فهرست مطالب

فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین ایروانی، بابک خیرخواه صفحات 791-798
    در این تحقیق کنجاله کلزا در مقادیر صفر ، 25 % ،50 % ،75 % و 100 % در جیره طیور گوشتی جایگزین کنجاله سویا شد. تعداد 500 قطعه جوجه یکروزه بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی متعادل با 4 تکرار و 25 قطعه جوجه در هر تکرار بطور تصادفی در پن ها توزیع شدند. در پایان 8 هفته آزمایش از هر تکرار یک قطعه مرغ و یک قطعه خروس بطور تصادفی انتخاب و برای جدا کردن قلب، کبد و لوزالمعده کشتار گردید. در هنگام کشتار یک نمونه از خون مرغها و خروسها برایتعیین میزان T3 و T4به آزمایشگاه ارسال گردید. نتایج حاکی از این بود که مصرف کنجاله کلزا در سطوح مورد استفاده اثر معنی داری بر ترشح هورمون T3 و T4 ، درصد وزن قلب و درصد وزن پانکراس نداشت. ولی با افزایش مصرف کنجاله کلزا در صد وزن کبد (05/0>P) افزایش یافت. ولی باعث خونریزی در کبد نشد. این تحقیق نشان داد که جایگزینی 25 % کنجاله کلزا در دوره آغازین (3-0 هفتگی)، 50 % در دوره رشد (6-4 هفتگی) و 75 % در دوره پایانی (8-7 هفتگی) به جای کنجاله سویا بدون اثرات نامطلوب بر جوجه های گوشتی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: طیور گوشتی، کنجاله کلزا، کنجاله سویا، T3، T4
  • محمد نریمانی راد، علی نوبخت، حبیب اقدم شهریار صفحات 799-809
    این آزمایش جهت مطالعه اثر استفاده از سطوح مختلف اوره به همراه ملاس در جیره های غذایی مرغ های تخم گذار بر عملکرد و برخی از صفات تخم مرغ و فراسنجه های خونی در مرحله آخر تخم گذاری انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 2 × 3 شامل سه سطح اوره (25/0، 5/0 و 75/0 درصد) و دو سطح ملاس (0 و 3 درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی با تعداد 216 قطعه مرغ تخم گذار سویه های- لاین (W-36) از سن 62 تا 74 هفتگی در 6 تیمار و 3 تکرار (با 12 قطعه مرغ در هر تکرار) انجام گردید. جیره های آزمایشی شامل: جیره (1) 25/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس، جیره (2) حاوی 25/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس، جیره (3) حاوی 5/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس، جیره (4) حاوی 5/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس، جیره (5) حاوی 75/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس و جیره (6) حاوی 75/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس بودند. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از اوره به مقدار 5/0 درصد و ملاس به مقدار 3 درصد در جیره های غذایی مرغ های تخم گذار سبب بروز اختلاف معنی دار در صفات عملکردی، خصوصیات کیفی تخم مرغ نشد و تنها باعث کاهش معنی دار گلوکز خون گردید (05/0>p). استفاده از اوره و ملاس در سطوح فوق الذکر باعث کاهش مقادیر قابل توجهی از کنجاله سویای مورد استفاده در جیره های غذایی شده و موجب صرفه جویی در هزینه های تغذیه ای می شود.
    کلیدواژگان: اوره، عملکرد، کیفیت تخم مرغ، ملاس، مرغ تخم گذار
  • صمد مسافری، علی حسن پور، احسان فروهر صفحات 811-815
    عامل بیماریی بوردر یکپستی ویروس شبیه به عامل اسهال ویروسی گاوان می باشد. نشانه های کلینیکی شامل: ناباروری،کاهش باروری، تولد زودرس، تولد بره های ضعیف و کوچک، جنین مومیایی، سقط، لرزش عضلانی و پوشش خارجی غیرطبیعی می باشد. این بررسی در طول زمستان 87 انجام گرفت. با مراجعه به گوسفندداری های اطراف تبریز (با سابقه سقط جنین) خصوصا منطقه لیقوان که یکی از قطب های گوسفندداری در کشور محسوب می شود، جمعیت 4000 راسی انتخاب شد. از هر گله حدود 10% خون گیری از ورید وداج با ونوجکت به عمل آمد و بلافاصله در کنار یخ به آزمایشگاه انتقال و بعد از اخذ سرم در 20-درجه سانتی گراد فریز شد. نمونه ها به آزمایشگاه دامپزشکی مبنا (دکتر موسی خانی) جهت اندازه گیری میزان آنتی بادی با کیت الایزای مخصوص BDV (LSI KIT Franch) فرستاده شد. در کل از تعداد 373 راس گوسفند که شامل: 333 راس میش و 40 راس قوچ بود، 282 راس (6/75%) از نظر آنتی بادی ضد ویروس بوردر سرم مثبت و 91 راس (4/24%) از نظر آنتی بادی ضد ویروس بوردر سرم منفی اعلام شد. بر اساس تفکیک نمونه ها 252 (6/75%) راس میش سرم مثبت و 81 (4/24%) راس میش سرم منفی، 30 راس قوچ (75 %) سرم مثبت و 10 راس قوچ (25%) سرم منفی اعلام شد. این بررسی نشان می دهد 6/75% گوسفندان تبریزمواجهه با ویروس BDVهستند و به احتمال زیاد ویروس بوردر یکی از عوامل مهم دخیل در کاهش کارآیی تولید مثل گله های گوسفند در منطقه تبریز محسوب می شود.
    کلیدواژگان: سرولوژیک، ویروس بوردر، گوسفند، تبریز
  • یعقوب قره داغی، وحید علمی رازلیقی، مهدی یگانه زاد صفحات 817-820
    یک راس بز ماده آبستن 4 ساله نژاد بومی به رنگ سفید در پائیز سال 1388 به درمانگاه دامپزشکی واقع در شهرستان سراب ارجاع داده شد. در معاینات اولیه علایم بالینی از قبیل لاغری دردهای زایمانی شدید و حالت بی قراری و تهییج در دام دیده می شد و در اثر این دردهای شدید، تاکی کاردی، تاکی پنه و دندان قروچه و درجاتی از کم خونی در مخاطات دیده می شد و دام توان ایستادن نداشت. بزغاله نیز با وضعیت تاخوردگی مفصل متاکارپ وارد مجرای زایمان شده بود که بعد از اصلاح موقعیت، بزغاله بعد از کشش خارج گردید. در معاینه بزغاله متولد شده حالت آنازارک و ادم سراسری شدید در دست و پا و جمجمه وجود داشت. در هنگام خارج کردن بزغاله از داخل رحم مادر توسط دکتر دامپزشک تعداد 20 عدد کرم به طول 12-10 سانتی متر از رحم و واژن حیوان دفع گردید. نمونه های انگلی جدا شده از حیوان در فرمالین 10 درصد فیکس گردید و برای تشخیص نهایی به آزمایشگاه انگل شناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ارجاع داده شد که بعد از بررسی های بیشتر زالوی لیمناتیس نیلوتیکا تشخیص داده شدند. بزغاله متولد شده نیز بعد از گذشت چند ساعت از تولد در اثر مشکلات تنفسی تلف گردید.
    کلیدواژگان: زالو، رحم، بز، سراب
  • مهدی هراثی، سعید حسن زاده دلگشا، رحیم وکیل زاده، حسین جدیری صفحات 821-834
    امروزه با پیشرفت تکنیک های مختلف درمان، پیشگیری و جراحی و کاربرد وسایل مختلف در علوم دامپزشکی و رخداد مسائل مستحدثه و عنایت به نقش تعیین کننده علوم دامپزشکی در تامین بهداشت جامعه و نیز تامین فرآورده های خام دامی، لزوم شکافت ابعاد مختلف دامی و حیوانی، ذبح و مسائل مبتلا به کشتارگاهی و... بیش از پیش رخ می نماید که بعضا هیچ قول مستند و مکتوبی در آن مورد وجود ندارد و یا نیاز به استفتا به جهت تشریح ابعاد جدید آن احساس می شود. تا ضمن اطمینان مصرف کنندگان از بحث سلامتی و بهداشت آنها، از نظر خالی از اشکال شرعی بودن نیز اعتماد کافی جلب شود در این تحقیق بنابراین است تا ضمن جستجو در منابع قرآنی و احادیث و روایات در این خصوص از نظرات مراجع عظام تقلید نیز در باب مسائل موضوعی جدید بهره برداری گردد.
    کلیدواژگان: دامپزشکی، احکام، آیات، روایات
  • علی حسن پور، امیرپرویز رضایی صابر، فرهاد موسی خانی صفحات 837-841
    کم خونی عفونی اسب یک بیماری ویروسی با عامل لنتی ویروس در تک سمیان است که منجر به تب، کم خونی همولیتیک، زردی، افسردگی و کاهش وزن مزمن می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی میزان آلودگی سرمی به این ویروس در اسب های منطقه تبریز انجام گرفت. از 287 راس اسب (200 راس نریان و 87 راس مادیان) نمونه سرمی اخذ شد و پس از سانتریفوژ سرم جدا گردید. جهت جستجوی آنتی بادی های سرمی بر علیه این ویروس از روش ELISA و کیت IDEXX استفاده شد. میانگین میزان تراکم نوری (OD) در این نمونه ها 016/0± 372/0 بود که کمترین آن 273/0 و بالاترین آن 511/0 بود و بر اساس تفسیر نتایج هیچ موردی مثبتی وجود نداشت. میانگین OD در اسب های نر 014/0± 381/0 و در اسب های ماده 010/0 ± 387/0 بود که اختلاف آماری معنی داری در بین دو گروه وجود نداشت (356/0p=). اسب های تحت بررسی در 4 گروه سنی 3-1 (54 راس)، 6-3 سال (125 راس)، 9-6 سال (70 راس) و بالای 9 سال (38 راس) تقسیم شدند که میانگین OD ثبت شده در این نمونه ها به ترتیب 011/0 ± 373/0، 012/0 ± 381/0، 009/0 ± 383/0 و 017/0 ± 388/0 بود. نتیجه نهایی اینکه بر اساس تست الایزا آلودگی سرمی به ویروس کم خونی عفونی اسب در اسب های تحت بررسی سطح منطقه تبریز وجود نداشت.
    کلیدواژگان: کم خونی عفونی اسبان، آلودگی سرولوژیک، الایزا، تبریز
  • علی اشرفی، علی رضایی، ایرج سهرابی حق دوست، داریوش مهاجری، برهان مهدی نژاد، ایرج اشرفی، شیدا اسماریان صفحات 843-853
    گیاه Equistum arvense که در فارسی دم اسب نامیده می شود، در طب سنتی به علت دارا بودن سیلیس آزاد داروئی موثر در درمان زخم ها به شمار می رود. همچنین این گیاه در بالا بردن خاصیت ارتجاعی و مقاومت پوست نقش دارد و می تواند در موارد مرگ سلولی اثر مفید ترمیمی در بافت ایجاد کند. در این تحقیق اثرات ضد التهابی و ترمیمی پماد عصاره گیاه دم اسب در مقایسه با پماد اکسید روی با پایه مشترک اوسرین بعد از ایجاد زخم تجربی پوست خرگوش در مطالعه هیستومتری و هیستوپاتولوژی دوسوکور بررسی شد. پس از القای بیهوشی در 40 خرگوش، با استفاده از شابلون 25 میلی متری یک زخم دایره ای شکل تمام ضخامت در پشت هرکدام از آنها ایجاد شد و روند التیامی در 4 گروه شامل پماد عصاره دم اسب 20%، اکسیدروی، اوسرین و شاهد مورد مطالعه قرار گرفت. تجویز داروها و اندازه گیری زخم ها با آنالیز تصاویر دیجیتالی، به مدت 28 روز انجام گرفت. جهت مطالعه میکروسکوپی در روزهای 0، 7، 14 و 21 از محل ترمیم نمونه برداری شده و تصاویر ریزبینی با توجه به فاکتورهای ادم و واکنش آماسی، پرخونی و خونریزی، فیبروپلازی بازسازی، بافت پوشش، انقباض زخم، کلاژنیزاسیون و بلوغ نسج گرانوله رتبه بندی شدند. بعد از مطالعه هیستوپاتولوژی و محاسبه برآیند کلی التیام زخم برای هر دارو، نتایج به دست آمده با نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. با تکیه بر یافته های هیستومتری دوره تیمار، در گروه درمان با دوز 20% عصاره دم اسب بیشترین و در گروه شاهد کمترین میزان جمع شدگی زخم مشاهده شد. همچنین براساس نتایج هیستوپاتولوژی، برآیند کلی التیام این گروه در هفته دوم و سوم بهتر از سایر گروه ها بوده و نسج ترمیمی سازمان یافتگی بهتری نسبت به گروه های دیگر داشت (05/0>p). با توجه به اثرات ضد التهابی و ترمیمی، عصاره گیاه دم اسب نسبت به اکسید روی عامل موثرتری در التیام زخم های جلد ی تمام ضخامت می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره گیاه دم اسب (Equistum arvense)، التیام زخم، ضد التهاب، پوست خرگوش
  • عبدالله عراقی سوره، آرام محمد امین زاده صفحات 855-860
    تفسیر نتایج حاصل از مطالعات باکتری شناسی چشم های بیمار مشکل است مگر آنکه با مطالعات مشابه انجام شده بر روی چشم های سالم مقایسه گردد. هدف از این تحقیق شناخت باکتری های هوازی فلور طبیعی ملتحمه گوسفندان سالم در شهرستان ارومیه بود. مطالعه در تابستان 1388 و در محل کشتارگاه ارومیه روی هر دو چشم 50 راس گوسفند سالم از دو جنس، دو نژاد (ماکویی و قزل) و در سه گروه سنی (یکسال و زیر یکسال، 2 تا 3 سال و 4 سال و بالاتر) انجام گرفت. از کیسه ملتحمه پلک پائین با سواب نمونه برداری انجام شده و در محیط های بلاد آگار و ائوزین متیلن بلو آگار کشت داده شد. از 100 درصد چشم ها در مجموع تعداد 156 باکتری (از 46 چشم یک نوع باکتری، از 52 چشم دو نوع باکتری و از 2 چشم سه نوع باکتری) جدا گردید. جدایه ها به ترتیب فراوانی شامل باسیلوس سرئوس، انتروباکتر ائروژنز، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، اشریشیا کلی، درماتوفیلوس کنگولنسیس، گونه هایکلبسیلا، استافیلوکوکوس اورئوس و گونه هایاسترپتوکوکوسبودند. باسیلوس سرئوس فراوان ترین جرم جدا شده در هر دو جنس، هر دو نژاد و تمام گروهای سنی بود و انتروباکتر ایروژنز دومین جرم فراوان در هر دو جنس، تمام گروهای سنی و نژاد ماکویی بود، اما در نژاد قزلکلبسیلا ها دومین جرم فراوان بود. با افزایش سن تنوع باکتری های جدا شده از هر یک از چشم ها افزایش یافته، ولی همبستگی معنی دار بین این دو وجود نداشت. اختلاف تعداد جدایه ها مابین جنس ها، نژاد ها و گروه های سنی معنی دار نبود (05/0p>). فراوانی تعداد هر یک از جدایه ها در هیچ یک از جنس ها، نژاد ها و گروهای سنی تفاوت معنی دار نداشت.در این مطالعه باکتری های گرم مثبت (43/72 %) با غالبیت باسیلوس سرئوس (74/47 %) شایع ترین اجرام جدا شده از ملتحمه گوسفندان سالم می باشد.
    کلیدواژگان: گیای باکتریایی، ملتحمه، گوسفند، ارومیه
|
  • H. Iravani, B. Khierkhah Pages 791-798
    As rapeseed meal production is increasing in IRAN, this research is designed to investigate the possibility of replacing soybean meal with rapeseed meal as well as the anti nutrient effects of rapeseed meal in broiler diet. In this research rapeseed meal in five different levels 0%, 25%, 50%, 75%, and 100% was used in the ration of broilers in place of soybean meal. The study was conducted on 500 one-day old chicks by completely randomized design (CRD) with 2×5 factorial arrangement and 4 replicates and 25 birds in each replicate. The birds were fed with experimental diet for 8 weeks. At the end of eight weeks, one male and one female bird were randomly selected from each replicate and slaughtered and the heart, liver, and pancreas were taken for examination. While slaughtering a sample of their blood was also collected to measure the level of T3 and T4 hormones. The results showed that the use of rapeseed meal didn’t have a significant effect on secretion of T3 and T4 hormones, heart weight, and pancreas weight percentage. With the increase in consumption of rapeseed meal the liver weight percent was increased significantly (p
    Keywords: Broiler, Rapeseed Meal, Soybean Meal, T3, T4
  • M. Narimani, A. Nobakhta., H Aghdam Shahryar Pages 799-809
    This study was conducted to evaluate the effects of using different levels of urea and molasses on performance, some egg traits and blood serum biochemical parameters in late laying period of laying hens. This experiment was conducted with two hundred and sixteen Hy Line- (W-36) laying hens from 62 to 74 weeks of age in a 3× 2 factorial design with 3 levels of urea (0.25%, 0.5% and 0.75%) and two levels of molasses (0 and 3%). The diets included: 1) 0.25% of urea 0 percent of molasses, 2) 0.25% of urea 3 percent of molasses, 3) 0. 5% of urea 0 percent of molasses, 4) 0.5% of urea 3 percent of molasses, 5) 0.75% of urea 0 percent of molasses, 6) 0.25% of urea 3 percent of molasses. The results of this experiment showed that using 0.5% of urea and 3% of molasses did not have any significant effect in the performance and egg traits (p>0.05) and only produced significant decrease in blood glucose levels (p
    Keywords: Egg quality, laying hen, Molasses, Performance, Urea
  • Mosaferis.*, Hassanpoura., Foroohar, E Pages 811-815
    The causal agent of border disease is a pestivirus, which is closely related to a similar virus of cattle called bovine virus diarrhea virus (BVDV). Clinical manifestations of the disease include: infertility, low fertility, mummified fetuses, abortion and still birth, the birth of small weak lambs with tremor and abnormalities of hair coat. This study was conducted in winter of 2008 by referring to sheep farms around Tabriz with a history of abortion especially the Ligwan area as a main sheep rearing area and selection of 4000 sheep as the sample population. Blood samples were drawn from the jugular vein by venoject from 10% of each sheep herd population, the samples were transferred to laboratory in ice and after obtaining serum, the sera were freezed in –20 in order to measure antibody levels with (LSI KIT FRANCE). From a total of 373 sheep including 333 ewes and 40 rams, 282 (75.6%) sheep were considered positive and 91 (24.4%) were negative for Border antivirus - antibody serum. According to sample separation 252 (75.6%) ewes showed positive serum and 81 (24.4%) ewes showed negative serum, 30 (75%) rams showed positive serum and 10 (25%) rams showed negative serum. The results indicate that 75.6% of sheep in Tabriz area are challenged with BDV virus and probably Border virus in one of the main factors in reduction of sheep herds reproduction performance in Tabriz.
    Keywords: Border disease virus, seroprevalence, Sheep, Tabriz
  • Y. Gharedaghi, V. Elmi, Razlighi, M. Yeganehzad Pages 817-820
    At autumn 2009 a four year old pregnant white indigenous female goat was referred to the veterinary clinic located in Sarab. At initial examinations clinical symptoms such as cachexia, sever pains of parturition, rest less and provocation was seen and as the result of these sever pains tachycardia, tachy pnea, teeth grinding and grades of anemia was seen at mucous membranes and the animal could not stand. The fetus had entered the pelvic canal with flexion of the metacarpus and following correction of this position, it was extracted manually. The newly born kid had anasarcus and generalized edema in the forelimbs, hindlimbs and skull. During manual extraction of the fetus, 20 worms about 10–12 cm in length were discharged from the goats vagina. Isolated parasitic samples from the animal were fixed in %10 formalin and were referred to the parasitological laboratory of veterinary faculty of Islamic Azad university- Tabriz Branch. After further examinations they were identified as limnatis nilotica leeches. The kid goat died hours after birth because of respiratory difficulties.
    Keywords: Leech, uterus, goat, Sarab
  • M. Harasi, S. HassanZadeh Delgosh, R. Vakilzadeh, H. Jodeyri Pages 821-834
    Nowadays, due to progress in different techniques of treatment, disease prevention, surgery and implication of various facilities in veterinary sciences and today's incidental problems, and considering the determining role of veterinary sciences in providing social health of society and also securing crude different livestock products dimensions, slaughter and various infected problems in slaughter-house and … more and more it seems that one could not be certain and assured or it should have asked religions problems for explanation of the new dimensions, for assuring the consumers to their healthy and hygienic livestock and attracting sufficient trust from point view of religious law. In this study, in addition to research in koranic resources, religious traditions and narratives the opinions of grand religious imitation references in the point of new topic problems will be sought.
    Keywords: Veterinary, Verdicts, Religious Signs, Narratives
  • A. Hassanpour, A.P. Rezaei Saber, F. Mosakhani Pages 837-841
    Equine infectious anemia (EIA) is caused by the equine infectious anemia virus (EIAV), which infects the animals in the family Equidae and is classified in the subfamily Lentivirinae of the family Retroviridae. The disease leads to fever, hemolytic anemias, icterus, depression and chronic weight loss. This study was conducted on 287 horses (200 male and 87 female) in Tabriz area in Iran in order to determine the seroprevalence of equine infectious anemia. Blood was collected from all horses and the sera were analyzed for the presence of antibodies to equine infectious anemia virus (EIAV) using an ELISA test with IDEXX kit. The mean of Optical Density (OD) was 0.372± 0.016. In these samples the lowest and highest levels were 0.273 and 0.511 respectively. There was no positive case according to the observed results. Mean OD was 0.381± 0.014 in male horses and 0.387±0.010 in female horses, and there was no significant difference between the two groups (P= 0.356). The horses were studied in four age groups: 1-3 (54 horses), 3-6 (125 horses), 6-9 (70 horses) and over 9 years old (38 horses). Mean OD was 0.373±0.011, 0.381±0.012, 0.383±0.009, 0.388±0.017 in these groups respectively. The results revealed that none of the horses were positive for antibodies to EIAV.
    Keywords: Equine infectious anemia, Serologic contamination, EILISA, Tabriz
  • Ashrafia.*, Rezaiia., Sohrabi, Haghdosti., Mohajerid., Mehdineghadb., Ashrafii., Asmariyan, S.H Pages 843-853
    Equistum arvense, also called horsetail has been widely used in traditional medicine for wound healing due to having free silica. Also this plant has an important role in enhancing skin elasticity and resistance, and can be effective in restoration of tissue after cell death. The aim of this work was to evaluate histometrically and histopathologically the ability of dried extract ointment of Equistem arvense in enhancing the healing process of full- thickness excisional skin wound in rabbits following topical application, compared with zinc oxide ointment. Under surgical anesthesia, full thickness similar excisional wounds were made on the back of 40 rabbits that were divided into 4 groups of Equistum arvense 20%, zinc oxide ointment, eucerin, and control. A double-blind method was employed throughout the study. All the cases were treated with topical ointments daily for 28 days. Healing process of the wounds were quantified daily and compared using digital photography and image analysis software. Histopathologic examination was performed on days 0, 7, 14, 21 and 28 and the wound healing was scored using healing grades I to VI with regard to the wound healing parameters such as oedema, congestion & hemorrhage, fibroplasia, epithelium regeneration, wound contraction, collagen deposition and granulation tissue maturation. The overall out come of the wound recovery for each individual group was calculated, and the results were put under statistical analysis using SPSS software. According to histometric findings, the skin contraction rate in equistum arvense 20% group on treatment period was much higher than that in the other groups. Also, histopathologic results revealed that overall healing rate into group I in the second and third weeks was higher than that in the other groups (p
    Keywords: Equistum arvense, Wound healing, Anti- inflammatory, skin, rabbit
  • Araghi Sooreha., Mohammad Aminzadeh, A Pages 855-860
    Microbiological studies of diseased eyes are difficult to interpret unless they can be compared with similar studies performed on clinically normal eyes. The purpose of this study was to determine the normal eye bacterial flora of sheep in Urmia, Iran.The study was carried out in summer 2009 at slaughterhouse of Urmia. One hundred swabs were taken from the inferior conjunctival sac of 50 normal sheep (78 male, 11 female). All animals were of two makui (64%) and ghezel (36%) ecotypes, and divided into three age groups - yearlings (12%), 2-3 years (66%) and more than 4 years (22%). The samples were inoculated on blood and EMB agar, and examined for aerobic bacteria. One hundred fifty six isolates were identified in all 100 eyes. Single bacteria were isolated in 46 eyes. Two bacteria were isolated in 52 eyes; 3 bacteria were isolated in 2 eyes. There was no positive correlation between the number of isolates from each eye and age (p>0.05). The isolates included Bacillus cereus (47.74%), Enterobacter aerogenes (12.9%), Staphylococcus epidermidis (8.91%), Escherichia coli (8.91%), Dermatophilus congolensis (7%), Klebsiella spp. (5.8%), Streptococcus spp. (4.5%) and Staphylococcus aureus (4.5%). There was no significant difference in the number of bacterial isolates between sexes, age groups and ecotypes (p>0.05). Bacillus cereus was the most frequent isolate in both sexes, ecotypes and all age groups, and Enterobacter aerogenes was the second frequent isolate in both sexes, all age groups and makui ecotype, but in ghezel ecotype, Klebsiella spp. was the second frequent isolate. Regarding the frequency of each of isolates, there was no significant difference between the two sexes, three age groups and two ecotypes (p>0.05). Gram-positive aerobes were most commonly cultured from the conjunctival sac of normal sheep (72.43%), with Bacillus cereus predominating.
    Keywords: Bacterial Flora, conjunctiva, Sheep, Urmia