فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد آشوری، مهدی صبوری پور* صفحات 1-17
    این نوشتار به بررسی اثر نسبی هر یک از دو مولفه «شدت» و «قطعیت» بر کارکرد بازدارنده مجازات حبس می پردازد. برای این منظور، سه مرحله ای که مجازات حبس بر تصمیم گیری فرد تاثیر می گذارد، یعنی قبل از ارتکاب جرم (هنگام ارزیابی هزینه ها و منافع برای ارتکاب جرم)؛ در جریان تحمل محکومیت به زندان؛ و پس از خاتمه اجرای مجازات حبس (هنگام ارزیابی محکوم علیه از دوران حبسی که تحمل کرده است) از یکدیگر تفکیک شده و اثر شدت و قطعیت حبس در هر یک از این مراحل بر فرد، بررسی شده است. در نهایت براساس برایند نتایج حاصل از بررسی این سه مرحله، در مورد اثر شدت و قطعیت حبس بر اثر بازدارنده آن اظهار نظر شده است. تمام این بررسی ها در پرتو رویکرد عقلانیت بزهکاری انجام می گیرد که بزهکار را نه فردی بیمار و متفاوت با افراد غیربزهکار، بلکه فردی همانند سایر افراد جامعه و دارای همان ترجیحات می انگارد.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، حبس، شدت، عقلانیت بزهکار، قطعیت مجازات
  • محسن برهانی* صفحات 19-44
    یکی از عناوین بحث انگیز در قلمرو حقوق کیفری اسلام، افساد فی الارض است؛ عنوانی که از یک سو مستندات فقهی ذکرشده برای آن، تکافوی اثبات چنین جرمی را نمی دهد و از سوی دیگر، کاربرد گسترده آن در حقوق کیفری ایران سایه سنگین مصلحت را بر پذیرش این تاسیس مشکوک فقهی گسترانده است. با پذیرش تعریف موسع از عنوان مفسد فی الارض در قانون جدیدالتصویب مجازات اسلامی باید نگاهی دوباره به مبانی فقهی این مجازات انداخت و از آن طریق به تحلیل رویکرد پذیرفته شده قانون مجازات اسلامی همت گمارد. در مقاله پیش رو به اثبات خواهد رسید که این مجازات مستند قابل اتکایی در فقه اسلامی ندارد و بیشتر فقها آن را به عنوان جرمی مستقل شناسایی نکرده اند. نیز روشن خواهد شد که رویکرد قانون مجازات اسلامی، چیزی جز استعمال گسترده عنوانی مبهم و مشکوک با عباراتی قابل تفسیر نیست و خطرهای بالقوه گستره ای را علیه جامعه اسلامی و شهروندان آن ایجاد خواهد کرد.
    کلیدواژگان: افساد فی الارض، افساد، محاربه، اعدام
  • جعفر حسنی*، نسرین مهرا صفحات 45-69
    جرایم اقتصادی نه تنها نظام اقتصادی بلکه تمام سطوح نظام اجتماعی را دچار چالش می کند و باید این دسته از جرایم با سیاست جنایی جامعی کنترل شود. فضای اقتصادی ایران هم به دلیل ابتلا به آسیب های عدیده، نسبت به نظام های اقتصادی پیشرفته، زمینه مساعدتری برای ارتکاب جرم اقتصادی ایجاد می کند، درحالی که نظام حقوقی به ویژه حقوق کیفری ایران تدبیر خاصی در برابر این دسته از جرایم ندارد. قانون جدید مجازات اسلامی برای نخستین بار به روش «تبیین حصری مصادیق» مفهومی از جرم اقتصادی ارائه کرده است. اما به دلیل ابهام در مصادیق، عدم جامعیت مصادیق و فقدان معیار خاص برای تمییز جرایم اقتصادی از سایر جرایم، این مفهوم بیش از آنکه به نفع نظام حقوقی باشد به نفع مجرمان اقتصادی واقعی است. این نوشتار با تبیین مفهوم نوین جرم اقتصادی و ارائه تعریف جدید و کل نگر از آن، به بررسی و نقد مفهوم جرم اقتصادی در قانون جدید مجازات اسلامی می پردازد.
    کلیدواژگان: حقوق کیفری اقتصادی، جرم اقتصادی در ایران، تعریف ساختاری از جرم اقتصادی
  • علی خالقی *، سید سجاد کاظمی صفحات 71-90
    با توجه به فقدان دادگاهی بین المللی که صلاحیت رسیدگی به اتهامات مرتکبان دزدی دریایی را داشته باشد، این مهم در شرایط حاضر بر عهده دادگاه های داخلی است. در سال های اخیر، بسیاری از کشورها با تصویب قوانین لازم یا به روزرسانی آنها، زمینه محاکمه دزدان دریایی در کشور خود را فراهم آورده اند. دادگاه های ایران نیز در پاره ای موارد براساس اصول صلاحیت سرزمینی، جهانی و شخصی (مبتنی بر تابعیت مرتکب یا بزه دیده)، صلاحیت رسیدگی به اتهامات مرتکبان دزدی دریایی را دارند، اما این اعمال صلاحیت، تمامی اشکال ارتکاب دزدی دریایی را شامل نمی شود. همگام با بسیاری از کشورها لازم است با توجه به تحولات دزدی دریایی نوین، در این زمینه قوانین صلاحیتی داخلی به شکلی اصلاح شوند که دادگاه های ایران صلاحیت رسیدگی به همگی فروض و حالات ارتکاب دزدی دریایی در آب های بین المللی را داشته باشند.
    کلیدواژگان: دزدی دریایی، صلاحیت جهانی، صلاحیت شخصی، کنوانسیون حقوق دریاها
  • حسین محمد کوره پز*، سیدمحمود میرخلیلی، عبدالعلی توجهی، حمید بهره مند صفحات 91-113
    شناسایی مرتکبان جرایم سریالی همواره یکی از دغدغه های اصلی ماموران پلیسی- قضایی بوده است، زیرا از یک سو ویژگی های جرایم سریالی مانند انجام بزه به صورت انفرادی، وجود اختلالات روانی- رفتاری در مرتکبان و نبود رابطه پیشینی بزهکار-بزه دیده، شناسایی مرتکبان این جرایم را دشوارتر از سایر جرایم می سازد. از سوی دیگر، این دسته جرایم به سرعت خبرساز می شوند و تهدیدهای گرانباری از جمله احساس ناامنی و ترس از بزه دیدگی را به جامعه تحمیل می کنند. تکنیک نوین نیمرخ سازی جنایی با مشارکت جرم شناسان، روان شناسان و ماموران اجرای قانون درصدد است تا با به تصویر کشیدن ویژگی های احتمالی بزهکاران پرخطر از گذر بررسی ویژگی های جمعیت شناختی- اجتماعی محکومان پیشین یا مشاهده صحنه جرم و ملاحظات بزه دیده شناختی، ماموران را در شناسایی مرتکبان احتمالی کمک کند. بی شک این تکنیک توانایی شناسایی دقیق مرتکبان را ندارد، بلکه دایره مظنونان احتمالی را چنان محدود می سازد تا ماموران اجرای قانون بتوانند مرتکب واقعی را شناسایی کنند. با وجود این، نتایج تحقیقات تجربی در زمینه اثربخشی و کارایی تکنیک مذکور، متعارض و ناهمسوست. در این پژوهش همچنین، گونه های مختلف طراحی نیمرخ جنایی مطرح، به مزیت ها و کاستی های هر یک اشاره و سرانجام به محدودیت های اخلاقی- حقوق بشری این تکنیک پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جرایم سریالی، شناسایی بزهکاران سریالی، صحنه جرم، ملاحظات بزه دیده شناختی، نیمرخ سازی جنایی
  • شهرام محمدی *، محمدباقر رستگار مهجن آبادی صفحات 115-133
    دعاوی کیفری در بیشتر موارد دو جنبه دارند؛ جنبه عمومی که برای حفظ نظم و امنیت عمومی و احیای حقوق جامعه اقامه می شود و جنبه خصوصی برای طرح دعوای بزه دیده در قبال خسارات ناشی از ارتکاب جرم. اقامه دعوا از لحاظ جنبه عمومی توسط دادسرا صورت می پذیرد و قضات دادسرا به نمایندگی از طرف جامعه این وظیفه را بر عهده دارند. اما به مرور زمان در دادرسی های کیفری به بزه دیده نیز اختیاراتی داده شد تا وی نیز بتواند علاوه بر اقامه دعوای خصوصی، دعوای عمومی را هم براساس شرایطی به جریان بیندازد. این امر در نظام حقوقی فرانسه «اصل رقابت تعقیب[1]» خوانده می شود. در این مقاله شرایط اعمال این اصل در نظام حقوقی فرانسه و اینکه اصولا در نظام قضایی ایران نیز اعمال این اصل امکان پذیر است یا خیر؟ بررسی می شود. از طرفی اعمال این اصل در دادرسی های کیفری با اعمال اصول دیگر چه پیامدهایی در پی دارد؟ نتیجه نشان می دهد که اعمال اصل رقابت تعقیب در دادرسی کیفری ایران امکان پذیر نیست. همچنین اعمال این اصل در دادرسی کیفری براساس شرایطی ممکن است با اصول دیگر تعارض ایجاد کند.
    کلیدواژگان: اصل رقابت تعقیب، دعوای عمومی، دعوای خصوصی، دادرسی عادلانه، حقوق ایران و فرانسه
  • سید هادی محمودی* صفحات 135-154
    یکی از چالش های پیش روی هوانوردی، مساله هواپیماربایی و نحوه مقابله با آن است. در یک چارچوب گسترده، یک اقدام متمرکز برای مقابله با هواپیما ربایی در پایان دهه 60 آغاز شد. این موضوع به طور جزیی در کنوانسیون 1969 توکیو درج شد لیکن به دلیل اهمیت آن به طور جداگانه در یک سند معاهداتی مستقل با عنوان کنوانسیون مقابله با تصرف غیر قانونی هواپیما موسوم به کنوانسیون لاهه 1970 مطرح شد. این سند معاهداتی، بر یک جرم مشخص، یعنی تصرف غیر قانونی هواپیما در هوانوردی کشوری بین المللی متمرکز است. به باور نگارنده کنوانسیون لاهه، به هدف اولیه خود دست یافت و بلافاصله یه یکی از مقبول ترین اسناد بین المللی مقابله با تروریسم در هوانوردی تبدیل شد. با وجود این، تحولات پس از یازده سپتامبر و بروز چالش های حقوقی جدید، سبب شد تا در 2010 در کنفرانسی که در پکن تشکیل شد، دو سند بین المللی جدید معرفی و به تصویب برسد. یکی از این اسناد پروتکل 2010 پکن بود که کنوانسیون لاهه 1970 را تکمیل نمود و به شیوه های مختلف این کنوانسیون را تقویت نموده است. نوشتار کنونی به مهمترین جنبه های به روز شده مقررات بین المللی حاکم بر مقابله با پدیده هواپیماربایی در پرتو این اسناد می پردازد.
    کلیدواژگان: امنیت هوانوردی، هواپیماربایی، کنوانسیون لاهه، جرم انگاری، پروتکل پکن، صلاحیت
  • محمد یکرنگی*، حسن عالی پور صفحات 155-169
    در رویکرد کیفری پیشین در ایران، در ارتباط با رکن روانی جرایم مقید، شخص تنها زمانی مجرم محسوب می شد که افزون بر قصد رفتار و علم به موضوع، قصد رسیدن به نتیجه خاص را بنماید. در رویکرد کیفری کنونی هرگاه فرد با علم به تحقق نتیجه رفتاری را مرتکب شود، وی نیز قاصد به نتیجه محسوب می گردد. از این امر که در فقه امامیه در جنایت عمد و در حقوق کامن لا دارای سابقه دیرین می باشد، به قصد غیرمستقیم یاد می شود و در ماده 144 قانون جدید مجازات اسلامی مصوب 1392 به عنوان یک قاعده عام در جرایم عمدی مقید وارد شده است. لیکن معیار احراز اینکه شخص چه زمانی «میداند» یا «علم دارد» نتیجه در اثر رفتار محقق می شود، برای مقام قضایی بسیار حائز اهمیت می باشد. بر این اساس، با توجه به ضرورت ارائه معیاری برای احراز قصد غیرمستقیم، به دلیل مباحث طولانی و گسترده در حقوق انگلستان، نوشتار حاضر با رویکردی تطبیقی به بررسی معیارهای سه گانه ارائه شده در حقوق انگلستان یعنی «نتیجه احتمالی»، «نتیجه طبیعی» و «نتیجه نسبتا قطعی» و تطبیق آن با حقوق ایران، به ارائه معیاری بومی با توجه به فقه امامیه و قانون جدید مجازات اسلامی پرداخته است.
    کلیدواژگان: جرم مقید، کامن لا، نتیجه طبیعی، قصد غیرمستقیم، فقه امامیه
|
  • Mohammad Ashori, Mehdi Saboripuor* Pages 1-17
    One of the most important functions of every punishment is it's deterrent function and every expected punishment, prison included, is determined by two factors: Severity and certainty. This article analyzes the effect of these two factors on the deterrent effect of imprisonment. This analysis is done in three stages: first, when potential offender is deciding about committing crime. Second, when convict is serving his/her prison term and third, after the prison term, while he/she is evaluating his/her served prison term.
    Theoretically, this article is based on rational approach to criminality. This approach supposes that an offender is not different from non criminals. He/she has the same preferences as others.
    Keywords: Imprisonment, Rationality of Crime, Deterrence, Severity, Certainty of Punishment
  • Mohsen Borhani * Pages 19-44
    Ifsad fi al-arth is one of the controversial issues in Islamic criminal law. Jurisprudential sources (fiqh) are not adequate to establish this concept; on the other hand widespread use of this subject matter in Iranian criminal law has shed the shadow of prudence on this dubious jurisprudential establishment. s this definition of Ifsad has been accepted widely by recently enacted criminal law, it is of importance to analyze this approach. In this article it will be ascertained that this criminal conception does not have convincing grounds in Fiqh and most of Islamic scholars (Foqaha) have not recognised it as an independent crime. Furthermore it will be clarified that this approach results in massive use of this questionable subject matter and leads to arbitrary interpretations. Further it might causes potential risks for Islamic community and its citizens.
    Keywords: Ifsad fi al Arth, Ifsad, Moharebah, Execution
  • Nasrin Mehra, Jafar Hassani * Pages 45-69
    Economic crimes challenge, not only economic system, but all parts of social system so it must be controlled by a comprehensive criminal policy. In other hand, Iranian economic enviroment has several deficiencies that make suitable context to economic crime while Iranian criminal law, hasn’t any special contrivance against it. For first time in Iranian legal system, new Islamic criminal code of Iran, presented a concept from “economic crimes” by specification of its limitative examples. But because of ambiguity and incompetence in this examples and lack of any criterion for distinction of economic crimes from other types of crimes, this concept was critically. This article offers a new structural difinition for “economic crime” then by using it, analyse and criticize the concept of “economic crime” in new Islamic criminal code of Iran.
    Keywords: Keywords: Economic criminal law, Economic crimes in Iran, Structural definition of economic crime
  • Ali Khaleghi *, Sajad Kazemi Pages 71-90
    In the absence of an international court with jurisdiction over the perpetrators of piracy, these are the domestic courts that establish their jurisdiction over it. In recent years, many countries have enacted laws or revised their laws for the trial of pirates. Concerning Iran, the criminal courts are competent to try these offenders on the basis of territorial, universal and personal (active or passive) principles in certain cases. But, in other cases, this jurisdiction is not applicable to piracy. This paper shows that, like some other legislation, the Iranian laws must be revised in order to be applicable to all kind of pirecies perpetrated in our era.
    Keywords: personal jurisdiction, Piracy, Law of the Sea Convention, Universal jurisdiction
  • Hosseinmohamad Korepaz* Pages 91-113
    Identifying serial crimes offenders has always been one of the main concerns of law enforcement officers. Since, on one hand, features of serial crimes like committing crime individually, the offender’s mental-behavioral disorders and the absence of a prior relation between the offender and the victim make the identification of the criminals of these crimes difficult, compared to other crimes and on the other hand, these kinds of crimes quickly make headlines and impose burdensome threats including feelings of insecurity and the fear of victimization to the society. Relatively new technique of criminal profiling with collaboration of criminologists, psychologists and law enforcement officers is sought to portray the possible features of dangerous criminals through observing the scene of crime and interviewing with the victims directly, which can be helpful in detecting the potential criminals. It is evident that this technique is not capable of accurate identification of the criminals; however, it makes the circle of possible suspects so tight that law enforcement officers can easily detect real criminals.
    Keywords: Criminal Profiling Technique, Serial Crimes, prevention, Identifying Serial Criminals, Dangerous Criminals
  • Mohammad Bagher Rastgar, Shahram Mohammadi * Pages 115-133
    Criminal cases are mainly of two aspects; general aspect which is employed so as to maintain order and security and restore the rights of society, and the private aspect which is practiced for the victim's lawsuit for the damages resulting from the crime. Proceeding is practiced by the criminal court in terms of general aspect and the judges on the behalf of the people have got this duty. However, the victim was given some options in the criminal courts to be able to launch public trial as well as private dispute based on the conditions. This is known as the principle of the competition of pursuit in the French legal system. In this paper, we deal with the conditions of practicing this principle in the French legal system to see whether it is possible to employ this in Iran's or not? On the other hand, what consequences might it bring in the criminal offices along with practicing the other principles? The results show that employing the principle of the competition of pursuit in the Iranian criminal procedure is not possible. Practicing this principle also could create conflicts with the other principles in the criminal procedures based on some conditions.
    Keywords: Principle of the competition of pursuit, Iranian law, French law, Private dispute, Public trial
  • Seyed Hadi Mahmoudi * Pages 135-154
    One of the challenges facing the aviation is the problem of unlawful seizure of aircraft or what the most people say “hijacking” and how to deal with it. In a broader framework, a focused action to deal with the hijacking began at the end of the 60s. It was partly considered in the first aviation security treaty known as Tokyo Convention of 1963. However, due to the importance of suppression of hijacking, it was separately focused in an independent document called Convention for the Suppression of Unlawful Seizure of Aircraft known as the Hague Convention 1970. This convention has concentrated on the hijacking in international civil aviation. The author believes that the Hague Convention has achieved its primary goal and somehow as one of the most widely accepted treaties for the suppression of terrorism was successful. However, developments after September eleven which posed new challenges inter alia for aviation, led to a conference in Beijing in 2010 and two new international documents were adopted. One of these documents is the Beijing protocol 2010 which supplements the Hague Convention 1970 and in many ways has strengthened the Convention. Current research is focused on the most important aspects of the updated international rules governing the phenomenon of hijackings in the light of the documents concerned.
    Keywords: Aviation Security, Hijacking, The Hague Convention, Criminalization, The Beijing Protocol, Jurisdiction
  • Mohammad Yekrangi *, Hasan Alipour Pages 155-169
    Regarding the previous attitude of Iranian criminal law toward the mens rea of resultant crimes, one can be convicted only if he do the crime with free will and intend to achieve the result. However, according to the new approach of Iranian criminal law, if one does not intend the consequence but do the act with knowledge of producing the result, the crime will be considered as an intentional offence. This called “indirect or oblique intention” and has long history in the Fiqh and common law. Section 144 of the new Iranian Criminal Act 2013, explicitly provides that all resultant crimes can be committed by this intention. However, this is not obvious that what the criterion of indirect intention in Iran is. Therefore, regarding the importance of finding a standard for oblique intention, this paper, focusing on the English criminal law, will scrutinize the three tests that were mentioned by the English law i.e. “high probability”, “natural consequence” and “virtual certainty” and compare it with the fiqh and Iranian criminal law and finally, provide a domestic mixed standard that can be applied by Iranian criminal law.
    Keywords: Resultant Crime, Common Law, Natural Consequence, Oblique Intention