فهرست مطالب

فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید غلامی آهنگران*، عزت الله فتحی هفشجانی، هومان کمالی صفحات 91-101

    به منظور مقایسه میزان وقوع سندرم آسیت در گله های جوجه گوشتی با علایم تنفسی در استان اصفهان و استان چهارمحال و بختیاری، 74 گله جوجه گوشتی در مدت 3 سال متوالی (91-89) در استان اصفهان و 27 گله جوجه گوشتی در استان چهارمحال و بختیاری در طول دوره پرورش از لحاظ وقوع سندرم تنفسی و آسیت پایش شدند. در این مطالعه فراوانی رخداد سندرم آسیت در استان چهارمحال و بختیاری به طور معنی دار (05/0>p) بیشتر از استان اصفهان بود و از لحاظ آماری ارتباط معنی داری نیز بین رخداد سندرم تنفسی و سندرم آسیت در جوجه های گوشتی وجود داشت (05/0>p)، اما ارتباطی بین رخداد آسیت بعد از علایم تنفسی و نوع منطقه برآورد نگردید. علاوه بر این، درصد رخداد ابتلا به آسیت بعد از علایم تنفسی در استان چهارمحال و بختیاری به طور معنی دار بیشتر از استان اصفهان بود (05/0>p). بر اساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد استعداد ابتلا به آسیت در استان چهارمحال و بختیاری پس از مشکلات تنفسی به دلیل همراهی فاکتورهای خطرساز مانند ارتفاع و کاهش دمای محیط بیشتر از استان اصفهان باشد که لازم است در مدیریت خوراک و بهداشت مزارع پرورش طیور در استان چهار محال و بختیاری تدابیر ویژه اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: سندرم آسیت، سندرم تنفسی، جوجه های گوشتی، اصفهان، چهارمحال و بختیاری
  • بهرام عمواوغلی تبریزی*، داریوش مهاجری صفحات 103-116
    خونرسانی مجدد پس از ایسکمی ممکن است باعث بروز آسیب های متابولیکی و ساختاری در کبد شود. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر کروسین بر آسیب ایسکمی-بازخونرسانی کبد در موش های صحرایی بود. بدین منظور 40 سر موش صحرایی نژاد ویستار به طور تصادفی به چهار گروه 10 تایی تقسیم شدند: 1- گروه شاهد: موش های دستکاری نشده؛ 2- گروه کنترل جراحی: موش هایی که تحت جراحی به جز ایسکمی-بازخونرسانی قرار گرفته و نرمال سالین دریافت کردند؛ 3- گروه ایسکمی-بازخونرسانی: موش هایی که 45 دقیقه تحت ایسکمی، سپس 45 دقیقه دیگر در معرض خونرسانی مجدد کبد قرار گرفتند؛ 4- گروه ایسکمی-بازخونرسانی و تیمار با کروسین: موش هایی که با کروسین (200 میلی گرم بر کیلوگرم، داخل صفاقی) مورد پیش درمانی قرار گرفتند. موش ها پس از اخذ نمونه های خون و بافت کبد آسان کشی شدند. آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز سرم اندازه گیری شد. مالون دی آلدیید و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز در هموژنات بافت کبد اندازه گیری شد. همچنین، آسیب شناسی بافتی کبد توسط میکروسکوپ نوری انجام شد. در گروه 4،  کروسین به طور معنی داری (001/0>p) میزان افزایش یافته آنزیم های شاخص آسیب کبد را کاهش و به طور معنی داری  (001/0>p)  میزان پراکسیداسیون لیپیدی را کاهش و سطوح  کاهش یافته آنتی اکسیدان های کبد را افزایش داد.  آسیب بافتی به طور معنی داری در کبدهای تیمار شده با کروسین کاهش پیدا کرد. این نتایج نشان می دهد که کروسین با خواص آنتی اکسیدانی خود، دارای اثرات محافظتی در برابر آسیب ایسکمی-بازخونرسانی کبد بوده و انتخاب مناسبی برای درمان آسیب های مرتبط با ایسکمی-بازخونرسانی کبد می باشد.
    کلیدواژگان: کروسین، ایسکمی-بازخونرسانی، کبد، موش صحرایی
  • یونس انزابی*، صهیب شقاقی صفحات 117-129
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ضد باکتریایی عصاره بره موم بر تعدادی از جدایه های مربوط به ورم پستان گاوی انجام گردید. بدین منظورازروش انتشار درآگار جهت انجام آزمایش حساسیت میکروبی و از روش رقت لوله ای جهت تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) به طور جدا گانه استفاده گردید. آزمایش حساسیت میکروبی در مورد آنتی بیوتیک های استاندارد تتراسایکلین و آمیکاسین و نیز دیسک آغشته به عصاره الکلی بره موم نشان داد که قطر منطقه عدم رشد ایجاد شده توسط این ترکیب در مورد همه جدایه های مورد آزمایش بزرگ تر و در مورد اشریشیا کولی و کلبسیلا نومونیا این اختلاف اندازه معنی داری (05/0p<) بود. همچنین نتایج حاصل از آزمایشات MIC وMBCهم مشخص کرد که میزان مهار رشد باکتری توسط بره موم با میزان بره موم موجود در رقت ها رابطه مستقیم دارد و با افزایش میزان بره موم در هر رقت از تعداد کلنی های باکتری بعد از کشت کاسته شده و در رقتی که نشان دهنده MBCعصاره بره موم در مورد هریک از جدایه ها بود،هیچ یک از آن ها اصلا رشد نکرد.لذا به نظر می رسد که می توان از ترکیبات مربوط به این ماده طبیعی به عنوان مواد آنتی باکتریال مناسب به طور موثر علیه طیف وسیعی از باکتری های ایجاد کننده ورم پستان گاوی به جای آنتی بیوتیک های صناعی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بره موم، عصاره الکلی، اثرضد باکتریائی، جدایه های ورم پستان
  • سیدمحسن موسوی، سعید عظیم پور*، سیدمحمد حسینی صفحات 131-139
    زخم شیردان معمولا در گاوهای شیری با تولید بالا و به دنبال استرس زایمان که عامل مهمی در ایجاد بیماری است، اتفاق می افتد.زخم های اولیه و ثانویه شیردان در گاوها و گوساله های شیرخوار رخ می دهند. برخی از انواع زخم کشنده هستند، اما اغلب در کشتارگاه قابل تشخیص بوده و نشانه های بالینی آن ها اندک و غیرقابل تشخیص است. هدف از این مطالعه، تعیین فراوانی زخم شیردان در گاوهای بومی کشتارگاه شهرستان نور می باشد. به این منظور، شیردان 200 راس گاو (92 راس گاو نر و 108 راس گاو ماده) با محدوده سنی 5/2 تا 11 سال (5/2±21/5) به صورت تصادفی پس از کشتار مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تشخیص دقیق جراحات و درجه بندی زخم ها، از ضایعات مشاهده شده نمونه بافتی تهیه شد و از لحاظ آسیب شناسی بافتی مورد مطالعه قرار گرفت که در مجموع 6 مورد (3 درصد) از دام ها انواع مختلف زخم شیردان را نشان دادند. سه مورد از زخم های مشاهده شده شیردان با بیشترینفراوانی از نوع یک و دو مورد از آنها از نوع دو و یک مورد از نوع سه بود. بیشترین تعداد زخم ها در ناحیه پیلور و کاردیا قرار داشتند. در مطالعه حاضر بیشترین درصد زخم شیردان در سنین بالای نه سال مشاهده شد (77/4 درصد). همچنین، اختلاف معنی داری در وقوع زخم شیردان در سنین مختلف مشاهده شد (05/0p<). ارتباطآماریمعنی داریبینجنسبا میزانشیوعزخمشیردانوجودنداشت.
    کلیدواژگان: زخم شیردان، گاو، کشتارگاه، شهرستان نور
  • سید سجاد حجازی*، رامین جهانگیرفرد صفحات 141-151
    کوآنزیم کیوتن یک ویتامین و یا ماده شبه ویتامینی محسوب شده و مانند سایر ویتامین ها به طور طبیعی در منابع غذایی یافت می شود. در سال های اخیر داروهای مختلفی جهت درمان دیابت مفید شناخته شده اند، اما اثر درمانی یا محافظتی تعداد کمی از آنها از لحاظ ریزبینی مورد بررسی قرار گرفته است. در مطالعه حاضر، اثر مکمل کوآنزیم کیوتن بر تغییرات ساختار بافت بیضه در موش های صحرایی دیابتی شده توسط آلوکسان مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه 10تایی تقسیم شدند. گروه اول به عنوان شاهد، گروه دوم به عنوان کنترل کیوتن (mg/kg 75 به مدت یک ماه به طور خوراکی)، گروه سوم به عنوان دیابتی شده با آلوکسان (mg/kg 120 تک دوز به طور داخل صفاقی) و گروه چهارم به عنوان دیابتی تیمار با کیوتن در نظر گرفته شد. وزن بیضه، طول بیضه، ضخامت کپسول بیضه و ضخامت اپی تلیوم لوله های منی ساز و همچنین میزان تستسترون  خون در گروه های مختلف اندازه گیری شد. تحلیل آماری داده ها با روش آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون های تعقیبی مقایسه ای چندگانه دانکن انجام پذیرفت. مکمل کیوتن  اثر تعدیل کننده ای بر آسیب بیضه ناشی از دیابت از خود نشان داد به طوری که، در این گروه ساختار بافتی بیضه نسبتا طبیعی بود و چروکیدگی لوله های منی ساز و تخریب سلول های رده جنسی در مقایسه با گروه دیابتی بسیار اندک به نظر می رسید. همچنین، کیوتن توانست از گسترش عروق در فضای زیرکپسول و داخل کپسول بیضه که در گروه های دیابتی چشمگیر بود، جلوگیری کند. نتایج نشان داد که استفاده از کوانزیم کیوتن به عنوان یک آنتی اکسیدان، بافت بیضه و سلول های اسپرماتوژنیک آن را در موش های صحرایی از آسیب ناشی از دیابت محافظت می کند.
    کلیدواژگان: آلوکسان، بیضه، کیوتن، موش صحرائی
  • محمدحسن رسولی فرد، فلور زرگری* صفحات 153-161
    استرس اکسیداتیووضعیتی است که در آن توانایی سیستم بیولوژیک برای سم زدایی و از بین بردن آثار مخرب رادیکال های آزاد کافی نمی باشد و آسیب اکسیداتیو به سلول ها یا بافت ها منجر به توسعه بیماری هایی از قبیل سرطان، آترواسکلروز و آسیب های دژنراتیو می شود. فلاوونوییدها و ترکیبات فنلی ظرفیت بالای آنتی اکسیدانی و نقش مهم در سلامتی دارند و باعث افزایش سیستم دفاع آنتی اکسیدانی در برابر استرس اکسیداتیو می گردند. چای سفید از جمله گیاهانی هست که به دلیل ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر چای سفید بر استرس اکسیداتیو ناشی از آرسنیک می باشد. در این مطالعه از 32 سر موش صحرایی نر بالغ در چهار گروه هشت تایی استفاده شد. گروه اول موش های صحرایی سالم (گروه شاهد)  که آب مقطر را روزانه به همراه رژیم غذایی استاندارد به صورت گاواژدریافت کردند. گروه دوم موش های صحرایی تیمار شده با آرسنیک با غلظت ppm200 در آب آشامیدنی،گروه سوم موش های صحرایی تیمار شده با عصاره چای سفید با غلظت 5/1 درصد به صورت گاواژ و گروه چهارم موش های صحرایی که عصاره آبی چای سفید (5/1 درصد) را از طریق گاواژ همراه با آرسنیک (ppm  100 در آب آشامیدنی) دریافت کردند. بعد از پایان دوره تیمار (28 روز) خون گیری انجام و سطح سرمی آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز (CAT) گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و سوپراکسید دیسموتاز  (SOD)و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC) و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) مورد سنجش قرار گرفت. عصاره آبی چای سفیدباعث افرایش معنی دار فعالیت آنزیم های CAT، GPx وSOD و کاهش معنی دار MDA و افزایش TAC گردید (05/0>p). نتایج نشان داد که مصرف چای سفید با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و تقویت سیستم دفاع آنتی اکسیدانی باعث کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از آرسنیک می گردد.
    کلیدواژگان: آرسنیک، آنزیم های آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو، چای سفید
  • کاوه عظیم زاده* صفحات 163-172
    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تغییرات تعدادی از پارامترهای سرمی اعم از آدنوزین دآمیناز (ADA)، پروتیین شوک حرارتی 27 (HSP-27)، هموسیستیین (Hcy) و پروفایل لیپیدی (VLDL، Triglyceride، HDL-C، LDL-C) در لپتوسپیروز گاوی می باشد. پس از تشخیص لپتوسپیروز حاد در گاو، نمونه خون از ورید وداج 12 گاو مبتلا به لپتوسپیروز و 12 نمونه سالم اخذ شد و پارامترهای فوق الذکر همراه با روی (Zn2+) مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج، افزایش معنی دار (01/0p<) هموسیستیین، HSP-27، TG و VLDL همراه با کاهش قابل توجهHDL-C،ADA ،LDL-C و روی (Zn2+) را در گاوان بیمار در مقایسه با گروه سالم نشان دادند. بر اساس نتایج به دست آمده احتمالا بتوان از پارامترهای ذکر شده در مدیریت بیماری لپتوسپیروز گاوی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: لپتوسپیروز گاوی، پارامترهای بیوشیمیایی، استان کردستان
|
  • Majid Gholami Ahangaran *, Ezzatollah Gholami Ahangaran, Houman Kamali Pages 91-101

    For comparison of the incidence rate of ascites in broilers affected by respiratory syndrome in Isfahan (ISF) and Chaharmaha-va-bakhtiari (CMB) provinces, 74 broiler chicken flocks in ISF and 27 broiler chicken flocks in CMB were monitored along growing period during 2010-2012. Results showed the frequency of ascites incidence in CMB was significantly higher than ISF (p<0.05). The analysis of data showed that there was a significant relationship between respiratory syndrome and ascites syndrome incidence in broiler chickens (p<0.05) but there was no relationship between ascites and location after respiratory syndrome. Furthermore, the percent of ascites incidence after respiratory syndrome in CMB was significantly higher than ISF (p<0.05). It seems that broiler chickens in CMB, due to some risk factors such as high altitude and low temperature, were highly susceptible to ascites after respiratory syndrome in comparison to ISF and it is necessary to apply specific nutritional and hygienic management measures of broiler flocks in this area.

    Keywords: Ascites syndrome, Respiratory syndrome, broiler chickens, Isfahan, Chaharmahal-va-Bakhtiyari
  • Bahram Amouoghli Tabrizi *, Daryoush Mohajeri Pages 103-116
    Ischemia followed by reperfusion (I/R) may cause metabolic and structural hepatic damage. The aim of this study was to investigate the effects of crocin on liver ischemia/reperfusion (I/R) injury in rats. For this purpose a total of 40 male Wistar rats were randomized into four groups of ten: (1) controls: including unmanipulated rats; (2) sham group: rats subjected to the surgical procedure, except for liver I/R, and given saline; (3) I/R group: rats underwent liver ischemia for 45 minutes followed by reperfusion for 45 minutes; (4) I-R/Crocin group: rats pretreated with crocin (200 mg/kg, ip). Blood samples and liver tissues were harvested from the rats, and then the rats were sacrificed. Serum alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), and lactate dehydrogenase (LDH) levels were determined. Malondialdehyde (MDA) and activities of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) and glutathione reductase (GR) were assayed in liver homogenates. Also liver tissue histopathology was evaluated by light microscopy. In group 4, crocin significantly (p<0.001) decreased the elevated levels of serum biomarkers of hepatic injury and significantly (p<0.001) decreased the lipid peroxidation and elevated the decreased values of hepatic antioxidants. Histopathological changes were significantly attenuated in crocin-treated livers. These results suggest that crocin because of its anti-oxidant potential, has protective effects against hepatic I/R injury, and is a potential therapeutic drug for ischemia reperfusion-related liver injury.
    Keywords: Crocin, Ischemia-reperfusion, liver, Rat
  • Younes Anzabi *, Sohayb Shaghaghi Pages 117-129
    This study aimed to investigate the antibacterial effect of propolis alcoholic extract on the number of bovine mastitis isolates. For this purpose, agar disk diffusion method for determination of bacterial sensitivity and dilution method for determination of minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) was used separately. The results of bacterial sensitivity test in the case of the standard antibiotics of tetracycline, amikacine and also disks impregnated with alcoholic extracts of propolis showed that the diameter of inhibition zone created by the mentioned combination about all of tested isolates was far larger and this difference about Escherichia coli and Klebsiella pneumonia isolates, was significant (p<0.05). Also the results of MIC and MBC tests indicated that the inhibition of bacterial growth by alcoholic extract of propolis had a direct relationship with the amount of available propolis in the dilution and increasing of propolis in each dilution, reduced the number of cultured bacterial colonies and no bacterial growth was observed in the dilution equivalent to MBC of propolis. Therefore, it seems that constitutes of this natural compound could be used as effective antibacterial agents against a wide range of bacteria causing bovine mastitis instead of using synthetic antibiotics.
    Keywords: Propolis, Alcoholic extracts, antibacterial effect, Isolates of mastitis
  • Seyyed Mohsen Mousavi, Saeed Azimpour *, Seyyed Mohammad Hosseini Pages 131-139
    Abomasal ulcers are usually seen in dairy cattle with high production following the stress of parturition. Primary and secondary abomasal ulcers are seen in cows and suckling calves. Some ulcers are life-threatening, but the majority are without any clinical signs and only diagnosed in slaughterhouse. The purpose of this study was to determine the occurrence of abomasal ulcers in local cattle slaughtered at noor city abattoir. For this purpose, the abomasum of 200 cows (92 bulls and 108 cows) aged 2.5 to 11 years (5.21±2.5) were investigated randomly after slaughter. For accurate diagnosis and grading of the lesions, tissue samples were prepared for histopathological investigation. Six cases (3%) of the examined abomasa had various types of abomasal ulcers. In this study, abomasal ulcer type 1 was observed with the highest frequency (3 cases). Type 2 and type 3 were seen in 2 and 1 case respectively. There was no type 4 abomasal ulcer. The highest number of ulcers was seen in pylorus and cardia. The highest percentage of abomasal ulcer was observed in cattle older than 9 years (4.77%). Significant difference was observed in the occurrence of abomasal ulcers in different ages (p<0.05). There was no significant association between sex and the incidence of abomasal ulcers.
    Keywords: Abomasal ulcers, cattle, slaughterhouse, noor city
  • Seyyed Sajjad Hejazi *, Ramin Jahangirfard Pages 141-151
    Coenzyme Q10 is considered as a vitamin or a vitamin-like substance which is found in food resources naturally like other vitamins. In recent years, several drugs have been used effectively for treatment of diabetes, but the treatment or protective effect of few of them have been studied microscopically. In the present study, the complementary effect of Q10 on testicular structure in alloxan-induced diabetic rats was studied. Forty male Wistar rats were randomly divided into four groups of 10 rats. The first group was the control group; the second group was the control group treated with 75 mg/kg Q10 for one month, orally (gavage); the third one was the alloxan-induced diabetic treatment group in which a single dosage of 120 mg/kg alloxan was administered intra peritoneally, and the fourth group was the diabetic treatment group treated with Q10. The rats’ weight, testis weight, seminiferous tubule diameter, testicular capsule thickness and seminiferous tubular epithelium thickness were measured. Statistical analysis was performed using ANOVA and Duncan,s multiple range test. Q10 demonstrated a modifying effect on the diabetic rats’ testicular damage such that damages in tissue structure and the sex cells, as well as shrinkage of the seminiferous tubules were observed very slightly. Furthermore, Q10 could inhibit the infiltration of the vessels into and under the capsule space which was significant in diabetic group. The use of Q10 as an antioxidant significantly protected the spermatogenic cells, testicular capsule, testis weight, and seminiferous tubule diameter from the damage of diabetes in rats.
    Keywords: Alloxan, Testis, Q10, Rat
  • Mohammadhassan Rasoulifard, Felor Zargari * Pages 153-161
    Oxidative stress is a condition is which the biological system's ability to detoxify and eliminate harmful effects of free radicals is not sufficient and oxidative damages to cells or tissues  leads to the development of diseases such as cancer, arteriosclerosis and degenerative changes. Phenolic compounds due to their high antioxidant capacity, have an important role in health and increase the antioxidant defense against oxidative stress. The aim of this study was to evaluate the effect of aqueous extract of white tea on status of antioxidant enzymes (SOD, CAT and GPx), MDA (malondialdehyde) and TAC (total antioxidant capacity) in rats treated with sodium arsenite. In this study, 32 adult male rats weighing 200-250 g were used in four groups of eight. The first group included healthy normal rats (control group), the second group of rats were treated with sodium arsenite (100 ppm in drinking water) the third group of rats were treated with aqueous extract of white tea at a concentration of 1/5%, via gavage, the fourth group of rats were treated with aqueous extract of white tea (1/5%) via gavage with sodium arsenite (100 ppm in drinking water). The rats were killed at the end of the 28th day of treatment and blood samples were collected and the antioxidant enzymes of CAT (catalase), SOD (superoxide dismutase), GPx (glutathione peroxidase), and MDA and TAC were measured. The results indicate that the aqueous extract of white tea significantly increased the activities of SOD, GPx, CAT and TAC and decreased   MDA concentration (p<0.05). The results showed consummation of white tea decreased the oxidative stress of arsenic by increasing the activity of antioxidant enzymes and potentiation of antioxidant defense system.
    Keywords: Arsenic, Antioxidant enzymes, Oxidative stress, White tea
  • Kave Azimzade * Pages 163-172
    The aim of this study was to investigate changes of serum parameters such as adenosine deaminase (ADA), heat shock protein-27 (HSP-27), homocysteine (Hcy) and lipid profiles (LDL,HDL,VLDL and Triglyceride) in bovine leptospirosis. After diagnosis of acute leptospirosis in cattle, blood samples were collected from 12 cases of bovine leptospirosis and 12 healthy samples via jugular vein and all parameters along with zinc (Zn2+) were measured. The results denoted a significant increase in Hcy, HSP-27, TG, VLDL, along with a significant decrease in HDL-C, ADA, LDL-C and zinc (Zn2+) in patients compared to healthy ones (p≤0.01). Based on the results, the listed parameters may be used in the management of bovine leptospirosis.
    Keywords: Cattle leptospirosis, Biochemical parameters, Kurdistan province