فهرست مطالب

غرب شناسی بنیادی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

نشریه غرب شناسی بنیادی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مزدک رجبی صفحات 1-19
    این نوشته تلاشی است برای نشان دادن این نکته که نگاه گایر در کتاب رد انگاره نگری کانت با طرح اینکه مکان به شیء فی نفسه قابل اطلاق است تا چه اندازه بر فهمی غیرکانتی و غیر منطبق با نگاه فلسفی کانتی بنا شده و چگونه با همین برداشت غیرکانتی انگاره نگری کانتی را واقعگرایانه[1] فهمیده، درحالی که همه ویژگی بروز اندیشه فلسفی کانت به اینست که شیء فی نفسه یا وجود بیرون از سوژه هست ولی هیچ شناخت پدیدارانه ای از آن ممکن نیست و از همین رو مکان بدان قابل اطلاق نیست. تلاش خواهد شد با رجوع به متن کانت روح اندیشه وی آشکار و از آن طریق فهم تجربه نگرانه[2] گایر را با تردیدی فلسفی مواجه کرد. برای دفع مطول شدن، مقاله پیش رو تنها به فهم گایر از ویراست دوم نقد نخست کانت نظر داشته، به بخش دیگری از کتاب وی که به آثار متاخر کانت Nachlass استناد کرده نظر نداشته، زیرا روح استدلال وی در آن بخش نیز بر همان فهم تحلیل شده در این مقاله استوار است.
    [1] Realistic
    [2] Empiricist
    کلیدواژگان: انگاره نگری، شیء فی نفسه، شیء پدیداری، استعلایی، بازنمایی، ظهور، وحدت آگاهی
  • تورج رحمانی صفحات 21-43
    آفرینش تریلوژی به مثابه قالبی نمایشنامه ای و موضوع خلق تراژدی در چارچوب نخستین اجرای آن، ارتباطی تنگاتنگ با یکدیگر داشته و همچنانکه به آیسخولوس نسبت داده می شوند به طور منطقی می توان از تقارن زمانی آنها سخن گفت. از سوی دیگر آپولوژی به عنوان رویدادی تاریخی یا زیسته ای عینی و واقعی که توسط افلاطون و از قضا در قالب همپرسه و نمایشنامه روایت شده است، عنصر بدیع و فن آورانه تریلوژی یعنی تراژدی را بازآفرینی می کند. در تلاش برای بازتفسیر و رمزگشایی از آپولوژی براساس بستر و زمینه متنی و فکری (متدلوژی زمینه گرا)، تریلوژی رابطه ویژه و ممتازی با آن برقرار می سازد. متن حاضر در ادامه «کلان تز» تاثیرپذیری سقراط از تراژدی به تبیین رابطه تریلوژی آیسخولوس و آپولوژی سقراط می پردازد و بر آن است تراژدی به مثابه درونمایه اصلی تریلوژی در شکل بخشی به آپولوژی و جهت دهی به آن نقشی بنیادین و بی بدیل ایفا می کند. تلاش این متن ارائه تصویری روشن از چنین رابطه ای است. نسبت سنجی آپولوژی و نمایشنامه های آیسخولوس به قاعده رویکرد هرمنوتیک زمینه گرا منجر به رمزگشایی از آپولوژی و آشکارگی معنای فوق الذکر می گردد که به عنوان فرضیه این متن بیان می شود. این همان معنایی است که بخش عمده ای از رویکردهای سیاسی و مدنی سقراط را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تریلوژی، آپولوژی، آیسخولوس، سقراط تاریخی
  • ناهید شهبازی مقدم، سارا وظیفه شناس صفحات 45-67
    ژاک دریدا (Jacques Derrida) در مهمترین و مبنایی ترین اثر خویش تحت عنوان در باب علم نوشتار(Of Grammatology) مفهوم «خشونت بنیادی»(arche-violence) را مطرح می کند. از دیدگاه دریدا خشونتی که به مفهوم متداول آن در جامعه می بینیم ریشه در نوعی خشونت انتزاعی و کلی دارد که دریدا از آن به عنوان «خشونت اولیه» یاد می کند. دریدا منشاء خشونت تجربی در تمامی اشکالش را در زبان می یابد؛ خشونت اساسی که جزء لاینفک زبان است از طریق ایجاد تفاوت و تقابل های دوگانه (oppositional poles) عمل می کند و این تضادها و تقابل ها با تاثیر بر تمامی نظام های معنایی و تفسیری، خشونت رایج در جامعه را بنیان نهاده اند. مقاله حاضر در پی آن است که با الهام گرفتن از نظریه خشونت بنیادی دریدا و برخی دیدگاه های فمینیستی متاثر از نظریات وی، منشاء خشونت و تجاوز علیه زنان را مورد بحث قرار دهد. در این مطالعه تاکید بر آن است که خشونت علیه زنان نشات گرفته از زبان و فرهنگ مبتنی بر آن است و مطالعه ی موردی خشونت و تجاوز از دیدگاهی روانشناسانه تا حد زیادی مانع از ریشه یابی و ارائه راهکار برای این معضل فردی و اجتماعی می شود.
    کلیدواژگان: ژاک دریدا، خشونت بنیادی، تقابل های دوگانه، خشونت علیه زنان، فالوس، محوری
  • سید نعمت الله عبدالرحیم زاده صفحات 69-97
    مشهور است که سولون سنگ بنای دموکراسی آتن را گذاشت. او این کار را زمانی انجام داد که آتن همانند بسیاری از دیگر شهرهای یونان دستخوش بحران و آشوب بود و در آستانه جنگ داخلی قرار داشت. هدف این مقاله بررسی نقش سولون در نجات آتن از آشوب و هدایت به سوی آن نوع نظام سیاسی است که بعد از وی و به نام دموکراسی آتن شناخته می شود. برای بررسی این موضوع، نخست لازم است تا اوضاع دوران سولون بررسی شود و بعد به دیدگاه او توجه شود که چگونه می توان آتن را از آن وضعیت نجات داد. بررسی دیدگاه او نشان می دهد که او به لحاظ نظری از میراث اسطوره ای خود بهره می برد اما در عین حال، این میراث را در جهت نیاز دورانش برای وضع قانونی استفاده کرد که آن را قانون درست یا نیک قانون می خواند. او این قانون را هم برای حفظ حدود شهروندان و هم برای دادن نقش سیاسی به آنها وضع کرد که باعث شد طبقات پایین جامعه برخلاف نظام پیشین سنتی، از نقش و مسئولیت سیاسی برخوردار شوند. همین اثر بود که سنگ بنای اولیه را برای رسیدن آتن به دموکراسی فراهم کرد.
    کلیدواژگان: سولون، آتن، دموکراسی، بحران، استاسیس، دیکه، اوینومیا، هوبریس، آته
  • سیدکمال کشیک نویس رضوی، عباس احمدوند صفحات 99-133
    بسیاری از تعریف های بیان شده درباره «شرق شناسی»، دربردارنده مفهوم غربی آنها است؛ ابهام این واژه با بارمعنایی منفی، به ویژه در ارتباط با استعمار اروپا، تصدیق شدنی است. تلاش های ادوارد سعید برای ابهام زدایی از آن، چیزی از این پیچیدگی نکاست بلکه در گفتمانی ضد غربی، به محور و مبنای نقد تبدیل گردید. تاکید بر تقابل دو جهان شرقی(شرقی شده) و جهان غربی(غربی شده)، فاصله ای در ذهن پژوهشگر میان موضوع و حقیقت آن ایجاد می کند؛ فاصله ای که سبب ساخت تصویری ناروا از موضوع می شود. تغییر این اصطلاح در مواجه با موضوع، نشان از تغییر رویکرد غربیان درباره آن است و متاسفانه این تغییرات از طرف منتقدان، به ویژه مسلمانان، نادیده گرفته می شود. بی توجهی به نقش زمان در ارایه تعریف ها، به ویژه در حوزه مطالعات اسلامی درغرب، بر این تقابل تاثیر گذاشته و مفهومی منجمد را به نقد کشیدن عمق اختلاف نظرها را بیشتر کرده است. در این مقاله تلاش شده است با بررسی زمینه های ساخت اصطلاح«شرق شناسی» در فرهنگ اروپایی، قلمروشناسی یا کاربردهای آن، فهم ما ازشرق شناسی، نقش شرقیان درتحول فکرغربیان با حضور و همکاری مسلمانان درمطالعات اسلامی، به چالش امروزین و تغییرپارادایم شرقشناسی پرداخته شود. همچنین درپایان بحث شرق شناسی همدلانه را، با برشمردن مهمترین عوامل آن، پیش کشیده ایم.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، مطالعات اسلامی درغرب، گفتمان غربی، شرق شناسی همدلانه، ادوارد سعید
  • زهره معماری، سید حمید طالب زاده صفحات 133-167
    یوهان گوتلیب فیشته مدعی بود تنها کسی است که روح فلسفه کانت را دریافته و به آن وفادار است. با این حال در برخی از اساسی ترین مسائل، موضع او، در ظاهر، مخالف با کانت به نظر می رسید؛ به همین دلیل با نقدهای جدی مواجه شد. از جمله، امکان«شهود عقلی» برای انسان که کانت آن را انکار می کند اما فیشته بنیاد آگاهی می داند و تصریح می کند که بدون شهود عقلی امکان حصول آگاهی برای انسان منتفی است. فیشته از یک سو اظهار می کند که شهود عقلی مورد نظر او و کانت دو مقوله‏ی متفاوتند؛ یعنی اشتراک لفظی دارند و از سوی دیگر اظهار می‏کند، کانت در این مساله با او هم رای است؛ علاوه بر آن‏که در نقد دوم، بنابر مقتضیات عقل عملی شهود عقلی را مجاز می‏داند، فحوای بسیاری از عبارات او در نقد اول نیز موید امکان آن است. شارحان، در نسبت میان کانت و فیشته در این مساله اتفاق رای ندارند. برخی نظر فیشته رامخالف کانت می دانند و برخی دیگر میان آنها اختلافی نمی‏بینند. نوشتار حاضر نخست به تنقیح مناط بحث در نظام کانت و فیشته می پردازد؛ سپس به نمونه ای از ادله ی موافقان و مخالفان اشاره می کند؛ در پایان، دلیل و تحلیل خود را بر عدم اختلاف میان آنان بیان می‏کند.
    کلیدواژگان: شهود عقلی، کانت، فیشته، من انتظام بخش، من قوام بخش
|
  • Mazdak Rajabi Pages 1-19
    In this paper I try to refute Guyer’s reading of Kant’s refutation of idealism in a way in which I defend Kant’s idealism which has been denied by Guyer. By the notion of idealism according to Kant’s philosophy I mean we are not allowed to use space referring to thing in itself, as opposed to Guyer’s claim. In other words according to Kant objects of experience are objectively constructed by subject based upon lawful connection between them, as he expresses in the first analogy of experience, overlooking what they are really in themselves as mind-independent reality. I shall show Kant’s refutation of idealism does not involve any knowledge of thing in itself as opposed to Guyer’s reading; rather, Kant uses outer thing as an object of experience, that is, outer things are experience-sensations under application of categories. Some scholars such as Allison (2004) have defended Kant’s idealism. Dina Emundts (2010) shows, as opposed to Guyer’s claim, Kant has located refutation of idealism in the right place, namely after analogies of experience in edition B. She also shows refutation of idealism can attain its goal and it does not thus fail; that is, it can rebut problematic idealism. I endeavor to concentrate on the issue which indicates Kant uses outer thing in refutation of idealism in edition B as object of experience not as thing in itself. Meanwhile, I rebut Guyer’s argument and adduce my own reasons point-by-point in order to defend Kant’s idealism.
    Keywords: Idealism, Noumenon, Phenomenon, Transcendental, Representation, Appearance, Apperception
  • Tooraj Rahmani Pages 21-43
    Creation of the trilogy as a play format and the issue of creating tragedy in the framework of the first its performance are interconnected with each other and as attributed to Aeschylus, logically can be spoken about synchronisation of them. On the other hand tragedy as a historical event or real and objective experience that narrated by Plato in the form of dialogue, reproduces trilogy's innovative element that is tragedy. In the interpretation of Apology on the base of intellectual context, trilogy provides a special relationship with it. The present text within the framework of Socrates Impressionability of tragedy reviews the relationship between the trilogy of Aeschylus and Socrates tragedy and is of the opinion that the tragedy in shaping and directing the Apology has a unique role. This text tries to reveal such a relationship. Comparison of Apology and the plays of Aeschylus based on hermeneutics leads to unfold the meaning of the above that is the hypothesis of this text. This is the same sense that explains the main part of the civil and political views of Socrates.
    Keywords: Socrates, Aeschylus, Tragedy
  • Nahid Shahbazimoghadam, Sara Vazifehshenas Pages 45-67
    In his seminal work, Of Grammatology, Jacques Derrida puts forward the notion of arche-violence. In Derrida’s view, the physical acts of violence all originate in a general, abstract violence which Derrida calls it the “first violence.” He claims that violence, in all its forms and manifestations, begins with language. This originary violence is an indispensable part of language functions by bringing difference into play, which in turn constructs oppositional poles. These differences and oppositions by influencing all interpretive systems establish violence in society as we understand it. The aim of this paper is to draw on Derrida’s arche-violence and the feminist discourses being inspired by his theories in order to explore the root causes of violence and oppression against women. Accordingly, the main concern of the present study is that violence against women has its root in language and the culture originating from that, and investigating individual cases of violence from a psychological perspective actually hinder finding the proper solution to this individual and social issue.
    Keywords: Structure of Violence, Jacques Derrida
  • Seyed Nemat Allah Abdorahimzadeh Pages 69-97
    It is well known that Solon put the cornerstone of the Athenian Democracy. When did he do it that like many other cities in Greece, Athens was subject to the crisis and on the brink of civil war. The purpose of this paper is to investigate the role of Solon for saving Athens from the crisis and leading it to such a political system that after him named the Athenian Democracy. To investigate it, first it is necessary to have a review of situation of Solon’s era and then, an attention to his viewpoint so that how Athens could be saved from that crisis. A survey of his viewpoint shows his utilization of mythical heritage, although, he used this heritage in order of his era’s need for enacting legislation that he named the just law or the good law. He enacted this law for preservation of the limits of citizens as well as giving them a political role so that, unlike the former traditional system, they would enjoy of a political role and responsibility. The effect of this was the first cornerstone for Athens to arrive to its Democracy.
    Keywords: Solon, Athens, Democracy, Crisis, Stasis, Dike, Eunomia, Hybris, Ate
  • Seyyed Kamal Keshik Nevees Razavi, Abbas Ahmadvand Pages 99-133
    Many expressed definition on «orientalism», including the western concept is the ambiguity of the term with negative connotations, especially in relation to the colonization of Europe, is verifiable. Edward Said's efforts for demystification of it, something of this complexity did not reduce, but anti-Western discourse, became the focus of the review. Emphasizing the contrast between the East (Asia) and the West (West), the distance between the subject and the fact that it creates in the mind of the researcher, the distance that making false image of the subject. Change this term in this subject, it is a sign of Western approach and unfortunately these changes by critics, especially Muslims, are ignored. Ignoring the role of time in the definition, especially in the field of Islamic studies in the West, the conflict affected and frozen concept to cash drag has more depth differences. This paper attempts to investigate ways of making the term «orientalism» in European culture, or territory of its applications, our understanding of the East, the East evolution of Western thought and cooperation of Muslims, Islamic studies, to modern challenges and paradigm shift east of the deal. At the end of the East empathetic, by enumerating the factors that have brought.
    Keywords: Orientalist, Islamic studies in the West, Western discourse, Orientalism empathetic, Edward Said
  • Zohre Memari, Hamid Talebzade Pages 133-167
    Johann Gottlieb Fichte, one of the Kant's followers and founders of German idealism, claimed that is the only philosopher that found the spirit of Kant's philosophy. Despite this claim, he is opposed to Kant in some of the most important issues. One of them is the problem of intellectual intuition. Kant explicitly disputes the intellectual intuition, whereas Fichte bases the consciousness on it and even he proves that without the intellectual intuition the knowledge is impossible in human kind.
    He asserts that intellectual intuition in his opinion is something different from Kant's and itsname is the only common factor between them. He also says that Kant agrees with him and even this point is the spirit of the first critiques.
    This assay is to study this issue and clarify the subject matter, then it turns out that in the point of intellectual intuition, spite common denominator between them, Fiche disagrees Kant. There is a difference of opinion in respect of "transcendental I". In this case what Kant explicitly denied is the same as Fichte proves.
    Keywords: Intellectual intuition, Kant, Fichte, Constitutive I, Regulative I