فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 28 (بهار 1393)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 28 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمانه سلیمی، دکتر نرگس سعیدیان صفحات 7-32
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری، توانمندسازی روان شناختی و تاثیر تعاملی متغیرهای جمعیت شناختی بر بهره وری کارکنان شهرداری منطقه زاهدان است. جامعه آماری این پژوهش راکلیه کارکنان اداری شهرداری مرکز و مناطق 2،1و 3 شهر زاهدان به تعداد 257 تشکیل می دهد. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان (1971) 155 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری تصادفی طبقه می باشد. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی کاری، توانمندسازی روان شناختی و بهره وری استفاده شد. داده های به دست آمده از پرسشنامه ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی و از طریق آزمون های همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام، رگرسیون همزمان و تحلیل واریانس چند راهه با استفاده از نرم افزار spss 16. 5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که همبستگی مثبت و معناداری بین کلیه ابعاد کیفیت زندگی کاری و توانمندسازی روان شناختی با بهره وری کارکنان وجود دارد. در رگرسیون گام به گام بعد فرصت رشد و امنیت مداوم و بعد تاثیرگذاری بهترین توان پیش بینی کنندگی بهره وری را داشتند. از بین متغیرهای جمعیت شناختی تنها تعامل جنس× سابقه خدمت و تعامل سن × جنس منجر به تفاوت میانگین نمرات افراد (کارکنان) در مورد بهره وری شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، توانمندسازی روانشناختی، بهره وری کارکنان، زاهدان
  • دکتر کیهان تاجدینی، علی اشرف احمدیان *، علیرضا معطوفی صفحات 33-49
    در آینده خطر ورشکستگی و خروج از بازار در بسیاری صنایع بیشتر خواهد بود، زیرا در حال حاضر اندازه و دفعات بروز تغییر در محیط فراروی آن ها در حال افزایش است. این تغییرات به سرعت بستر و بافتی که راهبردها در آن طراحی و اجرا می شوند و نیز اطلاعات و ابزاری را که مدیران در اختیار دارند، عوض می کند. با توجه به اینکه اجرای موفقیت آمیز استراتژی های بنگاه در بازارهای جهانی مستلزم تطبیق عناصر آمیخته بازاریابی با راهبردهای آن است، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه اینرسی راهبردی و عملکرد صادراتی می باشد. براین اساس 300 بنگاه صادرکننده از استان تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شده و داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه گردآوری و از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد، اکثر بنگاه های صادرکننده ایرانی با نوعی اینرسی در حوزه راهبرد بازاریابی روبرو بوده است و این امر یکی از دلایل ناپایداری در حوزه عملکرد صادراتی بنگاه ها می باشد. یافته های دیگر پژوهش حاضر نشان می دهد، بین تطابق عناصر آمیخته بازاریابی با راهبردهای بنگاه و عملکرد صادراتی بنگاه رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بنا به نتایج این تحقیق، بنگاه هایی که بین راهبردهای بازاریابی و راهبردهای اصلی آنها سازگاری راهبردی وجود داشته باشد، عملکرد صادراتی پایدارتری خواهند داشت.
    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، راهبردهای بنگاه، اینرسی راهبردی، بنگاه صادر کننده
  • دکتر سلیمان ایران زاده، مهدی پاکدل بناب صفحات 51-74
    هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش اجرای مدیریت دانش بر افزایش بهره وری نیروی انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و از حیث هدف نیز کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به تعداد 680 نفر را شامل می شود. روش نمونه گیری در این مطالعه، تصادفی طبقه ای بوده که از طریق جدول نمونه گیری مورگان به تعداد 245 نفر محاسبه شده است. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه مدیریت دانش و بهره وری می باشد. پرسشنامه مدیریت دانش بر اساس مدل پروبست و همکاران بوده و هفت مولفه (شناسایی دانش، کسب دانش، توسعه دانش، تسهیم دانش، نگهداری دانش، استفاده از دانش و در نهایت ارزیابی مدیریت دانش) در بر می گیرد. پرسشنامه بهره وری به صورت محقق ساخته بوده، که بر اساس مدل اچیو طراحی شده است و حاوی شاخص های (اعتبار تصمیمات، شناخت شغلی، بازخورد عملکرد، سازگاری با محیط، رضایت از محل کار و انگیزه) می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها پس از تست نرمال بودن با استفاده از آزمون کلموگروف-اسمیرنف، از آزمون رگرسیون دوگانه و چندگانه استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که هر یک از هفت عامل پیاده سازی مدیریت دانش (شناسایی دانش، کسب دانش، توسعه دانش، تسهیم دانش، نگهداری دانش، استفاده از دانش، و در نهایت ارزیابی مدیریت دانش) بر افزایش بهره وری کارکنان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز موثر می باشد. و به ترتیب اولویت عامل نگهداری دانش دارای بیشترین مقدار (33/0) است و قوی ترین سهم یگانه برای تبیین متغیر ملاک را فراهم می کند و می تواند 33 درصد از تغییرات متغییر بهره وری نیروی انسانی را پیش بینی کند. سپس به ترتیب اولویت، استفاده از دانش (31/0) ، ارزیابی مدیریت دانش (27/0) ، کسب دانش (17/0) ، شناسایی دانش (10/0) ، تسهیم دانش (08/0) و در نهایت توسعه دانش (06/0) ، در کل سطح معنا داری مدل، با مقدار 25/13F= و با دوربین واتسن (06/2) و سطح معنا داری (000/0=Sig) مورد تایید می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بهره وری، دانشگاه آزاد اسلامی
  • دکتر فرج الله رهنورد، رقیه فتحی لیواری، دکتر طاهر روشندل اربطانی صفحات 75-94
    با فرض اینکه مدیریت ارشد، بهترین راهبرد سازمانی را با توجه به تحلیل اوضاع محیطی و جهت گیری راهبردی برای خود انتخاب کرده باشد، سوال کلیدی آن است که تا چه حد انتظار می رود، به اجرای موفقیت آمیز آن اقدام کند؟ پاسخ به این پرسش در گرو شناخت عوامل کلیدی موفقیت در هر سازمان است. راهبردهای سازمان صدا و سیمای مرکز آذربایجان شرقی که با صرف زمان و هزینه هنگفتی تهیه شده است، در مرحله اجرا با مشکلات فراوانی روبرو شده، جنبه عملیاتی نیافته است. موضوع این مقاله شناسایی عوامل موثر و تعیین اهمیت نسبی آنها در اجرای موفقیت آمیز راهبردهای سازمان فوق الذکر است. از نظر هدف شناختی، تحقیق حاضر از نوع کاربردی می باشد و روش پژوهش نیز از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش مدیران و کارشناسان خبره سازمان است که صلاحیت اظهار نظر در خصوص عوامل موثر بر اجرای موفقیت آمیز راهبردهای سازمانی را دارند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. تحلیل عاملی اکتشافی نشانگر آن است که هفت عامل کلیدی به شرح زیر در پیاده سازی موفقیت آمیز راهبردهای سازمان صدا و سیمای آذربایجان شرقی دخیل هستند: 1) فرهنگ سازمانی حمایتگر؛ 2) پاداش و تقویت مجریان؛ 3) همترازی عمودی راهبردها؛ 4) مدیریت و کنترل عملیات؛ 5) نیروی انسانی توانمند؛ 6) بودجه و منابع مالی مکفی؛ 7) ساختار سازمانی سازگار.
    کلیدواژگان: اجرای استراتژی، همترازی، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، نیروی انسانی توانمند
  • حسین صمدی میارکلایی، دکتر حسنعلی آقاجانی، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 95-118
    رفتار شهروندی سازمانی به عنوان میل و انگیزه کارکنان در فراتر رفتن از الزامات رسمی شغل به منظور یاری کردن یکدیگر، همسو کردن منافع فردی با منافع سازمانی و داشتن علاقه ای واقعی نسبت به فعالیت ها و ماموریت های کلی سازمان می باشد. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و ارزیابی فرآیند رفتار شهروندی سازمانی کارکنان اداره آموزش و پرورش شهر بهنمیر می باشد. جامعه آماری این تحقیق، 387 نفر از کارکنان و معلمین اداره آموزش و پرورش شهر بهنمیر می باشند، که 172 نفر به عنوان نمونه انتخاب، و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد نی هاف و مورمن (1993) ، و بوسیله نرم افزارهای SPSS و LISREL [1] به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. یافته ها نشان داده است که رفتار شهروندی سازمانی و همه ابعاد مورد بررسی یعنی: نوع دوستی، عفت اجتماعی، جوانمردی، تواضع، وظیفه شناسی در وضعیت مطلوبی قرار داشته و با یکدیگر ارتباط معنا داری دارند. با توجه به نتایج بیان شده، ارتقای این مجموعه رفتارها در سازمان ها، از طریق ترغیب عملکرد سازمانی موثر و کارآمد باعث ارتقای سطح عملکرد و اثربخشی سازمانی می شوند.
    [1]. Linear Structural RELations (LISREL).
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، فرآیند، اداره آموزش و پرورش، اثربخشی
  • منصور صدیق، اصغر آذرکسب، سیدیاسر غیبی، دکتر علیرضا بافنده زنده صفحات 119-138
    در پژوهش حاضر کارآفرینی در صنایع غذایی استان آذربایجان شرقی و ارتباط عوامل فردی (شخصیتی) ، و سازمانی با آن، با هدف ارائه مدل کارآفرینی طی اردیبهشت ماه 92 لغایت آذرماه 1392 مطالعه گردید. در این تحقیق میزان رابطه بین متغیرهای ویژگی های فردی (شخصی) ، و سازمانی با کارآفرینی مورد بررسی قرار گرفته و فرضیه های تحقیق در همین راستا تنظیم شده است. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی بوده، از نظر نوع هدف تحقیق، کاربردی می باشد و از روش پیمایشی جهت گردآوری داده ها استفاده گردیده است. کارکنان صنایع غذایی استان آذربایجان شرقی جامعه آماری این مطالعه می باشد و نمونه آماری طبق جدول مورگان و کرجسی به تعداد 260 نفر انتخاب گردید. انتخاب افراد پرسش شونده بصورت تعمدی، طبقه ای و سهمیه ای صورت گرفت، و جهت سنجش ویژگی های فردی (شخصیتی) و سازمانی پرسشنامه 95 سوالی مبتنی بر طیف لیکرت تهیه و تدوین شد، که با استفاده از آزمون تی تست و فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نتیجه تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه ها بین هر یک از متغیرهای ویژگی های فردی (شخصی) ، و سازمانی با کارآفرینی رابطه معنی داری بدست آمده همچنین در اثر همزمان بین ویژگی های یاد شده و کارآفرینی، رابطه معنی داری به دست آمد. مشخص شد که ویژگی های شخصیتی به تنهایی قادر است 64/59 درصد تغییرات کارآفرینی را تبیین نماید. ویژگی های فردی موثر بر کارآفرینی در صنایع غذایی به ترتیب از زیاد به کم؛ ریسک پذیری، نوآوری و پیش قدم بودن می باشد. همچنین ویژگی های سازمانی موثر بر کارآفرینی به ترتیب از زیاد به کم؛ سیستم پاداش، در دسترس بودن منابع، ساختار و ارتباطات، حمایت مدیریت و استراتژی کارآفرینانه می باشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ویژگی های فردی، ویژگی های سازمانی، صنایع غذایی
  • دکتر یونس بادآور نهندی*، دکتر رسول برادران حسن زاده، ژیلا جلالی فر صفحات 139-164
    هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین مسوولیت پذیری اجتماعی و عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. ارزش افزوده اقتصادی، ارزش افزوده بازار، ارزش شرکت (شاخص Q-Tobin) ، محدودیت مالی (شاخص KZ) ، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام و نرخ بازده دارائی ها به عنوان شاخصهای عملکرد در نظر گرفته شده اند. دوره زمانی مطالعه سالهای 1385 تا 1389 است. متغیر مسوولیت پذیری اجتماعی شرکتها از طریق پرسشنامه امتیاز بندی شده است و اندازه نمونه 79 شرکت می باشد. آزمون فرضیات در دو مرحله انجام گشته است: مرحله اول، با استفاده از داده های سال 1389 و مرحله دوم، با استفاده از میانگین داده های سالهای 85-89. آزمون فرضیه با استفاده از روش تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره (OLS) و نرم افزار Eviews 7 اجرا شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که پس از کنترل اندازه شرکت، اهرم مالی و ریسک سیستماتیک، بین مسوولیت پذیری اجتماعی و عملکرد شرکتها ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مسوولیت پذیری، عملکرد شرکت، ارزش افزوده اقتصادی، ارزش افزوده، شاخص Q، Tobin، شاخص KZ، نرخ بازده
  • دکتر حمید تابلی، سمیه نوبریآیدیشه، امین نیکپور، راحله چمنی فرد صفحات 165-182
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اجرای نظام جانشین پروری و تعیین رابطه آن با رضایت شغلی کارکنان در سازمان امور اقتصاد و دارایی استان کرمان می باشد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی و همبستگی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمان امور اقتصادی و دارایی استان کرمان می باشد و تعداد 240 نفر مطابق با جدول مورگان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های اجرای نظام جانشین پروری و رضایت شغلی می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین اجرای نظام جانشین پروری و زیرمتغیرهای آن یعنی جذب و به کارگیری افراد مستعد، ارزیابی منابع موجود، آموزش و بهسازی افراد مستعد و رضایت شغلی رابطه معنادار گزارش شده است (P<0. 01).
    کلیدواژگان: جذب و به کارگیری افراد مستعد، ارزیابی منابع موجود، آموزش و بهسازی، رضایت شغلی، بهره وری سازمانی
|
  • Pages 7-32
    The main objective of the current study was studying the relationship betweenThe quality of work life, psychological empowerment and the interactive effect of demographic variables on staff productivity of Zahedan Municipality. The research population was 257 staff members of the central municipality of Districts 1, 2 and 3 of Zahedan. By using Krejcie and Morgan (1971) sample size determining tables, a sample size of 155 people was calculated. The sampling method was random stratified sampling. For collecting data, Walton (1973) quality of work life, Spreitzer (1996) psychological empowerment and Hersey and Goldsmith (1980) productivity questionnaires were used. The data of the questionnaires were analyzed in descriptive and inferential statistics level comprising Pearson correlation coefficient test, step by step regression, simultaneous regression, multivariate analysis of variance and through Spss 16.5 software. The findings indicate that there is a positive and significant correlation among all aspects of quality of work life and psychological empowerment with staff productivity. In the step by step regression, the dimension of growth opportunity and continuous security as well as the dimension of influence had the best capacity to predict productivity. Among the demographic variables, only gender interaction × work experience and age interaction × gender have led to the difference in the average scores of the staff in productivity.
    Keywords: Quality of Work life, psychological empowerment, Productivity, Zahedan Municipality
  • Pages 33-49
    There is a more serious danger of bankruptcy and leaving the market in many industries because right now the size and times of the changes ahead of them is increasing. These alterations are rapidly changing the platform and the context in which the strategies are being designed and performed as well as the information and tools that managers have at their disposal. With regard to the fact that the successful implementation of the firms’ strategies in the world markets requires the adaptation of Mixed Marketing elements with its strategies. the main goal of the present research is to study the relationship between strategic inertia and export performance. In this regard, 300 exporting enterprises in Tehran were selected as the research sample, the data were collected through the use of questionnaires and interviews, and data analysis was carried out by using Spss software. The findings of the research show that most of the Iranian exporting enterprises are faced with some sort of Inertia in the marketing strategy and this is one of the causes of the instability of these enterprises in exporting performance. Other findings of this research show that there is a meaningful relationship between the adaptation of Mixed Marketing elements and the exporting strategies and performance of the enterprise. Also the results of the research reveal that those enterprises which have compatibility between their marketing and main strategies have more stability in their exporting performance.
    Keywords: Mixed Marketing, Firm strategies, Strategic inertia, Exporting firm
  • Pages 51-74
    We aimed to determine the role of knowledge management implementation in labor productivity in Islamic Azad University, Tabriz. The research method was descriptive and its objectives were practical. The study population consisted of 680 employees of Islamic Azad University of Tabriz. Through the use of stratified random sampling, the sample was calculated 245 by Morgan sampling table. Data collection included two questionnaires: knowledge management and employee productivity. Knowledge management model was based on Probest et al model and had seven components including knowledge identification, knowledge acquisition, knowledge development, knowledge sharing, knowledge storage, knowledge usage and finally evaluation of knowledge management. Employee productivity model was based on Achive model and contained indicators such as credit of decisions, job knowledge, performance feedback, environmental compatibility, workplace satisfaction and motivation. After testing for normality using the Kolmogorov - Smirnov test, we used double and multiple regressions to analyze the data. The results of the data analysis show that each of the seven factors of implementing knowledge management (knowledge identification, knowledge acquisition, knowledge development, knowledge sharing, knowledge storage, knowledge usage and finally evaluation of knowledge management) is efficient to improve the productivity of the employees in Islamic Azad University of Tabriz. According to the results, knowledge storage maintains the highest level (0.33) and provides the strongest contribution to explaining the criterion variable and can predict 33 percent of the changes in labor productivity. Then the order of preference is as follows: knowledge usage (0.31), the evaluation of knowledge management (0.27), knowledge acquisition (0.17), knowledge identification (0.10), knowledge sharing (0.08) and knowledge development (0.06). It is confirmed that the significance of the model is F=13.25 and by Watson cameras (2.06) significance level is (Sig= 0.000).
    Keywords: Knowledge management, labor productivity, Islamic Azad University
  • Pages 75-94
    Supposing that senior management has formulated an appropriate organizational strategy in the light of environmental analysis and strategic direction of an organization, there is still a key question regarding its successful implementation. East Azerbaijan Broadcasting has spent a lot of money and time to formulate its organization strategies, but at the implementation stage has faced serious barriers, and its strategies have not been put into practice yet. A literature review and a number of interviews were used to identify twenty three key contingency factors that influence successful implementation of strategy among public sector organizations. A survey was administered to 223 employees in East Azerbaijan Broadcasting. The data were analyzed using factor analysis. The study only explores the perceptions of employees regarding critical success factors for strategy implementation. The results indicate that organizational structure, organizational culture, managerial control, empowered human resource, adequate financial resource, rewarding system, and vertical alignment of strategic levels are the key factors to address factors influencing strategy implementation. The model explains 59 percent of the variance in strategy implementation, which is a suitable model in this regard.
    Keywords: strategy implementation, alignment, Organizational Culture, organizational structure, Empowered Human Resource
  • Pages 95-118
    Organizational citizenship behavior is the tendency and motivation of employees to go beyond the formal obligations of the job in order to help each other, to align individual interests with organizational interests, and to have real interest in the organization’s overall missions and activities. The main purpose of the present research is identification and evaluation of organizational citizenship behavior of Bahnamir Education and Training Administration staff and teachers. The statistical population of the study includes 387 persons of Bahnamir City Education and Training Administration staff and teachers, and the sample size includes 172 staff members and teachers. The data were collected by using Neihoff and Moorman’s (1993) standard questionnaire. We analyzed the data by SPSS and LISREL software. The results showed that organizational citizenship behavior and all of the evaluated dimensions, namely altruism, courtesy, generosity, consciousness, and civic virtue are in desirable status and there is a significant relationship among them. Consideing the stated results, enhancement of this set of behaviors within organizations causes the increase in organizational performance and effectiveness level, by encouraging effective and efficient organizational performance.
    Keywords: Education, Training Administration, Process, organizational citizenship behavior, Effectiveness
  • Pages 139-164
    The purpose of this study is to examine the relationship between social responsibility and the performance of the companies listed in Tehran Stock Exchange. EVA, MVA, Q-Tobin index, KZ index, ROA and ROE are considered as performance indicators. The study was carried out from 2006 to 2010. Corporate Social Responsibility (CSR) variable has been scored using a questionnaire, and sample size includes 79 participants. Hypothesis testing has been performed at two steps: the first phase, using the data of 2010 and the second phase, using the mean of the data of 2006-2010. Multiple regression analysis (OLS) and Eviews 7 software have been used to test the hypotheses. The results show that after controlling firm size, leverage and systematic risk, there is a positive relationship between CSR and the firms’ performance.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Firm's performance, EVA, MVA, Q-Tobin index, KZ index, ROE
  • Pages 165-182
    The purpose of the present study is studying the implementation rate of succession planning system and determining its relationship with employees’ job satisfaction in Economic and Financial Affairs Organization of Kerman. The research is of correlation and descriptive type that has been done by survey method. The statistical population included all the employees of the Economic and Financial Affairs Organization of Kerman and according to Morgan table, a sample of 240 persons has been chosen. The inferential and descriptive statistics method (correlation test of Pearson) has been used in order to analyze the data and the data collection instruments were the questionnaires of the implementation of succession planning system and job satisfaction. The findings of the research show that there is a meaningful relationship between the implementation of succession planning system and its components (employing talented people, existing resource assessment, training and promoting talented people) and job satisfaction.
    Keywords: Employing Talented People, Existing Resource Assessment, Training, Promotion, job satisfaction, organizational productivity