
  • افسانه افروزمنش، حمیدرضا شمسائی صفحه 55

    در حال حاضر آموزش نیروی انسانی ماهر و کارآمد در تحولات و پیشرفت‌های اقتصادی به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه نقش مهمی‌دارد. پژوهش حاضر بر آن است تا تصویری از وضعیت اشتغال مهارت‌آموختگان سازمان با توجه به میزان اشتغال آنان ارایه کند. همچنین، عواملی که در عدم اشتغال مهارت‌آموختگان نقش دارند، مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. هدف اصلی تحقیق بررسی تاثیر آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بر اشتغال مهارت‌آموختگان است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی‌ مهارت‌آموختگان مراکز ثابت آموزشی استان خراسان رضوی در 9 ماهه سال 1390 است که در مجموع 9984 نفر را در بر می‌گیرد. برای آزمون آماری پرسش‌های تحقیق از معادله رگرسیون و همچنین از آزمون دو جمله‌ای استفاده شده است. نتیجه حاصل از آزمون پرسش اول، فرضیه اصلی تحقیق را با عنوان «‌آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بر اشتغال مهارت‌ آموختگان تاثیرگذار است» اثبات می‌کند. از عواملی که منجر به عدم اشتغال مهارت‌آموختگان شده است (‌کمبود فرصت شغلی، پایین بودن دستمزد، ضعف آموزش مهارتی، عدم رغبت به شغل پیشنهادی و عدم سرمایه کافی) کمبود فرصت شغلی نقش بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، اشتغال، نیروی انسانی ماهر، فرصت شغلی
  • محمد حسنی صفحه 67

    پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی آموزش های مهارتی اداره کل فنی و حرفه ای استان آذربایجان غربی در حوزه صنعت از دیدگاه کارفرمایان کارشناسان و مربیان و کارآموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کارفرمایان، مربیان و کارآموزان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان آذربایجان غربی در حوزه صنعت بودند. روش نمونه گیری برای جامعه آماری کارفرمایان به دلیل عدم دسترسی به فهرست کارفرمایان، گلوله برفی و برای جامعه آماری مربیان و کارآموزان روش تصادفی طبقه ای- نسبتی بود. ابزارهای پژوهش سه پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آنها بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از شاخص های آمار توصیفی شامل: جداول و نمودارهای توزیع فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد، و نیز در سطح آمار استنباطی از آزمون های t تک نمونه ای، t همبسته و برای تحلیل داده های کیفی، از روش تحلیل محتوا استفاده شد.
    یافته ها حاکی از آن بودند که:1. کارفرمایان وضعیت مطلوب شاخص های ارزیابی را به‌طور معنی داری بالاتر از وضعیت موجود ارزیابی نمودند.
    2. از نظر مربیان اختلاف معنی داری بین میانگین وضع موجود و مطلوب شاخص های ارزیابی وجود داشت.
    3. از نظر کارآموزان نیز اختلاف معنی داری بین میانگین وضع موجود و مطلوب شاخص‌های ارزیابی وجود داشت‌. در نهایت، بر اساس نظرات کارفرمایان، مربیان و کارآموزان و با توجه به ظرفیت های شهرستان ها، تعدادی نیاز جدید شناسایی و اولویت بندی شدند.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، سازمان فنی و حرفه ای، کارفرمایان، مربیان، کارآموزان، استان آذربایجان غربی
  • آمنه سیلانه، مرتضی کرمی صفحه 93

    یکی از ابزارهای مهم تربیت نیروی انسانی، بخش آموزش های فنی و حرفه ای است که با ارایه مهارت‌های دسته اول به فراگیران آنها را برای ورود به دنیای کسب و کار آماده می‌سازد. با توجه به این امر که تغییرات در دنیای بازار کسب و کار و صنعت و سطح نیازمندی‌ها و مهارت‌ها را تغییر داده که لازمه پاسخگویی به این تغییرات، آموزش های انعطاف‌پذیری است که به فراگیران نحوه برخورد درست با محیط‌های جدید و حل مسئله را ارایه دهد. چنانکه فراگیران قادر باشند مهارت های شغلی مهمی ‌را همانند برقراری ارتباط، تعهد کاری، وقت‌شناسی، حل مسیله، کارگروهی، خود مدیریتی، برنامه‌ریزی و سازماندهی و آشنایی با فناوری را بیاموزند که امروزه برای شاغل شدن امری واجب و ضروری هستند. اما متاسفانه سیستم آموزش در بخش فنی و حرفه‌ای سیستمی‌ سنتی است که نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای درحال تغییر فراگیران و همچنین بازار کسب و کار باشد. با این وجود، توجه به رویکردهای جدید آموزشی و از سوی دیگر بحث طراحی آموزشی بیش از چنددهه است که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه مطرح شده و بسیاری از سازمان‌های صنعتی، پزشکی و آموزشی از این رویکردهای جدید به مثابه راه میانبری برای اثربخشی آموزش و افزایش مهارت‌های فردی استفاده می‌کنند. یکی از رویکردهای نسبتا جدید، رویکرد طراحی آموزشی کل نگر است که با یکپارچه‌سازی دانش،‌ نگرش و مهارت‌ها، افراد را برای ورود به دنیای کار آماده می‌سازد؛ چنانکه افراد مجهز به شایستگی هایی شوند که آنها را در برابر تغییرات آماده می سازد. با این حال می توان گفت که به جای استفاده از رویکردهای سنتی آموزش در مراکز فنی و حرفه‌ای، برنامه‌ریزی ها باید به سمت استفاده از محیط های یادگیری جدید و به تبع آن محیط های کل نگر سوق داد شود، تا ضمن تغییرات در نیازهای کسب و کار شاهد تغییرات در نوع مواد آموزشی و روش‌های یاددهی یادگیری متناسب با آن برای فراگیران  نیز باشیم.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی، رویکر کل نگر، محیط یادگیری کل نگر، مدل چهار مولفه ای
  • الهام خسروی پور صفحه 109

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی‌های شخصیتی دانشجویان بر گرایش به کارآفرینی در میان آنها است. این مطالعه کاربردی بوده و به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را 110 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد رشته مدیریت دولتی نیمسال 93-92 دانشگاه آزاد اسلامی‌شوشتر تشکیل می‌دهد. 85 نفر به عنوان نمونه با استفاده از جدول مورگان تعیین، ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و پاسخ‌گویان به‌صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق نرم‌افزار SPSS انجام پذیرفت. داده‌های گردآوری شده به روش رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان می‌دهد که از بین ویژگی‌های شخصیتی، ویژگی تحمل ابهام به‌عنوان موثرترین متغیر در گرایش به کارآفرینی دانشجویان تلقی می‌شود. ضمنا سایر ویژگی‌های موثر نیز طبق تحلیل فوق شامل ریسک‌پذیری، توفیق‌طلبی، مرکز کنترل درونی، داشتن عزم و اراده، خلاقیت، استقلال‌طلبی و مسئولیت‌پذیری بود. از پیشنهادهای این تحقیق می‌توان به برگزاری دوره‌های آموزشی در زمینه ویژگی‌های شخصیتی و تلفیق دروس تخصصی با مبانی کارآفرینی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرین، ویژگی های شخصیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر
|
  • Page 7

    Enterprise survival in complicated and competitive economy depends on creativity and innovation, and this is influenced by the management and empowerment of human capital as the most important source of innovation development. Iran Technical and Vocational Training Organization (Iran TVTO) as an establishment responsible for informal education has an important role in improving the business environment and development of workforce’s learning in firms. Although, Skill training has an undeniable and highlighted role in industry dynamics, it is faced with some challenges. To study and analyze this issue, and identify and implement appropriate strategies, SWOT model has been used to gather experienced training designers’ views in firms and enterprises. After combination of opinions, 29 factors were identified in SWOT subgroups (opportunities, threats, strengths and weaknesses). Then, in each subgroup, the most important and influential factors were selected. And finally, based on them, the main strategies in the field of firms’ employees’ empowerment were defined.

    Keywords: Skill, Enterprise, SWOT analysis, Strategy, Innovation, Learning
  • Page 27

    The present paper aims to study barriers of Trainees’ attraction and retention in Fars Province Technical and Vocational Training General Office (Shiraz City).The research questions dealt with attraction factors (organizational and individual factors) and retention factors (physical and educational matters factors) of technical and vocational training centers’ trainees.A mixed methods research design was used. Research toolsincluded researcher-made questionnaire and semi-structured interview.The results showed that individual and physical factors were more effective on the trainees’ absorption and attraction. And physical and educational matters factorswere more effective on trainees’ retention. However, in each of these factors, there were deficiencies separately, so some of the trainees leave the instruction in the middle of the period. Also, social and cultural bases had negative effect on attraction of trainees towards the technical and vocational training.

    Keywords: Technical, Vocational Training (TVT), Attraction Factors, Social, Cultural Bases, Retention Factors
  • Page 43

    Today due to the dramatic expansion of industry and technology, skilled human forces is a fundamental need in production, industry and service firms, and Technical and vocational training (TVT) as an important factor for human resources education has been taken into consideration. So, importance of TVT in  future manpower employment on the one hand and unfavorable and relatively weak outputs resulting from conducting such training on the other hand, it is essential to study the results of TVT in the real world. This study aimed to study skill levels of Iran TVT Centers in Ilam city from employers’ point of view. This study is a field research in terms of measure of control by researchers, a survey research in terms of method of facts acquiring and data processing, and a descriptive-survey in terms of data collection. The research populations were 30 employers inhabiting in the Ilam city and employing TVT. Sampling method was census. For data collection, a standard and researcher- made questionnaire were used. Questionnaire validity was confirmed by a panel of experts and its reliability by using Cranach’s alpha. Data analysis was performed using the SPSS 19. Correlation analysis showed that there is a significant positive relationship among the variables; job adaptation and harmony, job ability, employers’ satisfaction and trainees’ job skills. Also, the results of multiple regression showed that variables; job ability, job adaptation and harmony and employers’ satisfaction had 60 percent of changes in dependent variables.

    Keywords: Trainees, Technical, Vocational Training (TVT), Employer, job skill
  • Page 55

    Currently training of skilled and efficient manpower is important  in economic developments, especially in developing countries . This study aimes to provide an image of the employment status of skill training graduates based on their employment rate. Also, the  unemployment factors of skill training graduates will be evaluated. So, the main purpose of this paper is to study the effect of technical and vocational training (TVT) on the employment of skill training graduates. Research population included 9984 people all the skill training graduates of  TVT centers in Khorasan Razavi province during 9 months, 2011-2012. The regression equation and the binomial test was used for statistical test of research questions. The results of testing the first question proved the main hypothesis of this study entitled "TVT would impact on  the  Employment  of skill training graduates. Among the factors (lack of job opportunity, low wages, lack of skill training, no interest in an offerd job and lack of sufficient capital) that lead to unemployment of skill training graduates, lack of job opportunity played the most important role.

    Keywords: Technical, Vocational Training (TVT), Employment, Skilled Human Resources, Job Opportunity
  • Page 67

    This study aimed to assess the needs of skill training of West Azarbaijan Technical and Vocational Training Genaral Office in the realm of industry from the perspectives of employers, instructors and trainees. Method of study was descriptive- survey. Target population covered all employers, instructors and trainees of West Azarbaijan province in the realm of industry. Sampling method for employers was snowball sampling method as we didn’t access to their list and for trainees and instructors was proportional stratified sampling. Study instruments included three researcher- made questionnaires that their validity and reliability were confirmed. To analyze data, descriptive statistics indices including frequency distribution charts and tables, percentage, mean, standard deviation as well as inferential statistics including one sample t- test, paired sample t- test were used and content analysis was utilized for qualitative data analysis.
    Findings revealed that:1. Employers assessed ideal conditions of evaluation indices significantly higher than the current conditions.
    2. There was significant difference between mean of current conditions and ideal evaluation indices from the perspective of instructors.
    3. There was also significant difference between mean of current conditions and ideal evaluation indices from the perspective of trainees. Finally, some new needs were identified and prioritized according to the opinions of employers, instructors and trainees as well as according to capacities of cities.

    Keywords: Training Needs Aassessment, Technical, Vocational Training General Office, Employers, Instructors, Trainees, West Azarbaijan province
  • Page 93

    One of the most important tools of human forces development is technical and vocational training (TVT) which provides the students with vocational skills in order to prepare them for entering the business world. Since the changes in the business and industry market vary the level of requirements and skills, flexible training is necessary to respond to these changes in order to teach the learners how to properly deal with new environments and provide solutions for the problems in a way the learners be able to learn job skills such as communication, commitment, punctuality, problem solving, teamwork, self-management, planning, organization and technology. Unfortunately, TVT system is such a traditional system that can not meet the ever-changing needs of learners and business market. Therefore, new training approaches and instructional design have been considered important in many developing and developed countries. And many industrial, medical and educational organizations in these countries used the new approach as a shortcut for training effectiveness ans individual skills improvement. One of these new approaches is holistic instructional design that prepares the learners for entering the business world by integrating knowledge, attitudes and skills, preparing them to face challenges of changes. However, it can be said that instead of the traditional approaches to teaching in TVT centers, planning should be performed using new learning environments as well as holistic environment in order to change the business needs, training materials and teaching- learning methods appropriate for the learners.

    Keywords: Skill Training, Holistic Approach, Holistic Learning Environment, Four-Components Instructional Design (4C, ID).
  • Page 109

    This study examines the impact of personality traits on entrepreneurial orientation among the students. This study is an applied research and its method is descriptive correlation. The population of the study consisted of 110 post graduate (master) students with major of Public Administration during 2013-2014 from Islamic Azad University of Shushtar. As the sample, 85 persons were determined using MORGAN Table and selected randomly to answer the questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software. The obtained data were analyzed using multiple regression. The results of multiple regression analysis showed that among the personality traits, ambiguity tolerance was the most effective variable for student’s entrepreneurial orientation. Also other useful traits included risk-taking, need for achievement, internal locus of control, determination, creativity, independence and taking responsibility; respectively. The researcher’s recommendations included implementing the educational courses in the field of entrepreneurial personality traits and combination of specialized courses with fundamentals of entrepreneurship.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneur, Personality Traits, Islamic Azad University of Shushtar