فهرست مطالب

نشریه امنیت ملی
پیاپی 18 (زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/11/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین عصاریان نژاد، محسن پورقلی صفحه 9

    تعقیب منافع امنیت ملی و پیگیری آرمان‌ها و اهداف اساسی از اولویت‌های واحدهای سیاسی است. این امر مستلزم ورود و حضور هدفمند و ماندگار در محیط ماورای مرزهای جغرافیایی است که از آن به‌عنوان «محیط امنیتی» یاد می‌شود. جمهوری اسلامی ایران نیز در تعقیب منافع امنیت ملی و تحقق بخشیدن به اهداف اساسی و آرمان‌های انقلاب اسلامی، ملزم به حضور هدفمند در محیط امنیتی منطقه و جهان است. ورود به محیط امنیتی بر اساس راهبرد امنیت ملی امکان‌پذیر است که آن نیز بر اساس داده‌های محیط‌شناسی قابل طراحی و تدوین است. همچنین، محیط‌شناسی امنیتی هر کشور بر اساس الگویی خاص و بومی آن باید باشد. از این‌رو، با عنایت به مفروض فوق، هدف اصلی این پژوهش عبارت از تدوین و ارایه الگوی بومی محیط‌شناسی امنیتی جمهوری اسلامی ایران است. برای دستیابی به هدف این پژوهش، در فرایند گردآوری اطلاعات، از اسناد و مدارک علمی و از روش‌های کتابخانه ای و پیمایشی استفاده شده است. یافته‌ها و دستاورد این پژوهش، طراحی الگویی بومی مبتنی بر آراء و نظرات امام خامنه ای «مدظله‌العالی» در حوزه محیط شناسی امنیتی است.

    کلیدواژگان: امام خامنه ای (مدظله العالی)، محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران، امنیت ملی در اسلام، مدیریت راهبردی، الگوی محیط شناسی امنیتی
  • علیرضا ترقی، مجید جدی صفحه 39

    امروزه تامین و تحقق امنیت عمومی نیازمند رعایت پیچیدگی‌ها و عمق روابط در عرصه اجتماعی است. شبکه‌های به هم تنیده در حوزه اجتماعی مولد ظرفیت‌ها و قابلیت‌های زیادی است که در شرایط کنونی ضرورتا باید از سوی متولیان و دست اندرکاران سیستم امنیتی کشور مورد توجه و تاکید قرار گیرد. ولی با این فرض که امنیت عمومی مطلوب برآمده از جامعه‌ای با سرمایه اجتماعی مثبت است، امنیت عمومی رویکردی است ناظر بر سرمایه اجتماعی (شامل اعتماد، آگاهی و مشارکت مردمی)، که در پی ایجاد و حفظ نظم عمومی، کاهش وقوع جرم و حاکمیت قوانین و مقررات است. به عبارت دیگر، مفهوم سرمایه اجتماعی، یکی از مفاهیم مهم و کلیدی، به دلیل بهره‌مندی از رویکرد نرم افزارانه، به یکی از محورهای اصلی مطالعات و راهبردهای تامین امنیت نرم در عرصه‌های کلان تبدیل شده و مورد نظر مسیولان امنیتی واقع شده است.این پژوهش، در تلاش است تا با بهره‌گیری از آرای نخبگان به راهبردهای موثری برای تامین و تحقق امنیت عمومی از منظر به کارگیری سرمایه اجتماعی نایل آید. با بهره گیری از تکنیک همگرایی داده‌ها در حوزه یافته‌های تحقیق موضوع راهبردها و اولویت‌های آن دنبال و نتیجه نهایی پزوهش به‌دست آمده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، امنیت عمومی، اعتماد، مشارکت، آگاهی، تدوین راهبرد
  • علی اکبر احمدیان صفحه 61

    نظریه‌ی نفوذ؛ به تبیین ماهیت انواع نفوذ (سخت، نیمه‌سخت، نرم و مرکب) و نفوذ نوین، به مثابه یک راهبرد جایگزین تهدید، و رابطه‌ی هر یک از انواع نفوذ و نفوذ نوین با دستگاه سه طیفی تهدید (که با افزودن تهدید مرکب، که ترکیبی سیال و هوشمند از سه تهدید است، به چهار طیفی ارتقاء یافته است) و همچنین رابطه‌ی دو هشدار امام خامنه‌ای (مد ظله العالی) یعنی جنگ نرم و نفوذ می‌پردازد. برابر این نظریه؛ متناظر با سه نوع تهدید سخت، نیمه‌سخت و نرم سه نوع نفوذ نیز متصور است و همانگونه که تهدید سخت سرزمین، «نفوذ سخت» یا همان نفوذ قدیمی امنیتی، با بهره‌گیری از ابزارهای سه گانه اغواء، تهدید و تطمیع جلب همکاری با دشمن به روش جاسوس‌گیری و یا استخدام همکار عمدتا در سطح فرد را دنبال می‌کند. «نفوذ نیمه‌سخت» تامین اهداف تهدید و جنگ نیمه‌سخت با روشی دیگر و همچنین تسهیل، تمهید و رفع موانع جنگ نیمه‌سخت در سطح سیستم‌ها را تعقیب می‌کند که این جنگ خود وابسته‌سازی عمیق سیستم‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را هدف قرار می‌دهد و اما «نفوذ نرم» اختلال در دستگاه محاسباتی عامه‌ی مردم خصوصا مسیولان و نخبگان را با ترکیبی از آموزه‌های جنگ نرم و جنگ روانی دنبال می‌کند، دستگاه محاسباتی وقتی با دست‌کاری منطق و ارزش‌های معیار آن و یا بمباران اطلاعاتی و جنگ روانی دچار اختلال شد، حتی از داده‌های درست، خروجی‌های غلط به‌دست می‌دهد؛ نفوذ مرکب در تناظر با تهدید مرکب، ترکیبی سیال و هوشمند از سه نفوذ سخت (با تمرکز بر افراد)، نیمه‌سخت (با تمرکز بر سیستم‌ها) و نرم (با تمرکز بر افکار و محاسبات عمدتا خواص و مسیولان) در هر یک از سه بعد سیاسی، فرهنگی و اقتصادی یک سیستم اجتماعی است که به‌طور هم‌زمان اعمال می‌شود و متناسب با وضعیت، یکی از سه نوع نفوذ را شدت بیشتری می‌بخشد، از چهار نوع نفوذ، نفوذ سخت موردی(فردی) و عمدتا تاکتیکی ، نفوذ نیمه سخت جریانی ،شبکه ای و عمدتا راهبردی، نفوذ نرم جریانی،اجتماعی و عملیاتی و راهبردی و نفوذ مرکب ترکیب هر سه مورد است . اما استعاره‌ی نفوذ نوین معرف نوع متفاوتی از نفوذ (نسبت به نفوذهای چهارگانه) نیست بلکه بیانگر برکشیده شدن نفوذ از سطح یک تاکتیک به یک راهبرد جایگزین تهدید است و می‌خواهد هشدار دهد که اگر چه مقوله‌ی نفوذ موضوع جدیدی نیست و انواعی از آن چون نفوذ سخت(امنیتی) از دیرباز وجود داشته است، اما آنچه جدید است جابجایی راهبرد نفوذ با راهبرد تهدید است، یعنی اگر نفوذ سخت(امنیتی) از قبل هم به‌عنوان یک تاکتیک و نفوذ نیمه‌سخت(سیستمی) و نرم به‌عنوان یک عملیات در دستور کار دشمن بوده است اما امروز عملیات شکل دهی نفوذ نوین، راه مقرون به صرفه تری برای رفع نیازها از پرداختن به جنگ یا مداخلات بزرگ‌تر و گران‌تر است. نفوذ نوین علاوه بر آنکه به لحاظ نوع مرکب است به لحاظ سطح هم، به‌عنوان یک راهبرد، انتخاب گردیده است تا آن حد که عند اللزوم بتواند جایگزین راهبرد تهدید و جنگ گردد . نظریه‌ی حاضر، به طور کلی کارکرد انواع نفوذ را، اولا؛تامین اهداف چهار طیف تهدید به روشی دیگر (غیر از جنگ) و ثانیا، تمهید، تسهیل، تسریع و رفع موانع پیروزی در اعمال چهار نوع تهدید و جنگ معرفی می‌نماید از همین رو در صدد است رابطه‌ی انواع چهارگانه‌ی نفوذ را بادستگاه سه طیفی و چهار طیفی تهدید تبیین و تحلیل درستی از رابطه‌ای بین جنگ نرم و نفوذ نرم ارایه نماید. در بررسی مسئله از روش کیفی و بهره‌گیری از تکنیک نظریه پردازی و مطالعه‌ی کتابخانه‌ای و اسنادی استفاده گردیده است.

    کلیدواژگان: دستگاه سه طیفی و چهار طیفی تهدید، تهدید مرکب، نفوذ سخت، نفوذ نیمه سخت، نفوذ نرم، نفوذ مرکب، نفوذ نوین، جنگ نرم، اقناع، جذب
  • حسین حسینی، جعفر یوسفی صفحه 99

    پس از حوادث 11 سپتامبر مفاهیم زیادی دچار تحول گردید. که امنیت یکی از این مفاهیم می‌باشد که دلیل آن تحولی استکه در نوع تهدیدهای به وجود آمده است. اگر چه خطر تهدیدات کلاسیک هم‌چنان وجود دارد ولی از حساسیت آن کاسته شده و در عوض تهدیدهای جدیدتری پا به عرصه گذاشته که به‌دلیل ساده بودن و گستردگی ابزار، آستانه به‌کارگیری آن کاهش یافته است. در کنار تهدیدات نوین مساله انرژی نیز به دلیل تحول در گستره امنیت کماکان در اولویت‌های امنیتی کشورهای پیشرفته قرار دارد، با عنایت به همین مسایل است که چگونگی تامین امنیت برای کشوری مانند آمریکا به موضوعی مهم تبدیل شده و خود را برای سامان دهی کانونهای ناامن و خطرآفرین برای امنیتش هرچند با اقدام‌های پیشدستانه و با توجیه امنیت بین المللی ذی‌صلاح می‌داند. این در حالی است که کانون‌های ناامنی عموما در کشورهای جهان سوم قرار دارد که محصول ملاحظات امنیتی در این کشورها است. بر همین اساس در این مقاله نویسنده ابتدا به الگوی نظریه امنیتی آمریکا پس از حوادث یازدهم سپتامبر پرداخته و سپس به دلیل ارتباط این مساله با کشورهای جهان سوم، ملاحظات امنیتی را که در این مناطق منجر به شکل گیری کانون‌های بحران شده است، را مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: امنیت، تهدیدها، ایلات متحده آمریکا، جهان سوم، حوادث یازدهم سپتامبر
  • مجید زین الدینی، علی فرهی، محمدرضا سلطانی صفحه 121

    کارآمدی به مثابه کلیدی ترین محور در عرصه سازمان و مدیریت موضوعیت میابد. مدیران برای تحقق این امر درصددند، کارایی و اثربخشی سازمان ها را ارتقاء دهند. از اینرو، این مقاله در پی آن است با استفاده از روش نظریه‌ی داده بنیاد به تجزیه و تحلیل گفتمان امام خمینی (رحمت الله علیه) و امام خامنه‌ای (مد ظله العالی) پرداخته و سازوکارهای کارآمدی را ارایه نماید. در این تحقیق، رهنمودهای این بزرگواران به صورت تمام خوانی مورد مطالعه قرار گرفت. در ادامه، با روش نمونه‌گیری باز متون منتخب از طریق کدگذاری باز، به شیوه تحلیل جزء به جزء، تعداد؛ 1300 کد، 73 زیرمفهوم، 46 مفهوم و7 مقوله شناسایی گردید. نتایج تحقیق نشان می‌دهد،سازوکارهای احصاء شده خواهد توانست ضمن ارتقاء کارایی و اثربخشی سازمان مورد مطالعه، انتظارات بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری را تامین نمایند.

    کلیدواژگان: امام خمینی (رحمت الله علیه)، امام خامنه ای (مدظله العالی)، کارآمدی، قوه قضاییه، نظریه پردازی داده بنیاد
  • ایوب پورقیومی صفحه 145

    در حال حاضر، برای عامل جغرافیا در تحولات سیاسی اجتماعی اهمیت فزاینده‏ای قایل می‏شوند. به همین دلیل در این مقاله ضمن بررسی مفهوم بیداری اسلامی، چرایی وقوع انقلاب‏های اخیر در کشورهای منطقه عربی و اسلامی با تاکید بر عامل موثر ژیوپلیتیک تحلیل شده است. جرقه تغییر حکومت در بسیاری از حرکت‌های انقلابی منتهی به بیداری اسلامی در کشورهای عربی-اسلامی خاورمیانه و شمال افریقا به گونه معناداری با تجمع مردم معترض در یک مکان خاص و بیان خواسته‏های خود برای تغییرات از آن مکان زده شده است. به‌عنوان نمونه میدان التحریر قاهره و میدان لولو(شهدا) در منامه و میدان اصلی صنعا پایگاه اصلی انقلابیون بود و اهمیت ژیوپلیتیک این مکان‌ها قابل توجه است. در لیبی اگرچه به دلیل ساختار اجتماعی و قبایلی شروع اعتراضات از یک محل خاص نبود اما در نهایت ضربه اساسی به قذافی با تحت فشار قرار گرفتن منطقه حکومتی انجام شد. این تحقیق که از نوع کاربردی است با روش تطبیقی انجام شده است. روش تطبیقی دارای انواعی مختلفی است که در این مقاله برای پاسخ دادن به چرایی وقوع انقلاب‏ها از روش اتفاق استفاده شده است.

    کلیدواژگان: ژنوپلیتیک، انقلاب، بیداری اسلامی، اعتراض اجتماعی، خاورمیانه، شمال آفریقا
|
  • Hussein Assarian Nejad, Mohsen Pourgholi Page 9

    Seeking national security interests and national aspirations have been a priority in political units. Realization of these goals stands in the need of a persistent and targeted presence in an environment beyond national geographical borders called “Security Environment”. Not unlike other political units, the Islamic republic of Iran has need of a persistent and targeted presence in its security environment to seek its social security interests and realize the principal goals of the Islamic revolution. Any presence in security environment is based on national security strategy which is designed according to data obtained from study of environment. Besides, security environmentology model of each country is designed particularly for that specific country. Therefore, taking the aforesaid issues into account, the present study is an attempt to design a native model of security environmentology. This study has enjoyed a scientific method including meta-analysis of documents and a quantitative design. The findings of this study are designing a native model of security environmentology based on the viewpoints of the supreme leader, Imam Khamenei.

    Keywords: Imam Khamenei, National Security in Islam, Strategic Management, Environmentology Model
  • Ali Reza Taraghi, Majid Jedi Page 39

    Today, maintaining and materializing public security needs observing complexities and depth of relations in social arena) The interconnected networks in social field generate great capacities and capabilities which should necessarily draw attention of authorities and administrators of security system of the country) But with this hypothesis that favorable public security emanated from a society with social asset is positive type, public security is an approach which monitors social asset (including confidence, awareness and public participation) and tries to establish and protect public order, reduction of crime and ruling laws and regulations) In other words, in this line, the concept of » Social asset« as one of the significant and key concepts because of enjoying software approach, has turned to one of the main axes of studies and strategies for maintaining soft security in macro-arenas and has drawn the attention of security authorities) The current research aims at achieving effective strategies for safeguarding and realizing public security in view of exploiting social asset by using elites views) Hence, by using convergent technique of data and pay attention to »Delphi method« in research finding field, the issue of strategies and related priorities have been followed and final result of research is achieved.

    Keywords: Social Asset, Public Security, Confidence, Participation, Awareness, Formulation of Strategy
  • Aliakbar Ahmadian Page 61

    Infiltration theory defines the nature of different kinds of infiltration (hard, semi-hard, soft and compound) and modern infiltration as an alternative strategy for threat and the relationship of each kind of infiltration and modern infiltration with three – spectrum system of threat (that has been improved to four – spectrum by adding compound threat that is a fluid and intelligent combination of three threats) and also the relationship of Imam Khamenei (peace be upon him) two cautions meaning soft war and infiltration. According to this theory, corresponding to three kinds of hard, semi-hard and soft, three kinds of infiltration have also been perceived as a threat hard land,’”hard infiltration” or the former security infiltration, using triple tools if suasion, threatened and bribe to cooperate with the enemy by employment of spies ways or employment largely at the individual level.Semi-hard infiltration pursuits achieving threat goals and semi- hard war by another method and also facilitating, preparing and eliminating the obstacles of semi-hard war at system’s level while this war targets deep self- depending of political, economical and cultural systems but soft infiltration pursuits disordering accounting system of ordinary people specially officials and elites with combination of soft war and psychological teachings. When accounting system becomes disordered by alteration of logic and its measure values or by information bombardment andpsychological war automatically gives false outputs even from true data; compound infiltration corresponding to compound threat is a fluid smart combination of hard infiltration (with focusing on people), semi-hard infiltration (with focusing on systems) and soft infiltration (with focusing on thoughts and accountings of officials and elites) in each of political, cultural and economical aspects is a social system that is applied simultaneously and intensifies one of three infiltration according to situation of four kinds of infiltration case hard infiltration (individual) and mainly tactical, flowing semi-hard infiltration, network and mainly strategic, flowing, social and strategic soft infiltration and compound infiltration is combination of all three cases. But metaphor of modern infiltration doesn’t introduce different types of infiltration (with regard to fourfold infiltrations) rather it introduces omitting infiltration from level one of tactic to an alternative strategy of threat and wants to caution that although infiltration is not a new topic and there have been different kinds of it traditionally such as hard infiltration (security), what is new is replacement of infiltration strategy with threat strategy meaning that if hard infiltration (security) has been used by the enemy as a tactic and semi-hard infiltration (systemic) and soft as an operation, today shaping operations of modern infiltration is a more cost-effective way for meeting the requirements than engaging at war or larger and more expensive interventions. Modern infiltration in addition to being compound by type, has been selected as a strategy by level to the extent that can be replaced for war and threat strategy. Current theory introduces the function of different kinds of infiltration, first, achieving the goals of four spectrum of threat by another way (except war) and second preparing, facilitating, accelerating and eliminating winning obstacles at applying four kinds of threat and war. Thus this theory tries to define the relationship of four kinds of infiltration with three spectrum and four spectrum system of threat and analyze truly the relationship of soft war and soft infiltration. For assessing this issue the qualitative method and manipulating the technique of theorizing and librarian and documental study has been used.

    Keywords: three spectrum, four spectrum system of threat, compound threat, hard infiltration, semi, soft infiltration, compound infiltration, modern
  • Hossein Hosseini, Jafar Yousufi Page 99

    After September ,, incidents, many concepts transformed in which security is one of them. The reason of such transforma-tion is development in the type of threats) Although the risk of classical threats still is existed, its sensitivity is reduced and instead of it, new threats have been emerged which because of simplicity and spreading of tools, the chance for using it has reduced) In addition to new threats, the energy issue because of development in the scope of security still is in the security priorities of advanced counties) Given this issue, the quality of maintaining security for a country such as the U.S. has been changed into an important issue and qualifies itself for organizing insecure and risk prone centers which are against its security even if with preemptive measures and under Justification of international security) Meanwhile, there are generally insecure centers in third world countries which are fruits of security considerations of these countries) Based on this, the present paper first reviews the U.S. Security view model post September ,, then, because of relationship of this issue with third world countries, examines the security considerations which led to formation of crisis centers in these regions.

    Keywords: Security, Threats, The U.S., Third world, Incidents of September
  • Majid Zeineddini, Ali Farrahi, MohammadReza Soltani Page 121

    The degree of efficiency criteria and administrative organizations to the strength of the rally on the showcase. Consequences of this little Cutie bag index range within and outside the judiciary, along with will be. The present article on the issue that it is using the method of the theory of discourse analysis to the Foundation of the Imam Khomeini (RA) and Imam Khamenei (alaali zlah fashion) and the efficiency implications of these two honorable brought into the picture. Accordingly, the guidelines bzergoaran for all the studied khani, and open the selected text with the sampling method through an open analysis method for coding the component to the component code numbers zirmfahom, 1.2, 22; /2 0 concept and category were identified. Results of the study, says that it is the most important implications of the efficiency of the judiciary from the perspective of Imam Khomeini and Supreme Leader include Rachel; crime prevention, a sense of security, the trust of the people, development and excellence of the judiciary and the Islamic Republic of Iran's sacred system.

    Keywords: efficiency, efficacy, implications of the judiciary, geraned theory
  • Ayoub Poor Ghayoomi Page 145

    At the present time, geographical elements are considered increasingly in politico-social developments. Meanwhile, along with examining the concept of Islamic awakening, the reason of recent revolutions in the regional Islamic ( Arab countries has been analysed in terms of geopolitical elements in this essays. The spark to change government in many revolutionary movements resulting in Islamic wakening in Islamic-Arab countries of Middle East and North Africa gave off meaningfully with the gathering of protesting people in a specific place and to exclaim their demands for change. For example, Altahrir (liberation) square in Cairo, Lolo (Martyrs) square in Manama and the main square in Sanaa were the strongholds of the revolutionaries that the geopolitical significance of such places is remarkable. In Libya, although the point to launch protests was not a specific place due to social tribal structure, at last a great blow struck Gadddafi by pressing the governing area. This study is an applied one with contrastive methodology. The contrastive methodology owns different types from which the event type has been selected in this study to determine the cause of revolutions.

    Keywords: Geopolitics, Revolution, Islamic Awakening, Social Protest, Middle East, North Africa