فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 15 (زمستان 1389)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 15 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دکتر حسن خادمی زارع، مهناز زارعی صفحات 7-32
    از جمله علل کلیدی که سازمان ها و به ویژه مراکز آموزش عالی را به سمت ناکارآمدی سوق می دهد، عدم ارزیابی فرآیند ها و نتایج حاصل از آن ها می باشد. چنانچه مراکز آموزش عالی جایگاه خود را شناخته و از نقاط ضعف خود آگاهی یابند، بی تردید درصدد رفع آن نواقص اقدام خواهند نمود. هدف از این پژوهش، که دامنه انجام آن یکی از مجتمع های فنی- مهندسی است، ارائه یک روش در ارزیابی عملکرد مدیریت مراکز آموزش مهندسی بر اساس مدل تعالی EFQM است. از آنجا که فضای تصمیم گیری حاکم بر مراکز آموزش عالی، همچون بسیاری از سازمان ها، عموما فازی است، لذا به منظور تطابق بیشتر این روش با شرایط حاکم بر فضای تصمیم گیری، الگوی پیشنهادی در محیط فازی طراحی شده است تا بتوان به ارزیابی دقیق تری از عملکرد مدیریت مراکز آموزش مهندسی دست یافت.
    کلیدواژگان: مدل تعالی EFQM، ارزیابی عملکرد، آموزش مهندسی، مجموعه های فازی، منطق رادار
  • صفحات 33-52
    مقاله ی حاضر در مورد ضرورت ایجاد شهر الکترونیک در توسعه ی پایدار منطقه 6 شهرداری تبریز است، سوال اصلی تحقیق این است که آیا ایجاد شهر الکترونیک در توسعه پایدار ضرورت دارد؟ روش تحقیق حاضر توصیفی و کاربردی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی کارمندان شهرداری منطقه 6 تبریز می باشد که از طریق جدول مورگان بدست آمده است و در گردآوری داده ها از تکنیک طیف لیکرت استفاده شده است. این تحقیق در نظر دارد با تهیه زیرساخت های نظری و فکری و شفاف سازی ارتباط بین شهر الکترونیک و توسعه پایدار، به توجیه دلایل علمی این امر و ضرورت ایجاد شهر الکترونیک در جهان رو به توسعه پایدار بپردازد. یافته های تحقیق نشان داد که ایجاد شهر الکترونیک در توسعه پایدار ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: شهر الکترونیک، دولت الکترونیک، شهروند الکترونیک، شهرداری الکترونیک، توسعه پایدار
  • دکتر سلیمان ایران زاده، محسن محمودی اشان صفحات 53-76
    بررسی فرهنگ سازمان به عنوان یک ابزار جمع آوری اطلاعات عمل می کند و مدیران را قادر می سازد تا از این طریق اولا بخشها و یاگروه های کاری را با یکدیگر مقایسه نمایند. ثانیا مسایل را اولویت بندی کنند. ثالثا ادراکات و انتظارات کارکنان را شناسایی نمایند تا بدینوسیله بتوانند شکاف بین وضع موجود و مطلوب را بهبود بخشند. دراین پژوهش برای شناخت فرهنگ سازمانی شرکت پلی نار، مدل دنیسون که مدلی به نسبت جدیدتر و کاملتر است مورد استفاده قرار گرفته است. این مدل که توسط آقای دانیل دنیسون و در پی مطالعات فراوان ایشان طراحی شده است، فرهنگ سازمانی را بر اساس چهار بعد درگیر شدن در کار، سازگاری، انطباق پذیری و رسالت مورد ارزیابی قرار می دهد. برای ارزیابی هر یک از ابعاد چهارگانه مذکور، سه شاخص تعریف شده است. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. پس از تعیین جامعه و نمونه آماری، پرسشنامه دنیسون در سه بخش کاری اداری، بهره برداری وکنترل کیفی توزیع شده است. در نهایت پس از جمع آوری و تحلیل اطلاعات به دست آمده، تصویر فرهنگ سازمانی شرکت پلی نار بر اساس مدل دنیسون ترسیم شده است که گویای وضعیت فرهنگ این سازمان است. بر این اساس شرکت پلی نار در تمام ابعاد چهارگانه در حد متوسط و بالاتر از متوسط قرار گرفته است. با این وجود در برخی از شاخصها از جمله هماهنگی و یکپارچگی، اهداف و مقاصد، مشتری گرایی و توسعه قابلیتها نیازمند بهبود است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدل دنیسون، ویژگیهای فرهنگی، درگیرشدن در کار، سازگاری، انطباق پذیری، رسالت
  • دکتر علیرضا شیروانی، مسعود شفیعیه صفحات 77-114
    امروزه صاحبنظران به منظور رسیدن به مزیت رقابتی پایدار معتقدند، مدیریت بر منابع انسانی مهمترین عامل به حساب می آید، آنها معتقدند که سرمایه انسانی، به دلیل کمیابی، ارزشمندی، جانشین ناپذیری و تقلیدناپذیری، بسیار با اهمیت است. بدون شک مزیت استراتژیک پایدار نصیب سازمان هایی خواهد شد که بتوانند بهتر از سایرین، تیم هایی مشتمل بر بهترین و درخشان ترین استعدادهای انسانی را جذب، پرورش و حفظ نمایند. بر همین اساس در سال های اخیر مفهوم مدیریت سرمایه انسانی که نشان دهنده حد اعلای توجه و تمرکز بر انسان است مطرح شده است. با توجه به مطالب فوق در این مقاله که حاصل یک پژوهش میدانی از شاخه کاربردی است محققین درصدد برآمدند تا میزان سطح بلوغ مدیریت سرمایه انسانی در سازمان های بخش دولتی شهر اصفهان اندازه گیری نمایند. تجزیه و تحلیل یافته های مربوط به مولفه های سطح بلوغ مدیریت سرمایه انسانی در سازمان های بخش دولتی نشان داد که میانگین نمره شیوه های اعمال رهبری 70/2، میزان مشارکت 94/1، دسترسی به دانش 17/2، بهینه سازی و آموزش نیروی انسانی 81/2 و ظرفیت یادگیری 70/2 بوده است. مقایسه میانگین نمره مولفه های سطح بلوغ مدیریت سرمایه انسانی در سازمان های مورد مطالعه نشان داد که سطح بلوغ مدیریت سرمایه انسانی در سازمانهای مذکور کمتر از سطح متوسط بوده است. میانگین نمره سطح بلوغ مدیریت سرمایه انسانی در 16 سازمان بین 51/41 تا 38/53 در نوسان بوده است که بر اساس مدل باسی و مک مورر کلیه سازمان های مورد مطالعه دارای سطح بلوغ ضعیف میجباشد که در پایان به ارائه راهکارهایی برای ارتقاء سطح بلوغ مدیریت سرمایه انسانی مبادرت شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، منابع انسانی، مدیریت
  • دکتر فرهاد نژاد ایرانی، دکتر میرمحمد سیدعباس زاده، آرش اصغری صفحات 115-144
    هدف کلی مقاله حاضر سنجش وضعیت مولفه های سازمانهای یادگیرنده و بررسی رابطه آن با خلاقیت کارکنان در سازمانهای دولتی استان آذربایجانغربی است. در تحقیق حاضر از نظریه واتکینز و مارسیک (1996) به عنوان مبنای مطالعاتی سازمانهای یادگیرنده واز نظریه استاین به عنوان مبنای مطالعاتی خلاقیت استفاده شده است. فرضیه های تحقیق شامل یک فرضیه اصلی و هفت فرضیه فرعی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش از نظر ماهیت و روش از نوع توصیفی –همبستگی است. جامعه مورد پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمانهای دولتی استان آذربایجانغربی که بر اساس آمار اخذ شده از سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان برابر با51058 نفر می باشد که از بین آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 380 نفربه عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در تحقیق حاضردو پرسشنامه محقق ساخته می باشد که قبلا روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده های توصیفی بر اساس نرم افزار کامپیوتری SPSS از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، جداول، نمودار و…) و جهت تحلیل داده های جمع آوری شده به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از آمار استنباطی (همبستگی پیرسون) استفاده شده است. با توجه به تحلیل داده ها، همه فرضیه های تحقیق مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، ویژگی های سازمانهای یادگیرنده، خلاقیت
  • پویا صفاری، صمد ایازی، دکتر محمد علی دعایی صفحات 145-160
    این مقاله به بررسی عوامل مرتبط با رضایت شغلی و رابطه آن با جو سازمانی در بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند می پردازد. در این راستا دو فرضیه اصلی و برای هر فرضیه اصلی پنج فرضیه فرعی مطرح و مورد پژوهش واقع شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان شاغل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند (132 نفر) تشکیل داده اند که به علت محدود بودن، کل جامعه آماری بعنوان نمونه آماری در نظر گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و سنجش و اندازه گیری همبستگی از آزمون همبستگی اسپیرمن و آزمون رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شد. محاسبات آماری این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است. پس از تجزیه و تحلیل نتایج حاصل، مشخص شد که بین ماهیت کار، ویژگی مدیران، حقوق و مزایا، ویژگی همکاران و شرایط ارتقا کارکنان و رضایت شغلی همبستگی وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که بین رضایت از ماهیت کار، رضایت از مدیر، رضایت از حقوق و مزایا، رضایت از همکاران و رضایت از ارتقای شغلی با جو سازمانی نیز رابطه معنی دار وجود دارد. پس از نتیجه گیری بر اساس یافته های پژوهش، پیشنهادهایی برای ارتقای رضایت شغلی کارکنان دانشگاه ارایه شده است.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، جو سازمانی، فرهنگ سازمانی، فرصتهای ارتقا
  • دکتر ناصر فقهی فرهمند صفحات 161-186
    مدیریت محیط کاری بر اساس فرآیند مدیریت برنامه ریزی، سازمان دهی، هدایت و نظارت بر کار اعضای سازمان و کاربرد کلیه منابع قابل دسترسی برای رسیدن به هدف های تعیین شده سازمان است که بدین دلیل موفقیت سازمان در تحقق اهداف مدیریت محیط کاری موثر، مسئله این بررسی بوده است. بدین دلیل با توجه به اهمیت و ضرورت این بررسی که یکی از عوامل کلیدی در افزایش بهره وری، مدیریت محیط کاری سازمان است، تعیین آن برای ارتقاء عملکرد کارکنان با محوریت رضایت، همکاری عاطفی و انگیزه کارکنان هدف اصلی این بررسی بوده است. در این راستا جامعه آماری این بررسی مدیران، کارشناسان و کارکنان سازمان های خدماتی شهر تبریز بوده که با توجه به محدودیت هایی با انتخاب پنج نمونه از این سازمان ها جهت جمع آوری اطلاعات، سبک های مدیریتی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت مطابق نتایج به دست آمده اعمال اصول مدیریت محیط کار به ترتیب اولویت به تفکیک برای هر سازمان بر اساس نوع فعالیت که می تواند به ارتقاء عملکرد مدیران، کارشناسان و کارکنان سازمان با محوریت رضایت، همکاری عاطفی و انگیزه کارکنان تاثیرگذار باشد، مشخص شد.
    کلیدواژگان: مدیریت محیط کاری، عملکرد سازمانی کارکنان، انگیزش، رضایت، همکاری عاطفی
  • دکتر هاشم نیکومرام، حیدر محمدزاده سالطه صفحات 187-210
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین ابعاد حاکمیت شرکتی و مدیریت سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1386-1381 می باشد. با روش نمونه گیری حذفی و با اعمال شرایط انتخاب نمونه، تعداد 40 شرکت بعنوان نمونه آماری انتخاب گردید. نتایج آزمون تفاوت میانگین نشان داد که: 1- شرکتهایی که دارای حاکمیت شرکتی کافی بوده اند (خواه اینکه دارای حاکمیت شرکتی قوی یا ضعیف باشند) اقلام تعهدی اختیاری کمتری دارند یعنی در اینگونه شرکتها، مدیریت سود کمتر اتفاق می افتد. 2- شرکتهایی که دارای حاکمیت شرکتی کافی می باشند، در سطوح یکسان توانایی حاکمیت شرکتی نیز دارای اقلام تعهدی اختیاری کمتری هستند. 3- شرکتهای با حاکمیت شرکتی ضعیف نسبت به شرکتهای با حاکمیت شرکتی قوی، لزوما اقلام تعهدی اختیاری بیشتری ندارند. بطور کلی، نتایج بیانگر آنست که کفایت حاکمیت شرکتی، نسبت به توانایی حاکمیت شرکتی با مدیریت سود ارتباط معناداری دارد. بدین ترتیب نتایج گویای این مطلب است که کفایت حاکمیت شرکتی یکی از عوامل تعیین کننده موثر بر مدیریت سود است.
    کلیدواژگان: توانایی حاکمیت شرکتی، کفایت حاکمیت شرکت، مدیریت سود
  • دکتر محمدعلی ربی پور، منوچهر صمدی وند صفحات 211-228
    در این مقاله ویژگی های اخلاقی مدیران در متن آیات و روایات مورد کند و کاو قرار گرفته و برای راه یابی به این هدف، در محتوای صوری و باطنی آیات و روایات از منظر موضوع دقت وافی و شافی به عمل آمده است. بر این مبنا، اخلاق مدیران و رفتار های درون و برون سازمانی و کیفیت کاربرد فنون مدیریت مانند رایزنی، فروتنی، وفای به عهد و محترم داشتن سنت های پسندیده ی گذشتگان و نیز تاثیر این رفتار ها بر عوامل سازمانی مورد بررسی و سنجش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیر، آیات، روایات، اخلاق
|
  • Pages 7-32
    One of the key factors that lead organizations and high education centers to deficieney is that their processes and obtained results are not evaluted well. In the case that high education centers realize their positions well and become aware of their weaknesses, they will no doubt attempt to eliminate those deficiencies. The purpose of this research, whose implementation scope is one of the technical-engineering complexes, is to present a method for the evalution of the performance of management in engineer training centers based on the European Foundation for Quality Management (EFQM) excellence model. Since the existing decision – making environment of high education centers, like many other organizations, is generally fuzzy and vague, for a further adjustment of the mentioned method with the existing situations of high education centers the proposed model is designed in fuzzy environments so that we would be able to evaluate the management performance of high engineering education centers in a more accurate way.
    Keywords: European Foundation for Quality Management (EFQM) excellence model, Performance evaluation, Engineering education, fuzzy sets, RADAR logic
  • Pages 33-52
    The present paper studies the necessity of creating an electronic city in the sustainable development of the 6th zone of Tabriz.The main research question is whether creating e-cities is necessary for sustainable development. The research method is descriptive and applied. The statistical population includes all the employees of Tabriz Municipality. The research sample was obtained using Morgan's Chart. In order to collect data, Likert's spectrum technique was used. This research aims, by providing the theoretical and conceptual framework and by clarifying the relationship between the e-city and sustainable development, to justify scientifically the necessity of creating e-cities in the world of sustainable development. The findings show that creating e-cities is necessary for sustainable development.
    Keywords: Electronic city, Electronic government, Electronic citizen, Electronic municipality, sustainable development
  • Pages 53-76
    Denison organization culture survey functions as a device for Collecting information and enables managers firstly to compare different sections and workgroups with each other, secondly, to prioritize problems, and thirdly, to identify employee's perceptions and expectations in order to bridge the gap between the present condition and the optimal condition. In this research, in order to get familiar with the organizational culture of Polynar Company, Denison Model, which is relatively newer and more complete, has been used. This model, which has been designed by Daniel Denison following his voluminous studies, evaluates organizational culture based on four dimensions, i.e., involvement, consistency, adaptability, and mission. In order to assess each of the four mentioned dimensions, three indices have been defined. In order to collect data, a questionnaire was used. After specifying the statistical population and selecting the sample, the questionnaire was distributed among three departments- administrative, operation, and quality control. Finally, after collecting and analyzing the obtained data, the profile of the organizational culture of Polynar Company was drawn based on Denison Model, which illustrates the cultural situation of the company. According to the model, Polynar Company stands at an average or higher than average level in all the four dimensions. However, it requires improvement regarding some indices such as coordination and integrity, objectives and goals, customer orientation and expansion of capabilities.
    Keywords: Organizational Culture, Denison model, Cultural features, involvement, consistency, Adaptability, mission
  • Pages 77-114
    Nowadays the importance of Human Capital Management arises from the fact that improved or deteriorated organizational performance can be directly linked to the way human resources is managed. Accordingly, in recent years, the concept of Human Capital Management reflecting the ultimate attention to and concentration on human has come into focus. In this study, the outcome of an applied survey study, the researcher have sought to measure the maturity of human capital management in the public sector organizations of the city of Esfahan. This study is a survey in nature conducted on the basis of Basis and McMurrer's Model. The hypotheses were based on motives arising from human capital including leadership styles, access to knowledge, staff participation, and manpower optimization and learning capacity. Analysis of the findings from the components comprising the maturity of human capital management in the public sector organizations revealed that the mean score of leadership styles was 2.70, degree of participation 1.94, access to knowledge 2.17, and manpower optimization 2.81 and that of capacity for learning 2.70. Comparison of the mean scores for components of the maturity of human capital management in the organization under study revealed that the maturity of human capital management in the above organizations was below average. The mean scores for the maturity of human capital management ranged from 41.51 to 53.38 for 16 organizations. Based on Basis and McMurrer's Model, all the organizations under study had a low maturity level. Finally, recommendations were made to raise the maturity of human capital management.
    Keywords: Human capital, Human Resource, Human capital management
  • Pages 145-160
    The main purpose of this study is to investigating the factors related to job satisfaction and the relationship between job satisfaction and organizational climate among the staff of Islamic Azad University, The study is a descriptive survey. The statistical population imcludes 132 individuals of the staff of the Islamic Azad University, Damavand Branch. Because of the the limited number of the subjects all of them were selected as the research sample. The library method and a questionnaire were used to collects data. In order toanalyze the data and to measure the correlation we used spearman's correlation test and multi-variable regression test. For the statistical calculations spss Software was used. The results of data analysis showed that there is a correlation between the nature of the work, the manager's characteristics, salaries and benefits, the colleague's characteristics, promotion conditions, and job satisfaction. Also, according to results, there is a significant relationship between satisfaction with the above variables and organizational climate. Finally based on research findinge some suggestions have been presented to increase the job satisfaction of the university saff. The research was carried out using the Islamic Azad University's research funds.
    Keywords: job satisfaction, organizational climate, Organizational Culture, Promotion opportunities
  • Pages 161-186
    Organizational Work environment management (OWEM) is based on the process of planning management, organizing, directing and controlling of the organizational workers, and utilizing all the available resources in order to achieve the organization's defined goals. For this reason, the organization's success in realizing the goals of effective work environment management has been the main concern of this study. Thus, with regard to the importance and necessity of the fact that organizational work environment management is a key factor in increasing productivity, the main goal of the present study has been to determine it (OWEM) to improve the staff performance with a focus on satisfaction, emotional cooperation and motivation of the staff. The statistical population includes the managers, experts and personnel of official organizations of Tabriz. Regarding certain limitations, 5 official organizations were selected in order to collect data, and the different management studes were studied. Finally, according to the obtained results, the principles of management which can be effective on the performance improvement of managers, experts and employees of the organization with a focus on satisfaction, emotional cooperation and motivation of the staff were determined for each organization separately taking priorities into account and considering the type of activities.
    Keywords: Work environment management, Organizational performance of the staff, Motivation, Satisfaction, Emotional cooperation
  • Pages 187-210
    This study aims to investigate the relationship between corporate governance dimensions and earnings management in Tehran Stock Eechange over 2002-2007. We have selected 40 companies as the research sample after applying samplying techniques and deleting some companies. The results of the mean difference test showed that discretionary accruals are lower for the firms that had good performance in the past regardless of whether the corporate governance levels were strong or weak .We also found that discretionary accruals are lower for such firms after controlling the strength of corporate governance. Furthermore, we found that firms with weak governance may not necessarily have low discretionary accruals compared to the firms with strong governance. On the whole, the results support the conclusion that it is the adequacy rather than the strength of corporate governance that is associated with discretionary accruals. Thus, the results show that the adequacy of corporcete governance has a significant correlation with earnings management.
    Keywords: Strength of corporate governance, Adequacy of corporate govermance, Earings management
  • Pages 211-228
    This article explores the moral characteristics of managers in the context and content of Quranicverses and religious traditions.To achieve this aim, we have contemplated the apparent and internal content of verses and traditions from the viewpoint of subject analysis. Accordingly, the manager's morals and their internal/external organizational behaviors and also the quality of applying management methods and techniques such as consultation, modesty, loyalty and the appreciation of the past traditions as well as the impact of these behaviors on organizational factors have been explored.
    Keywords: Management, Manager, Quranic verses, Religious traditions, Morals