فهرست مطالب

تحلیل های اقتصادی توسعه ایران - سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1394)

نشریه تحلیل های اقتصادی توسعه ایران
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا افشاری، مینا ترکزبان* صفحات 9-27
    این مطالعه، به بررسی رابطه بلند مدت بین سه متغیر مهم درآمد سرانه، توسعه انسانی و نرخ باروری که از عوامل اصلی و تاثیرگذار بر توسعه اقتصادی و گذار جمعیتی هستند، در دو گروه کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه در دوره 1993 تا 2010 پرداخته است. برای این منظور، از روش برآورد (OLS پویا) DOLS استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که سبک زندگی شهروندان کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه متفاوت است. در کشورهای درحال توسعه، سبک توسعه با باروری بالا، درآمد بالا و توسعه انسانی پایین همراه بوده، درحالی که در کشورهای توسعه یافته، در سبک توسعه، باروری پایین، درآمدهای بالا و توسعه انسانی بالا داشته است.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، توسعه انسانی، باروری، گذار جمعیتی
  • اعظم احمدیان* صفحات 29-58
    پیش بینی تداوم فعالیت یک بانک در دوره های آتی، یکی از عناصر مهم در تصمیم گیری ناظران بانکی بوده و در این میان، انتخاب متغیر پیش بینی کننده و روش مناسب، به عنوان یکی از مسائل چالش برانگیز در ادبیات پیش بینی شکنندگی مالی مطرح بوده است. یکی از پیشرفته ترین مدل های پیش بینی کننده شکنندگی مالی، مدل شبکه عصبی است. در نمونه مورد بررسی در این مقاله، ابتدا با بهره گیری از ادبیات نظری و تجربی، شاخص شکنندگی مالی متناسب با ساختار شبکه بانکی کشور تعریف شده و سپس با به کارگیری آزمون t معنی داری نسبت های مالی مورد نظر و بر اساس آماره لوین میانگین دو نمونه در سطح اطمینان 95 درصد، مورد آزمون قرار گرفته و سپس با انتخاب نسبت های مالی معنی دار که قدرت توضیح دهی در مدل داشته باشند، مدل شبکه عصبی طراحی گردید. برای آزمون دقت و صحت مدل از جدول طبقه بندی و منحنی ROC استفاده شد. نتایج بررسی بیانگر قدرت پیش بینی 96 درصدی مدل طراحی شده است. همچنین بر اساس یافته های این مقاله، ریسک اعتباری و ریسک نقدینگی، از مهمترین عوامل توضیح دهنده شکنندگی مالی هستند.
    کلیدواژگان: شکنندگی مالی، شبکه عصبی، شبکه بانکی، ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی
  • مرتضی خورسندی، زهرا عزیزی* صفحات 59-79
    بیکاری یکی از فاکتورهای مهم در کاهش شادی است و تحقیقات تجربی انجام شده، اثر منفی بیکاری بر شادی را به اثبات رسانده است. اما نکته ای که در پژوهش های گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفته، نقش سطح بیکاری بر میزان اثرگذاری آن بر شادی است. در این مقاله با استفاده از الگوی داده های پانل، ضمن بررسی اثر بیکاری، نقش نرخ بیکاری بر اثرگذاری آن بر شادی نیز مورد آزمون قرار گرفته است.
    نتایج حاصل از تخمین، حاکی از اثرگذاری منفی متغیرهای بیکاری و تورم و اثر مثبت شاخص توسعه انسانی بر شادی و رفاه جوامع در سطح کلان می باشد. همچنین ضریب تغییر شیب بیکاری برای نرخ آستانه ای معادل 12 درصد منفی و معنادار می باشد. بنابراین اثرگذاری بیکاری بر شادی به میزان نرخ آن بستگی داشته و با افزایش سطح بیکاری و بالاتر رفتن آن از نرخ آستانه ای، اثر منفی بیکاری تشدید می گردد. از مقایسه ضرائب نرخ بیکاری و تورم نیز می توان نتیجه گرفت که بیکاری بیش از تورم بر شادی و رفاه اثر منفی دارد. از این رو، سیاستگذاران بهتر است در هدفگذاری های خود، وزن بالاتری به بیکاری بدهند و همچنین با افزایش سطح بیکاری، به کنترل آن بیش از پیش توجه نمایند.
    کلیدواژگان: شادی، بیکاری، رفاه
  • حسین اسماعیلی رزی*، بهنام ابراهیمی، شیرین شیرعلی صفحات 81-108
    کشورهای صاحب منابع نفتی از جمله ایران ثروت هنگفتی را از صادرات نفت در چند دهه اخیر به دست آورده اند که این ثروت به واسطه رسم و قانون در اختیار دولت قرارگرفته است. این درآمد در بیشتر حکومت های صاحب منابع نفتی، در کنار تاثیر مستقیم بر رشد اقتصادی، دامنه اقتدار دولت در عرصه های سیاسی و اجتماعی را تغییرداده و با کاهش کیفیت نهادی و به عبارتی افزایش خطر سیاسی در این حوزه ها، به صورت غیرمستقیم نیز بر رشد اقتصادی تاثیر داشته است. با توجه به این نکته، در این پژوهش با استفاده از یک الگوی معادلات همزمان برای اقتصاد ایران، از یک سوی تاثیر درآمد حاصل از صادرات منابع نفتی بر کیفیت نهادی را مورد آزمون قرار داده و از سوی دیگر، تاثیر شاخص های کیفیت نهادی بر رشد اقتصادی را مطالعه کرده ایم. نتایج برآورد ضرایب الگو نشان می دهد که در دوره 1363-1391، از نفت به عنوان ابزار اعمال حاکمیت سیاسی در ایران استفاده شده است. به بیان دیگر، افزایش درآمدهای نفتی در ایران با کاهش کیفیت نهادی و افزایش خطر سیاسی به صورت غیرمستقیم تاثیر منفی بر رشد اقتصادی داشته است.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، درآمدهای نفتی، خطر سیاسی، کیفیت نهادی، رشد اقتصادی
  • وحید عزیزی*، نادر مهرگان صفحات 109-127
    در این پژوهش به بررسی اثرات حداقل دستمزد بر دستمزد نیروی کار مردان و زنان در بخش کشاورزی ایران در دوره 1360 – 1391 پرداخته ایم. بدین منظور از روش الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) بهره گرفته ایم. یافته ها نشان می دهد که در کوتاه مدت حداقل دستمزد و نرخ تورم و در بلندمدت حداقل دستمزد و بهره وری نیروی کار کشاورزی نقش موثری در تعیین دستمزد مردان در بخش کشاورزی داشته است؛ در حالی که در کوتاه مدت نرخ بیکاری و بهره وری نیروی کار و در بلندمدت نرخ بیکاری و نرخ تورم اثری بر دستمزد مردان ندارند. در تعیین دستمزد زنان در بخش کشاورزی فقط حداقل دستمزد تاثیر داشت؛ بنابراین، نرخ بیکاری، نرخ تورم و بهره وری نیروی کار در بخش کشاورزی اثری در تعیین دستمزد زنان در بخش کشاورزی نداشته است. افزون بر این، حداقل دستمزد تاثیر بیشتری بر دستمزد نیروی کار زنان نسبت به مردان داشته است؛ به طوری که در کوتاه مدت یک درصد افزایش در حداقل دستمزد باعث افزایش 28/0 درصد در دستمزد مردان و 48/0 درصد در دستمزد زنان شده و در بلندمدت به ازای یک درصد در افزایش حداقل دستمزد 77/0 درصد در دستمزد مردان و 82/0درصد دستمزد زنان را افزایش داده است. بنابراین، قانون حداقل دستمزد باعث کاهش تبعیض جنسیتی دستمزد نیروی کار در بخش کشاورزی ایران شده است.
    کلیدواژگان: حداقل دستمزد، دستمزد نیروی کار کشاورزی، تفاوت جنسیتی دستمزد، ایران
  • نادر مهرگان، بهرام سحابی، محسن تارتار* صفحات 129-154
    بخش مسکن به دلیل ارتباط پیشین قوی با بخش های دیگر اقتصادی، نقش اساسی در رشد اقتصادی دارد. به رغم این، در دو دهه گذشته بخش مسکن با نوسانات شدید قیمت در مناطق شهری کشور رو به رو بوده است. توسعه اقتصادی، هدف اصلی هر کشور در جهت بهبود استاندارد زندگی می باشد و توسعه شهرها به عنوان مجموعه ای که یک کشور را تشکیل می دهند، از منابع مهم توسعه محسوب می شوند. شهرداری به طور مستقیم و غیرمستقیم به واسطه ارتباط با ساخت و ساز شهری، دارای ارتباط زیادی با مسکن می باشد. عوامل متعددی بر قیمت مسکن تاثیرگذار هستند که مطالعه حاضر به بررسی اثرات وضع عوارض بر بخش مسکن در شهر تهران می پردازد. در این مقاله، با استفاده از روش خودتوضیح برداری، به بررسی تاثیر انواع عوارض بر قیمت مسکن پرداخته و برای تخمین مدل، از داده های فصلی مربوط به دوره سال های 1392-1384 استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق، وجود یک رابطه علی یک طرفه بین قیمت مسکن و عوارض نوسازی تایید می شود؛ به گونه ای که قیمت مسکن، علت عوارض نوسازی می باشد ولی عوارض نوسازی، علت قیمت مسکن نمی باشد. همچنین وجود یک رابطه علی یک طرفه بین قیمت مسکن و عوارض کل مسکن، تایید می شود؛ به طوری که قیمت مسکن، علت عوارض کل مسکن می باشد ولی عوارض کل مسکن علت قیمت مسکن نمی باشد. از دیگر نتایج مقاله، تایید وجود رابطه علی یک طرفه بین عوارض بر نوسازی و کل عوارض مسکن می باشد؛ به گونه ای که عوارض نوسازی، علت عوارض کل بخش مسکن می باشد ولی عوارض کل بخش مسکن، علت عوارض نوسازی نمی باشد.
    کلیدواژگان: قیمت مسکن، عوارض شهرداری، مدل خودتوضیح برداری
|
  • Zahra Afshari, Mina Torkzaban* Pages 9-27
    This study focuses on the long-term relationships among three factors affecting economic development and demographic transitions including GDP per capita, human development index and fertility rate across two groups of developed and developing countries during 1993- 2010. To this end, the Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) estimation techniques is used. Empirical findings reveal that lifestyles vary between developed and developing societies. In developing countries, development model is characterized by high fertility, high income and low human development, while, in developed countries, it is accompanied by low fertility, high income and high human development.
    Keywords: Human Development, economic development, fertility, Demographic Transition
  • Azam Ahmadyan * Pages 29-58
    Predicting continuation of the activity of a bank for future periods is an important element in the decision-making process by bank supervisors. The choice of the appropriate method and variable to predict is the main challenging problem in the literature of predicting financial fragility. The neural network model is one of the most advanced predictive models of financial fragility. In the sample under study, using theoretical and empirical literature, financial fragility index is defined according to the structure of the banking network of Iran. Then, the significance of financial ratios is tested using t-test and mean of two samples is tested at 95% confidence level applying Levin statistic. Then, a neural network model is designed with inclusion of significant explanatory financial ratios. To test the accuracy of the model, the classification table and a Receiver Operating Characteristic (ROC) curve is used. Results show that the predictive power of the model is 96%. According to the findings of this paper, credit risk and liquidity risk are the most important explanatory factors of financial fragility.
    Keywords: financial fragility, neural network, banking system, credit risk, liquidity risk
  • Morteza Khorsandi, Zahra Azizi * Pages 59-79
    Unemployment is an important factor in reducing happiness. The empirical researches has demonstrated negative effect of unemployment on happiness. The point that has received less attention in previous studies is the role played by level of unemployment on its effectiveness on happiness. Using a panel data for 146 countries, this paper examines the unemployment effect on happiness and measures the amount of such effectiveness. The results indicate the negative impacts of unemployment and inflation rates and positive effect of the human development index on happiness. In addition, the coefficient of change in the slope of unemployment in its threshold rate is 12% and significant. Thus, the amount of unemployment impact on happiness depends on unemployment rate, so that the negative effect of unemployment is exaggerated with increase in unemployment rate beyond threshold rate. The comparison between coefficients of unemployment and inflation rates show that unemployment rate has more negative effect on happiness than inflation rate. Therefore, policy-makers are recommended to pay more attention to unemployment rate and to control it.
    Keywords: Happiness, Unemployment, Welfare
  • Hossein Esmaeili Razi *, Behnam Ebrahimi, Shirin Shirali Pages 81-108
    Oil-rich countries, including Iran, have acquired enormous windfalls from oil exports during last decades. These earnings have affected economic growth of the oil-endowed countries both directly and indirectly through changing governments’ intervention/influence in social and political fields and reducing institutional quality and increasing political risks. In this paper, using a simultaneous equations model for Iran’s economy, we study the impact of oil revenue on institutional quality, on the one hand, and the impact of institutional indexes on economic growth, on the other hand. The results indicate that oil has been used as a tool for political governance in Iran over the period 1984-2012. In other words, the increase in oil revenues through reducing institutional quality and increasing political risks has lowered the economic growth.
    Keywords: Natural Resources, Oil Revenues, Political Risk, Institutional Quality, Economic Growth
  • Vahid Azizi *, Nader Mehregan Pages 109-127
    In the current study, we examine the effects of minimum wages on the wages of men and women employed in the agricultural sector during 1981 – 2013. To this end, we use an Auto-Regressive Distributed Lags (ARDL) model. The findings show that minimum wage and inflation play effective roles in determining the wages of men in the short-run, and the minimum wage and labor productivity in agriculture are main determinants of male employees in the long-run. However, unemployment and labor productivity in the short-term and the unemployment rate and inflation rate in long-term have no effect on men’s wages. The minimum wage is the only influential factor in determining the women’s wages in agriculture. Thus, the unemployment rate, inflation rate and labor productivity in agriculture have no effect on the determination of women’s wages. In addition, the minimum wage has greater impact on women than men's wages. In the short term, a one percent increase in the minimum wage increases the men’s and women’s wages by 0.28% and 0.48%, respectively. However, a one percent increase in the minimum wage increases the men's and women's wages by 0.77% and 0.82%, respectively, in the long run. Therefore, enforcement of the minimum wage law reduces gender-based wage discrimination in the Iranian agricultural sector.
    Keywords: Minimum Wage, Agricultural Labor Wages, Gender Wage Differential, Iran
  • Nader Mehregan, Bahram Sahabi, Mohsen Tartar* Pages 129-154
    The housing sector plays crucial role in economic growth because of its strong forward linkages with other economic sectors. However, this sector has faced with sharp fluctuations in the housing prices across urban areas in the past two decades. Economic development is the main goal of each country with regard to improve living standards. In addition, the urban development is an important source of national development. Municipalities are associated with the housing sector due to their linkages with urban construction projects. The different factors affect housing prices. Using a Vector Auto-Regressive (VAR) model, this paper aims to examine the effects of paying tolls on housing prices in Tehran, capital of Iran. Applying quarterly data over the period 2005-2013, the estimation results indicate a unidirectional causality relationship running from housing price to housing renovation tolls. In addition, this paper finds a unidirectional causality relation running from housing price to total housing tolls. The other finding of this research is a unidirectional causality link from renovation tolls to total tolls in the housing sector.
    Keywords: housing prices, tax, VAR model